Puterea corupe

Categoria Despre Armata


Lupul în control la oi…

Acum ceva timp, nu mai mult de 10 zile, în media românească se rostogolea un caz de corupție de prin armata spaniolă, sau mai bine spus un caz de abuz în funcție al generalului Miguel Angel Villarroya, șeful de Stat Major al armatei, care s-a vaccinat împotriva coronavirusului peste rând. În urma anchetei s-a dovedit că de fapt mai multe persoane din statul major al armatei au procedat la fel, conform art 102, ”face șefu, hop și noi!” Mă întreb dacă și la spanioli, ca și la noi, armata se ocupă de vaccinare, căci dacă e așa, e aproape imposibil să umbli cu mâna prin borcanul cu miere și să nu te lingi pe degete. În plus, se știe, puterea corupe. Dă- i unui needucat  puterea și te vei minuna ce face cu ea. Oricum senor Miguel, care numai Angel  nu era, s-a dedulcit destul de repede la miere, căci era șeful statului Major de nici un an.

Știrea a apărut la noi pe 23 Ianuarie 2021. E rușinos pentru armata spaniolă, cu atât mai mult cu cât nu sunt nici măcar originali. Simt o ”mândrie” specifică românilor, când mă gândesc că și aici am dat lecții Europei, celor care ne cred înapoiați și needucați. Spun asta, pentru că un alt general, dar român, e adevărat, de pe o funcție mai mică, dar nu prea mult, șeful corpului de control al ministrului apărării, generalul Dorel Duican, se pare că și-a băgat înstelatul deget în borcanul cu vaccinuri. Conform unor surse, acesta s-a prezentat la SMC București pentru a se vaccina, dar nu singur, ci cu fiul său de 20 de anișori. Fapta s-ar fi comis cu ceva timp înaintea cazului din Spania, în jurul datei de 07.01, de Sf. Ion deci. Se spune Doamne ajută în astfel de zile, dar uite că nu a ajutat. Sursa nu precizează dacă domnul general a dorit două vaccinuri sau doar unul dar a fost vaccinat unul singur, ghiciți cine. Nu, nu ați ghicit, nu domnul general, care ar fi putut avea scuza că este o persoană cu funcție de conducere și intra, prin natura serviciului  în contact cu multe persoane, ci fiul acestuia, student. Se pare că domnul general a intrat în contact cu cine nu trebuia și s-a virusat, dar cu alt virus, specific celor care ajung la putere. Și pentru că subiectul era prea fierbinte, și cu ouăle fierbinți nu e bine să te joci, deși domnul colonel Gheorghiță, direcționalul pe problema vaccinului a afirmat că nu cunoaște nimic, omologul român al doamnei Margarita Robles, domnul ministru Nicolae Ionel Ciucă a acceptat ”cu regret” cererea de pensionare a domnului general Duican, legiferată prin decret prezidențial pe data de 27.01.2021, adică 20 de zile mai târziu. A durat până s-a înaintat și aprobat dosarul de pensionare, că doar nu era să îl degradeze și să îl treacă în rezervă cu o pensie ”amărâtă” de colonel. Unii așa credeau că ar fi fost normal, dar ce mai e normal în țara noastră? Și ce dacă imaginea armatei a fost terfelită? Ce e prima oară? Hai să fim serioși, nu avem noi cartușe de manevră câte cazuri de genul ăsta. Oricum cine va încerca să arunce și avansarea și promovarea vaccinatului tot în cârca ministrului Ciucă să se lase păgubaș, altele au fost resorturile și treptele pe care a ajuns la borcan domnul general Duican.

O singură întrebare se pune: O fi cazul acesta singur în armata, că în România sigur nu e. Poate ar trebui ca șeful corpului de control al ministrului apărării să declanșeze o anchetă să vadă dacă mai sunt cazuri prin structură sau minister, dar … tocmai a fost demis. Parcă la noi era un proverb cu un lup pus paznic la oi dar și o poezioară cu un lup moralist. Doamne înțelept e poporul acesta.

Și pentru că vorbim despre vorbe înțelepte, deși nu știu dacă e real, dar pentru că conține un adevăr universal, postez aici presupusele vorbe ale  șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Emir al Dubaiului, care întrebat ce crede despre viitorul Emiratului Dubai, a spus  : ”Bunicul meu a călărit pe o cămilă, tatăl meu a călărit pe o cămilă, eu am condus un Mercedes, fiul meu conduce un Land Rover și nepotul meu conduce un Land Rover, dar strănepotul meu va călări pe o cămilă … „De ce este așa? Vremurile grele creează oameni puternici, oamenii puternici creează vremuri ușoare. Vremurile ușoare creează oameni slabi. Oamenii slabi creează vremuri grele.”

Allah să ne ocrotească!

Și pentru că tot vorbim despre vaccinuri și informații fierbinți, se pare că în Dolj două persoane, un medic și șefa DSP Dolj tocmai s-au infectat după ce au făcut al doilea vaccin. Ghinion de neșansă. Acum specialiștii se vor grăbi să ne spună să stăm liniștiți, că nu e nimic anormal, nimeni nu a garantat că Pfizer ar fi 100% eficient, mai sunt și excepții care întăresc regula. Să ne ferească Dumnezeu ca excepția să devină regulă, că la noi cam așa se merge.

https://metropolatv.ro/opinii/exclusiv-nepotismul-are-prioritate-la-vaccinare/

https://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decrete-semnate-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1611748291

https://www.mapn.ro/cpresa/14101_Nou-sef-la-Corpul-de-Control-al-Ministerului-Apararii-Nationale_html

https://stirileprotv.ro/stiri/international/seful-statului-major-din-spania-demisioneaza-dupa-ce-s-a-aflat-ca-s-a-vaccinat-inainte-sa-aiba-dreptul.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

31 Raspunsuri la Puterea corupe

 1. geofreeland

  Ce sa mai comentam? Asta e si va fi Romania normala…Puterea corupe, demonstrat, sloganul binecunoscut, „coruptia ucide”, deci logic, puterea ucide. Cine „voteza” pe cei de la putere? Noi. Noi alegem puterea, puterea corupe, coruptia ucide, deci noi ne sinucidem? Mai sa fie, cu logica asta.

 2. neacsum

  @Geofreeland,
  Daca continuam cu logica, o sa ajungem nu pe camile, ci in pesteri, sau cine stie, prin ape, pe post de mormoloci, ca in mod cert nu putem ridica pretentii la copac.

 3. Titi

  Asa sunt ..Oltenii, vor sa fie tot timpul mai in fata…:))
  Familia Duican locuieste in Craiova !
  PS. Penultimul link NU este de actualitate !

 4. geofreeland

  @Eugen Noroc ca astia au nume ucrainiene, altfel, nu stiu ce as fi crezut…ca prea seamana…

 5. neacsum

  @Titi,
  Corect..

 6. geofreeland

  Mai sa fie! Cadavrele arse nu mai sunt oamenii ucisi. Ei, uite, p-asta, n-o stiam. Pe principiul moralizator foarte clar explicitat profetic de schiorul number one „trebuia sa moara oameni sa cada un guvern” o alta figura politica sustine ca mortii sunt aliajul de sudura al unui guvern. Principiul e clar, mortii, nu oamenii, sunt cheia guvernarii eficiente. Eu nu ma mai uit la stiri! Astia sunt chiar au ideologia apologetica a mortii. Ne intoarcem prin ’33?
  https://www.stiripesurse.ro/concluzie-dupa-zece-morti—senatoarea-alina-gorghiu-pnl-incendiul-de-la-matei-bals-a-intarit-coalitia_1622450.html

 7. g

  La tara se zicea ca daca porcul umbla cu paiu’n gura va ninge. Si ca „sa ne radem” ca-n Cel mai iubit dintre pamanteni, americanii fac show cu predictiile animaliere, nu cu porc, ci cu marmota.
  https://www.romaniatv.net/marmota-phil-a-prezis-inca-sase-saptamani-de-iarna-in-sua_5242363.html
  De pensii mai vorbim la primavara viitoare, pana atunci „ne radem”, show-ul mediatic fierbe-n oala, tv-urile fac audienta, banii curg, stirile ne iau caimacul din cafea, politicul e ca un crocodil cu solzi incretiti, mistretul pesedist cu colti de arginti hiberneaza pe teschereaua plina, preturile cresc conform planului, deja ghioceii au inflorit, imparteala tarii e deja trasa la sorti, mortii sunt flamura de catarg, precum a piratilor din Caraibe, urmeaza valul mutant englezesc de priponit prin frica lumea. Frica am zis? Hai, nici asa, temere, prudenta, aliniere, executie. ‘nteles? ‘teles” striga glasuri de copii…

 8. Cand din lider de sindicat ajungi mare deputat, ce poti sa mai spui???!!!! Va dati seama cum a sustinut si aparat drepturile membrilor un astfel de exemplar!!! Pai cand un partid aflat la guvernare iti asigura un post de deputat pe listele partidului sau se pune intrebare: oare a fost devotat cauzei partidului de guvernamant sau sindicatului pe care la condus???? Raspunsul vi-l puteti da singuri facand legatura de cauzalitate cu titlul articolului ce face obiectul dezbaterii!!!!

 9. geofreeland

  Se spune ca bugetul statului e cea mai rentabila vaca de muls. De unde si, la tema, puterea corupe. Coruptia e endemica in Romania, o mana spala pe alta, si toate agatate la ugerul vacii, mulg…si mulg…
  https://www.bugetul.ro/artificiul-prin-care-politistii-cu-relatii-ajung-sa-castige-pensii-speciale-uriase-metoda-prin-care-isi-umfla-fluturasul-de-salariu/

 10. geofreeland

  Da. Asta ne mai lipsea, sau judecand „pas cu pas”, parte a planului de militarizare a controlului, politia militara…Cum? Hai ca-i tare! Incet, incet, ne transformam in teatru de operatii, statul vs cetatean.
  https://www.stiripesurse.ro/rasare-o-bomba-din-guvern-politia-militara-va-avea-drepturi-asupra-populatiei-civile-proiect-al-mapn_1624355.html
  Practic, ca in orice tara bananiera, armata pe strazi, cu pistoale mitraliera, facand baraje mobile si posturi ce control…O imagine apocaliptica…Afghanistan…Gaza…Cand scoti armata in strada, cu arme, ii dai si munitie, nu?

 11. Titi

  Daca va intereseaza trimiteti Propuneri la MApN:
  20210127_N_LEGEA_POLITIEI_MILITARE.pdf

 12. geofreeland

  In alte vremuri erai trimis in „serviciul de patrula la garnizoana”. Doi ofiteri se plimbau pe strazi si opreau militarii in uniforma, ii legitimau, le verificau tinuta, tunsul, sa nu care obiecte voluminoase sau sacose, sa nu se imbete, sa nu provoace „acte antisociale” si ce mai doreau ei. Neregulile se trimiteau cu adresa la unitatea respectivului. Un fel de „politie” a militarilor, similara cu cea a femeilor din Iran, sa poarte burca, sa nu i se vada glezna, sa nu umble neinsotite etc. Ma uit la filme, vad posturi de control a politiei militare in Gaza, in Afhanistan sau prin filmele de razboi, politia militara actionand in tarile ocupate. Asa o fi si la noi incat avem nevoie de politia militara in strada? Sau ne pregatim de altceva?

 13. Titi

  Ministrul Apararii spune ca:
  „Practic, potrivit proiectului de lege al MApN, Poliția Militară va îndeplini în continuare, când i se va cere, în vreme de stare urgență, atribuțiile pe care le-a îndeplinit și în primăvara anului trecut, pe timp de pandemie de coronavirus.” !
  Dar,…!!

 14. geofreeland

  @ Titi Onor Ciuca e politician si executa ordine politice. Daca facem retrospectiva tuturor declaratiilor, nu numai ale lui, cat si a actualilor politicieni scosi cu forcepsul, vom constata ca promisiunile-minciuni electorale sunt contrazise de ceea ce traim. Valabil si pentru pensiile militare, gogorita cat casa. Politicienii au o limba aparte, una promit si alta fac. Oriunde in lume dintotdeauna democratica. Asa ca, acel „dar” ascunde adevarata amenintare a misiunilor politiei militare in spatiul public, acoperire legala a fortei pasata armatei impotriva poporului la o adica. De unde „armata nu mai e cu noi” ci cu „ei”.

 15. geofreeland

  Dictatura reala e mascata cosmetic prin dictatura „medicala”. In fapt, la nivel mondial, se intampla o revolutie in toata regula. Emotionalul indus prin frica de moarte si restrictiile salvatoare, un fel de grija fata de om, impusa cu forta,determina derobarea de libertate si oamenii ca orice fiinta reactioneaza. Reactia disperarii poate duce la clivaje sociale, la proteste inutile si in final violenta si haos. Si asta face parte din etapele revolutiei actuale. Ca atare, nu trebuie a ne mira extinderea prin lege a competentelor interne ale armatei care se refera nu numai la structurile de „politie militara” ci la misiunile de politie ale armatei intr-un scenariu de control al unor viitoare presupuse revolte. Surubul se strange cu fiecare zi si vedem asta.

 16. geofreeland

  Sub sloganul „Coruptia ucide” s-a mosit, neales de nimeni, un guvern, consecinta a mortii a 64 de oameni. Parea morala demisia acelui guvern. Sau cel putin a premierului. Si astazi, acelasi tip de guvern, pestrit si imbacsit de interese, mosit din carpituri electorale nu mai e la nivelul acelei moralitati. Mai ales al oamenilor ei. Evenimentele cu morti in spitale, oameni in legitima aparare juridic, nu au starnit nicio emotie politicienilor pusi la putere. Sigur „coruptia ucide” dar nu acum si noi n-avem nicio apasare. Dimpotriva, prin declaratia unei senatoare rujate, cadavrele sudeaza eficienta acestui guvern chinuit de grija cetatenilor. Au murit oameni nevinovati. Si care e problema? Vom lua masuri. Asa s-a spus la fiecare din multele evenimente soldate cu morti. Dar care e problema? e o retorica imbatabila a actualului guvern. Toata lumea tace si oamenii mor. Cu condoleante nu se conduce o tara. Numai comunistii au facut asta, tot din „grija fata de om” sa sa-l faca „omul nou”.

 17. Trofin

  D-le geofreeland , referitor la rujata care a afirmat că morții sudează eficiența guvernului eu înțeleg, din mărturia rujatei, că morții sudează coaliția criminalilor de la putere care acționează sub umbrela numită guvern.

 18. geofreeland

  Acest mix fetid al intereselor din guvern nu este al romanilor. Al cetatenilor romani, contributori ai bugetului. Numai e nici national desi liberalii cu mandrie sifonata isi zic in sigla „national”. Vanduti! Asta e termenul. Hiene la spagi si complici intereselor straine. Tu, guvern roman, nu iti protejezi firmele tale? Am zis guvern roman care nu e absolut de loc roman. Vreti un exemplu? Unul?
  https://www.stiripesurse.ro/aberant-sub-guvernarea-pnl-romania-nu-a-comandat-nicio-masca-de-la-firmele-romanesti-romanii-au-exportat-in-germania-franta-sau-italia_1625135.html

 19. geofreeland

  Spre a avea normal o opozitie democratica, liderul opozitiei ca partid ar trebui sa fie nea Ciolacu, pomadatul, rotofeiul,pardalnicul. Si e? Pai nu e. El e ca un catelus de stana caruia i s-a agatat un jujeu, sa se invete de mic. Dupa ce trec lupii, latra si el, scanceste, maraie dupa cum sta degetul stapanului. A ajuns ca lumea din strada, suparata de „coruptia ucide in spitale” prin iresponsabilitatea unor oameni de stat, sa se intrebe „unde esti, Ciolacule?” O iei si tu, pe muteasca? Oi fi fost la schi sau cu saniuta? Sa stii ca tacerea nu e de AUR. Ar trebui sa-ti numeri de acum firfiricii ca s-ar putea sa nu mai pupi nimic. Si nici voturi. Fa figuratie, te prinde!

 20. geofreeland

  Amorteala totala despre pensii.Ce zicem mai ceva luni, „nu e bani”. Zisera ca da mia la veteranii din teatre. Foarte bine. Da’ sa le dea numai la aia care au avut pusca la ei. Restul, plimbaretii sefi, mai deloc. Ca ei nu au avut boasele smulse de vreo mina, grenada sau bazuca, nisip sau pulbere pe cornee, maini murdare sau arse de arsita, cu frica-n san si gandul la copii. Ei merita! Da’ Guica lu’ Moromete, iscoditoare ca intotdeauna, ce zise? „Da’ cu pensiile, cu pensiile, ce zisera, zii, tu, ma, Nila, poate nu auzisi bine?”. Ala mormai, ca si noi, „ce ma intrebi pe mine?”

 21. geofreeland

  Asta e tare.
  https://www.stiripesurse.ro/guvernul-a-aprobat-de-urgenta-cati-bani-vor-primi-rudele-victimelor-de-la-matei-bals_1625395.html
  Adica bani sa-i ingroape. Si gata. Mituieste familiile sa nu-i dea in judecata. Pana la a se gasi vinovatii, nu radiatorul cu rezistenta rosie care a initiat explozia in exces de oxigen, zic si eu, ca era frig, guvernul a stabilit deja compensatia. Un gest de bunavointa fata de cei care nu au ajuns sa moara de Covid in ATI-ul lor, ghinion. O intrebare bantuie totusi, mortii astia sunt in raportarile Covid? Vor trece zile si luni, expertii si procurorii invata instalatii electrice, dosarul se va prafui prin sertare, lumea uita, pamantul se invarteste. Ciclic, vine primavara…

 22. geofreeland

  Bun articol si titlu, Puterea corupe! Pai corupe, ce sa faca, nu asta e rostul ei? O zic si marii analisti ai lumii, de la Socrate incoace…

 23. geofreeland

  POVESTI DE VIATA 50. Fara sa vreau, ascultam, la casa de marcat intr-un Shop@Go de cartier, ascultam ce vorbeau, cat incarcau raftul cu tigari, doua fete angajate, 20, 21 de ani, mascate intre zulufi. „As fi vrut sa traiesc pe vremea lui Ceausescu” „Ce-ai fata?” „Aia iti dadeau casa, loc de munca, te invatau carte, nu ca acum, luai totul in rate, era altceva” ” Da’ libertate?” „Ce acuma e libertate, n-ai bani nu esti liber,tu nu vezi?” Hai, ma, nu te prosti!” „De cand s-a dus tata, mama cu pensia ei de 1300 de lei, crezi ca ne ajunge? Eu de ce vin aici pe 1000 de lei? Crezi ca-mi place? Medicamente, intretinere, curent, mancare scumpa, tu nu vezi cat e o paine si ce preturi au astia aici?” ” Si tu zici ca era mai bine?” ” Zic. Atunci se facea carte, nu erau droguri, prostii d-astea, fite, prosti gramada, numai cocalari” „Da, de unde stii tu cum era?””Ce, tie nu ti-au zis ai tai?” ” Mi-au zis, dar nu i-am crezut””Sa crezi, si tataie imi zicea pana sa moara, ca era bine, nu aveam vagabonzi si d-astia sa se ia de tine pe strada” Mi-a scanat marfa, am platit, am multumit, mi-a urat seara frumoasa, am plecat uluit. Doua fete, ingeri cu zulufi, subtirele, ca pe vremuri. Scriu, ascultand conversatia din telefon pe care am s-o pastrez.

 24. Titi

  @Geo, daca le-ai „tras” pe celular, te cred !
  Povestea 50, o trag si eu s-o trimit copiilor !

 25. y

  La ce să ne așteptăm de la „guvernul meu”? Să vedem ce ne spune istoria!
  https://www.jurnalul-bucurestiului.ro/este-guvernul-meu-sau-tehnocratii-n-istoria-romniei/

 26. bazil

  Incet dar sigur sandramaua pensiilor speciale se clatina din temelii !Ma refer la pensiile de peste 15.000 lei in primul rand! Cum naiba pot unii (chiar pe aici) sa sustina ca nu sunt bani la pensii cand ai in plata pensii de peste 50.000 lei? Si foste dactilo cu salarii de peste 15.000 euro!!!!!!!!!Si nu numai!

 27. geofreeland

  @Bazil „Nu e bani” e o deviza, un logo, o lozinca a guvernului, justificand nemajorarea si indexarea pensiilor. Mai stii cat e cosul zilnic? Mai vorbeste cineva de el? Ieri, doua doamne in varsta, pensionare, vorbeau in fata unui magazin pe tema „ce mai gatesti”. Am tras cu urechea frecand parbrizul. „Pai o juma’ de zi mananc un ou fiert, doua felii de paine si juma de iaurt si dupa amiaza o ciorbica de oase cu cartofi. Mi-ajunge trei zile. Trebuie sa iau medicamentele „pe mancate”. Inainte mai faceam gogosi da’ acuma au scumpit astia si uleiul…Una dintre ele avea pe ea un fulgarin, pe alocuri decolorat, din alte vremuri…
  Apropo, la ce lefuri au privilegiatii viitori pensionari speciali crezi ca si pe partea de contributivitate, cum zice oaia turcana, vor avea pensii mai mici? Poate, mai mici cu 10%-15%, asa, sa inchida gura populimii tot cu degetele zgarmand in gaurile din buzunar.

 28. bazil

  Suntem oare obligati sa acceptam toate lozincile celor de la putere? Nu cred!

 29. Titi

  „La Palatul Victoria se opreşte badea Gheorghe cu bicicleta, o reazemă de gard şi începe să caşte ochii în jur.
  Gardianul:
  – Bade, ia bicicleta de aici că vin miniştri, primul-ministru…
  – No, că nu-i bai, i-am pus lacăt!”..))(gazeta de sud).

 30. ionescu

  Da-i unui om puterea si ii vei cunoaste CARACTERUL,dar si Robespierre,daca nu ma insel,a zis,,la ce-mi foloseste puterea daca nu abuzez de ea?!

Statistici T5