Misterele SMAp

Categoria Despre Armata


Speranța orbului

După lupte seculare care au durat 14zile , după ce am întrebat 3 generali, 3 structuri și doi colonei, a apărut, probabil în urma unui ordin venit de sus, și misterioasa dispozițiune SMAp 3, care cuprinde modul de preschimbare a legitimațiilor vechilor veterani. Așa cum era de așteptat și de fapt pe drepte, nici aici nu se specifică sau clarifică dacă cei care posedau legitimații de veteran dar pentru activitățile de acasă, vor primi și legitimații de veteran în teatrele de operații. Și nici nu putea această instrucțiune să modifice sau completeze un ordin și o lege emise de un organ / decident superior ierarhic. Pentru cei care mai speră, să își ia gândul, noile legitimații vor fi acordate doar celor care au participat în teatrele de operații peste hotare, și nici ăia toți, pentru că cei care nu au 120 în cap (cumulate sau dintr-o bucată) nu vor primi, chiar dacă au fost în teatrele de operații chiar ca luptători, nu doar în vizită.

Aici este încă o anomalie:unii granguri de prin diferite structuri de control si îndrumare, care, puse cap la cap, au 120 de zile de vizite în teatre, la zile ”onomastice”, naționale, de protocol, de dărâmare, de însoțire, electorale, etc, vor primi legitimația cu  indemnizație cu tot, deși poate unii au vizitat doar sălile de mese, iar cei care au înghiți praful și  le-au sărit băștile din cap la câte o rachetă căzută lângă ei dar s-au ”plimbat” doar 90-100-110-119  zile prin Afganistan, Albanistan, Irakistan sau alte zone de acest gen, nu vor primi, pentru că atunci când s-a lucrat la lege, când a fost de fapt modificată, în Camera Deputaților, cei care au ”sugerat” amendamentele (aceeași ca și în cazul PLX199) nu au avut în vedere că au fost și misiuni de luptă mai mici de 120 de zile și oameni, militari care nu au mai participat la altele și nici nu au fost apoi încă 10-20 de zile  în vizită. Ei și-au stabilit un etalon, probabil după cineva de prin șefime care  cumulat a prins  și el 120 de zile ( căci înainte erau 180) și dacă personajul a avut 120, hai să fie 120. Acuma, pentru a face dreptate și celor care au participat la MISIUNI DE LUPTĂ, nu vizite și controale, dar misiunea a fost mai mică de 120 de zile, trebuie modificată legea, iar pentru asta trebuie fie o inițiativă legislativă fie o OUG. Domnul general/ministru/ senator Nicolae Ionel Ciucă, are posibilitatea de a iniția fie o OUG, fie o inițiativă legislativă. Să vedem dacă va dori. Dar mai avem prin Parlament și alți generali care ar putea iniția  un proiect de lege, indiferent că va fi cu succes sau nu. Întrebarea este, vor dori ?  Rămâne de văzut, a zis orbul.

CR Rea

Cum spuneam, după lupte seculare a apărut și mult solicitata Dispozițiune SMAp 3/15.01.2020. Spuneam că în mare cuprinde aceleași lucruri care erau deja conținute în L168 și M7, singurul element de noutate și frână fiind cererea pe care cei care au legitimații, trebuie să o întocmească pentru a li se preschimba vechile legitimații, deși legea spune că ”Personalului căruia i s-a conferit titlul onorific de Veteran, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2006  i se atribuie calitatea de Veteran din teatrele de operații și beneficiază, în continuare, de drepturile prevăzute de prezenta lege, dacă îndeplinește condițiile prevăzute la art. 4.” E adevărat, legea nu spune dacă e nevoie de cerere sau nu, dar spune că cei care au legitimațiile vechi vor primi altele noi și vor beneficia în continuare de prevederile actualei legi. Aici este o greseală, pentru că NU POT BENEFICIA ÎN CONTINUARE DE PREVEDERILE UNEI LEGI CARE NU A MAI FOST ÎN VIGOARE, E IMPOSIBIL LOGIC, TEHNIC ȘI JURIDIC. Ar putea beneficia în continuare de prevederile vechii legi, dar nici asta nu se poate, pentru că va fi abrogată odată cu data aplicării noii legi. Deci iarăși ne aflăm în fața unor expresii  legislative demne de Gâgă.

Este la fel de adevărat că art 4 din L168 este un pic confuz și folosește termeni care nu sunt explicați de lege, dar pot fi găsiți în legi și instrucțiuni secretizate, fapt ce dă  posibilitatea forțării –fără a putea fi verificat de public- a aplicării articolului și ca urmare , și acordării preferențial a calității de veteran în teatrele de operații, unora cu ochi albaștri. De fapt chiar art 4(4) din L 168 oferă această posibilitate, după cum ….dictează interesul politic. O să vedem astfel că cutare ziarist, sau politician aflat în vizită prin teatre, a săvârșit acte de eroism, nimicind câteva muște sau țânțari  sau chiar scame care conțineau viruși, de pe haina unor șefi.Știu eu pe unul care a participat ca jurnalist și a descris o bătălie care nu a avut loc. La pariu că va fi făcut veteran.  Kașai la noi.

Legat tot de  cererea din SMAp 3, se mai pune întrebarea ce rost avea. Cum adică, cei care nu figurau în evidențele structurilor cu atribuțiuni în acordarea, gestionarea, mânuirea legitimațiilor, nu fac cerere, căci legea nu prevede și nici M7, dar cei care erau deja în evidență, a căror situație fusese deja verificată, trebuie să facă cerere. De ce ? Uite așa a vrut el, cel care a întocmit documentul , iar cel care l-a semnat a considerat că e ok. Ori ne scărpinăm oltenește, ori punem piedici ca pe Dâmbovița, pentru că este clar că cererea este inutilă dar și o piedică în calea preschimbării automate a legitimațiilor. Mie tare îmi miroase a ceva neplăcut, nu mai spun ce, aștept să văd dacă mă înșeală sau nu nasul. Nu mai e mult și vom afla. S-ar putea să lipim și indemnizația de indexare.

Și acuma, ca să nu mai lungesc vorba, iată Dispozițiunea SMAp 3, așa cum a apărut deja în public pe paginile unor CMZ-uri. De remarcat că a fost publicată pe mai multe pagini de FB ale mai multor CMZ(J) uri, dar fiecare a postat ce a dorit din ea, după cum au înțeles sau vrut comandanții. Nu mai contează ce și cum a înțeles fiecare, important este că au primit ordin să publice documentul.

Hai că se poate.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

16 Raspunsuri la Misterele SMAp

  1. bunul

    Magarie !Au facut diferente mai rau decat comunistii:cei ce au luptat in Est ,fata de cei din Vest!Inainte si dupa 1990!Rusine!Apoi ,altii care s-au radiat sau vai mama lor prin SLP zeci de ani fata de unii ,intr-o misiune de 120 de zile in plimbare prin Macedonia!RUSINE MApN!Rusine Ministrului !

  2. bunul

    Ne-au separat mai rau decat comunistii:inainte sau dupa 23 August,acum inainte si dupa „90!Sau zeci de ani in SLP fata de o plimbare de 120 de zile prin Macedonia!Halal MApN!Rusine!

  3. Mateias

    Sunt câteva aspecte care trebuie subliniate. Mai întâi L168/2020 obligă pe şeful SMAp să emită o dispoziţie prin care să stabilească “termenul și modul de preschimbare” a vechilor legitimaţii- art.20 alin.(2). Atât şi nimic mai mult ! Nici normele de aplicare ale legii, respectiv ordinul M7/2021 nu stabilesc alte drepturi de reglementare pentru şeful SMAp. Cu toate acestea constatăm o CIUDATĂ şi nelegală reglementare prezentă în ordinul SMAp-3/2021. Astfel apare un tratament diferit pentru personalul militar când e vorba de preschimbarea legitimaţiei : pentru activi “ se EFECTUEAZĂ de către structura de personal în care acesta este încadrat” pentru rezervişti “se SOLUȚIONEAZĂ la centrul militar pe raza căruia acesta domiciliază”. Observaţi cum se nuanţează o problemă simplă de înlocuire a unei legitimaţii, pentru rezervişti trebuie soluţionată, adică o examinare amănunţită pentru a da o soluţie, o deliberare, o tranşare, o dezlegare – conform DEX. Nu se putea “efectua” la fel ca la activi? Unde în lege sau normele de aplicare apare diferenţa de procedură de preschimbare a legitimaţiei – automat pentru activi şi numai ca urmare a unei cereri la rezervişti? Chiar dacă am considera-o doar o mică eroare această discriminare, vedem mai departe în anexa nr.1 a ordinului SMAp-3/2021 că de fapt rezervistul e pus să ceară la Centrul Militar nu preschimbarea legitimaţiei ci să fie făcute “demersurile necesare pentru a-mi fi conferită calitatea de Veteran din teatrele de operații/ pentru a fi pus în plată / a-mi fi eliberată legitimația care atestă acest fapt” adică iar o invenţie mai presus de lege- care stabileşte că la îndeplinirea condiţiei de la art.4 personalul militar “ARE calitatea de „Veteran din teatrele de operații“. Cum poţi să invoci ca justificare a acestei tâmpenii art. 20 din L168/2020 care spune că “Personalului căruia i s-a conferit titlul onorific de Veteran” conform vechii reglementări “I SE ATRIBUIE calitatea de Veteran din teatrele de operații și beneficiază, în continuare, de drepturile prevăzute de prezenta lege, dacă îndeplinește condițiile prevăzute la art. 4”. Nici vorbă de arbitrariul unui terţ pe care trebuie să-l rogi să-ţi acorde noul titlu, să-ţi plătească drepturile acordate, etc. Nici măcar ministrul apărării prin ordinul M7/2021 nu a îndrăznit a excede normelor legii pe când ordinul de preschimbare a legitimaţiilor se vrea a fi REGLEMENTARE PRIMARĂ, cu adăugiri la lege. Semnatarul ordinului SMAp-3/2021 ori suferă prematur de boala puterii şi se crede mai presus de lege ori semnează ca primarul toate prostiile vârâte sub nas de subordonaţi incompetenţi juridic. Păcat, părea o persoană atentă la imaginea proprie şi cu oarecare demnitate militară!

  4. neacsum

    @Mateias,
    Ne aflam in fata unei situatii de dubla discriminare privind tratamentul pensionarilor prin instituirea acestei cereri:
    – In primul rand diferenta de tratament intre posesorii de legitimatii activi si rezervisti. Activii nu fac cerere, dar rezervistii fac.
    – In al doilea rand intre rezervisti, caci cei care au legitimatie fac cerere iar cei care nu au nu fac, pentru ca nici legea nici ordinul nu prevad asa ceva, iar SMAp3 nu li se aplica celor fara legitimatie .

    Deciinstructiunea SMAP 3 introduce pe langa o ilegala adaugare la lege si doua discriminari. De data asta nu se mai poate da vina pe clasa politica, problema este INSIDE.

  5. geofreeland

    In teatrele de operatii, ca la razboi, sunt si pierderi. Ele sunt luate in calcul de cei de la operatii. Adica se moare, oamenii isi pierd viata in lupte. Dar in tara? De ce se moare? Aiurea…Aici nu e un razboi cu inamicul biologic? Pentru ca se moare si cand in tara, ca-n de altele, guvernantii sunt in alarma continua iar Al mai Sef conduce operatiile de „razboi” epidemiologic la care e supus poporul al carui conducator este. „Ales” de acel popor. Ce zic eu? Eu zic cum ar trebui sa fie, normal, in Romania normala, promisa. Aiurea…Si? Si ce? O celula de criza, masuri imediate, controale la sange in spitale cu energeticieni capabili sa faca niste calcule si masuratori de putere pe retelele electrice, verificari, plan de masuri cu termene stricte, alocari de resurse etc. Sa nu mai moara oameni.Ca mor romanii, nevinovati, in legitima aparare juridic. Cam asta e.Si? Sureanu, tata, acolo e cheia!

  6. geofreeland

    Inflamarea noastra ajunsa la extrem din cauza unui politic dirijat si aparent impotent este exact ca lupta lui Don Quijote cu morile de vant. La conditia noastra dictata de organic spitalul este inevitabil. Toti ne uram „sanatate!” ca un fel de rugaciune, sa ni se intoarca. Traim un fel de lupta de noi cu noi, cu propriul corp, prea macinat de viata cazona, insusita de smecherii magistrati spre lauda burtii. Revin, stresul si revolta noastra pe tema noii optici opace a ministerului sub care am trait o viata sunt indreptatite. Implicatiile psihice ale nemultumirii sunt catastrofale si pentru biologic, un atac permanent, cu fiecare zi. Spitale? Teama de nocosomiale, de accidente, de malpraxis chiar, lipsa locurilor de tratament, medicamente de substitutie si consumabile improprii, toate duc la renuntare sau amanarea controlului sau tratamentului de intretinere. De ce?
    https://www.capital.ro/dezvaluiri-socante-despre-mafia-din-spitale-traian-basescu-a-spus-totul-asta-e-adevarul.html?utm_source=RTV&utm_medium=cross

  7. geofreeland

    https://gandeste.org
    Lectura placuta, vine primavara, ca o Inviere, asa cum ne indeamna imnul national.

  8. Micky SINBAD

    @geofreeland
    Multumesc pentru adresa gandeste.org

  9. Militaru

    Domnilor,
    Oare ce se va intampla cu cei carora le-a fost conferit in baza OUG 82/2006, titlul onorific de ” Veteran”.
    Ce se va intampla cu cei care nu indeplinesc conditiile cerute de noua lege dar detin titlul onorific de Veteran? Va fi mentinut si va avea efecte in viitor detinerea acestui titlu ?
    Ca poate sunt persoane in aceasta situatie.
    Deasemenea, titlul onorific de „Veteran” va mai fi recunoscut de autoritati dupa 04.02.2021 pentru cei care dupa aceasta data detin conf. L 168/2020, calitatea de „Veteran din teatrele de operatii”, respectiv dupa atribuirea (conferirea) acestei calitati?. Va mai avea efecte?
    Ca legea nu prevede nimic in acest sens.
    Om onoarea.

  10. L3

    La data intrării în vigoare a Ordinului M7/2021, se anulează Ordinul M 88/2016.
    Facilitatea scutirii de impozit este prevăzută prin Codul fiscal. Cu siguranță se va face o actualizare a cestuia. Toate bune!

  11. neacsum

    @L3,
    Aveti dumneavoastra ceva informatii in sensul asta?Daca nu, putem clasa afirmatia la capitolul ” basme populare romanesti ? „

  12. neacsum

    @Militaru,
    Hai, ca legea este mica, nu are multe pagini, fa un efort si citeste-o.

  13. L3

    @ neacsum,
    Citiți și Ordinul M7/2021, nu doar conținutul Normelor…

    M. 7/2021
    Art. 2. − La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.88/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 616 din 11 august 2016, cu modificările ulterioare.

  14. Mateias

    @L3,
    Domnul Cîţu nu a terminat bugetul pentru că uitase să actualizeze codul fiscal urmare a abrogării OUG82/2006. Penibil de optimist eşti domnule. Indexarea anuală are şanse să-şi revină în anii următori, scutirea de impozit a zburat definitiv.

  15. neacsum

    @L 3,
    Pai tocmai pentru ca il citisem v-am dar raspusul ala. Dumneavoastra ati inteles de acolo ca va mai modifica cineva codul fiscal ?Dar chiar daca ar fi scris acolo ceva in acest sens, era inutil, pentru ca un ordin de ministru nu poate modifica o lege cu atat mai mult cu cat e o lege emisa de alt minister.