Loading

Calculele și ta-belelele

Continui prezentarea efectelor reale ale PLX 199. Așa cum veți constata și din tabelul anexat, de câștigat vor câștiga foarte puțini, iar de pierdut vor pierde în continuare cei care au pierdut și până acuma. Bunăoară un maior cu vechime între 20-25 de ani nu va simți nici o creștere a pensiei.

Efectul imediat al acestui PLX însă, va fi un val imens de cereri de pensionare care deja este în formare datorită știrii apărute acum o săptămână privind unele documente aflate în lucru prin laboratoarele MApN, știre care era parțial adevărată, parțial propagandă pesedistă. După votarea PLX 199, prin articolul  care acordă OMM-ul la pensia netă, având în baza de calcul toate sporurile actuale, își vor cere ieșirea la pensie (având în vedere și schimbarea legii pensiilor cu scoaterea sporurilor), toți cei care au 25 de ani de activitate, sau în proporție covârșitoare. Vom asista la un al doilea efect August 2017 pentru că nimeni nu va mai dori să stea la program peste 25 de ani știind că oricum anii în plus se pierd prin limitarea la 85% din net. Și atunci, de ce să mai stea la muncă? Dacă însă nu vor ieși, este un semn că au aflat că se va umbla prin noua lege a pensiilor la vechimea, că se va mări la 30 de ani și atunci oamenii vor sta, ca să nu piearda peste un an cei 20% câștigați acuma. Chestie de … calcule.

Ce mai e de spus, este că,  conform calculelor, așa cum am spus, VOR FI LOVIȚI DIN NOU CEI DISPONIBILIZAȚI, ÎN SPECIAL CEI CU VECHIMEA INCOMPLETĂ. După cum se va observa din tabelele de mai jos, diferența dintre un pensionar cu vechime de 25 de ani și unul cu 20 de ani vechime, la același grad și funcție, este de 20%. Există o ură de neînchipuit în rândul conducerii MApN față de cei care nu au vechime completă, indiferent de motivul pentru care nu au reușit să stea în armată cei 25 de ani considerați buni ACUM. Nu garantez că în viitoarea lege nu se va ridica ștacheta la 30 de ani și atunci să te ții. Cred că dacă se va umbla la grila de salarizare așa cum a promis ministrul Ciucă, se va ridica și ”grila de vechime” în așa fel încât avantajați să fie cei care vor ieși la pensie, avertizați că trebuie să stea 30 de ani, (în felul ăsta vor stopa trecerile în rezervă la vârstă ”fragedă”) dar vor suferi toți cei care nu vor avea vechimea efectivă în serviciul militar de 30 de ani pe care îi vor taxa PROPORŢIONAL, cum îi taxează acum pe cei care nu au 25 de ani. Este de așteptat să se întâmple asta, pentru că altfel nu vor avea bani pentru noile… solde. Noua lege a pensiilor va fi strâns legată de cea a salarizării, în așa fel încât să nu crească bugetul pensiilor ci să rămână aproximativ același, așa cum se va întâmpla și în urma acestui PLX pentru că ce va da unora se va lua de la alții. Acest PLX este dacă vreți buzduganul care prevestește noua lege, dar mai ales strategia conducerii MApN privind noua lege a pensiilor militare.

Și acum delectați-vă cu sumele pe care le veți primi… la paștele cailor, adică conform termenelor stabilite de … structurile abilitate. În ciuda promisiunilor sau asigurărilor date că prima fază a proiectului va fi pusă în aplicare începând cu 1 Ianuarie 2021, să nu credeți că toți vor simți asta începând cu ianuarie și februarie. Așa cum am mai spus, se va calcula individual, nu e o simplă introducere a unui procent, ca la indexare, așa că acest proces va dura, și nu m-ar mira ca unii să nici nu îl mai apuce, pentru că e posibil să intre în vigoare o noua lege a pensiilor militare până să se pună în aplicare în integralitate PLX 199 pe care unii o așteaptă ca pe Dumnezeu. Însă să nu uitați să mergeți la vot și să puneți ștampila unde trebuie. Să mergeți la vot că s-ar putea să fie ultima ieșire pe anul acesta fără declarație.

Și totuși ca să iau în calcul orice posibilitate, oricât de absurdă ar fi,  mai există o varianta la care refuz să mă gândesc, căci ar fi… extrem de cinică și parșivă. Mai există posibilitatea ca de fapt pe cei din conducerea MApN să nu îi intereseze  votarea PLX 199, pe ei să îi fi interesat doar obținerea acordului Forumului ( fie și pe un simplu comunicat), până în alegeri, de aici și graba și insistențele,  ca să se poată lăuda în campania electorală că au rezolvat problema pensiilor militare, să își atragă PNL voturile pensionarilor. Dacă proiectul nu va fi introdus până la alegeri înseamnă că acesta a fost scopul, ceea ce este cu adevărat incalificabil.

ÎNTREBARE DE 100 DE PUNCTE :

Cine credeți că va fi înaintat în grad la 1 Decembrie și/sau va primi medalia aniversară a armatei? Cine spune că Tudor se păcălește. Mai aveți voie la două încercări.

Deci acestea sunt tabelele cu posibilele rezultate ale calculelor pe grade și vechime, (pentru cei cu 25 si 20 ani vechime) așa cum reiese că ar fi, în baza procedurii descrise în proiect. Nu pretind că acestea vor fi sumele pe care le vor primi toți,  dar acestea sunt valorile în jurul cărora se vor afla așa cum reiese din procedura prevăzută în lege și datele, respectiv coeficienții de ierarhizare și salarizarea conform legii actuale. Calculele sunt făcute doar pentru cei cu vechimea de 25 și 20 de ani, diferența se vede, își poate închipui fiecare cât va fi pensia minimă a unui rezervist cu vechime sub 20 de ani. La 15 ani de serviciu militar vechime,  de exemplu, aceasta va fi cu 40% mai mică decât a celui cu vechimea de 25 de ani. Și asta consideră MApN rezolvarea problemei pensiilor militare. Dacă s-ar fi păstrat vechea prevedere care ia tot atâta cât acordă, adică 1% pentru fiecare an plus sau minus la vechime, diferența ar fi fost de 5% pentru 20 de ani și 10 % pentru 15 ani vechime. Dar nu au vrut așa, ei au scăzut PROPORTIONAL , nu câte 1% pe an. Întreb eu acum de ce nu păstrează același mod de calcul la anii minus ca și la anii plus ? Dacă iei PROPORȚIONAL, atunci e corect să și adaugi procentual, sau dacă dai în plus câte 1% la an, să și iei câte 1% la an. Dar nu, conducerea MApN ia mai mult decât dă și asta li se pare corect. S-a făcut dreptate. Și proiectul mai conține o cursă, aceea privind aplicarea în 3 … pași, pentru că în mod normal ar trebui ca de recalculare și actualizare să beneficieze doar cei care în urma calculelor obțin un cuantum mai mare. Cei care au pensia mai mare decât cuantumul minim calculat, ar trebui să meargă mai departe asa, pentru că nu au ce recalcula și ce actualiza la ei. Dar nu, PLX 199 nu specifică acest fapt așadar vor face recalcularea și actualizarea tuturor pensiilor, rămânând în plata cuantumul avantajos. În felul asta, pensionarii ale căror cuantumuri minime vor fi mai mici nu vor rămâne nici ei cu pensia întreagă, aceasta le va scădea de două ori, odată pentru că vor pierde indexările și a doua oară pentru că li se va limita, conform OUG 59 , pensia la net.

Notă: Meritele pentru timpul pierdut cu calculele îi revin lui Mateiaș.

De neacsum

101 de comentarii la „PLX199-capăt de linie”
  1. Bravo Nea Marine, ne dadusi de lucru acuma !
    Felicitari pentru Tabele( Mateias merita o Bere..:)))
    PS. Militarul din Imagine are o singura varianta: semnalizeaza la Stanga si o ia la Dreapta..:)).

  2. Ca de obicei,clar si la obiect! Cum am scris si in articolul precedent trebuie introdus OMM sau sa se renunte la impozitarea de 41,5%(pentru cei la care calculul pensiei include toate sporurile inclusiv OSCARUL mai merge si cu 41,5% , pentru restul NU ). Oricum , sunt destule cai de atac pentru lupta cu guleratii! Urmariti ce se va petrece saptamanile viitoare(posibil dupa alegeri de vor avea loc) ca nici nu stiti ce pierdeti!

  3. Pentru mine, o creștere semnificativă. Vechime completa, de la 3500 la 4500 ar fi ceva.In rest sunt de acord cu dumneavoastră.

  4. MARINE,
    DE tabelul cu calcule aritmetice tot am incercat din august sa ti spun, din vremea cind sustineai permanent ca toti pensionarii vor pierde.
    Iata ca ai inceput sa spui ca vor fi si cistigatori-beneficiari.
    TE-as fi felicitat pentru tabel dar, citind ultima propozitie vad ca altcineva e autorul.
    Spune-i ca tabelul are lipsa coloana cu OMM-ul.
    Deasemeni lipseste ceva la SG si plusul din 2021 al SALARIULUI MINIM PE ECONOMIE[a se citi-vedea postarea ministrului finantelor CITU].
    IN rest este asemanator cu calculul personal. Primiti nota 8+.

  5. @Ben,
    Am spus ca toti vor pierd pentru ca toti vor pierde prin eliminarea indexarilor, si prin limitarea la net. De castigat insa vor castiga cei care am spus ca vor castiga. Ai citit degeaba articolul precedent. Ai citit numai o propozitie si gata. Superficial sau .. rau intentionat.
    Tabelul are lipsa mai multe coloane, dar sunt incluse in calcule, nu am pus intregul tabel, am postat doar ce intereseaza. Eu am vrut sa pun numai rezultatul final, dar pana la urma am zis sa se vda si coeficientii, ca sa vada cei interesati de unde pleaca. Dar pentru tine, care teplangi ca scriu prea mult, as fi pus doar sumele finale, ca sa intelegi.

  6. MARINE ,
    MI-am facut de peste 2 luni tabelele.
    NU-MI aunt necesare cele din topic pentru ca nu sunt complete.
    IN februarie te astept in Pitesti, pentru berea promisa si iti voi arata diferentele dintre pensiile vechi si noi la mine si la colegi.
    Pariul cu berea tu l-ai propus in septembrie, il gasesti in topicul lunii, eu am fost de acord. Sper sa te tii de promisiune.

  7. @Ben,
    Sa fiu sincer,nici nu mai stiu pe ce am facut pariu, dar daca pierd, stiu sa recunosc ca am pierdut. Daca in Februari vom fi n carantina, o trimit prin posta , curier si tot ma tin de cuvant.

  8. MARINE,
    SUNT foarte sigur ca esti corect, nu-mi fac nicio problema.
    AI afirmat atunci ca daca eu cistig la pensie dai o bere. IN februarie demonstrez cu cuponul VECHI si NOU.

    TE rog, schimbati in tabel coeficientii vechi din ultimile decizii nu mai sunt cei din L138/1999 cum ati pus voi, ci cei din OUG 56/2006.

  9. @ben,
    La mine nu merge cu idioţenii. Scurt: OMM nu se acordă la ceva ce nu este pensie militară,SG sunt cele care se vor aplica, plusul din 2021 la SMB în campanie e una, iar la anul prin februarie când or vota bugetul va fi identic cu cel din 2020.Nu mă interesează notele cuiva, rămân consecvent scopului meu de a prezenta date cât mai corecte. Dacă tot umblăm cu sfaturi vezi că la calculul mata personal e greşită solda de comandă, mai precis procentajul e din burtă, mai mult bănuit, nicidecum cel în vigoare.

  10. @Ben,
    Ma bucur pentru orice om care castiga la pensie, iar berea nu e o problema. Pot da si o tuica , ca stiu ca la Pitesti e mai la moda.

  11. MATEIAS,
    POT folosi si eu cuvinte mai urite dar nu am s-o fac. TE APRECIEZ IN CONTINUARE.

    VEZI ca nu mai sunt valabili coeficientii din L138/1999 ,cred ca legea a fost modificata-abrogata. IN ultima decizie coeficientii sunt cei din OUG/56/2006.
    Daca vrei rectifici.
    DE OMM mai discutam dupa aprobarea PLx199.

  12. Eu l-am salvat si pe acesta si pe cel al lui Trofin.Hai sa vedem ce iese!
    am salvat mai intai in drive dar ca sa nu am surprize am facut si printscreen 🙂

  13. Akord,
    DIN cit imi mai amintesc, ati iesit la pensie in 2001.
    DACA e real cistigati CEVA la pensie.

  14. @ben,
    Ce naiba omule, aveam pretenţii, dacă tot cauţi noduri în trestie vino cu ceva elegant, să contribui la identificarea unor eventuale erori. Aşa mă faci să pierd timpul cu chestiuni de abecedarul tehnicii legislative, să-ţi explic cum e cu integrarea textului OUG56/2006 în corpul L138/1999.Dacă citeai măcar art.1 din OUG invocată, cu puţintică insistenţă pe L24/2000, te lămureai.Ce vrei, să folosesc mereu L nr. „cu modificările şi completările ulterioare”? Eu când discut despre prevederi legale discut despre cele în vigoare, istoricul modificărilor legislative nu e relevant.Vezi că am folosit semnul * prin tabel şi nu l-am legendat încă. Uite aşa ca să ai mata motiv să te întrebi despre ce e vorba!

  15. @Ben,
    Sunt diferente dar doar la seful SMAp si parca si la SGV . Sper ca seful SMG sa nu se supere dar a fost un gest urat sa aproe doar cresterea coeficientului lui. Parca Badalan era pe atunci sef. A avut grija sa isi mareasca coeficientul.

  16. NU caut noduri MATEIAS, m-am uitat in calculele mele facute pentru colegi si la LT COL. am coeficientii 4,20-4,60 fata de 4,30-4,60.
    O nimica toata, important pentru mine este in luna februarie, cand, daca nu mi ies calculele, ma mut din Pitesti la CRAIOVA, sa scap de,furia, colegilor nemultumiti.

  17. @ben,
    Acum vă dau dreptate, din tipărire o cifră era greşită. Oricum nu influenţa calculele care se bazau pe coeficienţii din L153. Pentru rigurozitate am solicitat corecţia. Şi oricum tabelul aduce în atenţie minimul şi maximul posibil, urmând ca în practică să se calculeze mai exact, prin echivalarea coeficientului înscris în decizia de recalculare, bineînţeles încadrindu-se în palierul calculat min-max.

  18. @ben
    Da ,cf tabel 350 si ceva maruntis(sunt sub 25 ani) ehee daca era „efectiva” altfel stateau lucrurile (repet e tabel nu e decizie hi,hi)
    Enervant e ca ce spune neacum e adevarat.In 2001 depasisem 20 de ani(minimul obligatoriu cf LEGE, acum m-am trezit cu minim de 25(adica schimbarea regulilor in timpul jocului) ca traiesc inca nu-i asa? Mie asa mi se pare:)

    Contrazice principiile elementare de drept!!.. si asa ceva nu poate schimba cine cum si cand are chef…decat pt viitor(eu la ora asta inaintata consider prevederea asta retroactiva)

  19. MATEIAS, acum astept deschiderea burselor asiatice, dupa ora 1.00.
    APOI ma voi gindi la cele 3 stelute din tabel.
    LA prinz vin cu raspunsul.
    Noapte buna.

  20. hai ca o lalai
    pe scurt: Am iesit in 2001(L164) cu peste vechimea minima de 20 de ani(cf cerintelor)
    In 2020(dupa 19 ani pensie) constat ca NU sunt suficienti 20 de ani minim ci ar trebui 25 minim )…
    Pai e corect?? e legal??

    PS Ma duc sa ma inrolez ca-mi sunt datori tot ei.Da’ nu stiu cat! Inca 20-30 de ani ar fi de ajuns??…ca poate schimba iar legile si nu ma „incadrez”
    Si intre 20 si 25 ani in serviciu cred ca sunt multi(sunt sigur de asta) ca ain peroada aia a fost valul.
    Poate ii trage dom neacsu de urechi pe juristii aia ca iar vine puhoiul de procese si speta e limpede ca lumina zilei de data asta:)
    …tot am lalait-o ..nah!

  21. ben
    21 ani 9 luni 9 zile banuiesc o rotunjire la 22 ca doar n-or numara si orele….Ca daca le numar si eu in SLP si aplicatii aproape imi dublez vechimea in serviciu….mama lor!

  22. ben
    Vin eu la Pitesti sa completez locul liber.Oricum sunt de acolo…Razboieni nr 29 cu militia pe strada de cand m-am nascut:))

  23. @mateias
    In raspunsul pentru @ ben ati afirmat ca omm nu se da pentru ceva ce nu este pensie militara,dar din :”Amendament 1 pct.5. După articolul 110 se introduc două noi articole, articolele 110^1 și 110^2, cu următorul cuprins:„Art.110^1–(1)Începând cu 1 decembrie 2020, în situația în care pensia netă, la care se adaugă cuantumul net rezultat prin aplicarea prevederilor art. 60 alin. (31), cuvenită sau aflatăîn plată, este mai mică decât cuantumul net minim determinat conform prevederilor alin. (5)și (6), se acordă, din oficiu, acest din urmă cuantum, având regimul juridic al pensiei militare de stat” se observa ca ce ne acorda ca pensie minima are regimul juridic al pensiei militare de stat.In acest caz,de ce nu ar acorda si omm?

  24. Micky SINBAD
    mateias se referea strict la tabelul facut de dansul.De asta a spus ca OMM face parte din alta lege nu legea pensiilor ,si asa si este.Dansul a calculat strict dupa legea pensiilor
    asa a calculat si Trofin acum ceva timp

  25. Guleratii spun ca venitul minim net nu este pensie militara ci substituie….
    Guleratii schimba modul de calcul al vechimii desfiintand efectiv grupele de munca. Mai multe articole din l. 223 spun ca pensia se calculeaza in functie de ….si suplimentul de la grupele de muncă.
    Guleratii anuleaza efectiv sporurile si alte infemnizatii ceea ce este criminal pentru unii si ma refer aici la cei din alte conditii, piloti, scafandrii, parasutistii, forte speciale,etc. Asta face ca un finantist sa aiba aceeasi pensie cu pilotul de supersonic sau un logistic la fel cu un parasutist. Deja este de noaptea mintii nu ?
    Toate aceste lucruri trebuie explicate in comisia de la CD de reprezentantii nostri nu de cei care ne-au vandut. Totul este o marsava discriminare in raport cu civilii dar si cu militarii care au pensii calculate cu 1000 de sporuri si indemnizatii, cu grupe de munca etc.

  26. Domnule Neacsu, pe mai multe blog-uri de informare, se precizeaza ca se acorda si indexarea ,pe langa aceasta recalculare (chiar daca este mai mare noul cuantum)

  27. @Micky SINBAD,
    Răspunsul la întrebare îl aveţi chiar în întrebare.Formularea cuantumului minim a fost atent aleasă şi folosită pentru a nu lăsa loc de interpretare: nu este vorba despre o pensie militară minimă căreia firesc, trebuiau să-i acorde şi sporul OMM. Urmăriţi cu atenţie modalitatea parşivă de legiferare care nu lasă loc de o asemenea asociere. Din motiv că acest cuantum minim are „regim juridic de pensie militară” am adăugat coloanele cu reconstrucţia brutului şi impozitarea specifică veniturilor provenite din pensii. Sunt mai multe efecte ale regimului juridic-acordare,suspendare, jurisdicţie,etc., dar nu conduc la semnul EGAL cu pensia militară în sensul L223. Mai trebuie să aveţi în atenţie că citaţi dintr-o formă mai veche a PLx199 puţin diferită la alin.(1)

  28. @Akord-75,
    Pentru mine, asa cum am spus in acest articol, PLX 199 este capitol inchis, atat ca subiect de discutie cat si ca orice actiuni sa initiative. Am incercat timp de aproape un an sa deschid usi de comunicare, minti, urechi,posibilitati de negociere. Sunt invinuit ca am urmarit nu stiu xe interese, ca am tradat, ca am facut jocuri. De acuma sa se ocupe cine vrea, eu nici macar nu voi mai discuta pe marginea lui.Intentionam sa intervin, asa cum spusesem in alt articol si sa determin parlamentari sa atace legea la CCR daca va fi votata asa, dar nu mai are rost sa ma zbat. Pentru cine? Asa ca de acum incolo, Dumbezeu cu mila.

  29. @Xman,
    Atunci stati pe acele pagini de informare, caci aici se fac jocuri si nu primiti nimic.

  30. @Micky Sinbad,
    Ceea ce spunea Mateias este corect, CONFORM plx 199 OMM nu se acord[ la acel cuantum. Sintagma cu regimul juridic este o noua expresie interpretabila, un nou motiv de procese pe care sa le promita asociatiile si sindiccatele deja experte in a lua banii de la cotizanti si a pierde procese pe banda. Daca e sa stam stramb si sa judecam drept, daca cuantumul minim este calculat fara OMM si Pensie suplimentara, Acestea ar trebui adaugate daca acest cuantum este considerat prin recalculare PENSIE MILITARA. Cum insa PLX 199 este neclar in ceea ce priveste acest „cuantum”, care este definit in afara prevederilor L 223, fara a fi instrodus in art 3, chiar si introducerea acestui cuantum in afara bazei de calcul stabilite de legea 223, este discutabila. Trebuia clarificat daca Cuantumul rezultat se constituie in drept de pensie militara caci daca este considerat Pensiemilitara recalculata, atunci la el trebuie adaugat si OMM si Pensia Suplimentara, cu menriunea ca ar trebui introdusa si vechimea castgata prin grupele de munca. Dar specialistii MApN continua sa emita proiecte si modificari care sunt nici cal nici magar in regim de semilegalitate.

  31. @Mateias, in Tabele ati calculat Solda de Comanda la procentul maxim de 25%;
    Cred ca, cei care ne calculam aceasta pensie neta minima, pe langa procentul corespunzator al Soldei de Functie, la fel procedam si pentru procentul Soldei de Comanda !
    Exemplu: Lt.col. coef de Functie corespunzator 4,5 din Decizie, devine 2,18 conf.L.153/2017( curios este ca exact acest coef. de 2,18 l-am avut in Mai 1998..!), iar procentul de 35% din Decizie, devine 17% in acest calcul !
    Chiar si fara procentul de la OMM, Pensia Neta ar avea o crestere de 8% (peste 25 de ani vechime in serviciu ).

  32. Daca cuantumul minim individualizat nu este considerat pensie militara, atunci, Mateias are dreptate,legal nu i se vor aplica indexarile anuale,deci, CA SI IN LEGEA 241, PENSIILE VOR RAMANE BLOCATE pana prin indexare si actualizari, pensia ar ajunge la cuantumul minim calculat. Asadar se acorda acest cuantum minim, dar acesta nu se indexeaza. Sintagma” regim juridic de pensie militara~ a fost introdus pentru a putea sa o impoziteze desi este parctic o pomana, un ajutor, nu o pensie calculata. Dar acelasi regim nu este luat in calcul la indexari, considerandu-se ca acest cuantum NU ESTE PENSIE MILITARA pentru a fi indexat. In consecinta, are regim de pensie cand trebuie impozitata , dar nu si cand trebuie indexata. Asa lucreaza specialistii din MApN. Daca eu ma insel, rog onor specialistii din MApN sa dezminta si sa explice clar, cum vor proceda cu indexarile, cu OMM-ul cu Pensia Suplimentara si grupele de munca, dupa implementarea Cuantumului minim. Ma indoiesc insa ca vor raspunde.

  33. Introducerea sintagmei ”proporțional” în vederea scăderii cuantumului pensiei, pentru vechimea în serviciu, este subiectivă, iresponsabilă și conjuncturală. Cine crede că un militar poate rămâne în sistem să lupte în teatrele de operațiuni până la vârsta de 55-60 de ani este irațional. Militarii români din teatrele de operațiuni sunt cei mai cărunți dintre militarii forțele aliate implicate. Mai mult, cum se va mai realiza procesul de împrospătare a forțelor de reacție suple și rapide, formate din personal tânăr și calificat conform dinamicii realităților, progresului din domeniul tehnologic și strategiilor militare, similar celorlalte armate membre NATO, în care militarii părăsesc sistemul după 20 de ani de serviciu? Cei 26000 de militari care au ieșit din sistem la vârste similare militarilor din țările membre ale Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, acei militari disponibilizați, cu carierele frânte din cauza procesul de reorganizare în vederea intrării țării noastre în NATO, sacrificați atunci, se vor a fi sacrificați și la recalculare/actualizare?
    Cum s-a putut propune măsuri care nu au la bază o minimă informare despre pensiile militare ale militarilor tărilor membre NATO?
    Prin urmare , în toate structurile de conducere ale entităților asociative ale militarilor, indiferent de denumirile lor pompoase, trebuie, este obligatoriu de acum, să facă parte și militari disponibilizați. Nu se mai poate cu trădătorii matusalemici în frunte, oricum și oricând, la înțelegeri dubioase cu conducerea ministerului! Nu trebuie să inventăm roata ci doar să urmărim alinierea principiilor juridice referitoare la pensiile militarilor români cu cele din armatele ţărilor membre NATO!!

  34. Domnule Neacsu, in comunicatul de la intalnire , se precizeaza clar termenul de „instituire a unei pensii minime”.Dar, asa cum spuneti si dumneavoastra, poate ne lumineaza cineva mai bine.Cat despre OMM, este specificat clar in PLx 199, si din moment ce se adauga (in special pt cei iesiti dupa 2017), de ce nu se adauga si la cei iesiti pana in 2017 (cei care beneficiaza de el) ? Eu nu vad logica.

  35. Dacă vreodată acest PLX va deveni lege și se va aplica cei mai mulți vom fi nemulțumiți.Practic cei care suntem astăzi nemulțumiți nici nu putem schimba ceva căci din nefericire nu cei care pot schimba ceva prin negocieri sunt practic cei mulțumiți.In alta ordine de idei acum suntem în situația de a vinde pielea ursului din pădure. După alegeri însă nu vom mai putea nici negocia măcar. Cheia sunt activii care însă sunt total „inactivi”.Ei se bucura de castigurile obținute de pensionari dar nu lupta pentru actualizarea acestora.

  36. @Xman, vedeti ca cadeti in capcanele … politicii. Comunicatul e una, legea e alta. In campanie toata lumea promite si iti spune ce vrei tu, dar legea nu cuprinde aceasta precizare si atata vreme cat nu o cuprinde e neclara, interpretabila. Nu e prima oara cand lipsa unor precizari clare a dus la interpretari diferite. Parca e pe rol un proces in acest sens . Deci va rog sa luati de bun cespune legea, , respectiv proiectul, nu ce se spune in campanie.

  37. …citind cele de mai sus.
    Raspunsul universal primit va fi de genul
    Daaa se va face si asta si asta si asta…..intr-o etapa ulterioara,bla,bla…
    ca nu degeaba au pus ei etapele alea acolo ci le-au pus pentru a avea rol de anestezic
    Totusi cum ramane cu cei 20 ani(L164) versus 25 ani peleicsu’… si cu -4%/+1%???
    ca aici e direct in moalele capului din prima, fara anestezic…
    Mai sunt oare principii de drept in tara asta??…macar cele elementare??

  38. pana la urma tind sa-i inteleg si pe cei din csp.Nu stiu ,n-au de unde sa stie,nici macar nu-si pot inchipui alta viata in armata decat cea de contabil din spatele unui birou.E dincolo de puterea lor de intelegere.
    E ca si cum ati descrie dvs un extraterestru.Per ansamblu el va arata ca ceva nemaivazut dar luat in amanunt fiecare bucatica din el este facuta din lucruri cunoscute,banale chiar.Nimeni nu-si poate inchipui ceea ce creierul nu a cunoscut.
    Ha !! am ajuns „avocatul diavolului”

  39. DOMNILOR NEACSU si MATEIAS,

    VA rog sa analizati, concluzionati si motivati-argumentati nr. crt. 6 din Raportul preliminar PLx199, al comisiei de munca din CD, cu privire la art 60, propunerea alineatului nou 3 indice 1 : ,LA cuantumul pensiei militare de stat stabilit si indexat…. se ADAUGA dreptul prevazut de legislatia in vigoare prt pensionarii militari decorati cu OMM sau SEMNUL ONORIFIC similar.
    A se reciti MOTIVAREA comisiei.
    Pozitia mea: la rezultatul pensiei din tabelul lui MATEIAS se ADAUGA 10, 15, 20%.

    MATEIAS, expliciteaza, legendeaza cele 3 stelute din tabel.

    Astept, asteptam raspunsurile.

  40. Domnule Neacsu, va rog sa fiti amabil sa-mi mai raspundeti la o intrebare va rog.In fiecare an in care se va mari salariu minim pe economie, acest cuantum va creste si el ?

  41. @ben,
    Nu am intenţia de a supăra pe cineva, trebuie totuşi să ne abţinem să facem interpretări neîntemeiate cu referire la prevederi ale legii. Pentru că altfel nu vom nimeri niciodată intenţia legiutorului şi vom avea veşnice neînţelegeri. Modificarea art.60 face trimitere la „pensia militară de stat stabilită şi indexată potrivit alin.1-3”. Aveţi sintagma cuantum minim în această formulare? Este cuantumul minim stabilit şi indexat conform alin.1-3? Nici vorbă. CUANTUMUL MININ, aşa cum este normat în acel proiect, NU ESTE PENSIE MILITARĂ, are doar regimul juridic al pensiei militare.În sistemul pensiilor militare de stat se acordă pensie de serviciu, pensie de urmaş, pensie de invaliditate.Nici aici nu găsim acest cuantum minim. A, dacă legiutorul reglementa şi denumea acest cuantum minim drept PENSIE MILITARĂ MINIMĂ, da, aveaţi dreptate. Era o situaţie clară de modificare a drepturilor de pensie şi trebuiau luate în considerare toate prevederile legale care intervin în stabilirea cuantumului unei pensii militare.Dealtfel, nu vă înţeleg aplecarea pe acest alineat al art.60, celor de dinainte de OUG59, art.60 nu li se poate aplica decât la prima modificare a drepturilor de pensie prin actualizare sau recalculare. Acordarea cuantumului minim dacă este mai favorabil nu înseamnă o operaţiune de modificare a cuantumului calculat al pensiei ci este o „favoare” introdusă de legiutor la cuantumul cuvenit, aflat în plată.

  42. Xman,
    Dupa recalcularea de peste 2-3 ani.
    E greu de crezut ca va mai avea loc recalcularea, dupa reconfigurarea parlamentului din o7/12/2020.

  43. MULTUMESC mult D-le MATEIAS.
    Incilcite sunt prevederile juridice. IN tennica sunt exactitati.
    Ma framinta in continuare cele trei stelute: PENSIA*** .

  44. Pentru Xman: Celor iesiti până în 15.09.2017, SOMM sau SOSP le-a mărit netul pensiei stabilite în plată la calculare!!! Acuma ce ai vrea să le fie acordat SOMM sau SOSP încă o dată, adică dublu!!!!!! Păi cei iesiți în perioada 01.01.2016-15.09.2017 au ieșit cu cele mai mari pensii din istoria României, acuma ce mai vreți, de ce nu ați rămas până în 2020 în activitate!!!!

  45. @ben, pensia*** este un calcul ipotetic prin adaugarea impozitului de 10% la ce depaseste 2000 de lei, iar suma respectiva va fi trecuta pe Cuponul de pensie !

  46. @Titi,
    Evident la solda de comandă am folosit procentul ÎN VIGOARE,corespunzător gradului. Felicitări sunteţi aproape de adevăr.
    @Xman,
    Cam de ce gradaţie ar beneficia cineva cu 25 de ani vechime în serviciu? Dar cel cu doar 20 de ani în serviciu? Ghici ciupercă, cei? Art.11 din anexa VI a L153.

  47. @Ifrim,
    Mulţumesc de urări. Vinovat de această situaţie e Naşu’.Tuturor, multă sănătate ! Şi scuze celor cărora li se pare că i-am repezit. Nu am făcut-o din trufie, sunt un bun muncitor chinez, dar mă mai imflamez dacă după ce am pus capacul la chiulasă, vine cineva şi mă întreabă de ce motorul cu 4 cilindrii nu are 5 cămăşi? O să fiu mai maleabil. Data viitoare, voi desface motorul ca să dau răspunsul celui care întreabă!

  48. @Mateias, facem cheta(evident dupa majorarea pensiilor militare..!) si va luam o masina cu motor electric..:)).

  49. Mateias, conform acelui articol, as avea gradatia a VI-a, dar in decizia mea , la gradatii am 30%(care din cate stiu 1 gradatie era 6%, deci 5×6=30%).

  50. Nu cred ca e productiv sa despicam firul in 44 cu pensie militara/cuantum avand regim juridic al pensiei militare de stat, mai ales cand chiar art. 110 -1 din PLX 199 care se doreste a fi o lege reparatorie pt majoritatea pensionarilor militari(cam peste 165.000 ar fi nu cca 30000 cum se spune)spune la art. 110-1 alin. 2 ,Cuantumul brut minim reprezinta nivelul minim al pensiei militare cuvenite unui militar, politist, …….raportat la nivelul functiei indeplinite……Deci PLX 199 spune cuantum minim brut =pensie militara ce o mai tot invartim ca la roata norocului.

  51. Si mai apoi ce motive temeinice ar fi sa nu se includa si OMM in cuantumul minim brut (sau net )cand chiar art. 60 alin. 3-1 din PLX 199 spune ca OMM se adauga la cuantumul pensiei militare de stat (legea deci nu precizeaza care cuantum minim, mediu, maxim samd). Deci, in calcul se iau doar anumite elemente, nu se ia nici un spor si la final se scade un impozit de aproape jumatate din cuantumul minim brut. Si rezulta un cuantum care are regimul juridic de PENSIE MILITARA DE STAT!

  52. Daca se apreciaza ca sunt neclaritati ori posibilitati de interpretare , documentul e probabil la Camera Deputatilor , in lucru ,deci nefinalizat. Se poate solicita introducerea unei clarificari daca e cazul! Poate gresesc eu insa din calculele prezentate, fara OMM si cei care teoretic castiga , de fapt plusul e ceva ca la actualizare -de ordinul zecilor de lei in majoritatea cazurilor-bataie de joc sau JOC DE GLEZNE!

  53. P.S. daca poate cineva (din largul marii care nu ne-a dat uitarii) sa prezinte niste SIMULARI pe real nu la plezneala -ar fi ideal!

  54. LA multi ani D-le MATEIAS, cu multa sanatate si noroc.

    PS:
    imi place trimiterea in ,ale, tennicii, asa sa fie si sa ramina.
    Cu rabdare pentru ,necunoscatori, in cele juridice.

  55. @Titi,
    Nu e nevoie de cheta, are masina de 4 stele si daca se supara isi pune stelele si pe capota.

  56. @Bazil, cuantumul minim individual este o inventie asa cum au fost si sporurile acordate de Oprea ca sa amortizeze din masurile luate impotriva militarilor, deci o inginerie financiara care nu repara nimic, ci doar amageste pentru ca pe de o parte nu este Pensie Militara asa cum nici sporurile nu au intrat cuantumul soldei de functie, sunt efemere, cand vor le iau si nu ai ce sa faci. La fel si cu cuantumul minim, este o pomana de moment, fara nici o justificare reala si coerenta, facut dupa niste criterii stabilite in asa fel incat sa se faca ca da unor dar sa ia cu siguranta alora. E adevarat , momentan ramane in plata cuantumul cel mai avantajos, dar sa ne fereasca Dumnezeu sa spuna ” dar ia stai frate, de ce la astia se pastreaza cuantumul cel mai avantajos, ca la noi nu se aplica asa ” si atunci sa te tii dans.
    Ne bucuram pentru toae aceste pomeni care nu au nici logica nici suport legal, si dupa aia plangem ca ne-au luat jucaria. Da, ne-o iau tot asa cum ne-au dat-o, la smecherie. INTREBARE : DACA CUANTUMUL MINIM DEVINE PENSIE MILITARA, CUM RAMANE CU BAZA DE CALCUL ? Inseamna ca trebuie modificat modul de calcul al pensiei pentru cei deja pensionati. Dar cei care ies la pensie, dupa ce metodologie de calcul ies, dupa art 28 sau dupa 110 indice 1 ?

  57. @ Bazil,
    Legat de precizari si clarificari, iti recomand sa nu iti lasi barba, ca o sa creasca ea singura pana le vei primi.

  58. Domnule Neacsu, daca depasesc cu 2 luni 21 de ani de vechime in serviciu, ma incadrez la gradatia VII, cu peste 21 de ani? sau la gradatia VI cu 18-21 ani ?

  59. @Xman,
    Art.25 alin.3 „În cazul în care din însumarea perioadelor de vechime rezultă fracțiuni de cel puțin 6 luni, acestea se întregesc la un an în favoarea beneficiarului, iar cele mai mici se neglijează”.

  60. @Xman,
    Răspunsul complet la întrebarea dumitale comportă cunoaşterea situaţiei şi datelor particulare. Totuşi, încerc să le deduc şi să vin cu precizările necesare.Concret, în calculul cuantumului minim, la coloana corespunzătoare majorării soldei de funcţie corespunzător vechimii se va folosi gradaţia 7 dacă cumva din viteză te-ai referit că ai 21 de ani şi 2 luni de activitate. Dacă ai folosit corect termenul de vechime în serviciu, atunci da, vorbim de gradaţia 6. Există şansa de a fi greşit totuşi şi dacă cei 21 şi 2 luni sunt de caschetă, atunci cuantumul minim va fi mai mărisor prin calcularea la gradatia 7 şi apoi la final la cuantumul brut minim prin proportionalitatea 24/25.

  61. Mateias, sunt pensionat in 2005, scoala militara+armata+cascheta, am pe decizie 21 de ani si 2 luni vechime in SERVICIU.Cu grupele sar de 33, dar deja este alt subiect.

  62. D-le Mateiaș , fiindcă constat că aveți intenții bune , vă sugerez să vă faceți publică aplicația pentru a fi accesată de fiecare , în mod individual , în funcție de particularitățile fiecăruia. Când unui om i se prezinte intervalele în care poate fi situat în privința veniturilor sale , nu prea este mulțumitor.
    Până una alta , deocamdată suntem hrăniți cu iluzii de către toți aceia care au sarcină de a ne manipula în așteptările noastre. Nu văd nicio intenție constructivă ca proiectul de act legislativ să fie promovat pentru dezbatere parlamentară. Ce dezbatem pe aici sunt amăgiri .

  63. Xman,
    Din păcate nu am o veste prea bună. Vechimea în serviciu aşa cum este definită de L223 nu corespunde prevederilor de acordare a gradaţiilor din L153(şi nici celor din vecheaL284).În funcţie de detaliile date, intuiesc o gradaţie de 5 utilizată la majorarea soldei de funcţie şi o reducere a cuantumului minim brut proporţional cu 21 din 25.
    Pentru cârcotaşi, a se vedea şi Decizia ICCJ nr.35/2017.

  64. Xman puteai lucra până în 2009 și acum nu aveai atâta bătaie de cap!! Dacă a-și putea ti-ași da de la mine vreo 4 ani că eu am peste 33 ani și 7 luni dar nu pot!! Vezi poate îți poți cumpăra și tu ceva vechime s-au inițiezi un proiect în acest sens ca în sistemul public de pensii!!!!

  65. @Xman,
    Gradaţia se acordă corespunzător legii de salarizare, care nu ia în considerare decât „în raport cu timpul servit în calitate de personal militar”. Dacă scădeţi şcoala militară şi armata, mi-e teamă că ajungeţi sub 18 ani şi atunci e gradaţia 5. Din nou, reiterez citirea deciziei invocate mai sus şi toate prevederile art.11 anexa 6 din L153, ca să nu avem ambiguităţi.

  66. Primtre ciudateniile Plxului e si cea cu posibila interpretare a includerii OMM in cuantumul minim brut(se poate interpreta dupa cum bate vantul de stepa). Deci, acorzi OMM pentru cei iesiti la pensie dupa 15.09.2017 (si e foarte bine cu toate ca ei oricum aveau pensii cam duble cel putin fata de cei de prin 1990-2000)iar la cei de prin 1990-2000 le calculezi cuantumul minim fara nici un spor , le stabilesti un impozit de aproape jumatate din cuantumul minim brut si apoi zici ca PLXul asta se vrea a fi reparatoriu!Faceti niste simulari sa vedeti apoi diferente intre pensiile celor din 2000 si din 2010-2020!Si atunci, o clarificare urgenta e necesara la Legislativ in sensul includerii OMM in cuantumul minim brut/net.

  67. Comisia pentru Aparare nici in aceasta saptamama n-a avut sedinta(on-line) !
    Daca nici saptamana viitoare nu apare Raportul,…discutam in van pe bloguri !

  68. @Mateias
    si totusi peleicsu spune „cf ultimei decizii”,valori, vechimi, omm…bla,bla(ma refer aici la vechime)Am decizia in fata „eliberata cf L223/2015 in vigoare pana la 15.09.2017″in baza prev art 60…bla,bla
    Alta mai mica decat „vechimea in serviciu” nu „se exista”In nici o decizie
    de asemenea vechimea in serviciu este definita astfel ca in L223 cap I art 3

    e) vechimea în serviciu – perioada în care o persoană din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională s-a aflat în una dintre următoarele situații:

    1. a avut calitatea de cadru militar/polițist/funcționar public cu statut special, în activitate;

    2. a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract/jandarm angajat cu contract/polițist de frontieră angajat cu contract/soldat și gradat voluntar/soldat și gradat profesionist;

    3. a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei instituții militare de învățământ din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pentru formarea cadrelor militare/polițiștilor/funcționarilor publici cu statut special, cu excepția învățământului liceal;

    https://lege5.ro/Gratuit/g4ztmmzqgi/legea-nr-223-2015-privind-pensiile-militare-de-stat
    conditiile sunt cumulative

    Nu am gasit altundeva alte definitii care sa modifice L223 ref la cele de mai sus…nici chiar in peleics 199.Daca ma insel va rog „faceti lumina”

  69. Domnilor,
    referitor la aprobarea PL-x 199,
    Citatdin comunicatul..:
    ” reprezentantii ministerului au avansat propunerea ca, in situatia in care Forumul este de acord, prin Presedintele sau, aceasta pensie minima actualizata la coeficientii de incadrare de astazi sa intre in plata cu data de 01 ianuarie 2021 intrucat data de 01 decembrie nu mai este fezabila. S-au prezentat scuze pentru faptul ca daca nu vor putea transmite pensiile astfel actualizate pana la 15 iannuarie 2021 in acest caz plata se va face la 15 februarie inclusiv cu suma actualizata pentru ianuarie”.
    Interesant. Intr-un fel.
    Dar, ca dovada a lipsei de onoare militara a celor ce sunt implicati in aceste probleme, a ipocriziei celor care au elaborat si sustin aceste prevederi, este prevederea cuprinsa in amendamente:
    * 6) procedura de calcul a cuantumului minim, brut(net) prevazut de alin (2) (5) si termenul de acordare a acestor cuantumuri se stabileste prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din, SNOPSN.
    Dar, oare sunt normali cei care au conceput aceste mizerii. Poate oare cineva sa le inteleaga ?
    Ca urmare, ce 1 decebmrie 2020, ce 1 ianuarie 2021, ce 15 ianuarie, ce 15 februarie, ce o sa vrea cel rosu, caporalul si cel de pe Jiu asa va fi.
    Judecati d-voastra ce se va intampla. Nimic in ianuarie 2021, nimic in… La Sfantul asteapta. Dupa , dupa covid. Cine mai, mai.
    „Se stabileste prin ordin comun al…. ” Al caporalului asadar. Cand o vrea el. In cel mai bun caz. Ca daca vine Lov…, PSD-ul, ne… iar.
    Eu am oanoarea.

  70. Iar am infrant.E a nu stiu cata oara…
    Ne impusca,camarazii pentru defetism 😱😂☦️☦️

  71. akord-75,
    Sunt două chestiuni distincte vechimea în serviciu şi vechimea de acordare a gradaţiilor la salariu.Prima este definită,cum corect spuneţi,de L223 şi intră în joc la cuantumul minim brut prin acea greşită normare de reducere PROCENTUALĂ faţă de nivelul de 25 de ani în serviciu. Cea de-a doua vechime este deasemenea cuprinsă în decizia de pensie(deşi nu este vizibil materializată). Ea a venit odată cu situaţia veniturilor pentru cele 6 luni alese în vederea recalculării, ţine de treapta de vechime obţinută în perioada de activitate militară, pînă la trecerea în rezervă. Vechimea pentru acordarea treptelor de majorare a soldei de funcţie este întotdeauna mai mică decât vechimea în serviciu, pentru că spre exemplu perioada de şcoală militară deşi este vechime în serviciu, la salarizare nu a fost luată în considerare în prevederile legale.Asta-i marea problemă:în situatia celor care nu au 21 de ani şi o lună de caschetă pentru a obţine treapta 7 de gradaţie, cuantumul minim scade şi din calculul acesteia, uneori situaţiile particulare conducând la treapta 6, dacă nu chiar 5 cum ar reieşi din situaţia discutată cu Xman.

  72. @Mateias
    Da asa stiam si eu ref la gradatii.M-a „dat peste cap” un pic Xman din cate intelesem din pb lui.Normal ca NU au ce cauta gradatiile de vechime pe perioada studiilor(exceptie fiind cazul cand pe timpul studiilor esti deja cadru militar deci in timpul serviciului…ex:acad inalte studii,scolarizari cursuri specializare sau post academice ) …logic si normal!!💡💡💡
    Multam!

  73. @Mateias,
    Ai grija cu meditayiile. Unii vin cu intrebari de peste drum, tu le descalcesti, iar ei le prezinta pe acolo drept creatii proprii.

  74. @Neacsum,
    Aşa cum se procedează şi pe la casele mai mari, devenite transparente la ordin, anunţ şi eu: sesiunea live de întrebări şi răspunsuri s-a încheiat. Vă aşteptăm cu drag, altădată!

  75. Si acum ca domnii din CD nu sunt de acord cu aceasta varianta de PLx….care va fi urmatorul pas ?

  76. Vă simțiți cu musca pe căciulă , D-le Neacșu , de nu mi-ați publicat comentariul ? Eu m-am adresat domnului Mateiaș cu o solicitare pertinentă. Dacă v-am deranjat aveați dreptul să-mi cenzurați partea care v-a deranjat nu și solicitarea concretă. În fine , sunteți în curtea d-voastră și aveți libertate de acțiune .

  77. @Trofin,
    Este a nu știu câta oară când spun că eu când interzic pe cineva il anunt și o fac doar cand nu respecta regulile casei. O sa ma uit acuma sa vad unde e comentariul dvs. Sa stiti ca nu stau toata ziua sa verific mesajele, mai am si eu alte probleme, nustau non stop pe internet, cu atat mai putin pe pagina. Asa ca lasati va rog supararile de fata mare.

  78. @Trofin,
    De ce sa ma fi simtit cu musca pe caciula domnule Trofin ? Pnetru ca vreti posmagii muieti ? Sfatul meu este sa nu va hraniti cu iluzii, nici cu posmagi, ceea ce am prezentat aici nu este o primisiune, nici o garantie, este un punct de vedere, un calcul rezultat in baza datelor puse la dispozitie de prevederile legii. Dupa cum ati vazut fiecare interpreteaza cum poate, cum intelege, cum vrea si de aceea multe nu se imbuca. Ce va fi vom vedea daca si cand se va aplica proiectul. Pana atunci incercati sa intelegeti tot, nu doar ce va convine.

  79. Mulțumesc d-le Neacșu fiindcă mi-ați publicat solicitarea către d-l Mateiaș!. Constat , fără surprindere , că supărări de fată mare mai aveți și d-voastră. Așa suntem noi oamenii, ne mai avântăm și dincolo de posibilitățile cunoașterii.

  80. In cei 25 de ani vechime in serviciul militar se pune si scoala de ofiteri sau nu?
    Perioada lucrata in viata civila dupa pensionare se ia in calcul?gombos

Comentariile sunt închise.