Loading


”Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine” – proverb comunist

Dă mamă cu biciu-n mine !

Continui prezentarea discuțiilor purtate pe data de 22.09.2020 la activitatea Forumului Structurilor Asociative, asociații din MApN.

În continuarea celor expuse de domnul General Gropan, acesta a mai solicitat discutarea amendamentelor dar i s-a reamintit că orice repunere în discuție a amendamentelor ar duce la prelungirea votului final pe PLX 199, iar intenția MApN este să urgenteze aprobarea acestui proiect. Apoi a intervenit iarăși domnul general Vernea Candit care a propus mărirea și la pensionarii militari a pensei cu un procent poate chiar de 14% ca la civili, pentru că pensiile militarilor sunt blocate și au rămas în urmă.  Domnul ministru Ciucă a spus că procedând astfel nu se înlătură diferențele dintre pensii, ori dânșii urmăresc ”eliminarea INECHITĂȚILOR”, nu mărirea tuturor pensiilor. Domnul ministru a continuat: ”PLX 199, în proporție de 90% cum am înțeles noi rezolvă foarte mult problema”.

  1. După domnul general Gropan, a venit rândul domnului general Băhnăreanu. Acesta a atacat problema articolului 591(3) care anulează indexările din procedura de actualizare. A cerut să se revadă acest amendament, cu atât mai mult cu cât nu necesita efort financiar de nesuportat. A doua problemă ridicată a fost cea a art.1105 privind recunoașterea stagiului de cotizare după ieșirea la pensie, care de asemenea nu prevede efort financiar din partea MApN, prevedere care a fost scoasă din proiect.  O altă problemă ridicată este cea legată de art 1102 care prevede ”   Recalcularea pensiilor militare se realizează raportat la prevederile legale privind salarizarea militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare aplicabile la data respectivă, în condiții identice/echivalente de funcție și grad militar/ profesional, ţinând cont de sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale REALIZATE” Solicit scoaterea sintagmei ”REALIZATE” pentru că aceasta, mă duce în calculul actualizării la momentul ieșirii la pensie și orice actualizare va fi blocată la veniturile REALIZATE la momentul ieșirii la pensie, ceea ce este practic o înghețare a pensiei, nu o actualizare.
  2.  Domnului general i-a răspuns domnul secretar de stat Bălu Marius, care a spus că amendamentele nu au legătură cu aspectele financiare, problema este că -DIN NOU MAROTA ASTA- proiectul (AGREAT CU FORUMUL)  este ca și votat în comisii, orice modificare ar duce la o întârziere de câteva luni. Aici îmi permit să comentez și mă întreb de ce oare doresc domnii din Minister să fie votată cât mai urgent acest proiect, char mai mult decât dorim noi, când interesul ar fi al nostru? Răspunsul este clar, PROIECTUL ESTE ÎNTOCMIT DUPĂ INTERESUL  MApN  și îl vor aprobat AȘA CUM L-AU VRUT EI, orice modificare nu le convine, chiar dacă propunerile venite din partea noastră NU LE CONVIN și ne sperie că DACĂ NU ÎL  ACCEPTĂM ACUMA AȘA, NU ÎL VOM MAI PUPA. În al doilea rând, despre CARE VARIANTĂ AGREATĂ CU FORUMUL VORBEA DOMNUL BĂLU,   când forumul se afla în fața lor și le spunea că SUNT AMENDAMENTE CARE TREBUIESC SCHIMBATE? Pe cine prostea domnul Bălu ?

În continuare domnul Bălu a dat exemplul  cu parcursul proiectului în comisia pentru muncă unde –zicea dânsul- din cauza amendamentului domnului Lupescu a fost întors proiectul la comisia pentru  apărare. Aici domnul Bălu ori a încercat să ne ia mințile mințind, ori chiar nu cunoaște ce s-a întâmplat. În fapt, la Comisia pentru muncă amendamentul la art 55 a A FOST SCOS, NU INTRODUS , pe data de 14.08. și nu a provocat nimic, urma să fie acceptat dacă nu se constata la Comisia pentru  Apărare apoi că amendamentele votate de Comisia Pentru Muncă nu erau cele pe care ei credeau că le-au votat inițial.  

În final domnul Bălu a conchis că totul este perfectibil că pentru REZOLVAREA  acestor amendamente se poate constitui un grup de lucru care să …. (lungească boala până se votează proiectul așa cum doresc ei-n.a) și începând din februarie când noul Parlament va intra în pâine și se poate discuta despre o nouă…..  și a vrut să spună O NOUĂ LEGE DE MODIFICARE A PLX 199,  dar a fost întrerupt de domnul Ciucă, care a sesizat greșeala și a întors discuția spre INTENȚIA DE A SCOATE O NOUĂ LEGE A SALARIZĂRII, unde militarii să fie trecuți acolo unde le e locul,  fără a realiza că astfel confirmă că se are în vedere anularea legii 153 și ca urmare, practic art. 59 și 110  care sunt condiționate de aplicarea în integralitate a L- 153, NU VOR FI NICIODATĂ APLICATE.

3. A urmat la cuvânt domnul general Bălăceanu, care a spus că  :

-Este clar că suntem nevoiți să admitem cu scrâșnete de dinți că NU NE-AM ÎNDEPLINIT OBIECTIVELE și să acceptăm varianta de proiect votată de Comisia pentru Muncă.

-Mai este varianta unor amendamente care nu au impact bugetar.A propus o soluție de compromise, astfel aceste amendamente să încercăm să le discutăm NOI în direct cu cei din Comisie iar în situația în care se admit aceste amendamente și nu impietează asupra activității, să fie introduse.

               Domnul Ministru a spus că nu are nimic împotrivă(??????).

               Nu pot să nu comentez, și afirm că mă înduioșează grija domnilor generali Băhnăreanu și Bălăceanu privind     impactul financiar  al amendamentelor față de bugetul MApN și mă bucur, căci prin dânșii nici nu am simțit lipsa doamnei Andrițoiu și a domnului Jianu. Cu câtă ușurință spun ei, care au ”negociat” până acuma acest proiect, că NU AVEM CE FACE, asta e trebuie să îl acceptăm așa cum este, deși admit că sunt cel puțin 4 articole care ne lovesc, dar TREBUIE SĂ AVEM ÎN VEDERE SĂ NU AFECTĂM BUGETUL.

4. A urmat subsemnatul.

Trebuie să mărturisesc că venisem cu un material de două pagini  pe care să îl prezint și înaintez domnului ministru privind discriminările la care au fost și continuă să fie supuși militarii, pensionarii militari în comparație cu celelalte categorii de pensionari. Dar după ce am văzut că domnul general Gropan a depus armele nemaiavând gloanțe să susțină ceea ce începuse, fiind contrazis dar fără argument, am decis să reiau  în primul rând ceea ce a abandonat dânsul, cu argumente documente și date, mai ales că se regăseau în ceea ce intenționam eu să spun.   

Așa că am început prin a spune că totuși domnul general Gropan a avut dreptate când a spus că actuala formă de PLX reprezintă propunerile MApN și MAI, mai ales că însuși domnul Mocioalcă le-a prezentat ca fiind punctul de vedere al celor două instituții, iar pe ” masa de lucru” al deputaților din Comisia pentru Apărare ca și la Muncă, exista o variantă de amendamente pe care o voi posta mai jos unde amendamentele acestea apăreau ca PROPUNERI ALE MApN. Am pus pe masa domnului ministru, spre consultare, acest document din care reieșea că amendamentele fuseseră PROPUSE DE MApN. Imediat a sărit de pe scaun domnul general Bălăceanu care mi-a adus documentul final al Comisiei pentru Apărare, în care într-adevăr amendamentele apăreau având ca autori ”membrii comisiei.” Care membri? Până la acel document, toate amendamentele fuseseră trecute cu nume și prenume,  cu persoana care le propusese. Din acel moment, în Comisia pentru Muncă, raportul conținea la rubrica autor  sintagma ”membrii comisiei” fără a se menționa care comisie și care membri.De ce ? TOCMAI PENTRU CĂ PROPUNERILE VENISERĂ DIN PARTEA MApN și MAI, care nu aveau drept de a propune amendamente.

Iată documentul în cauză:

Culmea însă este că nu mă contraziceau reprezentanții ministerului, cât domnul Băhnăreanu care parcă luase foc. Domnul Bălu a încercat și dânsul să mă convingă că pe documentul pe care i l-am înaintat domnului ministru scrie că sunt PROPUNERI, nu AMENDAMENTE ale MApN, deși erau trecute la rubrica amendamente și erau PROPUNERI DE AMENDAMENTE ALE MApN. A mai specificat domnia sa că și să fi vrut, nu putea MApN să introducă amendamente, pentru că NU AVEA DREPTUL. Și eu care credeam că nu știe. I-am spus că tocmai de asta a ridicat domnul general Gropan problema, pentru că proiectul poate fi atacat la CCR. Subiectul a rămas în coadă de pește niciunul nu a vrut să renunțe la poziție.  

Am abordat apoi aspectul amânării proiectului pe care MApN îl prezintă ca pe o dramă, dar amânarea este o binecuvântare în condițiile în care nu se fac la el modificările menționate și admise chiar de antevorbitorii mei, pentru că DACĂ PROIECTUL VA FI VOTAT ÎN ACTUALA FORMĂ NU NUMAI CĂ NU NE ADUCE NIMIC, DAR NE ȘI IA. Spre exemplu art 591(3)scoate din calculul actualizării,indexările anterioare, contrar deciziei Curții de Conturi cu care aparent MApN, exceptând CPS a MApN ar fi de acord. Păi ce face MApN în acest caz, dă apă la moară CPS și practic îi  acordă prin lege ceea ce ei luaseră pe sub mână ? Dacă legea 199 este aprobată înainte de a se pronunța instanța, această lege poate fi folosită de CPS în instanță pentru a dovedi că a avut dreptate când nu a introdus indexarea din 2016 în actualizare, căci iată, LEGIUITORUL A REVENIT PRIN LEGE ȘI A SPECIFICAT CĂ NU TREBUIE INTRODUSE. Dar ”legiuitorul”, adică cel care a introdus prin lege acest lucru ESTE CHIAR MApN superiorul ierarhic al CPS. Poate fi vorba aici de un conflict de interese și chiar un amestec în soluționarea cauzei? Vor decide magistrații. Am cerut domnului ministru să specifice dacă acesta este scopul acelui articol și ale cui drepturi le apără ce leg reparatorie susține, reparatorie pentru cine ? Domnul Bălu a menționat că este de acord cu inițiativa domnului Bălăceanu de a îi contacta pe membrii comisiilor din Camera Deputaților, o să ne sprijine și dânsul și DACĂ reușim ca într-o săptămână să facem ceva….. Am cerut din nou să ni se spună DACĂ MApN DOREȘTE SĂ MENȚINĂ INDEXĂRILE ÎN CALCULUL ACTUALIZĂRII SAU NU. Răspunsul a fost că nu asta este problema ci să menținem un climat civilizat în discuții. Probabil domnului ministru i se părea necivilizat să fie întrebat punctual și să I se ceară un răspuns concret.

Am continuat spunând că mai sunt articole care ne sunt defavorabile, menționând art 591(1), art.1102(1,2,3) care împing actualizarea până la aplicarea în integralitate a L153, adică NICIODATĂ, dar și art 1102 care prevede că ”Procedura de recalculare a pensiilor prevăzută la alin. (1) și TERMENUL DE EMITERE A DECIZIEI  se stabilesc PRIN ORDIN COMUN  al conducătorilor instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.” De ce nu prin lege, de ce suntem din nou lăsați la mâna celor care iată dau ca termen PAȘTELE CAILOR? Domnul Bălu a încercat să susțină că aceste amendamente nu ar fi propunerea MApN dar nu a insistat.  

Am revenit apoi la ceea ce susținuse mai înainte domnul general Gropan privind punctul de vedere al Guvernului pe PLX 199 iar domnul ministru răspunsese că acest punct de vedere a fost reprezentat de minister și am întrebat care minister, pentru că inițial MApN venise cu un set de propuneri care apoi au fost respinse, sau nesusținute prin document de către MAI pentru ca în final să fie retrase de MApN. Am întrebat cine a prezentat punctul de vedere al guvernului, MApN. Domnul Bălu a spus că după aceea s-au pus la masă și au venit cu un punct de vedere comun. Am întrebat apoi de ce s-au pus de acord pe variant MAI și nu a MApN care se pusese de acord cu asociațiile (în noiembrie 2019). De ce MApN a acceptat  varianta MAI și nu pe a pensionarilor militari?

La această întrebare domnul ministru a spus că toate deciziile au fost luate de comun acord cu structurile militarilor și Forumul că nu pot să îi acuz că nu au făcut nimic și că au acționat împotriva militarilor. Am replicat că eu nu am acuzat, ci doar am întrebat ca să înțeleg care a fost scopul introducerii acelor amendamente și în al cui interes AU FOST INTRODUSE DE MApN. Domnul ministru mi-a replicat că nu au fost amendamente ci DOAR puncte de vedere ale ministerului, de parcă pe mine mă interesa cum le spune, nu ce conțin. Au sărit câteva voci care  au luat partea ministerului, deși chiar ele susținuseră mai înainte că sunt articole care trebuiesc modificate.

Am continuat prezentând apoi datele din materialul pe care îl pregătisem și pe care îl prezint în integralitate în articolul următor.

Audiție plăcută

https://www.youtube.com/watch?v=1fZfUz9APNI

De neacsum

24 de comentarii la „ROAD TO HELL-partea a II-a”
  1. De unde vedem că niște generali la pensie, pe ponei, se cred Mihai Viteaziu în fruntea unor simbriași nevolnici că nu au cal. Da’ nici ei, doar stârvuri. Ceva pute aici. Pute a buci neigienizate. Scuze pentru poluarea atmosferei. Of! Ce mai freamăt! Ne luptăm noi cu noi și împotriva noastră. Dacă nici șefu’ nu dă o direcție, „o să vedem”…Ce să mai vedem? Vedem ce e. Și ce e? Nimic.

  2. Mulțumesc d-lui Neacșu pentruacuratețea prezentării, intervenției și comentariile la punctele de vedere, ca un Moromete, să înțeleagă povestea. Totuși e ceva putred aici, nespus, niște culise în care se joacă altă piesă, paralelă.

  3. Deci așteptăm actualizarea cu soldele activilor la intrarea in integralitate a L153 dar care între timp va fi modificată printr-o nouă lege a salarizării în care vom avea locul cuvenit.Bun ș-așa!Definim locul cuvenit Bellu,Ghencea militar,Central…

  4. Domnule colonel Neacșu, în amendamentele ministerului se face vorbire despre faptul că începând cu 01.01.2021 se aplică prevederile ANEXEI 2. Rog precizați să înțeleg și eu 🤗 , acest cuantum din anexa 2 reprezintă pensia brută minimă pe care o vom primi funcție de funcțiile îndeplinite sau un venit minim brut la care se vor raporta pensiile minime ,potrivit funcțiilor deținute? Daca reprezintă pensia minimă brută atunci e echivalentul unei actualizări! Nu cred ca un lt.col. ieșit în 2000 ar avea ceva de comentat la o pensie de 6000 până în 2023. Parerea mea ! Dar trebuie precizat ce reprezintă cu exactitate sumă din anexa 2.

  5. Da,cei care îi Stiam cã nu doresc sã schimbe in bine situatia pensionrilor militari,si-au dat in petic,din ce ne aratà in art.dl.col. Neacşu.
    bahnareanu&Balaceanu,nu mai pot ei de grija noastrã,aiurea,le este teama cã nu le mai ajuge blidul,gamela de fasole.
    Am mai spus şi îmi menţin cele spuse,prin amendamentele depuse vor sã treacã cât mai repede Plx 199 tocmai pt.a acoperi prostiile şi magariile fãcute tot de ei.
    Inca odatã am spus cã actualizare din 2023 nu va avea loc niciodatã,vor sã achimbe legea 153,am spus şi de aşa ceva.Deci,multã,multã vrajeala.Hai cã ne meritàm soarta cã ne uitãm in gura astora de ani buni.
    Auzi,tu care reprezinti pensionarii militari,nu mai poţi de grija ministerului cã nu mai au bani,saracesc.
    Dumnezeule,apãra şi pazeşte!
    Nu le-a aratat nimeni obrazul…astora?

  6. Iar am fost blocat.Bine idiotilor,vã fac pe plac,n-am sã mai postez,ramaneti cu bahnarenii,balacenii şi guleraţii.

  7. @Nicolae,
    Ti am mai explicat de cateva ori ca nu te blocheaza nimeni. Probabil intri de pe diferite dispizitive si nu ti se recunoaste adresa. Dar daca mai folosesti astfel de expresii atunci te blochez eu.

  8. @ Neacșu
    Șefu păi dv. ați postat intre rânduri raportul comisiilor. Ultima pagină e anexa 2 iar în propuneri se regăsesc și referirile la anexa 2. Păi ce dracului să mai credem ? Că ăsta e un raport iar ei au altul ? Cred că nimeni nu citeste nimic cum trebuie . Dar avizul CES l-a citit cineva? Că acolo se propune majorarea indicilor de corecție! Vae plictis!

  9. @Micutul,
    Pai aia era antart, chestia cu anexa 2 a cazut de cateva secole, iar de avizele consiliilor nu tine nimeni cont.

  10. ***Domnule colonel,nu este nevoie sã mã blocati dvoastra,am sã mã blochez singur.
    Oricum,cer scuze la toţi care am reusit sã-i supàr!
    Vã multumesc cã ma-ţi suportat pânã acum şi cer scuze pt.limbajul folosit câteodata.Chiar dacã nu o sã mai intru pe blog pt.a posta liber ce gândesc,ce observ cã se întâmpla cu noi,cu pensiile noastre,am sã vã citesc cu plãcere şi va asigur cã nu îmi schimb pãrerea şi am va stimez in continuare.
    Este valabil şi pt.cei cu care am postat pe aici in special dl.Geo.
    Sã fim sãnatosi sã apucam cã cei care sunt la conducere sã ne facã dreptate cândva.***

  11. Când tema de casă este ca termenul votului final să fie tergiversat până la PAȘTELE CAILOR e clar că PLX 199/2020 nu va avea nicio finalitate, mai ales că politrucii intenționează să modifice și L. 153/2017. Pun pariu că după alegeri se va suspenda proiectul PLX 199/2020 datorită recesiunii și salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2020 iar ulterior prevederile din legea 263/2010 și legea 153/2017 vor fi modificate sau abrogate întrucât nu vor avea bani nici pentru creșterea pensiilor și nici a salariilor bugetarilor(25%-2021+25%-2022).
    Actualizarea pensiilor militare sau de serviciu vor mai avea de așteptat până la ieșirea tării din recesiune!!! Reprezentanții MAN nu au vrut să aducă la cunoștința celor prezenți că starea de recesiune e inevitabilă în viitorul apropiat, preferând să realizeze aceste discuții doar pentru a mai liniști spiritele, ei cunoscând că nu se vor produce efectele proiectului PLX 199/2020!!!!!!!

  12. @Obiectiv,
    Ai inteles exact pe dos. Intentiile MApN sunt sa grabeasca votul PLX 199 pentru ca au nevoie de ea sa scoata indexarea din actualizare si sa blocheze sau anuleze practic actualizarea.

  13. @Nicolae,
    Eu ti-am atras atentia ca acuzele sunt nedrepte iar limbajul inacceptabil. Chiar daca, sa zicem ca te-as fi blocat nu inteleg de ce trebuia sa ii faci idioti pe cei care comenteaza aici care nu aveau nici o vina. Asa ceva ete cu adevarat inexplicabil nejustificabil si inacceptabil. Dar dupa cum ti-am mai spus si ai constatat, nu ai fost blocat de nimeni, e vorba de server, sau anumite setari ale programului, asa cum am mai spus.

  14. Mi se pare ca, in fapt, ei (cei din MApN) realizeaza ceea ce isi doresc: divide et impera. Atat timp cat nu cedeaza nimeni, cei care pierd sunt pensionarii. Si este de fapt ceea ce se doreste: amanarea pana la calendele grecesti, a unei decizii.
    Din pacate, lucrurile sunt clare: legea actuala trebuie repusa in drepturi fara modificarile din ianuarie 2016 incoace, iar actualizarile la pensii trebuiesc respectate conform aceleiasi legi; ele nu mai trebuie supuse niciunei adversitati politice care sa le modifice dupa bunul plac. Pe militari nu-i iubeste nimeni: in vreme de pace, propriul popor, in vreme de razboi, inamicul!

  15. @ Nicolae „Marile dureri sunt mute”. Și cum noi am suportat o viață de chin, uneori, nu am abandonat. Hai, fruntea sus, continuă, și cu un pic de rafinament putem exprima cu eleganță, ironie sau pamflet o durere reală. E o altă formă de luptă.

  16. Psihologii pot explica de ce unele comportamente umane de-a lungul vieții au la bază anumite traume din copilărie sau adolescență. Anumite experiențe triste te marchează și devin chiar de neschimbat, de neuitat, radicalizând orice percepție ulterioară. Sigur, armata s-a schimbat, tehnologii noi, interoperabilitate. Suntem în rândul „lumii”. Dacă în alte vremuri, puneai mâna și coseai un nasture la veston, azi schimbi vestonul. E mai simplu și netraumatizant lucrul manual. Probabil că asta e cauza problematicii pensiilor militare. Unii și azi mai cred că armata are stocuri de nasturi, ace și ață kaki. O percepție de neschimbat, urmărindu-te anacronic, frust, nedând niciun mesaj adaptare. Dimpotrivă, ca un cerber.

  17. POVEȘTI DE VIAȚĂ 50. Azi am mers „dă vale” adică în dawntown, la piață, ca toamna. Ulițele satului, surpriză galben albastră. Pe garduri, între ulucile de la porți, pe stâlpi, pe jos în drum călcând, prin șanțuri, pe ghizdurile vechilor fântâni, figura primarului candidat pe afișe, pliante, flayere, bannere. Călcam pe fața candidatului prăfuit într-un pliant de pe jos. Un galben icter și albastru ca cerul limpede învăluindu-mă obsesiv ca mașina poliției tot galben albastră. În magazin, tanti Ioana, încovoiată de ani, mă întreabă „cât e, maică, punga aia?” Era o pungă cu tacâmuri de pui. „6 lei, mamă” zic și instinctiv o simt cum strânge în buzunarul fotei bănuții ei. Tot drumul mi-am reproșat de ce nu i-am cumpărat ei punga aia pentru vreo 3-4 ciorbici.

  18. Documentul din articol este dovada că MApN este AUTORUL modificărilor actuale aflate în blocaj la Plx199. Cum adică nu se mai poate admite corectarea pe motiv de întârzieri, când este evident că există mari diferenţe între acest document susţinut prin luna mai 2020 şi forma actuală, INTRODUSĂ NOAPTEA, CA HOŢII, prin documentele comisiilor, prin iunie 2020. Insistenţa cu care este promovată necesitatea adoptării de urgenţă a actualelor prevederi vine să confirme ce am spus mai demult: o mână de activi cu complicitatea câtorva rezervişti, au clocit o formulă bine ticluită care să aducă beneficii imediate şi definitive pentru o mică parte din actualii şi mai ales,viitorii pensionari militari. Au ţinut ascunse cât mai mult posibil aceste intenţii, au profitat de lipsa de pregătire juridică şi de cunoaştere a L223 a majorităţii rezerviştilor care au fost implicaţi şi au ignorat pur şi simplu semnalele de alarmă trase de câţiva pensionari. Acţiunea în sine nu este destinată reparării discrepanţelor din pensiile militare, ci doar o lovitură de palat cu scopul câştigului imediat pentru unii aflaţi mai aproape de conducerea MApN, o asigurare în plus că pensiile militare ale privilegiaţilor vor fi mai protejate împotriva turbulenţelor legislative gen impozitare suplimentară, neaplicarea creşterilor salariale prevăzute de L153, etc. Cum adică măi panaramelor, în mai vorbeaţi de date concrete de aplicare, apoi aţi schimbat-o în „la data aplicării în integralitate a L153” şi acum spuneţi că nu se mai poate modifica? Adevărul este că NU VREŢI şi vă opuneţi la orice lucru bun!

  19. Domnilor,
    Daca mai aveti puterea si rabdarea, as dorii sa revenim putin asupra nenorocitilor de 5% prevazuti de OUG 57 ca marire in 2016 si neplatiti de CSP a M.ApN. Adica evident, asupra ilegalitatii care s-a facut in acest caz.
    In OUG 57/2015, s-a dispus astfel:
    art 14,..
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în anul 2016 pensiile militare de stat se majoreaza cu 5%
    Asa ca este cert, art. 14 (2) se refera la pensiile militare prevazute de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat si nu de Legea 223 … cu modificarile… ulterioare.
    In cuprinsul ordonantei se afla arhicunoscutul articol 40 de modificare si … a legii 223.. publicata in M. Of. nr 556/27 iul 2015
    Dar si intrarea in vigoare a articolelor dintr-o lege, ordonanta, se face in ordinea lor, art 1, 2 … 10.., astfel ca reglementarea de la art 14 (2) priveste si din acest pdv pensiile militare reglementate de legea in forma initiala, ulterior, prin art. 40 aceasta forma a fost modificata, completata, …

    In legea initiala, la care se refera art. 14 (2) baza de calcul se majoreaza cu 15 % iar art. 29 arata asa:
    ART. 29
    (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determina în procente din baza de calcul, astfel:
    a) militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, cu vechime cumulata conform art. 3 lit. f) de cel putin 25 de ani, beneficiaza, la împlinirea vârstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevazuta la art. 28;
    In legea initiala nu exista prevederea privind limitarea cuantumului pensiilor.
    Astfel ca aceste pensii, astfel stabilite trebuiau MAJORATE, LA ELE SE REFERA oug 57, ART 14(2)
    Fata de aceste prevederi, cei de la pensii si probabil de la directia juridica, trebuiau sa citeasca legea si sa o aplice intocmai.
    Daca ar fi fost de buna credinta, (ori poate competenti) ar fi gasit forma legala de aplicare a acestor prevederi. Si Ministrul ar fi trebuit sa asigure respectarea legalitatii la CSP.
    Insa, M.ApN, respectiv CSP s-au marginit in a gasii modalitati (ilegale) pentru a nu platii aceste majorari. Astfel au nascocit „numai acelor”, „numai in situatia”, „numai daca”, adaugiri ilegale la lege, (sustinute si unii de la CC), formule care numai „onoare” nu fac ARMATEI.
    Dar acestea numai asa, spre informare, ca in justitie nu-i nici o sansa. Poate la americani.

  20. @Mateias. Orice smenuri ar face guleratii si acolitii lor din aparare, nu vor putea impiedica impozitarea serioasa a pensiilor smenuite( peste 10.000 lei) cu min. 50%. Daca nu se face acum, se va face prin ianuarie 2021 dar cota de impozitare va fi mult mai serioasa!

Comentariile sunt închise.