Observații și propuneri pentru proiectul de modificare și completare a M7/ 11.01.2021

Categoria Despre Armata

După cum se știe a fost postat în transparență decizională proiectul de modificare a Metodologiei de aplicare a legii 168/2020, metodologie apărută abia în urmă cu 3 luni. Deci după 3 luni, ne trezim că metodologia, la care autorii au lucrat sau ar fi trebuit să lucreze 6 luni, a dat chix, este incompletă și pe alocuri greșită. De ce ? Pentru că AUTORII EI NU AU FOST ÎN STARE SĂ ANALIZEZE, PREVADĂ TOATE SITUAȚIILE ȘI SĂ ÎNTOCMEASCĂ O METODOLOGIE COMPLETĂ, LA O LEGE DE 26 DE ARTICOLE, APLICABILĂ ȘI CLARĂ, au rămas multe lucruri neprecizate și s-au comis și greșeli. Cine se face vinovat ? Nu există vinovați, ”shit happens”, după cum spune americanii, sau ”lasă bă merge -așa”, după cum spun românii, DOREII din structurile MApN. Iar acuma Doreii sunt nevoiți să dea o completare la M7 și, CULMEA IMPOTENȚEI o METODOLOGIE LA METODOLOGIE, pentru că metodologia aprobată în 11.01.2021, acuma va avea incluse nu doar completările și modificările ci și o altă ”Metodologie privind aplicarea art 12 alin.(1)lit. b) și c).” Deci specialiștii au nevoie de o nouă metodologie pentru a aplica un amărât de articol la o metodologie pe care tot ei au conceput-o. Situația frizează ridicolul și asta spune tot despre … competențe. Iată în continuare observațiile și propunerile pe care le-am trimis către DRPCVP . Ar fi fost de dorit ca acest nou ordin de modificare a Ordinului M7, să fie o îmbunătățire, dar urmărind unele din modificări și completări(cum este includerea concediului la Tampa în lista operațiunilor cu risc, când de fapt era un concediu de 2 ani foarte bine plătit și cu singurul risc de a-ți intra nisip în șlapi pe plajele Floridei, te iei cu mâinile de cap și constați că de fapt noul document conține aberații și abuzuri de neconceput. Păi dacă misiunea la post la Tampa este inclusă în anexa 1, de ce nu și ”misiunile ” din celelalte comandamente ale NATO, la Napoli, Brunssum, Izmir, cursurile la Oberammergau,etc? Au trecut șacalii la sfâșiat drepturile răniților. Dacă continuăm așa o să se epuizeze fondurile pe drepturile celor care au plecat în vizite de protocol și ”misiuni” de reprezentare sau ceremonii de ridicare a drapelului pe cine știe unde. Sunt binevenite alte observații și propuneri.

  1. Care este rolul  ”comisiei speciale, distincte”  de la punctul  1 din proiect, privind completarea art. 2 , cu alin 21? Ca sa se poată ascunde mai bine furturile, deturnările marca Gherghe? Nu învățăm nimic. CE ATÂTA SECRETIZARE ? Uite unde a dus lipsa de control și secretizarea. Și cine ne garantează că Gherghe a fost un caz singular? Deci, consider că nu e cazul unei comisii speciale distincte, pentru verificarea acordării calității de veteran militarilor din DGIA pentru că   asta înseamnă că cei din comisia stabilită de M7 anterior nu sunt de încredere.  Nu se poate stabili ca din comisie să facă parte personal cu categoria de secretizare corespunzătoare ? Se poate verifica dacă se îndeplinesc condițiile și de comisia stabilită, căci nu trebuie detalii privind activitatea desfășurată, ci doar perioada, zona și baza legală.  Nu mai acoperiți mizeriile cu alte mizerii, nu mai creați condiții pentru alți profitori. Propun eliminarea acestei completări .
  2. La punctul 6, la art 541 se face vorbire despre documentele necesare plății drepturilor prevăzute la art. 18 din legea 168/2020 și se propune la litera j) sintagma ”și alte documente necesare, solicitate de structura care face plata”. Neconstituțional, pentru că dă posibilitatea comiterii unei ilegalități, aceea ca O STRUCTURĂ OARECARE SĂ ADAUGE LA LEGE. Asta înseamnă că fiecare șef de structură va pune bețe în roate, va șicana și va amâna  rezolvarea cererilor veteranilor, prin impunerea unor condiții neprevăzute de lege, ceea ce va constitui un abuz. Oare cei care gândesc acest proiect sunt mai puțin pregătiți sau calificați decât șefii structurilor care fac plata încât nu pot stabili singuri toate documentele care sunt necesare? Dar cereți-le domnilor acum punct de vedere și introduceți documentele respective în ordin. NU MAI CREAȚI PREMIZE PENTRU ABUZURI !Același aspect la punctul 7 litera i) și punctul 9.ltera (h,DIN METODOLOGIA LA METODOLOGIE. Propun eliminarea punctelor respective.
  3. La punctul 7, modificarea art. 56(4) este inutilă, stufoasă și restrictivă. Era mai simplu, mai clar înainte. Propun să fie scoasă modificarea.
  4. La punctul 8, la completarea alin 5 litera (c, aceeași problemă. Întrebare: pensionarii militari reangajați ca personal civil, ( eventual consilieri)  care primesc și pensie MApN, și salariu de consilier, și indemnizație de veteran conform art. 12 din legea 168, banuiesc că de la CPS, vor primi , conform acestei modificări și o indemnizație de la UM unde sunt reangajați  și una de la CMZ? Sau dacă primesc doar una, de unde o primesc, de la CMZ, de la  UM unde sunt reîncadrați, sau CPS, pentru că sunt  pensionari militari? Nu lăsați problema nerezolvată, căci cei care sug  de la mai multe oi, vor să sugă de la toate țâțele, nu doar de la una. Propunere : clarificați de la ce structură își primesc drepturile cei care au mai multe calități ca să nu fie plimbați de la una la alta sau să nu primească din mai multe locuri.  
  5. La punctul 12, între modificările la Anexa 4 sunt introduse două misiuni care nu au ce căuta în această anexă, pentru că nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege.
  6. La nr 43 este trecută ”Echipa de legătură a României la Comandamentul Central al SUA, USCENTCOM, la TAMPA, FLORIDA, USA. Am înnebunit? Nu știam că Tampa este teatru de operații, zonă cu risc ridicat,  că cei de acolo  erau în permanență cu casca pe cap, ca cei care au stat 3 luni în Albania, dar nu pot fi declarați veterani, pentru că nu au stat 120 de zile. Deci cei cărora le-au vâjâit gloanțele pe la cap 3 luni nu sunt veterani, dar îi declarăm veterani pe cei care au stat 2 ani în vacanță  în FLORIDA. Ne-am tâmpit sau ne-a dispărut de tot bunul simț și pentru unii care sunt rudă cu antrenori de tenis de ”renume mondial” facem din cal măgar  și din măgar veteran pur sânge? Propun eliminarea acestei misiuni din anexă, e o jignire la adresa celor care au luptat cu adevărat. NU VĂ BATEȚI JOC DE ACEASTĂ LEGE, CĂCI  CU O ASTFEL DE MISIUNE INTRODUSĂ ÎN ANEXĂ DĂM APĂ LA MOARĂ TUTUROR DUȘMANILOR MILITARILOR. În locul ei SĂ FIE TRECUTĂ MISIUNEA  MINURSO, MISIUNE ONU de menținere a păcii, care întrunește toate condițiile.
  7. La poziția 47 este trecută Misiunea navei Școală ALBATROS, care a transportat tehnică de luptă din Arabia Saudită în România. Chiar dacă tehnica a fost militară,  nava nu s-a deplasat în zonă de Operații, nu a participat la misiuni de menținere/impunere a păcii, nici umanitare în teatrele de operații, doar a navigat pe o rută comercială, între două porturi ÎN AFARA ZONELOR DE OPERAȚII, singurele riscuri fiind cele la care era supusă orice navă care naviga în zona respectivă, pe traseul respectiv, traseu comercial de altfel, nimic legat de operațiuni militare. Faptul că zona era căptușită cu nave de război militare ale NATO care asigurau zona(împotriva piraților sau a oricărui agresor), nu a constituit un risc sau un motiv de acordare a titlului de veteran pentru marinari, ci o măsură de securitate în plus, o garanție a EVITĂRII  ORICĂRUI RISC.  Sau exista riscul de a fi atacați de navele NATO?  Propunere: să fie e scoasă această misiune din anexă, INDIFERENT CINE A INTERVENIT ȘI CINE SE SUPĂRĂ CĂ NU VA FI FĂCUT VETERAN. Dacă această misiune de transport va fi păstrată, nu văd motivul pentru care nu ar fi introdusă și misiunea ONU, MINURSO, PENTRU CĂ ȘI PILOȚII AU ZBURAT PESTE ZONE ÎN CARE ACȚIONAU PE MARE PIRAȚII, ȘI EXISTA PERICOLUL SĂ FIE PRINȘI ÎN AMBUSCADĂ NU ?
  8. La punctul 2 al Metodologiei la Metodologia M7, se specifică : Sumele prevăzute la art 12. alin(1) litera b) sau c) din legea 168/2020, se acordă începând cu data conferirii titlului de ”veteran din teatrele de operații”, DAR la art 57, la aliniatul nou propus a se introduce (4), ”alocarea la drepturi se face de la data de 04.02.2021, după conferirea calității de ”veteran din teatrele de operații”, ceea ce este o diferențiere discriminatorie privind momentul primirii drepturilor de către militari având aceeași calitate.  Propun ca și la punctul doi, să se acorde  drepturile bănești în aceleași condiții, FOLOSINDUSE ACELEAȘI PROCEDURI ȘI EXPRESII ÎN CONTEXT, PENTRU A SE EVITA CONFUZIILE ȘI DISCRIMINAREA. Practic, cele două prevederi care se referă la aceeași categorie de personal, se bat cap în cap. Oare nu putem ține minte ce modificări introducem , de la un articol la altul, sau articolele au fost repartizate la persoane diferite?
  9. La punctul 5, nu este specificat că fracționarea plății drepturilor  se referă la cei care trec în rezervă și e posibil să ne trezim cu situații ca cea deja aplicată greșit în februarie cu activii și cei în rezervă dar fără pensie, din februarie 2021. PROPUNERE: Ar fi mult mai corect și mai clar ca ”pentru cei care trec în rezervă, plata indemnizațiilor și sumelor forfetare (care conform legii se acordă LUNAR și nu pot fi fracționate), să se facă de către CPS sau CMZ din luna următoare trecerii în rezervă (emiterii deciziei de pensie)  pentru a se ACORDA timp definitivării actelor și transferului.
  • La punctul 7 al Metodologiei la Metodologie sunt specificate documentele necesare alocării la drepturi la CMZ pentru veteranii care nu sunt pensionari . Această categorie se împarte la rândul ei în două subcategorii. O parte  sunt cei care au obținut deja titlul de veteran și care prin documentele trimise de unități au deja  dovada ( ordinul de atribuire a calității de veteran , ca și angajamentele  cerute de punctul 7, și a doua subcategorie , cei care nu au obținut calitatea  încă la unități, din varii motive. Consider că pentru ei sunt necesare toate documentele cerute de punctul 7. Propunere: e necesară precizarea cui se adresează punctul respectiv sau ce documente trebuie să prezinte fiecare categorie. Poate cere un efort în plus, dar hai să evităm o a treia metodologie ca și posibilitatea ca din reavoința sau comoditatea unora, militarii să fie nevoiți să dubleze documente deja existențe la dosarul personal, la CMZ-uri.
  • AȘ FACE O PROPUNERE DE completare care nu este trecută în proiect: La cap IV, art 56(4) litera a,  prevede că CMZ ”asigură suma forfetară prevăzută la art 8.(i) cuvenită  militarilor invalizi, civililor invalizi, răniților și personalului participant care au dovedit afecțiuni fizice sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații, CARE AU ÎNCETAT RAPORTURILE DE SERVICIU/MUNCĂ CU MApN.” Este probabil o greșeală, sau s-a dorit crearea unei confuzii/ complicații, pentru că nu se specifică dacă și pentru pensionari( căci pentru pensionari drepturile sunt plătite prin CPS) și astfel răniții sunt trimiși să își ia drepturile din două locuri diferite, ceea ce este cel puțin ciudat. Rog reglementați și stabiliți odată o regulă simplă și clară.
  1. PROPUN TOTODATĂ ȘI SUSȚIN CA LEGALĂ ȘI NECESARĂ, INTRODUCEREA ÎN ANEXA 4,  A MISIUNII MINURSO, DEOARECE:
  2. Se încadrează în prevederile art. 2(b) din legea 168/2020 fiind operațiune de menținere a păcii sub egida ONU în urma Rezoluției 690/29.04.1991.
  3. Se încadrează în prevederile L121/2011, art.2 (1, 2)care spune că ” Misiunile și operațiile desfășurate în afara teritoriului Statului român, începând cu anul 1990 și până la intrarea în vigoare a legii 121/2011, cu completările ulterioare, se asimilează PRIN ORDIN AL MINISTRULUI APĂRĂRII  NAȚIONALE  cu tipurile de misiuni și operații prevăzute de aceasta.”  DECI BAZA LEGALĂ EXISTĂ, chiar dacă, așa cum susține DRPCVP în răspunsul către ROMIL NU AR EXISTA BAZA LEGALĂ. DAR DACĂ domnul colonel Romică Stoica, șeful Direcției Calitatea Vieții Personalului are dreptate prin afirmațiile sale din răspunsul trimis Asociației ROMIL, adică ” CONSTITUȚIA ROMÂNIEI NU CONȚINEA PREVEDERI EXPRESE VIZÂND PARTICIPAREA FORȚELOR ARMATE LA MISIUNI ÎN AFARA TERITORIULUI STATULUI ROMÂN, ACESTEA DESFĂȘURÂNDU-SE DOAR  CU APROBAREA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI,  DAR PENTRU ACEASTĂ MISIUNE NU A FOST IDENTIFICATĂ O ASTFEL DE MISIUNE”,  înseamnă că misiunea a fost NECOSTITUȚIONALĂ, ILEGALĂ, O STRUCTURĂ A MApN, recte UM 02657, a efectuat o misiune ILEGALĂ, FĂRĂ APROBAREA PARLAMENTULUI,  iar conducerea ministerului nu s-a sesizat. Rog conducerea ministerului să se sesizeze și să declanșeze organele procuraturii militare în acest sens. Propun declanșarea unei anchete penale privind misiunea, sau a unei anchete interne privind declarațiile iresponsabile ale șefului direcției Calitatea Vieții Personalului
  4. Misiunea a fost executată de o structură a armatei, o unitate militară care chiar dacă avea personalitate juridică, AȘA CUM AU TOATE STRUCTURILE DIN SUBORDINEA MApN ȘI LA ORA ACTUALĂ, era totuși o structură a MApN, personalul se afla în contract cu MApN, iar cei care au participat la misiune, INDIFERENT de contractele semnate de UM02657, au executat un ordin al ministrului, o misiune dată prin OZU. Se pare că după CPS, o altă structură, DCVP consideră că OZU este un document de doi bani. S-a dat cumva ordin de ministru în acest sens și nu știm ?
  5. Militarii/civilii  participanți LA MISIUNE AU ÎN PRIMUL RÂND CALITATEA DE PARTICIPANȚI LA MISIUNI ÎN TEATRE DE OPERAȚII DIN AFARA TERITORIULUI NAȚIONAL, ACEASTĂ CALITATE SE ACORDĂ INCLUSIV CIVILILOR ”CARE NU EXECUTĂ INSTRUIRE MILITARĂ”, CUM JUSTIFICĂ  ACELAȘI DOMN COLONEL Romică Stoica în răspunsul său către ROMIL dreptul și calitatea de participant. Ori , fiind participanți care au executat misiune mai mult de 120 de zile, TREBUIE SĂ PRIMEASCĂ CALITATEA ȘI TITLUL DE VETERAN CONFORM LEGII, indiferent de sumele primite ca membru în CA al ROMAVIA de unii șefi de direcții  din MApN care acum se opun acordării titlului pentru membrii ROMAVIA. Această calitate se acordă,  conform  LEGII 168,  TUTUROR PARTICIPANȚILOR care îndeplinesc cele 120 de zile de misiune( NATO, ONU SAU UE/OSCE) în teatre de operații în afara țării, din 1990 încoace.
  6. Când solicitantul a pus la dispoziția DCVP DOCUMENTELE CARE ATESTĂ EFECTUAREA MISIUNII ÎN CONDIȚII LEGALE, faptul că unii oameni, declară că nu au găsit ei documente justificative în fondul  arhivistic propriu,  dovedește nu inexistența sau ilegalitatea misiunii , ci INCOMPETENȚA SAU REAUAVOINȚĂ A UNORA. 

Notă: Chiar dacă pe pagina de FB DRPCVP  mi-a răspuns că îndreptarea erorii conținute de legea 168/2020 la art 26 privind abrogarea Legii 111/2007 (NU 2017 CUM E TRECUT ÎN LEGE) nu ar fi de competența DRPCVP, acest răspuns contravine primei responsabilități a Departamentului, așa cum este specificat pe chiar pagina DRPCVP , care specifică clar ”asigurarea și coordonarea activității legislative și celei specifice în relația cu parlamentul.” Cum L 168 a fost inițiată de MApN și concepută prin acest departament, este de competența și obligația sa să îndrepte eroarea materială. De fapt chiar domnul Secretar de Stat Marius Bălu  mi-a solicitat în august 2020 să îi dau detalii privind acest aspect, pentru a lua măsuri de îndreptare. Au trecut 8 luni și acum mi s-a răspuns că nu e de competența DRPCVP? Adică DRPCVP este incompetentă pe acest subiect  sau doar conducerea?

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

11 Raspunsuri la Observații și propuneri pentru proiectul de modificare și completare a M7/ 11.01.2021

  1. bunul

    Despre cei care au executat SLP ,zeci de ani ,iarasi nimic!Bravos natiune!Traiasca musiunile ,,carne de tun”!Si asta n -ar fi totusi ceva grav,dar e misto ,in Tampa Beach,plimbari in Bosnia ,Macedonia etc!Si iarasi amintesc misiunile pilotilor in Angola din vremea comunistilor!De ,acum suntem capitalisti!De n-am mai fi!Rusine ,minister de doi bani!

  2. geofreeland

    Nu e normal? La ciolanu’ mare vin și cățeii. Nu știu cum se simte onor ministrul sau e cu voia lui? Are balta pește, nu? Auzi, „teatru de operații”, ce sintagmă aberantă, teatru e teatru cu actori, operațiile diluat sunt și cele militare. Mai bine îi spuneau „participare la acțiumi de luptă” adică acolo unde se moare. Noi o scăldăm cu „potențial de risc”. Și acasă există riscul să aluneci la duș cu nu’ș’ce urmări. Asta pentru că nu suntem oameni serioși, să nu zic altfel.

  3. Neacsum

    @bunul,
    Aici este vorba de proiectul de modificare a metodologiei, nu a legii. Cand va veni randul legii, discutam.

  4. bunul

    Ok,dar in Norme odata ce-ai mentionat tu, Minister si misiunile de politie aeriana -partial, echivalentul SLP-ului,puteai sa le cuprinzi si pe cele din tara ,ca in afara s-au executat doar vreo cateva pt ca mai mult au venit altii la noi decat noi la altii si se impacau alte cateva sute -pt ca nu au fost foarte multi angrenati si nici nu mai traiesc foarte multi (de ,radiatiile ) -de militari!Am mai spus-o ,in SU si U respective ,existau Registre speciale ,in care notam tot si se numeau JURNALE ALE ACTIUNILOR DE LUPTA !Nu de antrenament ,nu de joaca sau de alte cele!In CAAT ,cand iti era cuplata tehnica ,executai misiune de lupta ,pt ca tot ce se facea la pace se facea si la razboi,adica aparai spatiul aerian al tarii!Dar, intr-o armata condusa de terestrii…!Asta e !

  5. geofreeland

    @Bunul Ai dreptate cu SLP. Casca, masca, armament, munitie in firizi, grupuri electrogene in functiune, VAZA, SRC, serviciu la material real pe tinte, PSAG, transmisiuni, azimut, viteza, in bataia tunurilor, foooc, foooc…Iarna, vara, noapte, zi, ce mai conteaza in gusa hartogarilor, ani in sir, adus de acasa cu agenti, mancat, namancat, barbierit, nebarbierit, te intreba femeia „iar pleci?”…

  6. Micutzul

    Totul e cu dedicație și se vede clar ! Mai urmează să primească cei care au fost la cursuri in strainatate! Că toată stabimea a fost! Deh unii mergeau la Moscova alții merg in America….

  7. Stancu Marian

    O mizerie de lege!

  8. Titi

    „Manifestări dedicate Zilei Veteranilor de Război – 29 Aprilie
    Ministerul Apărării Naţionale organizează, în parteneriat cu Asociația „Alături de eroi”, împreună cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, o serie de manifestări dedicate „Zilei Veteranilor de Război” – 29 aprilie, în București și în toate marile garnizoane din ţară.

    Astfel, vineri, 23 aprilie va fi demarată campania „Alături de veterani” prin lansarea site-ului https://veteraniiromaniei.mapn.ro, pagină dedicată veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial ce va reuni povești de viață, informații cu privire la evenimentele dedicate acestora, precum și mărturii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

    Campania, inițiată împreună cu mediul de afaceri și societatea civilă, se va desfășura pe parcursul mai multor zile și va include o acțiune de distribuire a unor pachete cadou cu ocazia Sărbătorilor de Paști, pentru toți cei 2.610 veterani de război de pe teritoriul României, precum și pentru cei opt din Republica Moldova.

    De asemenea, în această perioadă vor fi organizate vizite la veteranii de război, expoziții și mese rotunde dedicate participării Armatei României la cel de-Al Doilea Război Mondial, precum și întâlniri ale conducerii MApN cu veteranii…” (extras din Comuniatul MApN)