”Specialiștii și coronavirusul”

Categoria opinii


fake-news

Am intrat în ”etapa a treia” a luptei împotriva coronavirusului, eu aș spune chiar a patra pentru că iată, avem deja doi decedați din care unul, nu neapărat din cauza, dar cu sprijinul larg al celor care au datoria să lupte împotriva virusului. Din știrile prezentate în media, pacientul din Craiova, indiferent de vârsta lui, fusese internat în spitalul de boli infecțioase Craiova cu probleme la plămâni, medicii ceruseră efectuarea testului, iar cei de la DSP( un specialist” care probabil primise ordin să nu consume testele pe oricine, că ”e rare și scumpe” a refuzat efectuarea verificării, deși simptomele erau caracteristice iar vârsta pacientului se ”mula” pe categoria de risc sporit. Nu știu dacă o zi, două, trei, în plus sau în minus ar fi salvat viața (pentru o lună, două, trei, a unui bolnav de cancer) dar știu că s-a întârziat din cauza unei decizii criminale. Cel care a decis sau refuzat verificarea pacientului la virus la prima cerere se încadrează în articolul care incriminează fapte de zădărnicire a luptei împotriva epidemiei  trebuie nu numai destituit ci și cercetat penal pentru crimă. Indiferent că omul mai avea oricum de trăit o zi sau două, gestul este tot criminal. Mă întreb dacă parchetul s-a sesizat, sau se sesizează numai când apar pe fluxul media ciorne de măsuri” drastice” care până la urmă răsuflă ca o gogoașă? Auzi domnule, trebuie să avem grijă la răspândirea de știri care sunt la fel de periculoase, ca și virusul. Se pare că acest post de televiziune a îmbrățișat tactica guvernului care ia măsuri mai drastice în lupta împotriva celor care îndrăznesc să spună lucrurilor pe nume și să arate deficiențele luptei guvernului împotriva răspândirii virusului (prin lipsa mijloacelor tehnice privind identificarea și izolarea celor infestați) decât împotriva virusului, a răspândirii acestuia și a celor care încalcă măsurile ( slabe și total ineficiente)  necesare, nu doar impuse, sau anunțate. Dintr-o dată, răspândacii guvernamentali au trecut la treabă, propagând și propăvăduind ca principal dușman pe cei care vin cu ”fake-news” care pentru ei e similar cu critica la adresa activității guvernului, demonstrând că pe guvernanți nu îi interesează lupta împotriva virusului ci împotriva oponenților, iar scopul nu este salvarea vieții cetățenilor ci salvarea voturilor și a campaniei electorale.

Aseară a avut loc prezentarea celui de-al doilea set de măsuri ” drastice” luate de guvern. Cu o zi înainte transpirase știrea că se va restricționa, dacă nu cumva chiar interzice deplasarea românilor. Pentru mine e clar că acest ”fake news” a fost eliberat (poate ca și virusul) de cei care l-au produs pentru a testa reacția boborului. Cum reacția a  dar rezultate, după ce s-a dat o ușoară dezmințire, ieri seară  dezmințirea a fost dezmințită printr-o nouă ”ordonanță militară” adică exact ceea ce guvernul nu poate da decât în ”starea de asediu” cu atât mai mult cu cât ministrul Vela este sau a a fost doar OSB în armată, nu și ofițer activ. Cu toate astea, domnul Vela continuă să se considere mare comandant de oști și dă ordonanțe militare cu măsuri civile. Știți ce este CIUDAT? Ciudat este că NU EXISTĂ ÎNCĂ O DEFINIȚIE A ORDONANȚEI MILITARE dar pentru orice om cu capul pe umeri, aceasta se dă de către un comandant militar și vizează trupele și/sau măsuri MILITARE. Din fericire nu suntem în această situație, dar din nefericire unii se împăunează, vor să pară ei mai fioroși și să fie luați mai în serios. Ne aflăm în fața unui fake- authority. Vela vorbește despre emiterea unui document nedefinit în lege deci cântă după ureche.

Ce a adus nou și extraordinar această nouă ordonanță? Nimic nou, ne aflăm în fața aceleiași impotențe, incompetențe și lipse de măsuri efective, realiste, se umbă cu jumătăți de măsură, cu false intenții și false autorități. Măsurile de ” interzicere” nu există, restricțiile sunt confuze, interpretabile, se dau puteri burtoșilor din poliția locală să dea amenzi. Asta este tot ce este de reținut din această ordonanță. Iar ”rugămintea domnului Arafat este pur și simplu de neconceput: ”rugămintea noastră pentru toți, chiar dacă ordonanța militară emisă astăzi  recomandăm unele măsuri în timpul zilei, totuși considerați –le ca și cum ar fi fost obligatorii”.    Cum adică, ”ca și cum? ”  Păi ne jucăm de-a ordinele ? Domnilor dragi, o ORDONANȚĂ MILITARĂ nu cuprinde rugăminți sau recomandări, cuprinde ordine clare și precise, care trebuiesc executate.  Dacă un ofițer  ar fi dat un astfel  de  ”ordin” de acțiune militarilor, aceștia i-ar fi întors spatele. Ne place să ne lăudăm și să semnăm ”ordonanțe militare”  dar habar nu avem ce înseamnă asta, ce presupun ordinele militare și când și de către cine se emit. Asemenea ”recomandări” sunt specifice conducătorilor slabi sau incompetenți, cărora le e frică să își asume răspunderea și să emită măsuri nepopulare, care practic urmăresc cu totul altceva decât rezolvarea epidemiei și limitarea și eradicarea virusului. ACTUALA CONDUCERE SE POARTĂ ”CA ȘI CUM” AR LUPTA ÎMPOTRIVA VIRUSULUI, CA ȘI CUM AR GUVERNA, CA ȘI CUM AR ȘTI CE E DE FĂCUT, CA ȘI CUM I-AR INTERESA SOARTA ROMÂNILOR, CA ȘI CUM AR DA ORDONANȚE MILITARE. JALNIC COMANDAMENT, PAPAGALI VOPSIȚI.

Despre celelalte măsuri ce să mai spun? Privitor materialele necesare în spitale, după 3 luni de la apariția virusului, domnul Arafat ne anunță că:

  1. A fost operaționalizat Centrul Național de Conducere și de Coordonare a Intervenției. Păi până acuma ce au făcut, au lucrat on line, au fost în carantină?
  2. Continuă din partea MApN, construirea și instalarea spitalului ROL 2. Tot armata săraca, cu nesimțiții ăia care nu știu decât să coasă nasturi și să culeagă porumb.
  3. Pe 19 martie s-a semnat un ordin de înființare a unui Comitet al Responsabililor Zonali  de specialitatea terapie intensivă. Până acuma nu a fost cazul, acuma a părut virusul.
  4. Știe că a fost o problemă cu livrarea  materialelor de protecție din lipsa acestor echipamente în stocuri, dar și alte țări s-au confruntat cu această problemă, nu numai România.  La această veste, mie mi-a crescut inima și m-am simțit mai apărat împotriva virusului. Gândul că și capra altora este pe ducă a acționat asupra mea ca apa vie. Cine spunea că Arafat nu e român la origine ?
  5. Acuma poate să spună, fără a fi învinuit de fake-news, că IGSU a semnat toate contractele subsecvente în urma acordurilor cadru, încheiate de ONAC și acuma se trece la livrarea materialelor care au fost prevăzute în anexa  OUG 11/2020. (ordonanță emisă pe 11.02.2020.) Au trebuit mai mult de 35  de zile ca să fie semnate actele de achiziție, nu de livrare, cum spune domnul Arafat, pentru că materialele trecute acolo în anexă, nu au ajuns încă în țară, deci mai beșeaua cu livrarea despre care vorbește doctorul. Iar dacă te uiți pe lista din anexă te apucă… dracii: este vorba de 50 de izolete, 200 de ventilatoare, când nouă ne lipsesc 1200, 200 de monitoare medicale, 150 de filtre pentru camerele de izolare și alte materiale, ca mănuși, măști, SCANERE TERMICE, 35(?????????????) etc. Atâta au considerat ”specialiștii ” din guvern, recte domnul ministru al sănătății, Costache că sunt necesare. Că tot veni vorba de el, ați sesizat că nu mai apare pe post? L-a pus pe secretarul de stat să se bată cu coronavirusul el stă la căldurică. De ce ? Simplu, dacă iese nasol dă vina pe Tătaru, și îl destituie, dacă e de bine , iese în față și culege laurii, primind o clinică privată la pensionare. Probabil a raportat necesarul pentru spitalul Polisano din Sibiu, de celelalte spitale nu îl interesează.   
  6. Ca să fie livrarea mai rapidă, vor fi folosite avioanele militare pentru preluarea materialelor. Deci până la urmă și-a revenit, mai întâi trebuie preluate materialele și abia apoi livrate către spitale, farmacii, etc.

Nu mai comentez măsurile trecute în ordonanță, nu au făcut altceva decât să îmi confirme amatorismul și gargara domnului Orban și teama de a lua măsuri cu adevărat efective, de teama pierderii voturile chiar cu riscul pierderii de vieți omenești care au început să curgă ca țuica, câte o picătură.

Ministrul economiei domnul Virgil Popescu  un alt membru  al guvernului, ne-a  anunțat ca din această criză a învățat că nu trebuie să ne mai bazăm economia pe import și că nu e bine să cumpere din China pentru că uite ce s-a întâmplat din cauza Chinei.  Cu prima concluzie sunt de acord, trebuie să înțelegem că produsele strategice trebuie produse în țară și să fie sub monopol de stat, și e vorba de agricultură, silvicultura, piscicultură, apicultură, industria alimentară, industria chimică, energetică, farmaceutică pe produse cel puțin la nivelul anilor 80,  pe cât posibil militară (măcar praf de pușcă) și produse de consum sanitar. Deci practic să ne întoarcem la ceea ce producem la nivel mediu, dacă nu de vârf, până în 89.  Dar a doua concluzie este total deplasată. Cum adică, noi nu avem acum produsele necesare luptei împotriva virusului pentru că avem relații cu China, sau pentru că nu avem? Păi, avem relații economice cu UE, care depășesc de câteva ori cele cu China. România desfășoară cele mai  multe  exporturi  cu  principalele  economii  ale  Uniunii Europene: Franța, Germania, Italia și Regatul Unit absorb 57% din exporturile de bunuri și servicii din România către Uniunea Europeană și 44% din totalul exporturilor (adică aproximativ  37,2  miliarde  de  euro  pe  parcursul  anului 2018), rezultând totodată un excedent comercial de 3,8 miliarde de euro în raport cu aceste țări. Principala piață europeană pentru producătorii români de bunuri reprezintă Germania. Privind în perspectivă exporturile de bunuri, România pare dependentă de evoluția principalei economii din Europa (Germania). Datele oficiale arată că la finele anului 2018, de exemplu, Exportul şi importul României se desfăşoară, cu precădere, cu statele europene (87,8% din total export şi, respectiv, 88,5% din total import). Comerţul intracomunitar (cu cele 27ţări membre ale UE) reprezintă o pondere de 76,7% la export şi de 74,8% la import. Ce vrea mai mult domnul ministru? Ase reține că în cele 26% extra-comunitare intră și SUA, statele arabe, și toate celelalte țări, nu doar China. Practic, nivelul importurilor chinezești reprezintă valoric  5,3% din totalul importurilor românești. Nu o spun eu, sunt studii și situații oficiale . Eu știu că Directiva nr 1 a partenerului strategic este eliminarea Chinei di rândul partenerilor comerciali ai României, dar nu trebuie uitat că și importurile SUA din China ating suma de 269,4 miliarde dolari iar ale României de 4 , 4 miliarde. Deci despre ce vorbim? Statistic vorbind concluzia domnului ministru este un fake-news, pentru că situația aceasta ca și ”ajutorul” dat de Europa României și celorlalte state lovite de virus este nul, UE  ÎȘI  NU POATE AJUTA PROPRIILE  STATE și chiar le-a dat liber la deficit bugetar, pe principiul ”scapă cine poate”,sau  fiecare cu a mă-sii. Dimpotrivă, China este cea care se oferă și are puterea și materialele cu ajutorul cărora putem lupta, dar nu vor guvernanții, ei se laudă și ne scot în față ”protocoalele” pe care le semnează și le-au semnat în ultimele zile, dar care se poate să fie onorate când va fi prea târziu. Se poate trage concluzia că concluzia trasă de domnul ministru este nu numai neproductivă ci total contraindicată și periculoasă, pe lângă faptul că este un fake-news.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23088456-harta-interactiva-cat-exporta-romania-lume-cat-importa-din-fiecare-tara-vezi-state-balanta-export-import-negativa.htm

Fake objectives versus fake news

”Realitatea plus” consideră că principala problemă a României este fake-news-ul  și că trebuie să se lupte împotriva acestor zvonuri și informații ”neoficiale”  cu accent pe cele care susțin că guvernul nu se achită de sarcini. În emisiunea de duminică după amiază, s-a discutat cu mânie proletară despre aceste știri false care au contaminat mediile de socializare și fac mai mult rău românilor decât virusul însușii deoarece panichează lumea. Atât de panicați sunt românii de aceste ”fake –news” și coronavirus încât străzile continuă să fie pline de oameni de toate vârstele, iar  sâmbătă,  profitând de vremea bună au ieșit să se lupte cu știrile false la ”una mică” la grătare, în ”poiana lu Iocan”. De fapt să fiu sincer, la gradul de inconștiență al românului, un pic de sperietură privind mersul coronavirusului, nu i-ar strica. Și în lupta lor în a demonstra că tot ce face guvernul e bine,  iar cei care vin cu știri alarmante și scenarii apocaliptice și cer teste, măști, mănuși și măsuri real de protecție e rău, au invitat în studio, ”cei mai mari specialiști”.

Gabriel Oprea, a fost invitat la Realitatea Plus să vorbească despre fake-news si coronavirus. Să îți cadă falca și alta nu. Păi ce poate să spună Oprea despre Coronavirus? Dacă ”specialistul” Oprea a ajuns să fie întrebat ce e de făcut în această criză, înseamnă că suntem condamnați. Cere domnul Oprea  ” să vină armata” pentru că au jurat să apere țara. ” Mai are el niște sloganuri cu care vom alunga Coronavirusul : ”Cu Dumnezeu înainte”, ”vom învinge ”. Ca element de noutate,  a trecut de la  interesul național, la securitatea națională, probabil cu bătaie la doctoratele în securitate națională pe care le-a acordat pe ochi frumoși și copy -paste.

Cam toate emisiunile de pe respectivul canal au fost orientate pe combaterea știrilor considerate false  de Palatul Victoria. Dacă nu ar fi fost dat afară din PSD marele guru al postului, acum alta era politica canalizării ”REALITATEA Plus.”

Ei, acum că tot vorbim de știri false să facem o scurtă incursiune în scenariile apărute privind originea și scopurile virusului.

  • Virusul a fost lansat de oculta financiară, de cei care conduc din umbră, templieri, rockefeleri, Soroiști, etc, pentru a destabiliza lumea, pentru a reorganiza polii de putere, pentru a scăpa de bătrâni și a mai dilua populația pentru că nu mai eu ei loc de noi.
  • Virusul a fost lansat de chinezi ca să lovească în SUA și UE pentru că nu vor să le cumpere Huawei și ca să cumpere ei firmele occțidentale care vor falimenta.
  • Virusul a fost lansat de ruși, care –iată- au foarte puțini infectați, se poate spune că nu au, raportat la populația ei, pentru a destabiliza economia Europeană care i-a impus sancțiuni economice și a-i face să revină la sentimente mai bune. Iar ei le vor acorda câteva mâini de ajutor.
  • Virusul a fost lansat de SUA care a vrut să le dea peste nas Italienilor pentru că au extins relațiile comerciale cu China, spărgând embargoul impus de ei ( de aici și numărul  mare de cazuri în Italia) dar și pe chinezi cărora SUA le sunt datoare și a cărei economie îi umilește și enervează. Dar nici populația altor state nu a scăpat se dorește de fapt mascarea efectelor tehnologiei G5 care se pare că provoacă afecțiuni… psiho iar boala de fapt nu este o boală biologică, ci o boală informațională.
  • Virusul a fost lansat de extratereștrii care vor să ne ocupe.
  • Boala a fost lansată de Dumnezeu pentru a ne pedepsi că am uitat de familie, iar acum uite că ne-a obligat să stăm mai mult în casă, să ne cunoaștem familia. Uite așa învață și unii copii, cine le sunt părinții, sau măcar tații.
  • Boala a fost lansată de oarece doamne de origine germană autoare ale unor teorii privind inutilitatea pensionarilor și deci micșorarea numărului de bătrâni care și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul.

Lista ar putea continua și cu alte teorii chiar mai fanteziste unele făcute la mișto, dar nu are rost să le mai amintesc. Dar cea mai fantezistă și –recunosc- și mai amuzantă teorie este aceea conform căreia numărul mic de decese și cazuri din România se datorește măsurilor excepționale luate de guvernul Orban, gestului de mare responsabilitate făcut de Cîțu și atașamentului neobosit al conducătorului suprem care este alături de noi în aceste clipe deosebit de grele prin care trecem. Nu știu cum de parchetul nu se sesizează că a fost scoasă pe piață această știre deosebit de dăunătoare și care efectiv orbește o bună parte din populație și zădărnicește lupta împotriva coronavirusului. 

Totuși ce este comun la toate aceste teorii și știri este faptul că toate admit că virusul nu este ceva apărut -așa cum s-a spus- din întâmplare, de la un șarpe( iară șarpele, mama lui de parșiv) sau un liliac (batman, batman!!) ci un produs al minții omenești, al tehnicii avansate și este plasat INTENȚIONAT, cu un scop bine definit. Or ști ei ceva că prea spun toți, la fel.

Apropo, să nu uit, eu auzisem de acum două zile în Craiova că a decedat un pacient de coronavirus la spitalul de boli infecțioase din localitate. Cred că a reînviat Baba Vanga sau Nostradamus și a dat o fugă pe la noi, altfel nu îmi explic cum și de ce și cine a răspândit acest zvon. Gluma cum că s-ar fi păstrat două  zile  tăcerea ca să poată ieși ordonanța sau așa ca să nu strice cheful celor care s-au întors din diaspora,  e  destul de nesărată. Cert este că netul abundă de știri, șanțurile sunt pline de povești, iar  cele mai multe vin de la specialiștii  din palate și pleacă așaaa, de nebune pe străzi : ” Stați liniștiți tovarăși avem situația sub control, avem un plan imbatabil dar ne lipsesc mijloacele tehnice, avem foarte puține cazuri confirmate în comparație cu alte țări, dar și teste făcute și disponibile, vom avea un vaccin dar încă negociem, tocmai am semnat contractele pentru materiale, dar trebuie să stăm la rând căci nici alte țări nu au, deci ce vă putem spune, mai răsfirați și ciocu mic, noi suntem la putere.”

Să nu uit, la mine în cartier, la pensiunea unde sunt cazați nește repatriați și de unde deja s-au trimis la spital doi în 3 zile, se aude că mâine vor fi eliberați dar către casele lor și ceilalți, pentru că deja sunt alți votanți pe drum și nu pot fi lăsați de izbeliște. Cred că este doar o știre falsă, pentru că din câte țin eu minte, cei vechi au venit pe data de 12, martie, iar 12 și cu 14 fac 26, iar mâine e abia 23. Nu cred că pe la DSP nu se știe matematică, dar nu e exclus ca totuși să fie ceva necurat pe la DSP Dolj, dacă avem în vedere și cazul celui decedat ieri. Sau. Cine știe când. E o cutumă la noi, de la Mihai încoace, morții se raportează când vor autoritățile, nu când are loc fapta.

 Abia aștept să văd ce ne mai prezintă mâine specialiștii. Se aude (deja buzduganul a fost trimis să deschidă porțile) că urmează o serie de …. restricții la care nici nu am visat, asta ca să nu ne mai plângem că nu știu să taie în carne vie. Fii bărbată Lodovico!

Să nu uit, pentru monitorizarea celor carantinați sau în autoizolare la domiciliu, autoritățile se pot folosi de camerele stradale sau chiar private, sau pot instala camere  video, pe care să le conecteze la rețeaua de internet locală, sau chiar la wifi –ul câte unui vecin cu poziție mai bună pe obiectiv sau să apeleze la băieții ăia de la SRI care ne urmăresc și în gaura…. șarpelui, că tot au cerut derogare de la respectarea convenției drepturilor omului, dar au uitat să menționeze de când până când. Cred că monitorizarea video este mai bună pentru că:

  1. Este mai ieftină, o cameră cu performanțe medii costă maxim 400 lei iar aceasta după ce a trecut perioada poate fi instalată la alt.. client.
  2. Nu se mai plătește suplimentar pentru turele de noapte sau weekenduri atâta bunătate de poliție.
  3. Se instalează un post de monitorizare la care firmele de pază din zonă sau de distribuție internet  pot contribui cu instalare și instruire a omului de serviciu la monitor iar aceste monitoare rămân la postul de poliție și pot fi folosite și cu alte ocazii, de exemplu la monitorizarea șpăgilor sau a altor infracțiuni.
  4. Cu  trei oameni în tură la monitorizare și 6 la patrulare și intervenție, se pot monitoriza mult mai puțin stresant și mai eficient și până la ”ț” locații.
  5. Camerele video nu pot fi ”mânjite” de cei care vor să iasă, totul se înregistrează 24 din 24 cu posibilitatea de verificare. Chiar dacă adoarme sau mai picotește dispecerul, poate revedea înregistrarea și verifica dacă a ieșit careva din curte, sau casă.
  6. Polițiștii sunt și ei mai în siguranță, mai puțin stresați, nu trebuie să se certe cu toată lumea, trebuie doar să pună ”pamblica” aia galbenă cu ”nu intrați, coronavirus rău”  lumea pe stradă avertizată că la alde cutare e interzis și gata.

Patrula  să patruleze pe ici pe acolo și să intervină când dispecerul anunță că la un punct de carantină s-a observat mișcare. Suntem în epoca tech, ce dracu. Chinezii au trimis drone să verifice temperatura trecătorilor, taiwanezii sau japonezii folosesc roboți în spitale ca să nu își omoare doctorii, iar noi nu suntem în stare să instalăm niște camere web pe niște stâlpi, care să monitorizeze niște locuințe, dar monitorizăm băile și dormitoarele oamenilor politici.

Aud că acum autoritățile se chinuie să afle care sunt contacții celui unuia din decedați, că a murit omul și au uitat să îl întrebe iar virusații umblă pe stradă cu toate restricțiile. Păi e simplu. Să îi dea numele și poza în zona undea locuit și să anunțe pe cei care l-au contactat în perioada x-y să sune la 22 22 22 pentru a fi testați, dacă mai avem teste. Ce spuneam eu că e mai ușor să testezi pe cei care intră în țară la momentul intrării, decât să îi cauți contacții după ce a murit? Nu m-a crezut nimeni.

Și eu mor când aud că, spre deosebire de alții, noi suntem ”fericiți” că avem forme ușoare ale virusului, așa-zisele forme asimptomatice. Oameni buni, ăsta e cel mai mare blestem pentru că fără testare, iar guvernul român nu este adeptul testărilor, în formele asimptomatice este imposibil să știi cine este infestat și cine nu, cine este purtător și cine nu, cine este periculos și cine nu. De aceea va fi extrem de greu să știi pe cine să vaccinezi și pe cine nu. ”FERICIREA” SE POATE TRANSFORMA ÎN TRAGEDIE.

http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/bucket14/id14604/comertul_exterior_al_romaniei_si_barierele_de_intrare_pe_principalele_piete_europene.pdf

https://www.mediafax.ro/externe/tensiuni-diplomatice-intre-doi-parteneri-europeni-cehia-a-confiscat-masti-si-aparate-de-respirat-trimise-de-china-italienilor-19009611?fbclid=IwAR2mkwQNnKwNxRWOa8YAw_WBjJvldR3KdNZ7dyRQt3yxhX3h4cJRcH2Af44

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

50 Raspunsuri la ”Specialiștii și coronavirusul”

  1. Gogu Pintenogu

    Cred că guvernanții noștri nu și-au făcut încă firme pentru instalarea și operarea camerelor web să poată fura banii „legal”, i-a prins virusul nepregătiţi.
    Sau poate partenerul strategic nu le dă voie să cumpere din China că pierde el afacerea.

  2. Ifrim

    Mă gândesc că tradițiile gastronomice românești ne fac să stăm mai bine decât italienii în privința SARS Cov 19.Mai mâncăm o bucățica de slană cu ceapă ori usturoi ce se zice că face bine la plămâni,ca precursor un ciocănel două de pălincă ori țuică de casă,în ariergardă mai băgăm un digestiv de 2-3 sonde vin de boltă și mai mor din coronaviruși.Ceilalți trăiesc mai sănătos cu paste,brocolli ,fară găsimi…!

  3. Nicolae

    Să înțeleg,dle.colonel,că doamna din imagine este specialistă în combaterea CORONAVIRUSULUI?😂
    Ar fi o metodă simplă,eficace,noi românii nu ducem lipsă de asemenea frumuseți.Ba am avea și pt.export,în scop terapeutic.
    Deocamdată,românii noștrii,am văzut că aplică terapia în grup a grătarelor,a nunților și botezurilor.Zic ei:Haaoleo, mâncați a-și,am auzit că fumul de la grătare alungă virusul,dacă ai burta plină nu se mai lipește de noi!!!Dar neapărat de mici și bere.
    Dar să lăsăm gluma la o parte și să ne axăm pe tema de azi care a pus pe jar o întreagă planetă.
    Nu am văzut,sau poate nu știu eu,că a ieșit vreun om de știință să ne spună răspicat cu subiect și predicat,de unde dracu a apărut acest virus ucigași așa din senin,atât de pervers. Scenarii,vorbe sunt multe,le-a spus și gazda noastră în comentariul de mai sus,dar faptul că nu se spune clar ce și cum mă face să cred că este ceva la mijloc.
    Că pe unii i-au prins nepregătiți este lesne de înțeles deoarece nimeni nu se aștepta de așa ceva,dar asta nu e o scuză,trebuie întotdeauna să fii pregătit.Exemplul cel mai elocvent este al chinezilor care s-au adaptat imediat la realitate,iar prin măsurile luate,au reușit să stopeze boala.Să construiești un spital în mai puțin de 10 zile,fabricile să producă ce ai tu că popor urgență,populația să răspundă și să se conformeze noii realități etc,rapid și eficient,este un exemplu de urmat.

  4. Ifrim

    @ Nicolae.Oficial fluide de lilieci s-au combinat cu cele de șarpe!Păi cum să urmezi exemplul Chinei căci sunt comuniști și la noi este în ilegalitate,deci nu avem voie!

  5. geofreeland

    @Ifrim Un doctor de pe WhatApp zise ca virusii astia se dezvolta in sinusi pentru ca e mai rece acolo decat restul corpului. El recomanda sa inhalam aer cald de la un foen sa incalzim sinusii. Bineinteles mai udam din cand in cand fata cu apa. Cam 5 minute, apoi repetam dupa o ora. Unii oficiali zisera ca alcoolul da iama prin virusi. Deci, conform celor doua teorii, o inhalatie cu aburi de tuica fiarta sub un prosop pe cap si pe oala, rezolva problema incalzirii sinusurilor iar aburii de alcool rezolva restul. Virusii dau ortu’ popii! Un alt specialist zise sa impaturim o bucata de tifon in patru, o tamponam cu 3-4 picaturi de ulei esential de cimbru si s-o punem sub masca cu partea tamponata spre exterior. Zice ca virusii fug ca pe aici nu se trece. Unii mai zic sa taiem cate o ceapa in patru si s-o punem in camera. Virusilor, zic ei, le place ceapa. Un doctor chinez zise ca o gargara cu apa cu sare apoi si tras si pe nas pana se simte in gat e o metoda de profilaxie. Numai sfaturi, oricum e altceva decat nimic. Plus dezinfectarea, plus spalatul pe maini, plus evitarea contactului uman.

  6. geofreeland

    Daca presedintele zise diasporei, ca dragi romani, nu veniti acasa!, inseamna ca astia neascultatori vin acasa sa-i voteze intr-o zi, nu in trei, pe astia care vor o tara ca afara? Acuma sigur ei sunt convinsi cum e o tara ca afara. Oare mai vor? Le-a ajuns? Oricum au de ales intre doua ciume, una galbena, una rosie si una incolor de securistica. Sau vor creste ilegal purcei sa aiba ce manca spre toamna?

  7. Nicolae

    @ Ifrim
    Da,așa este,nu avem voie! Dar altceva avem voie să importăm de la altii? Avem! Ca să realizăm ceva util luând exemplul altora contează orânduirea socială? Că….doar nu importăm orânduirea,ci doar ce este bine.

  8. geofreeland

    De ce s-au infectat oamenii astia? Ca nu au avut ce le trebuie. Nea Costache, fa, domne, ceva? Poate il privatizezi!
    „Luni dimineață, la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava 18 medici și 9 asistenți medicali erau confirmați pozitiv, numărul acestora crescând pe parcusul zilei.”
    Spitalul se inchide! Printre diasporezi sunt si ceva medici sau asistente? N-o sa vezi.

  9. geofreeland

    Acum 11 luni ce spunea The Guardian.
    https://ziarulromanesc.net/focus/diaspora/dezastru-spitalele-romanesti-in-criza-zeci-de-mii-de-medici-si-asistente-au-parasit-romania/
    Fostul guvern barem e marise salariile sa-i mai tina in tara. Unul care vorbea de acest dezastru e acum la puscarie. Acum se vede. Oamenii astia, din prima linie astazi, medicii si asistentele ramasi in tara, merita absolut respectul nostru! Aia d-afara muncesc pentru altii…Culmea e ca inca ii mai roade dorul de tara. Degeaba!

  10. Ifrim

    Fabricile de pastă de dinți nu pot suplimenta compoziția pe långă antibacteriene și cu ceva antiviruși?

  11. geofreeland

    Ascultaram discursul Aluia din Deal. Concluzia: Dumnezeu cu mila! Pai daca serviciile te-au pus in tema inca din decembrie de ce nu ai schitat ceva. Iar Orban, demisie Orban, Citu, demisie Citu, iar Orban, demisul parlamentului. Credeam ca-si cere scuze fata de poporul roman, avand toate mijloacele si puterea sa pregateasca apararea impotriva epidemiei ucigase. Putea sa spuna ca nimeni nu putea sa evalueze un asa dezastru mondial, dar nu sa spui ca totul e o banala raceala si dai inainte cu anticipatele, cu guvernul meu, cu c iuma rosie. Suntem intr-un mare pericol. Diaspora a amplificat la maximum riscul infectarii. Ei veniti din tari „civilizate”! UE nu mai exista pentru noi decat muteste. Credeam ca presedintele, mai apropiat de madam Merkel, ar fi putut spune ca ne-a ajutat barem cu un indemn. Fiecare tara europeana isi vede de ale ei. Europa unita! In ce si cand? Pentru noi Europa asta nu a insemnat decat jaf. Impotentii guvernanti, niste clovni manjiti la gura, nici nu stiu ce sa ceara Europei. Nu au proiecte, nu au programe, nu stiu sa negocieze dur, ca in criza. Nu, de asta presedintele nu a vorbit. Tot campanie isi face. Sa protejam persoanele in varsta, adica pensionarii, si ei sa spuna, ia uite, ne pomeni si pe noi! Nu, nu asa trebuie sa mobilizeze un presedinte. Nu stiu ce-o sa mai spuna cand va incepe dezastrul. Va scoate armata in strada si toata lumea va tacea. Unii definitiv.

  12. geofreeland

    O alta ciudatenie este ca prima miscare a primului guvern Orban au fost imprumuturile financiare. Lipsa de transparenta totala a cheltuirii banilor imprumutati, nici oficial, nici la audierile parlamentare. Ca astupa gaura lasata de pesedisti si ca va creste deficitul cu aprobare de la UE. Si asta in decembrie, ianuarie. Pe sanatate nimic, doar Costache, un doctor cocotat ministru sa dea bani de la buget la privati. Nu stim de ce intempestiv Trump l-a chemat la raport. Nu se stie nimic. Doar o sapca. Dar probabil ca l-o fi pus in tema cu ceva, ca altfel ce? Nu putem sti, noi mimam doar la vot o democratie care nu mai e democratie. Pana si miscarea cu uite Ciuca nu e Ciuca e un pic batatoare la ochi. Un pic de loialitate militara era necesara. Doamne fereste de revolte populare prin toata Europa de la mancare, de la bani, de la morti, de la disperare. Starea de urgenta e de-o luna? Fiti siguri ca ne duce tot anul, prelungire luna de luna. Prelungiri indreptatite dupa cum se misca lucrurile.

  13. Sergiu

    D-le Nicolae, au facut chinezii cate mai spuneti, dar nu comparati Chitaiul cu Romania: ei au fost colonia… tutor acum 300 de ani, au mai invatat cate ceva de atunci si acum aplica. Dupa calculele mele, mai avem 270 de ani de indurat pe post de colonie pana invatam ce stiu azi chinezii, gen productia interna conteaza, sa ai resursele la indemana sau culoarele pentru a obtine ce vrei, sa ai controlul a ceea ce produci, plus cele mai tari scoli din lume, unde liceenii dau cele mai dure examene de bac, iar la facultate ajung cei mai buni, nu cei mai pilosi. Cand vom avea si noi cele de mai sus vom putea vorbi de spitale in 10 zile si popor conformist.

  14. neacsu marin

    @Titi,
    Le are cu corturile. Am vazut mesajul. Sunt convins ca chiar ii pasa de oameni si pune suflet in ceea ce face, dar se vede ca citeste de pe prompter. Parca mi-as fi dorit sa aud un ”ăăăăă”, atunci ar fi fost mai natural. Acuma parca este o imagine de PR, e ceva inghetat, profesional…Poate sunt eu greu de multumit …

  15. Nicolae

    Foarte bine că ministrul ap.a transmis acest mesaj! Promter,nepromter,asta e,militarii nu prea le au și cu vorbele,ei sunt pregătiți să lupte cu arma în mână,vorbele pompoase,care dau bine la populime sunt apanajul politicienilor de meserie,care coroborate cu minciuni ne fac să-i ștampilăm odată la 4 anila urne.

  16. neacsu marin

    @Nicolae,
    Se pune la cale interventia armata, ca in SUA, ca tot stranutam noi cand racesc ei. Cea mai mare greseala.
    In primul rand pentru ca MAI are suficiente trupe sa intervina, la nevoie ii poate scoate si pe imbuibatii din birouri sa mai faca munca de teren, in al doilea rand pentru ca nu suntem in stare de razboi, nici macar asediu, ca sa scoatem armata afara. Se incalca prevederile Constitutionale.
    In treilea rand ca din nou armata va fi pusa sa faca treaba murdara pe care politistii nu vor sa o faca si iarasi ne vor blama generatiile viitoare, in al patrulea rand ca daca scoti armata atunci inseamna ca e stare de asediu si la conducerea situatiei trebuie sa treaca ministrul apararii.
    In al cincilea rand, CE SA FACA ARMATA, SA ALERGE PE STRAZI CU TRANSPORTOARELE DUPA TIGANII CARE NU STAU IN CARANTINA ?
    Este a nu stiu cata oara cand armata este tratata cu dispret si pusa sa curete mizeria facuta de altii. Daca se va stabili si carantina obligatorie pentru 2-3 saptamani, romanii vor tine minte ca ARMATA i-a tinut in casa si toti mortii la domiciliu vor fi pusi pe spinarea armatei, mai ales daca se vor externa cei fara coronavirus ca nefiind urgente.

  17. Stelian P.

    „Un punct foarte special, țin neapărat să-l mai menționez – persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale. Și, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă.”

    Pina apare ordonanta sunt curios sa scrieti ce masuri credeti ca se vor lua ?

  18. geofreeland

    Nu stim public daca armata va iesi cu munitie de razboi. Politistii au.

  19. geofreeland

    Asta-i muzica ce-mi place! Poate o cantam pe strazi, cum fac politistii locali in Spania, le canta celor izolati in case. Ma intreb, daca tot scoatem armata in strada, lucru de o gravitate extrema, si impotriva cui?, impotriva poporului needucat si iresponsabil. Dar despre mobilizarea economiei nu se spune nimic? Astea sunt tabu actualilor smecheri. Nea Flutur, seful CSJ Suceava, nu are nicio vina ca medicii de acolo au fost sacrificati de o incompetetenta crasa? Spitalul ala nu-l pastorea si el? Aaaa…e penelist pedelist puparet basescian. E de-al nostru, nu se pune!
    https://www.youtube.com/watch?v=UqOL7LOR6ko

  20. Titi

    @Geo, tare mi-e teama ca n-o sa mai vedem curand mii de spectatori la un asemenea concert; bine ca ramanem cu aceste inregistrari !

  21. Ifrim

    S-a întâlnit Mutu’ din deal cu bețivul din Lac să salveze diaspora!

  22. geofreeland

    Daca tot carantinam tara, vom obtine rezutate mediocre spre bune, dar trebuia sa gandim. Toti cei care se misca sau ies din izolare trebuie testati: cei care lucreaza, salubritate, pompieri, retele IT, soferi aprovizionare, personal magazine, personal medical, militarii, politistii, jandarmii, curieratele online, Glovo etc adica toti vectorii interumani de contact exterior. Toti cei desemnati pentru aprovizionare, la magazin sa li se faca test, asa putem depista un infectat din randul familiilor si implicit testarea familiei si contactilor. Avem teste? Iar problema cu varstnicii e necesara dar e foarte grea practic, sunt persoane singure sau familii de varstnici peste 65 ani. Asociatiile de proprietari, vecini de strada pot ajuta pe varstnici, pe cei cu ajutor social, cei cu dezabilitati etc. Primariile trebuie sa inventarieze personal situatiile. E o absurditate daca nu rezolvi aprovizionarea cu alimente, medicamente pentru cronici si controlul periodic la locuinta.
    Problema e termenul de restrictie totala. Nu poate dura mai mult de o luna si asta fiind scopul. Mai mult e pericol.

  23. geofreeland

    Ce mai, virusul asta schimba o lume intreaga. Gata cu razboaiele, cu ambitiile politice, cu interesele personale si dezmat social in numele libertatii. Madam Pruna s-a scapat acum 5 ani cand a zis ca libertatea e un lux. O vedem azi. Mai sa fie! Criza economica, crahul financiar, redefinirea prioritatilor de tara, teama incapacitatii statelor de a face fata provocarilor endemice, armata, culmea! ca factor de impunere a ordinii populatiilor, redefinirea globala e evolutiei umane si stabilirea noilor principii de drept, libertati, implicare sociala, meritocratie constructiva etc etc.

  24. geofreeland

    Cu un doctor ministru, pus ca trebuia, nu ca are o cuprindere a intregului sistem medical, fiind interesat de operatiile lui la privat, spitalele se afla intr-o situatie critica. Ne vor muri doctorii, guvernantilor! Cereti ajutor, nu acum, ieri!

  25. geofreeland

    Cu invatamantul e clar. El trebuie sa hotarasca si sa promoveze in clasa urmatoare pe toti elevii. Nu e nicio crima. Apoi, la reluare, cunostintele mai importante se vor preda in prima luna la reinceperea anului scolar. Bacalaureatul poate fi dat si mai spre toamna cu subiecte care sa nu contina cunostinte ce nu au fost predate pana la intreruperea anului. Iar nu e nicio crima. Promovarea de an la facultati si licentele se pot da si la reinceperea cursurilor timp de o luna. Iar nu e nicio crima. Ideea e sa nu se piarda anul.

  26. geofreeland

    Clopotele trebuie sa bata de trei ori pe zi. Psihic, nu ne mai suntem singuri, ci impreuna, in ruga de vremuri de restriste. Ca in toata istoria noastra.

  27. geofreeland

    Acum cand libertatea ne este ingradita, e bine sa ne reamintim ce inseamna ea.
    http://poetii-nostri.ro/citate-si-maxime-categorie-654/

  28. ionescu

    Dl presedinte, a cam nimerit-o cind ii tot dadea cu ciuma….dar nu e rosie…

  29. Geofreeland

    Diaspora ne face o țară ca afară. Geaca roșie și cizma e ținuta la călărit.

  30. Nicolae

    https:poeții noștrii…@ Geofreeland
    Dintre toate acele maxime mi-a plăcut aceasta:Libertatea este starea de spirit prin care oamenii se identifică cu adevaratul său caracter.Valeria Mahok

  31. Nicolae

    Uitându-mă pe OM3/2020,la art.2,văd că pers.care au peste 65 de ani,au voie să circule în intervalul orar:11-13.
    Părerea mea personală este că atunci are să fie o îmbulzeală de persoane care se încadrează la acest art.care eu nu prea văd că ar face prea bine tocmai datorită acestei aglomerații .
    Repet,este o părere personală,fără a aduce critici legiuitorul.Zic,nu dau cu parul!

  32. geofreeland

    O senzatie ciudata. Pensionarii, cei care s-au nascut, crescut si muncit in socialism sunt in arest la domiciliu cu plimbare de 2 ore pe zi. Asa va trebuie daca votati cu PSD-ul! Multinationalele isi fac banii ca si pana acum: gazele, curentul, apa, alimentele, tutunul, berea, medicamentele etc. Ni se interzice public a afla despre cazurile de infectare si se publica numai despre decesele cauzate de agravarea bolilor cronice aruncate in cerca coronavirusului. Frica de a nu bloca spitalele cu persoane vulnerabile i-a condamnat pe varstnici la arest. Deocamdata. Cei tineri, rezistenti, vor dobandi imunitate. Apoi, cand, nu stim cand, se va da drumul la circulatie si va incepe valul doi de infectare, varstnicii, care, gradual, incet, incet, se vor stinge cu „toate eforturile”. Miza e ca, nemaiavand tratamentele curente pentru afectiunile cronice, tensiune, cardiace, renale sau depistare timpurie a altora, plus limitarea deplasarii la medic, plus nesprijinirea de catre copii, plus sentimentul unui pesimism dezarmant efect al izolarii, ca o neputinta, varstnicii vor fi, cum si sunt, condamnati si de viata si de guvernanti. E un sentiment ciudat, dobandit zi de zi, ca o limba de clopot, tanguit, „multumim din inima partidului!”

  33. geofreeland

    @ Nicolae Nu inteleg de ce te scuzi de cum gandesti? Zic si eu, nu dau cu paru’.

  34. geofreeland

    O intrebare iar ma bantuie. De ce pensionarii trebuie sa iasa la magazine de la 11-13? Ei, si asa nu au somn. De ce nu de la 8-11? Si asa ei ies dimineata la cumparaturi. Daca ies la 8, magazinele sunt dezinfectate, nu a fost trafic in magazine si riscul infectarii e mai mic. Cine si de ce a stabilit aceste ore, 11-13? Sigur se va spune ca intre 11-13 sunt mai putini clienti si contacti mai putin. Da, dar magazinul e la treaba si mai putin la dezinfectie. O alta problema e aceea a transportului. Cat timp fac varstnicii de acasa la magazin? Cat timp stau in magazin? Nu vad bine, se uita, casca gura, cauta painea, iaurtul, doua cepe, morcov si tacamuri de pui. Si umbla prin tot magazinul. Apoi drumul acasa. E suficient 2 ore? Unul pleaca la 12.45 din casa, s-a ivit ceva. Se face 13 deja si el e inca in magazin, apoi drumul spre casa, tarsit, carand o sacosa cu viata. Plus ca se vor forma cozi lenese in magazine. Cum e mai bine? Baaa, n-ai auzit? 11-13, treaba lor, e ordin meletar!

  35. geofreeland

    POVESTI PANDEMICE 1. Un film exceptional, Prin cenusa imperiului, in care jocul actorilor este demn de Oscar. Dinica si Oseciuc au performat rolurile vietii lor sub bagheta Lui Andrei Blaier. Dati click pe net si veti vedea romanul lui Stancu, Jocul cu moartea. Tot nu aveti ce face in arestul la domiciliu, mai modern, izolare la domiciliu. Merita! Nu-mi iese din minte ce imi spunea fratele tatei, veteran de razboi, ranit de 4 ori, trecand Nistrul, luptand in stepa rusa, trecand apoi prin Oarba de Mures si inghetand in muntii Tatrei. Acolo, unde si soldatii nemti si romani se intalneau la izvor sa ia apa. Unii chiar devenisera prieteni, isi aratau pozele de acasa, invatau cuvinte din cele doua limbi. Imi povestea de lungul lant logistic in stepa rusa. Nu mai aveau sare. Tot ce mancau era nesarat. „Numa’ domn’locotinent avea un bulgaras de sare.Il avea in porthart, era averea plutonului. Cand mancam, ne strangeam cu totii in cerc, domn’ locotinent scotea sarea si o punea intr-a gamela si punea un geamlac deasupra. Noi mancand, intingeam cu painea in geamul acela si mancam. Apoi dumicatul parea sarat” Asa era in razboi, dormeam in ploaie, dormeam in mars, picioarele mergeau singure, paduchii ne invadasera. Intr-o zi, un colonel neamt a venit la regiment si a vazut, cand noi mancam, figura cu sarea. A ramas impietrit, nu a spus nimic, sau mi s-a parut mie ca lacrimase la ochiul stang. Ne-a salutat si a doua zi am primit un saculet cu sare. Nu stiu daca am trait o bucurie mai mare ca asta, salivam numai cand ne gandeam. Domn’ locotinent ne-a insirat si cate unul umezeam un deget si-l bagam in sare apoi in gura. Il lingeam, cum lingeam inghetata aia pe bat, cu grija, sa nu se termine. Atunci am inteles ca si putinul te poate face fericit!

  36. geofreeland

    POVESTI PANDEMICE 2. Dupa razboi, a venit seceta. In Moldova se murea de foame. Oameni si copii au venit in Muntenia. Bunicii mei, fiind mai gospodari, au primit 6 copii, 2 fete si 4 baieti, pe care i-au tinut 8 luni. Copii cuminti, infricosati de ce traisera acasa la ei, aici, au uitat repede si umpleau satul cu chiotele lor pe ulite impreuna cu copiii satului. Seara, bunicul meu, tataia, ii strangea dupa masa de seara si le povestea. Dormeau linistiti, fara griji, in camerele de la drum. Unul se ducea cu vaca la camp, altul cu oile, fetele prin curte cu mamaia o mai ajutau in gradina, la gatit, la spalat. Alti doi mai mari aveau grija de boii de plug, mergeau la targ duminica cu produse la vanzare, branza, grau, sunca, arpagic, oua, lapte. Toti munceau, aveau un rost, erau veseli, erau ca fratii. Nici nu au stiut cum cresteau, rosii in obraji, cu hainute si incaltari noi, le luase tataia de dragul lor. A venit vremea sa se intoarca acasa. Au plans, doi din baieti nu voiau sa plece. Dar era ordin. La plecare, mamaia le-a pus la fiecare de-ale gurii pe doua zile iar tataia le-a dat si bani, cum ar fi azi, cate o suta de lei. Au trecut ani. Cand mamaia avea 80 de ani, vaduva de-acum, intr-o zi se pomeni la poarta cu o masina. Un domn bine, la cravata, intra in curte si o lua in brate. Era unul din baieti.”Eu sunt, Vasile, mama Lisandrino!” Mamaia cu albeta la ochi l-a recunoscut. „Stuchite-ar, Vasilica, iar venisi sa-mi versi colastra de pe porlata?” si au plans amandoi. De bucurie si linistea sufletului.

  37. geofreeland

    POVESTI PANDEMICE 3. Ce simt in clipa aceea mama si copilul bolnav pe un pat de spital cand copilul zice „Mami, eu o sa mor?” Linistea in lipsa unui raspuns intrece orice retorica. Nici ilustrii filozofi nu ar scormoni temeiul unui raspuns.
    https://www.antena3.ro/coronavirus/copil-5-ani-coronavirus-mama-disperata-564202.html?utm_source=Jurnalul.ro&utm_medium=referral&utm_campaign=Jurnalul%20articol

  38. geofreeland

    „Vindecarea” – Kathleen O’Meara (1839 – 1888)

    Neaparat cititi aceasta poezie. O poetesa de un rafinament de exceptie cu ganduri acum peste 150 de ani trimise noua acum in pandemie. Totul e ciclic pe lumea asta?

  39. geofreeland

    Cooorect! Asa domnul Vela, da-ne domn’e un raspuns! Multumim.Ne-am linistit.
    „Am vazut ca tot felul de specialisti si atotstiutori, spun (in spatiul public, n.red.) ca e o greseala ca am stabilit intervalul orar la pranz si ca trebuia, citez din parerile profesioniste, ca trebuia sa circula batranii la cumparaturi intre 7 si 9 pentru ca sunt magazinele curate si igienizate. Va spun un lucru, noi cand luam o decizie ne consultam cu specialistii si am stabilit acest interval orar pentru a proteja batranii si pe ceilalti cetateni care exact in intervalul 7-9 sunt in trafic in Bucuresti, merg la serviciu, isi cumpara unele produse. Asadar, fac apel la intelegere, analiza si consultare profesionista cu cei care se pricep. Noi avem treaba aici la minister, nu sa dam replici specialistilor de la TV. E perioada in care o grupa de varsta are cea mai mare capacitate de a se deplasa fara a interactiona cu alti cetateni”, a zis Vela.

  40. Nicolae

    @geofreeland
    1.Nu mă scuz,când am ceva de spus,spun
    2.Și bunicul meu mi-a povestit despre foametea din Moldova. A avut în grijă doi frați,băiat și fată. I-a îngrijit că pe propriul lor copil.Multe obiceiuri de de sărbători,de prin părțile Moldovei,au rămas mult timp în sat,chiar și în anii copilăriei mele. Nu cunosc cât au stat,dar spunea că erau copii ascultători,dibaci și sociabili.

  41. ionescu

    Acum ar trebui sa ne ajutam crescatorii nostri de animale,ar trebui sa incercam sa trecem la un consum mai mare de ovine(oi,miei),caprine,porcine(dar animalele sa fie de la fermierii nostri)sa nu mai importam produse care le gasim aici,excedentul il putem exporta.Romanul trebuie sa invete sa manince putin si bun si mai ales NATURAL,nu prafuri,nu energizante,nu alimente fake,etc.Bunicii nostri au dus razboaie,mincau prin santuri alaturi de cadavre, mincau ceapa nespalata,stearsa de dosul pantalonilor,au baut apa din balti si au trait peste 90 de ani.Poate imi scapa mie ceva din filmul acesta,unde se afla cauza pentru care ne aflam in situatia asta,in conditiile in care in ziua de azi,avem niste posibilitati de igiena inimaginabile?!

  42. geofreeland

    Cand eram mic, pe ulita, mancam dude de pe jos de-mi scartaia praful in dinti. Mamaliga nu era din porumb modificat, tarata de grau nu era cu ierbicide, laptele il beam crud, caldut, din caldare abia muls, oua de gaini din curte, cu jumari, in untura, peste prins de mine la garla, prajit in tigaie de-ti ardeai degetele lingandu-le, painile alea mari acum scoase din cuptor cu un miros imbietor si-o mancai goala, ceapa verde din curte, rupeai cu dintii radacina, o curatai belind o frunza si o mancai goala, sau rosia, sau castravetele, toate din curte, din gradina, la camp. Totul era curat si bolile nu ajungeau in sat. Cate unul mai racea ca se scalda in garla in apa rece. Te tragea o baba cu ulei de sus si pana jos, te inveleau intr-un cearsaf cu tuica sau iti puneau mamaliga fierbinte pe piept. Ce erau ale E-uri? Codex Alimentarius…Sa manance ei! Noroc ca am curte cu gradina si laptele il iau de la o vaca din sat. Mai fac si paine din grau integral cand mi-e pofta. Cam asta e, nu de autoconsum ci de o solutie practica la a-ti pastra trupul curat.

  43. Titi

    „Redăm, integral, poezia lui Adrian Păunescu:

    „Bolnavi unanim”

    Si ce-ar fi daca,
    Intr-o zi blestemata
    Ne-am îmbolnăvi cu toții
    Deodată?
    Si medici, si pacienți,
    Si părinți, si copii?

    Ce-ar fi, ce-ar fi
    Daca, brusc,
    Ne-am îmbolnăvi,
    Daca n-ar avea
    Cine pe cine sa mai trateze,
    Bandaje si paranteze?

    Ce-ar fi daca,
    In urma dreptului legitim
    De a ne îmbolnăvi,
    Chiar ne-am trezi,
    Ca ne-am îmbolnăvit
    Si n-avem cui ne adresa,
    N-avem pe cine chema?

    Ce-ar fi daca,
    Intr-o zi blestemata
    Ne-am îmbolnăvi
    Cu toții
    Deodată?

    Miroase-a carantină peste veac,
    Bolnavii sunt chemati sa se supună,
    la încercarea ultima,comuna,
    sa li se spuna: nu mai aveti leac.. „

  44. john

    geofreeland
    25 martie 2020 – 19:58
    Asa=i Geo!Cand m-am taiat ,da efectiv taiat vreo 5 cm la picior,intr-un cui ruginit dintr-un gard ,copil fiind ,bunica mi-a pus gaz si n-am mai avut nimic ,!Am in schimb un semn ,nu tu tetanos si altele…!

Statistici T5