Propuneri și amendamente la Proiectul Legii 199

Categoria Despre Armata

Așa cum se știe, în urma scandalului declanșat în Comisia Pentru Apărare a Camerei deputaților la discuția privind avizarea raportului comun cu Comisia Pentru Muncă, unde membrii comisiei s-au trezit că una ceruseră ei în discuțiile avute în cadrul Comisiei și alta ajunsese la Comisia pentru Muncă(prin manevrele domnului Mocioalcă, cel care, culmea, și-a respins propriul Proiect (plx221), bătând palma cu gulerele albe din MApN), s-a decis reluarea discuțiilor fie inițial separat în camere, fie în Comisiile reunite. Din informațiile cunoscute la această dată, ar avea loc o întâlnire comună marți 04.08.2020, în care proiectele (cel puțin proiectul l 199) vor fi reluate în discuție articol cu articol, amendament cu amendament. Deci timpul este foarte scurt, prea multe nu se mai pot face. Conducerea Forumului (cea veche și cea nouă, ocazie cu care noul președinte și-a prezentat ”scrisorile de acreditare” și intențiile) a avut joi și vineri două întâlniri, cu reprezentanții MApN, joci cu secretarul de stat Bălu și Jianu, Vineri cu ministrul Ciucă, pentru a solicita poziția oficială și finală a Ministrului privind acest proiect. Ca și până acum, ministrul a spus că dorește să repare aspectele litigioase și că ar dori ca atât reprezentanții asociațiilor cât și ai Ministerului să sprijine un proiect comun, cu articole agreate. Președintele Forumului i-a reamintit că punctul de vedere al Forumului și cererile acestuia, se regăsesc în proiectul de OUG  discutat și agreat la finele anului 2019 și concretizate în așa zisul Proiect Ciucă. Ministrul a spus că acel proiect nu a fost agreat de MAI  și ca atare  nu putea fi susținut în Comisii. Părerea mea este că pe noi ne interesează prea puțin poziția MAI față de acel proiect, MApN TREBUIA SĂ ÎȘI SUSȚINĂ PROPRIILE AMENDAMENTE ÎN COMISII,MAI PE ALE LOR, IAR PARLAMENTARII AVEAU DATORIA DE A ALEGE PE CARE SĂ LE ADOPTE SAU SUSȚINĂ, dar renunțarea la acele amendamente, la cererea MAI poate fi considerat un act de slăbiciune aL MApN și de trădare față de interesele propriilor colegi. Conducerea MApN TREBUIE SĂ SUSȚINĂ INTERESELE MILITARILOR, NU ALE POLIȚIȘTILOR, nu e obligatoriu ca cele două ministere să aibă aceeași părere, iar parlamentarii vor avea de ales ce anume să adopte. NOI VREM SĂ VEDEM CĂ CONDUCEREA MApN, sau cel puțin ministrul, dacă nu și gulerele albe, susțin cauza pensionarilor MILITARI. De altfel ca și până acuma, în amendamentele susținute de MApN, singurul punct care părea favorabil era de fapt favorabil celor ce urmau să iasă la pensie. Cineva

A rămas stabilit să se găsească un punct de vedere comun între MApN și Forum, care să fie prezentat … marți.

Cum timpul este foarte scurt, este practic imposibil ca liderii asociațiilor componente ale Forumului să își definitiveze un punct de vedere comun pe marginea proiectului și amendamentelor discutate, mai ales că până acum, cât conducerea a fost asigurată de generalul Băhnăreanu, care între noi fie spus făcea lobii proiectului anterior care s-a văzut ce conținea, respectiva conducere asigurată de Bă-Bă nu a pus în discuție proiectul PLX 199 și 221, mulțumindu-se cu proiectul Ciucă, deși știau că acesta fusese îngropat.

Ca urmare, pentru a face totuși ceva, am încercat în ultimele două zile să compilez amendamentele deja existente pe proiectul PLX 199 și să găsesc o formă care chiar dacă nu este cea mai bună formă de rezolvare a problemelor( toate oricum nu se pot rezolva și mai ales nu dintr-un foc) consider că am reușit ca punând cap la cap toate propunerile și amendamentele să găsesc cea mai bună variantă din ceea ce aveam la dispoziție, PENTRU CĂ PRACTIC NU PUTEAM INTRODUCE EU AMENDAMENTE NOI, ȘI NICI NU GARANTEZ CĂ S-AR GĂSI AȘA REPEDE CINEVA CARE SĂ LE SUSȚINĂ SAU SĂ INTRODUCĂ AMENDAMENTE NOI. Deci, pe baza materialului existent, cu materialul clientului cum se spune consider că am găsit varianta optimă. Pentru cei car vor avea obiecții legate de unele termene, adică cele care nu sunt nici imediate dar nici în cincinalul următor, fac precizarea că trebuie totuși avute în vedere și posibilitățile financiare, pentru că a cere ACUM  ceva ce nu poate fi financiar susținut ACUMA este o prostie. Am trimis acest proiect prin mail către președintele Forumului, dacă este posibil și consideră că e acceptabil să și-l însușească, ministrului apărării naționale și deputatului Lupescu, unul din puținii militari parlamentari care a încercat să mai facă ceva și cu care personal am mai colaborat în câteva … proiecte. Repet, nu pretind că propunerile sunt cele mai bune, dar consider că sunt cele mai bune din ceea ce aveam la dispoziție ca propuneri și amendamente deja existente și mai ales, în timpul atât de scurt aflat la dispoziție.

Solicit tuturor colegilor care au printre cunoștințe parlamentari membrii ai celor două comisii, și consideră și ei că din ceea ce am avut la dispoziție asta este cea mai bună variantă, să trimită acest material acelor parlamentari, cu rugămintea de a le susține.

IATĂ PROPUNERILE:

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

173 Raspunsuri la Propuneri și amendamente la Proiectul Legii 199

  1. Pompiliu

    E bună propunerea cu o completare. La art 60 a-ți uitat sa treceți și punctul 3.1 celcu omm la pensia netă.
    Și dacă tot a-ți propus ca pensia suplimentară sa fie plătită separat trebuie specificat într-un articol la ce cuantum se raportează cei maxim 9% pensie suplimentară. La cuantumul brut sau la cel net plafonat, sau la ambele asa cum se face cu OMM în proiect…
    Ca să fie acceptat cred ca ar fi bine de pus la art 60 alin 3.2 sub formula,, La cuantumul pensiei militare stabilit, indexat conform alin 1-3, se adaugă dreptul potrivit legislației în vigoare pentru pensionarii militari decorați cu ordinul Meritul Militar, precum și pensia suplimentară în procentele stabilite de art 108….
    Referitor la procentul din baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare brute, degeaba creste de la 85% la 100 % + OMM + pensie suplimentară dacă art 60 prevede plafonarea la net.
    De aceea trebuie precizat expres ca suma corespunzătoare pentru OMM și pensia suplimentară se acorda și la net plafonat precum indexarea cu inflația..

  2. neacsum

    @Pompiliu,
    Nu am uitat, nu l-am trecut cu buna stiinta, pentru ca ar fi creat iarasi diferente imense intre cei care au iesit la pensie dupa 2017 si ceilalti.Nu mai repet de ce, scrie in dreapta, la motivare.

  3. Pompiliu

    Atunci trebuie sa treceți ca se aplica după recalcularea din 2022..

  4. Pompiliu

    Pentru ca în propunerea dvs a-ți lăsat art 60 alin 1 cu plafonarea la net fara omm sau pensfie suplimentară. Dacă rămâne asa în 2022 o sa le crească la toți pensiile brute 129% din baza de calcul de atunci însă vor primi net 58,5 % din baza de calcul.

  5. Gelu Olescu

    Marine, este greu de analizat, daca nu putem sa il descarcam! Vezi ca documentele incarcate in Drive au si o optiune, de a putea fi descarcate in propriile PC. Mergi pe documentul incarcat de tine, dai clic dreapta si acolo acorzi permisiunea de descarcare. Multam.

  6. neacsum

    @Gelu,
    Poti sa il descarci…Daca ii dai clic pe coltul din dreapta sus. Eu nu dau acces la drive -ul meu din motiv lesne de inteles. Dar da clic pe coltul(patratul din dreapta) si apoi le poti copia cu prin screen.

  7. Puscasiuc Constantin

    Domnule,
    Sunt niste propuneri care apropie de normalitate situatia pensiilor militarilor Armatei Romnaniei din rezerva si retragere.
    Insa, pentru a rezolva problema rezultata in urma intrarii in vigoare la 11 dec 2015 a OuG. 57/2015, art. 40,in masura in care revenirea (normala) la forma initiala a Legii 223/2015, ridica probleme bugetare deosebite, trebuie gasita o formula echilibrata. Pentru aceasta in primul rand prin viitoarea lege trebuie sa fie abrogate toate articolele din Legea 223/2015 care au fost introduce, modificate si completate prevederile OuG 57/2015 si trebuiesc reintroduse articolele abrogate prin acest OuG, astfel incat efectele juridice ale OuG 57, art.40 sa fie contracarate.
    OuG 57/2015 este o bomba si o otrava introdusa in legislatia Romana de dusmanii democratiei. Este un complot impotriva atributiunilor Presedintelui romaniei privind promulgarea legilor si a rolului de unic legiuitor al Parlamentului Romaniei.
    Apoi prin lege, trebuie reintroduse articolele de care vorbiti care par a fi de bun simt, drepte si care par sa fie in masura sa rezolve problemele militarilor Armatei Romane din rezerva si retragere.
    Fara rezolvarea problemelor generate de OuG 57, art 40, si anihilarea efectelor juridice ale acestei ordonante, Legea 223/2015 asa cum se aplica astazi nu poate fi modificata. Bomba legislativa Oug 57/2015., art 40 ar ramane in vigoare si candva va face explozie. Si atunci integritatea teritoriala, independenta, unitatea Romaniei, vor ramane amintiri.

  8. Gelu Olescu

    Ai facut deja o mare greseala! La amendamentul 11. Amendamentul este super, dar ai gresit cu termenul. Ai impins termenul de punere in plata a cuantumului cf. Anexei 2, la 01.01.2021? Dar de ce nu imediat dupa promulgarea legii? Le dai timp astora dupa instalarea noului guvern sa emita traditionala OUG in decembrie 2020 privind reducerea cheltuielilor bugetare pt. anul 2021, astfel incat sa proroge sau sa abroge prevederile amendamentului, fix inainte sa intre in vigoare?

    Nu, orice amendament care sa aduca cat de o corectie imediata pensiilor actuale, trebuie sa intre in vigoare cat mai repede posibil dupa promulgarea legii. Mai ales ca urmeaza babilonia alegerilor. Nu trebuie lasat timp guvernului care se va instala sa se apuce de ordonante de urgenta care sa modifice prevederile acelui amendament. Asa, noi am prinde in mana cuantumul avantajos, iar in ianuarie 2021, pot sa faca pipi in sus, ca nu ni=l mai pot lua. Pe cat timp daca le dai termen sa se dezmeticeasca, ne vor infige clar ordonanta de urgenta, mai ales ca bugetul pe anul viitor va fi cu suspans mare din cauza crizei COVID.

    La faza asta, pana si reprezentantii M.Ap.N. care au propus chestia cu cuantumul minim net au fost mai isteti, prevazand aplicarea amendamentului din decembrie 2020 – din economiile ministerului pe anul 2020, eschivand astfel pasarea punerii in aplicare a amendamentului pt. noul an bugetar. Pe bune, ma asteptam sa sesizezi smecheria asta!

  9. MM

    neacsum …pai cum vine chestia cu omm, aplicam sau nu legea 80/2015, cand au iesit cu pensiile mai mari decat salariile activilor nu a contat (credeti ca nu am fost frustrati si ofuscati, noi cei activi?), acum calculam diferentele, judecam dupa grupul din care facem parte si nu dupa repararea unor nedreptati. Pensia suplimentara conteaza….omm nu, e un drept castigat la care are dreptul fiecare dintre noi….ai hotarat dumneata ca omm e asa doar pentru unii, adicalea tu l-ai luat iar ceilalti dupa 2017 nu au dreptul. Acum vad de ce jicneai si judecai pe unul de pe aici ca nu intelege ce e cu omm….oare? El intelegea de ce trebuie introdus in legea pensiilor pentru a nu da posibilitatea unor ca tine sa judece daca legea 80 se aplica preferential! De asta nenicule…nu mai explicita ….am inteles cu totii…mapn si mai vrea sa dea, dumneata nu!! Si mai vorbeai de capra vecinului…rusinica tovarase!

  10. Pompiliu

    Și o sa va dau un exemplu ca și anexa propusa inițial de MAPN produce discriminare între pensionari.
    Luam o pensie calculată azi sa zicem la un plutonier adj șef. Baza de calcul 5000 lei. Pensie militară brută 5000×85% +20% omm =5100 pensie netă în plată cfm art 60 plafonata 2925 lei.(5000-35%-10%=2925)
    În grila,, Ciucă ” la plutonier adj șef pensia bruta minima este de este de 3616 lei.. Netă 3454 lei…
    Întrucât compararea pensiilor în propunerea dvs și a lui Ciucă se face doar la cuantumul brut… Doar cei care au pensii brute mai mici decât cele din tabel ar urma sa primească acele pensii minime brute….
    Cel de anul ăsta nu primește nimic pentru ca el are pensie Bruta 5100 lei…
    Însă după propunerea dvs cel pensionat în 2000 sa zicem și care are pensie Bruta 3000 și netă 2900 creste la cea minima și câștigă 554 lei… Cel pensionat în 2020 rămâne în plată tot cu 2925 pentru ca pensia lui brută depășește cu mult pensia de referință….
    Și se pot găsi exemple și la alte grade…
    ȘI ACUM ÎNTREB ESTE CORECTA MODIFICAREA PROPUSA? Cei discriminați față de colegii lor pensionați în 2016 și 2017 pana în septembrie sa fie în continuare discriminați și față de cei pensionați și prin 2000…
    Eu zic ca era mai buna varianta propusa cu cuantumul minim brut și net plafonat la care sa se adauge omm. Cu pensie suplimentară în plus era și mai bine…

  11. neacsum

    @Gelu,
    Pentru ca trebuie sa fim realisti. Intr-un timp asa de scurt este IMPOSIBIL SA se puna in aplicare imediat si doar din motive financiare ci si a volumului de lucru. Sa nu fim habotnici, avem nevoie de termene si solutii viabile, nu doar teoretice care apoi sa fie prorogate. Iar termenul nu este deloc nerezonabil. Vezi ca am postat tabelele in JPG pe Facebook. Apropo, de unde stii tu ca aceasta lege va fi promulgata pana in ianuarie 2021? Esti optimist.
    MM
    In ceea ce priveste OMM, de acord acesta trebuie reglementat in Legea 80, acolo unde a fost acordat, ca sa nu mai poata fi modificat la fiecare modificare a legii pensiilor si sa nu isi bage nasul in ea toti ministrii de la munca. Legea 80 fiind o lege privind statutul militarilor poate fi modificata doar de ministrul apararii. Si am explicat de ce nu poate fi introdus amendamentul asa cum a fost propus.
    Eu nu am jignit pe nimeni. Daca unuia sau altuia nu le convine ce spun eu,sau nu le place ca sunt contrazisi, nu inseamna ca am jignit.

  12. Cristinel

    Bravo, MM.Bravo!!!!Dle col.Neacsu,e corect???Iauzi dta. fara OMM ca vor avea pensiile mult mai mari decat cei vechi.Pai cere dle,sa iti creasca dumitale nu sa imi reduca mie prin neacordarea OMM.Pacat de asa gandire!

  13. Titi

    @Neacsum, daca discutai si cu @Mateias, poate gaseai o fomula mai adecvata !
    Am gasit si unele articole ,,neconforme,,:
    1. Art.29, alin.1) a), in loc de 85% trebuie trecut 80% la fel ca in legea originala si la fel ca la majoritatea pensiilor de serviciu .
    2. La Art.30,unde mai apar procentele acordate la pensie pentru grupele de munca?
    3. Art.55, trebuie eliminat, nu-si are rostul
    4. Art.59, al.6) si al.7) nu cred ca-si mai au rostul deoarece si in Legea nr.127/2019( in vigoare din sept.2021) nu se mai regasesc.
    5. Pensia suplimentara se gaseste si la Art.30 al.2) dar si la Art.108.
    6. Si totusi accepta cineva procentul maxim de 129% la pensia Bruta ?( 100% + 9% +20%..!
    Este un punct de vedere personal !

  14. neacsum

    @Titi,
    Poate Mateias o sa-si spuna parerea singur aici.
    1. Hai ca esti tare. Unii sar in sus ca e prea putin, altii ca e prea mult. Poate unii imi vor reprosa ca nu am specificat ca legea se adreseaza dosarelor lor in mod direct.
    2. Da,amendamentele propuse ar trebui adaugate la art 30 ca punctele 3 si 4, nu sa inlocuiasca art. 30. Nimeni nu e perfect la graba in care am fost nevoit sa lucrez, nu am mai luat in calcul art din legea ci doar cel din propunerea de lege. Voi rectifica.

    3.Art 55, desi si mie mi se pare inutil, caci nu modifica nimic din modul de aplicare a legii, l-am pastrat pentru ca nu face nici un rau.
    4. E propunerea lor, pe mine nu ma afecteaza negativ, de ce sa o scot eu ?
    5. Da, am uitat sa o scot de la art. 30, deci art 30 va fi modificat.
    6. Si totusi asa ar trebui, conform celor legiferate la introducerea pensiei suplimentare si a OMM. De ce sa nu le respectam ?

  15. Gelu Olescu

    @ Marin. Daca ai citit ce-am spus eu si ce temeri am, iti dau o idee bestiala. Proiectul suporta orice, nu?

    Atunci sa NU ramanem ca fraierii cu ochii in soare de tot, mai exista o varianta:
    – pt. dec. 2020 sa ramana cuantumurile minime nete, asa cum a propus M.Ap.N. Caz in care punem mana precis pe ceva.
    – iar pt. ianuarie 2021, cuantumurile de referinta din anexa lui Ciuca, pe care marsezi si tu.

    O alocare bugetare pt. acest an – asa cum vrea M.Ap.N. si care ar fi garantata, si o cu totul alta pt. anul viitor – asa cum zici si tu!

    Nu este una, este alta, intelegi? Asa daca joci totul pe ianuarie 2021, riscam sa ramanem ca acum, adica fara nimic. Nu trebuie pasat nimic in exercitiul bugetar de anul viitor, din ce poate fi obtinut in acest an.

  16. neacsum

    @Gelu,
    1. Nu se poate veni cu doua modificari pentru acelasi articol.
    2. Aplicarea cuantumului minim net, asa cum e prevazut in propunerea a doua a MApN, este aplicabila la … pastele cailor, pentru ca e legata de o lege care nu se stie cand sau daca va fi aplicata in integralitate si pentru ca e asa de greoaie si presupune atatea calcule incat le-ar trebui un an sa o puna in aplicare.

    Am spus si repet, varianta mea, nu e solutia perfecta pentru rezolvarea tuturor problemelor, este ceea ce se poate face cu ceea ce avem la indemana la aceasta ora, avand in vedere propunerile si amendamentele existente si timpul scurt. Daca ne com certa 3 zile pe aspecte de genul asta, nu vom fi in stare sa avem macar un punct de vedere al nostru la discutiile de marti si cand vom fi intrebati, daca vom fi intrebati, vom fi prinsi in fundul gol.

  17. Gelu Olescu

    @ Marin! Ei nu se poate. „In vederea corectarii decalajelor …bla..bla..bla. vezi motivatia M.Ap.N., se pun in plata urmatoarele cuantumuri de referinta dupa cum urmeaza:
    – incepand cu data de 1 dec. 2020 (sau mai devreme, ideal dupa promulgare) … varianta M.Ap.N.
    – incepand cu data de 1 ian 2021 … varianta ta, in completarea primeia. PA, LA REVEDERE!

    Si subapreciezi reprezenantii M.Ap.N. Tu crezi ca ei de plapumari au venit cu o varianta inaplicabila? Ca doar stiua exact ce buget le ramane pe 2020, cand au venit la negocieri. Si cum fac corelarea cu L. 153/2017

    Mai degraba am descoperit eu in ultimele zile, ca nu doar tu, ci si SCMD, alte asociatii, habar nu aveati de cum se calculeaza un cuantum net cf. propunerii MApN. Dar va revoltati … Iar unii sustineau cu frenezie coeficientii lui Les, de cred ca reprezentantii MApN se …acau pe ei de ras cum de puteau ca intre oferta de 1 milion in plus sau 10 lei, desteptii a;egeau 10 lei.

    Eu asa zic. Sa fim macar odata …destepti.

  18. Pompiliu

    Dacă citeati exemplul dat de mine mai sus a-ți fi constatat ca varianta propusa de dvs. rezolva doar pentru moment pensiile sub cuantumul brut din tabel cu reținere doar 10% impozit… Cei pensionați după 15.09.2017 și sunt câteva mii bune sau poate mai mulți nu câștiga nimic pentru ca sunt în continuare plafonat la net…. În 2022 la recalculare brut net plafonat fără sa mai fie precizat ca se aplica la plafonare suma pentru OMM și pensie suplimentară cei pensionați după 15.09.2017 vor rămâne în continuare cu pensiile plafonate în schimb ale celor de dinainte de 15.09.2017 care au și în prezent pensii mai mari nete în plată sau ale celor din tabel vor rămâne i plata cu cuantumul avantajos….
    Sa înțeleg ca aveți pensia de colonel în plată mai mica de 7507 brut și 6956 net în plată adică cea din grila propusa de MAPN?
    Pentru ca un colonel sa ia azi 6956 lei pensie în plată plafonata ar trebui să aibă solda brută de.. 11895 lei…
    Nici nu mai contează pensia bruta dacă e 102 sau 129% din baza de calcul dacă în mână ia doar atât…. În schimb dacă solda brută este sa zicem 9500 va lua pensie netă plafonata doar 5557 lei…
    Colonel pensionat în 2020 cu pensia mai mica în mână decât cea din tabelul MAPN….

  19. Titi

    @Gelu, de pe crestele Muntilor Fagaras, vezi o rezolvare rapida, dar te inseli:
    1.Proiectul trebuie adoptat, promulgat si publicat in M.O.
    2.Trebuie emisa H.G.cu aprobarea Normelor de aplicare, intocmite de MApN, MAI si SRI si publicate in M.O.
    3. Crezi ca in 100 de zile ramase pana in Decembrie 2020, Casele de pensii sectoriale pot procesa cele 180.000 de dosare, sa emita Decizii si sa le puna in plata ?
    Varianta cea mai simpla, cu aplicare chiar din Ianuarie 2021, ramane Anexa nr.2 a MApN.
    MAI nu sustine aceasta Anexa deoarece pensia medie in acest minister( ca si la SRI) este cu cateva sute de lei peste MApN, si majoritatea nu castiga nimic!

  20. bassil

    Sunt multi colonei pensionați in perioada 2016-2020 cu pensii mai mici decât cele din tabel.Oricum dacă anul acesta nu recuperăm cei 5 la sută și pensia suplimentară,după alegeri s-a cam terminat.

  21. Pompiliu

    AM OBSERVAT CA FIECARE PROPUNE NUMAI CE CREDE CA L AVANTAJEAZĂ PERSONAL… UNII VOR PENSII CA LA NATO??? OARE NATO PLĂTEȘTE SOLDE ȘI PENSII??? NU..ALȚII VOR PENSII MILITARE DOAR PENTRU CEI DIN MAPN DE PARCĂ CEILALȚI, SPP, STS, POLIȚIȘTI, JANDARMI ȘI POMPIERI ȘI AU ALES EI SA FIE INTRODUȘI LA GRĂMADĂ ÎN LEGEA PENSIILOR 223 SAU ÎN LEGEA 153 LA ANEXA 6…
    ALTII PLÂNG DUPĂ SPORURI PE CARE NU LE-AU AVUT EI ȘI ALȚII LE AU LA PENSIE… PAI SA NE ÎNTOARCEM LA COMUNISM SA FIM TOTI EGALI.. DEȘI NICI ATUNCI NU ERAM…
    ALTII VOR SA TREACĂ PE LEGEA CIVILĂ, DAR NU ASTA DIN PREZENT CU RAPORTARE LA 35 ANI DE CONTRIBUȚII SAU 30 CUM ERA PENTRU MILITARI, PENTRU CA AR IEȘI PENSII MAI MICI DECÂT CELE PE CARE LE AU ÎN PLATĂ CALCULATE ÎN 2010,2013 PE ALTE STAGII DE COTIZARE LA 20 ANI… ODATĂ CE PE ULTIMA DECIZIE NU MAI APAR PUNCTE CHIAR DACĂ A RĂMAS ÎN PLATĂ CUANTUMUL AVANTAJOS O EVENTUALA REVENIRE LA PENSII CIVILE AR ÎNSEMNA RECALCULARE PE LEGEA VALABILA AZI NU ÎN 2011.
    ALTII CU PENSII MILITARE MARI PE LEGEA 223 VOR SA LE CREASCĂ ȘI LOR CEVA ACOLO MINIM 25 % CA ASA CRED EI CA AU ACUM SALARIILE ACTIVII…ETC, ETC.
    ASA CUM SUNT CEI CE COMENTEAZA ASA SUNT ȘI ASOCIAȚIILE SAU SINDICATELE… FIECARE CU CE L DOARE SAU PENTRU EL…
    SA SPERAM CA CEVA SE VA APROBA PENTRU ANUL ASTA CHIAR ȘI ÎN DECEMBRIE PENTRU CA ASTFEL INDEXAREA DE LA ANU DE 3.8 % VA FI APLICAT LA CUANTUMUL NET SAU ÎN PLATĂ DIN DECEMBRIE. DACĂ SE FACE ÎN IANUARIE NU CRED CA SE MAI DA INDEXAREA…
    SUNT ATÂT DE MULTE DORINȚE ȘI CERERI ÎNCÂT ESTE GREU DE CTEZUT CA VOR FI APROBATE TOATE…

  22. neacsum

    @Stii care este culmea? Culmea este ca initial MAI a respins anexa 2 pe motiv ca le solicita un impact financiar prea mare. Cand li s-a spus ca de fapt la ei nu ar avea ce sa ajusteze in sus pentru ca ei au pensile aproape toate peste limita minima din anexa au schmbat si au spus ca sunt prea mici si vor sa mareasca … baremele. Cert este ca MAI (cu Coarna cu tot) nu sustin aceasta varianta, pentru ca lor nu le ies mare lucru. De aici sa inteleaga tot soldatul ca nu intotdeauna ”fratii” se ajuta intre ei si ca in definitiv este fiecare cu a ma-sii. Domnul coarna este cand militar, cand functionar public, cand sindicalist, cand politician, in functie de propriile interese. Am mai spus eu de cateva ori, ar trebui stabilit odata daca politistul este cal sau magar, daca este civil sau militar si separate delimiate drepturile si obligatiile. Cert este ca nu exista semn de egalitate intre MAI si MApN.

  23. Gelu Olescu

    @neacsum 31 iulie 2020 – 15:17. Pai eu cand am spus in PLM, sa se faca lege ca in NATO. Si sa ai pensie militara doar pt. o vechime in serviciul militar, fara echivalari din pix cu serviciul politienesc si alte smecherii. Si sa vezi cum ar avea MApN bani de pensii pe stil NATO, avand alocati 2% din PIB.

    Pe bune, imi pare si rau! Eram la curs prezidat de americani! Si ei ma invatau … pensie militara pt. vechime in serviciul militar si numai militar. Fara serifi, paznici de penitenciare si altii ca la noi. Aceasta este esenta. Am facut cursul degeaba si am intrat in NATO degeaba! Ca daca s-ar apica legea ca la americani, ar fi buget suficient.

  24. Pompiliu

    @ Titi după 15.09.2017 pensiile brute au crescut foarte mult dar prin plafonarea la net în mână nu s a câștigat. În schimb când se face media din sistem se iau în calcul doar pensiile brute de aceea media o sa tot crească artificial în anii următori… Și @ Basil sunt colonei pensionați după 15.09.2017 care au pensii nete în plată plafonate mai mici decat cea din tabel care ar fi 6956, insa au pensii brute mai mari de 7507 cum v am explicat mai sus.. Iar cei care au pensii brute mai mari decât cele din tabel nu primesc nimic rămân cu ele mici și plafonate..
    ATENȚIE ÎNSĂ CA ȘI CELE DIN TABEL PRESUPUN O VECHIME MILITARĂ EFECTUATA DE 25 ANI SERVICIU +ȘCOALĂ SAU ARMATA. NU VECHIME ÎN MUNCA CIVILĂ SAU ACUMULATA..

  25. bassil

    Pompiliu,unii dintre noi au vechime >de 30 de ani( efectivă).

  26. Gelu Olescu

    @ Titi. Calculul in varianta MApN dureaza 1 minut in Excel. Intra in acelasi timp cu verificarea cupoanelor curente inainte de ale printa. Si apoi tu crezi ca aia de la M.Ap.N. s-au abonat de fraieri sa opereze in decembrie 2020, daca NU ar fi fost in stare sa bage in timp util niste calcule?

    In rest, daca tu si altii, NU intelegeti ca orice este pasat pe exercitiul bugetar al anului viitor (ca sa nu mai discutam de fabulatiile cu 2022, 2023), este destinat neaplicarii, nu ati inteles nimic din experientele trecutului.

    Mai, omule, au modificat L. 223/2015 prin OUG 57/2015, cu 2 saptamani inainte sa mai intre legea in vigoare. Si am cazut de la baza de inititere de 80% la 65%. Nu ai invatat nimic din chestia asta? Statul se imprumuta din toti rarunchii in criza in care ne aflam. Si tu vezi ca scoate la anul in ianuarie, sute de milioane de euro sa ne dea noua la pensii?! Toate guvernele si-au batut joc de noi la beneficii cu prorogari si abrogari prin ordonante. Iar in ianuarie, tot ei sunt la guvernare, cei care ne-au tras-o! Chiar nimic nu ai invatat din trecut?

  27. Pompiliu

    @ Gelu.. Vrei să-l termini de tot pe Corneliu?? Ce face el dacă va fi asa cu anii de la mina și canal tot ca militar ca nu a luptat pe front sau printeatre de operații.. Dar cei care au mult mai mulți ani lucrați pe la munci agricole, în economie etc..
    La americani cred ca un sfert din cei de cariera nu apuca pensie… Cei care ii vezi tu pe la TV soldați nu stau ca la noi câte 25 ani prin armată… Ori merg în armata sa scape de sărăcie, închisoare sau alte probleme și după câțiva ani se retrag…..In România sunt destui și în MAPN care sunt la pensie dar în viata lor nu au fost fata în fața cu un inamic REAL.. Sa lăsăm deoparte aplicațiile unde doar dacă se produce o greșeală a ta sau a altuia poți păți ceva…
    La americani întâi pleci și lupți peste tot prin lume pe unde au ei interese în condiții de război și abia după mulți ani pe acolo te poți retrage pe la o unitate sa faci altceva pana la pensie… Dacă apuci sa te mai întorci întreg…
    ASA CĂ EU SPUN SA VORBIM DESPRE CE ESTE LA NOI NU LA ALȚII..

  28. Titi

    @Pompiliu, cunosc Colonei care au iesit la pensie dupa 15.09.2017, si au pensia NETA de 7.000-8.000-10.000 lei !

  29. Titi

    FORUMUL

    STRUCTURILOR ASOCIATIVE ALE MILITARILOR DIN SISTEMUL DE APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ȘI SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ

    COMUNICAT

    Consecvenți ideilor noastre de realizare a unui dialog real cu toate instituțiile statului care au obligații în asigurarea unor condiții normale și lipsite de griji a pensionarilor militari, în data de 30.07.2020, la solicitarea noastră, col.rtr. Marian TUDOR Președinte în exercițiu al FORUMULUI structurilor asociative din SNAOPSN, gl.lt.rtr. Neculai BĂHNĂREANU –Președintele ANCMRR ,,Al.Ioan CUZA” și lt.col.r. Dragoș ICLEANU – secretarul FORUMULUI, au fost primiți, la o întâlnire informală cu Ministrul Apărării Naționale, dl. Nicolae CIUCĂ, întâlnire prin care am dorit să confirmăm faptul că, președinția rotativă a FORUMULUI … FUNCȚIONEAZă, iar problemele comune ale pensionarilor militari, trebuie soluționate.

    Discuțiile au avut ca punct comun,

    -eliminarea discriminarilor și inechităților, create de o legislatie preferențială.

    -strategia comună pentru susținerea în Parlament a PLX 199, în special după reîntoarcerea acestui document la comisiile de apărare și muncă pentru elaborarea raportului comun în vederea prezentării, în această sesiune, în cadrul plenului Camerei Deputaților, urmărindu-se lămurirea membrilor celor doua comisii despre necesitate adoptării unui act normativ, legal și constituțional, cu impact pozitiv asupra soluționării problemelor pensionarilor militari.

    Totodată, punctele de vedere exprimate au vizat în principal susținerea amendamentelor propuse de minister, puncte de vedere care au fost prezentate ministrului apărării încă din decembrie 2019. Au fost subliniate și multe neclarități privind aceste amendamente, neclarități reieșite din multitudinea de opinii apărute după elaborarea acestui document.

    Ministrul Apărării Naționale și-a exprimat, încăodată, susținerea față de soluționarea, legală, a problemelor pensionarilor militari și faptul că, în perioada imediat următoare va face precizări privind modul de rezolvare a unora din aceste probleme.

    Revenim și susținem faptul că, armonizarea ideilor și opiniilor, trebuie să urmărească susținerea acelor amendamente care privesc înlăturarea discriminarii și inechităților din sistemul pensiilor militare .

    În cadrul FORUMULUI, dorim să asigurăm un cadru real de INFORMARE TRANSPARENTĂ ȘI CORECTĂ asupra tuturor întâlnirilor și discuțiilor cu decidenții politici.

    CEI CARE CONSIDERĂ CĂ ESTE NECESARĂ O DEZBATERE LĂRGITĂ A PROBLEMELOR NESOLUȚIONATE ÎN DOMENIUL PENSIILOR MILITARE ÎI RUGĂM SĂ PREZINTE PROPUNERI CONCRETE PENTRU GĂSIREA CELOR MAI EFICIENTE SOLUȚII. LA NIVELUL FORUMULUI, CA STRUCTURĂ DE DEZBATERE, CONSTRUCTIVĂ, CRED CĂ ESTE NECESARĂ DELIMITAREA DE OPINIILE SAU PĂRERILE CELOR CARE, PERMANENT, S-AU CONSIDERAT …UNICI. Avem promisiunea ministrului apărării de prezentare a soluției uneia din problemele în discuție (procentul 5%) în perioada următoare.

    CONSIDER CĂ, DIALOGUL, ESTE SINGURA SOLUȚIE (ÎN ACEST MOMENT), DE LĂMURIRE A PROBLEMELOR CARE CONFRUNTĂ MAREA MASĂ A PENSIONARILOR MILITARI.

    Președintele

    FORUMULUI SAOPSN

    Col.(rtr.) Marian TUDOR

  30. Pompiliu

    BASSIL NU ÎNȚELEGI CA ÎN PREZENT NU CONTEAZĂ VECHIMEA DECAT PE HÂRTIE LA BRUT.. POȚI SA AI VECHIME MILITARĂ 30 CUMULATĂ 50 NU TE AJUTA CU NIMIC DECAT LA PENSIA BRUTA CARE AJUNGE 102 % DIN BAZA DE CALCUL. IEȘI LA PENSIE CU 58,5% DIN BAZA DE CALCUL, NU DIN PENSIA BRUTA.
    UNUL CU VECHIME DE DOAR 15 ANI MILITAR ÎN SERVICIU ȘI 3 ȘCOALĂ ȘI VRE-O 5 CIVIL IA ACEEAȘI PENSIE PENTRU CA DIN 65 % DIN BAZA DE CALCUL I SE SCAD 2 PENTRU VECHIMEA PANA LA 25 ANI ȘI RĂMÂNE CU 63 % DIN BAZA DE CALCULPENSIE BRUTA ..DAR AVÂND SOLDE BRUTE EGALE (BAZA DE CALCUL) VEȚI PRIMI ACELEAȘI PENSII ÎN MÂNĂ…. DIFERENȚA AR FACE DACĂ S AR ACORDA OMM CA TU AI MAI PRIMI ÎNCĂ 20 % IAR CELALALT DOAR 10 % SAU NIMIC DACĂ NU ARE 15 ANI MILITAR…
    DACĂ NICI ACUM NU AI ÎNȚELES..
    ASTA PE LEGEA ACTUALĂ MODIFICATA DE OUG 59.

  31. Pompiliu

    Titi.. Sunt de acord ca exista pensii de colonel de 7000, 8000,sau 10000 net pensionați anul acesta sau anul trecut dar nu poți generaliza.. Eu spun ca sunt pensii nete în plată de colonel sub 7000 net sa zicem 6500 net pensionat anul acesta. Însă pensia bruta este 11333??? Iar pe varianta propusa nu va primi nimic pentru ca se compara doar pensiile brute….
    În schimb un colonel pensionat în 2019 și care sa presupunem ca are acum 6000 brut și 5550 net va cestga și va sari la 7507 brut și 6956 net…
    Cum e? Îl va depăși pe colonelul de anul ăsta??

  32. bassil

    Mai Pompiliu,tu iar te-ai blocat.Tot ce îmi explici de zor,am trăit pe pielea mea.Eu îmi doresc să putem recupera ceva din ce am pierdut, până în alegeri.

  33. Pompiliu

    Scuze al doilea colonel cu pensia 6000 brut sa zicem din 2010 pensionat.

  34. Ifrim

    Precum dragostea,dacă anexa 2(indici de corecție) nu e,nimic nu e!Mulțumim pentru efort și implicare!

  35. Micutzul

    Art. 110.1.1 ….în loc de 01.10.2022 trebuie 01.01.2022.

    Indicii de corecție sunt mici pentru marea majoritate a pensionarilor.

    Legea trebuie să intre în vigoare , să se aplice începând cu DATA PROMULGARII!!!!
    Altfel e direcție, cartuș cu apă, foc de paie. Nu ne-am saturat de termene de ani de zile? Până în 2022 cel puțin 10000 dispar. Pentru toți rahatii sunt bani numai pentru militari nu.

    LEGEA SA SE APLICE IMEDIAT SAU IAR APARE VREO TUTA SA NE-O……

  36. Micutzul

    @Gelu O. are dreptate. O lămâie cu termene de ani de zile si în decembrie o luam in barbă! Aplicată Anexa 2 cu data promulgată.
    Si terminat-o cu chestia cu procesarea dosarelor. Trebuie modificată în program funcția la zi ATÂT!!! Toate celelalte date sunt în program !

  37. neacsum

    @Gelu,
    Mai usor cu expresiile cazone pe aici te rog. Mi-ar parea rau sa iesi din circuit. Sunt sigur ca te poti abtine.
    @Micutzu,
    da, am corectat in material, cel pe care lucrez, nu aici, deocamdata, dar oricum acel termen era preluat din amendamentele propuse si nu era trecut aici la amendamente sustinute. Dar oricum, multumesc pentru atentionare .

  38. pensionar cu vechi state

    Pompiliu tu te raportezi numai la cei iesiti la pensie prin 2017.Nu zici nimic de cei iesiti la pensie prin 1997 si care au o pensie de 3000 lei cu toate ca au vechime efectiva peste 30 ani.Aia ce au?Ori sunt ciumati sau numai au nevoie de bani ca nu mai merg la bordel?

  39. Mateias

    @Pompiliu,
    Şezi blând că faci apoplexie. Lu matale trebuie cu explicaţii: în loc să ducă toţi pensionarii dinainte sau după OUG59 la o limitare la net-cum doreşti tu şi vreo mie alţii, propunerea îi aduce pe toţi la BRUTUL pensiei la prima recalculare şi/sau actualizare. De ce atunci, pentru că discrepanţele între perioade nu dispar decât dacă se face o ACTUALIZARE reală. Ia creionul şi verifică dacă nu ieşi mai bine! De ce “trebuie” ca la STABILIREA pensiei să rămână totuşi la net: pentru că indiferent că ne place sau nu, există OUG59, OUG114 care produc efecte, instituţiile nu au renunţat la prostia că dacă se limitează la netul salariului aşa se închide hemoragia de pensionări. Realitatea este că deja de anul acesta cuantumurile pensiilor chiar plafonate la netul salariului au depăşit netul pensiei din 2016- provenit din brut. Dacă mergem mai înapoi spre anii 2000 acolo e se stă şi mai rău. Şi în aceste condiţii matale vrei să le rezolvi acordând 20% doar la netul pensiei celor de după OUG59. Asta e o mişcare pe sub masă a unora care stau holbaţi să iasă la pensie, plantată frumos cu “dreptatea pentru cei care nu beneficiază”. Stai liniştit că jocul de cuvinte cu “la cuantumul net” a păcălit şi pensionari cu experienţă care aşa cred că şi lor le dă deoparte netul pensiei, apoi le dă netul OMM şi le reface iar pensia brută, etc.. Brrrr, greu cu boii mici!
    La problema cu cuantumul brut din anexa 2, da, pare a fi o problemă. Se poate rezolva prin schimbarea cuantumului brut cu netul corespunzător, pentru a nu exista interpretări.

  40. Mateias

    @Gelu Olescu,
    Sunt uimit cum un om cu experienţă în domeniul luptei pentru dreptatea pensionarilor militari, a lăsat garda jos!
    1. Ciudata urgentare şi voinţa de materializare are în culise jocul unor grade mari în activitate, rezervă sau retragere. Unii pot fi acuzaţi de naivitate juridică, dar majoritatea au un interes personal care nu coincide cu cel al majorităţii pensionarilor militari. Unul dintre ele este protejarea pensiilor mari de o eventuală suprataxare. Acum înţelegeţi de ce trebuie imediat crescute cu 20% la net? Să mai vorbim de cuantumul minim la marile pensii militare, care va garanta un net minim mai mare mult decât cel provenit din suprataxare, oricum ar fi ea reglementată? E greu de înţeles haiducia publică a unora doar când a venit vorba de suprataxare şi muţenia la OUG59 şi altele? E adevărat că măsura va fi benefică şi pentru ceva pensionari militari, spre exemplu domnului plutonier adj. şef cu pensia (10000 net) mult mai mare decât a colonelului din 1995-2000 i se vor acorda cei 20% în plus la net, pentru a fi şi mai mare. Aşa da reparaţie. Curat, murdar!
    2. Epopeica lipsă de transparenţă şi modul de a aplica legile după bunul plac prin interpretări întotdeauna defavorabile pensionarului obişnuit va exista în continuare la MApN , în special la CPS a MApN. Excluderea anexei 2 Ciucă este doar un exemplu de parşivitate. Păi cum adică, să treacă ei direct la aplicare şi să facă un bine celor defavorizaţi? Nu, aşa ceva nu se poate! Formularea încâlcită inenţionat a cuantumului minim va fi prilej de justificare a tergiversării punerii în plată. Să mai spun că CPS se va lăuda cu sute de decizii lunar, dar în realitate, prin şmechereasca triere anterior calculării, majoritatea vor fi că nu e cazul de acordare a cuantumului minim. Cine şi ce garantează că nu se vor acorda mai întâi la cei de la punctul 1., în cazul în care vine suprataxarea peste ei? De ce s-a exclus din proiect MORALA prioritizare în funcţie de anul deschiderii drepturilor de pensie, ca să lase posibilitatea aplicării într-o ordine stabilită după bunul plac al şmecherilor?
    3. Răzbunarea CPS şi protejarea unor persoane malefice pentru pensionarii mai vechi care au îndrăznit să le tulbure măreţele visuri de preamărire trebuia materializată cât mai degrabă. Or, acum era momentul prielnic pentru ai potoli cu indexarea neacordată, prin legalizarea prevăzută de noua lege. Supliment, de la coana mare, luaţi şi calculul prin limitare la net la viitoarea decizie de actualizare/recalculare. Nu e cazul să ne bucurăm de o păstrare a cuantumui avut în plată, pentru că se vor inventa algoritmi de a te scoate pe minus la roata actualizării, ceea ce echivalează evident cu o îngheţare.
    4. Cea mai ciudată este insistenţa de a aplica urgent scoaterea OMM din limitarea la net- consecinţa colaterală a OUG59. Şi asta se întâmplă mai ales cu susţinerea MApN, care sigur a pus umărul la acea OUG, pe motiv că îi pleacă oamenii la pensie şi prin măsura limitarii pensiei la maxim netul salariului se oprea hemoragia. Ei, acum nu mai e valabilă chestiunea, dacă îl pui pe unul să aleagă între salariu sau o pensie mai mare decât salariul net cu 20%, ce va alege oare? Sau cumva marii mătrăşitori ai pensiilor militare au gânduri de pensionare şi le-ar da bine un cadou lunar de 20%, ascuns bineînţeles în spatele dreptăţii făcute cică pentru toţi? Ceva e putred rău, asta ar fi fost singura măsură care se aplica imediat de la publicarea legii în MO, celelalte mai încolo peste ani.
    De final, da, era bine să se materializeze, dar soluţia bine ticluită nu avea cum să fie benefică majorităţii pensionarilor. Trebuie să înţelegeţi că următoarea discuţie la comisii nu pleacă de la începuturi, ci deputaţii vor dori să se lămurească asupra amendamentelor care au fost iniţial în joc şi pe care cineva mare, nu ştiu cine, a reuşit să le prezinte încât toţi participanţii au fost mulţumiţi că li s-au aprobat. Ce s-a aprobat s-a văzut. Recunosc că am văzut multe propuneri ale instituţiilor cu privire la pensiile militare, dar ce au vrut să impună le depăşeşte pe toate la capitolul cum să împachetezi în staniol. Pînă şi celebrul GO vede ciocolată, bine, asta bazindu-se doar pe calcule neverificate ale unor săgeţi puse să facă lobby pentru adormirea vigilenţei.Ori poate cineva a furat identitatea online a lui GO?

  41. Titi

    @Mateias, si mai este un aspect care ar grabi adoptarea acestui proiect: introducerea celor 4 noi litere „o” la elementele care nu se iau in calcul la stabilirea pensiei militare prevazute in Art.28, al.1).
    Va dati seama cat personal militar(medici, pompieri, jandarmi, politisti) ar dori sa iasa la pensie avand baza de calcul din ultimele 6 luni ?

  42. Pompiliu

    Mau scriu doar atât și gata la acest subiect… Adevărul este cel care l am scris cu litere de tipar… DACĂ UNII CARE DEJA AU PENSII ÎN PLATĂ FOARTE MARI NU PRIMESC ȘI EI CEL PUȚIN 20% ÎN PLUS NU SUNT DE ACORD CU NIMIC..

    Pentru.. Pensionar cu vechi state.. Dacă ai pensia mai mica de 3000 brut iar cea din tabel raportata la gradul și vechimea efectiva militară este mai mare o primești pe cea mare… Dacă unul pensionat după 15.09.2017 are pensia brută mau mare ca în tabel nu primește nimic deși pensia lui în mână este mai mica decât cea netă corespunzătoare brut ului din tabel..
    E GREU DE ÎNȚELES DACĂ NU ȘTIU CUM SE CALCULEAZĂ PENSIA MILITARĂ ÎNAINTE DE OUG 59 ȘI DUPĂ….
    ȘI PENTRU MATEIAȘ…
    UNDE VEZI CA ÎN ACEASTA PROPUNERE SCRUE UNDEVA CA LA PRIMA ACTUALIZARE LA NIVELUL SOLDELOR ACTIVILOR SE VA RĂMÂNE ÎN PLATĂ PENSIA NETĂ IMPOZITATA DIN PENSIA BRUTA CU 10 % , ATÂTA TIMP CÂT RĂMÂNE ÎN VIGOARE ART 60 ALIN 1 CU PLAFONAREA LA NET…???
    ORICE ACTUALIZARE, RECALCULARE LA NIVELUL ACTIVILOR PRESUPUNE EMITEREA UNEI NOI DECIZII DE PENSIE CONFORM LEGII ÎN VIGOARE LA DATA EMITERII….

    NICI NU MA MAI CHINUI SA VA MAI EXPLIC PENTRU CA EXPLIC LA PERETI…. ADEVĂRUL CA DE LA O ANUMITA VÂRSTĂ UNII NU MAI ACCEPTA PĂRERILE CELOR MAI TINERI… ESTE PROBAT ȘI DEMONSTRAT ȘTIINȚIFIC….
    Și dacă nu va convine ce scriu puteți sa ma blocați, dar sa nu credeți ca numai ce spuneți dvs este purul adevăr..

  43. Mitica

    Deci….treaba cu indicele de corectie…nu mai e valabil ? Macar acolo era o raza e speranta….ca in rest…o sa…o sa….iar vine bagaboanta…de LOV…prin 2021…si iar ne-o trage….Ca a tras-o ea destul cu un militar…de aia e asa indarjita pe militari…

  44. Mateias

    @Pompiliu,
    Nimeni nu deţine adevărul absolut. Din păcate te încingi prea repede, tratezi problematica prea uşor. Citeşte te rog alin.5 de la art. 60 din propunere şi vezi dacă se mai merită atâta încrâncenare. Ce n-ar da şefa CPS să aibă măcar 99% din pensionari ca tine! Aia cu vârsta, deşi nu e cazul meu, te invit să-ţi ceri scuze faţă de seniori. Ai ceva talente de luptător în domeniu, promiţător, dar mai trebuie lucrat!

  45. Furtuna

    Cu respect vă întreb: dumneavoastră aveți OMM în pensie? Aflați că noi, cei pensionați după 15.09.2017, nu îl avem. Și atunci de ce sa nu beneficiem și noi de acest drept?

  46. geofreeland

    „Ai înțeles? Aaaa, am înțeles! Ce ai înțeles? Păăi, am înțeles că nu pricep!” Numai pe fluturaș vom pricepe chestia asta cu înțelesul. E tare grea artimetica asta legislativă. În fond, mai vedem dacă primim o pâine în plus după ce ne ia Orban pâinea pe-o lună.

  47. Pompiliu

    Mateiaș.. Chiar și așa cei recalculati sau actualizați rămân cu pensiile brute nete babane iar cei care ies în anul 2022 rămân cu ele plafonate la net pentru ca nu sunt nici recalculat nici actualizați ci doar stabiliți…
    URAA ÎN 2022 O SA AM PENSIA ÎN MÂNĂ APROAPE DUBLA FAȚĂ DE UNUL IEȘIT ÎN ACEL AN… PENTRU CA PENSIA MEA BRUTA O SA FIE 129 % FATA DE BAZA DE CALCUL DIN 2022 DIN CARE MI SE VA RETINE DOAR 10 % PE CE DEPĂȘEȘTE 2000, IAR CEI IEȘIȚI ÎN ACEL AN VOR PRIMI 58,5% plafonat DIN BAZA DE CALCUL…
    Ia citește și art 110.2 alin. 4
    Surpriza la recalcularea începând cu 01.02.2022 se aplica și prevederile art 60…plafonare…. AIA CU ELIMINAREA PLAFONARII PROBABIL A VRUT DOMNUL NEACȘU SA O INTRODUCĂ DOAR PENTRU RECALCULAREA PENSIEI MINIME DIN 2021.
    GATA..M-AM PLICTISIT DE EXPLICAȚII..

  48. Pompiliu

    Corect Geo… Mai degrabă vom primi praf în ochi… PE PRAFUL ĂSTA…

  49. bazil

    Pampiliu , e cazul sa fii si d-ta cu un spirit analitic mai bun, gandesti doar intr-o anumita directie (si aia ingustata) , vezi doar cazul d-tale. Nu toti pensionarii militari au avut facilitatile financiare de dupa 2010 , gandeste-te la cei iesiti la pensie prin 1990-2000, chiar pana in 2009 printre altele si apoi fa comparatii si propuneri nastrusnice! Eliminarea nedreptatilor si inechitatilor trebuie sa aiba efect la toti nu numai la cei de dupa 2017 care, intre noi fie vorba, fata de cei de prin 1990-2009 au pensii mult mai mari!

  50. Nicolae

    Se vede cã nu am învãţat nimic din trecut!
    Aceste termene nu fac altceva decât sã ne amãgeasca!A câta oarã?
    Dacã nu se va rezolva nimic pâna la alegeri,ADIO! Indiferent cine va veni la putere.
    Chiar,cineva ne spunea,nu dau nume,cã nu sunt fonduri,vai saracim ţara,dar altcineva, spunea:”dar cum pt.toti rahaţii se gãsesc şi pentru noi nu”?
    Înclin sã-l cred pe cel de-al doilea.
    Da,cum pt.unii sunt fonduri.Din 2017 ne tot amâna ACTUALIZAREA,acum cà nu suporta bugetul,impact mare.
    Bããã,ãştia îşi bat joc de noi cum vor ei,iar noi dormim in cisme,ne uitãm cum trec termenii daţi de ei,precum trenul rapid prin Gari,iar noi,acceptam iar termene(as se citi alte amãgiri,alte prosteli).

  51. Pompiliu

    Bazil sai Bassil.. Tu citești și nu înțelegi nimic.
    EU VREAU ACTUALIZARE PENTRU TOTI PENSIONARII MILITARI LA VALOARE SOLDELORS/SALARIILOR DE AZI DIN 3020 DAR CU APLICAREA ACELORAȘI IMPOZITE ȘI TAXA PENTRU TOȚI. CHIAR ȘI PLAFONATE LA NETUL CORESPUNZĂTOARE BRUTULUI DIN 2020 DUPĂ GRAD FUNCȚIE VECHIME ȘI SPORURI. PLUS OMM MĂCAR. DACĂ S AR DA ȘI 9 % PENTRU PENSIA SUPLIMENTARĂ LA NET +OMM AR FI PARFUM..
    ÎNȚELEGE ODATE ȘI TU ȘI CEILALȚI PENTRU TOTI PENSIONARII MILITARI.

    ÎNSĂ UNII CARE NU PREA SE PRICEP SUNT PĂCĂLIȚI ȘI INDUȘI ÎN EROARE CA NU AR FI BINE ASA CUM SPUN EU… DE CĂTRE CINE CREZI??
    DE CĂTRE CEI CARE ACUM AU PENSII NETE ÎN PLATĂ DE PESTE 7000-8000 LEI ÎN MÂNĂ…
    ȘTIU CUM E CA LA PATRON VOR DIN CE ÎN CE MAI MULT… NU MAI VOR ÎN VACANTA LA CAP AURORA SAU SATURN VOR ÎN ANTALIA SAU GRECIA LA 5 *..
    SPER SA FI ÎNȚELES….
    DACĂ TOTI SPERA LA CREȘTERI ASTRONOMICE…..
    VA MAI DAU UN EXEMPLU.. TATĂL MEU PENTRU VRE-O 14 ANI CUMULATI ȘI 10 EFECTIVI MILITAR PRIMEA ÎN 2017 IANUARIE 900 LEI PENSIE MILITARĂ… STABILITA TOT DUPĂ LEGEA OPREA… PENTRU VECHIMEA LUCRATA CA CIVIL ÎNTRE 1977 ȘI 2008, 31 ANI, ȘI NUMAI CU SALARII ÎNTREGI FĂRĂ PAUZE SAU PLATĂ LA 4 ORE MAI PRIMEA O PENSIE CIVILA DUPĂ LEGEA 263 DE 980 LEI??? CUM E MAI VREA CINEVA SA TREACĂ PE 263..TINETI CONT CA PE TIMPUL LUI CEAUȘESCU AVEA SALARII MULT PESTE MEDIE CHIAR ȘI DUPĂ PENTRU CA NU A FOST NECALIFICAT SAU PE ȘALARIU MINIM .
    ASTA PENTRU CEI CARE VOR PENSII PE LEGEA 263..10 ANI MILITAR 900 PENSIE 31 ANI CIVILĂ 980 PENSIE..

  52. Mitica

    Observ ca IN CUIUL CATARII….nu au loc alte comentarii…decat ale bastanilor de aici….pompiliu…geo…nicolae…La buna vedere Cuiul catarii….practici partitismul….

  53. Pompiliu

    PE LÂNGĂ ARTICOLELE PROPUSE SAU MODIFICATE DE DOMNUL NEACȘU, PROPUN ȘI EU UNUL.
    PENSIONARII MILITARI CARE DORESC TRECEREA ÎN SISTEMUL PENSIILOR PUBLICE SA DEPUNĂ CERERE SCRISA PENTRU RECALCULARE CONFORM LEGII 263 FĂRĂ POSIBILITATEA DE A RĂMÂNE CU CUANTUMUL MAI AVANTAJOS DACĂ DUPĂ CALCULUL CIVILĂ PENSIA VA IEȘI MAI MICA DECAT CEA ÎN PLATĂ..
    ESTE VREUNUL DINTRE TRAMBITASI DE ACORD??

  54. geofreeland

    @Pompiliu Aici ai dreptate.Și nu e caz particular, e general. Trăim între două lumi socialism-capitalism. Nu se pupă nimic și retroactivitatea e neglijată azi voit.

  55. Titi

    @Marin Neacsu, pentru corectitudine, in Titlul Temei, corect se scrie:”…proiectul de lege PL-x nr.199/2020 ” !

  56. Lenovi

    Adica sa inteleg ca politicul ar fi vrut sa dea Omm la net dupa promulgarea legii si voi propuneti sa nu nu l dea, ca se fac discriminari, nu? Adica voi l ati luat, da noi n avem voie ca luam bani prea multi? Bravo, imi place, f.. l pe altu, nu? Adica intre mine, iesit in 2018, si altu iesit in 2020, cu 10 ani de armata mai putin, ca i diferenta de 2000 de lei, in plus pt el, nu i discriminare, nu? Da de ce sa astept eu inca doi ani, sa primesc omm la recalculare, si sa nu asteptati voi doi ani, sa va faca recalcularea voua? Adica in loc sa ne luptam sa primim drepturile mai repede, ne luptam sa le primim mai tarziu, nu? Bravo.. Romani adevarati.

  57. Pompiliu

    Ca sa fie echitabil și sa se înlăture discriminările dintre generații singura soluție este aducerea la zi a pensiilor militare prin echivalare cu a celor care ies azi la pensie cu completarea ca la pensia netă plafonata conform legii se se adauge procentul pentru OMM și procentul pentru pensia suplimentară.
    Asta însemna actualizare și echitate… Apropo dacă pensia netă în plată a unora depășește calculul pe legea valabila azi cu tot cu OMM și pensie suplimentară sa o primească pe cea de azi…. Nu cea mai avantajoasă… Asta pentru cei care susțin ca pensiile stabilite în 2020 sunt mai mari decât ale lor…

  58. Pompiliu

    În gândirea unora de pe aceste 2 site-uri unde mai putem sa ne spunem și noi părerile noi cei ce am ieșit la pensie după septembrie 2017 suntem niște,, bibani”..
    Ha, ha, ha înseamnă că ceilalți sunt niște APV- IȘTI???
    NU DOMNILOR TOTI SUNTEM PENSIONARI MILITARI INDIFERENT DE VÂRSTĂ DIN CARTEA DE IDENTITATE…ȘI TOTI AR TREBUI SA PRIMIM PENSII MILITARE DUPĂ ACEEAȘI LEGE ȘI FORMULA…

  59. Lenovi

    Ce ar fi fost ca in momentul cand s a acordat OMM si pentru perioada cat ai fost mabc si celor îndreptățiți li s a recalculat pensia si au primit bani, nu fițuici de pus pe perete, sa fi zis si noi, pai cum, legea sa fie valabila pt viitor. Care a iesit sa fie sanatos. Ce ma deranja pe mine c au primit oamenii bani? Asa si aici. Care i treaba daca iau si eu ceva doi ani, iau cuiva din buzunar? Am citit de trei ori propunerea de sustinut. Nu mi venea sa cred.

  60. Pompiliu

    Si pentru cei care bat câmpii cu sporurile avute în prezent față de 2009…daca s ar putea pune poze la comentarii va arătam cum au fost calculate salariile și soldele în 2010 față de 2009 și ce sporuri existau în 2009 și în 2010 au devenit sume compensatorii…
    AICI PE ACEST SITE NU EXISTAU O ADRESA DE MAIL UNDE SA POȚI TRIMITE CEVA…
    PE SITE-UL HUHUREZ.COM I AM TRIMIS ORDINUL CARE NU MAI ESTE SECRET PENTRU CA A FOST DESCARCAT DE OE FACEBOOK.. CU PRIVIRE LA CUM SE SOKICA TAUERILE DE SALARII ÎN 2011 MAI dar în ordin sunt date și exemple ale salariilor 2009 cu toate sporurile și 2010 cu sumele compensatorii.. Dacă vreunul dintre admini este interesat sa afișeze un mail și le pot trimite acel ordin, NESECRET.
    ASA VOR PUTEA VEDEA ȘI PENSIONARII MAI VECHI DE 2009 dacă sporurile pe care le su ei pe fisa de pensie la recalcularea din 2016 este la fel cu sporurile din 2009 care au fos exact la fel și în 2019 când m am pensionat eu…

  61. Pompiliu

    Lenovi, MM, Olescu și alții care nu scriu pe aici, sau poate pe care i am uitat…
    Aceste bloguri-site-u i încet o sa cred ca au fos făcute doar pentru interesele unora…
    Despre domnul Neacșu nu pot sa spun nimic pe ca l am văzut și fizic sau în fotografii…
    Restul sunt.. 0.
    Cel puțin Huhurezea sau cu l-o chema…
    Aici pe în cuiul Cătării nu exista interese financiare.. Nu te bombardează cu reclame nici pe site nici pe mail dacă te abonezi sa primești noi postări..
    La Huhurez nu contează comentariile decât dacă el poate sa culeagă ceva din ele, pentru ca să-și facă un nou subiect..
    Pana la urma cred ca nici măcar nu este pensionar militar ci doar un administrator de site pus pe făcut bani…
    Dacă citește ce am scris ma poate contrazice prin publicarea deciziei de pensie….. Nici măcar Numele și Prenumele nu îl știe nimeni..
    Dar toți cei care accesează site-ul lui îi fac bani..
    Plus spamurile care ne vin pe mail odată cu abonarea la comentarii..

  62. Nicolae

    @Pompiliu
    Întreb:
    1.Eşti d-ta de acord sã se aplice Anexa 2(Ciucã),aşa cum a fost ea prezentatã şi exclusa de guleraţi?
    2.De acord ca BC,sã fie obtinuta din ultimii 10 ani,sau ultimii 5 ani,exclux ultimele 6 luni?
    Da ori Nu.

    De acord în ce priveşte L.263/2015 civilã,calculul pensiei pe aceastã a fost şi va fi un dezastru şi penru cei recalculaţi pel.119,cât şi pt.cei Care au ieşit in 2016 pe actuala lege militarã 223.
    Nu este o noutate am mai explicat de mai multe ori.

  63. Pompiliu

    Lui huhurez i am transmis de mult pe mail ordinul MAI cu dakarizarea pentru 2011 în care existau și tabele cu salariile fin 2009, 2010,2011 și pentru ofițeri militari din MAI echivalent ca la MAPN și pentru agenți si ofițeri de politie..
    Nu a arătat niciodata pe site ul huhurez acele tabele ca să vadă toată lumea ce sporuri existau în 2009 la militari și polițiști.
    Concluzia este ca vrea sa mentina o stare de nemulțumire pentru cei mai în vârstă cu speranța că va obține ceva în plus pentru cei cu pensiile foarte mari..

  64. Pompiliu

    Nicolae.. Sunt de acord.. Nu cu aplicarea Grilei,, Ciucă ” ci cum spui tu cu stabilirea bazei de calcul actualizata la data ieșirii la pensie luând în considerare ultimii 5 ani de activitatea fiecărui pensionar. Ca sa nu se mai spună ca unii și au crescut artificial cele 6 luni… Cu o singură excludere… Creșterea de brut cu 25% din 2018…
    Fara aceasta creștere artificiala nu ar mai fi fost problema cu net plafonat…
    Da toate salariile brute din ultimii 5 ani actuuzate în 2020 fără indexarea falsa din 2018.

    Vedeți ca s-ar putea ca cri care au ieșit prin 2000 sa li se ia în calcul 1995-2000 actualizate azi și sa iasă tot pe minus…

  65. Pompiliu

    Cea mai buna varianta este cea pe care am gândit-o de mult când nici asa zișii gulerati nu agreau.. Prin echivalare cu cei din activitate…
    Acum după propunerea din proiect se pare ca au înțeles și cei din ministere acest lucru.. Nu prin reconstrucție salariala ci prin echivalare..
    Referitor la OMM.. Cei care am ieșit la pensie după septembrie 2017 nu beneficiem de aceste sume meritate..
    Majoritatea am făcut contestatii și nai departe am mers în instante… Din toți 99,9 %*am pierdut în instanta…
    Știți care era principala cerere a noastră chiar și cei care sm pierdut? Ca suntem discriminați fata de cei ieșiți la pensie înainte de 15.09.2017. pentru faptul ca ei primesc sporul pt OMM ka pensia în plata și noi ceilalți după NU..
    În Răspunsul CPS și întâmpinarea la proces au spus ca nu e discriminare… 🤣 😊 😢
    Acum în motivare propunerii MAPN și Mai de acordare a sporului pentru Semnul Onorific la pensia plafonata spun ca o fac pentru a înlătură discriminarea între diferite generații de pensionari peca unii primesc și alții adică noi cei după septembrie 2017 nu…
    RESTUL E POVESTE SAU TĂCERE..

  66. Nicolae

    Nu,nu,m-am referit la cei care au ieşit din 2016-15.09.2017 neplafobati la net,BC,fãrã ultimele 6 luni.
    Bãnuiam cã nu ai sã fii de acord cu Anexa Ciucã şi nici cu excluderea ultimelor 6 luni la obţinerea BC😀Prietenii stiu de ce.😀

  67. Lenovi

    Am si eu o propunere de amendament. Excluderea Oscarului din baza de calcul. Adica OMM, pentru care trebuie sa ai 25 de ani de activitate in armata, produce discriminari, dar Oscarul pe care il iei 6 luni, nu produce, nu? Pentru Oscar poti sa iei 7,8,10 milioane, pt omm nu poti lua 6, 7, nu i asa?

  68. Pompiliu

    ȘI CA SĂ LE RĂSPUND UNORA DE PE AICI.. DACĂ M-AR INTERESA DOAR PENSIA MEA AS CERE DOAR ACORDAREA OMM LA NET PLAFONAT..
    SA ȘTIȚI CA AR FI EXACT CÂT VENITUL NET DIN ACTIVITATE..
    PENSIA SUPLIMENTARĂ DE 9: APLICATA TOT LA NET.. AR FI UN BONUS CA SĂ AM ȘI EU PENSIA NETĂ MAI MARE DECAT IAU CEI DIN ACTIVITATE ASA CUM AM PĂȚIT ȘI EU ÎN 2016 CÂND MA UITAM CU JIND LA CEI CARE SE PENSIONAU ȘI IEȘEAU LA PENSIE NET CÂT LUAM EU ȘALARIU SAU CHIAR MAI MULT.. ȘI MA REFER LA ACELEAȘI GRADE, FUNCȚII, ETC..

  69. Pompiliu

    Am crezut ca aceste site-uri chiar sunt făcute pentru a ajuta pensionarii militari indiferent de anul când s au pensionat… Se pare ca nu…
    MI-AM DAT SEAMA CA DE FAPT ACESTE SITE-URI SUNT FĂCUTE DOAR PENTRU INTERESUL CELOE CARE LE ADMINISTREAZĂ.

  70. neacsum

    @Lenovi, eu am spus si mentin ca sporurile nutrebuiesc bagate in pensie, pentru ca ele au fost acordate pentru niste conditii, specifice care nu se continua dupa iesirea la pensie. Nicvioskar nici alte sporuri, dar sa se ridice solda la valorile normale.

  71. Pompiliu

    Domnule Neacșu.. Pe principiul asta niciun spor car nu a fos plătit toată cariera ar trebui eliminat.. Sporul de comandă, sporul de misiuni în extern, sporul pentru oskar (lucrări de axceptie) sporul pentru doctorate luate pe nașpa.. Și multe altele..

  72. neacsum

    Oricum sporurile sunt alese arbitrar, fara nici o logca, dupa cum ies la pensie cei care le introduc. Asa ca ori toate, ori niciunul.

  73. Pompiliu

    CEI CARE CITESC POT ANALIZA CINE SPUNE ADEVĂRUL..
    Eu nu am nimic de ascu.. Mi am arătat și pensia.. Bruta f mare și în plată f mica..
    Acum făcut și calcule după propuneri și cele vechi și cele de azi..
    Fiecare dintre voi care citiți cu atenție ceea ce am scris puteti sa analizați dacă am scris bine sau nu…
    SA NU CREDEȚI CA ÎNCERC SA ATRAG PE CINEVA DE PARTEA MEA SAU AS DORI SA I DUC O ANUME DIRECȚIE DE URMAT..
    EU AM ÎNCERCAT DOAR SA INTERPRETEZ PROPUNERILE SA VED DACĂ SUNT BUNE PENTRU TOTI ASA CU SE SUSȚINE ȘI ÎN PROIECTUL DE LA CD și în propunerea asta…

  74. Mateias

    @Lenovi,
    Spre deosebire de Pompiliu, care are defectul că e cam repezit, matale eşti absolut paralel cu problematica legislaţiei pensiilor militare. Da comentezi, că dă bine la amocul propriu. În primul rând o modificare a legii 223 trebuie să fie reparatorie pentru toate discrepanţele şi în niciun caz să nască altele. Să le rezolve pe toate în acelaşi timp, ar fi ideal. Nu cunoşti faptul că recalcularea prin actualizare cică la nivelul lui 2016 a pensiilor mai vechi a condus la faptul că 68% dintre ele au rămas pe cuantumul mai vechi pentru că noul cuantum era mai mic şi nicidecum nu era egal cu al omologului care ieşea atunci la pensie. Jongleria cu reconstrucţia salarială o să ţi se aplice şi ţie(acum nu ai văzut pericolul pentru că nu ai fost plătit pe L153 ci pe L284 cu toate aberaţiile, L153 fiind doar un element total de avut ca reper). La actualizare ţie o să-ţi spună că ai avut tu spor de dispozitiv da acum nu mai e, s-a introdus sporul de nave spaţiale şi ţie o să-ţi dea 0, pe când cel care apucă o lună de plată pe L153 o să-l aibă materializat în baza de calcul. Apoi, asta nu e o actualizare. Prostia că doar oskarul e de vină e o marotă de frustraţi. Despre ce oskar vorbim când sunt difernţe imense la grade mici, între generaţii, nu numai la şmecheri.
    Te văd vajnic luptător cu nedreptatea că ţi s-a luat OMM, în schimb cu siguranţă nu ai mers la judecată pe această temă. Să vorbeşti când ai câştiga, pensionarii cărora le urezi tu să stea să aştepte după ce ţi se face dreptate ţie???, au bunul simţ să nu intre în polemică cu toţi mucoşii. Ei au militat împotriva OUG 59, OUG 114, chiar dacă nu-i afecta. Eu însă îmi permit să te atenţionez să-ţi verifici limbajul şi să acorzi respectul cuvenit celor care făceau lucruri bune pentru ţară, militari fiind când matale nu erai nici măcar proiect de perspectivă cincinală ! Şi dacă nu o faci singur o să te ajut eu.

  75. Pompiliu

    Și un răspuns pt domnul Neacșu.. Sporurile care sunt excluse din baza de calcul sunt prevazute la art 28..in afară de acelea ar trebui introdus oskarul și comanda pentru ca nu în toată cariera ai avut acele sporuri… În schimb cele de pericol, noapte au fost plătite întotdeauna pentru cei care au lu.. Sporul pentru sdsl într-adevăr fin 2015 cred încoa.. Dar nu suntem vinovați cei care am primit pentru ca și noi am lucrat înainte peste 20 ani fără sa primim nimic și fărăibete cu familia de sărbători dau în weekend…
    Am lucrat ani în cre se spunea ca avem 8 libere pe lună… De multe ori rămâneau diar 6,7 sau câteodată 4…
    Și nu mai spun mai multe ca deja m am supărat..

  76. Pompiliu

    Și de la 12 de când scriu pe aici.. Cu hidratarea de rigoare… Uit sa mai corectez.. Oricum sper sa se înțeleagă ce am vrut sa spun și sa scriu..

  77. Lenovi

    Unu: eu nu mi permit atacuri la persoana. Nu fac pe nimeni nici paralel, nici perpendicular. Problematica legii 223 o stiu destul de bine si o consider o mizerie, atat timp cat poti sa iesi la pensie MILITARA cu 10 ani vechime in serviciu si poti sa adaugi in baza de calcul sporuri doar in cele 6 luni, ceea ce a dus la abuzuri incredibile.
    Doi: pe 4 august am pronuntarea in prima instanta pe OMM. N am mari sperante, atat timp cat colegii pensionari considera ca nu merit, ce sa astept de la magistrati.
    Ar fi ideala o noua lege a pensiilor militare, care sa puna in centrul sau vechimea ca militar, gradul, funcția. Nu mai intru in detalii, ca s a discutat aici de nenumarate ori și n are rost. Ceea ce vreau sa spun e ca m a intristat ceea ce am citit aici, idei ale unor pensionari militari ca sa nu se dea ca se produc discriminari. Ajung sa l sustin pe Dogaru, ala cere si luna de pe cer, poate o ramane ceva. N am auzit sa spuna, aia nu dati, ca i prea mult.

  78. Pompiliu

    Cred ca nimeni nu înțelege de ce este lenovi nemulțumit… Pe a el cu peste 25 ani militar are aceeași pensie cu alt coleg care are doar 10 militar și 15 civil.. Ca exemplu..
    Pentru ca penalizările se fac din brutul pensiei militare.. Dar penalizarea ar trebui sa ducă la un cu as ntum brut în jur de 60% din salariu sau vaza de calcul.. Deci cel cu vechime matusalemica militareaprimește în mână pensie egala cu cel care are doar 10ani militar plus 15 civil…
    Amai explicat.. Dar se pare ca MULȚI CITESC DAR PUTINI PRICEP..

  79. Pompiliu

    Lenovi este unul dintre cei ce am fost convinși și de Huhurez, mai puțin dar și de către administratorul site-ului xpm.ro sa facem contestație pentru ca nu ni se acorda sporul pt OMM la pensia netă plafonata în plată după 15.09.2017..
    Am făcut mulți… Și am pierdut pe banda rulantă… Cred ca au câștigat vre-o 5…nu știu cum pentru ca aceleași instante de apel altora le au respins sau nu le-au menținut hotărârea din prima instanța.. Acum singura speranța este prevederea în legea pensiilor militare 223 cum se acorda acea suma pt OMM..
    Sau cum am spus mai demult și oe alte site-uri modificarea legii 80 din 1995 cu privire la sporul pt OMM se se specifice clar că se acordă separat de pensia militară asa cum se acorda și alte sume sau indemnizații.. Revoluționar, de autor etc..
    Mențiunea propusa de MAPN și Mai este necesara pentru a evita interpretarea legii 80 actuale..

  80. Serban

    @pompiliu
    Nu stiu ce sa zic atunci cand spuneti ca aveti pensie F mare brut si f mic net….si ati iesit la pensie in 2019( ca luna nu ati binevoit sa o comunicati)…nici ’17 nici macar ’18 si sunteti deja ff nemultumit cu o pensie f mica/net dupa cum tot dvs spuneti..va rog sa imi spuneti ce intelegeti dvs in suma concreta prin, nu pensie mica ci „foarte mica”….chiar vreti sa va spun care este pensia mea astazi (iesit la pensie la 30.06.2001 cu ocazia restructurarilor si a desfiintarilor a sute de unitati pt intrarea in NATO,in acea perioada de cativa ani fiind disponibilizati zeci de mii de ofiteri
    Daca pensia dvs este f. mica a mea care este un pic peste jumatate din a dvs cum sa o numesc??? minuscula?? …si mai sunt in aceasta situatie zeci de mii de pensionari.Deja daca ma gandesc la anii ce au urmat dupa 2002/03/04/…..2010 ma cam apuca ameteala. Si dvs cu un an de pensie militara…poate un pic mai mult de un an aveti o pensie FOARTE MICA???….ciudata scara asta de valori pe care o folositi domnule lt.col(r) Pompiliu
    cu stima unul cu acelasi grad si functie fost,in trupele RAA cu toata cariera petrecuta in SLP cu ture de 24/48 liber cu autostopul cu km de mers prin padure pe jos la deal la „cucuietii din deal” cu trg de infanterie in tura libara cu adunari PCR cu controale si aplicatii cu aviatia fostei urss …..venea asa un indicativ scurt:executati….tocmai cand ieseai din 24 ore de tura cu ochii din ecrane…si tinea fix 2 zile si nopti pana venea sa intri fix in tura urmatoare…si gataaa saptamana.Asta pana in ’90 dupa aia a mai trecut asa spre pension de domnisoare armata ro.Peste astea era naveta intre localitati(care iti lua o juma’ de zi „vacantele” in focarul de infectie din C Midia de 50-60 de zile intre serpi si balarii cu mustele facnd picaj in gamele….lucrarile te intretinere tehnica saptamanale(1 zi) lunare(3zile) semestriale 10 zile si uite asa au crescut copii si eu am imbatranit.Am stat mai mult in unitate decat cu familia,si asta la „program normal” Poate mai apare pe aici cineva care a trait aprox aceeasi viata militara, care va poate confirma daca mint si cat mint
    SD
    PS Si a inceput „nasolia” de la 14 ani cu LMDC…..am pierdut si bucata asta frumoasa din viata….Asta e!! nasol nu??(ca sa vb in limbajul de „jmeker”)
    PS1 Si va rog nu mai faceti exces de majuscule in postari,n-o sa fiti mai convingator asa ci folosind argumente nu majuscule.Majuscule folositi numai in cazuri cu totul deosebite…..restul stiti cum se zice pe net: Se interpreteaza/traduc ca urlete sau tipete….

  81. Serban

    @ Pompiliu
    Acum a aparut postarea dvs despre OMM.Va dau dreptate in acest caz.Oricum luati niste lectii de la venerabilul si tanarul in acelasi timp G.O….iar despre huhurezea e al treilea admin….pe primul nu-l mai retin,al doilea era „huhurez” al treilea cel de acum este „huhurezea….De fapt toti trei sunt /au fost secretomani despre nici unul nu se stia nimic,asa ca pot fi 1 sau 2 sau 3 habar n-am dar sigur din 2007/8 de cand cred ca-l citesc SIGUR zic e site de partid(ce partid se vede si din cosmos) Plata se face probabil in sistemul troc….ala cu reclame…multilevel marketing si alte dracovenii….daca scrii de bine de partid esti privilegiat acolo daca nu?? ai pus-o!!..eu am patit-o pe propria piele si nu odata de-a lungul anilor.Cat despre cenzura sau nepublicare..ohooo FSB,KGB,NKVD,NSA,CIA,BND and others sunt copii de tzatza..:))))
    na ca m-a lovit logoreea!!

  82. Pompiliu

    Domnule Șerban. Pentru dumneavoastră pentru ca susțineți ca aveți aceeași vechime militară în serviciu ca și mine adica 27 ani și 10 luni plus 12 ani și 3 luni pentru grupe de munca…
    La gradul avut și la aceasta vechime nu aveți cum sa fie pensia mai mica decât a mea chiar și pe legea lui Oprea..
    Și dacă chiar este mai mica la atâta vechii serviciu militare fără civilă atunci veți primi pensia bruta din grila sau cea calculata după formula MAPN care este tot cam pe acolo.. Oricum mai mare decât pensia mea netă plafonata în plată… Uitați-vă pe grila la lt. Col scădeți impozitul 10% și aflați cât a-ți primi net… Eu nu voi primi nimic în plus pentru ca pensia mea brută depășește baremul din grilă…
    Acum a-ți înțeles și dvs…
    Pensia din grila presupune vechime în serviciu de minim 25 ani… Asta pentru ca a-ți afirmat ca avem aceeași vechime mi.. Eu am 27si 10 luni plus grupe 39 și 10 luni..

  83. Pompiliu

    Scuze 27 și 7 luni plus grupe 39 și 10 luni.. 🤣

  84. Pompiliu

    Domnule Șerban.. În Sfârșit reveniți la realitate.. Scuze dacă prin ceea ce am postat am,, lovit, ” în cine nu trebuie..
    Ideea este ca eu vreau ca toți pensionarii militari sa fie aduși la zi prin echivalare cu cei ce se pensionează azi.si sa primească pensii im mână dau pe card la fel în funcție de grad, vechime, funcție, comanda, sporuri.. .. Atât..
    Dacă unii sunt nemulțumiți pentru ca au pensii nete mai mari… Sa fie sănătoși.. Dar ăștia nemulțumiți cu pensiile nete foarte mari nu vor sa se schimbe nimic dacă nu primesc și ei ceva…
    Asta bat piua într-una dar vad ca putini înțeleg…
    Sau sunt mai mulți cei cu pensiile foarte mari care accesează acest site sau sdla cu huhurez.. Ce naiba o însemna porumbel parca… 🤣

  85. Serban

    @ Pompiliu
    Despre viitor stiu ce si cum se promite/prevede.Ce o sa iasa pana la urma nu stiu.Oricum va fi mai rau decat e pt mine si cei analogi(ca sa zic asa) mie si sunt cu zecile de mii,(nu stiu exact) nu prea are cum sa fie mai rau….deci totul e relativ de bine.Asa m-am bucurat si in 2001 si apoi cu legea 263 apoi a venit randul L223 si uite asa te fac astia sa devii sceptic si lipsit de incredere,eu care eram gata sa fac totul pt oamenii din tara asta si pt armata ei si cand zic totul NU,nu glumesc deloc….acum cam ranjesc civilii in coltul gurii pai ce facusi bre?? te dai colonel si ai pensie de frezor cu 8 clase?….de asta mie teama sa nu ajungi ca mine /ca noi nu de altceva
    2- daca nu ma crezi ref la pensie comunica o cale(oricare) pe care sa luam legatura si o sa vezi cuponul meu de pensie.Daca nici atunci nu crezi…???
    PS Am avut in pluton in LMDC un coleg un tip cu totul deosebit numit POPA POMPILIU.Poate de acolo mi se trage chestia asta cu „pompiliu” Pt noi toti era -simpaticul pompilica- repet un baiat de zahar,….nu mai stiu nimic de el

  86. Serban

    am vrut sa zic „oricum n-are cum fi mai rau”

  87. Serban

    la mine sunt 27 si vreo 4 luni nu ma apuc sa rascolesc hartii acum cumulat 37 si 5-6 luni parca

  88. Serban

    huhurez=bufnita

  89. Pompiliu

    Domnule Șerban pe anexa,, Ciucă ” primeati brut 6070 și net 5663 numai dacă vechimea militara a fost de 25 ani..
    Pe proiectul aprobat în cd camera de munca a-ți fi primit în jur de 5000..
    AR FI FOST PERFECT OE ANEXA CIUCĂ PT DVS… DAR SA ȘTIȚI CA NU A FOST PREVAZUT CA DIN ACEL BRUT SE VA RETINE DORA IMPOZIT 10% ȘI NU TOATE TAXELE CA LA CEI DIN PREZENT…
    ATATA TIMP CÂT A FOST DOAR UN PROIECT. NU ȘTIM SFÂRȘITUL…

  90. Serban

    acolo e site de colonei infipti zeci de ani in scaune la birou cu spor de lumina artificiala, de calorifer caldut sau nu prea de radiatii(apropo ii invit la o statie de Rd Lc sa vada acolo radiatii nu amaratele lor smartfoane si antene vdf si orange sau digi,parasutati ca la un fel de sinecuri de rubedenii si prieteni +sarsanaua…nu toti bineinteles dar de unul stiu sigur si inca de mult…ghici care??.In nici un caz cezar sau kiss sau altii care au dus greul…Astia de care ti-am zis sunt comparabili cu „neasemuitul general” cu plete slinoase ala cu fosta brigitte sfat in dotare sau ca ontanu marele general de la sect ics al capitalei…nu-s departe nici astia

  91. Serban

    Pompiliu
    1 august 2020 – 0:54

    asta stiu…..ar fi/ daca/ poate/ deocamdata e azi 01.08 si e cu totul alta situatie.In rest am clarificat-o ca „am umplut-o de sange”:):)

  92. Serban

    pompiliu
    cred ca e cazul sa spun NB!

  93. Pompiliu

    Noapte bună. Și dvs și celor care doar citesc și nu scriu niciodată nimic…
    Chiar atât de putini sa fim interesați de aceste Pensii militare.?
    Poate nu ca ar fi trist…
    Pe la huhurez comenteaza aceeași.. De mult cu puține întrări noi. DAR DACĂ HUHUREZULUI NU-I CONVINE CE SCRII SAU TE CONTRAZICI CU EL…,, MAGNIFICUL NESTIUTOR”
    TE SUSPENDA DE LA COMENTARII…
    MACAR AICI PE ÎN CUIUL CĂTĂRII DOMNUL NEACȘU ÎMPREUNĂ CU CEILALȚI??? MATEIAȘ.. SINGURUL ȘI UNICUL ÎN AFARA DOMNULUI NEACȘU.. NU NE CENZUREAZĂ DACĂ NU JIGNIM PE NIMENI.. NU SCRIEM ABERAȚII..
    CHIAR ȘI CÂND GRESIM. PRIMIM O ATENȚIONARE…
    SUPER SITE..

  94. Pompiliu

    Pentru cei care nu știu în josul paginii este o căsuța unde treceți doar adresa de email și în momentul când se va posta un subiect nou veți primi o notificare în căsuța de gmail sau Yahoo sau ce aveți..

  95. Iosif

    Dle Neacsu,
    Care sa fie explicatia pt.care amendamentul la art.110 privind valorificarea OPTIONALA a stagiului civil adăugat dupa trecerea in rezerva a fost respins si nu este luat în considerare nici de d-voastra?
    Nu afectează bugetul MAPN, se va plati de la BASS din contributiile reținute pensionarilor militari, nu e legat de net si brut si are precedent in L127?
    Ce inseamna in motivatia MAPN de respingere a amendamentului ca ar produce OPERATIUNI FICTIVE?
    Are vreo legatura cu cele 400 dosare de pensie despre care se zice ca ar fi fost falsificate fara ca DNA sa se sesizeze?

  96. Serban

    pompiliu si:
    B dim. tuturor!
    Ba stim pt. ca e rubrica obligatoriu de completat.Cum sa nu stii daca n-ai incotro:)?? Multi se feresc de astea(cu e-mailul ) ca de dracu,se gandesc la „marile” lor secrete de 2 bani” cum ar fi ca ex. CNP-ul uitand ca e trecut pe orice amarata de reteta…printre alte modalitati.Probabil ca le e mare teama de prima cifra a CNP-ului ca ei poarta fuste si sunt trecuti acolo ca purtatori de pantaloni(scuze pt aparentul misoginism) Ba chiar am gasit un dobitoc caruia ii era teama sa-mi dea contul lui bancar desi eu aveam datorie la el si vroiam sa o achit si vroia sa-i trimit banii amaratii aia de 300 de lei prin mandat postal „ca pe vremea bunicii”..hi hi.Deh astia suntem cu astia luptam pardon,votam…cred ca totusi cea mai amuzanta(pt cine poate sa se mai amuze) si idioata perioada ramane totusi cea actuala…..antene 5G bagate in frunte sub piele „termoscanare”(ce denumire idioata)furtul singurului neuron disponibil(ca celalalt e in CO:)) conspiratie mondiala,illuminatti,guvern mondial,asasinarea batranilor prin arme biologice tip Covid…prabusirea intentionata a economiilor si provocarea de revolte sociale chiar de catre propriile guverne asaaa ca se plictiseau ei guvernele alea si-si „dau singuri de lucru”Si multe alte idiotenii inclusiv pamantul plat :)) Pai nu e clar ca „tara te vrea prost??”sistemul de invatamant inceput de „abramburica” si continuat de cohortele de ministri care nu stiau intrarea in minister si pana o invatau erau deja demisi. Apar imediat reptilienii si klingonienii si ghiveciul e gata….(pardon sunt deja cam peste tot pe net)
    Gata cu distractia ! capula fund!! apucati-va de calculat si rascalculat procente. Ca altfel vi le calculeaza daogaru ca e mare lipsa de cotizanti creduli si naivi.Si lui Apostol ii mai trebuie niste cauciucuri noi.Sa aveti ligheanul cu apa rece la indemana si nurofenul aproape
    In concluzie fiecare popor are conducatorii pe care ii merita si desigur nici noi nu facem exceptie

  97. Serban

    Am si eu o intrebare ca sunt mai nepregatit
    Ipotetic-un militar are-sa zicem- 20 de ani in serviciu(17serviciu MApN+3 sc mil) si 5 ani lucrati in civilie dupa trecerea in rezerva.Tot sa zicem ca este iesit la pensie prin perioada 2000-2010/13 sau alta cum doriti
    Dupa cum se spune pe aici rezulta ca pt cei doar 20 de ani in serviciu militar va fi penalizat, iar ceilalti 5 ani vor fi aruncati pur si simplu la gunoi neputand fi valorificati sub nici o forma(desi mergem pe varianta oficiala cu contr.munca , taxe ,impozite CASS ,CAS bla,bla)
    Deci 20 de ani in total la MApN + 5 ani fix civilie(poa’ sa fie si 10 ca la bani tot zero inseamna)….deeci ce se intampla cu omul ala.Ramane doar cu pensia de caca-o de la MApN?? si restul….??El nu e camarad cu noi?? 20 de ani vi se par cumva o vechime de neglijat?? Uite asa poate va fac sa va mai ganditi si la altii nu doar la propriile persoane si buzunare

  98. stefan

    Indiferent de parerea altora, indexarea cu indicele de 1,3 sau altele ptr unii mi se pare o super prostie.Baza de calcul trebuie in opinia mea sa fie reprezentata de un procent anume al soldei de grad, functie si vechime,raportate la soldele actuale. Celelalte elemente produc discriminari. la acestea se adauga OMM si atat. Stiu ca multi ar vrea sa beneficieze si de alte sporuri sa si traga ceva in plus dar nu e normal. Fiecare functie are si a avut greutatile/importanta ei specifice/specifica. Nu sunt unii mai militari ca altii.

  99. bazil

    @Iosif. Aveti dreptate, stagiul in civil adaugat trebuie acordat, la cerere, celor interesati care urmare a unui algoritm de calcul defectuos si defavorabil celor cu vechime mare il pierd in totalitate.Nu iau in calcul propunerile nastrusnice ale lui pampiliu care ar dori ca sa existe posibilitatea de a se trece la calculul pe L263 fara aplicarea cuantumului mai avantajos(culmea el zice sa faci cerere fara a sti rezultatul dupa care sa ramai in plata cu pensia pe L263 indiferent de rezultat! Ciudata camaraderie!)

  100. Pai daca prevederile actualei legi 223/2015 se aplica pentru toti militarii si politistii, activi sau rezervisti, de ce trebuie sa tinem cont numai de propunerile si amendamentele unui singur grup??!!! De ce nu se incearcam solutionarea tuturor erorilor sau omisiunilor din prezenta lege tinand cont de toate neajunsurile tuturor?? Pai OMM sau SOSP, pensia suplimentara, sporul pentru ani lucrati peste cei 25 de ani, etc, sunt irelevante??! Pai de ce pentru unii a existat o baza de calcul diferita fata de altora??? Nu mi se pare normal ca sa intervii pe blog si sa ceri ca sa ai o pensie cat unul care a lucrat minim 25 ani in calitate de militar sau politist! Frate sa primeasca fiecare aceleasi drepturi egale raportat la vechimea sa in munca si la functia pe care a ocupat-o!! Daca o s-o frecam in continuare in ritmul asta, nu se va realiza nimic concret si se va ajunge in continuare sa se apele la instantele de judecata!! Probabil ca asta e si scopul,nlse simuleaza ca va urma ceva bun pentru toti, dar pana la urma in final nu va decat un mare fas!!!

  101. bazil

    @cityzen. De acord cu d-ta , stagiul minimum de 25 ani in calitate de politist, militar este obligatoriu si ar trebui respectat. Una e sa muncesti in civil(ori detasat in afara sistemului cazon, sistem dur, cu numeroase restrictii si limitari ) unde de regula nu exista nici jumatate din restrictiile de militar si cu totul altceva e cand activezi peste 25 de ani in unitati operative. Iar pensiile cele mai mari , acum, unde se afla? Se compara oare resrictiile de toate felurile din unitatile operative cu activitatea din civil ?Si atunci, de ce psniile cele mai mari sunt la altii?

  102. geofreeland

    Da, disputele sunt constructive. Ele reprezintă comparații reale de interes individual și discrepanțele colective între generații. Din ce cauză? 1. Legile se fac, cu sprijin clientelar politic. 2. Legile nu mai sunt legi, cu putere de lege din moment ce pot fi amendate cu Ordonanțe guvernamentale tot din interes clientelar. Deja a ajuns o practică. A guverna prin ordonanțe cu putere de lege desfide sensul de legiuitor parlamentar. 3. Legile nu au dezbatere cu beneficiarii sau opozanții iar studiile de impact sunt superficiale și implică numai interese politico-financiare de conjuctură. 4. Polițiștii sunt „militari” dar militarii nu pot fi polițiști. Că ai în dotare legal o armă înseamnă că ești militar? Atunci și pădurarii sunt militari. Magistrații și-au însușit și ei șmecherește privațiunile militarilor dar ei au lefuri deja astronomice. Concluzia e una singură: să fie făcute legi clare pentru pensiile de stat ale militarilor și separat ale cui vreți sereiști, polițiști, magistrați etc. Armata e armată incomparabilă cu nimeni, ca misiuni, dotare, personal. Încă bântuie stafia comunismului de gașcă în organigramele instituțiilor.

  103. geofreeland

    „conjunctură” scuze

  104. neacsum

    @Iosif,
    Explicatia este simpla: Articolul respectiv este o modificare nu o punere in aplicare a legii 223. Daca vorbim de o lege reparatorie, atunci sa fie reparatorie, nu de modificare. Dupa ce reparam, vedem ce trebuie inlocuit, caci sunt mult mai multe aspecte de rezolvat. Pe de alta parte, nu potiinclude in pensia militara vechime realizata in baza altei legi. Pentru ceea ce sustine punctul respectiv e nevoie sa se lucreze la LEGEA PENSIILOR CIVLE. Parerea mea. Repet, nu am pretins ca le stiu pe toate, asa vad eu lucrurile. Astept prin Forum propuneri de … amendare dar din cate inteleg, nu se inghesuie lumea. Dar unde am gresit, voi corecta si voi sugera varianta imbunatatita.

  105. neacsum

    @Cityzen,
    Eu nici nu am sustinut ca trebuie sa aiba toti pensiile la fel, in conditiile existentei sporurilor, care se schimba dupa cum ies la pensie guleratii, e imposibil.Chiar am spus in nenumarate randuri ca e imposibil sa se realizeze ceea ce sustin unii care refuza sa vada realitatea, si anume pensii egale la grade functii si vechime egale. Pun si eu o intrebare: a cui crezi ca este vina ca nici pana azi nu avem un punct de vedere comun ?

  106. bazil

    D-le colonel Neacsu, de acord cu dvs. ca pensiile nu pot fi absolut egale chiar la grade, functii ,vechime egale insa acum exista diferente fff mari, nejustificate ,generate atat de data (anul)pensionarii cat si de algoritmul de calcul care pe unii ii favorizeaza , pe altii ii defavorizeaza ceea ce nu e corect din nici un pdv. De acord cu propunerea ca vechimea militara sa fie cea care conteaza in stabilirea pensiei militare.Pensia suplimentara si OMM sa fie calculate si acordate separat, indiferent de cuantum iar stagiul in civil sa poata fi valorificat , la cerere in sistemul civil .Pe de alta parte, media pensiilor la militari (cu precadere cei din unitatile operative) este cea mai mica.

  107. Vasile Iosif

    Dle Neacsu,
    Nu este necesara modificarea legii civile.
    Ea este acoperitoare.
    Dacă CSP eliberează si acum adeverința ca nu a „valorificat” in mod mincinos stagiul civil adaugat in pensia militara, cum pretinde acum si pt.militarii cu vechime militară suficienta pt.atingerea baremului maxim, atunci casele de pensii civile ar acorda pensia civila la 65 de ani pt.intreg stagiul civil adaugat.
    O fi vorba de invidie a celor care nu au mai putut lucra dupa trecerea in rezerva sau ce?
    Cu stima si felicitari pt.initiativa.

  108. bazil

    @Iosif. Nu stiu ce prevede noua lege civila insa L263 prevede un stagiu mimimal de cotizare la barbati de 15 ani, de aceea trebuie inclusa o prevedere pentru cei ce au stagiul necesar pensionarii in armata si un stagiu in civil care sa fie valorificat in civil. Deci, cei ce nu au muncit nici o zi iau ajutorul de 700 lei(pensie sociala) iar cei ce au muncit suplimentar (in civil)sa zicem 14 ani si 10 luni iau praful de pe toba. Halal problem! Bravos natiune!

  109. bazil

    o citire la prima vedere arata ca in realitate cei de la mai se opun la mai multe amendamente favorabile pensionarilor militari , amendamente care ar mai rezolva macar partial nedreptatile si inechitatile actuale. Propunerea clara ar fi ca ei sa decida (asta daca pot ) doar asupra pensionarilor lor, sa nu mai decida asupra pensionarilor militari ! Asta cu atat mai mult cu cat pensia medie la mai este mai mare ca la MApN.

  110. neacsum

    @Vasile Iosif,
    Ma invinuiti gratuit de sentimente pe care nu le cunosc. Eu nu sunt invidios pe nimeni, fiecare cu soarta lui, nu vreau sa fiu in locul nimanui, indiferent cine ar fi el, pentru ca nu stiu ce altceva as mai primi bonus. Daca nu am lucrat dupa pensionare este pentru ca nu am vrut, nu pentru ca nu am putut. Am decis sa ies la pensie si la pensie am ramas, si nu imi pare rau, nici nu sunt invidios.Aveti cumva impresia ca din invidie imi pierdtimpul incercand sa ajut? Asa cum am stat pana acum asa pot sta si de acum incolo, mult mai linistit si fara sa platesc din pensia mea pentru intretinerea unui site care nu imi aduce decat stress, nervi si comentarii de genul acesta.

  111. Nicolae

    @ Vreau sã fac o propunere,nu am vorbit cu dl.col.Neacsu,acum spun in premierã,dacã şi dânsul este de acord,de la anul doresc sã virez 3% din impozit cãtre acest Blog.Asta puteti face şi d.voastra,caredoriţi,postatori,
    cei care cunosc Blogul şi se informeazã din acest loc.
    Şi…mãi uşor cu criticile,omul acesta ţine un blog pt.noi,cei care nu ne putem informa numai decât de la TV.Stiti cum ne trateaza tv-urle,fiecare cu partidul lui.
    Deci,dacã se poate sã viram cei 3% din impozit,dl.Neaacsu sã ne spunã.Nu ne costà nimic.

    @Pompiliu
    Sunteţi de puţin timp la pensie,noi suntem mai demult,îti înţeleg supararea,dar ai grijã şi de sãnãtate.Noi ne spunem pasurile de ani de zile,fãrã prea mari realizari,drumul este lung şi presarat cu maracini.Esti un luptator,îmi place,dar grijã la sãnãtate.Daca ai înţeles ce am vrut sã spun,e bine.Sa auzim numai de bine!

  112. Iosif

    Dle Neacsu,
    Nu era vorba despre dv. Imi cer scuze daca asa s-a inteles.
    In discutiile care s-au purtat cu dl.gl.Jianu si CSP aceștia s-au opus vehement extragerii opționale a vechimii civile din vechimea efectivă fara un motiv explicit, obiectiv si rațional, fara afectarea bugetului MAPN.
    Dle Bazil,
    Stagiile de cotizare se recunosc între cele 2 sisteme, am primit in scris de la Casa județeană.Daca ai un an vechime, dupa 65 de ani, il poti valorifica.
    Un leu daca este, este muncit si meritat.
    De ce sa fie confiscat?
    Care este adevăratul motiv al CSP?
    Cu stima si consideratie pt.efortul dv.,

  113. Pop Iuliu

    @Iosif
    CPS nu dorește extragerea vechimii in civilie care a fost valorificata in ultima decizie de recalculare/stabilire a pensiei militare doar pentru ca nu au chef de munca, întrucât implica emiterea de noi decizii!!!!

  114. Titi

    @Iosif, cei mai multi nu doresc scoaterea vechimii din civilie deoarece de-abia au reusit sa stanga max. 36 de ani vechime totala!

  115. geofreeland

    Vorbim, și vorbim numai de pensii. De ce? Pentru că pensia înseamnă bani. Deci, vorbim de bani. Banii, în accepțiunea capitalistă, înseamnă posibilități logice de planifica orice. Adică libertatea de a face ceva raportat la bani. Traiul zilnic, o excursie, o achiziție, un act medical etc. Asta e valoarea libertății individuale. Limita oferită de banii din buzunar. Practic noi vorbim de libertate. Cine ne-o îngrădește? Cuantumul singurului venit, cu excepția celor care mai câștigă din muncă, din stipendii, chirii sau alte forme. Când vorbim de bani, cerând drepturi, invocând onoarea, demnitatea, traiul decent, comitem o inadvertență impardonabilă. Sunt noțiuni absolut intangibile cu banii. Când trăim într-o „Românie normală” ca cea de azi și de mâine, onoarea și demnitatea sunt negociate pe sub masă. Incompatibilitatea asocierii devine nulă când e vorba de bani.Adică libertate. Și ea e un lux, nu pentru noi.

  116. geofreeland

    POVEȘTI DE VIAȚĂ 43.Când te lua BOB la ochi, se ținea de tine. Un maistru militar cu o specialitate aparte le cam bea. Nu în unitate, în afara ei. Avea 4 copii, solda cât era, nevasta fără serviciu, bani puțini, discuții, reclamații. Ordin, judecare în Consiliu de onoare cu propunere de trecere în rezervă. Și el chiar susținea asta. Dezbatere publică, oprobiu, acuze, dat de exemplu negativ. Hotărârea Consiliului 3-2 pentru a nu fi trecut în rezervă. Scandal de sus, presiuni politice, ce exemplu dăm? etc. Comandantul infirmă hotărârea și se rejudecă. Același rezultat. Lecția primită de maistru l-a determinat să devină un model în întreaga carieră. Am ieșit cu toții la pensie, și el, copiii la casele lor și anual ne mai întâlnim. Acum e retras la țară, are o gospodărie model. La prima noastră întâlnire, m-a văzut și după un salut pseudo-milităresc îmi ia mâna să mi-o pupe. „Ești nebun, ce ai? Revino-ți!” „Dacă nu erai mata azi eram muritor de foame! Nevastă-mea te roagă să vii la noi!” Nu era umilință, nici recunoștință pur și simplu o conștiență că am decis un destin împreună cu alți patru camarazi care au pus valoarea deasupra unor pusee de moment sau presiuni politice.

  117. neacsum

    @Nicolae,
    Multumesc pentru intentie, nu e cazul. Am din ce sa imi platesc … intretinerea site-ului, nu e nevoie si nici posibil sa sustineti cumva, nu sunt societate pe actiuni, nici asociatie non profit, deci si moral si legal e imposibil. Daca am pomenit despre acest aspect a fost pentru ca sa fie inteles ca nu sunt dirijat de interese , nici politice, nici financiare, dfac ceea ce fac poate din prostie, si ma deranjeaza cand sunt banuit sau invinuit ca as urmari interese meschine sau as fi domniat de ura, invidie sau mai stiu eu ce alte sentimente fata de cineva anume. Crede fiecare ce vrea, cine nu, poate incerca sa vrifice, si daca gaseste undeva ceva contrar, sa arate tuturor.

  118. Ifrim Corneliu

    Lasati-o moarta cu ce scrie aici: O sa vedeti cu totii ca varianta adevarata, secreta, va fi adoptata si toti se vor bucura de ea, mai ales cei 68% redusi la actualizari si recalculari prin prodee mafiote sa imbuibe potentatii nesatui, deci exclus imbuibatii si cei 400 cu dosare falsificate sa le creasca mereu pensiile! De ce doar Generalii sa fie acolo la MApN, si nu Coloneii, Maiorii, Capitanii, Mistrii si Plutonierii? Ce dureri au Generalii, ce saracii ii indeamna sa fie acum eroi in papușoi, nu va intrebati putin? Ii face dreptate Generalul celui prapadit? Unde-i proportia de delegare si pentru maistri si subofiteri? Ai? A dracului dreptate rupta-n gura! Variantele expuse nu fac dreptate celor 68%, asa ca, vise, taica, vise… Ori ca se face dreptate la pastele cailor, prin 2022,2023, 2024 si la pulivara, ca daca acum, anul asta si pana la alegeri nu se face aplicarea majorarilor, atunci cand o sa va vedeti cefele o sa se mai faca actualizari!Va veti convinge dupa votul final, pentru ca politicienii acum cunosc realitatea de la pensiile militare, fiind clar informati ca gusterii isi vor trase spumele, tot pe gârlejele lor si nimic, nimic de eliminarea inechitatilor si discriminarilor, chiar de acum, inainte de alegeri! In consecinta, nu Generalii pe data de 04 August vor face cartile, ci in Camera Deputatilor, cum vor parlamentarii, care acum stiu Moartea caprioarei de Irina Loghin!

  119. Nicolae

    @Ifrim
    Care cãrţi? Cele din biblioteca sau cele de joc?😀
    Aş vrea s-o vãd şi p-asta!👍

  120. Pompiliu

    @ Iosif. Extragerea vechimii civile din pensia militară s-ar putea face fără ca pensia sa scadă doar dacă PENSIA ÎN PLATĂ DUPĂ RECALCULAREA DIN 2016 A FOST STABILITA ȘI RĂMASĂ ÎN PLATĂ CONFORM LEGII 223 LA O VECHIME MILITARĂ DE MINIM 25 ANI ȘI CUMULATĂ DE 36 ANI. LA CUMULATĂ ORI ANII PENTRU GRUPE ORI VECHIME CIVILĂ. PENTRU ACEȘTI 36 ANI PROCENTUL DE 65% A CRESCUT CU 11 ȘI A AJUNS LA 66 %. PLUS 9% PENSIA SUPLIMENTARĂ = 85% PROCENTUL MAXIM CARE SE PUTEA ACORDA DIN BAZA DE CALCUL. . ASTFEL SE OBȚINEA PENSIA MAXIMA CFM LEGII 223 VALABILĂ ATUNCI LA CARE SE ADAUGĂ 20% SPORUL PT OMM.
    DACĂ VECHIMEA MILITARĂ PLUS GRUPE ȘI PENSIA SUPLIMENTARĂ DEPĂȘEAU PLAFONUL DE 85% NU SE ACORDA ÎN PLUS NIMIC. DACĂ PESTE PROCENTUL DE 85 % ADICĂ VECHIMEA CUMULATĂ PESTE 36 ANI SUNT ANI LUCRĂRI CIVILĂ ATUNCI DOAR ACEIA AR PUTEA FI SCOȘI ȘI VALORIFICAȚI SEPARAT ÎN LEGEA CIVILĂ. O SA VA DAU ȘI UN EXEMPLU. SA PRESUPUNEM CA AR FI FOST LUCRAȚI PESTE VECHIMEA NECESARĂ 15 ANI (CEEA CE MI SE OARE MULT DUPĂ 25 ANI MILITAR..) ÎN CEI 15 ANI CIVILĂ MAI MULT DECÂT SIGUR CA SALARIUL A FOST SUB SALARIUL MEDIU BRUT PE ECONOMIE DAR SA ZICEM CA A FOST EGAL.. 15 ANI =15 PUNCTE x 15 ani vechime /35 ani vechime necesara = 6.42 puncte x75 lei vrsp = 482 lei pensie civilă pentru 25 ani lucrați și plătit cu salariu mediu brut pe economie, care anul asta e vre-o 5400 lei??
    DACĂ PENSIA MILITARĂ DUPĂ RECALCULAREA DIN 2016 A RĂMAS CEA STABILITA PE LEGEA CIVILĂ PENTRU CA ERA MAI MARE ATUNCI VECHIMEA CIVILĂ NU SE MAI POATE EXTRAGE PENTRU CA A FOST VALORIFICATA PÂNĂ ÎN 2016.
    VECHIMEA CIVILĂ DE DUPĂ 2016 SE VALORIFICA LA 65 ANI.
    SPER SA FI ÎNȚELES..

  121. Pompiliu

    La calculul pentru pensia civila am scris greșit 25 ani este pentru 15 ani vechime civil.

  122. Pompiliu

    Eu nu cred ca la Recalcularea din 2016 au rămas în plată pensii calculate pe legea 223 la o vechime militară în serviciu sub 20 ani chiar dacă vechimea civilă a fost sa zicem de încă 16 ani.. Asta dacă pensionarul ar fi fost disponibilizat în 2000. Cel sub 20 ani ar fi avut grade inferioare fata de unul cu 25 ani, sporuri în procent mai mic, OMM doar 10 % pt 15 ani si mai mult ca sigur că a rămas în plată pensia calculata pe legea Oprea sau a cui a fost în 2011-2013 la care au fost luați în considerare și anii 2000-2016 civil..

  123. Socrate Toma

    Referitor la propuneri și discuțiile la propuneri , cred că trebuie lăsata varianta amendamentelor pe care le-au făcut cele două ministere, ei cunosc realitatea și pot să facă realist ceea ce noi , părtinitori fiind , nu putem realiza. Sunt prea multe dorinți care ocolesc realitatea.

  124. Pompiliu

    Pensiile militare nu produc emoții pozitive la publicul larg și la votanții atât ai PSD, PNL cât mai ales ai USR și PMP..
    Sa nu credeți ca deputații vor vota cu 2 mâini creșteri spectaculoase ale pensiilor militare cum au făcut-o când au votat dublarea alocațiilor pentru copii și alte legi care dau bine la public..
    Și eu cred ca dacă se va vota pozitiv atunci nu vor fi agreate decât propunerile ministerelor pentru ca vor arunca vina pe acestea pentru creșterea la cine va fi iar pentru cei nemulțumiti de vina vor fi tot Ministerele ca nu au vrut deși ei deputații ar fi dat.. Asa vor impusca 2 iepuri…
    Aștept contraziceți dacă nu am dreptate….

  125. bazil

    Pampiliu, ca sa fim corecti cred ca emotiile cele mai mari apar cand cei de la butoane vad tabelele cu pensiile din snaops si constata ca peste 10.000 din ele depasesc, unele consistent ,10.000 lei.Emotii si mai mari apar cand ei citesc ca unele personalitati au iesit la pensie (la cativa ani peste 40 de ani) cu cca 15000 lei si a doua zi au fost angajati pe aceleasi posturi (fp ) cu cca 10.000-13.000 lei! Astea da emotii! Basca , atunci cand il vad pe mult stimatul si fericitul cu peste 80.000 lei pensie iti inchipui ce fericire ii apuca! Si ce emotii!

  126. Titi

    @Pompiliu, deocamdata L.263/2010 este inca in vigoare si pensia civila se calculeaza cam asa :
    15 puncte totale/35 ani x 1265 lei= pensie primita de la Casa teritoriala !

  127. bazil

    @Titi. Aveti dreptate . Don Pampiliu ar trebui sa urmeze un curs de studiere a L223/2015 si L263/2010 cu modificarile si completarile ulterioare! Apoi sa posteze pe aici ! E doar o propunere , in rest il stimez!

  128. Ifrim

    @Pompiliu.Eu credeam că nu a cerut nimeni creșteri spectaculoase de pensii ci doar concordanță între generațiile vechi și noi!

  129. Pompiliu

    Vai Titi ce creștere.. De la 482 la 542 pe 263…înseamnă că legea 263 este mai buna decât asta a lui Olguta…
    Bazil… Nu-ți mai zic nimic… Citește, calculează întreabă și pe alții care se pricep, dacă tu nu știi apoi poți vb despre mine..sau dacă ma pricep sau nu la calculul pensiei exemplul meu era pe legea Olgutei…

  130. Pompiliu

    Și când am scris ca aștept contraziceri ma refeream și la scoaterea vechimii civile din pensia militară…dacă cu tot cu anii civili și calculata pe 223 a fost mai mare decât cea în plată în 2016 calculată pe legea civilă..

  131. Titi

    @Pompiliu, daca nu solicitam la CMZ acordarea grupelor de munca cf.M 123/2015 si ramaneam cu cei 6 ani cf.M 116/2001, astazi stateam linistit si nu-mi mai bateam capul ca pierd 8% din Pensia Suplimentara; degeaba am obtinut 7 ani in plus, ajungand la 44 de ani vechime cumulata, daca am ramas fara 8 procente pentru PS !
    Adica ce mi-au dat cu Stanga, mi-au luat cu dreapta !

  132. Pompiliu

    Vechimea suplimentară datorită grupelor de muncă din timpul serviciului militar nu s-ar putea scoate din pensia militară și nici nu s-ar pitea valorifica în legea civilă chiar dacă a-ți depășit necesarul pentru cei 85 % ,chiar dacă ar fi modificată legea 223. Poate doar vechimea civilă, dacă nu este necesara pentru atingerea plafonului de 85%, dar vedeți și dvs ce pensii ar aduce în sistemul civil 15 ani de contributivitate la 8 ore și la un salariu egal cu salariul mediu brut pe economie..
    Ori majoritatea care au lucrat civil au avut salarii sub salariul mediu brut pe economie, cel puțin la mulți pe care îi cunosc și au lucrat după pensionare.

  133. Ric

    Observatie:
    – pensionarii au reclamat o serie de diferențe și au propus niște solutii
    – ministerul, care din comentariile de pe acest site și încă unul similar rezulta ca este dușmanul nr. 1 al pensionarilor, adaugă la lista pensionarilor încă o problema care generează diferențe și pe care e dispus sa o rezolve (omm)
    – Parlamentul agreează un proiect de amendament inițiat de minister prin care se propune o soluție aplicabila imediat pentru rezolvarea problemei omm (stoparea perpetuarii acestei probleme), dar și amânarea rezolvării celorlalte
    – Reacție pensionari: sa se elimine amendamentul omm, pentru ca generează alte diferente
    No comment.
    Nota: dacă pensiile vor fi taxate, cred ca ne vom bucura foarte mult ca am refuzat sa compensam pierderea, cu un spor adăugat la net
    Pe de alta parte, vad ca se tot propune scoaterea pensiei suplimentare din procentul care sta la baza pensiei, dar acest lucru este benefic doar pentru cei care ajung la procentul maxim fără pensia suplimentara, pentru ca pentru ceilalți, aceasta abordare le va aduce o pierdere, deoarece se folosește același procent, dar se adauga la o suma mai mica.

  134. Nicolae

    In spiritul adevãrului,pãrerea mea este urmatoarea:
    1.Anii lucraţi in civil înainte de a intra în structurile SNAOPSN,trebuie valorificati la pensia militarã cã vechime.
    De ce spun acest lucru,cei în cauzã(nu este cazul meu)au venit cu transfer din civilie în baza unor legi.Sunt unele posturi in structurile militare care trebuiau completate cu specialişti şi au fost adusi civili.
    Deasememenea,unii colegi au lucrat înainte de a intra intr-o scoala militarã 2,3,4 ani.Acum ce sã facã sã li se stearga vechmea?
    2.Tot corect este ca vechimea realizatã dupã ce ai trecut in rezervã sã fie valorificatã in baza legii civile.
    Şi…cã sã nu se interpreteze ceea ce am spus,nu mã regãsesc nici la pnct.1 nici la pnct.2.

  135. Titi

    @Pomiliu, n-am sugerat asa ceva!

  136. Luca Adi

    Toate pensiile militare de peste 7.000 lei sunt furt de la bugetul de stat!

  137. neacsum

    @Titi,
    Am revazut art 30. Acesta a fost modificat initial de OUG 57/2015, asa ca forma cu grupele de munca nu mai xista in lege. Deci ramane in varianta propusa . dar, asa cum am spus mai sus, trebuie avuta mare grijasi actionat cand cele doua ordonante vor fi discutate, caci altfel, daca vor fi aprobate sau vor fi anulate fara a se verifica implicatiile, si modificarile pe care le-au adus L223, vom fi intr-un rahat si mai mare.

  138. Nicolae

    Corect!

  139. neacsum

    @Socrate Toma, Pai pana acuma tot am lasat dupa cum au vrut cei de la ministere, si prin OUG57,si prin OUG 59, si prin OUG 114 si uite unde am ajuns. Cand vei invata ca MApN nu vrea decat sa ne ia din pensie, nu sa dea?

  140. Nicolae

    Poate omul nu e interesat,de aceea nu vede şi nu a invãtat nimic în tot aceşti ani.Alta explicatie nu vãd.Poate ne spune d.lui care ar fi soluţiile pentru a nu mai ocoli realitatea.
    Realitatea este cea pe care am trãit şi o trãim,am vãzut şi o vedem.

  141. iosif

    Domnule Pompiliu,

    E adevarat ce spuneti, dar nici binele cu forta nu poate fi acceptat.
    Sa mi se lase dreptul sa OPTEZ.

    Asa cum permite si Legea nr.127/2019 art.161 extragerea stagiilor militare din vechimea civila si valorificarea lor la CSP, asa sa se permita, OPTIONAL, si extragerea stagiilor civile din vechimea militara si valorificarea lor la casele civile .

    Ce este asa de greu de priceput sau de realizat?

    Decat nici un leu in pensia militara, mai bine 1 leu de la casele de pensii civile.

    Cu stima,

  142. MM

    Totusi stie cineva detalii privind presupusa intalnire de la MApN sau daca s-a stabilit cand se intocmeste si aproba celebrul de acum Raport comun?

  143. Pompiliu

    Iosif… Eu am dat doar exemple… Din partea mea fiecare poate să-și scoată din vechime ce vrea.. Dar s ar putea sa piardă la pensia militară prin scoaterea vechimii civile mai mult decât câștiga pe calculul civil.
    În legea 263 care se aplica azi vechimea militară nici nu se ia în considerare la stabilirea pensiei de vârstă… Și nici nu ți se spune asta. Trebuie sa știi tu ca pentru anii de serviciu în MAPN sau MAI dacă ai minim 10 trebuie sa depui cerere la ultima unitate au de ai activat pentru pensia militara…
    Deci în legea civilă nu-ți scoți tu singur anii ți se scot automat… Adică pentru ei nu ți se dau puncte… Cel puțin asa era prin 2011 când s a pensionat la virsta tatăl meu și la pensia civila nu i au pus anii de subofiter dintre 1967-1977 cu tot și armată vreo 10 ani și ceva plus grupe a avut 14 ani cumulativ.. Dar nu i au spus de la CPS MB ca pentru anii respectivi trebuie sa ceara pensie militară de la CPS MAI..asta era în aprilie.. Abia prin decembrie am aflat eu de la un coleg care avea un prieten la CPS MAI ca pentru anii lucrați la MAI trebuie sa primească încă o pensie… A depus dosarul atunci di în februarie 2012 i a venit încă o pensie de 770 lei parcă.. Pe lângă cea civila de 980 lei.. Oricum în 2017 când a decedat avea pensie civila vre-o 1000 lei și militară 816 lei..
    Eu nu sunt împotriva extragerii anilor civili din pensia militară numai nu știu dacă va avantaja pe cineva… V am dat un exemplu mai sus cât înseamnă pensie civila pentru 15 ani vechime civil și la salariul mediu pe economie. Ori majoritatea celor care au mai lucrat după pensie ori au lucrat pe salariul minim și luau mai mult în mână la negru, ori pe contracte de 4 ore, ori direct la negru pentru ca se ganteau ca oricum au do pensie și îi interesa doar câștigul în bani mai puțin documentele legale..
    Pe mine ma interesează ca legea sa fie echitabila pentru toți militarii și polițiștii în funcție de cât au lucrat și de toate drepturile pe care alții le-au avut iar cei de după 15.09.2017 nu le mai au… dar nu ma interesează ca unul are mai mult sau mai puțin decât mine.

  144. iosif

    Dle Pompiliu,

    Ca sa fie clar pentru toata lumea.

    Amendamentul art.110 alin.5, sustinut chiar de catre Presedintele Comisiei de munca, dl.Solomon si de dl.Capraru, fost Presedinte al Comisiei de aparare, – persoane bine informate – prevede posibilitatea OPTIUNII.
    Aceasta inseamna ca nu obliga pe nimeni la nimic, fiecare isi alege solutia cea mai avantajoasa.

    Problema se pune numai pentru cei care au o vechime exclusiv militara suficient de mare, impreuna cu conditiile de munca speciale, pentru a atinge plafonul militar maxim admis.

    Acesti militari nu incaseaza nici un leu ca pensie in plus pentru stagiul civil adaugat dupa trecerea in rezerva din perioada 2010 – 2015, desi au platit contributii la BASS ca orice civil, fara legatura cu Armata.

    Ei trebuie sa aibe dreptul sa OPTEZE pentru valorificarea acestor contributii platite la BASS in sistemul civil pentru ca in sistemul de pensii militare nu le aduce nici un beneficiu, desi, in mod mincinos, CSP sustine ca stagiul civil adaugat ar fi fost valorificat in pensia militaria.

    Bugetul MApN nu va fi afectat pentru ca platile se vor efectua de la BASS unde s-au dus si conbtributiile lor.

    Mai mult, normele de tehnica legislativa obliga pe Legiuitor ca atunci cand introduce intr-o lege o prevedere de tipul celei din art.161 din Legea nr.127/2019 sa o armonizeze cu cadrul legislativ existent, respectiv cu Legea nr.223/2015, din considerente de simetrie juridica.

    Repet,nu conteaza cat este de mare, conteaza ca este in plus.

    Cu stima,

  145. geofreeland

    Dacă un militar pensionar a lucrat și după pensie în sectorul civil impozitat e normal ca, separat, și automat, vechimea, tot de contribuție la stat, să fie valorificată, adițional la pensia militară. Oare e greu? Ce e greu cu atâtea mijloace informatice?

  146. iosif

    E greu, dle Geo,greu, greu.
    Cu stima,

  147. GIGI

    Art.1105. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special sistemul administraţiei penitenciare, care au contribuit la sistemul public de pensii după trecerea în rezervă şi ale căror stagii de cotizare pentru aceste
    perioade au fost valorificate la casele de pensii sectoriale,conform prevederilor Legii nr.263/2010 privind sistemulunitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, la cerere, pot opta pentru această perioadă, pentru
    transferul punctajelor medii anuale şi a vechimii acumulate până la 31 decembrie 2015 în sistemul public la casele de pensii teritoriale.”
    Nu vi se pare ca logic ar fi ca vechimea in civilie dupa trecerea in rezerva cu drept de pensie militara sa fie valorificata la casele civile !?
    Sau macar sa dea posibilitatea omului sa opteze, desi este ilogic sa lucrez 16 ani in armata dupa care inca 20 in civile si sa incasez o pensie militara pentru 36 de ani vechime in ARMATA !!!!!!

  148. Socrate Toma

    Lui Neacșu , răspuns la ” Cand vei invata ca MApN nu vrea decat sa ne ia din pensie, nu sa dea?” – nu am ce să învăț , cunosc regula. Poți să juri dumneata că ți-a luat cineva ceva din pensie , ilegal , adică fiindcă așa ar fi vrut „gulerații” , așa cum sunt gratulați ofițerii de la CSP ? Cele două instituții au contribuit la elaborarea actelor normative după canoane primite de la politic. Pe blogul său , HuhuRez , demonstrează juridic de ce nu s-a acordat la recalcularea pensiilor militare în baza Legii 119/2010 și OUG1/2011 cuantumul mai avantajos și are dreptate. Cuantumul avantajos a fost acordat de către guvernul condus de Ponta în baza unui nou act legislativ, aprobat de Parlament . Cu toata cazna de a demonstra contrariul , propunerile pe care le-au făcut cele două instituții , abilitate să facă propuneri ,la Plx. 199/2020 sunt pertinente și satisfac multe pretenții , mai puțin pretențiile acelora care vor mult mai mult decât se poate și care sunt, mai mult decât evident, asurde .
    Bineînțeles ,dacă prin avansarea unor cerințe absurde nu se urmăresc și alte scopuri ascunse.

  149. VASILE B.

    Ce va mai freaca grija pe unii de cei care au lucrat dupa trecerea in rezerva, cetatene ai facut cerere la CPS sa-ti ia in calcul si perioada lucrata in viata civila, tea obligat cineva??,nu atunci pa.

  150. iosif

    Dle Vasile B,

    Ce inseamna „pa”?
    Pa la contributiile platite la BASS?
    Cu ce drept se face CPS stapana pe contributiile platite de rezervisti la BASS?
    Nu asa a fost Legea 263?
    S-a spus in Legea 263 ca daca ceri valorificarea stagiului civil adaugat dupa trecerea in rezerva ti se vor confisca mai tarziu contributiile ?
    A fost o capcana?
    A fost premeditat?
    Cine este autorul? D-voastra?

  151. Pompiliu

    Daca pensionarii militari au lucrat in perioada 2010 – 2016 civil in fiecarecan au dus acele adeverințe la CPS si automat oensia calculată atunci pe legea Oprea a crescut in fiecare an cu anumite sume deci anii aceea de vechime au fost valorificati pana la recalcularea pe 223. Daca duoa recalcularea pe 223 pensia a iesit mai mare au rămas în plata cu pensia pe 223 si au primit bani din urma pentru diferența intre pensii de la 01.01 2016 pana la recalculare.
    Daca pensia calculata până la 31.12.2015 indexata in 2016 si 2017 sau pana cand s a facut recalcularea era mai mare decât cea calculata pe legea 223 atunci a rămas în plata pensia asa zis civila si prin emitetea noii decizii a devenit pensie militară de stat dispărând punctele…
    Acum banuiesc ca dv sunteti in cazul cu creșterea pe 223, ati primot si din urma diferența dintre pensii începând cu 1 ianuarie 2016 si acum vreti sa scoateti anii civili din decizia pe 223 pentru ca nu va aduc bani in plus… OMITETI INSA CA ACEI ANI AU ADUS BANI IN PLUS PÂNĂ IN 2016 SI ATI BENEFICIAT DE EI ORI ELIMINAREA ACESTORA ACUM SI SOLICITAREA DIN NOU DE PENSII PE BAZA ACELOR ANI AR INSEMNA SA PRIMITI DE 2 ORI BANI LA PENSIE SAU SA DATI INAPOI BANII CU CARE V A CTESCUT PENSIA INTRE 2010 SI 2016 SI SA LUATI DE ACUM INCOLO O PENSIE SEPARATA CIVILĂ..Pentru acei 6 ANI..si cati a-ți mai adunat pana acum..
    Nu cred ca se pot scoate anii din pensia civilă daca au fost platiti bani la acea vreme.
    Chiar daca unii membri ai comisiei au introdus acel articol s ar putea sa nu fi cunoscut legislatia in vigoare..

  152. Nicolae

    Nene VASILE B,PA şi Pu……la mare!😀
    Ai lucrat,ai lucrat mult in civilie?Sã fim sãnatosi,poţi sã o materializezi unde Vrei(vechimea).
    Pe la locala se ia ca militar sau civil?

  153. GIGI

    Cetatene Vasile B, te-a obligat LEGEA . Pe care se pare ca tu nu o cunosti ! Daca aveai pensie militara erai obligat sa duci la CSP vechimea. Militarii care nu aveau pensie s-au pensionat intre 2010-2015 la casele civile si acolo duceau vechimea dupa iesirea la pensie, obligatoriu. Dupa 2015, daca indeplineau conditiile de pensie militara, si-au luat vechimea in armata de la casele civile si si-au facut pensie militara e la CSP. Cu ce au ramas la casele civile li s-a recalculat pensia civila, EVIDENT MAI MICA, si le cumuleaza pe cele doua.
    Ce parere aveti domnule Vasile B ? Nu credeti ca si reciproca este valabila ? Adica sa optez eu unde sa valorific vechimea din civilie, desi in orice tara normala, vorba domnului Iosif, din moment ca m-ai pus sa platesc contributii la stat, normal tot de acolo trebuie sa iau si pensie, la 65 de ani !!!?

  154. Titi

    @Iosif, îmi aduc si eu aminte ca in Toamna anului 2015, am indemnat toti colegii care au mai lucrat in viata civila, sa solicite Angajatorului Adeverinte cu perioada si veniturile obtinute si sa le trimita la CPS a MApN pentru recalcularea pensiei cf.L.223 !
    Ulterior a aparut si OuG 57/2015, M 123 si M 25, care pe cei mai multi i-a avantajat prin faptul ca n-au depasit procentul de 85% din baza de calcul, dar am avut si doi colegi care ulterior nu mi-au multumit !
    Dar ADEVARUL este ca CPS A INTRODUS IN VECHIME, PERIOADELE DIN VIATA CIVILA NUMAI LA SOLICITAREA BENEFICIARILOR !
    La dumneata cum a fost domnule Iosif ?

  155. Pompiliu

    Corect ce spune Titi.
    Eu mi-am făcut calculul la vechimea militara plus grupe si pensia suplimentară am vazut ca doar cu acestea depășesc plafonul de 85 % (am avut 89) si nu am mai adăugat la dosarul de pensie încă 2 ani de civil pe care îi lucrasem inainte… Asta puteai sa facă doar cei care nu au dus adeverinte la CPS după fiecare an lucrat după pensionare cand era in vigoare legea Oprea… Cred… Oricum pentru vechimea aceea pensia creștea deci au beneficiat de bani în plus la pensie..

  156. bazil

    (3) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (1), precum și cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.
    Deci, d-le Titi, pana la 31.dec.2015 fiecare rezervist putea sa trimita la CPS solicitare de includere a stagiului de cotizare adaugat in calculul pe L263 NU pe L223 care intra in vigoare la 01.01.2016! Automat, anii respectivi intrau in calculul pe L223 ! Stagiile ramase nevalorificate precum si cele ce vor fi fost realizate ulterior , vor fi valorificate in sist public. ATENTIE, nu confundati ca pampiliu narfa cu ambalajul cu sau fara eticheta! Acum se cere sa existe optiunea, pentru cine doreste, in conditiile cuantumului mai avantajos(ca la altii mii care si acum sunt pe cuantumul mai avantajos) , sa extraga tot stagiul de cotizare adaugat( care nu mai da nici un leu la cuantumul pensiei militare) si sa il valorifice la civili.

  157. Pompiliu

    Bazil… Cred ca dumneata faci o confuzie… Cei 68% au rămas in plată cu pensiile calculate pe 263 + anii adaugati pana la sfârșitul anului 2015… Ceilalți 32 % au rămas cu pensiile stabilite pe 233 pe cacau ieșit mai mari…
    Prin urmare singurii care ar putea sa extraga din vechime anii lucrati ca civil, daca legea s-ar modifica, sunt cei cărora oensiile militare leau crescut sau msi oe intelesul dvs. Cei care dejavau pensii mari sau peste medie… S-ar putea totusi ca o mare parte din cei 32% sa fi avut nevoie si de anii de vechime civilă de după pensionare…

  158. Titi

    @bazil, mai citeste si Art.109 din Legea nr.223/2015:
    „3)Pensiile prevăzute la alin. (1) pot fi recalculate, în condițiile prezentei legi, și în situația depunerii de documente nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se acordă, în termen de cel mult 24 de luni, începând cu luna următoare depunerii documentelor.
    Jurisprudență, Reviste (2)

    (4) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (3), precum și cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.”

  159. neacsum

    @Pai aia e problema Geo, in civilie se ia in considerare contributia, indiferent unde ai lucrat, iar conform legii 223, unde pensia se calculeaza pe alte baze se ia in considerare vechimea in armata. Din cauza asta, nu se poate amesteca vechimea contributiva.

  160. iosif

    Corect, dle Bazil.

    In ultima decizie de pensie pe Legea nr.263, din decembrie 2015, inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.223, era inscris si evidentiat separat punctajul cuvenit pentru stagiul civil adaugat, repet, separat de punctajul pentru vechimea militara.

    In mod normal, avand in vedere ca Decizia de pensie era PENTRU LIMITA DE VARSTA, ar fi trebuit, pur si simplu, ca la cuantumul calculat conform algoritmului prevazut de L223 pentru vechimea militara sa se adauge cuantumul corespunzator stagiului civil adaugat inscris anterior pe ultima decizie de pensie PENTRU LIMITA DE VARSTA emisa in baza L263.

    Si sa nu se amestece CPS ci sa primesc un talon separat de pensie de la casa judeteana de pensii, intrucat punctajul pentru stagiul civil adaugat nu trebuie platit din bugetul MApN pe care il diminueaza nejustificat ci din BASS, unde au fost virate contributiile personale si ale angajatorului privat.

    SE AMESTECA APA CU ULEIUL cum nu exista in nici o armata NATO,
    Suntem din nou ORIGINALI.

    Cu stima,

  161. MM

    Se mai discuta astăzi ceva pe undeva? Mister…nimeni dintre cei care stiu ceva nu zice nimic…..malc… doar câțiva de pe aici si colo își bat capul cu propuneri și justificări…. ceva concret există… O întâlnire la Mapn…la camera… la comisii??

  162. geofreeland

    @MM Nerăbdarea se transformă în răbdare…a măgarului. Mai dăm un miliard pe radare la francezi. Apoi mai vin și alții la rând. Deci răbdare și…

  163. Titi

    A fost o perioada(cred ca pana la intrarea in vigoare a L 263) cand MApN avea pensia militara calculata cf.L.164/2001, dar si punctajul calculat cf.L.19/2000 ptr.perioada din civilie, si trimitea pensia beneficiarilor, pe un sigur cupon(parca )!

  164. geofreeland

    @ Titi A fost ce-a fost. Ok. Dar acum ce va fi? Negură cețoasă…

  165. geofreeland

    POVEȘTI DE VIAȚĂ 43.”Mamaie, ce tot ții masca aia prin curte? Nu te deranjează?” Sprijinită în sapa de buruieni, oftă și-mi zise peste gard:” Mamă, eu purtai broboada peste gură de ani de zile, mă învățai, da’ acu’ îmi zise fie-mea că ăștia dau cu covidu’ ăsta și din avioane pe noi. Și-mi zise că unu’ de la ei, unu’ Bil parcă, că nu vor mai fi bătrâni pe pământu’ ăsta. Și io o ascult, știe ea, mânca-o-aș. Și mă spăl, dau cu mătura lângă casă, și mă spăl tot timpul” Am rămas interzis. „Zici că dau din avioane?” „Păi dau, mamă, să nu mai dea ăștia pensii”. Am plecat tot frământându-mă de ce oare strugurii sunt arși la bob.

  166. geofreeland

    Ne-am tot rugat să vină americanii. Au venit, avem parteneriat strategic care ne garantează integritatea teritorială. Am degradat de la nivel armate, corpuri de armate la divizii. Am redus la minimum industria de apărare. E mai ieftin zic ei, americanii, brand mondial, să ne plătiți pe noi și noi vă apărăm. Că tot avem interese p-aici. Totul e o afacere, ca orice interes politic. Sun Tzî își râde în barbă, de dincolo de timp. Din 2% PIB pentru apărare ce să mai rămână pentru pensiile militarilor? Cam asta e târguiala de azi.

  167. Nicusoor

    Buna ziua,

    Are cineva detalii la ce ora incepe astazi intrunirea comisiilor?

  168. bazil

    @Titi. Multumesc pentru completare. Vreau sa sublinize insa ca potrivit art. 16 din Constitutie si art. 2 din L223/2015 rezervistii trebuie sa fie tratati in mod egal , fara favoritisme si amendamente pentru smecheri.Ai contribuit din buzunarul propriu la pensia suplimentara-trebuie sa benbeficiezi de ea!Acum, cei cu vechime mica beneficiaza , cei cu vechime mare. nu. Ai stagiu de cotizare adaugat, trebuie sa ai posibilitatea de a opta pentru valorificarea acestuia, la cerere in sistemul civil daca in sistemul militar nu iti aduce nimic la cuantum! La fel, cu indexarea de 5% din 2016! Suntem oare bantusatan , tara bananiera de se intampla umilintele astea pentru majoritatea rezervistilor, in favoarea celor cu pensii de 5 cifre?

  169. bazil

    @Titi. Multumesc pentru completare. Vreau sa sublinize insa ca potrivit art. 16 din Constitutie si art. 2 din L223/2015 rezervistii trebuie sa fie tratati in mod egal , fara favoritisme si amendamente pentru smecheri.Ai contribuit din buzunarul propriu la pensia suplimentara-trebuie sa benbeficiezi de ea!Acum, cei cu vechime mica beneficiaza , cei cu vechime mare. nu. Ai stagiu de cotizare adaugat, trebuie sa ai posibilitatea de a opta pentru valorificarea acestuia, la cerere in sistemul civil daca in sistemul militar nu iti aduce nimic la cuantum!

  170. bazil

    Scuze pentru repetare. Sper ca s-a inteles ce am dorit sa subliniez.

  171. Puriu

    Bazil și pensiile militare peste 10.000 RON sunt favoritisme!

  172. Pompiliu

    Ia uite cum e pe la alții..
    Franța, generoasă cu militarii și artiștii
    În Statele Unite, după 20 de ani în armată, pensia pornește de la 22.000 de dolari pe an. Pe lângă suma primită, foștii militari au acces la diferite facilități recreaționale sau la market-urile din interiorul bazelor militare. În 2017, în urma unei reforme a sistemului de pensii militare, a fost tăiat accesul gratuit la serviciile medicale sau stomatologice. În ceea ce privește pensiile funcționarilor publici, inclusiv polițiștii, situația depinde de la stat la stat. De exemplu, în California, polițiștii care supraveghează autostrăzile se pot retrage de la 45 de ani. Pentru fiecare an în plus, ei primesc un supliment de 3% din salariul maxim. Pensia medie pentru acești polițiști californieni era, în 2011, de 108.000 de dolari. O tentativă de a reduce acest sistem de beneficii a fost blocată, în ianuarie 2018, de către o instanță de judecată, dar procesul continuă. Totuși, aceasta este o situație relativ unică în spațiul NATO.

    Și Franța are un sistem generos de pensii speciale, dar președintele Emanuel Macron vrea să-l schimbe. Vârsta medie la care se retrag militarii este de 45,7 ani. După 40 de ani de contribuție, pensia de care beneficiază un militar francez eprezintă 75% din salariul mediu pe ultimele șase luni. Totuși, există un sistem de calcul al acestei pensii și pentru cei care se retrag înainte de a contribui 40 de ani.

    Opera din Lyon, nu din Paris
    Mai beneficiază de pensii speciale: poliția, angajații sistemului de transport din Paris, funcționarii băncii centrale, cei care lucrează în portul din Strasbourg, cântăreții de la Opera din Paris (spre invidia celor de la Opera din Lyon) sau actorii de la Comedia Franceză (inclusiv personalul de pază, pensia minimă fiind de 12.000 de euro pe an). În total, sunt 37 de categorii de beneficiari ai pensiilor speciale. Parlamentarii au și ei o pensie specială, în medie de 2.700 de euro, iar contribuabilii cotizează anual cu 52 de milioane de euro pentru a subvenționa aceste pensii.

    Turcia are un sistem interesant de a subvenționa pensiile militarilor: 10% din salariul de bază ajunge automat într-un fond, Ordu Yardımlaşma Kurumu, care investește foarte agresiv în sectoare foarte diversificate, de la ciment, sau construcții la supermarketuri și industria auto. În 2012, averea fondului era estimată la 15 miliarde de dolari.

    De asemenea, Estonia are pensii speciale – pentru polițiști, militari, magistrați și membri ai Curții de Conturi – dar subvenția către acestea este strict limitată la 0,1% din PIB.