
În data de 12.01. 2021 la sediul Parlamentului a avut loc o întâlnire a liderilor asociațiilor din SNAOPSN,cu deputatul Dumitru Coarnă. Date privind această ședință au fost date de reprezentanții diferitelor asociații participante la adunare, după cum urmează :

SNPPC:
” COMUNICAT
Discuții la Parlament, în cadrul Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților Astăzi, la ora 12,00, la sediul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților au fost invitați la discuții, pe diferite teme de interes, reprezentanți ai organizațiilor sindicale, profesionale și ale forumurilor asociative ale personalului în activitate și rezerviștilor din MAI și MApN. Din delegația SNPPC fac parte: secretarul general Neculai Isache, vicepreședintele Mihai Zlat și președinții SNPPC din cadrul DGPMB și IPJ Constanța, Dumitru Istrate, respectiv Vasile Zelca.
Comisia a fost reprezentată de următorii deputați: vicepreședintele Nicolae Georgescu, secretarul Dumitru Coarnă și Alfred Simonis – membru. De asemenea, au mai fost prezenți și deputații Mircia Chelaru, fost șef al Statului Major General, și Nicolae Roman, general în retragere.
MApN a fost reprezentat oficial de secretarul de stat Marius Bîlu și de consilierul ministrului pe probleme de dialog parlamentar.
Membrii Comisiei au făcut o informare asupra proiectelor legislative de interes pentru polițiști, militari și personalul contractual, dar și pentru pensionarii proveniți din cele două ministere – cadre militare în rezervă/retragere, proiecte aflate pe agenda actuală sau de perspectivă a Comisiei și a Camerei Deputaților, precum și o prezentare a intențiilor legislative proprii, pentru a susține drepturile și interesele acestor categorii profesionale, după reluarea activității parlamentare.”
Pe pagina domnului Marius Apostol presedintele AMVVD·
”Marți, 12 ianuarie 2021, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a răspuns invitației la ședința organizată, la Palatul Parlamentului, cu reprezentanții comisiei de apărare, fiind desemnat să ia parte la aceasta, primvicepreședintele Robert Jugănaru.
În urma întâlnirii de astăzi și a discuțiilor întreprinse, cu privire la Pl-x 199/2020, pot fi trasate următoarele concluzii:
-se va încerca introducerea unui amendament în sensul actualizării pensiilor în raport cu creșterile salariale care se vor aplica în viitor.
- vor fi organizate grupuri de lucru, cu reprezentanți ai asociațiilor, în vederea elaborării celorlalte amendamente privind Pl-x 199/2020;
- indexarea pensiilor se va face cu 3,8% păstrând același nivel al creșterii inflației;
-creșterea pensiilor se va aplica etapizat, conform anexei 7;
Tot în cadrul întâlnirii de astăzi au fost date informații cu privire la publicarea în Monitorul Oficial Nr.M.7 / 11.01.2021, a normelor de aplicare ale M.Ap.N a Legii 168/2020, privind recunoașterea meritelor militarilor participanți în teatre de operații.
Iată că și ultimul pas pentru a oferi drepturile cuvenite militarilor veterani a fost îndeplinit.”
Pe pagina Romil București :

COMUNICAT din 12.01.2021
În data de 12.01.2021, la sediul Parlamentului, sala Ovidiu Sincai, la inițiativa Conducerii FORUMULUI structurilor asociative din SNAOPSN, în organizarea Comisiei pentru apărare și ordine publică si siguranță națională a Camerei Deputaților, personal a secretarului Comisiei, deputatul Dumitru Coarnă, a avut loc Ședința Comună a reprezentanților Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaților și asociațiilor membre ale FORUMULUI. La ședință au mai participat și asociații și sindicate din MApN, MAI și Ministerul Justiției, care nu sunt membre ale FORUMULUI dar au fost invitate să participe într-o încercare de unire a cât mai multor structuri asociative din sistemul național de apărare ordine publică și siguranță națională.
La ședință au mai fost invitați reprezentanți din MApN și MAI, alți parlamentari printre care vicepreședintele Comisiei pentru apărare, domnul deputat Mihai Weber, domnii deputați, generali in retragere, Nicolae Roman și Mircea Chelaru. Din partea MApN a participat o delegație condusă de Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru relația cu parlamentul și calitatea vieții personalului, domnul Marius Bălu.
Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat două probleme principale:
- analiza modului în care se pun în aplicare prevederile legale privind salarizarea și asigurarea pensiilor personalului activ, în rezervă și retragere din SAOPSN.
- Modalități de acțiune ale structurilor asociative ale militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special pentru obținerea respectării de către legislativ și executiv a prevederilor constituționale și legale privind salarizarea și asigurarea pensiilor.
Pe lângă aceste aspecte s-au mai discutat și alte subiecte, cu accent pe problematica pensiilor militare, PLX 199 și ultima OUG privind prorogarea indexării și înghețarea veniturilor personalului din SNAOPSN.
Au participat delegați din 34 de asociații. Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Dumitru Coarnă.
Au fost expuse puncte de vedere privind modul în care executivul în special, dar și legislativul au tratat problemele militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, toți reprezentanții fiind de acord că este inadmisibil modul în care cei menționați au fost tratați de către reprezentanții puterii, indiferent de culoarea politică, în ultimii ani.
S–a pus problema PLX 199, dacă mai poate face obiectul actualului legislativ, sau este cazul să se renunțe la acest proiect și să se inițieze alt proiect legislativ sau eventual să se repună în discuție PLX 221.
Cu trei excepții, respectiv reprezentanții MApN, ai AORR și ANCMRR, toți ceilalți au fost de acord că respectivul proiect nu poate fi acceptat în varianta propusă de MApN nici chiar cu promisiunea sau în speranța că proiectul va fi amendat în plen, pentru că există riscul ca modificările sau amendamentele dorite să nu fie acceptate și astfel s-ar crea noi discriminări și nedreptăți. Domnul deputat Dumitru Coarnă a sugerat inițierea unui proiect care să cuprindă doar câteva puncte care să reglementeze problema indexării, aplicării actualizării pensiilor în raport cu salarizarea, aplicarea salarizării așa cum prevede legea și menținerea calcului pensiei la vechimea cumulată, nu la vechimea în serviciu. În acest sens domnul deputat a propus formarea unui grup restrâns de lucru care să dea formă acestui proiect.
De asemenea s-a discutat oportunitatea unor acțiuni de protest, cu respectarea regulilor stabilite de situația medico-sanitară, în cazul în care guvernul nu va lua în considerare propunerile asociațiilor.
Au fost adresate întrebări secretarului de stat de la MApN, domnul Marius Bălu, printre care și cea privind zvonul potrivit căruia la Guvern și MApN se lucrează la o nouă lege a pensiilor militare care să treacă pensiile militare din nou sub tutela Casei naționale de pensii publice, recte, calculul pe baza de contributivitate. Domnul secretar de stat a negat orice acțiune în acest sens din partea MApN în acest moment.
După 3 ore și jumătate de discuții, activitatea s-a încheiat, domnul deputat Dumitru Coarnă exprimându-și deschiderea și sprijinul față de toți reprezentanții asociațiilor militarilor pentru toate problemele care vizează activitatea comisiei și fac interesul militarilor activi sau în rezervă si retragere.
PREȘEDINTELE FORUMULUI SAOPSN
Colonel in retragere Marian TUDOR”

De remarcat faptul că nu au dat comunicate nici una din structurile mai ”bătăioase” sau ai căror lideri sunt mai vocali, recte ANCMRR, AORR, LADPM, SCMD, deși au avut reprezentanți la întâlnire. De ce? Nu vreau să dau eu răspunsuri, trage fiecare ce concluzii dorește.
Citind însă comunicatele se poate constata că există mici diferențe în cele 4 comunicate, datorate fie neatenției fie interesului, fie confuziei.
Spre exemplu există o confuzie undeva în ceea ce privește numele vicepreședintelui Comisiei pentru Apărare care a participat alături de deputatul Dumitru Coarnă. Este lipsit de importanță care dintre ei a participat, important este că a participat decât unul, din cei doi ai PSD și niciunul din ceilalți membri ai celorlalte partide, ceea ce ne îndreaptă spre o realitate tristă și anume că în interiorul comisiei există o fractură, membrii acesteia nu vor acționa pentru interesele militarilor ci pentru realizarea intereselor de partid. De altfel dinttr-un comunicat al ministrului rezultă că acesta s-a înțeles cu președintele Comisiei, care este membru PNL, pentru votarea actualei forme a PLX 199 în Comisia pentru apărare, deși din discuțiile Forumului, excepetându-i pe domni generali Băhnăreanu și Bălăceanu, nimeni altcineva nu agreează forma respectivă. Domnul deputat Coarnă a afirmat că nu va vota acea formă. Deci, indiferent ce spun reprezentanții rezerviștilor, se va vota politic.

Mai sunt confuzii legate tot de participanți, care țin de nume și funcții. Astfel, domnul secretar de stat Marius Bălu este botezat Bîlu, iar purtătorul de cuvânt al ministrului apărării este prezentat drept consilierul ministrului pe probleme de dialog parlamentar.Mai multă atenție.
Domnul Marius Apostol, președintele AMVVD ne informează că indexarea se va aplica pe procentul de 3,8% și că ”creșterea pensiilor se va aplica etapizat, conform anexei 7.”Cred ca exprimarea este deficitară, de aici uni vor înțelege că gata, S-A DECIS și se va reveni la indexare. Nu cred că se va întâmpla, dar asta e de dorit și pentru asta vor lupta cei prezenți la întâlnire, dar nu știu dacă și domnii generali menționați mai sus, pentru că ascultându-l pe domnul general Virgil Bălăceanu aveam impresia că vorbește reprezentantul MApN nu liderul unei asociații lovite de PLX 199 ca și de toate celelalte OUG-uri cunoscute. La cât de vehement a fost domnul general, cred că eforturile îi vor fi răsplătite. Mă gândesc cu groază ce se va întâmpla cu drepturile rezerviștilor dacă anul acesta domnia sa va lua conducerea Forumului, așa cum se vehiculează.
Revenind la comunicate realitatea este mai aproape de cele prezentate pe pagina Romil București, adică :
- S-a decis formarea unui grup restrâns care să stabilească prioritățile și forma cererilor.Nu s-a stabilit cine va face parte din acest grup, când și unde va lucra și nici cât de retrâns va fi, pentru că dacă va fi prea restrâns există riscul să nu mai reprezente interesele tuturor asociațiilor ci doar pe ale celor care i-au ales. Dar măcar să informeze toate asociațiile cu ceea ce vor să susțină sau să introducă în revendicări;
- Printre aspectele pe care le vor avea în vedere sunt indexarea, salarizarea, actualizarea și vechimea, așa cum se specifică în comunicatul Romil;
- S-a anunțat semnarea de către domnul ministru a ordinului privind aplicarea L168/2020 privind veteranii din teatrele de operații, concretizat în Ordinul M7/11.01.2021 al MApN. Despre acest ordin, într-o ”emisiune următoare”. Nu pot să nu semnalez un lucru cel puțin hazliu. Imediat după adunare, unii membrii AORR au primit pe WhatsApp proiectul respectiv cu rugămintea șefului de a face propuneri și comentarii pentru îmbunătățire. Probabil domnul general atunci auzea prima oara de acel proiect și credea că i-a fost trimis pentru ajuta la întocmirea lui, așa cum a fost solicitat să își dea avizul și la PLX 199. Domnule general, special pentru dumneavoastră postez următoarea foto făcută cu print screen.


- La ședință, a fost invitat și domnul general (rtr) Mircea Chelaru, care a venit, s-a așezat în bancă foarte discret, a ascultat și a plecat așa cum a venit. Sincer, așteptam o intervenție în care să ne spună și nouă ce va face pentru militari ca parlamentar, dar nimic. Cum nu este membru al Comisiei pentru apărare, mă întreb ce influență va avea și cum va apăra interesele militarilor dacă va fi lafel de discret și Camera Deputaților ?A vorbit însă, foarte tare și teatral domnul general maior(rtr) Nicolae Roman, deputat de Buzău care a mai înviorat asistența. La propunerea făcută de a strange la un loc pe toți militarii (de carieră) în rezervă din Parlament și a forma un grup de sprijin interpartinic care să susțină armata și militarii, domnul general nu a mai zis nimic, probabil nu îi dădea voie partidul. Bănuiesc însă că și între militarii parlamentari, ca și între cei neparlamentari există aceleași fricțiuni, că doar dintre noi au plecat și ne reprezintă interesele și obiceiurile.
A mai fost de remarcat lipsa reprezentanților MAI dar și a fostului ministru de interne, mister Vela ”Top Gun”care este membru al comisiei pentru apărare, dar pe care nu îl interesează problemele militarilor.
Cam atâta se poate spune despre ședință, care a fost totuși o bună metodă de testare a interesului partidelor (și parlamentarilor, luați individual) față de militari dar și a liderilor de asociații. Știu că unii o să spună că a fost pierdere de timp și că ar fi trebuit să se ajungă la o concluzie sau decizie și privind acțiuni concrete, proteste, etc. Da, de acord cu faptul că trebuiau discutate și stabilite acțiuni concrete inclusiv participarea asociațiilor la protestele celor care se manifestă aceste zile, dar în afară de Dogaru care a vorbit despre acțiunile lui și a cerut ca alții să i se alăture lui, dar nu a spus că el se va alătura altora, de liderii sindicatelor din MAI și Tudor, nimeni nu a mai atins subiectul. Însă ședința a fost necesară pentru a se vedea ce sunt dispuși să facă cei prezenți. Măcar știm cum stăm și din câte se vede, stăm bine… în fața televizoarelor și ne rugăm să reușească polițiștii ceva, că poate-poate ni se va da și nouă dacă primesc ei. Singurul lucru pe care îl vom primi noi militarii, câtă vreme ne vom menține atitudinea actuală, a fost scris pe un număr de înmatriculare suedez.
Am auzit că doamna ministru al muncii a spus că a auzit că există o lege reparatorie privind pensiile militare, care va face minuni. Și noi am auzit, încă din noiembrie 2019, dar mereu s-a amânat apoi modificat în așa fel încât a devenit o lege împotriva actualilor pensionari militari și pentru viitorii pensionari militari. Cum poți denumi o lege ca fiind reparatorie când ea nu repară ci doar adâncește? Cei cu pensii mici, vor crește oarecum, unii dintre ei, dar doar cei care au vechimea completă, căci celorlalți li se va da procentual la cap pentru anii lipsă din vechimea de 25 de ani, dar vor primi 20% la pensia netă, cei care vor ieși la pensie după aprobarea legii. Păi cum să nu dorească și să nu insiste cei din minister să se voteze legea, când ei vor câștiga 20% la pensia aia mică de 7-8000 de lei făcând distanța dintre vechii și noii pensionari și mai mare? Asta da apropiere a pensiilor. Asta ca să nu mai menționez scoaterea indexărilor din calculul actualizării. Curat murdar coane Fănică.
Au înghețat salariile bugetarilor, dar la unii, care au anticipat acest lucru, li s-a mai dat câte o pomană 30%, pentru acoperirea majorărilor salariale: DSVSA, DSP. La fel și alți bugetari, carora li s-au acordat majorările salariale 100% din legea salarizării din 2017, din Prefecturi, Primării, CJ li s-au dat și lor pomene de 30%, că li s-a părut că a crescut inflația!!! Pentru fraierii de la armata și poliție nu este loc, că ei nu fac parte din clientela politică și nu sunt cuprinși în programele de guvernare a partidelor, la ei se dau resturi sau firmituri ca să supravețuiască la limita existenței!!!!!
Au înghețat salariile bugetarilor, dar la unii, care au anticipat acest lucru, li s-a mai dat câte o pomană 30%, pentru acoperirea majorărilor salariale: DSVSA, DSP. La fel și alți bugetari, carora li s-au acordat majorările salariale 100% din legea salarizării din 2017, din Prefecturi, Primării, CJ li s-au dat și lor pomene de 30%, că li s-a părut că a crescut inflația!!! Pentru fraierii de la armata și poliție nu este loc, că ei nu fac parte din clientela politică și nu sunt cuprinși în programele de guvernare a partidelor, la ei se dau resturi sau firmituri ca să supravețuiască la limita existenței!!!!!
De fiecare dată când nu se poate rezolva o problemă sau să se întârzie aplicarea unei soluții , la propunerea unor tovarăși, se apelează imediat la înființarea unei comisii . Și uite așa , din comisie în comisie timpul trece mai ușor iar pensionarii … unii speră iar alții mor.
Sunt clare cel putin 2 aspecte: PLX 199 in forma actuala(cu amendamentele mapn, mi) nu poate fi acceptat deoarece nu ar face dact sa sporeasca nedreptatile si inechitatile(motivele sunt f bine prezentate in articol). Cred ca poate fi utilizat ca baza de pornire Proiectul de OUG privind modificarea si completarea Legii 223/2015-forma finala , aprobata de CCMRR/21.08.2019(participanti inclusiv de la ANCMRR si AORR, LADPM, ROMIL), proiect caruia i se pot aduce imbunatatiri, fara participarea nociva a unor reprez. mapn&mi!
De când s-a adoptat legea salarizării de Olguta Vasilescu s-a știut că legea nu era sustenabilă, dar pentru populismul său PSD a tăcut și ulterior a acceptat predarea guvernării ca noua coalitie condusă de PNL și Johanis, ca li se spargă lor oalele în cap și să primeacă înjurăturile!!!!!!!!!! Nu sunt proști aștia de la PSD au știut că țara va intra în stare de insolvență și s-au retras elegant în opoziție unde de acolo e mai ușor să critici, cu toate că greaua moștenire, gaura de la buget a fost în ceea mai mare parte produsă de aceștia!!!! Acuma după ce se va adopta legea bugetului vor apare măsurile de austeritate pe care le vor suporta toți bugetarii și pensionarii, respectiv tăierea sporurilor și înghetarea pensiilor!! Până la sfârșitul anului se va adopta o nouă lege a salarizării și a pensiilor care nu vor mai aduce majorări la salarii și pensii, din contra vor apărea reduceri chiar!!! Viitorul nu sună prea bine pentru nimeni și mari speranțe sau planuri nu prea e indicat ca să ne propunem în această perioada de criză medicală și economică!!!
Ce ne spune Xpert68, ca vor fi reduceri la pensii. Nu conteaza de ce. Ca e criza medicala si economica. Nu conteaza de ce si cine a pus-o. Important e ca pensia sa ramana aia din plata. Cam asta e esenta, adica ” Baaa, kakistilor, ziceti mersi cu ce aveti, ca daca nu….” Adica noi sa ne agitam sa nu taie astia, nu sa mareasca, cel putin cu inflatia, care e inflamatia noastra…In fond, zic fatalaii astia care nu au facut o zi de armata, zi in care invatau barem sa coasa nasturi la fermoar, ca istoria nu ne mai trebuie, prea e plina de morti…Asa si noi, un viitor istoric. Zic ei.
Ei uite, cum spunea Preda in finalul Morometilor, „timpul nu mai avea rabdare”. Asa si noi, ce sa asteptam, ce comisii, ce lalaieli, ce politicieni, ce buget, ce dracu mai inventeaza astia… Ba, boilor, adica aia care nu sunt tauri, prin Parlament, mimati ceva, barem aia de-ati facut armata. Aiurea, daca onor prezidentul zise a armata e croitorie de campanie, ce sa mai astepti? Numai ca, viteii de azi, vor sa vanda pe daiboji barajele facute de militari, pai ce, „nu e ale lor”, si daca avem datorii facute pentru nu stie nimeni decat buzunarele lor, ce pretentii mai avem noi militarii? Cred ca si salvele alea trei le vom plati in avans, sau nu mai avem munitie nici de manevra?
De la ciunga pesedistei rujate, scuipate la fiecare aparitie, cat era p-acolo pe banii nostri, Olguta fosta Vasilescu d-o lua ala de muiere, tot din al partid, si la fel de „qui se s’emble c’est resemble”, noi tooot suferim de nici dex-ul nu mai suporta paradigma de „demnitate”. Astia de azi, „ai mei”, votati setesistic-al band, ii doare nici acolo in „cicatridina supozitoare”. O aiureala financiara in fond, incat te intrebi, ori se fura necontabilizat, ori se fura contabilizat, ca de ceva vreme nimic nu e clar. Buget? Ce gluma europeana, acceptata, ordonata si impusa. Deficitul aprobat? De bagat la fraierii care muncesc sau la pensionari. Ca nu le convine, ei as!, negociem ai doi lei, le dam, nu le luam, dar de fapte ii tarampe scari, ca pe rame cand ploua…
Parafrazandu-l pe Toparceanu, de care astia cu usereul il vor mort de doua ori, zic „ma cuprinde o” scarba iremediabila. Ce tot dracu o frecam cu pensiile astea militare de atatia ani? Un jeg de politica impusa de afara impotriva adevaratilor militari romani care stiu ce e armata. Astia de azi, mimeaza armata, ca razboaie nu vor mai fi, nimeni nu vrea asta si asta noi nu intelegem. Noi suntem istoria adevarata pe care „astia” o vor neantizata, ce patrie, ce juramant, cata prosteala-zic ei- „cu pretul vietii”. ” Si tot ei, astia cu ata necusuta, zic, „jurati fratilor, cu pretul vietii”, bravo, si de-o fi, va dam money la femeie si copii, dar conditia e ca sa o iei de tot in freza,da?’. Si ei, EI, astia care te trimit sa crapi, cine sunt? Raspundeti singuri.
Am mai scris ceva, nu intra…Mi-e scarba! A la Toparceanu, „ma cuprinde o ” scarba iremediabila, nu tristete, m-am upgradat de atatia ani.
Totusi, ca sa-mi revin, azi noapte, neadormind, ma intrebam, ce e cu copiii astia de nu le dau astia alocatii? Pai sa socotim, o familie face copii, unul, doi, trei etc, bucurie, dragalasi, minuni de inteligente si griji ca motivatie de existenta, cheltuieli, scoala, ambitii ca ei, copiii, sa fie fericiti. Si poate sunt, si noi ne bucuram. Dar cu ce pret? Am muncit pentru ei. Sa-i dam societatii si ei sa se ajunga sa beneficieze. Vorbe, vise…Am muncit o viata sa crestem si educam o forta de munca a unor patroni care ii vor exploata si un stat care ii vor impozita la sange. Munca noastra, chinul, imprumuturile, nu mai conteaza. Copiii sunt pe picioarele lor. De lut, sclavi ai patronilor, ai statului…Statul ar trebuie sa ne ajute sa regeneram forta de munca, alocatii, facilitati medicale, financiare, scolare…Alocatia pentru copii, cuantificabila labil cu nevoile reale, e negociata aberant, statul cu cetateanul. Porcarie, statul trebuie sa negocieze cu patronii… Cu privatul… Cu oricine crede el, stat nesimtit la nevoile oamenilor, un stat dinafara, nu romanesc…
1.Totusi, ca sa-mi revin, azi noapte, neadormind, ma intrebam, ce e cu copiii astia de nu le dau astia alocatii? Pai sa socotim, o familie face copii, unul, doi, trei etc, bucurie, dragalasi, minuni de inteligente si griji ca motivatie de existenta, cheltuieli, scoala, ambitii ca ei, copiii, sa fie fericiti. Si poate sunt, si noi ne bucuram. Dar cu ce pret? Am muncit pentru ei. Sa-i dam societatii si ei sa se ajunga sa beneficieze. Vorbe, vise…Am muncit o viata sa crestem si educam o forta de munca a unor patroni care ii vor exploata si un stat care ii vor impozita la sange.
2.Munca noastra, chinul, imprumuturile, nu mai conteaza. Copiii sunt pe picioarele lor. De lut, sclavi ai patronilor, ai statului…Statul ar trebuie sa ne ajute sa regeneram forta de munca, alocatii, facilitati medicale, financiare, scolare…Alocatia pentru copii, cuantificabila labil cu nevoile reale, e negociata aberant, statul cu cetateanul. Porcarie, statul trebuie sa negocieze cu patronii… Cu privatul… Cu oricine crede el, stat nesimtit la nevoile oamenilor, un stat dinafara, nu romanesc…
Partea 2. nu a intrat. C-asa e la noi, una da, una nu. Mama ei de IT STS SRI „SETEA” LUI MITRU COCOR…Cine stie, cine nu, NU.
„Potrivit ministerului român, este vorba de reducerea de 55 de lire aplicată de autorităţile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă din anumite ţări, România nefiind inclusă printre acestea.”
Bai, nenica, da’ printu’ Charles ce zice, ia zii tu Nila, ce zice?” tot plusa Guica lu’ Moromete. „Da’ ce asta nu are tara,cu legile lui?” Veni el p-acilea si nu facu ni’ic. Pai daca e vorba p-asa, io zic sa ii cerem si lui niste lire ca sa vina in paradisu’ din minunea Evropei. Nu zic ca e corupta, da’ nici nu putem spune ca nu. Inglishii astia daca nu fac un ban din orice mor de foame. Ca asa e pe insula…Peste la greu…
Se fac presiuni sa fie convins seful Forumului sa accepte PLX 199. Fara acceptul Forumului, MApN nu poate cere in Comisii sa fie acceptat proiectul. Dupa scandalul de anul trecut si respingerea din Comisia pentru aparare pe motiv ca nu exista acordul asociatiilor, problema nu poate fi pusa pe tapet fara a indeplini conditia pentru care a fost respins proiectul in Comisia lui Mocioalca, actualmente Șovăială. A fost bun la ceva si Babus. Ministrul ține la acest acord, alții tin la aprobarea proiectului cu sau fara acod, pretinzandca nu mai pot de dragul pensionarilor cand de fapt bataia pestelui este pe OMM care se va acorda fara limitare la net pentru cei care voriesi lapensie dupa aprobarea proiectului, în timp ce asa zisa pensie minima se va acorda dupa ce se vapune in aplicare in totalitate o lege aflata in ATI in moarte clinica. Asa ca sa nu va mirati daca vor fi din nou blamati cei care se opun actualei formule de proiect. Sunt persoane cu ten subtire pe care le scoate calculatorul afara anul acesta si vor neaparat sa prinda un 20% lapensie care le-ar mari pensia la peste 100% adica exact ce spun specialistii ca vor sa evite, ca nu ar fi cușer, că ar fi nedrept. Da, ca vor egalitate, dar nu pentru catei. Cica vor creste pensiile mici… dar nici cele care vin nu vor scadea nu ? Cat face 20% din 9000? Cam cat o pensie din aia mica, ÎNTREAGĂ. Cam cu atat vor creste pensiile celor care ies la pensie daca se aplica PLX 199 in forma pe care a clocit-o MApN si vrea sa ne-o bage pe gat, pentru a repara nedreptatile. Sa ma contrazica cine poate.
Și mai este un aspect: Se spune ca s-a introdus prevederea privind acordarea OMM ului pentru a ”repara nedreptatile” si a face dreptate. Pai nu prea e dreptate, pentru ca cei care au iesit la pensie pana in 2017 si au OMM inclus in pensie, il au doar pe hartie marea majoritate,caci sunt limitati prin art 28-30 si practic sumele nu le sunt acordate. Dar cei care vor iesi la pensie care oricum au pensii cu 50-90% mai mari decat cei iesiti inante, vor primi OMM-ul peste pensia neta calculata, ceea ce le aduce la peste 100% din SOLDA ACTUALA. Asa se fac reparatiile in MApN.
@Neacsum, de unde ai scos ca Pensia minima neta este la ATI ?
Daca se calculeaza procentul de 20% si la Pensia minima Neta, este normal sa beneficieze si cei care vor iesi la pensie in acest an, asa este corect !
Nea Marine, sterge postarea de la 20.08, ca NU ai dreptate !
Vezi ultima Decizie si o sa vezi ca OMM este adaugat separat si poate ajunge la 102% (85% x 1,2)..!
@Geofreeland
Pt ce si cum scrieti,pe cuvantul meu, meritati un Oskar d’ăla ,de-a’devaratelea(nu d’ăsta fantomatico-militaresc).
Pacat ca nu sta in puterea mea…nici macar o nominalizare
Pacat!!
Una alta, din 2018, sa nu mai zic de antecedente, cu pensiile astea asa zis de unii „nesimtit” militare crescutara cu niscaiva firfirici? Barem asa, spoiala la bordei? Vorbe, cat sa ingrase ogorul, da’ un’te mai pui, ca se ‘luptara” comisii peste comisii, intalniri cu aia cu „calitatea” vietii, cu nenea Rosu, dreptaci valahist, mare tuter…Daca din frecangeala asta de interese ale alora de ies acum in pensia plina de verdeata, ma intreb, cum lor le creste cucuruzul fara pic de ploaie? Aaa, pai „ne asternem” baldachin de smecheri, ca asta suntem…Restul, mai sunt? Cat e norma sperantei de viata? Unii si-o calculeaza de dedesupt, ca nu mai apucara…Trebuie sa fim chiar idioti sa mai credem in cerberi fara mama…Orizontul nostru e ziua de maine, darmite „la anu” plin de speranta…Cu alte cuvinte, bataia de joc continua si bataia de joc, toba, darabana, hangul cum se zice, o fac chiar „ai nostri”…
Iar am scris, cu patima dreapta…da’ nu a intrat…Mama lor la toti…Deie-le lor sanatate, cum imi doresc eu mie…Nu-s ce dracu ma inchid astia, de imi vine un sughit pana in oful inimii…
Daca m-as spala pe dinti cum e reclama lu’ tanti aia cu sensodine din care nu am remarcat decat nasucul ei carn, ar trebuie sa nu mai am gura spurcata. Dar o cocleala tot am, nu de la asteptarea de drept a ideii si principiului de pensie militara ci de la strepezeala unor dinti scrasniti de le-a sarit smaltul. Bai, nenorocitilor, rezolvati odata chestia asta care va sta in gat, pensiile militare, ori le diriguiti corect, tip NATO, ori dati-va de-o parte si lasati-i pe altii care au mai citit cate ceva. Nihil sine Deo, era stantat pe niste monede interbelice. Din toata stanta nu a ramas in gandirea astora, lustragii, adica aia cu lustratia armatei comuniste de a facut baraje de vandut acusica, decat Nihil… Nici nihil nu stiu ce inseamna da’ le spui io, nichts sau nothing, ca asta inteleg, ca latina e moarta de mult, ca si cugetul lor.
@Titi,
Despre ce decizie vorbesti? Si eu nu am spus ca pensia minima e la ATI ci legea 153. Citeste mai atent.
https://www.stiripesurse.ro/nici-nu-a-ajuns-bine-ministru-al-transporturilor-ca-drula-deja-se-si-pange-de-greaua-mostenire-nu_1594060.html
Cititi si va cruciti, o nebunie, bani la greu…Afirmatiile acestui ministru, cu rima la Drula, ne umple, nu noua, ci lor, buzunarele cu spagi pe bani europeni. Codruta ii acopera si noi vom da in continuare in gropi. Trai neneaca. Valea Prahovei e tabu de nefacut pentru ca acolo e atat de greu de proiectat si expropiat incat nu le mai ramane chiar nimic astora de i-am ales noi sa fie bogati. Mai pusese unu’ niste pancarte cu „Aici sunt banii dvs”. Bineinteles ca nu am vazut nici banii iar gropile unui drum de mantuiala demonstra cata spaga echivalent asfalt umpluse buzunarele politice.
@neacsum, Decizia de pensie recalculata cf.L.223 are OMM calculat separat, peste 85% !
Asa este L.153 este inghetata la -70°.
Dar,Pensia minima este calculata la nivelul sal.minim de 2300 lei si intra in plata de la data publicarii Legii in MO.(etapa 1); dul Ciuca zice de la 1 aprilie, mai degraba de la 1 Mai
zic eu !
Daca am da ordin armatei sa faca o autostrada, cu bani cinstiti si nu naimiti de jmecheri „votati” pe listele alea ca acatistele, vom face dovada ca armata e number one in increderea poporului. Bineinteles cu un ministru al dracului de cinstit, apolitic si nu militar rezervist, verde, incorporat pentru lupta de apararea patriei…apararea partidului…apararea siciliana, ca la sah…nici nu mai conteaza…fiecare isi apara ce e al lui, poporul la fel…Autostrada? Impact strategic, national, politic ca mesaj extern…Ete, na, ce vorbe-s astea. Nu vom face niciodata autostrada pe Valea Prahovei, asta e clar de 30 de ani si sigur vor mai trece si alti 30 de ani. De ce? Doar nu cumva sa deranjam energetismul dacic-ancestral din Bucegi. Asa au zis toti, luati-o pe ocolite, pe la Sacele, pe la Campina, da nu pe sub Bucegi…Mai sa fie!
@Titi Auzi-te Doamne! Da’ eu zic, asa fara niscaiva idee de buget, ca -70 grade e chiar vaccinul anticovid. Cine il face i se mareste pensia, cine nu, i se maresc dioptriile, asa ca sa creasca ceva…
Nu stiu de ce nu am acordat atentie pana acum notiunii de impostor sau impostura. Citind, spre a ma lamuri, in Dex, am avut o mare revelatie. A fi impostor e definitia perfecta pentru un politician in campanie electorala si dupa aceasta confirmand paradigma. Numai ca declaratiile premergatoare imposturii sunt considerate declaratii politice, impunabile, iar cand ele devin relevante prin actiune, cu probe indubitabile, sunt vointa politica a poporului care a ales. Rezumand, poporul alege din buna credinta sau necunoastere niste posibili impostori care confirma ulterior ca sunt. Mare dilema. Luati de exemplu promisiunile din campanie, dar ce zic eu, culmea, ale unui referendum, si? Si ce? Pe dos, aiurea, bataie de joc, inselatorie. Si totul pare atat de normal, sa votam vorbele unora, cu speranta si sa traim altceva. Inselatorie? Bineinteles, asta e Romania normala, construita „pas cu pas”, planificat cu rabdare si cu asteptari ale targetului celor ce au planificat. Da’ poporu’? Care popor? Hai sa citim ce scrie in Dex apoi in Codul Penal. Si? Si cate exemple avem!
@Geo, evit sa ma uit la „actorii” alesi de poporul votant, acum prefer Actorii adevarati din filmul romanesc „Casatorie cu Repetitie”(National Tv.) !
Adunarea a fost doar o actiune postelectorala ” marca ” PSD, fara nici o relevanta si fara nici o urmare ! Observ ca in spatele prezidiului troneaza sigla PSD triumfatoare, de parca astia inca nu s-au trezit sa vada ca sunt totusi in Opozitie si orice spun nu conteaza ! Realitatea este ca ministrul Ciuca si-a fixat o ” agenda ” pe care a declarat-o la intalnirea cu cele trei asociatii de rezervisti reprezentate de Tudor, Bahnareanu si Balaceanu. si anume : aprobarea si publicarea Normelor de aplicare a L 168 / 2020 – REALIZAT, discutiile avute cu presedintele comisiei de aparare din CD pentru analizarea si votarea in comisie, apoi in plen si trimiterea la promulgare a proiectului de lege promovat de M Ap N pentru modificarea L 223 / 2015 – REALIZAT ca intalnire si acceptul pentru cererea ministrului, urmand ca viitoarea modificare sa se aplice cu 1 aprilie probabil – aici depinde si daca PSD va ataca la CCR sau nu -, si ultimul punct declarat de ministru ar fi indexarea pensiilor cu 3,8 % incepand cu 1 septembrie … Eu cred ca asa va fi anul acesta … Revin cu un scurt comentariu dupa ce primesc, – daca primesc -, indemnizatia de 1000 lei avand in vedere ca sunt declarat veteran inca din 2016, iar M Ap N nu are altceva de facut decat sa preia datele de atunci si sa ma aloce la drepturi !! Povestim … Coarna a fost si ramane o mare dezamagire pentru mine, chiar am crezut in el la un moment dat, tinand cont ca la noi la armata nu exista sindicat la activi, iar la rezervisti …
Bună dimineața
cei care au fost în T.O. începând cu 04.02.2021 beneficiază de drepturile bănești conferite de lege (1000 Roni), indiferent dacă au sau nu legitimație.
Cu stima!
Eu va spun ce am facut eu si trageti concluziile de rigoare… Am facut un raport la cdt din unitatea unde am lucrat ultima oara in care am cerut sa mi se acorde titlul de veteran si sa mi se elibereze legitimatia de rigoare, in baza vechii legi. Se intampla in noiembrie 2016, inainte de trecerea in rezerva. Au fost verificate datele de catre structura de personal, am fost inscris in Registrul de evidenta a veteranilor si la vreo 2 luni, cand deja eram acasa in pensie, am fost chemat sa primesc legitimatia. Daca stiti ca ati fost luat in evidenta asa, cred ca nu sunt probleme. Eu am citit in intregime Normele de aplicare la L 168 / 2020 si am inteles ca cei care nu au avut probleme de sanatate rezultate din timpul misiunii in TO, nu prea au ce sa faca, intrucat Centrele Militare iau toate dosarele rezervistilor la verificat si transmit la minister situatii cu cei care indeplinesc conditiile pe noua lege. Ministrul semneaza un Ordin prin care toti cei inscrisi in tabelele anexate sunt declarati veterani din TO, apoi fiecare structura platitoare nominalizata in Norme, extrage personalul pe care il inscrie la drepturi si incep platile. Cam asa am inteles ca se deruleaza actiunea. Pentru mai multa siguranta, am facut fotocopii si le-am trimis pe email la CM de care apartin… Nu are importanta acum legitimatia veche, oricum se preschimba …
În urma unei solicitări înainte prin mail am primit răspuns de la CMZ că începând cu 04.02. beneficiez de drepturile conferite. Mi-au solicitat să le transmit prin mail o poză și copie după CI
Precizez că locuiesc în altă țară . Dacă este voința și probabil ordin se poate și fără multă birocrație.
O zi minunată!
@Iancu Alexandru. sa nu fiti asa sigur ca daca ai legitimatia, esti deja luat in evidenta. Cunosc cazul unui militar care a obtinut legitimatia, credea ca figureaza in evidenta CMZ dar la insistentele mele a verificat, si nu era.E bine ca ai tradus din ordin pentru cei care nu stiu sa il citeasca. Ce ne poti spune insa de legitimatiile pentru cei care au luptat pana in 89, indiferent unde, primul, al doilea, al treilea RM, alte misiuni netrecute in anexa sau cei care au participat la misiuni de lupta acasa, gen revolutie, mineriade, etc?
La Craiova nu e recomandat sa trimiti cereri prin mail. Doamna care se ocupa de evidenta, recomanda cu putere prezenta fizica. Doar dansa stie de ce.
@ Iancu Alexandru
Observatia e corecta, cea legata de sala, si tendentioasa. In sala existau insemnele PSD pentru ca este sala de intalniri a grupului PSD. Crezi ca daca Coarna ar fi solicitat sala PNL i s-ar fi dat?Dar, asa cum am spus, a fost si o actiune politica, pentru ca parlamentarii sunt politicieni iar politicienii fac politica. Si ghiciti pe a cui? Este normal ca Coarna sa traga spuza pe turta PSD care l-a facut deputat. Depinde de fiecare cat credit acorda si cui. Dumnevoastra aveti o incredere oarba in culoarea galbena din cate observ. Va doresc succes dar tineti aproape. Culorile se schimba sau se estompeaza.Spuneti ca in septembrie se vor da indexarile ca asa e in plan ? Va sugerez sa cititi OUG din MO , care este un document oficial cu statut de lege si sa nu aplecati urechea la declaratii politice (post) electorale.
https://ancmrr.ro/comunicat-ancmrr-din-15-01-2021/
@Titi. Am citit comunicatul ANCMRR, OUG propus acum nu rezolva aproape nimic din inechitati si nedreptati ! Mai ales ca nu stim daca OMM e inclus sau nu in cuantumul minim net. Daca e inclus OMM si salariul minim e 2300 lei mai e ceva cat de cat, altfel, o frectie la un picior de lemn! Avantaje doar pentru unii , se maresc inechitatile si nedrepatile!
Nu e normal sa calculezi un cuantum minim net fara sporuri , fara OMM si la final sa tai din acest cuantum 41,5% si apoi sa declari ca elimini inechitatile! Cum am spus mai sus: Cred ca poate fi utilizat ca baza de pornire Proiectul de OUG privind modificarea si completarea Legii 223/2015-forma finala , aprobata de CCMRR/21.08.2019(participanti inclusiv de la ANCMRR si AORR, LADPM, ROMIL), proiect caruia i se pot aduce imbunatatiri, fara participarea nociva a unor reprez. mapn&mi!
@bazil, eu nu-l vad pe Premierul Catu sa aprobe aceasta Ordonanta de urgenta(la aceasta ora il vad la Tv.cum se vaccineaza pentru Covid..!) !
Mai degraba sunt sanse mai mari ca Pl x nr.199/2020 sa fie adoptat de CD si sa ajunga la Promulgare luna viitoare !
Referitor la Ordinul SOSP/OMM, eu sustin in continuare ca NU trebuie sa apara intr-o lege a pensiilor militare . Acesta trebuie sa aiba acelasi regim ca si alte drepturi primite de pensionarii militari (a se vedea Talonul de pensie..!):
-Dl.nr.118/1990 – prizonieri de razboi,
-L.118/1990- indemnizatii de merit,
-Legea 44/1994- veterani de razboi,
-Legea 341/2004- revolutionari,etc.
Pe Talonul de pensie se poate trece:
– Legea 80/1995 (art.11),procent 10-15-20%= Suma.
Cred ca si INDEMNIZATIA de 1000 de lei pentru ,,Veteran in teatrele de operatii,, va fi trecuta pe Talonul de pensie, la o rubrica separata !
Apropo, la data aparitiei Legii 90 in anul 1995, PENSIILE NU ERAU IMPOZITATE, si corect ar fi ca suma acordata pentru OMM sa NU FIE IMPOZITATA..!
Sper sa retina aceasta PROPUNERE si d-ul General BAHNAREANU !
,,Ilie Bâtcă
15 ianuarie 2016 ·
Conducătorilor noştri
(avancronică la evenimentul din 24 inuarie 2016)
Priviţi în ochii noştri trişti,
de-aveţi curajul să priviţi,
ne spuneţi, astăzi, REZERVIŞTI
şi ne furaţi, şi ne minţiţi!
Priviţi-ne în ochi! Am fost
în postul nostru neclintiţi,
când voi şedeaţi la adăpost,
strângând averi de nesimţiţi!
Priviţi-ne în ochi, măcar,
voi, ce-n huzur vă lăfăiţi,
priviţi-ne o clipă, doar,
şi-aveţi curajul… să roşiţi!
Colonel (r.) Ilie Bâtcă,,
@Titi,
De acord OMM nu are ce cauta in L 223, pentru ca daca apare acolo, va disparea odata cu ea. In ceea ce priveste calculul ei ai dreptate si tu si eu. Eu m-am exprimat gresit, OMM la cei iesiti la pensie pana in 2017 este calculata in afara bazei de calcul, dar adaugata la salariul brut, pe cand la cei care vor beneficia de de PLX 199 se va adauga la net iar diferenta este mare, deci o alta discriminare, aparuta, culmea pentru a inlatura o prima discriminare. Cer este ca cei care vor iesi la pensie dupa plx 199 vor fi avantajati. Ca la noi la nimeni. Cine crede ca se va aplica la fel si la cei iesiti inainte de 89 se inseala crunt.
@neacsum
OUG se poate modifica oricand tot prin OUG. Legea 168 se adreseaza celor care au fost in misiuni incepand cu 1990 incoace. Coarna trebuia sa se lupte cu guvernantii in 2017 cand PSD a facut cele mai mari nenorociri, atat militarior activi, punandu-i in coada tabelului cu coeficientii de ierarhizare a functiilor, cat si pensionarilor militari carora aproape ca le-a plafnat pensiile, in conditiile in care economia ” duduia ” !! Dar el doar a jucat teatru, a semnat intelegerea cu comunistii si acum e deputat ! Ii urez soarta lui Miron Mitrea ! Il cunoaste, tot sindicalist era !
@Titi. Multumesc pt raspuns. Important ar fi sa stim daca in aiureala aia de PLX 199 ce urmeaza a fi aprobat, cuantumul net minim cuprinde in calcul si OMM.Stiti cumva ce varianta de PLX 199 va fi adoptata de Camera Deputatilor? Sa speram ca in nici un caz cea dorita de gulerati care nu ar face altceva decat sa adanceasca nedreptatile si inechitatile actuale!
@Eiti. Stiti cumva ce varianta de PLX 199 urmeaza a fi adoptata de CD?
@Titi.Cuantumul minim net din PLX 199(cel ce va fi aprobat)cuprinde OMM ?
@bazil,este varianta publicata prin Octombrie pe site-ul SNPPC.
Sunt specialisti care spun ca DA, si alti specialisti care spun NU(ref.la OMM.)
@Bazil, citeste raspunsul primit de la DRPCVP privind includerea OMM in plx 199 si te vei lamuri .
@Titi,
Pensia minima calculata in baza art 110 indice 1 nu are nici o treaba cu baza de calcul din L223. Est pur si simplu un calcul ”ajutator” care sa ofere ceva in Plus, unora care prin 223 au pensiile prea mici, cu conditia sa aiba vechimea completa. Pentru cei cu vechimea sub 20 de ani este (cu unele mici exceptii) frectie. Deci nu asteptati ca in calcul sa fie inclus altceva decat este prevazut in art 110 indice 1. Dar cu ohii la cat si cine primeste un leu, nu vedeti ca se ia de la toti indexarea la calculul actualizarilor, nu vedeti ca actualizarile vor avea loc niciodata, si nici ca cei care ies la pensie vor avea adaugat OMM-ul la net, nu la brut. Va luati dupa fenta.
Chiar daca pare a fi o gluma, fiecare a venit si a plecat cum a venit , „imbracat si cu pantofii in picioare”, urmeaza „comisii si analize, apeland la celebritatea Marelui Eminescu, … „toate vechi si noua toate” … iar noi, cu tolba plina cu promisiuni desarte sau mai popular „cateii latra, dulai merg mai departe nepasatori”. Jocuri de palat pentru adormirea prostimii si nimic mai mult.
@Gheo,
Bine ca au plecat toti cu capul inainte…