Raportul comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor-amendamentele admise

Categoria Magazin

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

81 Raspunsuri la Raportul comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor-amendamentele admise

  1. geofreeland

    Deci? O fi bine?

  2. Pompiliu

    Exact ce am scris eu atunci când a fost publicată pe site varianta cu corecții..
    Am spus atunci ca vor fi introduse în raport doar amendamentele propuse sau agreate de MAPN și Mai…
    Cei cu pensiile peste medie probabil ca nu vor primi momentan nimic dar începând cu 2022 vor avea același pensii cu ale celor ce se vor pensiona în acel an prin echivalare plus sporurile avute de fiecare în parte… Nu cum vor unii toți sa fim egali… Dacă am avut același grad, vechime și funcții..
    Momentan nu se poate face recalculare pentru ca ar sari în capul nostru și al legiuitorului ceilalți pensionari civili care nu vor primi mai mult de 15 % în plus la pensie.
    Sa speram ca legea propusa va trece de cameră și legea cu taxarea suplimentara a pensiilor speciale și militare cu 10% ce depășește 2000 net și cu 85% ce depășește 7000 net va fi declarata neconstituțională.
    Dacă sunt atât de mulți nemulțumiți de acest proiect înseamnă că au pensii mari, nu li se aplică majorări de anul ăsta și pe principiul cu capra vecinului dacă nu primesc ei sa nu primească nimeni nu sunt de acord cu legea…

  3. neacsum

    @Pompi,
    Nu o mai intoarce ca la ploiesti, nu mai promite iara blana ursului din padure. Ai bunul simt si abtine-te. Practic nu vor primi nimic cei care sunt in pensie, a fost anulata si scoaterea pensiei suplimentare din baza de calcul si a fost introdusa anularea introducerii indexarilor in actualizare, ceea ce va face ca practc actualizarile sa te aduca la o pensie mai mica decat cea avuta inainte de actualizare, asa cum s-a intamplat in 2017. Iar cand se va scoate si aplicarea principiului cuantumului celui mai avantajos, sa te tii drama. Deci nu mai te bucura tu acuma pentru ce va fi in 2022 si nu mai ii lauda pe tembelii care au propus aceasta varianta.

  4. Pompiliu

    După cum citesc în amendamentele de mai sus dacă dupa recalculare pensia iese mai mica rămâne în plată cea mai avantajoasă cu toate indexarile de pana în 2022.
    Cum ați vrea dvs… Pensie calculata la nivelul unui pensionar din 2022 prin echivalare și în plus la cei mai în vârstă și indexarile dintre 2018 – 2022 de 1,3 ;4,6;3.8;si 3 poate inflația de anul asta.
    Sa presupunem ca după echivalarea bazei de calcul pensia unuia din 2022 va fi 6000 net în plată cel din 2016 sau mai vechi ar primi 6000+1.3+4.6+3.8+3.= 6797 lei..
    Deci tot ala pensionat prin 2015 sa ia pensie mai mare…
    Indexarea se elimina doar dacă prin echivalarea bazei de calcul cu a activului din 2022 și stabilirea pensiei militare plafonate plus omm pensia în plata iese mai mare decât cea indexata pana atunci…

  5. Pompiliu

    În 2022 veți avea pensia calculata ca a unui colonel salarizat la maxim după legea 153. Plus sporurile pe care le-a-ți avut dvs. Comanda, pericol, lucrări de excelență, sau care mai sunt prevazute în legea 153. Și care le-ști avut în activitate raportat la minim 15 ani vechime militară și 25 ani vechime efectiva plus cea cumulata. Nu cum este calculata pensia minimă din proiect doar la vechimea militara .
    Eu spun ca ar fi fost corect ca pensia militară sa fie calculata pentru 25 ani vechime militarăsi abia apoi anii civili…
    Eu am avut în afara de vechimea militara sau în serviciu de 27 ani și 7 luni efectiv plus sporul pentru grupe de 12 ani și 3luni pe care îi am și în decizia de pensie, încă 2 ani lucrați ca civil pe care nici măcar nu m am mai obosit sa umblu pe la forțele de munca sau pe unde am lucrat ca să aduc adeverințe pentru ca nu-mi mai foloseau la nimic… Cu vechimea militară plus grupe depaseam plafonul de 85 %… Și cu atât mai mult cât pensia mi a fost plafonata la net… Adică puteam sa am vechime cumulată de doar 29 ani din care 15 în serviciu și as fi luat aceeași pensie în mână…

  6. neacsum

    @Pompiiiiiii,
    Desteptarea baiatule, nu mai vinde pielea ursului din padure!. Tu ai iesit la pensie ieri, cu o pensie, banuiest de cel putin 7-8000 de lei. Sa fii sanatos, poate ca esti, dar 60 % din pensionari au pensia nici la jumatatea alei tale, si boli cat tot neamul tau, habar nu au daca se mai trezesc maine dimineata, pentru ei 2022 e un pod prea indepartat.

  7. Pompiliu

    Domnule Neacșu… Am pensia bruta 7829 lei… Impozit 583…SI SURPRIZA… PENSIE ÎN PLATĂ 4490 LEI…
    CUM ESTE? În comparație cu Cornelius, Da este foarte mare, dar este mai mica decât a celor pensionați în 2016 – 2017 CARE AU LUCRAT PE LA BIROURI…

  8. neacsum

    @Pompiliu,
    Nu pensia dumitale mai interesa. Ci lipsa de viziune la nivel macro.Vezi doar ce te intereseaza pe tine. Soarta altora iti este indifenernta si ai impresia ca daca tu vei mai manca pensia inca 30 -40 de ani, toti au aceeasi sansa si pot astepta pana se vor aplica prevederile unor legi tampite care oricum vor fi prorogate si modificate incat imi e teama ca nici dumneata nu vei mai prinde aplicarea.

  9. Pompiliu

    Și nu am ieșit ieri… Ci anul trecut.. Iar pensia în plata a fos 4292 și cu indexarea a ajuns 4490..
    Apropo… Dacă oug 114 nu modifica art 60 din legea 223 nu primeam nici indexarea pentru ca se aplica doar la Brut/net… Nu și la net plafonat…
    Cu ce ma încălzește ca în decizia de pensie am stabilita și o pensie netă care nu mi se plătește și care anul trecut era
    6939 și anul acesta ar fi ajuns la 7258…
    Nici aia de anul trecut nu ar fi fost corecta pentru ca în 2019 salariul net sau media a fost 4292 + norma de hrana 1050 +bani de echipament 262 = 5604 aveam venit net pe card… Mai mic cu 1404 lei decât pensia netă calculată după legea 223 nemodificata de OUG 59.
    Asa cu aplicarea omm la net as fi primit 4292 +20%= 5150 anul trecut mai puțin cu 454 lei decât venitul net din activitate.
    Anul asta ar fi crescut cu 4.6 pensia și ar fi ajuns 5387…
    Dar venitul unui activ ar fi crescut cu 354 lei net +5604= 5958…
    CUM ESTE…
    În 2022 vom avea toți la fel ca cei din activitate dacă am lucrat în aceleași condiții, grad funcție și sporuri

  10. iosif

    Dle Neacsu,
    Au fost „atacate” singurele elemente certe ale pensiei militarilor, cele CONTRIBUTIVE, in afara pensiei militare de stat, respectiv pensia suplimentara si pensia civila pentru stagiul civil adaugat, care nu pot fi suprataxate, pentru care militarii pensionari au platit efectiv contributii la Fondul pentru pensia suplimentara si la Bugetul asigurarilor sociale de stat.
    Acestea au fost confiscate efectiv si golite de continut juridic prin absortia lor fortata in interiorul pensiei militare de stat si acordate in plafoane discriminatorii, fara criterii rezonabile si obiective, respectiv valoarea si durata contributiei, ci intr-un plafon – pat al lui Procust -, arbitrar, de 85% dintr-o baza de calcul restransa artificial si chiar rautacios. Aia nu, aia nu……desi impozite s-au platit, generos.

    Motivatia pentru care au fost scoase din forma adoptata de Senat, cum ca ar genera operatiuni FICTIVE – ce este asta? – n.r.,si litigii este puerila daca nu subversiva si induce in eroare deputatii.

    Apoi nu stiu daca este constitutional ca o Camera, fie si decizionala, sa modifice atat de radical o forma adoptata de cealalta Camera, tinand cont de principiul bicameralismului si sa deturneze legea de la finalitatea urmarita de Senat, respectiv îndreptarea nedreptatilor si discriminarilor existente intre pensionarii militari din generatii diferite.
    Astfel propunerile facute de Comisia de munca de la C.Dep. modifica radical si nepermis scopul original al legii, filozofia si conceptia originala a actului normativ, introducând deosebiri majore esentiale de continut juridic, desfiintand categorii juridice ca pensia suplimentara si optiunea pentru valorificarea separata, optionala, a stagiului civil adaugat la Casele de pensii civile si trimitand operatiunea de actualizare la o data incerta prin exprimarea -” când se va aplica INTEGRAL Legea nr.153/2017″.

    CAND ?

    Cu stima,

  11. xman

    Situatia nu este atat de roz pentru ca a picat sporul de dispozitiv aplicabil la toata solda,dorit a fi inlocuit cumva cu cel pentru prerogative constitutionale de doar 7.5% (astia care au aprobat legea ori nu au facut o zi de armata ori daca au facut au cam uitat cu ce se mananca …),dar aplicabil doar la solda de functie.De asemenea din 1 ianuarie 2023 cand va intra,posibil??? in vigoare in integralitatea ei legea 153 ,sporurile care se aplicau la toata solda se vor aplica doar la solda de functie,inclusiv oskarul…Ca sa nu mai spun de gradatii care sunt la jumatate…La civili,conform legii 153 la 15 ani vechime au un spor de vechime de 17.5%,iar la noi de doar 12% pentru ca se acorda doar din anul 3.1 ca la civili…CUM E POSIBIL ASA CEVA?
    Solutia ?
    O alta lege pentru salarizarea armatei care sa tina cont exact ca legea 138/1999 de specificul militar ,sau amendarea legii 153 prin revenirea cel putin la coeficientii din legea 138/1999 pentru functie , grad,anexa 1 A si C. si a gradatiilor acordate din prima zi de servici cu 2% pe an sau mai bine zis 0.16% pe luna pentru ca pierderile la trecerea in rezerva sa fie cat mai mici.
    De asemenea amendat si statutul cu acordarea OMM de 1% pe an de catanie inclusiv scoala ,academia militara ,respectiv OMM clasa a V-a sa aiba si cinci grade:gradul 0-1%,gradul 1-2%,gradul 2-3%,gradul 3-4%,gradul 4-5%;OMM clasa a IV-a gradul 0-6% s.a.m.d.
    Dupa iesirea in rezerva,atat timp cat este rezervist,respectiv pana la 65 de ani sa primesti la fiecare 3 ani de rezerva 1% adaugat la valoarea OMM-ului cu care ai iesit in rezerva.Exemplu?:cei care ies la 64 de ani sa prieasca doar 0.33%.
    P.S.1
    Prin amendarea legii 153 dupa cum am aratat,functia de sef al armatei va avea coeficientul pentru functie egal cu 6,iar pentru grad un coeficient egal cu 2.05,deci un 6.05,ceea ce ar fi mult mai aproape de adevarul functiei domniei sale…
    Pentru un soldat functia va fi de 1.3,iar gradul de 1,ceea ce ar duce la un 2.3 per total,ceea ce ar fi oricum mult mai aproape de adevar.
    P.S.2
    Armata ar cam trebui sa mobilizeze rezervistii proveniti din cadrele militare,cel putin o saptamana pe an.Nu se poate sa fii rupt complet de tehnica ,de armament o perioada atat de lunga.Ruginesti ,te civilesti prea mult…La o adica de ce nu si stagii scurte in teatre…Cum am putut sa mergem la mina,canal,agricultura am putea sa demonstram celor activi ca si noi suntem in stare la o adica,bineinteles,doar cei sub 65 de ani si apti medical…
    De asemenea si pentru domnii demnitari, in afara Colegiului National de Aparare poate exista institutia mobilizarii pentru perioade de una la doua saptamani cu participarea la o eventuala aplicatie pentru a vedea cum sta trebusoara cu armata nu din tribuna ,ci din campul tactic…si pentru a intelege foarte clar cum se realizeaza misiunile armatei si pe timp de pace,iar prin ricoseu ar pricepe poate mai bine situatia de razboi…
    Ar mai fi multe propuneri,dar nu doresc sa plictisesc audienta.

  12. Mateias

    @Pompiliu,
    Legea trebuie să repare majoritatea nedreptăţilor din sistemul pensiilor militare. Foarte curând bucuria că te afli în gruparea celor care sunt avantajaţi de interesele comune cu cei care urmează să iasă la pensie şi sunt implicaţi în proiectele de modificare a pensiilor militare, nu va mai fi un atu. Ciudată logică mai ai, adică e bine că toţi vor fi cândva limitaţi la net, în loc să te întrebi dacă nu cumva măsura corectă era să fie toţi calculaţi la brut. Pentru că toate celelalte, salarii, pensii, sunt reglementate la brut, netul rezultând doar din politica fiscală a guvernului. Pentru o răutate golănească marca LOV, să fie obligate CPS la efectuarea a zeci de contorsiuni financiare ilogice şi nepotrivite, învârtindu-se când la brut, apoi la net şi iarăşi la brut şi tot aşa până la pragul de nebunie? Maturizează-te, L153 va fi schimbată la anul cu altă lege cadru cu aplicare secvenţială(pentru că aşa se momeşte politic electoratul), chiar dacă ar veni din nou la putere cei care au iniţiat-o. Nu cunoşti nimic din reconstrucţia salarială utilizată la recalcularea pensiilor pe L223, când doar cuantumul avantajos a salvat scăderea drastică a peste 68% din pensiile militare. Şi atunci existau hăbăuci care ziceau că nu se poate domne, se acordă aceleaşi drepturi pentru funcţia îndeplinită, indiferent că a ieşit la pensie în 1995, 2005 sau 2015. Nu te lua după frustraţi care urlă doar despre Oskar, ăia nu sunt în stare să desluşească nici măcar propria lor decizie de pensie, le-a spus poştaşul care le-a adus-o, cam ce scrie acolo. Adevărul este că sunt multe drepturi care de-a lungul timpului au fost acordate sau nu, au avut denumiri diferite prin multitudinea de legi, procente diferite, iar legiutorul şi calculatoristul nu s-au mai încurcat, are denumirea şi procentajul corespunzător e bine, altfel, pa! Şi când politicianul vrea să mai reducă ceva, asta e una din soluţii. Spre exemplu, garantez că următoarea lege a salarizării nu va mai vorbi despre cel mai comun spor din L153, 7,5% pentru realizarea prerogativelor constituţionale de apărare. Ce faci prietene, nu vei fi uimit că cei care vor ieşi pe noua lege a salarizării vor beneficia de să zicem „10% pentru apărarea patriei”, iar tu nu, chiar dacă e aceeaşi Mărie, da nu se poate că financiarul nu discută decât de pălării! Sfatul meu este să te opreşti din aberaţii susţinătoare a celor propuse de instituţiile statului, evoluţia „binefacerilor” inventate de ei au generat mult rău pensionarilor militari.

  13. Serban

    Eheee dom’Pompiliu!! In 2001 cand am iesit la pensie cu functie de lt col(deci solda buna) cf L164 asa gandeam si eu.Am salariu X pensia e cam 75% din salariu…restul de 25% si peste ii fac uite-asa „pocnind din degete” …si da am lucrat destui ani si in civilie.La 30.06 eram pensionat.A doua zi pe data de 01.07.2001 eram deja in prima zi de lucru la o firma de radiocomunicatii. Nu iti spun ce pensie am acum ca vad cei de pe aici si or sa rada de mine…Atat iti spun si chiar am sa tip la tine: AI GRIJA SA NU PATESTI PESTE 15-20 DE ANI ce patesc eu acum tot dupa aprox 20 de ani….De ce iti spun?? Pt ca am observat ca vechimile functiile si sporurile sunt foarte foarte apropiate…..Deci casca ochii ca altfel ai sa-ti plangi de mila. Ca sa si radem iti pot spune Ai grija tinere pensionar sau ai grija „bibanule” pensionar:):)
    Si baga la cap pt ca fiecare cuvant pe care l-am scris e adevarul gol golut.In rest sa fii sanatos(nu ca mine) si gandeste cu perspectiva…daca poti! Am in cartier un „stimabil” politist….nu leaga corect doua cuvinte(putin oameni asa de agramati am vazut la viata mea,este agent sef principal iese la pensie in octombrie si e fericit ca va avea pensie dubla ca a mea(sti desigur care-i echivalentul pt civilul agent sef principal,ca militar va fi doar incepand cu ziua pensionarii…ha,ha
    Cu stima
    PS cat despre „invartelile” si magariile facute de stimabil de-a lungul timpului din postura de …. nici nu vreau sa-mi amintesc ca ma apuca greata.Am avut timp in ultimii 20 de ani sa ma lamuresc pana atunci nu,ca lucram in SLP de-mi sareau capacele
    O seara buna tuturor!

  14. Serban

    @ Pompiliu
    Ca ramasesem dator. A ta e dubla fara cateva zeci de lei fata de a mea( vb despre net)

  15. Pompiliu magicus..

    Vad ca deranjez atunci când spun adevărul….
    Eu va doresc sa primiți toți cei ce citiți pe aici și nu scrieți niciodată nimic atât cât doriți sau meritați..
    În privința celor cu pensii foarte mici sper sa le crească prin acest proiect, pentru cei de după 15.09.2017 dacă se aproba sigur le va creste pensia în plată cu procentul omm avut…
    Pentru cei care au pensii peste barem… Cu părere de rău anul ăsta nu… Poate nici în 2021 dacă acuau pensii nete în plată foarte mari..
    Dar legea asta la un moment dat le dădea peste nas celor care susțineau ca pensia în plată de azi este mai mare decât a lor…
    RESTUL E POVESTE…
    GEO.. AȘTEPT URMĂTOARELE EPISOADE DIN POVESTIRILE TALE…
    DE CE NU SCRII O CARTE, CEVA.. POATE O SA INTRI ÎN UNIUNEA SCRIITORILOR ȘI MAI PRIMEȘTI 50% LA PENSIE.. ASA A FOST O GLUMA..

  16. Pompiliu

    Vad ca deranjez atunci când spun adevărul….
    Eu va doresc sa primiți toți cei ce citiți pe aici și nu scrieți niciodată nimic atât cât doriți sau meritați..
    În privința celor cu pensii foarte mici sper sa le crească prin acest proiect, pentru cei de după 15.09.2017 dacă se aproba sigur le va creste pensia în plată cu procentul omm avut…
    Pentru cei care au pensii peste barem… Cu părere de rău anul ăsta nu… Poate nici în 2021 dacă acuau pensii nete în plată foarte mari..
    Dar legea asta la un moment dat le dădea peste nas celor care susțineau ca pensia în plată de azi este mai mare decât a lor…
    RESTUL E POVESTE…
    GEO.. AȘTEPT URMĂTOARELE EPISOADE DIN POVESTIRILE TALE…
    DE CE NU SCRII O CARTE, CEVA.. POATE O SA INTRI ÎN UNIUNEA SCRIITORILOR ȘI MAI PRIMEȘTI 50% LA PENSIE.. ASA A FOST O GLUMA..

  17. Serban

    Imi aduc aminte ca in 1983 cand am beneficiat de sporul de Dispozitiv de Lupta si ma aflam in SLP=constituie misiune de lupta pe timp de pace(asta era definitia serviciului de lupta permanent) eram putini la nivelul armatei care avea asa ceva.Urmarea:….incet incet l-a primit toata lumea pana la ultimul purtator de uniforma de la capat de line de autobuz difuzandu-se astfel in toata armata….a devenit un „sporulet oarecare” acum pe cale de consecinta i-au schimbat denumirea si l-au facut 7,5% urmeaza logic in viitor disparitia totala in neant.Si ce bine suna 25% spor dispozitiv de lupta si clasele III II I de specialist de clasa si OMM …..si cam asta era tot.Putine dar indreptatite…..ca noi la RAA nu aveam spor de incordare neuropsihica….Nuuuu eram foarte „relaxati” cand stiai ca ai doar cateva zeci de secunde ca sa iei decizia lansez sau nu lansez si daca greseai „te manca” puscaria pe zeci de ani indiferent de varianta…..of.of mai Pompiliule naivule

  18. Pompiliu

    ȘI ACUM O SA VA EXPLIC CE ÎNȚELEG EU PRIN ECHIVALARE CU CEI DIN ACTIVITATE..
    CHIAR ȘI CEI PENSIONAȚI ÎN ANII 1990-2000 SAU MAI ÎN VÂRSTĂ SA PRIMEASCĂ PRIN ECHIVALARE ACELEAȘI SALARII/SOLDE DAR ȘI EVENTUALE SPORURI PENTRU MUNCĂ EFECTUATA ÎN ACELEAȘI FUNCȚII, GRADE ȘI CONDIȚII CHIAR DACĂ ÎN ANII 90 SAU ÎNAINTE ACEKE SPORURI NU EXISTAU…
    DIFERENȚA VA FI DOAR LA SPORURILE PE BAZA DE PONTAJ

  19. Ifrim

    Au îndreptat-o ca arcul de la dormeză!

  20. Serban

    @Pompiliu
    te citez:”Și nu am ieșit ieri… Ci anul trecut..”
    Hai ca devii simpatic! Pentru unii ca noi nici macar ieri n-ai iesit la pensie ci de-abia azi…hi,hi
    Noapte buna!!
    sau
    Buna dimineata!!
    …cum doresti la ora asta

  21. Pompiliu

    Și Mateiaș ți-am dat un exemplu clar cu pensia mea stabilită în 2019.. Brută f. Mare netă f. Mare și plafonata f mica în raport cu baza de calcul sau cu pensia bruta.
    Citește cu atenție și vei vedea ca legea 223 inițială nu mai poate fi aplicata. Pentru ca pensia ar fi mai mare decât venitul net din activitate iar pensia în plata actuală este mai mica cu 1300 lei decât venitul net…

  22. Serban

    @ Ifrim
    :):)))

  23. Iulian C

    Care ar fi termenul de aplicare pentru plata OMM celor pensionati recent?

  24. MM

    nimin max omm 20%
    colonel
    2,32 2,74
    4159 4875 4990,8 5850

    mr.
    1,93 2,04
    3478 3662 4173,6 4394,4

    plt. adj. pr.
    1,63 1,67
    2945 3012 3534 3614,4

    plt. maj.
    1,56 1,63
    2655 2775 3186 3330

    Ma hazardez sa va dau niste cuantumuri nete minime pentru cateva grade, functii minime si maxime, vechime 25 ani, gradatii VII, spor omm 20%. O fi mici, o fi mari, fiecare sa aprecieze! Nu e clar ce se intampla daca depasesti 25 ani vechime, probabil iti da minimul, aici nu e corect. Daca am gresit, astept opinii.

  25. MM

    completare la ceea ce am postat…la functiile de comanda se mai adaoga solda de comandă/salariul de comandă de până la 25% din solda de funcţie/salariul de funcţie – gradatie #0#

  26. neacsum

    Din informatiile primite, reulta ca practic aceasta forma de proiect, reprezinta de fapt raportul intocmit de catre COMISIA PENTRU APARARE, raport care a fost discutat si ajustat mai mult din punct de vedere tehnic de catre Comisia pentru munca, cu modificari neesentiale, doar de exprimare. In aceasta situatie, cine spera ca astazi Comisia pentru Aparare il va respinge, se inseala. Nu are cum sa respinga ceva ce a trimis catre cealalta comisie. Durerea este ca membrii comisiei pentru aparare habar nu au avut ce s-a trimis catre comisia pentru munca pentru ca discutiile au fost haotice si nu s-a specificat ce anume va contine raportul ce va fi inaintat. Acolo s-a jucat cartea ce mare de catre MApN, la Mocioalca. Solomon doar a achiesat.

  27. Ifrim

    Ce mai vaiet ,ce mai zbucium pentru nimic!Negociatorii au umplut-o de sânge!(L223)Data aviatoare dacă o trimitem pe Vulpița la negocieri probabil ieșim mai bine!

  28. geofreeland

    @ Serban Nu mai știe lumea ce e SLP, când „bâzâia” toată tehnica, ziua, noaptea, oricând…și oamenii, uneori zile în șir, mâncând din gamelă…

  29. xman

    Minunea s-a intamplat.Se reia procedura la comisia de munca pentru ca cei din comisia de aparare nu si-au recunoscut amendamentele aprobate si semnate.Ce ticalosie!Cei din MAN vroiau sa ne aranjeze in cardasie cu cei din comisia de munca ceva de genul iuteala de mana si nebagarea de seama…

  30. neacsum

    Dogaru si Coarna, cei doi sindicalisti negociatori care au agreat acest proiect si pe care il trambiteaza ca pe o mare victorie, unul pentru ca a reusit sa introduca OMM-ul pentru cei care vor iesi la pensie, altul pentru ca a reusit sa introduca un articol care ofera ceea ce era deja oferit dar nu specificat expres,adica pensie urmasilor celor aflati … in retragere care au fost raniti sau ucisi in .. actiune, anunta ca proiectul va trece azi si de plenul Camerei Deputatilor, desi inca nu a primit raportul comun. Nici unul nu pomeneste de amendamentele introduse de MApN si de cele respinse. Cum e posibil ca un raport care va fi intocmit azi, sa fie si imediat introdus in plen cand celelalte au necesitat cate 3-4 zile pentru a fi finalizate, dracu stie. Sau… Dogaru si Coarna stiu. Daca va fi introdus, desi nu e pe ordinea de zi a plenului inseamna ca s-au facut presiuni mari din partea MApN pentru a fi introdus si a-i salva pentru a raporta curtii de conturi ca au rzolvat problema indexarii si actualizarii. Si mai inseamna ca cei doi sindicalisti le-au facut jocul. Cu ce castig? Vom vedea cand vor fi publicate listele de alegeri.

  31. Pompiliu

    Mateiaș.. Sa te audă Dumnezeu și sa le mănânc pensia cum spui 30-40ani..ar însemna să ajung la 80-90ani…super..
    Le doresc tuturor celor care citesc sau scriu pe aici sa atingă acele vârste.. Și sa le crească tuturor pensiile după vechimea avută, grad funcție etc.

  32. neacsum

    SE PARE CA RAPORTUL PE 199 SE REINTOARCE LA COMISIA PENTRU MUNCA FIIND RESPINS DE DEPUTATII PSD pentru ca au fost respinse amendamentele lor. Asa cum am spus, Solomon a batut palma cu Mocioalca si Guvernul, dar se pare ca peste capul deputatilor proprii. Asa cum m spus, in raport figurau ca au votat toti membrii comisiei, dar unii dintre ei nu au participat la vot si la dezbateri in realitate. Deci raportul se reintoarce la Comisii, sau … comisiile vor discuta impreuna.

  33. Pompiliu

    http://sindicatulcmd.blogspot.com/2020/07/revolta-la-comisia-de-aparare-camerei.html?m=1

    AM ÎNFRÂNT..
    În ritmul asta nu o sa mai primească niciun pensionar mitar NIMIC.

  34. neacsum

    Ajung la concluzia ca NICIODATA nu vom reusi sa fim uniti, atata vreme cat unii se bucura iar altii se intristeaza pentru rezultatele unei actiuni care ne privesc pe toti. Doamne, cine ne-a blestemat?

  35. neacsum

    Este insa remarcabila intoarcerea foii de catre Dogaru, cel care in sedinta comisiei pentru munca si-a manifestat acordul pentru varianta discutata, care primise raportul comisiei, stia ce contine acesta, dar a tacut malc spunand ca e multumit de rezultat, iar acuma, cand a vazut ca au iesit la iveala magariile si tradarea si deputatii din comisia de aparare insisi s-au vazut inselati de catre Mocioalca care a facut blat cu MApN, se declara si el revoltat. Nesimtirea ar trebui trecuta ca fiind fara margini, ca si prostia si Universul. Dar cu Universul nici eu nu sunt sigur.

  36. bassil

    Acum am aflat răspunsul la întrebarea:
    De ce numai SCMD a participat la negocieri ?

  37. Pompiliu

    Cei de la comisia de munca nu au schimbat nimic doar au redactat raportul cu propunerile MAPN și Mai și respectiv cele respinse…
    Toate acestea se discutasera în comisia de apărare…
    Coarnă nu a vrut decât sa se acorde sporul pt OMM la pensia netă plafonata în plată și actualizarea pensiilor la nivelul salariilor nete din activitate…
    SE pare ca unii încă visează sa ia 120% din baza de calcul bruta din care sa le oprească doar 10 % impozit, ca să ajungă la nivelul magistraților…
    Pai nu țipau mulți pe aici ca cei care se pensionează acum au pensii enorme?? Nu vor la fel prin echivalare??
    Nuu VOR MAI MULT…
    Cred ca mai repede va trece de CCR legea cu taxa de 10% pe ce depășește 2000 lei net și 85% pe ce depășește 7000 net pentru ca jucătorii CCR ar putea spune ca este constituțional dacă sunt eliminați de la taxă DOAR MAGISTRAȚII ȘI CEI ASIMILAȚI…
    ȘI O SA LE TAIE DIN CE AU ACUM ȘI CELOR CARE NU AU FOST DE ACORD CU ACEST PROIECT…
    PS.. Pe mine sau pe cei care au ieșit la pensie după septembrie 2017 nu prea ne afectează supra taxa pentru ca ne taie din pensia netă aia mare care nu ni se plătește…

  38. neacsum

    Numai el a fost acceptat, pentru ca numai el era de acord sa accepte totce decideau guvernantii, daca i se admitea si lui un articol care oricum era inutil, cel cu pensiile … celor in retragere raniti in lupta, ca sa aiba si el cu ce sa se laude.

  39. neacsum

    Iar Coarna a batut palma pentru a i se accepta articolul cu Ordinul Meritul Militar, care nu se va acorda in afara bazei de calcul cum cred unii,nici retroactiv, ci de la momentul aparitiei ordinului, celor care vor iesi la pensie … si poate si celor iesiti dupa 2017, dar poate doar la MAI, caci la MApN, iara se va aplica cum vrea Jianu, deci nu, si iara vor urma procese in instanta introduse degeaba stim noi de catre cine. Read my lips!

  40. Pompiliu

    Suma corespunzătoare pentru OMM este introdusa și acum în pensia bruta și totodată impozitata..rezultând pensie netă care nu se plătește.
    La pensia netă plafonata la nivelul soldei nete sa r fi acordat același procent ca la brut de 10, 15,sau 20% momentan sau după promulgare și publicare în MOf. Doar la cei pensionați după 15.09.2017 și la cei care se vor pensiona în viitor.
    Cei pensionați înainte de 15.09.2017 deja primesc sporul pt OMM și la pensia netă în plată.
    După recalcularea din 2022 ar fi primit toți sporul pt OMM la pensiile nete plafonate recalculate.. Dacă pensia netă recalculata cu tot cu OMM ar fi fost mai mică decât cea netă în plată indexata din 2022 ar fi rămas ca pensie militară cea mai mare..

  41. neacsum

    @Pompi,
    Iara vinzi blana ursului din padure. Eu nu iti mai raspund, e ca si cum as vorbi singur. Succes!

  42. Pompiliu

    Mulți dintre pensionarii militari nu înțeleg ca o eventuala actualizare la nivelul salariilor brute din prezent ar duce la calcul pe legea actuală și automat la pensie plafonata la nivelul soldei nete….
    Va dau un exemplu…
    Sa presupunem ca un militar a lucrat 20 ani pana prin 2017 14 septembrie, dar și a dat demisia atunci din armata din motive personale… Nu avea drept de pensie atunci datorita vârstei..
    Anul acesta îndeplinește condițiile de vârstă, vechime și poate ieși la pensie..
    Credeți ca va lua pensie Bruta /netă la nivelul 2017 14.09…
    Nuuu îi va fi actualizata solda la nivelul 2020 și va primi indiferent de pensia bruta, o pensie netă în plată egala cu solda netă rezultata după impozitare și taxare a soldei brute…

  43. bassil

    Pompiliu draga,sistemul tau de ghidare s-a blocat.Fa-i un reset din alimentare,este mai sigur.

  44. geofreeland

    Țăranu’ ar zice așa: greu mai fată scroafa!

  45. geofreeland

    https://www.capital.ro/se-taie-bani-de-la-pensii-9-milioane-de-persoane-vor-simti-pe-pielea-lor.html
    Vorba lui D.D. „Si asta nu e tot, pentru ca nici nu stiti ce pierdeti!”

  46. Pompiliu

    Citiți articolul de mai jus și comentariile. Aceleași probleme cu inechitatile sunt și la pensia de stat în funcție de anul ieșirii la pensie..
    https://www.contributors.ro/indicele-de-corec%c8%9bie-aplicabil-pensiilor-din-anul-2020-amplifica-ineficien%c8%9ba-formulei-de-calcul-a-pensiei-de-stat/

  47. Pompiliu

    Jos… 🤣

  48. Pompiliu

    Într-adevăr pensiile mari anul acesta nu ar fi crescut ci doar cele mici… Cele mari în 2022..@ Șerban și dacă ai avut grad de plutonier adj șef tot ai fi sărit de la 2500 net la 3150 net anul asta fără OMM..

  49. Mateias

    @Pompiliu,
    Şezi blând, nu te mai agita! Nu reuşeşti să înţelegi nimic juridic şi preiei ca curcanul zicerile altora fără să le treci măcar prin filtrul gândirii. Pe scurt, băbeşte, creşterea cu 20% a pensiei tale trebuia să se întâmple imediat după publicarea în MO, pe când celelalte mai peste ani(cuantumul minim chiar dacă e de la 01.12, necesită calcule şi metodologie care, în mod accelerat, CPS le execută în minim 2 ani). Ca să fie morale măsurile trebuie să se sincronizeze temporal, altfel efectul general e nul. Dar stai dragă blând, comisiile mai lucrează la amendamentele respinse şi în caz de readucere în prim plan ieşi şi mai bine: o să-ţi ridice mai întâi plafonarea la net şi apoi la brut îţi aplică un bonus de 20%, probabil reparaţii morale. În rest, trimiterea către alţi postaci trebuie verificată mai întâi pentru a nu te face de râs cu fake-urile unora. Maestrul Gelu O. trece printr-o perioadă de simţuri adormite, a preluat calcule matematice insuficient justificate, calculate la maximum, fardate puternic pentru a fi prezentate. La indicele de corecţie de la pensiile publice vezi că a fost puricat prin vreo două decizii la CCR şi a ieşit constituţional. Că are anumite efecte negative invenţia LOV cu mutarea taxelor în brutul salariatului aste e adevărat.

  50. john

    Pompiliu e ideal ce spune Olescu pe acolo!Cei disponibilizati ,n-au nici gradatia maxima ,nici cei 25 de ani si nici ,cei mai multi fct de comanda!

  51. Pompiliu

    Este corect ceea ce a-ți scris @” Mateiaș. Exact la fel au fost mărite artificial și bruturile ACTIVILOR în 2018 însă prin mutarea contribuțiilor la angajat am câștigat la net 50 lei..
    Sa nu credeți ca as fi deranjat dacă mi s-ar plăti pensia netă rezultata după impozitare din decizie… 7255 lei net anul acesta în locul celei pe care o primesc acum de 4490….
    Ar fi perfect… Însă nu am mari speranțe decât la acordarea sporului pt OMM 20% la cea mică…

  52. mos alecu

    @Pompiliu 29 iulie 2020 – 10:10
    Baiatu’ de la Contributors face (voit?) niste greseli de fond.
    Acel indice de corectie „functioneaza” de la intrarea in vigoare a l.263/2010… nu din 2013!
    Acel indice de corectie „produce” pensii mai mari nu din cauza de trecerea contributiilor la angajati…
    Acel indice de corectie compenseaza cresterea stagiului complet de cotizare (ala la care se imparte suma punctajelor anuale pentru a se obtine punctajul mediu anual).
    Din 2015, la barbati, nu mai creste stagiul complet… aplicarea acelui indice de corectie producind cresteri nejustificate pentru acestie. La femei, unde cresterea stagiului complet este inca in curs, nu se manifesta acele cresteri nejustificate. Se manifesta tocmai „compensarea” cresterii stagiului complet…

    Trecerea contributiilor la angajat a fost facuta concomitent cu cresterea salariilor brute ale acestora… Din cresterea salariilor brute ale acestora a rezultat cresterea salariului mediu brut pe economie. In final raportul celor doua marimi a ramas acelasi ca si inainte de trecerea contributiilor…

  53. Pompiliu

    O fi asa cum spuneți dumneavoastră, dar dacă citeai și comentariile de la articolul ala a-ți fi văzut ca spuneau unii pe acolo ca au pensii calculate prin 2013 pe aceeași lege și care au mai și fost indexate pana în prezent dar cu toate acestea sunt mai mici decât cele din 2020 deși au la baza aceeași vechime, salarii etc.. Pentru ca la același punctaj obținut după vechimea și salariile avute unora li sa înmulțit cu un coeficient de 1.06 adică mai nimic iar celor din 2020 cu 1.4 adicac40% în plus la punctaj…

  54. mos alecu

    @Pompiliu 29 iulie 2020 – 14:36
    La : „au pensii calculate prin 2013 pe aceeași lege și care au mai și fost indexate pana în prezent dar cu toate acestea sunt mai mici decât cele din 2020 deși au la baza aceeași vechime, salarii etc.. „.
    Repet : „Din 2015, la barbati, nu mai creste stagiul complet… aplicarea acelui indice de corectie producind cresteri nejustificate pentru acestia.”

    Din 2015 ar fi trebuit ca, la barbati, sa nu se mai aplice acel indice de corectie.

  55. Pompiliu

    Ok am înțeles dar exista totuși o diferență între generații…

  56. geofreeland

    Eu am înțeles disputa, pro și contra, sau, mă rog, chestii de înțelegere sau interpretare, numai că, ce facem cu ăia 10% care vor să-i taie ăștia? Că de tăiat îi taie. Și cum se smiorcăie Mandolină, deficitul la buget sare în curând de 10%, mai rău ca pe vremea lui Boc. NU VOR FI BANI! Niște mizilic electoral și apoi auteritate la greu. Nici în doi ani nu ne revenim. Nu se vede?

  57. Dan B.

    Art II din PLx 199/2020, potrivit afirmației deputatului Solomon, a fost eliminat la sugestia liderilor de sindicate, în MAI neexistând astfel de subiecți.
    S-a motivat că ar exista un indice de corecție, total inoportun în situația dată, precum și posibilitatea actualizării salariilor obținute cândva prin raportare la cele ale angajaților similari, aflați în activitate.
    Din păcate, multe entități economice, aflate cu ani în urmă în coordonarea MApN, au dispărut din „peisaj” prin faliment sau și-au schimbat statutele, trecând în subordinea altor ministere.
    Deci, prin eliminarea Art II, a rămas imposibilă actualizarea salariilor negociate de încadrare de cândva.
    Membri Departamentului de luptă împotriva pensionarilor militari, adică Jianu, Roșu, Andritoiu și Ieremie, au scornit o echivalare idioată a salariilor cu solde, în baza Ord MS 101/13.06.2018, care a încălcat grav prevederile art 28 (5) din formatul inițial al Legii 223/2015, căci respectivul ordin, care completează MS 60/2016, nu poate echivala mere cu pere, echivalarea în cauză privind doar soldele unor funcții militare dispărute din organigrame și asimilate celor existente azi, în ștatele de organizare la pace.
    Personal, am atenționat pe membri comisiilor de muncă și de apărare cu privire la subiect, iar dl Solomon a precizat că va restudia problema în cauză.
    Sper ca atenționarea respectivă să fie însușită de cât mai multi pensionari militari proveniți din economia națională și, preluând adresele lor de e-mail din CV-uri, să-i „bombardeze” pe membrii comisiilor, în sensul anulării eliminării Art II din PLx 199/2020.

  58. bassil

    Așa este domnule Geo.Realitatea este dură.Visele frumoase s-au cam dus.

  59. Pompiliu

    Mai e un,, destept” pe Huhurez.com susținător al revenirii militarilor la legea pensiilor civile 263 și da el un exemplu cum un civil su salariu de 15000 brut iese cu o pensie netă de vre-o 3900??? Pentru ca se raportează la 65 ani vârstă și 35 ani cotizare.. Apoi de exemplu ca un militar care ia 15000 solda brută ar ieși la pensie după 55-60ani și 25 cotizare cu o pensie de vre-o 4900 + omm 20%…
    HABAR NU ARE CUM SE CALCULEAZĂ PENDFIA ACUM PE 223.. NU ȘTIE CA DIN SOLDA DE 15000 BRUTA, AZI IES I LA PENSIE PLAFONATA DE 8775 lei în plată.. Dacă s ar da și omm 20% ai primi 10530…
    Cam dublu fata de calcul lui pe 263…🤣 😊 😢
    @calinmihaib@gmail……
    Ăștia sunt cei care cer revenirea la legea civilă..

  60. Serban

    cand n-avem ce face „ne umflam in pene”:))))

    http://sindicatulcmd.blogspot.com/

  61. geofreeland

    Unii se umflă nu numai în pene ci și în solzi, ca șarpele cu pene, Quetzalcoatl.

  62. Titi

    Legea nr.127/2019( ar trebui sa intre in vigoare in septembrie 2021..), cred ca NU mai prevede acest Indice de Corectie !

  63. Nicolae

    Indicele de corecţie s-a aplicat din toamnã lui 2013,nu din 2011 cum era normal.De ce? Nu a vrut Boc.CCR a dispus acest lucru.Cei care au ieşit in 2011 cu L.263,au pierdut 2 ani,nu şi-au mai recuperaş banii din urmã niciodatã.Stim,retroactivitatea.

    Cu intrarea în vigoare a l.127 in 2021,slabe speranţe Se va amâna,semnalul este dat de acum.

  64. mos alecu

    @Nicolae 30 iulie 2020 – 12:59
    De la Casa nationala de pensii publice
    https://www.cnpp.ro/web/guest/evolutia-indicelui-de-corectie

    De la Ministerul muncii
    http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/protectie_sociala/pensii/2015_Indicele_de_corectie.pdf

    CCR a dispus ceva in legatura cu modul de calcul… nu cu aplicarea sau nu a indicelui de corectie!

  65. skd4x4@yahoo.com

    Geofreeland….omiti un singur aspect :Quetzalcoatl nu apartine acestei specii (care specie ) stim toti.

  66. Nicolae

    Jurnalista Denise Rifai,e revoltatã cã acest guv.este preocupat de marirea pensiilor in plina pandemie,dar şi de alocatii!!!

  67. Pompiliu

    Va dați seama ce ar fi pe la România TV dacă ar afla ca se intenționează actualizarea și mărirea pensiilor militare..
    Iar vor da niște exemple de judecători sau procurori militari care au cele mai mari pensii și pensionarii civili o sa sara cacarso ca lor le dau doar 15 %…

  68. geofreeland

    Nu vă vindeți pământul. Mulți ați moștenit de la părinți, bunici. România are un pământ fertil, rar. Politica europeană vrea cernoziomul românesc. Urmăriți declarații politice europene, dacă vreți. Un hectar valorează 20000 de euro. Sărăcia stimulată de vestici și potentații de azi, vrea a ne determina la vânzare. Nu cedați! Ăsta e pământul patriei, dat nouă din străbuni. Ce nu e clar? Apoi discutați de procente la pensii, și așa irealizabil favorabile. Rău am ajuns, militari înmlăștinați în procente. Politică înseamnă și prețul pâinii.

  69. Pompiliu

    În 2008 s-a vândut hectarul de teren arabil și cu 40000 euro

  70. geofreeland

    „Marine, scoal’,Marine!” „Îi, e noapte, fă!” „Marine, e cineva la poartă” repetă mamaia și eu, copil zăbăuc, dormind între ei, pe prispă. Căinele începu să latre și atunci, tataia, se sculă din cergă și strângându-și brâul, călcă troscotul în picioarele goale către poartă. Nici nu se crăpa de ziuă. „Care ești,mă?” Zise tataia. „Noi, nea Marine, am venit să facem inventarul pentru colectiv. Până în seară au luat tot, plug, raliță, boii, batoza, grapa,secerătoarea, căruța…I-au lăsat vaca și cele șase oi noatine. Pe seară, l-am văzut singura dată, lângă șira de paie plângând. Îi luaseră rostul vieții.

  71. geofreeland

    După arșita de azi, noaptea e o binecuvântare. O adiere calmă și țârâit de cicori. Când eram copil, stăteam în carul cu fân și priveam cerul plin de stele. Imens, un gol strălucind și în mintea mea, parcă pluteam intr-un abis. Mai târziu am înțeles că un grăunte de nisip e mai mare ca ființa mea. Acum, Luna coboară spre asfințit. Și cei dinaintea mea la fel or fi văzut-o, și cei după mine, o prezență unui cosmic destin. Și oamenii, contemporani cu mine, ce vor? Bani, putere, plăceri? Și după ei, la fel? Nu luăm nimic după. Nici numele, în timp, nemaifiind. Și atunci, de ce? Ce de ce? Ne asuprim, mințim, ucidem. De ce, când tot neant suntem și în meant ne ducem? Omul construiește civilizația, să dăinuie, să plece spre astre, să cunoască universul, dar al Lui, spre o conștiință a sensului vieții, materie cunoscându-se pe sine. Și atunci, de ce atâta suferință? Politica e o clădită pe inumanitate. Raptul și crima sunt natura supraviețuirii naturale. Asta e lumea? Nu am evoluat spiritual deloc? Luna va fi acolo milioane de ani, martor tăcut, cu noi și fără noi.Viza noastră de flotant prin viață trebuie să fie iubire. Altfel, nu vom mai oameni.

  72. geofreeland

    Prin filme sau cărțile citite, „chemarea străbunilor”, o sintagmă preluată din ritualurile zamolxiene sau, interesant, de la populațiile indiene din America, dinaintea lui Columb, m-a fascinat și m-a diriguit gnostic în a ști istoria neamului meu. Tot o chemare a străbunilor. Numai uitându-mă la alogenii care ne conduc, vorba vine, conduc, călăresc ar fi corect, țara mea, mă întreb, și ei fac ce fac tot conform sintagmei „chemarea străbunilor”? Altfel nu-mi explic de ce sărbători legale ca Ziua națională, a imnului, a drapelului nu sunt sărbătorite emoțional, cu noi toți într-o simțire unică. Nici media nu ne mobilizează românește. Totul pare căzut în derizoriu și bucuria nu mai e bucurie dacă nu e împărtășită. De nimeni cu nimeni. Pentru nimeni.

  73. puscasiuc constantin

    Daca Parlamentul Romaniei vrea sa rezolve problema pensiilor militare, trebuie sa inceapa cu OuG 57 art. 40 Legea trebuie prima data pusa in ordine, apoi sa fie modificata.
    Guvernul, la 11 dec. 2015, a uzurpat atributiunile de unica putere legiuitoate a Parlamentului si ale Presedintelui privind promulgarea legilor si a schimbat textul L 223, publicat in M. Of
    Prevederile acestui articol din ordonanta au intrat apoi in vigoare ca facand parte din lege. Prin urmare L 223 de acum este o lege facuta de guvern, care a intrat in vigoare nepromulgata. Dar modificarea si completarea si… legilor este reglementata prin legea 24/2000, art 58 si nu este admisa o asemenea situatie. .
    Parlamentul trebuie sa restabileasca asadar mai intai respectarea Constitutiei Romaniei in domeniul „Legiii” pensiilor militare. Apoi sa se ocupe de modificarea ei

  74. neacsum

    OUG 59 I 57 sunt tinute inca in rezerva strategica a partideor politice, din cauza asta nu se ma discuta si nu se mai introduc in vot. Daca cumva, presati de pensionarii militari si interesele de campanie sunt nevoiti sa aprobe o lege gen 199 care sa mai rezolve ceva din nedreptatile facute impotriva pensionarilor militari, imediat dupa, pun in discutie una din OUG, care aprobata readuce situatia acolo unde a fost inainte si gata, s-a terminat cu toate eforturile si bataliile, se aplica ultima lege votata. Diabolic!

  75. bazil

    Dupa aceste balbaieli nesfarsite se vede ca singura masura(Dreapta masura) capabila a-i aduce pe gulerati la masa tratativelor va fi impozitarea progresiva, cu o cota consistenta la cei cu pensii peste 10.000 lei ca sa-i sature de pus talpi! Toamna se numara bobocii, 30 septembrie se apropie iar daca si atunci o vor balbai , va veni valul 2 (dupa alegei) care va scoate pensiile imbuibatilor din istorie!

  76. Nicolae

    Da,aşa este,sunt de-a dreptul diabolici,dar numai în ceea ce ne priveşte!Întotdeauna au argumente de rezervã.Auzi:
    Indexarile nu intrã in calculul eventualelor actualizãri.Pãi,atunci,care mai e scopul indexãrii respective,înafara de a diminua din inflaţie,de consecintele inflaţiei, dar fàrà cresterea cu 50% a evoluţiei SMBE.
    Da,se pare ca nu se va renunta la impozitarea pensiilor mari,nu stiu şi la alte categorii care au pîinea şi ciocanul,pardon,cutitul la dispozitie.
    Mã oprescc,cã iar voi fi acuzat cã mã uit la xapra cecinului printre uluci:-D

  77. xman

    @geofreeland
    „viza noastra de flotant prin viata trebuie sa fie iubire.”metafora foarte frumoasa…Trebuie neaparat sa va apucati de scris.V-as citi cu mare placere.Niciodata nu e prea tarziu…Totusi pandemia asta ne-a dat ceva bun,cel putin ceea ce simt eu;timpul nu mai trece atat de repede.Inainte de pandemie azi era luni si maine sambata,dar acum azi e luni si mai e pana sambata.Se pare ca noi,oamenii, avem putere de influenta si asupra timpului,se pare ca daca am dori,timpul se poate opri in loc .De fapt mai bine zis se simte ca pandemia a indus o stare de frica in omenire si frica e inceputul iubirii de DUMNEZEU.Poate asta-i cheia…Daca omenirea l-ar iubi cu adevarat pe DUMNEZEU,am primi cadoul nemuririi intrupate,iar Edenul s-ar arata din nou…si nu am mai fi flotanti ci pe deplin rezidenti in el,in Paradis…

  78. bazil

    @Nicolae. Vedeti cum se pune problematica. Pe Romania tv un prezentator spune ca o majorare de 10% la pensiile civile reprezinta cam un nimic ! (se face prezentatorul ca uita ca si acolo sunt pensii f mari). Atunci, cand pensiile militare au crescut cu 1,3% cum s-o numim? In conditiile in care nu toate pensiile militare trec de 1000 de euro ci putine. Sa speram ca totusi cei de la butoane , care cam stiu nedreptatile si inechitatile de toate felurile de la pensiile militare vor rezolva macar cateva din nedreptati intr-o prima etapa!

Statistici T5