Gata, fuse și se duse.
Se discută proiectul lui Leș și în Comisia pentru Muncă a lui Solomon și ieși ca în bancurile cu Solomon, nu ca în cărțile lui Solomon. Adică din toată vaca, noi, pensionarii militari ne aleserăm cu pielea. Întrebați noi, ce vrem să mâncăm, limbă de vacă și piele de găină sau limbă de găină și piele de vacă, iote că aleserăm pielea de vacă, că e mai mare. Și asta o să mâncăm .
Deci azi se discută on line proiectul PLX 199/2020, așa cum trecu el prin Comisia pentru Apărare. Se discutară toate amendamentele, și cele respinse și cele aprobate, chiar dacă cineva a zis la un moment dat că nu ar mai trebui discutate cele respinse dacă au fost respinse, dar o doamnă Lidia, din secretariatul Comisiei, care a gestionat tehnic și uneori și juridic mersul ședinței, a atras atenția că nu ar fi procedural să nu se discute toate amendamentele care au fost discutate la Comisia pentru Apărare. Și ca și la comisia cealaltă, și aici la Muncă, unii discutau de pe un proiect, alții de pe altul, adică fiecare cu a mă-sii, ca la armată așa că pe când vorbeau de punctul 10, unii vorbeau de art 63, alții de art 55. Ca în bancurile alea cu proști în care proștii nu erau de față, și nici nu erau întrebați.
La discuțiile purtate on line participară membrii comisiei, autorii amendamentelor, reprezentanții sindicatelor care au fost și la cealaltă comisie, adică Coarnă și Dogaru și reprezentantul MApN. Cei de la MAI, știind că sunt acolo reprezentantul MApN, Dogaru și Coarnă să le susțină punctele de vedere și amendamentele, nu au mai catadicsit să vină, nici măcar pe calea undelor, au probleme mai importante de rezolvat, trebuie să gestioneze amenzile, ca e nevoie de bani de concediu.
Prea multe nu ar fi de spus, în linii mari lucrurile s-au desfășurat conform planificării:
- S-au luat în discuție articolele, fără a se specifica ce amendamente rămân în picioare și care nu intră în calcul, s-au rediscutat, s-a venit chiar și cu idei noi care nu fuseseră pomenite în Senat sau celelalte comisii.
- La un moment dat s-a pus problema remodificării art 28 în sensul că baza de calcul să nu o mai constituie veniturile din ultimele 6 luni din ultimii 5 ani, ci veniturile din ultimele 50 de luni, deci din ultimii 6 ani, pentru că în felul ăsta s-ar …. înlătura inechitățile, s-ar nivela pensiile și s-ar da o lovitură celor care și-au rotunjit .. veniturile înainte de ieșirea la pensie. Ideea a fost îmbrățișată și de reprezentanții sindicatelor care totuși au zis să se păstreze salariul de funcție de pe ultimele 6 luni, dar sporurile din ultimii 5 ani. Dacă faci o socoteală simplă ajungi la concluzia că cel mai mult ar fi avut de pierdut tot cei mici care în 5 ani au prins și ei cu chiu cu vai un salariu de merit și au ales perioada respectivă, pe când cei care au fost șefi și șefuți au fost și în ultimii 5 ani, nu numai 6 luni din cei 5 ani. Cert este că prin acest tertip s-ar fi făcut importante economii la bugetul MApN. Noroc cu doamna secretară care a spus că dacă se va vota această propunere, legea trebuie re-trimisă la Senat pentru a nu fi atacată la CCR.
- S-a discutat mult și fără rost pe marginea ideii lui Dogaru cu ”divorțul” nevestelor de pensionari, adică a pensiei de urmaș, inițiativă prostească, inutilă și fără rost, mai ales în lumina proaspetei legi 264/2020, care urmează a fi promulgată de Iohannis și care acordă suficiente drepturi și participanților la misiunile … NATO și celor care s-au dus în vizită 120 de zile în teatrele de operații( aici mă refer la cei de la birouri care chiar au fost în vizită, control și dărâmare la structurile din zonele de luptă și au reușit să strângă 120 de zile de … misiune, cu transport cu tot) și urmașilor urmașilor lor. Cu toate astea, Dogaru a insistat să i se accepte …. Propunerea care până la urmă a fost admisă, după ce Solomon a întrebat câți .. militari în retragere are care ar plânge dacă nu i se acceptă propunerea. Când a auzit că cifra era 4 (PATRU) , Solomon cel înțelept a spus: ” hai să o trecem, și așa nu scade bugetul armatei pentru 4 oameni). Așa se votează propunerile tâmpite, care nu au impact financiar relevant și sunt făcute la mișto și în necunoștință de cauză.
- Nici acum nu a fost clar ce amendamente au fost admise și care nu, ale cui au fost acceptate și care e varianta finală. Dacă întrebi pe un participant la … ședință acum, care este forma finală a documentului, nici măcar unul nu va fi în stare să îi pună la dispoziție, pentru că totul a rămas în pixul doamnei secretare care are sarcina de a întocmi documentul final și să îl trimită celor interesați dar și Comisiei pentru Apărare, pentru … reavizare. Vom vedea, abia după ce va fi reavizat de comisia pentru Apărare, care este varianta care va ajunge la plen, în acest moment cine spune că are documentul, minte. Ca și în timpul și după discuțiile din Comisia pentru Apărare, fiecare e cu varianta lui de document.
- A fost admisă și aici renunțarea la Anexa 2 deci adio cuantum minim al pensiei, căci așa cum a fost reformulat de către MApN, cu cuantumul personal, e o porcărie care nici nu se știe dacă și când va fi pusă în aplicare, ca și actualizarea, deci paște murgule iarbă!
- Domnul Coarnă plecând mai repede de la discuții, nu a mai apucat să își manifeste acordul total cu varianta … adoptată de comisie. E băiat deștept Coarnă ăsta, pentru că dacă e ceva ce nu va conveni polițailor el va spune :”nu știu fraților, eu am plecat, s-o fi votat după ce am ieșit eu din emisie, că a trebuit să merg la ministru să discut despre salariile voastre”, dar Dogaru nu mai are scăpare, el a stat până la final și și-a dat acordul. Dar nu-i bai, pentru tot ce a ieșit prost, el are la îndemână juriști SCMD ,deja căliți în luptă, care vor întocmi noi dosare, nu e nevoie decât de cotizații, cât mai multe.
- Domnul deputat Lupescu a încercat să ridice problema atitudinii MApN a modului în care și-a retras în ultima zi proiectul inițial, lipsit de loialitate și respect față de pensionari, dar nu a fost băgat în seamă. Tot dânsul a menționat și faptul că aceeași atitudine anti-pensionari o are MApN și în problema controlului Curții de Conturi despre care există o transparență inexistentă, dar nu a interesat pe nimeni și … nici nu făcea obiectul ședinței.
- S-a mai discutat punctul privind pensia civilă, ocazie cu care doamna secretară s-a evidențiat printr-o opoziție îndărătnică. Cu această ocazie însă MApN a menționat că dacă va fi acceptată varianta, iar pensionarii vor face cereri să li se calculeze și pensia pe contributivitate, nu li se va mai plăti cuantumul cel mai avantajos în varianta în care noua pensie va fi mai mică. De ce ? Pentru că așa vor ei și dacă așa vor ei, așa va fi.
A fost și o fază hazlie, în care doamna secretar Lidia a întrebat dacă se plătește și OMM și Semnul Onorific ”În serviciul patriei”. Această doamnă este cea care editează raportul. Ar fi hazliu, dacă nu ar fi de plâns.
Una peste alta, lucrurile au rămas ca în tren, cel mai mare dușman al pensionarilor a fost și de data asta MApN prin reprezentanții săi, care mai au și pretenția să spună că ne-au făcut un mare serviciu.
A, să nu uit, reprezentanții MApN au susținut că au acordul reprezentantului Forumului Structurilor Asociative, recte a domnului general Băhnăreanu, pentru toate propunerile inițiate de ei. I s-a atras atenția că domnul Băhnăreanu nu mai reprezintă (și la drept vorbind nici nu prea a reprezentat interesele pensionarilor, ci doar pe cele ale sale și ale colegului Bălăceanu) Forumul, la conducerea acestuia fiind acum colonelul Tudor Marian, dar, pentru reprezentanții MApN, tot cuplul Bă-Bă este consultat.
Curtea de Conturi face joc de glezne
A a doua știre .. fierbinte este cea legată de atât de așteptatul dar ascunsul control al Curții de Conturi. Din unele surse semi-oficiale dar .. nedemne de credibilitate având în vedere modul în care CC a gestionat acest aspect, controlul a fost încheiat, finalizat, decizia trimisă către CPS a MApN, deci practic acum ar urma, conform declarațiilor și promisiunii conducerii MApN-tot semioficial și cam nedemn de crezare-să se pună în aplicare. Dar, cu toate astea, nimeni nu se încumetă să dea un răspuns, nici oficial nici neoficial legat de soarta sau concluziile acestui raport. Deși bombardați cu cereri și telefoane, cei de la C Conturi refuză , se feresc ca dracu de tămâie să dea un răspuns scris, nici verbal nu spun nici măcar dacă au fost sau nu confirmate sau găsite nereguli. Asta înseamnă că se fac presiuni și se încearcă încă mușamalizarea rezultatelor, nimeni nu își asumă răspunderea, nici măcar să pomenească despre control, se așteaptă …. alegerile pentru a se vedea cine va avea pâinea și cuțitul, cine vine la butoane și cine trebuie sacrificat. La drepturile pensionarilor nu se gândește nimeni și de ce s-ar gândi dacă chiar ei stau merci bine în pantaloni și așteaptă o a doua stare de urgență, pentru a-și justifica poziția din fața televizorului sau a calculatorului.
Culmea culmilor, deși MAI a dat un răspuns prin care anunța că controlul la CPS MAI s-a încheiat pe data de 5 iunie, aceeași sursă anunță că acolo controlul se află într-o fază intermediară. Măi să fie? Adică să fi mințit cei de la MAI când au spus că la ei s-a încheiat sau se încearcă încă și acolo modificarea rezultatelor?
Singura certitudine pe care a dat-o … sursa este că după ce se va … lua decizia finală, TOATE CASSELE DE PENSIE VOR FACE LA FEL. Cum ? Păi este clar cum, așa cum a propus MApN și MAI în proiectul Plx 199/2020, adică INDEXĂRILE NU SE ADAUGĂ LA ACTUALIZĂRI, conform amendamentului la art 591(3).
În concluzie, pentru cei care așteaptă ca liderii de sindicat sau asociații să le rezolve problemele, iar ei să doarmă pe coadă, am un sfat: citiți Infernul lui Dante, dar pentru că știu că e obositor, citiți măcar motto-ul despre care se spune că ar fi scris la întrarea în Infern.
Să auzim de bine, dar nu cred.
Super analiza…
Unii așteaptă dublarea pensiilor. Unora nu le convine actualizare dar și plafonare ca la pensiile de azi.. Chiar și cu OMM adăugat…
Pentru cei care tipa după actualizare as introduce un articol exact cum au spus pentru cei care vor calcul pe 263…Sa rămână în plată cu cea calculata la cerere nu cu cuantumul avantajos..
EU SPUN DOAR ATÂT ORICE LEGE CARE TRECE ȘI REPARA CEVA DIN INECHITATI TOT ESTE BUNA DECAT NIMIC..
@Pompiliu,
Putin ceri, si mai putin primesti. Cei care merg pe teoria,”mai bine atat decat nimic”, merita nimic, pentru ca ei nu vor respectarea unor drepturi, principii sau legi, ei vor pomana, fie ea cat de mica, dar sa fie.
MULȚUMIM ADMIN-ULUI PENTRU ANALIZA PERTINENTĂ FĂCUTĂ ASUPRA CELOR DOUĂ PROBLEME CARE SUNT DE ACTUALITATE.CELE DOUĂ PROBLEME ANALIZATE, VOR FI REZOLVATE DOAR ATUNCI CÂND CEI VINOVAȚI DE ABUZURILE SĂVÂRȘITE, ÎN CEEA CE PRIVEȘTE DREPTURILE PENSIONARILOR, VOR FI TRAȘI LA RĂSPUNDERE, IAR PERSOANE CA LOLA/LOV NU ÎȘI VOR MAI BĂGA NASUL ACOLO UNDE NU SE PRICEP.INECHITĂȚILE AU APĂRUT TOCMAI DATORITĂ ÎNCĂLCĂRII PRINCIPIILOR DIN L223/2015, PRIN NE-ACTUALIZAREA PENSIILOR CELOR TRECUȚI ÎN REZERVĂ CU VENITURILE CELOR AFLAȚI ÎN ACTIVITATE.ACTUALIZAREA PENSIILOR ȘI CUANTUMUL MINIM AL PENSIEI PENTRU FIECARE GRAD FUNCȚIE ȘI CONDIȚII DE MUNCĂ ASEMĂNĂTOARE, AR FI REZOLVAT INECHITĂȚILE CARE AU APĂRUT ÎN ULTIMII ANI.
Cred ca nu s a înțeles ce vreau eu…
Eu vreau ca tuturor pensionarilor militari sa lu se echivaleze baza de calcul la fel ca a unui militar cu același grad aceeași funcție, aceleași sporuri și aceeași vechime pensionat anul ăsta DAR SA AIBĂ PENSIA PLAFONATA LA NET CA ÎN 2020..FĂRĂ OMM .FARA POSIBILITATEA DE A RĂMÂNE CU CUANTUMUL MAI AVANTAJOS…
ASTA PENTRU CA SUNT UNII DE PE ACESTE BLOGURI CARE ÎI TOT DAU ÎNAINTE CU AFIRMAȚIA CA CEI CARE SE PENSIONEAZĂ ACUM AU PENSII ENORME…
Am o nedumerire, cum adică dl Lupescu a propus, dar nu a fost băgat în seamă. Care este procedura în aceste comisii,toți vorbesc pe rând,nimeni nu ascultă? Nu se dezbat propunerile,nu se supun la vot? Sau tovarășa secretar dă cu pumnul în masă, toți reprezentanții diferitelor structuri intră sub masă. Păi fraților, dragi colegi,întrunirile acestea nu mai au rost,ba sunt neproductive. Cum vine, cuplul B.B,nu mai reprezintă nimic,dar părerea lor contează. Ciupiti-mă ca să-mi revin,că nu mai înțeleg nimic. Dacă discuțiile nu contează, rămân că la început,dă-le naibii și atunci ieșim în stradă. În rest, stimă pt autorul articolului.
Ma uit acum la tv… Și fostul general Dobritoiu. Vorbește despre pandemie despre cum este în alte state…
Despre pensii militare… 0 barat.. Asa cum fac toți când ajung în funcții politice și chiar în funcții militare..
Cred ca Dobritoiu are o pensie militară mare + una de fost parlamentar bunicica.. Probabil nai vrea încă un mandat de ceva… Deputat sau senator..
Chiar nu va dați seama că toți sunt o apă și un pământ…
Ca, după ce ieși la pensie nu mai ai niciun cuvânt de spus.. Sau cu alte cuvinte putere..
Livretele dvs puteți sa vi le puneți în rame.. La fel și medaliile.. Vor fi bune de colecționat pentru nepoți…
Când ieși la pensie nu mai ești general, colonel, sau plutonier adj șef… Toți suntem niște civili fără a mai putea influenta în vre-un fel pe cei din activitate.. CIVILI…
FĂRĂ PUTERE DE DECIZIE…
INDIFERENT ÎN CÂTE ORGANIZAȚII NE AM ÎNSCRIE…
COTIZAȚII PENTRU NIMIC..
Toate proiectele inițiate de politicieni atât timp cât din Comisia pentru muncă şi protecţie socială fac parte Solomon și Olguța Vasilescu, nu vor fi soluționate favorabil nicioată, singura speranță sunt sentințele civile definitive și irevocabile ale instanțelor judecătorești pentru rezerviști și viitorii rezerviști.
E și normal ca să se tragă de timp și ca final să nu se acorde votul favorabil întrucât toți care fac pare din această comisia au votat supraimpozitarea pensiilor de serviciu pentru ca să le diminueze și nu să le mărească cuantumul!!!
Despre ce vorbim, aștia nu vor ca să adopte o lege favorabilă, pentru că nu au avut niciodată această intenție, numai trag de timp.
Vorba poetului Eminescu din poezia „Glossa”: Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi și nouă toate;
Ce e rău și ce e bine
Tu te-ntreabă și socoate;
Nu spera și nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rDe te-ndeamnă, de te cheamă;
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera și nu ai teamă;
Te întreabă și socoate
Ce e rău și ce e bine;
Toate-s vechi și nouă toate:
Vreme trece, vreme vine.
ămâi la toate rece……..
Se pare că unor colegi… Nu le convine ceea ce scriu…. Sau nu știu ca s a deschis un nou subiect….
Abia mâine apare pe mail… Și asta dacă s au abonat..
Aștept comentarii la ceea ce am scris eu.. Și pot aduce argumente… Sunt un pensionar tânăr… Sper sa ajung la vârsta celor pensionați în 1995…
Ce o fi cu Geo.. O fi la mare la Cap Aurora…
@Pompi,
Fiecare face ce vrea cu tompul lui.
Spune-ne frate, cine-i doamna secretara Lidia, nu ne mai fierbe atata!
Mulțumim de informare șefu,dar cum să lăsăm orice speranță dacă o să primim și OMM și semnul onorific „În serviciul patriei”?Ori pe cea mai lungă?
@Pompiliu Tare aș fi vrut să stau în cap…Aurora. De multe ori m-am întrebat de ce Domnul ne-a hărăzit un destin între două lumi, cea a tiraniei și cea a dictaturii. Ca orice mișcare browniană, care nu poate fi controlată ci numai anticipată statistic, așa și mișcările populației în epoca unei pandemii. Schrödinger savantul a găsit o formulă probabilistică de existență a poziției unui electron pe orbită la un moment dat. Așa și cu Covidul, așa și cu pensiile militare. Simulări, anticipări, corecții, experimentări, validări și iar corecții. Ca în programele de simulare de calcul a suprafeței unei frunze de formă neregulată. Distrugerea conceptului de pensie militară instituit de Cuza este un semn al degradării statale, al renunțării definitive la suveranitate. Din amalgamul brownian politico-juridic, provocat, referitor la pensiile militarilor, se naște cu un forceps european, noua doctrină militară a țării. E ca și cum am spune că noi suntem ultimii mohicani prinși în lupta dintre imperii. Asta e dovada a ceea ce ni se întâmplă de peste 10 ani.
@ Icleanu,
Doamna secretara Lidia este doamna secretara Lidis de la Comisia pentru munca a CD, secretara domnului Solomon, care se pare ca are onorma si pe la Ministerul Muncii deci reprezinta si .. punctul de vedere al guvernului. Domnul Lupescu cred ca cunoaste mai multe. Eu stiu doar ca se ocupa de documentele domnului Solomon.
!Ifrim,
Pai si acuma il primesc multi…teoretic. Si ce am facut cu asta? Asta o fost un amendament introdus pentru cei care vor iesi de acum incolo… pentruei s-au zbatut reprezentantii,nu pentru cei deja pensionati. Mai asteapta cateva zile sa vezi forma finala a legii si vorbim atunci.
Sa asteptam forma finala, sa speram ca nu mai apar alte jonglerii si smecherii care sa intarzie adoptarea unui PLx, cu preluari din celalalt, saptamana viitoare.
Cu impozitul progresiv nu se misca nimic pana la 30.09.2020(baronii mai au cateva luni bune cu pensiile superavantajoase).Dupa 30.09., CCR nu prea mai are variante .Doar de a cere mai multe trepte de impozitare si a micsora cota maxima de 85% care e cam mare totusi!
Pentru cei ce spera la scoaterea pensiilor militare de la impozitul progresiv: nu e posibil asa ceva doar in cazul respingerii legii pentru toti , ccr nu poate accepta discriminari s-ar compromite definitiv si irevocabil.Si apoi,la un impozit suplimentar de la 7001 in sus, marea majoritate a pensionarilor militari nu ar fi afectati in nici un fel!
@Pompiliu Aș fi vrut eu să stau în cap…Aurora. Între timp fac fitness cu niște buruieni prin curte.
Bazil greșești. CCR nu se poate compromite mai mult decât este deja. Ai uitat când a stabilit că toate pensiile pot fi tăiate în afară de ale lor?
Toată lumea se întreabă ce va ieși din cuptorul „aleșilor”, un cozonac sau un covrig cu două găuri, așa ca infinitul nerezolvat. Oricum noi nu mai avem dinți de ros.
@Bazil,
Daca vor fi scoase pensiile militare de la impozitul progresiv, va fi numai pentru a putea fi scoase si cele ale magistratilor, care beneficiind de prevederile Deciziei 20 din 2000 se vor lipi irasasi de noi, pentru ca … lucreaza in ” aceleasi conditii”. Dar, sa vedem deocamdata rezolutia CCR pe contestatia AP.
@geofreeland ,
Prin aceasta lege, gratie MApN, ne-am ales cu o actualizare care sare de la 2023,la … Pastele Cailor, cum au propus reprezentantii MApN in art 59.1, unde spune ca actualizarea se face cand se va aplica legea 153 IN INTEGRALITATE, ceea ce se traduce prin NICIODATA. Ce seintampla daca legea va fi abrogata sau inlocuita, pana sa se aplice in integralitate? Ce sa se intample, nu vom mai beneficia de actualizare, sau va fi nevoie de o alta modificare a legii 223, care sa repuna pe tapet problema actualizarii pensiilor. Si cand te gandrsti ca domnul Coarna a presat expres acest punct, parca iti vine sa te intrebi pece lume traim.
Din experienta anilor trecuţi,trebuie sã ne fi dat seama cã fiecare îsi urmãreşte interesul când se apropie ziua când trebuie sã iasã la pensie şi se aflã în vreo funcţie.
Fiecare îşi trage spuza pe turta lui,nu?
Pe nimeni nu-i intereseazã sã se facã dreptate.Nu trebuie sã ne mire asta.De aceea s-a cãscat aceastã diferenţã,ca un hãu,între leaturi.Tocmai din aceastã cauzã.Dacã ai apucat sã ieşi în timpul când s-a pensionat vreun boss,ai mai apucat ceva, dacã nu,D.zeu cu mila(na,cã iar prescurtai).
Ce am mai observat eu,la aceste proiecte încã in dezbatere parlamentarã,este aceea cã, grupele de muncã au fost duse in derizoriu.Nu se mai face referire pe nicãieri de cãtre distinşii noştri sindicalişti şi legiuitori.Sau poate nu am vãzut eu? Operativii sunt bãgaţi la grãmadã cu cei care au mişcat hârtii dintr-un birou in altul?
Haideţi,totuşi,sã aşteptãm forma finalã dupã aceea vom vedea.
Trebuie sä mulţumim d.lui colonel Neacşu pt.articolul excelent şi când spun cã îi mulţumim,o fac şi în numele cunoştinţelor,prietenilor mei care intrã pe blog, nu posteazã,dar citesc şi se informeazã de aici.
Eu așteptăm că domnul Dogaru sa vină cu un comunicat pompos .Se pare că nu.
Mulțumim domnului colonel Marin Necsu pentru implicarea in problema legiferării pensiilor militare și pentru informările postare cu operativitate.
De patru ani tot spun despre nemernicia politică privind pensiile militarilor. Pesimismul meu, blamat de unii, mă doare că se adeverește. Problema e simplă, distrugerea conceptului de pensie militară a lui Cuza înseamnă de fapt, in extenso, cedarea de suveranitate statală. Cam asta e.
https://www.quora.com/How-well-did-the-Romanian-Army-perform-during-WW2
Deși citesc mai mult decât știrile, refuz a le mai crede ca fiind normale. Toate ascund ceva. Refuzul meu a însemnat a viziona și altceva, legat de intelligence sau lupta în localități, mă rog, război asimetric. Recomand Netflix serialele Fauda sau Homeland. Astea sunt lecțiile politico-militare în desfășurare. Pensiile militare sunt un scenariu cu subiect și obiect politic cu un substrat mult mai adânc decât o luptă cu procentele.
@Eugen Am o carte România în războiul antihitlerist 23.08.44-9.05.45. Exceptând gargara comunistă, acțiunile armatei române, dublate de hărți, prezintă adevăratele bătălii duse în puncte cheie, grele operativ și eroic tactic. Detaliile acțiunilor militare sunt impresionante. Editura militară,1966.
Nimeni nu ne poate denigra sau șterge istoria militară. Românii, de când se știu, nefiind neam războinic, au luptat să-și păstreze ființa,limba și cultura. Deși, elocvent, Tatăl Nostru în galeză e similar cu al românilor. Să nu mai spun de alte dezvăluiri fabuloase ale istoricilor, lingviștilor și arheologilor din lume. Istoria românilor este istoria militară a românilor. Altceva nu e, decât jaful permanent între războaie la care a fost supus acest popor.
Mulțumesc domnului Dogaru pentru informare.
Vedem de la cel mai înalt nivel strategii lozincarde „România educată”-și suntem analfabeți funcționali, „România normală”- și scoatem armata pe stradă, acum „Să reclădim România”-fără a spune cine a dărâmat-o. Astea sunt proiecte de țară? E treaba politicienilor să judece numai că deciziile lor contrazic evidența exact cum face carul, viermele, în lemn. Problema pensiilor militarilor pare un cui al lui Pepelea iar dezbaterea publică un dialog al surzilor. Un singur lucru e cert, numai militarii mor în luptă. Restul sunt „pierderi colaterale” vorba Madelenei Albright.
BASIL, EȘTI ÎNTR-O GRAVĂ EROARE.DUBLA, UNII ZIC TRIPLA IMPOZITARE A PENSIILOR MILITARE NU SE POATE APLICA DOAR UNEI ANUMITE CATEGORII DE PENSIONARI.DISPARI DE AICI DACĂ EŞTI INTRUS PUS PE CIOACE!
http://sindicatulcmd.blogspot.com/2020/07/in-f-o-r-m-r-e-cuprivire-la-sedinta-de.html?m=1
TITI, AR FI CEVA ŞANSE DE APLICARE A LEGII IMEDIAT, DACĂ POLITICIENII AR REALIZA UN LUCRU SIMPLU, ACELA CĂ ÎN RÂNDUL PENSIONARILOR MILITARI S-AU CREAT DIFERENŢE ASTRONOMICE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE PENSIILE CELOR AFLAŢI ÎN SITUAŢII JURIICE IDENTICE IAR UNELE CADRE MILITARE AU AJUNS SĂ AIBE PENSIA MAI MICĂ DECÂT A UNUI SOLDAT/CAPORAL.
@Catalin Spui de diferențe astronomice. Soluția ar fi stil Bazil, haiducie, luăm de la „bogați” dăm la săraci? Și nu înțeleg ce înseamnă „situații juridice identice”. Un pensionar 1995 poate fi comparat juridic cu unul din 2017? Poate ai vreo idee de gen actalizare cu IPC INS (indice preț consum- 2020 față de 1995. Sau altă propunere.
Off topic. Știrea italienilor că vârsta medie a infectaților cu Covid a scăzut de la 47 la 43 de ani e un semnal major al contagierii. Așa va fi și la noi din toamnă, chiar din mijlocul lui august. Nu e de glumă, dragi camarazi. Oricum agresivitatea virusului ține de contactele fizice neprotejate de orice natură, bandonarea precauțiilor igienizării, poluare, sisteme de canalizare nedrenate și igienizate, alimentație imunodepresivă prin chimicale, exuberanța prost înțeleasă a relaxării măsurilor de protecție sau, de ce nu? alte „atacuri” zis conspiraționiste. Nu izolare ci precauție conștientă în fiecare moment, vor veni vremuri crunte în iarnă.
@Geo. 1. De acord cu dvs. ca trebuie precautie constienta, altfel e de rau!2. Privind haiducia cu impozitul progresiv si acum e haiducie si inca cum! Cel cu 3000 lei plateste impozit de 100 de lei, cel cu 30.000 lei are impozit de 2800 lei, deci de 28 ori mai mare, cel cu 90.000 lei(se pare ca Justitia i-a mai acordat de la 77000 lei la aproape 90.000 lei) plateste 8800 lei impozit deci de 88 ori mai mare! Ar trebui impozit unic de 1000 lei, indiferent de cuantum sa nu mai haiducim!
La drept vorbind, cel cu cca 90.000 plateste deci impozit de 8800 lei , ingrozitor de mult ! Altii ar fi fericiti sa aiba pensia de 8800 lei, bietul om pierde lunar din buzunar 8800 lei, deci pierde o pensie f mare! NU E DREPT ! IMPOZIT UNIC pentru toti !
@Bazil Corect! Haiducia, cu luatul de la „bogați” și dat săracilor, o practică statul, nu noi. Haiducia nu am inventat-o noi, Robin Hood e martor.
@Bazil, te stimez și când faci glume. De unde să se agațe statul? De la veniturile licite, nu? Alea ilicite și demonstrabile ca fiind așa „se prezumă”. De ce mai avem ANAF? Nu poți să te duci să iei ajutoare de la Primărie cu Mecedesul,nu? Sau în declarațiile de avere ale demnitarilor? Nu justifică veniturile la vedere. Ba moșteniri, ba donații, bijuterii, tablouri, ceasuri. La ăștia le pune Domnul mâna în cap. Dar conturile lor pitite în offshoruri, în bănci de pe-afară, cine le caută? Hai să fim serioși, „cine poate, oase roade”. Noi la vot alegem pe unii să facă averi, ce nu e clar?
@bazil
Nu va suparati ,dar impozitul unic e haiducie…Impozitarea progresiva ,pe trepte de venit atat la salariati cat si la pensionari e mai apropiata de adevar…La salarii sunt 12 trepte de salarizare.Ce depaseste aceasta treapta de 26,760 taxare cu 99%.La pensii sa fie la fel.Pensia minima este 704 lei.Asadar ce depaseste 8,448 de lei sa fie taxat cu 99%.Logic este sa acumulezi cand esti activ,iar statul printr-o politica de salarizare adecvata sa-ti ofere aceasta posibilitate.Cand esti la pensie sa ti se ofere posibilitatea sa-ti ingrijesti sanatatea si sa vezi lumea…Consider ca domnul cu pensie de 90,000 de lei ar putea sa-si vada de sanatate si sa vada lumea si cu 8,448+816 lei.
@xman O întrebare, de ce pensiile să fie impozitate? Că așa a zis unul în codul fiscal? Că e venit? Pensia e un drept, e supraviețuirea unui care a fost impozitat la greu toată viața. Al treilea rând de dinți la pensionari înseamnă 10 pensii. De-a Domnul să nu te îmbolnăvești, normal de altfel, la pensie. Nici iaurt nu îți mai poți lua, sau tacâmurile alea de pui de 3,80 lei să faci o ciorbică. S-o bei, nu s-o ronțăi. E un exemplu.
POVEȘTI DE VIAȚĂ 43. AZi la farmacie, inaintea mea, o femeie firavă, 89 de ani, cu mâini arse de vârstă, tremurând întinse farmacistei rețeta de la medic. Face aia socoteala, mai trebuie 5 lei, mamaie. Spășită, femeia scoase o batistă și desfăcu nodurile. Trei lei verzi și niște mărunt. Nu am, mamă mai mult, spuse ea apăsată de vină. Cum poți reacționa? Bineînțeles, am dat eu diferența, a luat medicamentele, le-am luat și eu pe ale mele, ea statea acolo, pe un scaun innodându-și averea în batistă. Ce mai aveam prin portofel, 50 și ceva i-am pus între palme și i le-am strâns. Privirea ei, vinovată că incă e, senină, strălucea umed. Bodgaproste, mamă! Avea 89 de ani și se încăpățina să mai fie printre noi. Să se bucure.
Apropos de pensii. Mai sus, am propus veva simplu. Nimeni nu a comentat. În esență era așa: gradul militar trebuie plătit și la pensie, exact ca și al unui activ. E proprietate? Sau nu știm ce e proprietate? Statul, constituțional, apără proprietatea. Restul de calcul al pensiei include două elemente: partea contributivă din cariera militarului, exprimată în puncte (sold de funcție, indemnizații, prime, sporuri etc-toate impozitate, exprimând o evoluție în carieră) și contribuția la pensia suplimentară. Plus OMMS de fidelitate și merit. E simplu ca bună ziua. Se încumetă cineva, și avem specialiști pe aici a face o simulare, chiar pe propria-i pensie? Hai să vedem!
O fi adevãrat,n-o fi….
Douã tinere,aşa cam la vârsta mãritişului,stãteau de vorbã la o cafea.
-Auzi tu,cine crezi cã ar fi barbatul ideal?
-Cum cine,militarul:îşi face singur patul,ţine lucrurile în ordine şi ce este cel mai important,ascultã de ordinele superiorilor.
Cum adică, dacă ești maior, de exemplu, ieșit la pensie, nu mai ești maior? Gradul militar, până la moarte, e recunoscut de stat și gratificat prin jurământul „cu prețul vieții”. Unde mai vedeți un astfel de jurământ? La magistrați, la medici, la…am dat exemple nesemnificative. „Prețul vieții” e blasfemiat de politicieni abject. Niște neica nimeni. Poate ar trebui să le punem o armă în mână, așa ca un criteriu de admitere pe lista ďe candidați.
@Nicolae Ce spui dumneata fac azi politicienii. Ascultă de ordinele superiorilor, numai că lor le fac alții patul, lucrurile în ordine le fac tot alții. Ei sunt boieri.
Am impresia uneori, fie că nu rezonez cu încrâncenarea generală a procentelor de pensie, fie că ignor hățișul legislativ la care ne obligă politicienii, ca o capcană să ne reducă la o condiție impusă de ei, fie că nu mă exprim empatic. Logică mai am. Încă. Mă prind de șmecheriile politice. Minciuni în fond și promisiuni dezonorant deșarte. Abureli, în interes național. Ce-o mai însemna azi național, nu mai știu. Au unii în siglă de partid că e național, vrăjeală, până și asta. De-aia am exprimat un pesimism fervent întru o normalitate, a dreptății și respectului. Se pare că și aceste noțiuni vor fi scoase din Dex. Mai zicea una, că libertatea e un lux. Ce ne mai mirăm. Parcă am fi pomanagii cuiva.
@Pompiliu Cât de mult mi-aș dori să bem câte o bere politicoasă și între două beri,la Cap Aurora, să mai adăstăm între vorbe prietenești! Să producă pielea melanină și să facem talazo-terapie, dublată benefic de niște aerosoli marini.
@geofreeland
E ţara lor,nu a noastrã,dupã cum se şi exprimã prin unele locatii.
A lor şi numai a lor!
Îmi place când spun:sä reconstruim ţara!
Vä întrebaţi sau întrebaţi ceva mai sus,pe bunä dreptate,cine a därâmat aceastã constructie numitä ţarã,de trebuie reconstruitä.
Rãspunsul este la indemâna fiecãruia.
Una din racilele armatei o reprezintă faptul că gradul militar nu e compatibil cu funcția. Un grad mai mic nu poate ocupa o funcție cu grad mai mare. Dar ocupă. De ce? Fie lipsa de cadre, fie nepotismul, fie că unele grade mai mici au capacitatea unei funcții mai mari. Selecția, pregătirea, evaluarea și meritocrația în armată sunt insuficient gestionate. Îngustarea la vârf a funcțiilor e o selecție și resposabilitate a promotorilor. Rezerva de cadre trebuie cultivată, pregătită și atestată prin evaluări. Atunci, sigur, funcția de colonel, de exemplu, corespunde gradului, sau dacă un profesionist cu grad mic poate ocupa funcția de colonel, dă-i gradul de colonel. Ceva trebuie schimbat în acordarea gradelor,nu pe vechime, ci pe pregătire, adică meritocrație. Aici trebuie făcută o simulare. Pertinentă, obiectivă. Nu poți face personalizat o funcție pentru cineva că nu mai are loc în altă parte. Cadriștii au înțeles ce spun. Și nu numai ei.Ceva trebuie revizuit, organigramă funcțională și nu după exces de personal. Poate fi dur ce spun și a renunța la excedente nu e o tragedie. Numai așa ajungem la normalitatea sistemului.
@Geo, si eu cred ca Gradul militar este PROPRIETATEA celui care a purtat haina militara 20-30-40 de ani, si poate ar trebui ca si in calculul pensiei militare, sa aiba o pondere mai mare !
Va reamintesc Art.11 din Legea nr.80/1995, Statutul cadrelor militare:
„Art. 11.
(1) Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere au dreptul la pensie militară potrivit legii.
(2) Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate.
(3) Pensionarii militari decorați cu ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei”
Alin.(1) si (2) au fost abrogate in 2011 prin Legea nr.263, lege facuta de tripleta Basescu-Boc-Oprea care a introdus Militarii in sistemul public de pensii !
Vedeti ca Legiuitorul in anul 1995 punea mare pret pe Solda de Grad , care trebuia ACUALIZATA odata cu majorarea la militarii in activitate.
Ar trebui sa revenim la ce era pe vremuri „Gradul bate Functia”
Nu a mai vrut Lov:”Vãd ei d.nii col.la toamnã”!Iar guleraţii au fost de acord.Gurile rele spun cã a fost o colaborare la miime de sec.intre MM&GA.
@ Titi Tocmai, știam prevederile legale, d-aia și spun. Când e vorba de drepturi legale, politicienii, șmecheri scrofuloși, se fac că uită. Ce? Tocmai ce zice legea. Mai înhamă și pe juriști să ne îngroape în hachițe. În niciun stat din lume o lege nu are instrucțiuni de aplicare. Numai noi, și culmea, până și Constituția trebuie a fi obligatoriu aplicată prin decizii ale CCR. Că unii ” nu înțeleg” deși au jurat să respecte Constituția și legile. Ce jurământ o fi ăsta, nu știu, o procedură, așa de sanchi? Peștele de la cap…
@geofreeland
Sunt de acord ca gradul este proprietate si asa trebuie sa ramana.Prin urmare literele r si rtg nu-si au rostul pe cupoanele de pensie.Acestea trebuie sa apara doar in documentele de mobilizare.Solda de functie nu trebuie sa existe .E o aberatie ramasa din regimul trecut…cand un capitan plin de pile putea conduce un regiment.Asemenea porcarii nu exista in armatele statelor civilizate.La americani se vede clar ca un maior cu vechime de 1 an in grad are x dolari ,6 ani in grad are x+y dolari.De asemenea au diferente de salarii intre arme.Un maior din aviatie are un salariu diferit fata de cel din trupe terestre sau marina.Sporurile pentru activitatea din arma din care fac parte sunt valabile doar in timpul activitatii.Pensia li se calculeaza doar din vechimea in grad plus zona in care locuiesc la pensie, care mai aduce un spor pentru inflatia respectivei zone.
Iata un exemplu de plata pentru ofiteri in anul 2019:
Rank
<2 Years Experience 4 Years Experience 6 Years Experience
Second Lieutenant (O1) $38,260.80 $48,142.80
$48,142.80
First Lieutenant (O2) $44,082.00 $59,774.40 $61,005.60
Captain (O3) $51,019.20 $68,058.00 $71,323.20
Major (O4) $58,024.80 $72,678.00 $76,809.60
https://www.goarmy.com/benefits/money/basic-pay-active-duty-soldiers.html
Asadar un norocos care a fost maior in armata americana cu o vechime in grad de patru ani si totala in armata de 20 de ani care include si patru ani de west point ar fi avut inainte de noua lege de pensionare, o pensie anuala de 72,678/2 dolari pe an sau 3,028.25 dolari pe luna (neimpozabili) incasabili oriunde in lume.Or fi dintre ei si prin Romania?Unul,care este analist economic prin Madrid si apare des la tv, e cunoscut.Nu-i striga nimeni in nas nesimtitule,ci toti il vor in cercul de prieteni.Nu puterea statului conteaza ci atitudinea cetatenilor fata de aproapele,sau mai corect spus e ca atitudinea cetatenilor fata de aproapele da si puterea statului respectiv…Faza cu capra vecinului e valabila la noi pentru ca noi suntem un popor traumatizat.Nu am avut timpul istoric sa ne lingem ranile si sa ne rezolvam traumele.Probabil peste doua, trei generatii va fi altfel,cu toate ca ceea ce traim noi de 30 de ani ,deci de o generatie si ceva ,e o trauma continua…Vom mai avea vreodata timp sa ne lingem ranile si sa incepem o dezvoltare interioara adevarata prin a invata sa ne iubim pe noi insine?Doar daca te iubesti pe sine poti iubi si aproapele…Ar mai fi multe de spus si despre atitudine:ce este ,de unde vine ea si in ce se transforma,dar ma abtin in a va plictisi…
Colonia mafiei
cu Constituție?
Lasand deoparte pensiile. „Romania educata”? Citeam acum pe stiri de consultarea europeana pentru integrarea migrantilor in Europa. Se zice ca migrantii care se stabilesc in Europa sa aiba aceleasi drepturi si obligatii ca orice alta persoana. Ce frumos, ce viitor garantat el migrantilor. Citez ” accesul la asistenta medicala, la locuinte, la EDUCATIE si la locuri de munca” mai spune tanti Margaritis Schinas. In Japonia, un copil dintr-o localitate izolata avea la dispozitie, numai pentru el, transport gratuit la scoala asigurat de stat. In China cand se da bacalaureatul sau orice examen national, lumea lucreaza in liniste, se opreste orice zgomot, copiii sa se poata concentra. La noi, in Romania educata, unii copii fac pe jos,iarna si vara, cate 7 km spre scoala. Guvernul da laptop-uri copiilor care locuiesc in case fara electricitate. La bacalaureat promovabilitatea e de 65%, adica 4 ani fara o finalitate notabila pentru 35% si acces la facultate. Oare noi, astia din Romania educata, cand vom deveni europeni?
Inca o data repet. Covidul. Tot sistemul sanitar pregateste paturi pentru infectati. Am trecut de 1000 infectati pe zi. Si trendul e major. Ne asteapta o iarna cumplita. Plus deficit de alimente. Acum, ca e vara, sa facem sanie. Nu sunt cobe, nici pesimist ci rational. E o realitate invizibila ca perceptie care uneori ne face sa lasam garda jos.
Proiectele acestor politicieni in prezent sunt doar de fatada si nu vor avea nicio finalitate favorabila pentru rezervisti sau viitori rezervisti intrucat poate ati uitat ca acestia vor de fapt ca sa desfiinteze pensiile de serviciu ale militarilor si politistilor sau sa le supraimpoziteze! Tergiversarea dezbaterilor si pronuntarea unei solutii este evidenta pentru ca se urmareste deznodamantul de la CCR. Daca CCR nu va aproba taierea pensiilor de serviciu ale politistilor si militarilor, atunci proiectele aflate in dezbatere vor fi respinse pe banda rulanta! Ganditi-va ca din comisia
pentru munca si protectie sociala fac parte deputatii Olguta Vasilescu si Solomon Adrian, care au fost printre cei care au sustinut impozitarea, supraimpozitatea si plafonarea pensiilor de serviciu a militarilor si politistilor! Singurele sperante au ramas pentru unii dintre rezervisti doar instantele de judecata,insa unele dintre acestea sunt setate sa respinga actiunile fara temei din dispozitia tot a politrucilor care conduc tara asta!
Citind comunicatul de azi al SCMD rezulta, teoretic cel putin ca sapt. viitoare , pe 29 iuile se va vota in plen PLx 199/2000 cu amendamente cunoscute zice SCMD.Un lucru remarcabil, reprez.MApN nu au mai fost contra deci practic pana la votul final nu mai e mult.Promulgarea nu cred ca ar fi o problema deoarece se cunosc la nivel inalt nedreptatile, inechitatile si discriminarile actuale la L223/2015.Si nu vad ce obiectii ar putea avea diverse grupari politice care sa trimita Legea in cauza la CCR?!!!!!!Si pe ce motive? Ca se repara nedreptatile (macar partial) , ceea ce i-ar supara pe nababii pensiilor militare?
@Bazil,
Reprezentantii MApN nu au mai fost contra cui? Contrra amendamentelor propuse de ei? Ba esti beat? Care sunt amendamentele alea „cunoscute”? De ce nu posteaza Dogaru varianta aia acceptata si buna ? Unde esti Tutea?
D-le colonel Neacsu, aveti dreptate cu postarea de catre SCMD a variantei bune. Cred insa ca nici ei nu o cunosc, la fel cu amendamentele -posibil ca nu le stiu nici ei pe toate. Am citit insa si comunicatul d-lui Deputat Dumitru Lupescu din care rezulta ca PLx199/2020 a fost aprobat(cu amendamente-neprecizate in comunicat) si urmeaza a fi supus la vot saptamana viitoare. Multumesc pentru posibilitatea de a posta aici.
Si aveti dreptate, ar fi extrem de important sa stim cu ce amendamente a plecat PLx 199 spre aprobare, lucru lasat de SCMD in ceata !
@Bazil,
Pai si atunci de unde gogorita aia cu MApN care nu s-a mai opus, atata vreme cat nu se stie macar nici care sunt amendamentele aprobate si cum arata? Pur si simplu s-au trecut in revista articole si s-au discutat fara a se vota e catre membrii comisiei si fara a se anunta o varoianta … admisa. Toata lumea e curioasa ce anume va iesi din calculatorul doamnei Lidia.
Deci, răbdare și tutun! Să vezi belea și în cameră, alte obiecții, alte frecții. Deh, copil cu multe moașe.
@Xman Tocmai ce spuneam. Vrem armată Vest, apoi și drepturi Vest. Percepția politicienilor față de armată pleacă din incultură. Selecția după valoare, pe criterii bine cuantificate, privind candidații eligibili nu există. Doar pile contributoare la partide. Cim poate o femeie ca LOV să gireze discuții țățești, de șanț sătesc, referitoare la cariera unui militar și pensii militare? E trist, după ce noi, pensionarii de azi am făcut „reforma armatei” nu am făcut nicio reformă privind drepturile pensionarilor militari, și mai mult, nu am pus bazele unei organigrame grad-funcție cu o bază de selecție meritocratic militară. Păstrăm aceeași gândire comunistă de politruci cocoțați perpetuu. West Point? Ce frumos. Saint Cyr? Aș spune mai multe.
Abia luni vom afla din raportul comun al comisiilor de munca și apărare ce amendamente vor rămâne pentru votul în plen.
Până atunci doar putem sa facem supoziții.. Cred ca în afara de amendamentele acceptate și cele propuse de MAPN și Mai în articolul precedent al domnului Neacșu au mai acceptat ceva cu pensiile de urmaș..
Dacă va fi ceva în plus și favorabil pentru noi atunci va fi și mai bine…
@Pompiliu Tot socratic, mă îndoiesc de acest „și mai bine”. De fapt, pensiile militare au provocat un scandal. Și știe și Vestul. Vrei supraimpozitare? Păi, vedeți cum faceți, șmecheriți legal, le dați ceva și în urma supraimpozitării să nu piardă la ce au. Nu am convingerea că amendamentele astea rezolvă esența, conceptul și percepția politicului în raport cu armata. Tot ce se întâmplă cred că e unicat în lume. Pensionarii militari au fost ca un preș pe care s-au șters toate partidele. Preșul devenit atât de soios nu e schimbat ci doar clătit un pic. Chiar și schimbat, tot preș rămâne. E o senzație dobândită în peste cinci ani.
Cine a introdus sintagma „pensii speciale” a săvârșit o manipulare cu un efect devastator în toate sistemele de pensii. O brambureală bine orchestrată, susținută și întreținută fervent. Manipulare tip securistic, hai să inventăm ceva ca să avem ce discuta. Sau ca povestea cu nebunul de aruncă o piatră-n lac și j’de mii de „înțelepți” nu pot s-o scoată. Nu știu ce-or zice CCR-iștii că și ei au „supt” baban pe tema privațiunilor militarilor asumându-și-le cu neobrăzare. Eu nu am văzut fr’un magistrat prin poligoane, cu o armă în mână, jurând a-și apăra țara „cu prețul vieții” dar cu pensii cât zece militari,da. Gogoașa CCR-ului se umflă încă, la foc politic. La noi, ca la dracu’-n praznic.
Orice pensie peste un anumit cuantum este cam smecherita . Ma refer la cele peste 15.000 lei (unii zic de 10.000 lei).Cum rezolvam pensiile alea de 15.000, 20.000……77.000 ….lei? Le mai marim ca posesorii nu sunt obisnuiti cu pensii de 4 cifre? Sau le impozitam progresiv ca in Vest?
După ce am mai încercat două comentarii, „băieții” m-au șters de la porție. Asta e!
@Bazil Nu cred că te referi la aviatori. Ei merită. Ei sunt o avere națională pe care alte state nu o au sau plătesc bani grei să o aibă. În rest, da, cu excepțiile din teatre.
Si mai e ceva de adaugat. Foarte multi(posibil gulerati ori amicii lor) sustin ca toata societatea civila e pornita impotriva pensiilor militare si ca nu sunt bani de o eventuala majorare.! FALS tovarasi gulerati si aliati ai vostri! Societatea e pornita contra pensiilor smecherite , contra baronimii , contra nababilor pensiilor civile si militare nu contra pensiilor decente!
@Geo. Nu e vorba de aviatori , aviatorii civili au pensii destul de mari (unii cam mari si intre ei sunt si cei din personalul auxiliar cu pensii peste 10.000 lei unii)iar aviatorii militari au majoritatea pensii modeste, cu foarte putine exceptii, justificate de altfel, insa nu prea depasesc cred 2000 euro la maximum ceea ce e cam putin la un pilot de pe avioane de vanatoare interceptare ! Altii sunt cu pensii superbabane nu aviatorii militari!
@Bazil De acord. Revin la ideea anterioară. Știi ce înseamnă suprasarcina pentru aviatori? Sau camera barică la scafandri? Aș pune de probă un parlamentar, poate chiar LOV, într-un costum de suprasarcină sau într-un costum de scafandru la peste 50 m adâncime. Altfel ar gândi. Sau un magistrat, de exemplu. Atunci poate îi vom crede că știu ce găvăresc.
Mă gândeam la un Doru Davidovici, sau alții, ca la un Saint Exupery, la noi. Știi ce înseamnă văzduhul? Icarul modern, să te simți deasupra lumii, și să ai responsabilitatea ta că cei de la sol, camarazi ai tăi au nevoie de tine? Când tu, singur într-o carlingă, cu tine, cu grija să nu-ți cadă motorul, să nu fi lovit, să lansezi cu precizie, când imaginile copiilor tăi îți ascut simțurile supraviețuirii? Plus chinul manevrelor, decizii de secunde, ești suflet cu avionul tău, îl ști, este parte din tine? Clipele curg greu, pământul e ca o străfulgerare, nimicul e un infinit demn, acolo între nori, unde pândește moartea.
@Bazil Și închei. În toată cariera mea am susținut că toate strategiile au ca finalitate efectul la țintă. Cu ce obținem efectul la țintă? Cu rachete și muniții. Ele materializează prioritar strategiile. Sigur, fabricanții garantează funcționarea lor, dar în timp, ca orice artefact se depreciază din varii motive. Oamenii aceia care se ocupă de viabilitatea vectorilor finali de lovire, cerință absolut tactică, sunt la coada aprecierii muncii lor. E o mare eroare. A-ți imagina că racheta, proiectilul, glonțul nu ajung unde este trimis, e o catastrofă. Ce crezi că e un tanchist? Un artilerist de fapt. Ce e un aviator? Un rachetist sai lansator de bombe. Ce e un pușcaș simplu? Un trimițător cu precizie de gloanțe. Munițiile și rachetele, ci precizie trimise prin exerciții, fac efectul scontat tactic. Și ce? Unii habar nu au ce înseamnă a întreține aceste absolut necesare materiale luptătorilor. Ei, sunt azi, cu toate pericolele fatale, marginalizați și excluși în importanța muncii lor. Uneori sisifică.
CARAGIALE SPUNEA ÎN „O SCRISOARE PIERDUTĂ”:
„Ori să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica, ori să nu se revizuiască primesc, dar atunci să se schimbe pe aici, pe colo, și anume în punctele esențiale”.
ACUM POATE ÎNŢELEGEŢI FAPTUL CĂ POLITICIENII NU AU EVOLUAT CU NIMIC DE ATUNCI PÂNĂ ÎN ZILELE NOASTRE.LUCRURILE AU RĂMAS LA FEL CA PE TIMPUL LUI CARAGIALE.
@Pompiliu „mai binele” preconizat în supoziții, secrete de altfel, înseamnă simulări financiare, unii nu au weekend pe tema asta, de fapt, care e impactul financiar „să le închidem gura ăstora”. Ce crezi că se va vota luni? Exact ce spun, unii lucrează în draci. Și în cameră, sau înainte de cameră, soluția e analizată și un Câțu își pune punctul de vedere. Apoi, după analiză se dă un verde. Crezi că e altfel? Ideea e că, à propos de pensiile militarilor, există o jenă provocată. Nu explic. „Mai binele” prognozat ca deziderat, va fi tot o abureală electorală. Pentru că în perspectiva unei armate europene trebuie upgradat, pas cu pas, o soluție compatibilă cu Vestul, altfel consecințele provoacă neajunsuri și de moral și de echilibru.
@Cătălin Aici nu e vorba de Caragiale. Aici e vorba de motivațiile sistemului militar. Asta subminează apetența spre acest sistem, „cu prețul vieții” și nu știu câți tineri vor adera la el. Ce se întâmplă cu pensiile militarilor, demotivează enorm.
Corect Geo..
De ce mă agit în a spune asemenea lucruri.Pentru simplul motiv că „unii” de serviciu ne citesc. Tot e ceva decât nimic. Și „ei” sunt ca noi, la ordin, și ei gândesc ca noi, sunt militari, ca și noi, și rapoartele lor,corecte, pot schimba ceva. E o aberație cu ce se întâmplă, zic, barem pe ultima sută olimpică, rațiunea să prevaleze. În fond, ca militari, nu vrem decât o dreptate într-o „Românie normală”. Prea am ajuns „ciuca” bătăilor. Ciucă ce spune? Am citit interviul din Obs Militar, din 4.11, parcă 42/2019, nu mai rețin exact, sorry, unde ne garanta. Ce e astăzi? Nu prea se pupă, vorba volant, dar scripta manent. Totul e o istorie de vorbe. Nimic fezabil. Armata la mâna unor neica nimeni, recte, zice-se perlamentari, nu contează partidul, o masă amorfă, obligată să își mențină privilegii, culmea, plătite. Trai neneacă, „am înțeles!” Ca la armată. Ce or fi înțeles? Unora le trebuie luni „să înțeleagă” lucruri juridice elementare.
Se vor gãsi mulţi care sã intre în rândurile armatei,staţi liniştiţi.Problema va fi alta,calitatea celor care vor vrea sà între in sistem.Una este sà fie concurentã mare şi sà ai de unde alege,alta e sã nu fie concurenţã şi sà fii nevoit sa alegi din ce este.Pãrerea mea.
Vàd şi mà amuzà acest lucru,cã ai noştrii rezervişti,hai sã le zic,pensionari rezervişti,au trecut la calcule,cum de fapt am vàzut şi pe aici.Eu zic cã nu e rãu,dar nu poţi sã calculezi ceva ce nu stii incà cum va fi.
Sper cã acest weekend sã le dea aleşilor mintea românului cea de pe urmã, sã se mai gândeascã cum voteazã proiectul,în ce formã,cã amendamente nu se mai pot depune.Mai ales termenul 2023.Sà fim serioşi,oricine îsi da seama cà atunci cînd nu vrei sã faci ceva,dai termene de 3-4 ani.Cum a fãcut şi lolica cu L.153,care a zis cã la pensionari nu se actualizeazã pensiile cu crestera sal.activilor,ci dupã terminarea aplicãrii L.unice,adicã in 2022.
Anul 2021 ar fi ultimul de aplicare a l.153.
Acum vin guleraţii şi dau alt termen,adicã 2023,iar atunci vor veni alţii şi vor spune:Nu 2023,ci 2025 şi tot aşa. Cã îsi bat joc,nu mai e nici-un dubiu, nici cã suntem luaţi drept papagali,nici atât.
Mă abțin în a mai spune dureri ale tuturor. Reacții nema, susțineri nema. Frică? De ce? Ce nu e adevărat? Mă mir, că militarii sunt militari și au jurat patriei. Patria înseamnă tot. Tot, fiind ceea ce trăim. Cu copii, cu nepoți, cu morminte. Cu sensul vieții. Turcii au un proverb, „Copacii mor în picioare”. Și Aurelian Andreescu, cu vocea lui inimitabilă, ne încânta cu o melodie, Copacul, din grădina mea. E de ascultat pe youtube. Poate săvâși, post mortem un îndemn. Copacul…simbol, chestii, și alte interpretări, nu pro…
Camarazi, somn ușor, unii veghează, nu somnul, ci „trezirea”.
Nu pot posta. Păcat.
Gata, „băieți” tac.
Mă uitam pe Kanal D, cum fac chinezii autostrăzi. Cum au făcut și în Serbia. Atât zic. Poate românul american, ambasador, ne dă voie. Valea Prahovei așteaptă. De j’de ani. Oare ce o fi în capul acestui ambasador american născut român?
Nu știu de ce e atâta liniște. E vineri, zi de post. Dar nu la slove. Mă rog, mâine vin copii, la bunici. Tăcerea e de aur. De-a Domnul a vă îmbogăți, tăcând. Luni se discută soarta noastră. Nu vă interesează? Sau asta e!
Cam asta e! De fapt, cum suntem și noi. Oi la tăiere. Procentele vehiculate sunt așa de decor. De fapt, calculele procentuale sunt dovada că avem și noi Bac-ul. Ce frumos!
Articolul se cheamă ” Fierbințeli cazone”.Bine zis. Văd că nimeni nu fierbe. N-or fi cazone, bag seamă.
Ok! Așteptăm la o berică verdictul de luni. Verdictul lor și noi, porumbei, înghițim. Vorba lui Moromete, „taci și bagă-n tine!” Ca și noi, niște alde Niculae, copil plin de vise, speranțe.
Geo.. Pe acest site la obiect și cu argumente comentează foarte putini dintre noi…
Mulți doar fac gargara, mostouru sau agitație…
Sau au rămas priponiti în mentalitatea comunista sau cazoana…
Nu înseamnă indisciplina atunci când îi spui unui superior ca nu are dreptate sau ca greșește când ia o hotărâre… Au apus de mult vremurile alea în care se spunea ca ordinul nu se discuta ci se executa…
Mulți au rămas cu mentalitatea veche… Și sunt multe de spus despre mentalitatea unora care a rămas în trecut..