Loading


Vă mai amintiți când Dragnea promitea să repare nedreptățile din pensiile militare așa cum cică făcuse cu cele civile ?

Vă mai amintiți că se întâlnise cu un grup de militari și dăduse ordin Olguței Vasilescu  să ia taurul de coarne și să găsească, împreună cu Teodorovici, modalități de a reacorda pensionarilor militari o parte din drepturile furate tot de ei?

Vă mai amintiți că în loc să repare ce au stricat ea propunea indexarea progresivă  pretinzând că așa  vor face dreptate militarilor reducând pensiile peste 10000 de lei, spunând că în felul acesta lovește în capra magistraților?

Vă amintiți că  Dragnea promisese inițial că vor face asta în cel mai scurt timp, până la alegeri, pentru ca apoi să spună că e nevoie de mai mult timp ca să facă o treabă serioasă, nu cârpeală?

Nu era prima oară când PSD-ul promitea, apoi amâna pretinzând că nu vrea să facă cârpeli. Cârpaciul Dușa știe de ce.

Ei bine, ieri, 26.06.2019, Olguța și-a arătat iarăși culoarea feței, aceeași cu a părului, adică și-a dat cu aramă pe față.

Cu Legea pe Constituție călcând

In Camera Deputaților s-a dezbătut legea pensiilor, cea prin care cetățeanul este făcut sclavul și prostul patronilor. Noua lege prevede că dacă angajatorul nu plătește CAS –ul angajatului (conform art. 35-1), angajatul, care nu are nici o posibilitate nici să verifice și nici să îl forțeze pe acesta să îi plătească contribuția, nu primește pensia pentru perioada în care angajatorul nu i-a plătit contribuția, deși nu e vina lui și nici nu putea urmări acest lucru( art 179-2). Așa consideră ei că ajută pe bietul român. Deci, liber la țepe, angajatorii pot să își țepuiască angajații la greu, aceștia vor afla doar atunci când își vor face dosarul de pensionare și vor afla că NU AU CONTRIBUIT, DECI NU PRIMESC PENSIE. Iar această prevedere este conținută în lege deși se cunosc și acum cazuri similare iar angajatorul este merci bine nepedepsit pentru că legea nu prevede nici o măsură împotriva acestuia. Cine sunt angajatorii din România? În cele mai multe cazuri, firmele clientelare cu care liderii de partid, politicienii își rotunjesc averile din banii acelorași sclavi.

Să mai amintesc și faptul că legea, deși declarată neconstituțională de către CCR și respinsă  de Senat la revizuire,  a fost totuși aprobată în Camera Deputaților fără nici un vot împotrivă, deci pretinsa Opoziție s-a făcut că opozește?  Cum e posibil să nu fie nimeni împotriva unei legi declarate neconstituțională de către CCR, și care fusese respinsă de cealaltă cameră? În politică, e ca în justiție:o instanță dă pedeapsa maximă, ceealaltă achită pentru că în ambele părți ajung de cele mai multe ori, numai profitori și corupți. Așa spun și ei, unii despre alții, dar de înțeles se înțeleg de minune.  De aia se iubesc ei așa de mult și își măresc salariile și pensiile la fiecare 6 luni, pentru că se înțeleg și aplică aceleași metode având un profund dispreț față de sclavul român.  

Brăiloiu faultat

O altă lege discutată ieri în Camera decizională a fost proiectul domnului deputat Brăiloiu, privind modificarea legii pensiilor militare, prin care domnia sa considera că militarii trebuie ținuți la șmotru până cade samaru sau crapă măgaru. Dacă vă amintiți, la lucrul în comisii la Camera Deputaților participaseră și reprezentanții unor asociații ale rezerviștilor, care solicitaseră respingerea proiectului. Comisiile pentru Muncă și Apărare au dat aviz negativ. Ei bine, azi plenul a ținut cont de avizul comisiilor și a respins proiectul. Poate așa vor învăța și  scumpii noștri parlamentari că în domeniul Apărării, proiectele de lege se inițiază sau eventual avizează de către ministerele de resort, conform art 5 din legea 346/2006, nu de deputați cu porecle de arme automate sau auto iar în probleme de pensii militare, conform legii 223, articolul 2, au dreptul să se bage doar instituțiile care au în subordine personal din Sistemul Național de Apărare, nu toate roșcatele specializate în limbi străine.

Probabil din cauza acestei respingeri a fost așa de pornită Olguța ot Craiova, de luase foc și ea și părul ei și făcea spume reproșând unor deputați că se leagă doar de pensiile primarilor ridicate și ele astăzi la rang de pensii speciale, dar nu și de ale militarilor. Oare când o învăța filolguța noastră că pensiile militarilor sunt pensii militare, ocupaționale, nu pensii speciale? E chiar așa greu de priceput? Îmi făcuse impresia că e fată isteață.  Limba asta românească nu prea o înțelege domnia ei, deși a absolvit limbile,  cred că mai trebuie să facă o facultate. Hai, că nu e greu.

Un lucru nu mă dumiresc eu, și anume în ce calitate se proptește Olguța, că nu mai e nici ministru, nici purtător de vorbe impus de finu, nici primar, e un parlamentar cu număru poate chiar printre cei 200 care nu trebuiau să mai fie, conform referendumului. Prin armată se spunea despre cel care participa la acțiuni dar nu se băga să facă nimic, că aplică politica … se știe. Doamna Olguța vrea să arate și prin ceea ce face, nu doar prin ceea ce spune, că e împotriva armatei, că ea se bagă, dar nu participă.

Pensii ca primarii

Tot astăzi, guvernul  Veorica  a mai dat o ordonanță de urgență, privind codul administrativ cică, prin care creează o nouă categorie de pensii speciale, cele ale aleșilor locali, primari, șefi de consilii, etc. Aceștia au dreptul să cumuleze aceste pensii cu orice alte venituri sau pensii, deși există o lege a pensiilor care spune că nici un român nu poate obține două pensii, că toți sunt obligați să opteze pentru una, dacă are dreptul la mai multe. Dar nu, domnii primari, nu sunt români, ei sunt extratereștri. Și pentru că economia duduie și bugetul dă pe dinafară, în timp ce Olguța blochează pensiile militarilor , așa la ambiție promițând că vor ajunge profesorii universitari să aibă pensii de 800 de lei în timp ce ale militarilor vor stagna la 35 pentru că așa vrea mușchii ei, pentru noii pensionari speciali, se acordă aceste favoruri retroactiv, adică și pentru cei care au fost primari încă din 92. Trăiască primarii, că cu ei se câștigă alegerile și în partid, și la  locale.  

De neacsum

79 de comentarii la „Olguța pricepe greu și uită repede”
  1. Dupa ce veni la noi Papa am hotarat sa fiu bun si omenos,deci ii gasesc vulvuței circumstante atenuante in sensul ca a avut o luna de miere jalnica.Din cauza de greaua mostenire cum se preconizeaza ca urmeaza dreapta la butoane acestia schimba tot prin partile esentiale!

  2. @Titi,
    Buna informatia ta. Dar cati stiu de aceasta posibilitate, cati au cont sau acces la internet? Oricum multumesc pentru completare si informatie.

  3. Numai ca o data cu proiectul Brailoiu , ca in proverbul cu apa din copaie si copilul, a fost aruncat si principiul actualizarii pensiilor militare.

    Un ochi rade, un ochi plange…..

    Cu stima,

  4. Așa trebuie pt subiecții/sclavii mortificați prin Contractul social roman ecleziastic, deceptiv, transpus în practică de agenții iezuiți din Corporația România!

  5. Că de obicei,d.le colonel,ați făcut o sinteză,punct cu punct,la obiect.
    Doar atât mai complectez,fără a jigni pe nimeni:
    Această idioată,de pe meleagurile marilor oameni de cultură:Sorescu,Amza Pellea,Păunescu,Tudor Gheorghe șamd,este o viperă care se ascunde prin bălăriile Parlamentului,gata oricând să muște letal.
    Ea și partidul ei de vopsiți în roșu precum părul ei,au dus la disperare toată rezerva SNAOPSN prin aceste măsuri luate din ură și frustrare făță de această categorie de persoane,pensionari ,care au suportat privațiunile serviciului militar.
    Ce fac generalii noștrii?Ce fac șefii atâtor asociații,sindicate etc?
    Strâng cotizația și atât?
    Mă opresc aici,dar trebuie să mai spun numai atât și să le între bine în cap!Va veni vremea când cineva va face dreptate,când v-ați da socoteală pentru tot răul care l-ați făcut celor care au jurat pe Drapel,iar voi vă bateți joc de ei.
    Unde ești,tu ,Vadime,să vezi ce viperă ai crescut la sân!?
    Bunul Dumnezeu,să le dea după sufletul lor otrăvit!Amin.

  6. @Iosif,
    De la greci sa nu iei nimic, mai ales cand iti fac daruri.

  7. O problema importanta o constituie lipsa de unitate dintre multiplelel asociatii, organizatii, sindicate etc.De aceea cei de la butoane isi bat joc de zeci de mii de rezervisti care au slujit zeci de ani sub drapel.Folosindu-se de un numar limitat de nababi ai pensiilor militare(cei cu pensii de 5 cifre), influenti si care nu vor sa riste nimic (nici macar impozitarea progresiva) cei cu painea si cutitul si-au batut joc de ani buni de pensionarii militari si isi bat joc in continuare -un joc perfid si plin de umilinte pentru zecile de mii de rezervisti. Ultima umilinta , daca se poate numi asa-pensii speciale pentru primari, vice, consilii locale etc deci problema nu o constituie lipsa banilor-exista sume suficiente(inclusiv pentru cei de la regii mai mult ori mai putin autonome-venituri uriase) insa nu pentru pensionarii militari ci penstru cei ce pot influenta voturile.Iar asociatiile rezervistilor in loc sa lupte pentru drepturile pens militari si sa faca propuneri concrete , realizabile fac parca dinadins propuneri usor de respins de catre cei puternici. Bunaoara, celebrul PL265(parca) amesteca la fel ca la piata de vechituri varsta de pensionare cu actualizarea facilitand respingerea .Chiar unele elemente favorabile militarilor pensionari nu sunt tratate cu spirit de raspundere cu toate ca ar exista sanse reale de rezolvare intr-un timp scurt. Exemplu: Curtea de Apel Alba Iulia si TMB au ridicat mingea la fileu cu contributia pentru pensia suplimentara motivand juridic atat temeiul in care ea trebuie acordata si nu FURATA precum si locul unde ea trebuie introdusa in algoritmul de calcul astfel incat sa fie indeplinite intru totul cerintele L223/2015 si OUG 57/2015.lA FEL, PENTRU INDEXAREA DE 5 % din 2016 care trebuia luata in calcul la prima actualizare, OUG 57/2015 prevede fff clar ca derogarea se refera doar la procentul de 5 % in loc de cca 4,21% cat rezulta din L223.Si s-a acordat derogarea pentru a nu exista discriminare fata de pensionarii civili care au beneficiat de 5 % si nu am auzit ca li s-ar fi retras aceasty\a indexare cu ocazia cresterii din 2017 si 2018 de cca 21% in total! Mai estye si posibilitatea alegerii (numai la PRIMA ACTUALIZARE -cea din 30.06.2017) a unei perioade mai favorabile-pentru cei ce doresc acerst lucru , avand inm vederea modificarile radicale ale L223/2015 aparute in timpul jocului! Vad ca toti ori sunt indiferenti opri se preocupa de rezolvarea unor probleme planetare , ori de adoptii etc in loc sa lupte eficient pentru rezolvarea problemelor extrem de spinoase ale pensiilor militare unde unii au PENSII DE PENSII- cu 5 cifre, unele meritate, altele total nemeritate iar altii au pensii modeste si care vor deveni cat de curand de mizerie.

  8. Bun articolul, insa are si anumite lacune, cu siguranta din cauza lipsei unor informatii.Diabolizarea d-nei Vasilescu nu ne face nici bine , nici rau. De fapt, ea nu este decat un executant.Nu cred ca este de rea credinta.Ordonanta scoasa in 2017 a fost initiata de institutiile care ne asigura pensiile. Ea nu a facut altceva decat sa o promoveze si sustina, cu siguranta la ordin !
    Acum, in legatura Cu Legea pe Constituție călcând : Nu am textul de lege sa fiu sigur, dar, din ce am citit din presa, daca angajatorul care face stopaj la sursa nu vireaza banii, fapta constituie infractiune, cu consecintele de rigoare asumate de acesta. Pana acum era raspundere civila.Daca legea stipula obligatia angajatului sa vireze lunar CAS-ul, asa cum am inteles ca este in alte tari, Anglia, realizati ce deficit ar fi avut bugetul asigurarilor sociale !? Cati dintre noi am fi platit CAS-ul !!?? Asa ca, in opinia mea, aceasta este cea mai buna solutie.
    Referitor la Brailoiu, eu asi fi dorit sa stiu daca initiativa a fost a lui sau a altcuiva si, mai ales cine este acela. Cu siguranta niciun rezervist nu ar fi avut o asfel de initiativa, pentru ca nu mai putea activa pana la 63 de ani. Mai degraba oameni cu functii inalte si pozitii caldute care pot sta pana la 63 de ani. In nicun caz operativii si cei aflati in prima linie sau in strada.
    Cuu privire la Pensii ca primarii : Aici este un subiect delicat si fiecare interpreteaza functie de modul in care percepe situatia. Cert este ca pana acum 2 ani primarii aveau salarii mai mici (iar pana in 2012 chiar foarte mici comparativ cu piata libera), astfel ca la 3-4 mandate de primari plus anii lucrati ieseau cu pensii de 1000-1200 de lei. Sigur, se poate spune si cine i-a pus sa fie primari ! In legatura cu „există o lege a pensiilor care spune că nici un român nu poate obține două pensii”, ea se refera la 2 pensii din acelasi sistem. Ori primarilor li se calculeaza o pensie pe contributivitate si li se mai acorda ceva in plus. Problema este la acel ceva, este pensie sau indemnizatie !!!! O sa vedem cand se publica legea, dac va fi promulgata. Un militar de exemplu, daca mai lucreaza dupa iesirea la pensie, contribuie la fel ca orice salariat la CAS, iar la implinirea varstei legale de pensionare, 65 de ani la barbati, i se calculeaza punctajul obtinut si se imparte la 35 de ani vechime completa, astfel ca mai beneficiaza de o pensie publica, lucru normal in conditiile in care plateste CAS. Acum , ca partea publica este foarte mica, asta este, pentru ca la 10 ani lucrati, la o medie de 1,5 puncte sa zice, are 15 puncte : 35 de ani este 0,42857 puncte x 1265 lei la 1 sept = 542 de lei. Este dreptul sau, altfel nu ii mai opresti CAS-ul.

  9. nu,nu-i rau intentionata,da-si bate joc de noi tot timpul…poate o fi rea intentionata…

  10. si da,e incredibil cum a putut ametita asta sa distruga tot ce mai era de distrus,din Armata Romana…

  11. @Gigi,
    1. Nu a diabolizat-o nimeni. Cand a facut bine am sustinut-o in contra curentului. Dar de data asta se putea abtine de la a da exemplu cu pensiile militarilor pe care se bucura ca le-a inghetat.Asta nu intra in sarcinile de serviciul este conributie proprie si nu trebuie iertata.
    2. Eu nu spun ca nu e bine ca angajatorul sa plateasca contributia, eu am spus ca nu e normal ca aceasta fapta sa nu fie urmarita si sanctionata si MAI ALES INDREPTATA- iar omul sa isi primeasca pensia , conform valorii salariilor din perioada respectiva, din bani colectati de la angajator si familia lui in vecii vecilor.
    3. Eu m-am uoitat pe lege si nu am gasit nici o obligatie, sau ma rog o impunere, doar mentiune ca CAS-ul se plateste de angajator, fara a se specifica ce se intampla daca acesta nu se achita de resposabilitati. Ori fara a preciza repercusiunile, este clar ca inviti la nerespectare.
    4. Referitor la Brailoiu, sa stiti ca nici un parlamentar nu propune un proiect de lege pana nu isi intreaba sefii si nu isi gaseste un colectiv de sprijin care sa semneze alaturide elca initiator. Proiectele de genul asta, care vizeaza legi organice se dau ca tema, nu vin din initiatiova proprie. Asa se face ca legilepe justitie sunt initiate de un umar limitat de …. initiatori care sunt directionati de sef si fiecare domeniu are oamenii sai.
    5. Daca vi se pare ca pentru un mandat de 4 ani in care ai furat cat ai pututu, ti-ai renovat casa, ti-ai turnat asfalt in curte si ai primit spagi pentru proiecte cu firme de partid sa mai primesti si pensie in conditiile in care un amarastean are nevoie de 25 de ani pentru jumatate din pensia unui mandat de 4 ani , atunci inseamna ca esti primar.

  12. Imi e atat de scarba de armata de ospatari kaki lasi pe care urineaza fesebista Larguta incat (de sila) nu pot scrie nimic.Probabil nici Beheecali nu si-ar da oile la paza unei asemenea adunaturi de ‘rezervisti’ kaki lasi si dezbinati in sute de asociati fantoma de care rad si oile becaliene ..Cati ‘generali’ de carton politruci atatea asociati de rezervisti behaitori la stapani.Behehee.

  13. Eu am propus o altfel de asociatie a militarilor! Am creat cadrul absolut democratic de alegere a conducatorilor judeteni si a structurii centrale care nu misca nimic fara votul consiliilor judetene. Asta fiind adevarata reprezentativitate, nu niste smecheri ingalonati si cu saru’ mâna! Interesant e câ Mitica Lupescu, deputat USR, fost coleg cu mine la aceeasi traista, nu ne spune nimic de mismasurile din parlament. S-a dezis de militari. El e baiat bun, dar numai executant. Aiurea, leafa merge? Merge. Dupa noi potopul. noi ii dam in gâlci Olgutei, da’ tare ma tem ca si asta e calarita de serei. Eu am mai scris, suntem din armata comunista, cum ziceau americanii. Si zic! Nationalisti, patrioti, meseriasi in ale armelor, gata cu ei. Si toate, dar toate partidele achieseaza noului trend. Asa ca, referitor la pensii, ciocu’ mic. La sapa, tata, autoconsum, ce nu v-ajunge? Fosta-ti lele cât ati fost… Nicio speranta de la asociatiile noastre…N-au vorbele la ei. Totul seamana a cerseala si li se da câte un covrig. Sau nu e asa?

  14. Aceasta fatuca a politicii romanesti,a prins prea mult curaj.A vazut ca nu are adversari printre cei care poarta kaki si hamaie intr-una impotriva militarilor.Am ajuns de rasul lumii : pensii mai mici decat a multor categorii sociale ,dupa o viata plina de restrictii.Un „ministru”de doi lei care permite acest lucru.Jenant!In ce calitate vorbeste aceasta d.soara? Aceasta ura a ei fata de armata are o explicatie ,pe care cineva trebuie sa o stie .Ura aceasta este nascuta din ceva.Are un motiv personal? O fi razbunare?!

  15. RGeo.Nu e asa ! Cunosc zeci de ospatari kaki comunisti (acum pesedisti rosii) fanatici ,politruci ( burghezia rosie) cu pensii cu 5 cifre ! Unul e Iulian care scrie și aici.Culmea ‘militari rezervisti’ fara scoala militara.

  16. 1. Ma doare pipota, dar zic, bravo baietilor nostri! Au jucat foarte bine, cu o zi de pauza mai putin decât nemtii. Fotbalul e pe goluri. Iar jidanul arbitru cam îi pupa pe nemti. Chestii politice! Numai la noi e cu Holocaustul monumentar. Iar cu ambasada, nea arbitrule, si tu esti de acord ce cânta nemtii, ai facut niste erori umane pitite de un regulament pervers. Se vede ca nu ai jucat forbal decat la pitici. Asa ai ramas. Un pitic mojic. Mai uita-te la niste faze. Oricum n-o s-o faci. Nu
    mai continui, banu’ e ban, tata! 2. Cu fetita roma, Sorina, cu adoptia si procurarimea magistrata, se cam vede o Mafie bine orchestrata. Ma, când pleaca Klemm asta de pe-aici? Pâna si sosetele ambasadorilor put. Deh, banu’ tata, banu’! 3. Cu pensiile, baieti, pauza. S-or mari, vorba vine, cu doi lei, la calendele grecesti. Vrajeala ca se vor mari cand s-or mari leafa activilor din ianuarie 2020 e o vrajeala. S-or da niste sporuri de Nato, dracu stie, creste leafa la activi in mâna, dar nu la grad si functie, adica nu a crescut oficial, si daca ne gândim bine, din aia 2% din Pib, unde sunt si pensiile, vom
    plati la greu corvete, logistica fortelor straine de pe la noi, asa ca nu prea mai firimiturim nimic. In lege spune ” incepând cu anul 2020″ si cuvântul „începând” nu se refera si când anume, e posibil chiar la 31.12 ca sa prinda anul 2020. Ma, nene, ori suntem prosti, ori tâmpiti. Ne mint politicienii astia ca pe ultimii oameni. Pute haznaua de vorbe. Noi traim azi, cât om mai trai, noi nu mai avem timp de palavrajelile lor. Idiotii!

  17. @Gigi,
    Uitarea e omenească, daţi-mi voie să reiau spusele diavoliţei înainte de OUG59:”Sunt două principii foarte sănătoase care oricum, nu existau nicăieri în lume aceste defecţiuni legislative. Am corectat să nu se mai actualizeze pensiile cu salariile aflate în plată. Asta însemna dublarea pensiilor speciale peste câţiva ani, ceea ce este insuportabil pentru bugetul de stat. Mai este un principiu la fel de sănătos spunem noi, şi anume că nicio pensie nu poate depăşi salariul net. Ceea ce s-a întâmplat azi printr-o ordonanţă de urgenţă pe care noi am finalizat-o chiar acum câteva minute, am transmis-o mai departe Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării, pentru că ei sunt cei care vor trebui să iniţieze acest proiect de ordonanţă de urgenţă”. Deturnarea banilor pentru pensiile militare a fost şi rămâne obsesia individei. De ce nu a încercat şi la magistraţi ? De frica beciului. Nesimţire , minciună, ipocrizie şi infatuare astea sunt calităţile cucoanei. Legea pensiilor publice are multe prevederi neclare, care citite la viteză trec neobservate (exemplu pe speţă: mulţi pensionari militari, uitându-se pe deciziile vechi, cu totalul de puncte de acolo, înmulţite cu 75 şi adăugând nu ştiu ce 10% tremură de dorinţa contributivităţii. eu întreb doar, de ce trebuiesc 2 ani de recalculari la toate pensiile publice, operaţiune care nu ar fi necesară, toţi având calculate şi punctajul anual şi total ? Aici e şmecheria, alea vechi nu mai sunt bune. De ce ? Pentru că vor ieşi mult mai puţine, fără adaosuri de condiţii, etc.).
    Indemnizaţiile aleşilor locali-mită fără ruşine şi prevederi prin care furtul aleşilor nu va mai putea fi pedepsit. Vrem să fim europeni, hai să vedem că în toată Europa pensii separate de sistemul public au doar magistraţii şi militarii.

  18. Ei, Neo, vii d-acasă! Așa bine spus! Eu de mult bat câmpii p-acilea cu salariile nostre contributive. Mi-e pipota seacă. Dacă ar fi pe contributivitate pensia mea ar fi dublă. Fără să pun pensia suplimentară, pe fluturaș, nu pe vorbe, plus contribuția, adică bani luați de stat, când am lucrat ca civil, după ieșirea la pensie, obligat de legea ta. Tu, stat, că nu se pune un amărât de cetățean cu tine, mi-ai luat bani pentru pensie? Da. Legal.Atunci, crucea cui o fi, de ce nu mi-i dai ca pensie? E grea întrebarea, nu e legală? Pe tine, stat, cine te trage la răspundere? Cine ești tu, statule, să mă minți?

  19. Statul începe cu „șeful statului”, președintele republicii și comandant suprem al forțelor armate. De când e prin dealul Cotrocenilor, pe șeful de stat nu-l auzii vreodată să spună ceva de militari. În fiecare an, se luă la trântă cu guvernul că nu dă bani la servicii, și ăia cu grade, dar nu sunt militari. Despre armată zise în zeflemea și o lăudă că dacă nu făcea armata nu știa să coasă nasturi. El, comandant suprem. Categoria asta socială, militarii de armată zic, în toate statele lumii de când sunt ele state, au fost o categorie aparte, stimată, prețuită și de popor și de politicieni, ăia care gestionează statul. Sub orice conducător sau regim politic, armata a făcut ce știe și a executat ordine. Ce altceva? Ca atare, nu îi e permis, de autoritatea comandantului suprem, ca cineva să desfidă, batjocorească și umilească pe militari. Asta e cutuma, în toată lumea. Militarii au murit, mor și vor muri pentru a executa misiunile ordonate. De cine? De comandantul suprem. E logic? Moralul unei armate are reper, comandantul suprem. Când comandantul ăsta suprem tace, dă vina pe alții, nu se implică, în apărarea intereselor oameni militari, devine complice, subminează autoritatea de comandă și persiflează arogant proprii subordonați. Mă refer la militarii armatei. Drepturile militarilor, câștigate prin sacrificiu, statuate de regii României, ca recompensă socială în fața nației, ajung bătaia de joc a unor guvernanți cu fustă, normal, impun o atitudine de corecție din partea comandantului suprem. L-ați auzit vreodată pe Iohannis, să se implice vreodată, că are o herghelie de juriști, să atace porcăria cu pensiile militare? Ce comandant e ăsta? În regulamentele militare, orice comandant trebuie să se implice în rezolvarea problemelor militarilor. De ce? E o chestie de moral, încredere și loialitate. Sumar,demnitate. Ori în acest caz, nimic nu susține prerogativa de comandant suprem. Poate al altor structuri de stat, nicidecum al militarilor armatei române.

  20. Geofreeland,
    numai fotografiile cu militari in uniforma il satisfac!

  21. Îmi trec toate când îmi vin în minte momentele de după meciul copiilor noștri la U21. Plângeau, știau că nu trebuia să piardă. Un arbitru de rahat. Chiar dacă au pierdut, publicul a fost fantastic, i-a ovaționat, le-a cântat și a scandat, minute în șir, ca o singură inimă, Roomânia, Româniaaa! Ole, ole, olee! Adică, mulțumim, băieți, ați meritat finala, vă iubim! Văzând de câteva ori videoclipul de după meci, te emoționezi fără control și simți că ești român. Ce au putut să ne facă acești tineri fotbaliști!

  22. Domnilor,sunt militar în rezervă,ca multi dintre dumneavoastră.Analizez de o buna bucată de timp toate comentariile,unele sunt constructive,altele mai putin.Un singur lucru este uitat și anume,suntem militari și avem această pretenție.In activitate probabil toți am fost pregătiți atât pentru pace cât și pentru război.Acum suntem într-un anumit tip de război și anume cel hibrid,indiferent de combatanți.In această situație este obligatoriu sa ne comportam ca adevărati militari.Domnilor,la lupta pe toate fronturile.Oare ce comportament am fi avut daca cădeam prizonieri in lupta și ne aflam în cel mai bun caz într-un lagăr .

  23. Ma întreb daca ilustru istoric, președinte al SCMD mai trăiește. Nu de alta, dar am vazut niste oameni hotărăti pe la Bruxelles, incercând sa faca ceva pentru pensionarii militari. Si pentru că excelenta sa istoricul nu prea s-a vazut, ma întrebam ce e cu el.

  24. „S-aud blesteme, trosnesc oase/Și ne grăbim să fim în zid/Și locatarii sunt chiar case/Pline cu viitor și vid/Și coadă e la parastase/
    Și nouă gropi ce se deschid…”
    Așa își începe Editorialului săptămâni,ziaristul,scriitorul și patriotul,Dumitru Sârghie,cu versurile lui Marin Sorescu ,pe site-ul „Linia Întâi.”
    Acest,OM,de mare cultura,pe care am avut onoarea să- l cunosc,scrie săptămânal niște Editoriale de îți merg la suflet,care îl mai are curat!?
    Este un fel de,Marin Neacșu și Geofreeland,ai noștrii,versiunea civilă .
    Cred,că datorită acestor două zile de sărbătoare,merită să faceți un efort și să vizitați site-ul respectiv.

  25. @Bassil
    Aveți perfectă dreptate!
    Nu ne-ar strica puțină instrucție de front😥
    Știu eu pe cineva,nu dau nume,că se supără Lovefiola,după tri luni de instruire,iar pieri pofta de tăieri pensii militare.
    Garantez,le-ar tripla!

  26. @Nicolae,
    Da, Sirghie merita citit fie si doar pentru stil. Dar cand afirmi, desi te declari conservator, ca Ludovic Orban, este doar „usor expirat” si ca ar dori sa faca reforma in PNL si ca, bietul de el, „din pacate traieste din stipendiile baronilor PNL” este clar cae ceva gresit ori in sistemul logic personal, ori in culoarea politica pentru ca se vede clar apropierea autorului de acest circar fara personalitate, fara valoare, fara coloana vertebrala, fara bun simt.

  27. Domnule Neacșu,nu fac politica nu mă interesează.Cu finețea și stilul,azi vom rămâne cu fundul gol.Mergeti la lupta,cu mult stil.Vom rezolva problemele la calendarele grecești.Banuiesc că aveți o pensie sănătoasă și va permiteți să jucați in acest stil.Ar fi bine sa va gândiți la moralului rezervei armatei.

  28. D-le Marin Neacșu,mai crede cineva în vreo valoare politică,mai fac ei cu adevărat politica partidului respectiv,doctrina lui?
    Păi,dacă luăm pe fiecare în parte,nu găsești unul, măcar de sămânță,care să nu fi migrat dintr-o parte în alta.Nu dau exemple,le știm foarte bine.
    Nu mă interesează ce afinități politice are omul,dar am vrut să scot în evidență stilul,
    cum ați remarcat și d-voastră.
    Fiecare trage concluziile pe care le dorește!
    Noi,avem lupta noastră ,cu cei care ne umilesc de vreo câțiva ani buni,considerând i-ar o piatră de moară atârnată de gâtul statului,o haină veche pe care trebuie aruncată!

  29. Domnule Nicolae,politica ne întunecă mintea ,mai ales daca cineva mai are și ceva de câștigat.Tocmai din acest motiv am ajuns unde am ajuns.Verticalitatea,este un termen pe cale de dispariție drept pentru care vom pierde în continuare daca nu ne trezim acum.

  30. Domnilor, sunteți la unison cu un bocet de babe. Văicăreli, pesimism, trăit din amintiri! Reveniți-vă! Numai citindu-vă cad într-o melancolie…blegoasă! Ascultați-l pe Tudor Gheorghe, meditați puțin, îmbărbătați-vă, liniștiți-vă, viața e una. Pentru noi, în criză de timp, clipele sunt prețioase. Ascultați cum vă bate inima, a speranță! Hai să gândim. Nu?

  31. Domnule Bassil,politică facem totdeauna,fără să ne dăm seama,încă de când omenirea s-a organizat în triburi,ginți sau cum s-or mai fi numit ele.
    Acum,depinde după fiecare individ,ce înțelege prin a face politică.Nu degeaba se spune că politica este cea mai mare”curvă”.După evenimente din Decembrie,s-a spus că,noi,români nu știm să facem politică,că am fost ținuți în „lanțuri”etc.Timpul ne-a dovedit că politicienii noștri de meserie,s-au dovedit mult mai experimentați decât cei rodați în ale democrației,în ale economiei de piață,adevărați meseriași în a face să dispară o industrie dezvoltată,o flotă care concura cu a marilor puteri,o armată care era bună la toate.
    Dumneavoastră,aveți dreptate,înțeleg ce vreți să spuneți!
    Da,așa este, verticalitatea este pe cale de dispariție în politică,ci nu numai.
    Goana după bani,după averi,de parcă un individ ar trăi veșnic,a făcut aproape să dispară acest termen.Spiritul de conservare,de adaptare la noile condiții,îi face pe indivizi să-și schimbe comportamentul,chiar și pe cei mai conservatoriști dintre ei.
    Cunoașteți și d.vosstră destul de bine,nu mai este cazul să vă mai plictisesc.

  32. Domnule Geofreeland,viața este o lupta și lucrul acesta îl știu de la o baba.Cat despre muzica ,ea este întotdeauna binevenita daca este bună și te ajută să evoluezi și să te eliberezi In rest totul este filozofie,care adevărat,sta la baza vieții noastre în general.

  33. POVEȘTI DE VIAȚĂ 6. Am un măr în spatele casei. Un măr pus la nunta bunicilor. E strâmb, găunos, are peste 100 de ani, face umbră vara și mere din doi în doi ani. Mere văratice, cad pe jos, le strâng, fac suc, compot, plăcinte. Pe vremuri, toți care veneau în curte, luau câte un măr, își îndulceau gura, pofta și lăudau mărul. Nu l-am tăiat, va rămâne și după mine, e pomul care vine dintr-un secol în altul, cu tot ce mi-a fost drag. E bătrân, scorburos, îl iubesc, și într-o scorbură a lui o familie de grauri, an de an, își cresc puii. Gureșesc de dimineața până seara. Puii, în bucuria hranei aduse cu sârg de părinți. Miru spunea că am aici o avere, păsările astea, animăluțe, păsărele la ștreșini, numai ciripit, viață. Anul trecut, prin iulie, a fost atacat, cu toate eforturile mele, de omizi. În septembrie era numai crengi, fără nicio frunză. Mă durea sufletul, oare n-o muri? Prima senzație m-a dus cu gândul la poporul ăsta, mărul meu, atacat de omizi, o imagine hieratică, de pom ars cu napalm. Apoi minune, dragul de el, a făcut flori, flori în septembrie, ca primăvara. Doamne, ai întors timpul? Nu, în înțelepciunea lui, desfrunzirea totală, așa cum făcea iarna și căldura peste poate, l-a făcut să înflorească. Și a rodit. Mă gândeam că pomul ăsta, ca și Dragnea, a reînviat, în ciuda omizilor, speranțele târzii, într-un chiar târziu de toamnă. A făcut niște mere mici, le-a prins chiciura de decembrie, au înghețat ca speranțele noastre. În primăvară, l-am curățat de uscături, l-am primenit cu var, l-am stropit cu ce trebuie. Anul ăsta a făcut mere ca niciodată. Mari, multe, frunze mari, lucioase. Au venit și graurii, la scorbura lor și m-au încântat cu jocul lor de triluri, de nuntă. Parcă înviase totul. Dimineața îl vedeam prin geam, mă liniștea și natura, mai profundă decât mine, mă uimea cât de mic pot fi. Apoi l-au condamnat pe Dragnea. Fluturi albi se zbănțuiau prin măr. Știam ce urmează. Ouă depuse prin frunze și va urma atacul. Unde vedeam păienjenișul de protecție al larvelor, le ardeam cu foc, pus într-un băț. Degeaba, nu ca în alți ani, omizile își fac treaba. Pe ascuns, nici nu le pot dibui pe unde sunt, dar mi-au împânzit curtea, culmea, nu mărul. Am renunțat la chimicale, mărul meu, trecut prin an și-a creat, cum a știut el, o protecție ce a gonit larvele. Le strivesc câte una, pe masă, pe frunzele de viță, pe pereții casei. Știu că ele își caută un loc să devină crisalidă, apoi fluture, mii de ouă și iar larve devoratoare. Metamorfoza asta a politicii din România, e similară naturalului fluture. Mă întreb, privindu-mi mărul drag, oare în atâția ani de larve, omizi devoratoare, cum a rezistat? Dacă aș ști unde sunt crisalidele, le-aș distruge pe ele, implicit fluturii, implicit omizile unui neam, luându-ne luciul de verde al frunzelor, mamele hrănind fructele bucuriei noastre.

  34. Mă întreb,cu ce ii ajută pe urmașii noștrii faptul că noi nu am fost in stare să scăpăm de omizi la timp.Cu ce sunt vinovați urmașii noștrii că noi îi obligam sa plece in pribegie uitand de țară și neam.Si cat de fericiți suntem noi cu aceste mari realizări.

  35. Nici acum nu-mi revin. Cum poate un om să se transforme din incult, cu fizic de pavian și aptitudini de spălătoreasă, într-un mare om politic, agreat de capii Europei ca fiind respectabil și demn de susținut? Ăia de la Vacanța Mare aveau o replică: „Există o esplicație!”. Eu nu o văd dar gândul mă duce la trădare. Io zic, ca elvețienii, înstrăinarea Constanței să fie supusă unui referendum național. Nici retroactiv dar ar fi interes un referendum cu întrebarea ” Sunteți de acord cu înstrăinarea flotei României?” sau „Sunteți de acord cu tăierea pădurilor României?” sau…Și câte întrebări nu trebuiau puse în 30 de ani. Politicienii de ieri, azi și mai ales de mâine sunt niște străini de neamul românesc, ei nu sunt numiți de popor, ei sunt numiți pe liste de partide. Sistemul democratic român e împotriva poporului, frustrat că votează ce i se oferă și nu pe cine dorește. Partidele sunt enclave ale propriilor interese și ale celor năimite de străini. O democrație mascată, nereprezentativă, neexprimând interesele legitime ale poporului. Asta nu e democrație ci o mare înșelătorie. E ceva neclar? Atunci de ce ne mai plângem de orice. Un jug ales de noi să-l purtăm între resteiele unor legi antiromânești. Nu pentru asta au murit „colateral” tinerii din lovitura de stat din ’89! Nu există democrație dacă nu există libertate. Așa votau și soldații, la ordin!

  36. Jugul nu este ales de noi,ci numai de unii dintre noi.Intotdeauna noi am renunțat foarte ușor la vârfurile noastre ajutandu-le să dispară.Nu avem dreptul să ne plangem atât timp cât nu avem puterea sa discernem și să punem botul la toate capcanele.

  37. @Bassil,
    Apropo, la care rezerva va referiti, ca nu mai avem rezerva nici de munitie, nici de carburant, nici de praf de pusca, iar alimentele s-au dus de mult.Alta rezerva nu stiu sa mai existe.

  38. Așa la cald, din intuiție, după marea hărmălaie pesedistă. Drăcilă, pupat valori ioropene e cu ăia unde lucrează bărbatu-su, Fifor cu amerlocii și Teodorovici cu ăia de i-au propus funcții afară. Așa a decis serei și masoneria ioropeană transfrontalieră. Deci: nexam Fond Suveran de investiții, reduceri funcții bugetari, nexam creșteri pensii militare, Constanța olandeză, corvete franceze, avioane Raptor americane, gaze deloc, sistare Prima Casă, noi taxe, accize și măriri impozite, plafonare salarii, reduceri de tichete de vacanță, de masă și călătorii studenți, contracte autostrăzi numai cu externi, abrogare Oug114, nenegocierea redevențelor, chirie la aurul din Londra, statuarea pe Guvern- Libertatea e un lux! Victoria Europei! De mâine, ăla cu copiii din Deal, o va felicita pe incompetenta din Capul Guvernului că acum știe limba română, că semantica îi e specifică valorilor europene și că are meritul infinit proeuropean. Și acum să vezi, trai neneacă, pe ei, nu pe noi, că jugul ne deșala nu numai oasele dar și creierul. Pesedeule fără corupți, zice-se, într-adevăr poți sta cu fruntea sus în fața oamenilor de valoare, adică, valorilor europene, dar numai în poziție de drepți. De drepți am zis, privirea-n față, la 50 m, suge burta, strânge din buci, mâinile lipite de vipușcă. Așa, pai vezi că se poate? Și Johannis zise, de la mare, cu sare pe el, pe loc repaus!

  39. Geo, asta-i varianta pesimista !
    Gândurile Pozitive poate aduc si varianta Optimista..!

  40. Titi. Un intelept (din oglinda) are o vorba mare:’’Cimitirul e plin de otimisti’’

  41. POVESTI DE VIATA 7 Știți cum e viața la bloc. Fără să vreau vecinii m-au pus președinte de asociație de locatari. Numai asta să nu fii. Printre locatari și o familie cu șapte copii. Tata fusese forjor la Vulcan, disponibilizat. Se ocupa cu te miri ce expediente să facă bani. Datoriile la întreținere se acumulau încât chiar renunțaseră la a le mai plăti. Toți îmi săreau în cap, să-i evacuăm, să-i executăm, să-i…Le răspundeam la toți: ce facem cu cei șapte copii? Chiar și la doi ani lângă blocul nou mai era o grămadă de moloz. Într-o iarnă cu zăpadă, priveam de la etaj, copiii cu săniile pe acea movilă făcută derdeluș. La un moment dat un copil a început să țipe de durere. Am coborât. Un cap de fier beton îi secționase un tendon de la genunchi. Nu am stat pe gânduri, l-am pus pe bancheta din spate a Oltcitului și am plecat la spital. Era un copil din acea familie. Când au venit părinții la spital operația era pe terminate. Într-o altă zi, venind de la serviciu, pe scări, una din fețițele aceleiași familii stătea chircită ținându-se de burtă. M-am dus la ei și maică-sa îmi spunea că așa o durea pe ea din când în când. Nu m-am lăsat și în final a acceptat s-o duc la spital, ziceam eu, pentru un control. La trei zile era operată de o tumoră benignă la intestin. Și ca președinte de asociație răspundeai de tot. Coloana de scurgere de la băi se înfundase și refula la etajele inferioare. Noapte, cu lanterne, cu un vecin am scos cotul de racord. Vă imaginați. Ce blocase acel cot era un adidas al unui copil din acea familie. Datoria lor creștea și trebuia să iau o decizie. Cel mai mare din copiii lor se angajase de curând. L-am abordat într-o seară. I-am explicat că trebuie să-și ajute familia și am făcut un plan de eșalonare de plată pe 6 luni, din jumătate din ce câștiga plătea întreținerea curentă și restul la datorie. Prima lună așa, a doua, a treia…Familia nu știa. Se mirau că pe liste datoria tot scădea. Băiatul ăsta m-a impresionat, tenace, perseverent, cuminte. La final, după șase luni datoria era stinsă. Atunci, l-am luat pe băiat în mașină și l-am dus la Apaca, la magazinul fabricii de confecții. „Zii, ce costum îți place?” A probat unul, îi venea turnat. Îl priveam în oglindă la întoarcere. Avea ochii umezi, muncise șase luni și nu putuse să se îmbrace. Peste ani m-am mutat de la bloc. Mai deunăzi, întâmplător, prin piață aud în spatele meu „Săru’ mâna, colonele!” Recunoscusem vocea. Era tatăl acelei familii, ditamai omul, m-a strâns în brațe și mă legăna ca pe un copil, în văzul lumii. Toți copiii erau la casele lor, aveau nepoți, viața merge înainte. „Boierule, și azi toți te pomenim, mai ales ăla mare!” M-a bucurat întâlnirea cu fostul meu vecin, un țigan cu părul alb, fericit și atât.

  42. Am intrebat peste 100 militari si politiști operativi , de ce guleratii (juristii si contabilii sefi) din MApN, au conditii de munca CS.
    Raspuns: pt ca munca lor este mai presus decat o curva.
    Ganditi-va ca domniile lor nu au coloana vertebrala, nu dau dovada de camaraderie cu operativii (nu au de ce) , sufletul lor si inima lor nu este alaturi de camarazii lor, activi, in rezerva sau retragere si de multe ori li se cere sa faca politica.Aici e buba cu puroi !

  43. Fratilor! Uitati-va pe CNN!Trump si Kim in zona demilitarizata! Istorie!

  44. Ce se intampla cu America? Tehnologia Keshe (cititi despre Magrav) i-a indepartat pe americani in Golf, si iranienii au deja arma nucleara, Trump s-a intalnit cu Kim, si el are arma nucleara, trecand in North Coreea, conferinta de presa e ceva epocal, in Venezuela petrolului americanii au apasat frana, in Afghanistanul heroinei iar o lasa mai moale… Ce se intampla? Chiar nu stim. Europenii vor propria armata, Putin isi aduce la mese oficiale, ceaiul rusesc, negru, in termos, in relatiile cu China americanii vor sa ridice taxele impuse importurilor de produse chinezesti, Macron, cu o reprezentare modesta in PE impune altceva decat Weber al Germaniei… Ce se intampla? Dracila pupa poala popii…E ceva absolut ne neinteles…Poate Illuminati stiu, noi, prostimea ne uimim. Ce vremuri traim?

  45. Regula generala era, un presedinte american, un razboi, undeva, nu conteaza. Azi, se pare ca epoca razboaielor a trecut. Erau chiar antiumane. Cu pierderi „colaterale” de oameni nevinovati. Ce insemna un razboi? Era un prilej de finantare guvernamentala din PIB a firmelor private ale industriei de razboi, sub pretextul securitatii nationale, control bursier al resurselor, instabilitate politica propice afaceristilor etc. Ca si la catastrofe, statele acordau ajutoare umanitare, de fapt era o binefacere pentru deturnarea de fonduri publice catre firmele private de medicamente, confectii, alimente etc. Afaceri. Orice catastrofa era benefica afaceristilor si politicienilor. Cam asta e filozofia. Ce se intampla azi cu America chiar e ceva de neinteles pentru noi. Tara tuturor libertatilor a dat tonul. A ce? Cui? Pentru cine? De ce? O deschidere spre o noua era? Matrix? Ori poate Papa stie ceva. Sau e o doctrina pe termen lung spre un nou sistem al civilizatiei globale? Sunt intrebari nascute din ce vedem. Ce nu vedem nu vom sti niciodata. Vom trai numai in lumea profetita, gandita si si aplicata, pas cu pas, de altii.

  46. Ceea ce e in Romania e o mantocarie. Un fel de Vasilica si Marioara, in targ. Viata noastra politica e limitata la sperturi, spagi si burtile cuiva indestulate pana la ocluzie. Cand ai prea mult si vrei mai mult, nu gandesti, sau te gandesti, obsesiv, numai la asta. Nu mai ai motiv. Ce altceva e aici, decat o vorbaraie inutila cand jocurile se fac afara. Suntem prinsi in deja sistemul impus, de control al libertatilor, de supraveghere continua, de manipulare pe fata, de furt al optiunilor romanilor, un spectacol cu decor la comanda. Noi am vrut asta, noua ni s-a impus sa vrem, il pupam in cur pe Iliescu, marele tradator al natiei, si cand el ne spunea ca vom fi o tara de servicii ca acum nu intelegeam ca vom distruge tot ce am construit, chinuindu-ne, mancand „salam cu soia” cum latrau unii. Adevar a spus Iliescu, avea in fata planul din afara, avea simularea de tara si el, vandut sau pacalit, ne spunea, dar noi, fraieri, fara sa gandim il pupam din nou in cur. Ceea ce a spus s-a intamplat: nu mai avem industrie, porturi, petrochimie, combinate siderurgice, industrie de prelucrare a mineralor, nu mai avem paduri, armata, gaze si petrol, aur si diamante, suntem o tara de servicii, intermedieri si retaileri de alimente. Suntem redusi la burti. Cum spuneau nemtii intr-un raport din 1942. Ne multumim sa umplem burta. Si daca suntem asa de viscerali, ce pretentii sa mai avem? De asta traieste omul? Sa manance? Cam asta suntem si la fiecare sarbatoare, zi libere sau cele sfinte, bem, mancam, chiuim ca ” e bine, baaaa!”. De parca am fi drogati de nevoia de umplere a burtilor. Nu ” de parca”, suntem chiar. Mai mult nu vedem. Dioptriile inculturii si manipularii cresc cu fiecare zi. Lumea se schimba rapid. Noi, nu. Ne rezumam la ce ni se da in media. Consideram ca e suficient. Ce sa mai gandim? Votam, ce in subliminal ni se sugereaza, in orice, iar ce votam e sub control, iese cine numara cum a zis, culmea, Stalin. Romani! Mai suntem? Sunt prea grele faptelor miilor de ani duse in spatele istoric al neamului? Daca e greu, de maine sa invatatm o alta limba. Ceea ce si facem.

  47. Comunismul ne-a denaturat genetic si ne-a impus gena calicului. Dex-ul va poate lamuri. Si astazi, gândim, actionam, educam si ne comportam ca niste calici. Cred ca asta e justificarea strategiei de darâmare a natiei române. Comportamentul social, filozofic liicean, CTPis si a tot, se rezuma la calicism. cred ca adevarata Revolutie a neamului românesc este regândirea morala spre o educatie impotriva calicismului. Judecati! Tot ce se imtâmpla azi cu noi e spiritul calic. Astept, as prefera, cu interes, opinii argumentate, pro sau contra teoriei expuse. Cine se încumeta? Spre usoara intelegere, Paunescu, prin ’77 a scris o carte „De la Bârca la Viena”. Merita citita. Stiu ca e inutila recomandarea, dar calicismul e genetic natiei noastre. Pe asta se bazeaza si ce ne impun strainii.

  48. Este mult mai simplu ,sa bagi la mat decât să pui creierul la contribuție.De ce sa evoluezi când mai buna este o manea.Oricum viitorul ne va rezerva mari surprize.Strategia se va schimba odată cu schimbarea climei(voită sa mai puțin voită).Marile puteri fac noi alianțe pentru a putea avea acces la resurse în zonele care până acum au fost declarate tabu,gen (Amazon,Siberia etc.)Ce am trăit noi până acum nu mai are nici o logica pentru viitor.Si-au dat seama dar nu recunosc că viața pe Pământ va fi din ce in ce mai grea,resursele din ce in ce mai puține și vor sa controleze și să exploateze ,ce a mai rămas.Ca să poți face așa ceva ai nevoie de liniște și atunci lucrezi la burta .

  49. Poate va reveniti! Gabi Oprea, renaste in cerseala, si azi la ora 11 a lansat noua Uniune a militarilor din toate sistemele de aparare, estimate la 500000 de viitori votanti. Cu vorbe despre onoare si recunoastere a statului social al militarului, el doreste a uni spre reparare toate nemultumirile militarilor, activi si in rezerva. Bravo lui! Se implica. Pâna la a studia tema impusa, probabil de serei privind acest bazin electoral, peste un milion zic eu, luând in calcul sotii, copii si chiar nepoti, trebuie umblat cumva si la credibilitatea initiatorului. Prin presa s-a speculat o serie de informatii, credibile sau nu, despre niste napalm adus, când era el ministru, pentru fortele speciale, prin firma Hexifarma a lui Condrea sinucisul, de la o firma a lui Klemm. Asa zice prin presa. O fi, n-o fi, dar zvonurile lansate inca nu au fost lamurite. Si nici nu vor fi, nu? Unii zic ca tavanul Colectivului era impregnat cu o substanta similara napalmului. Au murit niste oameni acolo, absolut nevinovati, desi unele mesaje selecte indicau ca se va intampla o nenorocire mare. Confirmarea a venit de la cel mai înalt nivel „trebuia sa moara oameni ca sa cada un guvern”. Zice-se ca nu e nicio dovada a ce spun, sau nu mai poate fi, dar faptele demonstreaza interesul inaltului din Deal. Asa si, Oprea e implicat? Nu putem sti nimic, batista e pe tambal diplomatic. Doctorate oricui, Colegiu de aparare mai ales frumoasei Udrea, balama parlamentara, cazul de circulatie Gigina sunt multe motive de rejectie a ofertei lui Oprea. Pâna la urma cine e izmenarul asta? Promiti pensii militarilor, da’ ma intreb, ba! tu ai tras vreodata cu pusca? Poate, la vreo vânatoare, dar ai tremurat vreodata prin aplicatii, de frig, foame sau sau stres? Aiurea, eu sunt popotar de când ma stiu. Nene, lasa-ne, om fi noi calici, da’ nici asa!

  50. Vorbeam de geneticul sindrom al caliciei. Dupa atâtia ani de otomanism cu bir la Poarta, de saracire a unui popor, vezi 1907 sau pelagra endemica scrisa de Stancu si botnite bordeiasilor muncitori si tot ce a urmat, inclusiv comunismul in forma socialist-bolsevica de sorginte evreiasca, e normal ca sentimentul neputintei a degenerat in sute de ani spre o conditie umana a supuseniei, calicismului. Lovitura de stat din decembrie a fost o imensa sansa spre civilizatia cinstei. Tot ce s-a intamplat, pas cu pas, indiferent de culoarea politica, a fost un fiasco total al nazuintelor latente de sute de ani, omul a se bucura de munca sa, de a nu fi exploatat, sau mai corect, furat de munca sa. Postdecembrismul a insemnat un dezastru spiritual enorm. Privatizarea cu orice pret, a unor bunuri clamat a fi comune, nationale, a fost un furt pe fata, statuat prin legi, o cursa a spagii, a nepotismului, ca atacul unor hiene pe un cadavru. Zecile de milioane de oameni au ramas cum erau, gândind ca dupa ani de sacrificiu pentru bunastarea tarii asteia, de care erau mândri, pot beneficia s ei de munca lor. O asteptare care i-a ros pâna la suflet vazând ca unii fac averi si ei ramân tot asa. Calici,adica. De la muncitorii disponibilizati la taranii proprietari de pamânt fara mijloace de productie. In lipsa unei alternative, orice speranta de dreptate s-a naruit, justitia divina i-a abandonat si calici fiind, au invatat ca furtul, banul fara munca, expedientele, inselatoria, afacerile facile, descurcatul ii pot aduce si pe ei in randul lumii. Tot calici fiind. Neintelegerea ca banul e echivalentul muncii, au capatat dispretul fata de ban, cheltuit nechibzuit, imprumuturi neonorate, furt efectiv din banci, bancomate, benzinarii, firme, jocuri de noroc, pacaleli Caritas, FNI, speculatiile valutare etc, a deturnat esential ideea de munca, investitie si grija pentru ziua de mâine. Si asta a ramas. Exact aceeasi mentalitate ca in comunismul pervers, PCR perpetuat de jos si pâna in lumea politica zis conducatoare. Totul e un calicism notoriu. Saracirea materiala cu o vadita saracire mentala, educationala si spirituala. Popimea biblica da tonul calicismului frust si nu exemplul dorit al altruismului, iubire de semeni. Vreti un singur exemplu? Câti va aplecati sa ridicati o moneda de 5, 10 bani cazuti pe jos intr-o parcare? Nici nu va intereseaza. 5 bani? E o forma a dispretului pentru munca celui ce a „produs” acei bani. Asta e calicismul imun la orice. Dispret. Renegarea propriilor cereri si asteptari de la societate. Numai atât? Criteriul e, ” nu umple burta”. Daca erau 10 lei, „imi iau trei beri, am pus-o!”. Asta e sindromul involutiv al calicismului endemic care ne bântuie. Asta e revolutia pe care vrem a fi. Vreti alt exemplu? Daca din recolta de autoconsum din gradina ceva prisoseste, câti veti merge la piata sa vindeti? Niciunul cred. De ce? Mie mi-ajunge! Asta e mentalitate calicului. In Austria, Ungaria, Cehia, Polonia nu e asa. Surplusul e valorificat, acopera cheltuieli, munca depusa si creaza in mental un raport intre munca, satisfactie, câstig, echivalentul muncii in ban, respectul de sine si munca altuia. Aici e buba si nu evoluam. Adteptam de la stat, care nu e al nostru, ceea ce nu ne va da niciodata ci ne ca lua. Sub diferite firme. Asta e calicismul genetic românesc, capul plecat, pozitia ghiocelului, ceea ce face astazi partidul fost al marilor asteptari devenit Dracila. Al de a vrut sa nu mai fim calici e la puscarie. Ca exemplu.

  51. Scriu p-acilea degeaba? Sariti-mi la gât ca nu am dreptate! Vreau reactie, si eu pot invata din polemica. Hai, la treaba, daca vrem sa cristalizam ceva. Opinii?Un site de dezbateri nu de simpla lectură! Si strainii ne monitorizeaza, si serei si toti. Credeti ca suntem aici degeaba? Starea de spirit si ei o vad la noi. Unii chiar au idei. Si multe fara sa stim sunt aplicate. Hai curaj! Doar nu trăim degeaba. Totul aici e citit, rumegat, evaluat. Nu stiati?

  52. Daca serei și toți ne monitorizează,este ff bine,nu avem ce să ascundem ,să vadă starea de spirit,sa o analizeze,este perfect.Problema este că deciziile finale sunt politice.

  53. D-le Geo,ce să mai spunem și noi dacă d-voastră ați spus cam tot ce este de spus?
    Nu am face altceva decât să punem ghilimelele de rigoare.
    Că,suntem monitorizați,o știm prea bine,am simțit pe pielea mea,să fie sănătoși!
    Că,tot ce s-a construit până în ’89 s-a ales praful și rugina,fiare vechi,cum ne spunea un clasic în viață,acum mare liberal,o știm prea bine
    Că,flotă nu mai avem,și p’asta o știm,numai cei ce monitorizează încă n-au aflat!?
    Agricultura,este lăsată pe nâna noilor moșieri,așa zișilor „arendași”,mâncăm cartofi din Africa,ceapă din Haustriea,ardei și roșii din țara lui Imail șamd.
    Rezerva Armatei,lăsată de izbeliște,pensii înghețate,mai abitir ca la Poli,că nici acolo nu mai este chiar așa de închețat ca odinioară ,calota se topește anual în draci.
    Avem Asociații militare care ne reprezintă,deci,putem să dormim în pace,guvernanții și partidele lucrează pt.noi!?
    Numai cmd.suprem nu doarme,el se plimbă!Șeful nostru,al militarilor stă în ⛺,iese numai la înviorare,din cînd în cînd.
    Avem telenovele,emisiuni de televiziune din cele mai diversificate,mai un campionat de fotbal,libere cu nemiluita,mici,bere,totul merge ca pe roate.
    Singura noutate pentru noi,este această Asociație a militarilor botezată,”Mihai Viteazu”care se anunță că ar fi înființată din militari,pentru militari
    Cu speranța că așa va fi,nu-mi rămâne decât să le urez succes!(fără ironie).

  54. Orice stat normal are servicii de informații și contrainformații puternice,altfel nu poate rezista.O parte dintre cei care au condus și poate vor mai conduce aceasta țară au strecurat ideea că serei ar asculta ,ar face ar drege.Isi fac datoria atat cat pot și cu ce pot.Am cunoscut oameni din acest serviciu ,onești,modești,patrioți.Daca sistemul de apărare este lăsat de izbeliște, atunci sa nu ne miram că o ducem rău.Acum ceva timp am discutat cu câțiva domni profesori,care aveau o idee fixă(și probabil o mai au și acum)și anume că sunt ascultați etc etc.Ce doamne iartama să asculți la profesori,faptul că fac meditații și nu plătesc impozite la stat,faptul că fac presiuni pe elevi să meargă la meditații,cu ce secrete lucrează acesti domni!.I-am întrebat atunci”domnilor daca sistemul de apărare cade ,cine va mai apară ?”răspuns „nu ne interesează, noi vrem salarii mărite „.In loc sa reformăm sistemul de educație la sânge(ei ar trebui să formeze caracterele puternice)noi lovim in sistemul de apărare ,da
    este mai simplu,sistemul de apărare nu are sindicate puternice ca cele
    din invățământ.

  55. Și,ce este mai important,pentru ei,nu pt.noi,este ca,ALEȘII LOCALI, pentru că ei contează,nu?…tocmai și-au tras Pensii Speciale,adevărat speciale, retroactiv din ’92,că se crea un vid,discriminare!
    Păi,ăștia,au muncit și încă muncesc,ei nu gândesc!
    Deci,pentru aleși se poate,ce contează că,CCR s-a pronunțat odată că aceste pensii nu sunt în regulă ,ei sunt mai presus de orice lege,nu fac ei legile?
    Albinosul,cel de la finanțe,spunea mai deunăzi,când SCMD-ul a introdus o plângere că statul are de acordat salarii compensatorii încă din 2011,știți care a fost răspunsul acestuia?”Nu se poate acorda,am depăși deficitul bugetar….”
    Brava,albinosul,dar la aducătorii de voturi,dacă le măriți salariile,pensii speciale,nu depășiți deficitul?S-au mită electorală nu se pune?
    Monitorizați,domnilor,monitorizați,măcar s-o faceți cu folos!

  56. Dupa postare, nu mi-a intrat un altul. Sa vedem, e din doi in doi.

  57. Sistemul de învățământ,este la pământ! Profesori,unii,slabi pregătiți,nu mai fac cursuri cum trebuie cu elevii, nu-și mai dau interesul,se gândesc numai la meditații,la bani.Cine are dare de mână,are,cine nu,nu!Ăsta este
    mersul!Rezultatul se vede la examenul de Bacalaureat și la terminarea clasei a VIII-a,la examenul de intrare la liceu.

  58. Domnule Nicolae,
    Daca vetiposta dupa id-uri, adrese demail sau IP-uri diferite, site-ul este setat sa modereze price nou venit si atunci va trebui sa asteptati pana ce moderatorul este avertizat ca are un nou comentator, citeste si da curs comentariului. Este o minima moderare pe care o aplic pentru a ma feri de comentarii de psot gust. Deci, daca doriti sa intre comentariile fara intarziere incercati sa fiti constant si sa postati cu un singur ID.

  59. @Geofreeland,
    Te contrazic eu, Oprea nu se implica, Oprea abureste, isi caura votanti. Sa nu uitam ca prima inghetare a pensiilor militare ii apartine. Sa nu uitam ca legea pensiilor militare a fost blocata si tinuta la sertar de Oprea pana a fost nevoit sa plece din guvern asa ca a scos-o Dusa. Oprea este mai toxic decat orice alt sef de partid pentru ca este onulitate care a vandut tot ce putea vine din armata, grade, diplome de cotori, functii, medalii si ordine, onoare.

  60. @Bassil,
    Ce spuneai ? Serviciile secrete nu te asculta? Sunt doua categorii de oameni care nu sunt.. interceptati, oamenii lor si cei care nu reprezinta nimic pentru ei.Cand te afli in curte, lucrand in gradina cu sotia, telefoanele puse pe masa si te suna telefonul mergi la el si constati ca te suna sotia, care era langa tine, fara telefon, matale ce zici ca se intampla ? L-a batut soarele in cap? Exclus, era la
    umbra.

  61. @ Neacsu Exact ce am spus. Oprea este un abject, si chiar toxic. Eu nu stiu ce mai cauta si cine il sustine in viata politica, unde deja e un cadavru. Urat mirositor.

  62. Inca e duminica. Profit. POVESTI DE VIATA 8. Intr-o zi cand trebaluiam prin gradina, de-ti fierbeau creierii de soare si aplecatura, ma pomenii ca sunt strigat la poarta. Agale, ajunsei si cine era in poarta. O femeie la vreo 75 de ani si ceva care ma lua din scurt. Te rog sa ma ajuti, si tatal dumitale o facea, mi-a venit fie-mea de la oras si nu are bani de rata. Da-mi 100 de lei si ti-i dau la pensie. O straina pentru mine, n-o vazusem niciodata, dar imi spuse ca sta la cinci case de mine. Am privit-o si i-am dat banii, vorba ceea era vorba de copilul ei. Dupa vreo luna, si uitasem, tot prin gradina trebaluiam la rosii, auzii ca sunt strigat la poarta. Cainele latrase discret, numai de el stiut ca cineva era p-acolo. Tot femeia. Ma gandeam ca voia sa-si achite datoria. Zice, a venit fata pe la mine si te rog da-mi 100 de lei ca n-are bani de rata. Am ramas siderat. Uluit chiar. Auzi, tanti, eu nu sunt casa de bani. Nu am si nici nu-ti mai dau. Clar? Nici nu aveam suma aia atunci, nici nu fusesem la bancomat. A doua zi m-am dus sa-mi iau paine din colt, de la magazin. Acolo vindea o nepoata de-a mea. M-a luat deoparte si mi-a zis ca tanti Aurica m-a parat la tot satul ca n-am ajutat-o. Cu ce? zic. Nu stiu ca nu ne-a spus, zice ca n-ai ajutat-o pe ea, femeie, la 80 de ani. Mai aveam cuvinte? Ce sa spun? Gura lumii n-o astupi nici cu pamantul. Pe drum catre casa, mi-am amintit de o alta intamplare, cu ceva zile inainte. Un nepot de-al meu ma ajuta sa fac o bolta pentru vita de vie . Tevi, fier beton, sudura. Cat a fost mai jos le-am facut eu, la etajul 3 si 4 l-am suit pe el pe o masa sa termine. Ii dadeam la mana, ba un electrod, ba ciocanul sa indepartezse zgura de la sudura, tineam de bare si tot asa. Erasm prinsi de si la un moment dat, un vecin de la vreo trei case intra pe poarta si ne ura bafta la treaba. Venise, deh, pe drum si hai sa dam buna ziua. Inspecta el lucrarea, ca un expert mut, dadu din cap si zise, e bine. Eram chiar la nevoia unei pauze si zic, bem o bere? La tara cine refuza? Ne-am oprit, du-te ia petul de 2,5 litri de la rece, adu pahare, stam la vorbe. Aiurea. El lua ciocanul cu care indepartam zgura de la sudura, il cantari daca e echilibrat, dadu din cap si bauram berea rece, cu pauze si vorbe. Pleca vecinul, se terminase petul si hai sa terminam treaba. Se sui nepotul, incepu sa sudeze, da-mi ciocanul. M-am uitat pe jos, in jur si zic, nu e la tine? o intrebare caduca, doar mi-l ceruse. Era un ciocan nou-nout, cu maner portocaliu, vizibil oriunde s-ar afla. L-am cauta vreo zece minute peste tot. Nu e, zic. La care nepotul a zambit. Te pomenesti ca ala…? Da, el l-a palmat, vorbeam, ne miscam, l-a bagat pe maneca si a plecat. Deja era acasa. Si daca ma duceam la el ma spurca la tot satul ca l-as fi facut hot. Am terminat treaba, cu sufletul amar si a doua zi mi-am cumparat alt ciocan. Era prima data cand am inteles de ce taranii isi petrec musafirii pana la poarta. Ii inspecteaza si supravegheaza sa nu se agate de ceva ce poate fi luat. De fapt, nu e o politete ci o masura de protectie. Apoi inchizi poarta cu zavorul. Calicia in actiune. Inveti traind.

  63. Revin. Sindromul caliciei la romani e o realitate. Hai sa recitim ce e calicia, hai sa citim proverbele cu calicul, hai sa ne definim starea de fapt. Da, cred ca e un subiect de interes national: calicia la romani, cutuma de viata, insidios si profund incastrata genetic. Explicatia ca romanii au nevoie de un conducator sa-l urmeze e o realitate crunta. Dupa misculatia din decembrie, Iliescu era salvarea in vremuri tulburi. Era liderul unei credibilitati reale in fata fricii de viitor. Promisiunile, vrajelile emotionale, sperantele renascute, toate concurau la o adulatie peste limitele umanului. Tatucul. Il inlocuisem pe unul cu altul. De ce? Ne agatasem de Iliescu prin care credeam ca zambaretul presedinte ne-ar fi oferit lumea visata. Eram toti saraci, in mod egal, eram calici cu totii. Ce puteam spera. Astazi, tot calici, saraci, abrutizati de conceptul generatiei perpetue de sacrificiu pe care il traisem,ucisi sufleteste de sperantele putrezinde, ma intreb, de ce? Cine e de vina? Repet calicia nu duce la progres, calicia e rezolvata imediat prin umplerea burtii. Dupa aceea, pana la urmatoarea foame, exact ca drogatii intre doze, suntem linistiti si votam. De aia promisiunile electorale si noi punem botul la orice, un ulei, cincizeci de lei, o cinste la carciuma. Sindromul caliciei la romani e o tema absolut de interes psihologic national. Tocmai pe asta se bazeaza si serviciile, probele dna, manipularea prin vise vandute pe net, o combinatie intrinseca intre paranoia indusa si calicie. Daca, si poate cineva,am putea adanci analiza pentru ca am convingerea ca e un caz de avarie si de interes pentru viitorul unei natii.

  64. Cer scuze, stiu limba romana si am cuvintele la mine, numai ca tastatura imi joaca feste. E greu sa tastezi cu trei falange lipsa! Multumesc!

  65. Domnule Neacșu,eu am fost sunt și voi fi un om corect,nu am avut nu am și nu voi avea probleme cu organele statului.La câtă cultura tehnica am in acest moment ,cred că sistemele de telefonie de la noi sunt private,Orange, Vodafone și care Dumnezeu le mai fi,acum sa spunem că serviciile secrete sunt vinovate de anumite anomalii i sistemele de comunicații private ,mi se pare cam mult

  66. Iar profit de duminica asta, si la zece din noapte, undeva spre apus, sangeriul amurg pare de un vanat de sange inchegat. POVESTI DE VIATA 9. Copil fiind, vara veneam in vacanta la bunici la tara. Nebunia libertatii, mai cu vaca la camp, cu alti copii, ba la scalda in garla, ba la furat de prune. Parca nu existam decat intr-o lume a unui vis mirific. Astazi, dupa aproape 40 de ani am vazut o libelula. Chiar am fost impresionat. La bunici, seara, libelulele roiau in cerc de nunta in curte si eu, copil, cu un bat de soreata (floarea soarelui) le amageam in zborul lor, cu sens. Intr-o zi, dupa ce veneam de la peste, cu traista mai grea ca mine, mamaia imi zice sa ma urc in patuiac (porumbar) sa iau niste pui de porumbel sa-i tai si sa facem o ciulama cu mamaliga. Urc eu chitit, iau puii inca golasi, cate patru, cinci, cobor scara, scot cutitul, pun talpa pe niste picioruse firave, tin de capul golas, speriat, invins si indrept cutitul spre gat. Printre degete vad doi ochi speriati, nevinovati, mari, chiar albastri, asteptand. Ce? M-am speriat. Eram copil dar am realizat ca acesti mici pui, copii si ei, erau de o nevinovatie chiar adevarata. Am realizat ca-i ucideam, sangele le va fi curgand din jugulare, s-ar fi zbatut decapitati, haotic si eu as fi purces la urmatoarea crima. M-am oprit. Am aruncat cutitul si am luat puiutul intre palme. Nu realiza prin ce trecuse si nevinovatia vietii ma marcase. De fapt, m-a marcat toata viata. Nu am taiat niciodata o pasare sau animal. Nu. Le-am iubit, ca si acum, sunt parte din mine, fiintele Domnului, contemporane si martore ale propriei mele fiinte. Cred ca asta a fost si crezul meu in armata, sa fac tot ce stiu si pot sa nu moara oameni nevinovati. Si in armata, din neglijenta, ceva explodeaza.

  67. Geo.La fel am patit-o cand eram copil cu o pasare
    o ratusca cu ochi albastrii superbi care ma privea acuzator din capul taiat jos .De atunci pretuiesc viata fiecarui animal .

  68. Geofreelander, citesc cu drag „povești de viață”,apreciez stilul,emoționante sunt toate cuvintele scrise.
    Îmi permit să-ți sugerez, sa le așezi într-o carte, care sa aibă chiar titlul” Povesti de viață”.
    P.S.Ai făcut cea mai bună alegere că te-ai stabilit în casa natală.Sanatate multă!

Comentariile sunt închise.