Din A Dîncu rile pensiilor militare

Categoria Despre Armata


A’nnebunit lupu. Ca și în preajma apariției OUG 59 și când era gata gata să ne calce PLX 199, conducerea  MApN a apăsat pedala accelerației și nu mai poate de dragul pensionarilor, dând asigurări, bătând palma(nu din palme) cu diverși reprezentanți (de fapt aceiași) ai rezerviștilor, apărând prin canale  de televiziune pentru a anunța  ce mult iubește  armata și cum a cusut nasturi sau a dat cu mătura prin birourile comandanților până la liberare.

Discuții discutabile

Dar nici liderii asociațiilor nu stau degeaba. Unii,  care vegetau de luni bune, simțind mirosul de   ”iarbă verde” de păscut au scos capul pe imaș renunțând la fânul uscat al iernii și au reîmprospătat rezervele. Recent, foarte recentm domnul general Gropan ne-a informat că a avut  întâlnire ”expresă” cu ministrul apărării, e adevărat nu același ca persoană dar același ca personalitate juridică, despre care spunea mai antărț că nu face obectul enteresului. Dar e alegerea fiecaruia cu cine întreține relații și cu cine nu.  Nu aș interveni pe caz, dacă nu aș fi fost, ca și alții, invitat de chiar domnul general, să contribuim fiecare cum putem la realizarea obiectivelor comune și în acest sens menționez că după umila mea părere:

  1. Consiliul Consultativ la care domnul general a renunțat așa ușor la sugestia domnului ministru, avea măcar avantajul că era deja avansat oarecum. Renunțarea la el pentru promisiunea că va fi înființată o ”Comisie de Mediere” cu care se va lua de la capăt tot procesul de constituire este o modalitate de a amana formarea unei structuri viabile. Comisia de mediere mediaza (ce, conflictul din Ucraina ?) nu propune, nu este consultată la apariția noilor acte normative deci rolul ei este limitat și chiar inexistent în plan practic.  Reamintesc că același entuziasm și avânt revoluționar a fost manifestat și în ianuarie  2019 când LADPM cu sprijinul generalului Tase înființa Consiliul Consultativ pe care acuma îl abandonează, iar minunea a ținut până în vară.

În plus există deja în proces legislativ, un proiect de Consiliu prin  PL-x  376/2020, al lui Mocioalcă, în stadiu destul de avansat, care oricum va ajunge în faza finală înaintea celui pe care îl sugerează Dîncu iar al lui Mocioalcă va fi votat, pentru că din el sunt propuși să facă parte și parlamentari iar asta le pica bine votanților. Așa că se pare că tot pornim proiecte și nu terminăm niciunul. Poate asta ne și propunem.

2. Pl-x 221/2020 pe care dorește să îl reintroducă domnul general, a fost respins în comisiile pentru apărare și muncă  și și de govern, aici au fost toți de acord și chiar dacă acuma sunt alți membri, mă îndoiesc că s-ar reveni asupra deciziei  de dragul domnului general Gropan. Asta ca să nu mai spun că dacă s-ar aproba și ar scoate OMM și pensia suplimentară în afara bazei de calcul și a art 60 din L 223, ar sări bugetul în aer, în condițiile în care conform PNRR bugetul pensiilor trebuie cel mult să se mențină la același nivel. Iar ultima declarație, de azi  a domnului Cîțu, la întîlnirea cu liderii protestatarilor,  a fost clară: VĂ DĂM, DAR FĂRĂ SĂ AFECTĂM BUGETUL. Ce să ne dea în aceste condiții, în afară de plăcuțe suedeze?   În plus  proiectul este întocmit pe genunchi, are multe aspecte stabilite aleatoriu, fără nicio judecată, nejustificate, introduse arbitrar, care nu se susțin. La o dezbatere atentă, intrând în detalii, se constată niște enormități. Exemplific una, nu fac analiza întregului proiect: punctul 13 al proiectului prevede  că ”La articolul 60, punctul (4) se abrogă”, dar, surpriză, câteva rânduri mai jos, la punctul 15, (11), scrie: procedura de recalculare prevăzută  la aliniatul 30 se stabilește prin ordinul prevăzut la articolul 60 alin (4). ?????????? Cum vine asta,” adio dar rămân cu tine” ?

Ma întreb, cei care susțin acest proiect, știu ce susțin ? Mai sunt și alte anomalii, dar asta depășește tot.

Deci, ce facem, înființăm și desființăm comisii și consilii ca să ne băgăm în seamă  sau ca să realizăm ceva?

La război înapoi…

 Acum câteva zile a avut loc o nouă încercare de întrunire a Forumului, structură considerată de unii inutilă, de alții ”vândută” dar cei care o consideră așa nici nu vor să se înscrie în ea, nici nu vor să se înhame la muncă, dar ar vrea ”unirea” în jurul asociațiilor pe care le conduc ei. Ne aflăm în fața unui paradox. Cei care spun cel mai mult că vor unirea tuturor eforturilor într-o structură comună, de fapt fie se retrag din această structură existentă care măcar a reușit să strângă laolaltă 53 de structuri asociative fie o blamează din exterior sau interior, pentru că nu o dirijează ei. Și pentru ca paradoxul să fie complet, chair și nemulțumiții din interiorul ei reproșează lipsa de eficiență a căror cauză sunt de fapt tocmai ei prin neparticiparea nici măcar cu vot sau un punct de vedere la problemele cu care s-a confruntat Forumul. Așa se face că la ultima întîlnire au participat sub 20 de asociații, deci orice decizie s-ar fi luat ar fi fost nestatutară și ca atare putea fi contestată. Așa se face că nimeni nu și-a depus candidatura pentru a lua conducerea Forumului, pentru că munca și răspunderea sunt grele, e mai ușor să faci joc de glezne și să chibițezi spunând că ”președintele Forumului nu a făcut nimic”. La astea suntem buni. Așa se face că ultima întâlnire nu a reușit nici măcar să stabilească care este poziția asociațiilor prezente, ca persoană juridică privind protestul din data de 02.02.2022. Așa se face că la această oră, oficial, în afară de SCMD și LADPM care s-au declarant de la început lângă protestanți, nicio asociație (sau poate mi-a scăpat mie) nu a comunicat oficial, susținerea protestelor. Au fost declarații de genul” susținem dar nu participăm” ”participăm dar nu ne băgăm”,” mergem, dar nu venim”,  ”recomandăm membrilor noștri” ”îi invităm” suntem de acord, dar nu cu protestul.  Nu am vpzut încă în afară de cele două structure deja menționate un comunicat ”îndosariat” al unei  alte asociații care să se declare oficial ca parte  participant, nu am văzut numele lor pe lista celor care  ”cuvântă”. Apoi, unii ca să nu se pună rău cu ”pleava” au declarant că nu le interzic oamenilor lor să meargă, iar alții chiar că au votat în consilii de conducere ca oamenii să participe. Numai în vechile BOB se mai vota și stabilea participarea oamenilor la ”activități”. Unii încă nu s-au desprins de ele. Vreau să văd procesul verbal de ședință.

Cam așa se desfășoară discuțiile  noastre și se iau deciziile.

Din amintirile unui fost secretar

Și pentru ca imaginea armatei și liderilor ei activi sau în rezervă să fie completă, iată că domnul ministru Dîncu ne servește o probă de amatorism din adîncurile experienței militare.

Ne povestește domnul Ministru cum a făcut domnia sa armata, unde a învățat nu mumai să coasă ci și să șteargă praful și cum a fost ”selecționat” de comandantul unității, în urma unui test de îndemânare lingvistică, să îi facă curățenie în birou. Pe vremea aceea persoana se numea cancelar, și avea ca atribuțiuni întreținerea curățeniei în biroul și făcutul bocancilor, dar domnul ministru ne spune  că funcția respectivă ar fi fost de secretar personal, sau ar fi echivalentă acuma celei de secretar. Dacă avem în vedere că actualele secretare se ocupă astăzi printre alte activități lingvistice   de făcutul cafelei  șefului și închiderea și deschiderea ușilor,  iar domnia sa aducea și cafeaua de la popotă, se poate spune că a fost și secretar. Oricum nu asta contează acuma, e lipsit de relevanță dacă domnul ministru a fost AG-ist  sau cancelar sau a lucrat la GAz. Important este ce a ieșit din gura actualului ministru acuma, când este ditamai ministrul și are nu știu câți secretari care acuma poartă numele de consiglieri.

Iată ce spune domnia sa:

” Ne trebuie şi lucrăm acum, am construit împreună cu asociaţiile rezerviştilor şi ale celor trecuţi în rezervă, ale pensionarilor, am creat o comisie de mediere şi de lucru pentru ca să schimbăm câteva lucruri esenţiale.”

De unde să o iau?

De la ”am construit și lucrăm acuma cu asociațiile rezerviștilor și ale celor trecuți în rezervă”.  Domnul Dîncu, domnul Dîncu, nu vă supărați, ce deosebire este între asociațiile rezerviștilor și cele ale celor trecuți în rezervă, că m-a luat capul. În al doilea rând, puteți nominaliza o asociație, sau chiar două,  cu care CONSTRUIȚI ÎMPREUNĂ, că până acuma decât ați promis. Nu ați format nimic, doar ați aruncat momeala, ca să puteți desființa Consiliul, iar bibanii au prins cârligul gol. Cu comisia de mediere, ne spuneți ce rol are și ce mediază? Sau doar meditează? Sunteți sociolog, lingvist nu ? Iată ce scrie Legea 192/2006 privind medierea :” Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare alternativă a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane, care are o pregătire specială în domeniu, numită mediator.”

Procedura de mediere poate fi utilizată în diverse tipuri de litigii, precum:

  • Litigii civile
  • Litigii de familie
  • Litigii privind protecţia consumatorilor
  • Litigii de muncă
  • Litigii comerciale”

Comisia dumnevoastră  ce va media, conflictul din Ucraina ? Sau deja vă gândiți la conflictele de muncă și procesele care vor apărea ca urmare a modificării legii pensiilor și vă pregătiți să mediați prin această comisie plângerile ”asociațiilor de rezerviști și ale rezerviștilor trecuți în rezervă”? Dorim lămuriri.

Apoi domnul ministru ne spune: Există o mare disproporţie între pensii şi între generaţii de pensionari, ca să spun aşa, şi va trebui să unificăm asta. Două lucruri sunt importante la care lucrăm acum, să avem un sistem unitar de pensii, pentru că la funcţii egale, la grade egale şi la vechime egală, indiferent când ai ieşit din sistem trebuie, să ai aceeaşi pensie, acum nu se întâmplă acest lucru…”

Ceață totală. Nu spun unde. Ce să unificăm domnule ministru? Cum să ”unificăm pensiile militare”? Ca absolvent de filologie, înțeleg termenul respectiv cam așa : a unifica = A face un întreg, un tot din mai multe unități sau părți; a uni. Dumneavoastră intenționați să uniți toate pensiile apoi să faceți o medie și să acordați tuturor aceeași pensie ? A, dacă ați fi afirmat să vreți să unificați SISTEMELE DE PENSII DIN România și să aduceți și pensiile militare în sistemul contributiv, da, înțelegeam și știu că asta urmează, dar ”unificarea pensiilor militare” este o sintagmă cel puțin nefericită și un deziderat absurd. Dar dacă se referă cumva la chestia aia cu ”la grade egale, funcții egale, condiții egale, vechime egală, pensii egale” aceasta este o utopie. Nici Guru Jianu care orice s-ar spune,  știe meserie,  nu vă va spune altceva, chiar dacă doar la ureche.

Mai incriminați  apoi ”tot felul de  modificări” (care?) și spuneți că vreți să le UNIFICAȚI. Ce să faceți? Să unificați modificările ? Păi poate să le eliminați, nu să le modificați. Sau chiar vorbiți să le unificați, să le întăriți prin lege, că deocamdată sunt doar OUG? Spuneți domnule ministru să priceapă boborul, să știm ce ne așteaptă.

Despre PLX 199 ce să vă spun, ați primit un document clar de la președintele Forumului la întâlnirea pe care ați avut-o,  scrie acolo care sunt efectele sale. În afară de cei care vor ieși la pensie după aprobarea lui, toți ceilalți vor plânge. Așa îi veți unifica, în sfârșit.

Dar ce vă spun eu despre L223, depre OUG 59 sau PLX 199, când dumneavoastră nu știți nici cum se numesc pensiile militarilor. E adevărat sunt ei ofițeri cu grade mari care nu știu să citească legea și se întreabă care este numele legii, darămite dvs. Spuneți că ” în niciun caz noi nu putem să vorbim despre pensii speciale, pentru că nu sunt pensii speciale, sunt pensii de serviciu.” Domnule ministru, LEGEA 223 ESTE LEGEA PENSIILOR MILITARE DE STAT. Aceste pensii militare de stat pot fi, conform articolului 14, pensii de serviciu, de invaliditate sau de urmaș. Rețineți vă rog, că deocamdată așa spune legea. Intenționați ca prin comisia de mediere să unificați pensiile militare de stat și să le faceți pe toate pensii de serviciu ? Ar fi ceva, dar să ne spuneți și nouă. Sper să nu le faceți însă pe toate de urmaș. Dar parcă văd că până la urmă cam la cuantumul pensiilor de urmaș  vom ajunge toți.

 După cum se vede, domnul ministru cu toate intențiile sale ”bune” a zbârcit-o rău de tot, a spus numai prostii. Pentru unul care nu e familiarizat cu terminologia sau cu legea, discursul său sună frumos, ca un sondaj de opinie PSD înainte de alegeri,  dar luat la bani mărunți întregul speech e un fiasco.

 Domnule ministru, nu vă supărați cine vă pregătește hărtiile înainte de a ieși pe post? Ce ”secretar” aveți ? V-a lustruit bocancii dar nu a verificat în ce călcați. Si cred ca v-a spus o poezie greșită. Încercați mai bine ceva din Adrian Păunescu, eventual un ” Marș de adio”.

O mai spun odată, desi am obosit repetând, cine are impresia că se va face ceva, o lege, o OUG prin care pensiile militarilor să crească, sau să li se acorde drepturile luate prin ordonanțele anterioare,  să se înscrie în rândul rezerviștilor voluntari, la gradul de soldat chiar, căci se va propune avansarea în grad la fiecare an,  iar în câțiva ani, dacă vor fi avansați ca actualul ministru, de la fruntaș direct la colonel, ajung generali. În ceea ce priveste banii, vor fi în avantaj, că în curând li se va promite  salariu cât pensia unui colonel pentru doar 7 zile de ”pregătire ”pe an. Trai nineacă!

Cine poate să creadă că se va face ceva pentru cei deja pensionați, când se va schimba legea și vor trece toți pe contributivitate? A, că se poate forța votarea PLX 199 pentru  ca cei  care acuma susțin că vor rezolva astfel problemele și vor ”unifica” pensiile militare și care vor ieși la pensie în urma lui să își poată măsi pensia cu 20 %, da e posibil, că doar stau câțiva generali pe block -staruri  de un an de zile, dar cam atât.  Cei deja pensionați, mai beșeaua.

Așa că să fim sănătoși. Faceti-va rezerve de aspirin cardio și extraveral, că o să fie omor pe ele.

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=18275

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18697

https://www.stiripesurse.ro/vasile-dincu-anunta-unificarea-sistemului-de-pensii-militare_2215090.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la Din A Dîncu rile pensiilor militare

  1. Vlad Tepes

    Cine dracului citeste pomelnicul asta !?
    La voi nu se cunoaste exprimarea scurta, clara si la obiect ?

  2. Gigi

    Da,asa este,si ne mai intrebam de ce avem un decalaj la pensii in functie de fiecare serie iesita la pensie,pe legi diferite!

    Legea 223,a fost buna pt.cei ieiti la pnsie odata cu intrarea ei in vigoare si după intrarea in vigoare.A se vedea decalajele intre unul iesit in 2011 ( an luat ca exemplu,poate fi luat oricare pana in 2015 inclusiv).
    In coditiile care la pensii nu s-a mai aplicat Acualizarea cnf.art.38/legea 153.

    Acum se discuata depre reincalzirea P..a(x 199),u poiect nerealizabil pt.ca este strâns legat de l.153,lege care este trasa pe dreapta de 2 ani.Avea termen de finalizare in trei etape,cam prin 2026.
    Da,ar avea de castigat cei care ar iesi acum la pensie .

    Forumuri asociative? Egal cu zero,in loc sa ceara actualizarea pensiilor,cnf.art 38 din l.135,macar cu ce s-a dat la activi pana in 2020,umbla dupa potcoave de cai morti!

  3. Gigi

    @ Vlad Tepes La cat este de discutat pe seama pensiilor noastre,ar trebui sa se publice volume intregi de ar trebui carate cu raba.Dl.Neacsu,a publicat art.de mai sus,respectand metoda amintita de d.voastra.

  4. REZERVISTUL

    Iata un sondaj care ar terbui sa-i puna pe ganduri pe cei ce vor reducerea pensiilor militare! 65% din respondenti NU VOR SA LUPTE pentru tara in cazul unui razboi!
    https://www.cotidianul.ro/doua-treimi-nu-vor-sa-lupte-pentru-tara/

  5. Pedro

    A mai greșit și cu afirmația ca armata a plațit contribuția la pensie Dinu militarii!

  6. neacsum

    @Vlad Tepes,
    As putea sa iti raspund la fel, si sa te intreb cine dracu te obliga sa citesti, dar eu sunt baiat finut si nu te intreb. Iti recomand insa sa citesti pe fragmente, ca sa nu obosesti. Azi un fragment, anul viitor altul si pana se schimba banii, termini. Succes!

  7. neacsum

    @Pedro,
    Nu, acolo nu a gresit. Toata lumea a contribuit la pensie, inclusiv militarii. Unde a stabilit legea ca intra banii, e altceva, nu militarii sunt de vina. Atata vreme cat pensiile militare se plateau din Bugetul MApN era normal ca si banii sa mearga la buget. Cand pensiile s-au platit din bugetul de pensii, au contribuit acolo. Deci, si militarii au contribuit la pensiile pe care urmau sa le primeasca. Scria pe fluturasul pe care il primeau la solda.Nu militarii au decis unde sa mearga banii opriti pentru pensie, ba ar putea sa dea statul in judecata pentru deturnare de fonduri, pentru ca atunci li se opreau bani pentru pensie, iar acuma li se spune ca nu au contribuit, ceea ce inseamna ca altii le-au mancat banii.

  8. Jianu Cristi

    Vă salut!Am și eu o nelămurire:vrea cineva dintre dvs.să îmi explice,ce înseamnă,actualizarea unei pensii,în cuantum de 3000 ron/ 2017.As vrea sa știu la cât ar ajunge acum,în anul 2022!Nu mai vorbesc de pensii de 5000,6000 etc.Nu vreau sa va supărați!Mulțumesc!

  9. Sergiu

    Domnule colonel, dragostea asta de pensioanrii / rezervistii armatei romane n-a picat chiar din cer. As indrazni sa spun ca au facut o recenzie si au constatat ca le da cu minus – si acum incearca sa mai dreaga busuiocul:

    https://www.libertatea.ro/stiri/revolta-unui-profesor-de-57-de-ani-din-braila-care-a-primit-un-ordin-de-mobilizare-rezervistii-nu-primesc-astfel-de-ordine-regulat-3953092

    Poate gresesc, dar daca primim toti ordin de mobilizare – nu de alta, dar rezerva de rezervisti s-a subtiat in ultimele decenii? Germanii au inrolat si ei ce aveau in ograda atunci cand nevoia a cerut-o, pe la sfarsitul celui de-al doilea macel mondial.

    (as zice ca asta inseamna ca, pana se lamuresc bravii nostri conducatori ca usandezii nu vor bataite cu rusii, ca rusii e rai si nu stiu de gluma, si ca s-au orientat spre China containment, poate se poate bate fierul cat e cald si macar sa le fie batut obrazul, ca uite cum le crapa buza dupa oameni care mai stiu sa desfaca si sa puna la loc un AK,eventual sa-l si foloseasca – nu ca asta ar conta atunci cand te picura pe dupa guler cu ceva rachete cu raza lunga).