Continui prezentarea și analiza întâlnirii din data de 14.12.2021 dintre ministrul Dîncu și echipa sa și liderii unor asociații ale rezerviștilor.
Încep cu informațiile care sunt deja cunoscute.
Din partea MApN au participat ministrul Dîncu, însoțit de grupa deja cunoscută din celelalte întâlniri care au avut loc cu sau fără precedentul ministru, respectiv șefii departamentelor și direcțiilor care ne-au ”ajutat” și până acuma, de cel puțin 6 ani, să ”rezolvăm” problemele. Nu putem să ne plângem că nu există continuitate și nu se respectă ”tradiția” în ”rezolvarea problemelor”. Nu le mai trec numele și funcțiile, se cunosc din comunicatele asociațiilor participante. Dar nu pot să nu remarc, așa cum au remarcat și alții, prezența domnului general Hăpău, recent ”laureat” al ordinului ”Serviciul Credincios” în grad de Comandor cu însemn pentru militari, ordin primit probabil pentru trusa de bețe de golf cu însemn pentru CI -ști pe care locțiitorul său, generalul Gherghe a oferit-o, din banii pentru ”protocol” celui care împarte grade și decorații pentru incompetență. Unii spun că ar fi fost cumpărate de fapt costume de ski, dar ce mai contează darul sau valoarea, gestul contează. Să dai cadouri și să trimiți felicitări din banii instituției este un gest care merită răsplătit.
Prezența domnului general Hăpău a mirat pe mulți din cei prezenți, cu oarece excepții. Bunăoară, domnul ”profesor” Dogaru nu doar că nu a fost mirat, dar a și onorat prezența noilor veniți cu temenele și cărți din ”opere celebre”. Domnul Hăpău, ca om care cunoaște activitatea domnului profesor în structura pe care o conduce, nu mai prididea cu slăvirea istoricului de renume mondial și și-a manifestat speranța că după ieșirea la pensie va găsi o funcție prin SCMD de unde să continue alături de foștii colegi prestigioasa activitate. Cam acesta se pare că a fost rostul prezenței sale acolo. În intervenția sa domnul general Hăpău a menționat că în 6 luni va trece și domnia sa de partea cealaltă a baricadei și a cerut – din această perspectivă- ca rezerviștii actuali să lupte cu toate puterile pentru ca pensiile militare (mai concret pensia sa) să nu fie calculate pe contributivitate. Deci dânsul nu a venit să ofere sprijin rezerviștilor, ci să ceară, pentru că știe domnia sa (că doar e șef serviciu secret) că viitoarea lege a pensiilor este foarte ” avantajoasă” și speră, dorește, ar vrea, să poată ieși la pensie tot pe legea 223, că altfel se poate trezi cu pensia înjumătățită. Este cert faptul că dacă se va reintroduce calculul pensiei pe bază de contributivitate și pentru militari, cei care vor pierde cel mai mult vor fi cei care vor ieși la pensie după schimbarea legii, pentru ca nu vor mai beneficia de alegerea celor 6 luni din ultimii 5 ani, dar mai ales pentru că va fi un alt mod de calcul al punctului de pensie, deloc avantajos, că doar nu or fi proști finanțiștii să introducă un sistem care să dea mai mult la pensie, în condițiile de secetă bugetară actuale. Așa că nu mai întrebați ce a căutat Hăpău acolo. Întrebarea este de ce a acceptat ministrul Dîncu prezența șefului serviciului secret la o întâlnire de acest gen ? Ce treabă are Hăpău cu calitatea vieții, pensiile, și dacă are, unde a fost până acuma ? La această întrebare ar trebui să răspundă, pe lângă altele, domnul ministru. Mă mir că nu a venit și Gheorghiță să ne explice ce influențe minunate are vaccinul asupra actualizării și indexării pensiilor militare.
Deci din partea asociațiilor au fost prezenți reprezentanți ai Forumului, SCMD și LADPM. Toate aceste structuri – dar și altele- își manifestaseră în scris dorința de a se întâlni cu domnul ministru. Întrebarea care se pune este nu de ce au fost prezente toate trei (așa cum se întreabă indignați reprezentanții LADPM și ai SCMD, care sperau să fie singuri și să se poată exprima ”în voie” ) ci de ce au fost prezente sau invitate NUMAI cele trei, căci normal ar fi fost ca întâlnirea să aibă loc fie cu toate asociațiile, fie cu cele mai implicate în susținerea drepturilor generale ale militarilor, fie măcar toate cele care solicitaseră întâlnire.
Cineva, nu știu cine, dar pot bănui, a decis ca la întâlnire să vină doar aceste trei asociații. Cunoscând atât tactica celor din ”echipa” domnului ministru, cunoscând și disensiunile dintre asociații, faptul că Dogaru a refuzat de fiecare dată să dea curs invitațiilor la discuții ale Forumului, iar Gropan s-a autosuspendat fără motiv, fără explicații, lucru cunoscut de ”echipa” ministerului, părerea mea umilă este că aceștia au fost învitați tocmai pentru că gazdele se așteptau ca aceștia să se încaiere și să iasă un terci din care concluzia să fie ” vedeți domnule ministru, cu ăștia nu se poate face nimic, nici nu se pot pune de acord”. Numai că, surprizăăăăăă, cei prezenți au avut în cea mai mare parte, cam aceleași solicitări, chiar dacă au fost și diferențe de opinii privind unele soluții. Dar una peste alta, cereile – cele exprimate la întâlnire|- s-au pupat unele cu altele. Aici ”echipa” a luat țeapă.
Este de mirare, pentru cine nu cunoaște, absența de la discuții, dacă tot au fost mai mulți invitați, a reprezentanților ANCMRR, AORR, LMP si AMVDD, adică a asociațiilor subvenționate de MApN sau care aspiră la titlul de asociație de utilitate publică. Ei, dar era normal ca aceștia să fie chemați separat și mai ales ultimii, aceștia reprezintă ” crema” și au fost lăsați la urmă pentru a lăsa o ”impresie buna” domnului ministru, căci ”urma scapă turma” nu ? Așa că celor care deja plâng că nu au fost băgați în seamă le recomand răbdare și tutun. Vor fi chemați ”to pay respect” să pupe inelul și să fie mângâiați ușurel pe cap, dar să se mai așeze…. ordonanțele.
Ce au solicitat reprezentanții asociațiilor prezente, s-a văzut din comunicatele date după întâlnire de liderii acestora. Singurul reprezentant care nu s-a plâns de prezența celorlalți a fost col Tudor Marian, reprezentantul Forumului, care chiar s-a bucurat că au mai fost și alții, ca să nu spună cineva iară că a cerut grade și decorații și -mai ales- că vor fi mai mulți în fața ”echipei” generalilor. Pe lângă, dar și în susținerea celor prezentate verbal, reprezentanții Forumului au mai înaintat un documentar de 14 pagini însoțit de 2 anexe, care cuprins solicitări concrete privind nu doar pensiile militare ci și învățământul militar ajuns de râsul armatelor prietene, înzestrarea armatei, statutul militarului, dar nimic pentru ei sau asociațiile în fruntea cărora se află.
LADPM a mai solicitat, așa cum rezultă din propriul comunicat, o ”întâlnire privată” pentru a putea -probabil- solicita ceea ce nu a putut spune din cauza prezenței celorlalți, deci -bănuiesc- fușerii.
Dogaru a fost mai tranșant, el recunoaște în comunicatul său că a cerut și funcții pentru ”specialiștii” săi așa cum și Hăpău ceruse subtil o funcție pentru el în SCMD. Fiți liniștiți tovarăși, DIA (vă) lucrează pe(ntru) dumneavoastră și pe față și pe dos, și ca activi și ca rezerviști.
În ceea ce privește promisiunile tovarășului Dîncu, cel despre care unii ”au auzit” că” atunci când promite se ține de cuvânt” proiectul de ordonanță al MFP spune totul.Tovarășul Jianu spunea că nu e nimic sigur, ”se mai discută, se mai lucrează” dar un lucru e cert, pensionarii militari vor și ei taxați cu 10% la CASS dacă au îndrăznit să aibă mai mult de 4000 de lei pensie, chiar dacă Legea 80 spune că militarii au serviciul medical asigurat gratuit, deci nu pot să fie taxați pe ceva ce NU TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ. Cine i-a pus să se facă militari ? Despre indexarea pensiilor militare nu se spune nimic în ordonanța ministrului de finanțe, iar ministrul muncii a spus clar că nu îl privește, să se ocupe miniștrii de resort. Ministrul Dîncu nu are timp de prostii de genul ăsta. El doar a spus că se va da dacă sunt bani la buget. Păi domnule Dîncu dacă nu le soliciți, nu dai OUG și nu prevezi banii necesari în bugetul armatei, NU ÎȚI DĂ NIMENI. Să fie domnul ministru chiar așa de înghesuit să nu știe asta, sau l-a convins ”echipa” că nu e cazul, ”se descurcă ei și fără”????
Cam asta a fost cu ședința. Așa cum spuneam, planetele sunt aliniate pentru oarece schimbări din cele așteptate și dorite de militari, dar ”stelele” din echipa ministerială nu și nu.
Să le fie de bic, nu va dura un an și vor sări la pensie, ca sâmburii din lubeniță, că vine noua lege a pensiilor care le va rupe din pensie de vor plânge cât pentru 3 generații. Poate ei au impresia că vor încerca și vor reuși să (re)introducă o noua lege sau ordonanță care să ”repare” nedreptățile din sistem, astfel încât pensiile lor să crească, nu doar să nu fie diminuate, iar ale celor deja aflați în pensie să scadă, ca să poată acoperi pensiile lor, dar e un Dumnezeu sus și vede și câțiva draci pe aici pe jos care își vor băga coada.
Să fim sănătoși!
Dacă nu se actualizează pensiile militare potrivit 223 voi face un loby al dracului de bun (Și pot) pentru anularea cuantumului avantajos! Asta pentru smecherii care au iesit anii astia și care vor să iasă repede pe 223.
&Micutu,
Si crezi ca faci bine? Sau altfel spus te ai gandit la cati nevinovati le faci rau? Dar asa e romanul, sa moara capra…
Gata ! S-a semnat, parafat si merge la publicare Ordonanta care ingheata iar salariile din sistemul de aparare ! Ingheata din nou pensiile militare de stat ! Amana din nou plata ajutoarelor de trecere in rezerva, mai putin in cazul personalului activ, in cazul survenirii decesului ! Aici, revin a nu stiu cata oara, dobitocii care au dat iar cu copy-paste nu tin cont de faptul ca Legea salarizarii nr 284, cea care conferea acest drept din 2010 a fost abrogata de Legea salarizarii nr 153 din 2017, iar in aceasta nu mai scrie un cuvintel despre ajutoare, compensatorii sau altceva in acest sens !! Nimic, nada, niente si nicevo ! Cum sa faci plata pentru un militar activ decedat, in baza carei legi, avand in vedere ca incepand cu 1 iulie 2017, militarii trecuti in rezerva nu au mai facut rapoarte pentru a cere plata ajutoarelor, acestea nemaifiind prevazute in noua lege a salarizarii ? Asa ca, in stupiditatea sa absoluta si minunata in acelasi timp, Guvernul Romaniei ingroapa efectiv armata, si pe cea activa si pe cea in rezerva ! Din punctul meu de vedere, asta e un atentat la siguranta nationala ! Dl Dancu, cu o mina total nevinovata, recunoscand ca nu stie mai nimic in domeniu, incearca sa indulceasca situatia cu minciunele gen un 10 % acordat pensionarilor militari cu pensii sub 2500 lei, dar in OUG nu scrie un cuvintel de treaba asta … Ce sa mai spui, lucrurile sunt clare… M-am inscris din nou in audienta si pentru ca am declarat ca subiectul este plata ajutoarelor, pana in ziua de azi nu am primit nici un semn ca as fi primit aprobare… Macar imi racoream sufletul putin, si le mai spuneam inca odata cat de prosti sunt unii cand dau cu copy-paste prin OUG-uri … Din ce spune tot dl Dancu, urmeaza un nou an in care se vor aseza la masa capetele (i)luminate din minister si cele in rezerva ( cam aceleasi ) pentru a coace niste modificari care sa faca justitie sociala in calculul pensiilor militare… Nu am absolut nici o speranta de mai bine si probabil ca undeva spre sfarsitul anului 2022, avand in vedere termenul fixat in PNRR pentru armonizarea calculului pensiilor, lucrurile se vor precipita si vor emana niste modificari la L 223, daca nu cumva se va ajunge la calcularea pensiilor militare pe sistemul contributivitatii… La cum evolueaza punctul de pensie pe contributivitate, si avand in vedere ca eu unul mi-am calculat la un moment dat punctajul, diferenta intre pensia obtinuta pe L 223 inghetata de 2 ani deja, si cea obtinuta pe contributivitate, indexata in 2020 cu 14 %, iar acum cu inca 10 %, este din ce in ce mai mica, iar probabilitatea ca ” politica ” de inghetare a pensiilor militare sa continue, ma face sa incep sa ma gandesc ca cea mai buna solutie este trecerea pe contributivitate si gata ! Nu pot sa nu remarc faptul ca, desi salariile activilor sunt inghetate si anul acesta, sporurile se dau in continuare, sporurile gen ” lucrari de exceptie „, sau OSCAR, cum le spune popular ! Legea salarizarii spune clar ca acest spor se da FUNCTIE DE BUGETUL APROBAT, adica daca nu ai bani nu dai sporul asta ! Dar se da, iar lista e aproape neschimbata de ani de zile, in timp ce salariile marii majoritati sunt inghetate si amarate ! Vai de steaua noastra ! Activa, sau in rezerva / retragere !
Interesant cu acest procent de 10 % pentru CASS. Inainte de unificarea contributiilor salariatului cu cele ale angajatorului, chiar si inainte sa fie scoasa din brutul pensiei CASS, procentul platit de angajat/pensionar era de 5,5 %. Prin unificare a fost adaugat si procentul platit de angajator si s-a stabilit 10 %. Unde este partea adaugata la brutul pensie de stat/angajator !!??
Ciucă pleacă săptămâna viitoare PRIN EUROPA. STRATEGIE PE GENERAL, de ce să rămâi în țară cu ….protestatarii. FIINȚĂ UMANĂ…..
@Gigel Cum unde? „Azi o vedem și nu e” cum zicea Eminescul luceafăr…