Atenție la neatenție, se reintroduce cenzura în armată

Categoria Despre Armata


Armata, vârful de lance

Se apropie concediile, vara, relaxarea măsurilor antivirus a adus și o relaxare a vigilenței față de actele anti-democratice ale guvernului, lumea se înghesuie la țepe și înțepări pentru   3 mici, fără să țină cont că prin alte părți, cei care au susținut istoria virusului și a vaccinării ”coronariene” încep să se ascundă de presă, de oameni și de justiție. Când alții se deșteaptă, noi ne băgăm capul sub pernă, deșteptarea nu e pentru noi, chiar dacă e trecută în imnul național. Deja a devenit cutumă ca legile șchioape sau OUG-urile și HG-urile cu probleme să fie scoase la ”lumină” noaptea, sau în apropierea unor sărbători, când atenția lumii e ațintită spre alte îndeletniciri, ca acum, când vine vacanța mare.

MApN, detașamentul precursor al campaniilor actualului guvern, vârful de lance al dar și prima țintă a tuturor măsurilor antisociale începând cu neacordarea indexării și continuând cu înghețarea pensiilor și salariilor militare, a ieșit pe piață și se află în transparență decizională cu Proiectul noului Statul al Cadrelor Militare. Un proiect similar era în lucru încă de prin 2016, dacă memoria nu mă înșală, iar specialiștii militari de atunci ( în mare parte aceiași) se lăudau  în fiecare an că îl dau ”în folosință”.Dar anii au trecut și uite că acum, în ajun de concedii, a fost scos la vedere. Nu știu dacă e același, sau o ediție revizuită și adăugită, dar nici nu mai contează și nu mă voi obosi să mai verific. Mi-am aruncat ochii tangențial asupra acestui proiect și ceea ce am văzut la art 16 (2) m-a lăsat pe spate.  Eu știam că prin laboratoarele MApN există persoane și personaje care au ca unic scop lovirea rezerviștilor (mă refer la rezerviștii ”varșoviști”, nu la cei voluntari), dar nu credeam că ura merge până acolo încât să fie ignorate cele mai elementare noțiuni de democrație, să fie încălcate cele mai sfinte drepturi ale omului, plecând de la omul de Neanderthal, locatarul peșterilor și continuând cu aztecii, olmecii sau autorii scrisorilor de la Marea Moartă.  Ce au în comun toți acești reprezentanți ai rasei umane? Talentul, dorința de a se exprima la nivelul posibilităților existente la vremea lor, libertatea de exprimare, dorința de a lăsa ceva urmașilor lor, un intelect superior celor de lângă ei, o știință pe care voiau să o împărtășească altora.  Ce au specialiștii, făcătorii de proiecte și legi ale armatei cu cei menționați? NIMIC!  Nici  simțul artistic,nici bunul simț,  nici dorința de a transmite ceva, nici respectul față de mintea umană, nimic nimic, pentru că nimicul este inegalabil.

În dorința de a închide gura celor care au de gând să mai spună câte ceva despre experiența lor prin armată,  cum a spus de exemplu scumpul nostru președinte, primul rezervist al țării,  care a împărtășit tinerilor binefacerile și influența  instrucției cazone asupra nasturilor propriei persoane, specialiștii ,”legiștii” militari au considerat necesar să bage pumnul în gură militarilor în rezervă, pensionarilor militari care mai știu și vor să scrie și au decretat în art 16(2) din proiectul de lege privind Statutul Cadrelor Militare, următoarele : ”SCRIERILE CU CARACTER MEMORIALISTIC PRIVIND ACTIVITATEA DESFĂȘURATĂ ÎN CADRUL INSTITUȚIEI MILITARE POT DEVENI PUBLICE NUMAI DUPĂ EXPIRAREA TERMENULUI DE CLASIFICARE A INFORMAȚIILOR, CU AVIZUL CONDUCĂTORILOR INSTITUȚIEI MILITARE. În condițiile legii civile, instituția militară, poate achiziționa drepturile de autor și dispune asupra publicării”. Să citești și să te crucești. Conform respectivului articol, nu numai militarii activi au restricții privind publicarea unor evenimente sau activități, de acum și rezerviștii, pensionarii, veteranii de război vor fi cenzurați, indiferent despre ce vor să scrie din viața lor în armată, război, misiuni, etc. Unde ești Bacalbașa, unde ești Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, unde ești  Căline cu ale tale ”Memorii în Bocanci”? Bine ca ați apucat să scrieți, că uite acuma fără avizul (CENZURA) conducătorului Instituției Militare, cine o fi el, că legea nu explică, nu mai puteți publica nimic. Dacă o fi ministrul, așa vrea să îl văd pe domnul ministru citind toate articolașele și însemnările tuturor celor care vor să mai scrie câte ceva, inclusiv despre bătălia de la Nassiriah, pentru a-și da avizul, că în lege nu spune că avizul poate fi dat de un grup de specialiști sau comisie format din capetele seci care au scos o astfel de aberație. Șeful instituției scrie, șeful instituției să le citească și să dea avizul monșer.

Oare cel sau cei care a(u)  clocit această aberație a(u) auzit de interzicerea cenzurii, de dreptul la opinie, la exprimare, inclusiv artistică, pentru că operele literare constituie forme de exprimare artistică, au auzit de Declarația Universală a drepturilor omului? Cum adică orice scriere cu caracter memorialistic  privind activitatea din armată să aibă avizul conducătorului instituției? Chestia aia cu ”după expirarea termenului de clasificare” este o capcană, pentru că atunci când te apuci să scrii despre o întâmplare din armată, nu ai cu tine nici rigla, nici cântarul, să determini care înjurături, ordine, aberații sau prostii spuse de un ”specialist” militar au fost declasificate sau nu. Există o lege privind apărarea secretului, lege care specifică ce informații pot sau nu pot fi făcute publice și când, NU MAI ESTE NEVOIE DE ÎNCĂ UN CENZOR, fiecare autor are grijă să respecte respectiva lege, nu e nevoie să mai intervină un ministru să își dea avizul, că doar nu e nici critic literar, nici organ de informații militare. SAU O FI ȘI NU ȘTIM NOI?  Mă uit peste baltă, și văd fostul președinte Trump a decis să scrie o carte, îi spune el ”Cartea Cărților” care va cuprinde memorii din abia încheiata carieră prezidențială. Păi ce faci tovarășe Donald, te apuci să scrii când nici nu s-a uscat cerneala pe decizia de înscăunare a urmașului ? Așteaptă nene să se de-secretizeze și nu uita să trimiți cartea la conducătorul instituției la avizat.

Și pentru că nu ajungea un par la un car de oale, specialiștii MApN  ne mai pot achiziționa (de ce nu rechiziționa) drepturile de autor. Cum Vine asta, ”poate achiziționa drepturile de autor”? Bă ești nebun ? Drepturile de autor nu pot fi achiziționate, nici rechiziționate, nici confiscate, nici luate, de niciun conducător de instituție, sunt sfinte, cine vrea să le vândă, sau să le cedeze, e treaba lui, dar decizia și intenția privind soarta lor îi aparțin autorului, nu conducătorului instituției. Oare știu autorii acestei aberații cât de cât câte ceva despre dreptul de proprietate? Să mai citească Constituția, și ca să aibă timp să o și înțeleagă poate ar trebui să treacă în rezervă, că dacă nu, mâine poimâine îi vedem în comisia care va decide achiziția unor memorii ale celor care mai știu să scrie și să citească.

Gutt uvă’n nacht!

(noapte bună, în traducere liberă, după googlenștein)

Nu am avut timp să citesc tot proiectul, recunosc că m-am oprit la art 16 plin de draci și interzis (încă nu de cenzură). Am răsfoit așa în viteză și am constatat și alte aberații despre care voi scrie când voi reuși să parcurg toată ”opera” specialiștilor. Deocamdată am sesizat că limbajul e departe de cel al unor oameni obișnuiți cu propuneri legislative. Poate chiar e cineva nou, sau poate e vorba de un veteran care a făcut proiectul în grabă, plictisit și sătul să tot scrie pentru alții, așa că l-a făcut pe genunchi, în timpul meciului Nadal-Djokovic.

După ce a apărut proiectul, mă așteptam să văd pe paginile ”sociale” ale marilor asociații, marilor generali care opintesc cu sârg la calitatea vieții rezerviștilor, un semn că au luat la cunoștință și cer ajutor pentru formarea unui ”colectiv sau atelier de lucru” care să buchisească proiectul și să facă propuneri de îmbunătățire. Da de unde?! Cupletul Bălăceanu-Băhnăreanu se luptă pentru a intra în grațiile ministerului pentru a fi puși în contact cu liderii rezervei armatei germane. Cine câștigă acolo, are toate șansele să devină liderul de jure al mândrei rezerve a armatei române (aia care mai este).

Pe data de 02 iunie, AORR, prezenta într-un comunicat, că Pe timpul desfășurării lucrărilor conferinței,( CIOR)  reprezentantul AORR a purtat discuții cu VP al Germaniei prezent la activitate, cpt.cdor (r) Sacha Rahn, despre noutăți în privința vizitei președintelului Asociației Federale germane a Ofițerilor în Rezervă (VdRBw) în România pentru a discuta și semna Protocolul de colaborare (Partnership Agreement) între AORR și VdRBw, dar acesta nu a putut preciza nicio dată planificată.”

Dar pe data de 03.06, la nici 24 de ore, MApN prezenta în comunicatul nr 165, că Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Marius Bălu, a primit joi, 3 iunie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, delegațiile Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ,,Alexandru Ioan Cuza” (A.N.C.M.R.R.), reprezentată de președintele acesteia, generalul-locotenent (r.) Neculai Băhnăreanu, și Asociației Rezerviștilor din Forțele Armate Germane, reprezentată de președintele acesteia, locotenent-colonel (r.) prof. dr. Patrick Sensburg.

În cadrul întrevederii, a fost semnat Acordul de Parteneriat dintre cele două structuri asociative, scopul acestuia fiind orientat către dezvoltarea schimbului de informații cu referire la istoria militară și pregătirea profesională, concomitent cu promovarea tradițiilor, valorilor comune, a culturii și a interesului pentru cariera militară și sprijinirea angajării voluntare a rezerviștilor din ambele țări la o cooperare mai strânsă cu cadrele militare active din Forțele Armate Române și Forțele Armate Germane.”

https://www.mapn.ro/cpresa/17020_acord-de-parteneriat-intre-militarii-rezervi%C8%99ti-romani-%C8%99i-germani

Mamă ce loviluție!

 După prima rundă se pare că a câștigat președintele ANCMRR, căci în timp ce președintele AORR (și prim-vicepreședinte al ANCMRR) se lăuda că este în tratative pentru a se întâlni cu reprezentantul rezervei germane, prietenul/rival chiar se întâlnea, cum spune și proverbul, nu știe vicele ce face președintele. Cu atâtea probleme pe cap, e normal ca bieții oameni să nu mai aibă timp de statutul cadrelor militare din România. Ei visează depaaarte, departe. Somn ușor domnilor!

Solicit eu tuturor celor interesați, rezerviști sau activi să semnaleze în comentarii orice nereguli constată, pentru a le pune cap la cap și trimite către MApN în timp util, deoarece avem de-a face cu STATUTUL CADRELOR MILITARE, care nu poate fi făcut  în dorul lelii, e vorba de cariera militară, de viața militarilor, mulți ani de acum înainte. Va rog, cei care aveți sugestii, constatări, propuneri, să le consemnați pe pagina https://in-cuiul-catarii.info/#first, LA ARTICOLUL DEDICAT ACESTUI PROIECT, PENTRU A NU FI NEVOIT SĂ UMBLU PE TOATE PAGINILE DE FACEBOK. Mulțumesc!

În final, să nu uităm că recent, domnul general Jianu, șeful DGFC anunța că se lucrează la un pachet de legi ale militarilor, care cuprindea legea salarizării, legea pensiilor militare și Statutul Cadrelor Militare. Uite că primul pui a făcut ochi. Așteptați-i și pe ceilalți, cloța e pe ouă.

PS: În timp ce specialiștii din MApN se preocupă de cenzurarea memoriilor pensionarilor militari, ministru Năsui împrăștie fotografii din interiorul unei fabrici de armament. Probabil că a avut avizul conducătorului instituției militare.

https://www.stiripesurse.ro/video-incident-major-de-securitate-ministrul-nasui-a-facut-publice-imagini-dintr-o-fabrica-de-armament_1847469.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

14 Raspunsuri la Atenție la neatenție, se reintroduce cenzura în armată

  1. Mateias

    Batjocură de proiect legislativ. Nu pot să cred că atâţia specialişti jurişti urmând procedurile din ordinul M-1/2020 au scos pe piaţă o asemenea trăsnaie. N-are cap, n-are coadă, un proiect mai degrabă şezătoare literară, clocit prin 2016, toaletat prin excluderea SGP şi adăugarea unor prevederi comunistoide după cum a cerut unul sau altul, plus veşnica ciupeală a celor care vor să iasă curând la pensie. Lipsă totală de respectare a tehnicii legislative, amestecarea reglementărilor specifice personalului aflat în raporturi de serviciu(prezente la funcţionarii publici) cu reglementări venite din Codul Muncii, erori de stabilire clară a categoriei de personal căreia i se adresează diferite reglementări sau întinderea unora peste pragul încheierii raporturilor de serviciu, excesul de putere în legiferarea unor aspecte constituţionale, încălcarea cu indolenţă a cerinţei de previzibilitate a normării legale prin introducerea veşnicei sintagme că se va reglementa ulterior prin ordinul conducătorului instituţiei, evitarea cu nesimţire a stabilirii clare a drepturilor, în special cele care ar trebui să compenseze restrângeri ale drepturilor constituţionale, etc. Proiect care nu ţine cont de deciziile CCR- bag seamă oamenii ăştia nu au înţeles de ce i-a obligat CCR să introducă disciplina militară în statut! Să vorbim de fineţuri, gen “Reglementarea propusă este superioară, din punct de vedere al tehnicii legislative, față de cea actuală, fiind firesc ca problema incompatibilităților și interdicțiilor să fie normativizată într-un Titlu distinct, după evocarea drepturilor și obligațiilor”, sau să vedem că au ţinut cont de reglementările similare juridic din statute ale altor categorii care au picat testul constituţionalităţii în faţa CCR, să constatăm că restrângerea drepturilor este nu doar prevăzută scriptic, ci şi proporţională şi justificată. Băi nebunilor, vreţi să îngrădiţi şi libertatea de conştiinţă, făcând ilegale opiniile şi gândirea care nu au avizul vostru !!!! Nu m-aş mira că printre avizatori să fie şi tătucul Stalin, pe lângă cireada necunoscătoare a Constituţiei. Să vedem dacă sutele de asociaţii se implică în procesul legislativ sau rămân active doar prin vorbe online!

  2. Titi

    „..La indicațiile ordonatorului principal de credite, am pregătit o variantă ce a fost agreată de conducerea ministerului, dar mai sunt și celelalte familii ocupaționale din sistemul bugetar. Chiar dacă unele elemente salariale, care reprezintă anumite sporuri, vor dispărea ca definiție, ele vor fi introduse în solda de funcție.

    Repet însă, nu-i nimic stabilit, nu știm cum vor evolua lucrurile, mai ales dacă avem în vedere că o lege a salarizării personalului militar trebuie corelată și cu alte acte normative aplicabile acestei categorii, precum statutul și legea pensiilor.”( G-ral Florin Jianu).
    Deci modificari importante la Legea pensiilor militare vor apare probabil dupa ce Guvernul va trimite in Parlament cele 2 proiecte, Legea salarizarii si noul Statut, adica prin 2022 !

  3. neacsum

    @Titi,
    Declaratia domnului Jianu privind „disparitia” unor sporuri, este o magarie, pentru ca pe de o parte admite ca marile diferente dintre pensiile corespunzatoare acelorasi grade si functii dar in perioade diferite, se datoreaza acestor sporuri care, spunea chiar domnia sa in repetate randuri, trebuie sa dispara, ca sa dispara aceste diferente. Dar, pe de alta parte, pentru a-si linisti colegii cu functii mari si sporuri absurde, spune ca aceste sporuri vor fi „mascate” in solda de functie. Pai atunci nu am realizat nimic, vorba lui Caragiale,”sa se reviziuasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimica”. Asta este marea …. reforma. Aceeasi Marie, cu alta palarie.

    Dar despre statut nimic?

  4. Titi

    Ba Da, vad ca au retinut Propunerea mea si a altor colegi ca Sporul OMM/SOSP, sa fie denumit INDEMNIZATIE si sa NU FIE IMPOZITAT !

  5. neacsum

    @Titi,
    Doar atata ai vazut? Ne intereseaza doar ce se fac ca dau fara sa vedem ce si cat platim in locul lor? Ca si in cazul Plx199, ne aruncam la fenta. Pot pune pariu ca acel articol nu va trece, dar vor ramane cele care ne frig, daca nu le schimbam.

  6. Gigi

    Daca mergem dupa fenta s-ar putea sã ne alegem cu entorse la „genunche”sau la vreo glezna.Aceste proiecte arumcate pe piata au rolul sã adoarma suflarea activa,mai ales pe cea rezervistaa. Celelalte”Mari”Proiecte,calde inca,Plx199 & 221,si-au atins scopul,stim f.bine nu mai cazul sã reamintesc acum.

  7. y

    Tot articolul 16 mustește de gândire ivită parcă din tenebrele istoriei (și art. 16 – (1) ascunde o capcană foarte periculoasă de altfel); nu știu din ce doctrină de tip neo-istă se inspiră ciuc’ al nost’, dar nu este la prima încercare (vezi proiectele de modificare a legii poliției militare și proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea MApN.).
    Năsui a făcut exact cât la dus mintea care-i lipsește cu desăvârșire. Pe mine mă uimește slugărnicia față de politic a celor care trebuiau să prevină ca acest lucru să se întâmple, chiar nu a fost nimeni în stare să-i dea peste mână când filma? Aștept selfiuri ale politicienilor cu drone și altă tehnică militară.
    Observ însă alt lucru, și anume că, întreg guvernul aplică tactica pământului pârjolit, rad pe bandă rulantă drepturi, libertăți, sistem de sănătate, de educație, putere de cumpărare, distrug totul fără niciun fel de împotrivire reală, până vom ajunge să mai deținem nimic și culmea, să mai fim și fericiți pentru asta. Pentru că nu-i așa, ne-au spus, vor să recontruiască totul de la zero și nimic nu va mai fi ca înainte. Nu știu ce mai trebuie să se întâmple, pentru ca să observăm că acest guvern se comportă ca o veritabilă coloană a V – a, dar a cui, nu știu eu din păcate.
    La final, îmi permit să fac doar o sugestie pentru cei care știu mai multă istorie: să caute ce alt regim nazist/comunist/marxist/dictatorial saau de ce nu, „democratic” a mai instaurat cenzura și să-i oferim exemple pentru a se inspira și pe mai departe în măreața-i operă de instaurare a noii orânduiri (asta dacă ne prefacem că nu vedem deja cenzura de opinii, păreri, dar mai ales de informații, instaurată pe rețelele sociale și în mass-media).

  8. geofreeland

    @y De acord!

  9. geofreeland

    Modelul chinezesc se pare că e noua lume, controlul populației, limitarea libertăților, obediența politică tip fanatism impus, adularea idolilor falși, sindromul oilor de turmă…

  10. geofreeland

    Cu alte cuvinte, șantajul cu însăși viața oamenilor devine cea mai bănoasă afacere…

  11. Titi

    Este necesar un nou Statut al cadrelor militare, deoarece in cei 25 de ani de aplicare a Legii 80/1995 au fost zeci de acte normative care au modificat numai putin de 70 de Articole din cele 113 articole din legea initiala !
    Noul proiect are 140 de Articole si dupa aprobarea lui de Guvernul Câțu, va ajunge in Parlament unde sunt destui militari cu pregatire juridica care pot imbunatati acest proiect !

  12. Neacsu

    @Titi,
    Cateodata ma intreb pe ce lume traiesti sau dupa ce reguli. Cum adica, sa lasam tampeniile sa fie aprobate sau propuse spre aprobare asa, ca exista undeva nu stiu unde cineva ” cu pregatire juridica”, care va rezolva problemele. Poti sa spui cine si de cate ori a mai imbunatatit ceva fara interventia unor”nepregatiti”? Care sunt militarii aia care vor interveni? Dar cei care au propus tampeniile, nu au si ei pregatire juridica? Daca au de ce au poropus ce au propus, daca nu au, ce cauta sa propuna legi tampite? Si daca sunt tampite, de ce sa le lasam asa, pentru ca iti e tie lene sa gandesti sau sa misti un deget? Ma tem ca faci parte din grupul care face astfel de proiecte sau care intotdeauna a lasat pe altii sa se ocupe.

  13. Titi

    Nea Marine, tare orgolios esti d-le !
    Mai toate legile au fost modificate in Parlament fata de proiectul initial !
    Hai sa-ti dau un exemplu( este in dezbatere pe Huhurez.com !), vezi L 337/2015, adoptat Tacit de Senat, si vezi forma finala din CD, Pl x nr.813/2015, unde au fost adaugati si Pensionarii Militari sa (re)primeasca Indemnizatia de 50% din pensie !
    O diferenta MARE intre ce s-a dorit de catre Initiatori si ce a fost Adoptat si Promulgat !
    PS.Nu te obosi sa-mi raspunzi, deoarece ma retrag de pe acest blog, voi merge la Senatorul Ciuca sa ma angajeje la Cabinetul sau din Centrul Craiovei..:)).

  14. Sergiu

    D-le y, George Orwell a zis despre cartea sa „1984” ceva de genul „am vrut sa las lumii un avertisment, nu un manual de instructiuni” – ca sa aiba si neo-marxistii nostri de ograda de unde sa se inspire. Dar s-ar putea sa ratati momentul – ca aia nu prea mai stiu sa citeasca.