Loading

Pe pagina MApN a fost publicată și pusă în dezbatere publică în data de 11.12.2020, cu termen de înaintare a propunerilor și sugestiilor de 10 zile, Ordinul ministrului apararii nationale privind aprobarea Normelor de aplicare in Ministerul Apararii Nationale a Legii nr. 168⁄2020 pentru recunoasterea meritelor personalului participant la actiuni militare, misiuni si operatii pe teritoriul sau in afara teritoriului statului roman si acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia si urmasilor celui decedat

Cei care doresc să contribuie la o bună aplicare a legii și au sugestii, propuneri, sau opinii privind acest proiect, sunt rugați să le trimită pe adresa de e-mail secretariat_general@mapn.ro, în termen de 10 de zile de la afisare.

Cei care doresc să contribuie la propunerile și obiecțiile pe care le voi trimite și eu, pot să comenteze aici. Nu voi lua în discuție propunerile neserioase, nefundamentate, sau făcute de dragul de a spune ceva.

Aveți mai jos documentul.  

https://dlaj.mapn.ro/documents/acts/ordin_norme_aplicare_L_168_din_2020_1607669911.pdf

De neacsum

34 de comentarii la „A fost întocmită metodologia de aplicare a L 168/2020 privind veteranii din teatrele de operații”
  1. Buna ziua, ce trebuie sa facem , pe scurt cei, care suntem in rezerva, avem legimitatie de veteran si ne incadram in cponditiile legii 168/2020 ? Eu inteleg din document ca:
    -trebuie sa ne prezentam la CMJ de care apartinem, cu legitimatia veche si cu fotografii la dimensiunile specificate in norme;
    -CMJ intocmeste documentele necesare si face demersurile pentru obtinerea legitimatiei conforme;
    – ne prezentam la CMJ pentru ridicarea noii legitimatii;
    – raportul pentru aprobarea portului tinutei militare se face catre DMRU, DIRECTIA CALITATEA VIETII sau CMJ ?…..ce trebuie sa cuprinda raportul ?
    – cine trimite documentele care CASA DE PENSII A MApN, pentru punerea in plata a sumei forfetare?…..care sunt acestea ?
    Multumesc !

  2. Felicitări acestei Asociații a veteranilor din teatrele de operații, care a realizat și impus atât de multe proiecte într-un timp atât de scurt…

  3. Acuma sa va vad la comentarii, nu la can-can. Deci concret ce e gresit si unde ar trebui umblat.

  4. Aceasta lege va avea norme de aplicare doar pentru cei din teatrele de operații?!
    Alte categorii de veterani nu vor mai beneficia?!

  5. Bună dimineața!
    Calitatea de veteran din teatrele de operații, în aceste norme este dată de obținerea legitimației. Ori, în concepția mea, calitatea este dată de participarea la misiune. Pentru a obține accesată legitimație, conform normelor, poate dura un an. Ori în acesta perioada se pierde indemnizația. Ministrul are evidența tuturor participanților.
    Cu stimă și respect!
    Liviu Floca

  6. nu reiese dn textul normativ cine înștiințează CPS despre beneficiarii prevederilor art 56 (5) lit. c)

  7. Domnilor pensionari militari care detineti calitatea de „Veteran in teatrele de operatii”
    Se urmareste iar o mare porcarie astfel”
    In Legea 168, art 12. c) se prevede: Personalul participant care a dobandit calitatea de „Veteran in teatrele de operatii” si… .. beneficiaza de urmatoarele drepturi”
    c) o indemnizatie lunara neimpozabila in valoare de 1000 de lei, dupa trecerea in rezerva sau retragere.
    Dupa cum se vede legea nu mai impune alte restrictii.
    Dar in Ordinul in discutie se prevede la CAPITOLUL VII, ART. 56 (4), CENTRUL MILITAR… asigura din bugetul propiu urmatoarele drepturi:
    …….
    e) indemnizatia lunara prevazuta la art. 12 din legea 168.2020 cuvenita personalului participant care nu are calitatea de pensionar militar si care a dobandit calitatea de „Vete…..
    Dupa cum reiese de aici, prin acest ordin se adauga din nou la lege. Ca urmare, conform acesor prevederi, cei care au calitatea de pensionar militar nu beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 12 c) din L 168/2020
    Sa auzim de bine!

  8. Ce se intampla cu cei care au primit deja un Atestat-insigna Participant la misiuni in strainatate pentru misiuni in TO din perioada 2014-2016 printr-un ordin al ministrului apărării naționale si care dețin deja o LEGITIMATIE VETERAN in baza participării la o misiune de 6 luni la PJHQ Northood care a avut legatura cu TO Afganistan.
    Legitimatia actuala de VETERAN este echivalenta cu VETERAN DIN TEATRELE DE OPERATII/ Legea 168-2020?

  9. Oare cei care au stat în teatrele de operații din 17 decembrie 1989 până în 1 iunie 1990 pot primi legitimații de veteran ? Întreb și eu pentru un prieten…

  10. Mi-am exprimat deja neîncrederea că până în februarie 2021 vor fi îndeplinite toate măsurile din Norme în așa fel încât cei ce sunt îndreptățiți să-și primească drepturile cuvenite. De asemenea, Normele nu prevăd termene pentru înaintarea lucrărilor în așa fel încât cei care sunt veterani și care nu au pățit necazuri în TO, să primească drepturile începând cu februarie. Tot pentru aceștia,nu este precizată dată la care se face plata drepturilor, respectiv odată cu salariul, cu pensia, în prima sau ultima zi a lunii, etc. Și ar mai fi…
    Dar să sperăm că totul va fi bine!

  11. @Liviu,
    Asta e numai una din probleme…practic rezervistii vor avea mult de asteptat pana sa intre in posesia legitimatiei si a indemnizatiei. Activii insa, din prima.

  12. CMZ mi-a cerut să trimit pozele prin posta???????? Eu locuiesc acum în Germania. Timp pierdut! De asemenea, mi s-a precizat faptul că trebuie să mă deplasez la București, să ridic personal legitimația. Pandemie, carantină, job pierdut aici și alte neajunsuri.
    Cu stimă tuturor!
    Liviu Floca

  13. Art.5 alin.(1)din Anexa 3 la norme nu este coroborat cu prevederile art.20 alin.(2) din L.168/2020.

  14. @Liviu
    Poate reusiti prin cel mai apropiat consulat cu pozele si imputernicire pt ridicarea legitimatiei.O cunostinta de a mea a rezolvat o problema asemanatoare cu toate actele de identitate pierdute in germania ,prin intermediul consulatului (inclusiv permisul de conducere pe langa celelalte) intr-un termen rezonabil de pana-n 3 saptamani,prin 2018.Acum cica se misca chiar mai repede.
    Au canalele lor de comunicare mai rapide bineinteles
    Succes!

  15. Liviu
    documentele fiind trimise de consulat nu trebuie nici traduse nici apostilate nu tin nici de autoritatile germane deci ar fi ok, inclusiv la banuti:)

  16. Cei care au executat misiuni în țară in „serviciu de luptă ” sunt lăsați în aer. Nu este corect ca cineva care a lucrat ani întregi (cazul meu 12 ani și jumătate) în serviciu de luptă permanent sa ramana fara nici un drept iar alții care au mers în teatru (se stie cum se pleca) sa beneficieze de toate drepturile, ei si tot neamul lor.

  17. Domnilor,
    Conform legii:
    Articolul 4
    (1) Personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, are calitatea de „Veteran din teatrele de operații“

    Articolul 12
    (1) Personalul participant care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operații“ și care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază de următoarele drepturi:
    ………..
    c) o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.

    Dupa cum se ved, nu are nicio relevanta in acordarea indemnizatiei prevederea:
    (3) Calitatea prevăzută la alin. (1) și (2) se conferă potrivit ordinului conducătorului instituției din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.

    Ca urmare, indiferent daca aceasta calitate a fost conferita sau nu, indemnizatia prevazuta la art 12(1)c) trebuie acordata „personalului care a dobandit calitatea de „Veteran in teatrele de operatii” si nu ….
    Daca, cei de la CMJ-uri si CSP, vor face altfel, trebuie reclamati pentru abuz in serviciu.
    Aceasta se intelege, numai daca Ciolos care acum se apropie de ciolan nu va schimba textul legii 168.2020, publicat in M. Of inainte de 4 febr. 2021, asa cum a facut si cu legea 223/2015.

  18. @pontonieru ion
    Exact asta se va întâmpla, motivul? nu sunt bani la articolul bugetar.

  19. Drumul spre Iad este, demute ori, pavat cu intentii bune! Conditia de la art.2, al.1( …misiuni incepand cu anul 1990), imparte inca o data armata in doua tabere( armata sub regim comunist si armata sub noul regim de dupa 1990). Istoria se repeta, nu mai devreme de anul 1948, cand unii erau militari ai noului regim , iar altii ai vechiul regim. Nu contest continutul legii, dar abordare de la inceput te poate face sa gandesti ca nu imi este rusine ca mi-am ales cariera militara, ci imi este rusine ca uni s-au nascut mai devreme si altii mai tarziu. Bunicul meu a luptat 4 ani pe front , prizonier la Cotul Donului ( doar pentru 3 zile, deoarece a evadat din prizonierat)si timp de 6 luni a haladuit prin stepa ruseasca, iar in vara lui 1944 a ajuns in tara, s-a prezentat la unitate si a mai luptat un an pana in Muntii Tatra, dar ”ghinion” nu a fost veteran de razboi pentru ca a luptat in Est. Ca asa e viata..pardon istoria! Asa este si cu art.2,al.1 misiuni incepand cu anul 1990!Imi este rusine ca fac parte din asemenea Armata!

  20. Drumul spre Iad este, demute ori, pavat cu intentii bune! Conditia de la art.2, al.1( …misiuni incepand cu anul 1990), imparte inca o data armata in doua tabere( armata sub regim comunist si armata sub noul regim de dupa 1990). Istoria se repeta, nu mai devreme de anul 1948, cand unii erau militari ai noului regim , iar altii ai vechiul regim. Nu contest continutul legii, dar abordare de la inceput te poate face sa gandesti ca nu imi este rusine ca mi-am ales cariera militara, ci imi este rusine ca uni s-au nascut mai devreme si altii mai tarziu. Bunicul meu a luptat 4 ani pe front , prizonier la Cotul Donului ( doar pentru 3 zile, deoarece a evadat din prizonierat)si timp de 6 luni a haladuit prin stepa ruseasca, iar in vara lui 1944 a ajuns in tara, s-a prezentat la unitate si a mai luptat un an pana in Muntii Tatra, dar ”ghinion” nu a fost veteran de razboi pentru ca a luptat in Est. Ca asa e viata..pardon istoria! Asa este si cu art.2,al.1 misiuni incepand cu anul 1990!Imi este rusine ca fac parte din asemenea Armata!

  21. O Agora obosită după cum văd… și de ce n-ar fi?. Lumea e întoarsă pe dos. Dacă-i rupi unuia gâtul, Neșu, sau un picior, sau îi dai un cot în gură, pe terenul de fotbal, nu se întâmplă nimic. Fault și gata, și nu rănire provocată. Deci, băieți, crampoane la liber. Ca și Dragnea, nu știam când i se va administra și lui Covidul în celulă. Ca și arbitrul Colțescu, cu o expresie nefericită, fără nicio conotație rasistă, care a ajuns motiv intreținut de scandal internațional, în frunte cu neica Erdogan. Nu știu, știri de genul ăsta reprezintă noua lume. Violentă, radicală, subterană în numele unor „noi valori” sau „statului de drept”, tabuurile unei noi religii fără dumnezei. Mă mir că omniprezentul CTP încă nu s-a exprimat laudativ, ca alpinistul în vârf, la munții de gunoaie din sectorul 1. Cu pensiile, e cum aia cu pianul pe scări.

  22. Eu emigrez.
    Azi m am dus la brutarie si privind cu teama in jurul meu am cerut o paine. Am fost intrebat de care. Aici m- am blocat. Cum sa spun de care paine vreau, brutaria era turceasca. M- am uitat la vanzatoare si i-am facut cu ochiul, spunand ” din aiaaaaa” si am facut iara cu ochiul. Vanzatoarea nu s -a prins si m -a intrebat de care paine vreau, ca nu are timp de glume. I- am spus ca vreau paine din aia de care consuma jucatorii echipei Basaksehir . Doamna mi -a spus ca nu au contract cu Istanbulul, patronul e din Edirne asa ca sa spun ce paine vreau, ca trebuie sa mearga la cuptor. M-am gandit ca femeia ori nu e microbista, ori vrea sa ma prinda in capcana, asa ca i-am spus:
    – Vreau o paine din aia de care o sa manance de acum incolo domnul Coltescu in arbitrajul international.
    Doamna, pe un ton rastit, mi- a spus ca nu cunoaste nici un domn cu numele asta in cartier si ca daca o fi, nu cumpara paine de la ea. Am fost din nou intrebat ce paine doresc. Vedeam cum fata doamnei ia toate culorile curcubeului de nervi si cand a luat culoarea painii pe care o doream, i-am spus :”stati asa, vreau o paine ca dvs!”
    – Domnule, nu iti permit, mi-a spus, esti un nesimtit. Vrei sa spui ca sunt umflata?
    – Nu doamna, incerc eu sa dreg busuiocul, sunteti buna ca painea calda.
    -Domnule, nu iti e rusine? Ce vrei sa insinuezi? Sunt femeie maritata!
    O priveam perplex nestiind cum sa ies din situatie. Acasa nu ma puteam intoarce fara paine. Nevasta- mea pusese ciorba pe foc, cred ca inghetase asteptand. Ciorba.
    – Ce faci domnule, cumperi sau facem conversatie, ca mi se ard painile in cuptor si trebuie sa si pun la framantat urmatorul cuptor.
    – Pai mergeti si scoateti painea, zic eu, ca pana veniti gasesc eu o solutie.
    Femeia mi-a inchis geamul in nas si a plecat. A trecut o ora. Am pierdut pranzul, de hrana calda nu mai poate fi vorba saptamana asta acasa, nu imi vine nici o idee, cum sa ii spun ce paine vreau, fara sa ma sanctioneze FIFA, UE, CEDO,NATO, ONU, OMS si CNCD ?
    ‘Ratz-ai dracu de pesegisti, v-ati gasit voi sa le dati 5 boabe amaratilor astora de la Basaksehir si uite in ce belea ne-ati bagat pe toti romanii. Adio concediu la Marea…..adio vizite in Brasov la Biserica …..adio legenda lui … …Voda, adio povesti cu Zece …mititei, adio paine…… Eu emigrez, si asa acasa nu ma mai primeste nevasta. Care vine cu mine?

  23. In anexa 1 nu sunt specificate toate misiunile, sau tipurile de misiuni ale UE. In 2007-2011 multi au fost detasati in structuri de aparare si securitate ale UE (EUMS, EUMC, EDA) pentru a afectua misiuni de monitorizare si observare pe diverse domenii in cadrul misiunilor UE care erau in desfasurare la momentul respectiv. Aceste situatii nu se regasesc in norme.

  24. Și cum ăia din stafful turcilor ziseră că „la ei în țară românii sunt considerați țigani” ar fi normal să nu le mai invadăm stațiunile și să mergem la greci. La ei e Athos-ul, la turci e Erdogan de zise că vorbele lui Colțescu sunt un genocid, uitând de genocidul armean, sprijinit de el și încă neîncheiat.

  25. Nu înțeleg motivul pentru care Misiunea UE de mentinere a păcii Concordia/FYROM martie- decembrie 2003, la care au participat 3 ofiteri romani cu aprobarea CSAT, nu a fost inclusa în Anexa nr 1 la Normele de aplicare a Legii 168 din 2020 in timp ce alte misiuni de pregătire a unor misiuni propriu-zise și unele misiuni de interzicere a transportului materialelor periculoase sunt incluse în anexa mai sus menționata. Am înțeles ca forțele armate se pot implica în diferite si multiple acțiuni de mentinere a securității, dar sa nu uitam și sa apreciem misiunea de baza, impunerea si menținerea a păcii.
    Mulțumesc
    Comandor rez. Zait Florinel Dumitru

  26. @Micutzul
    Nu sunt sigur ca aici
    In urmatoarele art nu exista,iar in ultimele trei(trei in urma) deasemenea nu.Stiu sigur ca am raspuns(de fapt erau doar comentarii in completare,nu un raspuns propriu-zis) dar nu am mai gasit nimic nici commentul dvs,nici al meu.Oare am scris pe twitter?? poate ca da chiar daca nu am cont:)))
    Am cautat si „peste drum” superficial e drept si n-am gasit nici acolo.
    Asa ca ramane „ca-n tren”:) Sau la mine a fost „praf de patrunjel”?…cica e mai tare:))))

  27. …..la cate zeci de comentarii mi-au fost mie sterse „peste drum la vecinu'” pt ca nu corespundeau „cerintelor de partid si de stat”… sa fim noi sanatosi(ma refer la toti).Eu m-am imunizat mai ceva decat cu vaccinul.Din cat am scris vre-o 60-70% nu a primit aprobare de la sectia de propaganda

  28. @Micutul &Akord,
    Fratilor, aici nu aveti nimic oprit nici intentionat, nici din greseala. Ce sa va fac daca”beti”in mai multe „crasme”si nu mai stiti unde v-ati lasat palaria ?

Comentariile sunt închise.