Loading


Apariția și publicarea oficială a OUG 130, OUG 132 și a bugetului pe 2022, a pus capăt speculațiilor, speranțelor, comentariilor și chiar protestelor în rândul personalului militar sau ”militarizat”. După apariții mediatizate ale diverșilor miniștri ai guvernului Ciucă,  printre care cei mai vocali au fost Câciu, Dîncu și Budăi,  care anunțau uneori lucruri care se băteau cap în cap de la un ministru la altul, până la urmă pe data 23 decembrie,  odată cu aprobarea bugetului pe 2022 ”s-a rezolvat și problema creșterii salariale în SNAOPSN”. Cum s-a încheiat acest proces? Prin bâlbe și amăgiri, manipulări, decizii și propuneri făcute pe genunchi, iar în final printr-o mare cacealma.

Să le luăm pas cu pas.

  1. După desemnarea ca prim ministru a generalului Ciucă, o parte din militari au crezut sau măcar sperat că finalmente, militarii, chiar dacă nu o vor duce mai bine, măcar nu vor mai fi loviți, căci în fruntea guvernului era unul de-al lor. Așa ar fi fost logic, așa au crezut (cu invidie și teamă) mulți civili, politicieni, cei care au crezut că până acum a fost prea mic și i s-au pus piedici din partea premierilor anteriori. Orice alt premier din orice structură ar fi venit, premier,  așa ar fi făcut, poate, dar nu și cel menționat mai sus. De ce nu ? Pentru că el a fost impus, nu s-a impus,  ca premier,  iar atunci când ești propulsat de altă forță și nu ai propria energie de mișcare, nu îți permiți să întrerupi alimentarea cu carburant, de dragul nimănui. Au fost și reticenți au fost și opinii mai realiste, care nu credeau în minuni, dar – pentru că românul tot mai crede, ca Ceaușescu la proces că ” Victoraș” îl va apăra și are el grijă-  chiar și reticenții doreau să se înșele. Până la urmă, tot ca Ceaușescu, toți s-au înșelat, pentru că atunci când te inconjori de consilieri care nu au avut și nu au niciun respect pentru militari, fapt dovedit de actele anterioare, nu poți să primești de la ei sprijin să faci ceva împotriva principiilor care i-au călăuzit toată viața.
  2. A început sarabanda declarațiilor noilor miniștri, Budăi anunță că vor fi indexate cu 10% pensiile din sistemul public iar pensionarii care au pensii mai mici de 1600 vor primi un ajutor de 1200 în ianuarie. Cum militarii nu figurau în legea 263, ei nu beneficiau și nici nu erau în plan;  
  3. Apare concomitent și informația conform căreia pensiile peste 4000 vor fi taxate cu 10%, cotă CASS.
  4. Tot Budăi anunță că pe el nu îl interesează pensiile militare, alea intră în jurisdicția structurilor care au militari, așa cum de altfel prevedea L-223 dar pe Olguța nu a interesat-o. Cum știu miniștrii ăștia să respecte legea când vor să paseze responsabilități;  
  5. Are loc o întâlnire a președinților unor asociații ale rezerviștilor cu ministrul Dîncu iar acesta face anunțul că și pensiile militarilor vor fi indexate, în mod cert cele sub 2500, tot cu 10% iar celelalte cu 2,8% dar dacă vor fi bani în buget, adică dacă la votarea bugetului sumele necesare vor fi aprobate. A se reține această condiționare;
  6. Apare proiectul OUG 132 dat de Budăi, care pe lângă faptul că este făcut pe genunchi (a se vedea avizul consiliului legislativ care face inclusiv corecții gramaticale) scoate, așa cum spusese Budăi, din calcul, pensiile militare în acordarea indexării. Acest lucru rezultă atât din declarația din data de 13.12, a domnului ministru Budăi, cât și din  din titlul proiectului, care face referire doar la pensiile din sistemul public, dar și din nota de fundamentare a proiectului.
  7. Că introducerea pensiilor militare s-a făcut pe ultima sută de metri, la finiș, cam forțat și pe nepregătite, în perioada 14-16. 12. o spune și faptul că titlul ordonanței nu a fost schimbat iar completările din nota de fundamentare  sunt cam din topor.

Ciudat însă este prevederea de la punctul 2 al art 2 al legii, care spune :

(2) Prin termenul venituri, prevăzut la alin. (1), se înțelege:

a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii,

aferente lunii ianuarie 2022;

b) venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate

sistemului public de pensii, aferente lunii decembrie 2021;

c) venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter

special, aferente lunii decembrie 2021, plătite de casele

teritoriale de pensii și casele de pensii sectoriale.”

Dacă citim cu atenție,  constatăm că la civili beneficiarii vor primi aceste compensații conform veniturilor din Ianuarie 2022, deci după ce pensiile le sunt indexate, în vreme ce militarii, le vor primi corespunzător lunii decembrie 2021, deci neindexate. Așadar, civilii care în decembrie aveau 1599 lei dar prin indexarea de 10% depășesc în ianuarie suma de 1600, nu vor primi ajutorul, în timp ce militarii care în decembrie aveau 1599 iar prin indexarea din ianuarie vor face peste 1600, primesc indemnizația pentru că ei o primesc raportat la pensia din decembrie 2021. Avantaj militarii. Dacă acest avantaj se datorește unei neatenții a domnului Budăi sau unei ”șmecherii” a ”cuiva”,  nu știu dar acesta e adevărul, MILITARII SUNT AVANTAJAȚI.

  • A apărut apoi, după declarația ministrului Dîncu din data de 14.12.2021, și proiectul ordonanței lui Câciu, prin care  militarii primeau ȘI EI  indexare în 2022, și cei cu pensiile până în 2500 și cei peste, dar diferențiat. Practic, cei cu pensii până în 2200 vor beneficia de 2 ajutoare sau compensații. Este clar că această ordonanță este apărută la inițiativa Ciucă/Dîncu, cu avizul lui Câciu, dar făcută în stilul specialiștilor MapN, pentru că :
  • Cei cu pensii brute între 2500 și 4000, fie primesc dar nu prea mult, o indexare de 2,6 (cei pensionați după septembrie 2017) fie primesc mai puţin de 2,6 la net(cei pensionați până în septembrie 2017);
  • Cei cu pensii brute peste 4000 de lei fie vor rămâne cu pensiile nemodificate sau le vor crește (cei pensionați după 2017) fie vor pierde (cei pensionați înainte de septembrie 2017).

Practic, bugetul pentru pensii al MApN nu este influențat notabil de aceste indexări și ajutoare, pentru că ceea ce se dă unora cu pensii mici, se ia de la cei cu pensii mai mari, iar acest lucru se întâmplă NUMAI CU PENSIILE MILITARE, pentru că așa cum se vede și din tabelul lui Mateiaș, doar la militari se vor produc micșorări ale pensiilor. Teoretic și matematic  ar trebui să scadă și ale magistraților, dar juridic nu se va întâmpla, pentru că ei beneficiază de deciziile CCR, care spun că orice diminuare a veniturilor lor este un atac la independența justiției, deci nici ale lor nu vor scădea, militarii fiind singurii loviți de suprataxarea CASS. Acest lucru nu au reușit sau nu au vrut să îl evite specialiștii MapN. Practic MApN a jonglat cu bugetul pentru pensii pretinzând că i-a ajutat pe cei săraci, dar luând de la colegii lor, din cadrul aceluiași buget.

Aici ar mai fi de discutat un aspect, și anume acela al corectitudinii măsurii ”haiducești” aleasă de MApN. Dacă măsura s-ar fi luat pentru a apropia pensiile mici de cele mari la aceeași vechime și aceleași grade, ar fi fost ok, dar nu este așa. Doar aparent se face o ”reparație”, căci practic ne aflăm în fața altei anomalii. Prin aceste ordonanțe se măresc pensiile mici, indiferent de vechime sau grad, deci practic, un militar angajat cu 15 ani vechime pensionat mai recent ajunge la pensia unui maior pensionat acum 20 de ani să zicem. Nu am făcut calcule, dar acesta este fenomenul. Practic ne aflăm, din motive pur populiste în fața unei alte nedreptăți, iar principiul atât de clamat de unii ca la grade/funcții egale și vechime/condiții similare  să se dea pensii aproximativ egale, să fie nu doar neatins ci încălcat și mai flagrant. Aceasta este dreptate stil MApN.

Urmărind legislația MApN în acest domeniu se poate constata lesne că toate proiectele și legile trecute prin fabrica specialiștilor MApN (incluzând celebrele oug 57 și 59) au mers pe aceeași linie, luând de la unii și dând la alții) și așa se va întâmpla și cu PLX199 pe care am înțeles că ANCMRR prin președintele său a promis că o va resuscita, nu fără interesul  și intervenția ”specialiștilor”din MApN care vor să iasă la pensie cu 120 % din salariu. Prietenii (lui Hăpău)  știu de ce.

Dar, ca să fim cinstiți până la capăt, și ordonanța 130 este oarecum favorabilă militarilor,  întocmai ca  OUG 132.  Se observă în forma avizată de Consiliul Legislativ  că pensiile militare se doreau a fi îngheţate – art.XLIV alin.6 pagina 35, dar  în forma aprobată şi publicată în MO 1202 apare indexarea pensiilor militare la art. XLV p.16, în timp ce celelalte pensii care erau îngheţate împreună cu pensiile militare, rămân îngheţate- art.XLIII p.15+16. Și aici se pare că a apărut o intervenție între forma inițială și cea finală, în favoarea militarilor, lucru ce trebuie spus, deci fie Dîncu, fie Ciucă, fie amândoi au intervenit. Însă au avut grijă cei care au pus în aplicare indicațiile, să o facă tot strâmb, pentru că dacă de exemplu la civili toți beneficiază de aceeași indexare indiferent de cuantumul pensiei, pentru militari indexarea se aplică diferențiat, cei cu pensiile până în 2500 benediciază de o indexare de 10% iar cei cu pensii peste 2500 de o indexare de doar 2,6, deci atacabil acest aspect la CCR pentru discriminare în cazul unei categorii profesionale  aflată sub efectul aceleiași legi dar constituie și o încălcare a principiului egalităţii prevăzut de art.2 litera b. din L223. Deci iarăși cei care au lucrat la aplicarea ”indicațiilor” au făcut-o de oaie pentru că ei au urmărit să împace și capra și varza, adică să se facă că dau ceva ”și pensionarilor  militari” dar în același timp să nu mărească fondul de pensii.  Asta în timp ce televiziunile urlă că ”se majorează”  pensiile ”nesimțite” ale militarilor.

În plus, specialiștii au  ales un plafon brut de 2500,  care pentru militarii de dinainte de OUG59 înseamnă o pensie netă de 2450, pe când la cei de după OUG59 acest plafon corespunde unei pensii nete de 1457.Greu de crezut că ar fi pensionari de după OUG59 cu asemenea pensie netă şi oricum la asemenea net se califică la ajutorul BUDĂI. Le-au înnodat propunătorii de a ieşit o varză.

Așadar, cele două ordonanțe:

  • Nu repară nimic;
  • Nu alocă fonduri suplimentare la bugetul de pensii militare, căci în limitele  aceluiași buget se mișcă banii de la un buzunar la altul;
  • Ajută doar pensiile mici, indiferent de grad, vechime, condiții, dovedind că e o pomană, nu o reparație sau o îndreptare a unei inechități, așa cum au pretins domnii miniștri că vor face în ultimii 10 ani;
  • Provoacă daune doar pensionarilor militari, și anume celor pensionați până în septembrie 2017 cu pensii peste 5000 de lei;
  • Creează alte nemulțumiri și inechități.

Sunt curios dacă a luat cineva în calcul exodul ce va avea loc după jumătatea anului viitor în armată și tot sistemul de apărare și ordine publică, pentru că imediat ce schimbarea legii pensiilor va fi iminentă, se va ieși la pensie mai abitir decât în 2017, în special la eșaloanele mari, conducerea armatei va fi iar destructurată.

Cacealmaua

Și acuma câteva cuvinte despre buget. Pentru cine a citit proiectul apărut înainte de a fi dezbătut în Parlament, poate a observat că în Comisiele pentru Apărare reunite ale Senatului și CD  s-a introdus un amendament care prevedea aplicarea unei noi trepte din L153, anume majorarea soldelor militarilor și ale celor din MI, SRI, etc. Acest aspect era cerut și în documentul protestatarilor din MAI care au manifestat pe data de 23. Să fiu sincer m-a mirat slaba participare, ca și aproape lipsa de mediatizare a acelui protest din data de 23.12.2021. Nu știu dacă e o coincidență sau nu, dar înclin să cred că slaba participare s-a datorat și faptului că proiectul bugetului prevedea acest amendament de care marea majoritate a celor interesați auziseră și cum aceasta era prima și principala revendicare, au considerat că nu mai este cazul să iasă la protest. Numai că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din Parlament, pentru că exact în aceeași zi bugetul a fost dezbătut în parlament și la propunerea sau raportul final al Consiliului Fiscal, amendamentul a fost scos și nu a mai fost votat, după ce … protestul eșuase. Culmea este că nicio televiziune nu a menționat acest aspect, deși toate au dezbătut votarea bugetului, trecând cu buldozerul peste proteste.

Nu știu cine a introdus, dar mai ales cu ce scop, acel amendament, dar tare îmi e teamă că a fost o cacealma bine gândită.

Se pot trage următoarele concluzii:

  • Mai devreme sau mai târziu pensiile militare vor fi istorie, ca și modul actual de calculare;
  • Noua metodologie de calculare, având în vedere criza prelungită din toate domeniile și tendințele europene, va fi în defavoarea cetățenilor;
  • Clasa politică indiferent de orientare și culoare, când vrea să ia bani de undeva pentru a se face că dă, ia de la militari,  pe care nimeni nu îi respectă sau iubește, de care nimeni nu se teme, pentru că pe de o parte sunt lipsiți de mijloace de constrângere, pe de altă parte sunt dezbinați, ”comozi”, orgolioși și trădați dinauntru;
  • Așa s-a întâmplat și acum, când intenția de a lua bani doar de la militari este clară, dar la insistențele probabil ale prim ministrului și poate și ale lui Dîncu s-a încercat diminuarea efectelor prin unele măsuri teoretic favorizante pentru militari dar nu pentru toți, nu suficient de consistente și mai ales, fără a acoperi sau opri jupuirea unei mari părți de militari pentru a acoperi ceea ce au primit alții.
  • Cu un alt premier probabil efectele sau măsurile ar fi fost și mai dezastruoase, căci nu ar mai fi avut loc nicio indexare pentru militari, ordonanta 130 ar fi rămas în varianta propusă inițial, s-ar fi aplicat ce spusese inițial Budăi;
  • Militarii trebuie să se miște, să se reorganizeze să scape de cârtițe, cozi de topor, vânzători, demagogi, gargaragii, ”dinești” care se fac că lucrează, să lase orgoliile, să lase ura de ”clasă” din interior, să acționeze uniform și ferm, să își aleagă reprezentanți care înțeleg fenomenul, cunosc legile și sunt în măsură să le analizeze și amendeze, să aibă prestanță, notorietate și să fie respectați și susținuți de ceilalți, și să nu cedeze, să nu umble după sinecuri, grade, beneficii personale sau de gașcă, să fie gata să apere interesele militarilor, ale ARMATEI. Cred însă că aceste condiții sunt imposibil de realizat iar militarii români nu vor fi niciodată uniți.

Cam asta este.

De neacsum

25 de comentarii la „Avatarurile unor drepturi sau unde dai și unde crapă”
  1. La mulți ani,domnule Neacșu,sărbători fericite! Perfect adevarat! Pacat ca asa stau lucrurile,militarii să nu fie uniti,probabil, din cauza orgoliilor! Să speram că le trece! Multumim pentru toate informarile pe care ni le faceți,și mulțumim,și domnului Mateiaș,pentru ajutorul care ni-l dă, prin calculele pe care le face,etc.! Toate cele bune vă doresc! La mulți ani tuturor! Un an mai bun!!!👍👍👍

  2. Păcat,ca asa a ajuns Armata ceaactiva
    atât cea activa cât și pensionarii.Este greu sa realizezi o unire a acestei forte.Orgoliile sun pu se mai presus de interesele comune GRADELE batale norocului nu se lasă convinse…7

  3. DE CE trebuie cetatenii acestei tari, civili sau militari, sa stea la mana unor politicieni !? Catu a prorogat anul trecut indexarea prevazuta de lege. Oare chiar nu suntem in stare sa scoatem o lege care sa fie clara si sa se interzica orice prorogare/amanare a cuiva anume !!?? Chiar nu se poate asa ceva ?

  4. O mare mizerie!Mereu unde apare ciuca lucrurile merg prost pt. cei în haina militara, activi și rezerviști. Acest om din punctul meu de vedere este principalul vinovat de tot ceea ce se întâmplă. Este aservit unor interese partinice antinationale,un om de casa al celui care se face ca, conduce România! O mare dezamăgire cu toate istoriile false create de alții!

  5. Nea MARINE, nu înțeleg de ce mi-a disparut comentariul meu la articolul dumneavoastră! Era opinia mea!

  6. Rău am ajuns! E ca și cum ai da de pomană cuiva și-i ceri bani! Demn de Muppets.

  7. @Gigel Dacă vei consulta Codul Ocupațional 2021 vei constata că pentru politicieni și demnitari nu se prevede o anume pregătire corespunzătoare funcției. Nici barem cei șapte ani de acasă. Mai mult, comportamentul acestor indivizi validați îl regăsești în Dex citind ce înseamnă „viclean”. Așa că ai răspunsul la întrebare.

  8. Inca o nedreptate , o pensie de 2499 după indexare ajunge la 2749 , iar una de 2501 ajunge la 2ț67 . O fi corect ? ! ? ! ? ! UN AN NOU CU SĂNĂTATE ȘI FERICIRE . LA MULȚI ANI !

  9. Guvernarea Citua a condamnat prin PNRR pensiile militare!!! In 2023 se vor stabili sau recalcula pentru toti pe contributivitate!!! Acesta a fost motivul pentru care nu sa dorit indexarea pensiilor militare in 2022!! Un cele din urma, cica pentru a nu se constata de CCR o cauza clara si concreta de discriminare intre pensionarii civili si militari si pentru a nu se simti si mai umilit Ciuca s-a aplicat aceasta indexare cica constitutionala si solidara fata de cei cu pensii mici!!! In realitate indexarea tot discriminatorie este pentru ca trebuia aplicata la toti pensionarii civili si militari!!! Tuturor guvernatilor trebuie sa le intre in cap si sa inteleaga ca cresterea pensiilor mici nu se va realiza niciodata prin indexari ci prin proiecte si legi adoptate special in acest sens in care sa vizeze aceste pensii!!!! Cresterea pensiilor nu se va rezolva niciodata in stil haiducesc, luand de la alti pensionari si dand altora!!! Din pacate traim in Romania in care jaful banului de catre politicieni este la rang national fapt pentru care nu se va ajunge niciodata la o bunastare a salariatilor si pensionarilor pentru ca in realitate nu se doreste acest fapt!!!

  10. Este lesne de observat că măsurile Dâncu conduc la un haos şi mai mare în sistemul pensiilor militare. Dacă până acum era o oarecare acalmie în zona de până la 2800 lei, de acum apar discriminări şi acolo, şi nu e vorba numai de diferenţa de obţinere a pensiei înainte de sau după OUG59 ci şi de interferenţe cu măsurile Budăi care sunt clădite pe altă logică. Curat ghinion, nu avem şi noi norocul să avem un ministru al apărării care să fie mai înfipt şi priceput, care să nu înghită pe nemestecate orice propunere venită de la „specialişti”, care să ceară mereu pentru astfel de propuneri simulări care să acopere toate posibilităţile, analize asupra efectelor pozitive şi negative ale măsurilor şi abia apoi să treacă la acţiuni corecte! Spre exemplu, şmecherul (adică priceput în meserie) Budăi a reuşit să crească DIFERENŢIAT pensiile din sistemul public fără să afecteze negativ pe vreunul din beneficiari şi mai ales FĂRĂ SĂ ÎNCALCE LEGEA sau Constituţia: tuturor indexare egală conform principiului egalităţii de tratament al legii pensiilor publice, apoi prin altă prevedere în alt act juridic o majorare a pensiilor mici prin acordarea unui ajutor social, culminând cu o reducere a procentului de majorare prin aplicarea unei taxe(CASS) la pensiile mai mari introdusă în modificarea Codului Fiscal. În cazul pensiilor militare nepriceperea şi indolenţa a condus la situaţii faptice dar şi juridice de-a dreptul hilare. Probabil e ordin, să fie nemulţumiţi cât mai mulţi pensionari militari, ca să fie mai uşor de impus trecerea la sistemul contributiv. Nu sunt îngrijorat că se va găsi vreo asociaţie să combată cu curaj şi mai ales cu rezultate palpabile haosul din sistemul pensiilor militare pentru că deja au reacţionat unele, evident în stilul penibil juridic cu care am fost deja obişnuiţi.

  11. Cei care au trecut in rezerva in vaza L 223/2017 in perioada 2016-15.09.2017 au fost cei mai privelegiati rezervisti din istorie cu pensii stabilite peste 100%!!! Toti care au trecut in rezerva in perioada respectiva au prins pensii militare mai mari la data respectiva decat salariile activilor!!!! Cand va inceta suspendarea vor incasa si ajutoarele de trecere in rezerva!!! Asa ca privelegiatii rezervisti din perioada 2016-01.09.2017 nu vor pierde decat maxim ce au castigat printr-o indexare in rest vor ramane cu pensiile stabilite la data trecerii in rezerva intacte!!!! Cei cu vechime cu pensii mici vor avea cel mai mult de castigat!!!!

  12. Doamnă Renatte Weber ne punem toată speranța în dvs să ne sprijiniți pentru ca pensiile polițiștilor să fie indexate la fel ca și maririle pensiilor civililor. Inflația și scumpirile ne afectează pe toți și totodată maririle salariale ale polițiștilor activi în raport cu pensiile noastre nemarite fac ca cei ce urmează să iese la pensie să aibă pensiile mult mai mari decât ale noastre, raportate la aceeași vechime în muncă. Sperăm din tot sufletul să ne ajutați să fim îndreptățiți cu o indexare corectă a pensiilor militare la fel cu maririle la pensiile civililor. Personal cred că o soluție ar fi impozitarea progresivă. Vă urez sărbători fericite și binecuvântate iar anul 2022 să vă aducă multă sănătate!

  13. Referitor la acel plafon de 2500 de lei până la care se aplică indexarea de 10% iar peste acel plafon se aplică indexarea de 2,6% , bănuiesc că specialiștii financiari din MApN au analizat numărul de pensionari care ar fi afectați de indexarea discriminatorie și au ajuns la concluzia că acest plafon , de 2500 de lei , asigură cel mai mic număr de nemulțumiți . Să mă explic , dacă o pensie de 2499 lei prin indexarea cu 10% ajunge la valoarea de 2749 lei, în ianuarie 2022 , atunci vor exista un număr foarte mic de pensionari cu pensii ale căror cuantumuri cuprinse în intervalul neindexat 2500-2680 de lei , prin indexarea cu 2,6% să fie discriminați. Într-un alt mod nu-mi pot explica cum de s-a ales plafonul separator de 2500 de lei.
    Așadar , cacialmaua este justificată , vor fi foarte puțini nemulțumiți .

  14. @Socrate Toma,
    Matale esti nou pe aici, prin armata, vreau sa zic.
    Unde ai vazut tu pana acuma, cel putin in ultimii 10 ani sa pese cuiva din MApN de nemultumiti sau nemultumirile pensionarilor militari ? Eroare! Calculaele au fost facute iar plafonul ales in asa fel incat sumele care se iau de la unii, sa acopere si sa depaseasca sumele necesare cresterii celorlalti, indiferent cine sunt nemultumitii. Si au mai tinut cont de o conditie, sa ii avantajeze pe cei care vor iesi de acuma incolo, ca doar ei, specialistii, vor intra in categoria celor care vin .

  15. Sa speram Avocatul Poporului va contesta oug cu indexarile la CCR, sustinand indexarea pensiilor militare cu 10% si exonerarea de la plata CASS a rezervistilor asa cum este prevazut in legea ignorata de politicieni si gheneralul Ciuca!!!!

  16. @Xpert,
    Daca avocatul poporului va primi sesizarea care a ajuns si pe la mine, intocmita de ANCMRR MAI,sunt mari sanse ca aceasta sa nu fie acceptata, deoarece pe langa faptul ca amesteca legile, introducand in cauza si PLX 199, SI L223, SI ORDONANTA 30, introduce si aspecte care nu se sustin. Ma asteptam la ceva mai multa acuratete si atentie din partea lor.

  17. Stimate TU domn Neacșu ,
    Nu sunt străin de mediul militar dar dumneata (TU) ești străin de tot ce înseamnă a fi civilizat. Crezi că scriind pamflete, pamflete răsuflate , rezolvi problemele ?

  18. @Socrate Trofin
    Eu sunt civilizat, chiar si cand sunt ironic.Matale ar trebui sa te decizi cine esti si sa intri cu o singura fata aici. Nu ma intereseaza ce faci pe alte pagini. La mine, daca vrei respect, respecta. Eu pana acuma am fost si voi ramane civilizat. Nu te-am jignit cu nimic cand am spus ca ai fi nou prin armata. Am vrut doar sa subliniez , si oricine a inteles asta, faptul ca ori cu cunosti, ori te faci ca nu cunosti obiceiurile celor din conducerea MApN.

  19. cu ce o fi gresit ofiterul sau subofiterul pensionar sa-i fie diminuate veniturile din pensie ,nu stiu.Stiu doar ca Budai pe toate canalele massmedia zice la fel ca LOV ,,pensiile speciale nu sunt treaba mea ci a caselor teritoriale”.Mai sa fie /O stire relativ recenta se refera la faptul ca ministrul Budai a fost tras pe dreapta vreo 3 luni pentru ca gonea cu peste 120 la ora prin Pufesti Vrancea acesta primind la pachet si o amenda cam de 10 ori mai mare decat viteza cu care circula.Asta dupa ce anterior o mai patise cu rutiera inca de doua ori, deci am putea spune ca e un fel de recidivist contraventional.Asa a putut,, ajuta” Budai pensionarii militari punand o vorba buna la Caciu si Dancu.Vizavi de protestele sindicatelor din politie,ale rezervistilor ,etc.referitoare atentie, la aplicarea legii si nu la altceva,este interesant faptul ca ministrii apararii si de interne stau cu capul la cutie semn ca scaunul ministerial este unul caldut si nu merita sa te sacrifici pentru nimic alceva.

Comentariile sunt închise.