Oameni de caracter

Categoria opinii


Un dicton latin spune ” amore, more, ore, re, probantur amiciție.”Cum pe la noi prietenia a devenit rara avis, putem înlocui  acest termen desuet cu sintagma ”caracter” care este și ea pe cale de dispariție pe ramura pozitivă. Cum însă caracterul poate avea și valori negative, ca salariile și pensiile noastre, deocamdată mai putem vorbi despre caractere. Cum se probează ele însă ?

Politic

Cîțu a demsionat de la președinția PNL și urmează a fi înlocuit cu cel care îi făcea campanie împotriva lui Orban, actualul premier Ciucă. Că Orban îl promovase pe Ciucă, la ordinul lui Iohannis căruia îi fusese ”recomandat” de strategi, nu mai contează. Cert este că  la  6 luni după ce peneliștii cu o majoritate bunicică îl puseseră pe Cîțu în fruntea partidului, deoarece era premier și stabilea bugetul, aceiași peneliști, dar cu o majoritate absolută constată că domnul Cîțu nemaiavând bugetul pe mână nu mai merită susținut și hopa în căruța lui Ciucă pentru că el avea pe mână fondurile. La fel a căzut și Orban, așa a căzut Cîțu, la fel va cădea și Ciucă, chiar dacă i se pregătește alt fotoliu, mai înalt. Cu cât e mai înalt fotoliul, cu atât va fi mai aprigă căderea. În politica românească acesta este trendul. Culmea este că cei care strigau înainte Orban-președinte, apoi Cîțu- președinte, acuma vor vota Ciucă-președinte  fără nicio jenă și vor mai schimba câți-va că așa se poartă la noi. Vă mai amintiți cum striga Rareș Bodan, ”Câțu-președinte, Câțu-președinte, Câțu-președinte” de ziceai că moare pe loc de emoție și fericire? Astăzi același om  spune că se bucură că fostul președinte a luat o ”decizie înțeleaptă” și îi apreciază ” decența” de a nu provoca un nou scandal în partid. Păi cum să provoace, când știe cum a fost promovat și ce a făcut în perioada stării  de urgență?  Urgența rimează cu decența dat asta e singura asemănare.  Despre lașitatea lor, a celor care nu au participat la ședința în care Cîțu și-a depus mandatul, Rareș Bogdan nu a pomenit nimic. Om de caracter.

Juridic

Băsescu a fost ”dovedit” în instanță că a colaborat cu securitatea pe timpul cât a fost căpitan de vas și șef de agenție la Anvers. Era de altfel clar pentru toată lumea că până în 89, nu prindeai astfel de posturi dacă nu colaborai cu ochii albaștri. Numai că pe vremea când candida la președinție, domnii de la CNSAS, băieți de caracter,  au semnat cu mânuța lor că ”nu există probe” că acesta ar fi făcut poliție politică. Asta nu înseamnă că nu făcuse, doar că nu au găsit ei documentele doveditoare. Ori nu au știut unde să caute, ori au știut unde să nu caute. Acuma, când Băsescu nu mai este președinte,  dar cu o întârziere de 6 ani, uite că au dat peste documente, le-au pus la dispoziția instanței, iar aceasta, plină de oameni de caracter, a dat verdictul. O mare parte din oamenii din conducerea justiției române sunt promovați de Băsescu și iată că a venit timpul să își răsplătească binefăcătorul. Atenție Iohane ai și tu ceva dosare puse la păstrare. Fiecare dosar pus la fereală ascunde un om de caracter.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Bute unde a fost învinuită că a urmărit să își crească… popularitatea și să câștige  sprijin electoral legându-și numele de organizarea ”Galei Bute”. Trebuie să admitem că învinuirea e subțire și că, întocmai ca în cazul Năstase, și altele instrumentate politic, cei condamnați sunt băgați în pușcărie pentru bagatele, fără probe, dar rămân cu alte fapte mult mai grave nepedpsite, așa în bătaie de joc. Culmea este că procurorul de caz ceruse… rejudecarea dosarului deși știa că fapta urma să se prescrie, sau tocmai de aia. Oameni de caracter și magistrații ăștia, ca și condamnata, care ” neștiind” ce verdict urma să primească, a plecat din țară exact în dimineața procesului, pentru că era o persoană liberă, și voia să meargă în Lesbos, sau Corint. Nici ”organele”nu aveau de unde să știe ce verdict urmează să se dea,  așa că neavând motiv să o împiedice, au lăsat-o să plece. Asta înseamnă la noi prevenirea unei infracțiuni, așa între oameni de caracter.

Privind la ultimele două cazuri s-ar putea spune că cineva ar fi urmărit ca renumitul cuplu să plătească oarece datorii, dar eu nu prea cred. Este doar o simplă coincidență. Cine ar putea să fie atât de mare încât să îl lase fără casă pe Băsescu și să îî schimbe domiciliul blondei ? Chiar sunt curios cui îi va fi repartizată vila lui Băsescu.

Militar

Pe unele surse apar informații despre modul în care unii miniștri ai apărării, civili sau militari, cot la cot cu subordonați cu grade și funcții mari din armată,  au modificat legi, regulamente, pentru a-și promova, înainta în grad, neveste, fete, pupile, rude. Oameni de caracter și aici. Când s-au căsătorit toți au jurat să își sprijine consoartele la bine și la rău. Asta au și făcut. Poate cineva să îi învinuiască de ceva? Cum bănuiesc că toți s-au căsătorit după ce au intrat în armată, deci după depunerea jurământului militar, este normal că la fel ca și în legislație, ultimul document contează, deci jurământul sacru al căsniciei îl anulează pe cel față de țară. Mai contează că odată cu propriul nume, propria onoare este terfelită  imaginea armatei? Bineînțeles că nu, armata este doar o trambulină, gradele se poartă pentru a fi văzute, nu pentru a fi respectate, iar datoria… ce să mai vorbim?

Așadar pe unde te uiti, numai oameni de caracter…

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

15 Raspunsuri la Oameni de caracter

  1. bloju

    Super scris! Felicitari !

  2. Mateias

    Caracterul negativ e strâns legat de beţia puterii de a conduce. Altfel, în orice ţară democratică aranjarea normei legale după interesul propriu cuplată cu poziţia de decizie constituie evident cel puţin infracţiunea de corupţie. În ţara noastră se cheamă doar şmecherie, neputând fi penalizată de justiţie din vina „proastei” legiferări. Başca, nivelul şi poziţia făptaşilor creează cincinale de discuţii privitor la competenţa de judecată, DNA, DNA militar, PICCJ,etc. structuri fără normă de muncă, pe care le va surprinde sigur intervenţia prescripţiei înainte de a face coperta dosarului. Curând – prin grija MApN !!!!, va apare lămurirea legală a conceptului de criză, legislaţie ce va ridica şmecheria la rang de artă. Românul a reuşit cumva să depăşească criza economică, criza financiară, chiar şi criza sanitară, dar nu sunt semne că ar putea face faţă la un asemenea nivel al crizei morale.

  3. Gigi

    Pentru cei care vad fenomenul din exterior ar spune ca art.d-lui col.Neacsu este unul excelent,ca de fiecare data dealtfel,dar ce ne facem cu cei care vad acest fenomen din interior,va dati seama cum este vazut de acestia acest articol?

    In toate timpurile în politica si mai ales în functiile de conducere a unui stat se alegeau oameni in functie de interesele celor care erau la butoanele puterii.

    Pe timpul imperiului otoman,in jurul sultanului roiau tot felul indivizi care aveau rolul sa-l imbrobodeasca pe acesta cu tot felul de informatii care mai de care mai interesante venit3 din tabere diferite in scopul accederii in cel mai inalt varf al puterii. Deosebirea dintre acele vremuri si vremurile noastre este acela ca,atunci,cu cât se ajungea intr-o functie mai mare in stat,cu atata era mai aproape de streang sau de sabia gâdelui! Acum se numeste „rotirea cadrelor”daca nu ai performat intr-o functie sau alta!

  4. Liviu PO

    Daca alesii locali si nationali ar avea dreptul la doar doua mandate si acelea nesuccesive…Daca politistii,militarii din MAN si MAI,angajatii din servicii,procurorii si judecatorii nu ar avea voie sa stea mai mult de 3 ani intr-o localitate (garnizoana,ca sa nu-i supar pe militari)…Daca personalul de conducere din institutiile statului nu ar avea dreptul la mai mult de doua mandate nesuccesive de trei ani.Daca…(sunt sigur ca si domniile voastre aveti idei mult mai bune decat cele expuse),oare ce s-ar intampla?Ar disparea tara,sau gruparile mafiote?Nu ar merita incercat?

  5. neacsum

    @Liviu Po,
    Nu perioada de stagnare intr=o unitate e problema, ci propta. Daca muti un om din 3 in 3 ani in alta garnizoana, dar propta ramane la putere 12 ani, nu vei face altceva decat sa raspandesti coruptia si ” stilul de lucru” in 4 garnizoane. Mai bine il tii intr-un singur loc pana se inneaca in propria voma.

  6. neacsum

    Ministru Dincu a participat la festivitatea de … acreditatre a pilotilor britanici la asigurarea politiei aeriene si s-a simtit onorat si incantat de … activitate.Trecand peste faptul ca trebuiau sa ajunga aici verificati si acreditati, nu sa faca aici experiente pe noi si sa aterizeze prin Victoria sau mai stiu eu pe unde, ramane in discutie … bucuria domnului ministru. Imi amintesc (istoric) cand in Moldova diversi boieri sau pretendenti la tron veneau cu „oaste tocmita” de la muscali, de la lesi, de la austrieci, de la tatari, de la turci, pentru a se sui pe tron. Din cand in cand, cate unul venea cu”oastea tarii” sau ‘ de stransura” care de cele mai multe ori nu face afata mercenarilor tocmiti. Acuma Hatmanul Dincu se bucura de oastea de legegii tocmiti care apara scaunele dregatorilor si „domnului” inscaunati cu sprijin din afara. Si se si lauda. Triste vremuri .

  7. Liviu PO

    @
    „Propta” intra in categoria personalului de conducere din institutiile statului,prin urmare nu ar putea sa conduca o structura mai mult de doua mandate de trei ani si alea nesuccesive,diluandu-si astfel capacitatea de „propta”…De ce nesuccesive?Pentru ca cel ce vine dupa el sa fie obligat legal la un audit…Acesti indivizi au distrus rau de tot cel putin doua generatii,daca nu cumva trei…A parintilor nostri,a noastra si a copiilor nostri…Acum lucreaza cu sarg la distrugerea generatiei nepotilor.Cum?Prin educatie needucata…Se stie ca cine investeste in educatie culege roadele peste o generatie,adica 25 de ani dupa Vladimir TREBICI.Asa ca orice experiment gen cinci module,renuntarea la teze etc, ii va bulversa atat de tare pe copii incat peste 25 de ani generatia parintilor lor vor culege niste roade,roade…Vae Victis…

  8. neacsum

    Copii sefilor nostri vor fi sefii copiilor nostri. Asta este cutuma.

  9. neacsum

    Fiecare cu steagul si amintirile lui
    Ieri, pe strada mea la tara, in curtea unui vecin am vazut un steag mare al Italiei. Am intrebat un alt vecin ce e cu steagul acolo si mi-a spus ca s-a intors baiatul vecinului din Italia de la munca si a adus si steagul, sa-i aminteasca pe unde a fost. Am intrebat daca lui sau noua….???

    Acum doi ani, copilul unui alt vecin, chiar vizavi de mine, venise din Anglia de la munca, cu un Audi A4. Second hand, dar Audi. Seara a plecat la un club cu masina. Dimineata pe la 5 s-a intors cu inca doi prieteni. Conducea unul din prieteni, fara carnet ca si asa nu era nimeni pe drum la ora aia. Pe la pranz cand am iesit si eu pe ulita, atras de vaiete, masina era „parcata” la poarta, un morman de fiare. De atunci in curtea vecinei la coltul casei vegheaza un steag negru (culoarea masinii) asezonat cu fotografia tanarului, spre aducere aminte.

  10. Felicitări și pentru acest articol!

    Respect și prețuire!

  11. geofreeland

    Trăim vremuri tulburi. De fapt, puseul acesta geostrategic mocnea de mult. Mi-ar lua multe argumente graduale a explica. Acum 3 și 2 ani spuneam că sapa e scula viitorului și atrăgeam atenția la foame, în sens generic, exprimându-mi în contextul lălăielii umilitoare privind pensiile militare, că viitorul nu va fi roz. Azi, pământul, recolta, autoconsumul propriu național și personal sunt la ordinea zilei. Spuneam că Daea a fost un ministru bun, vizionar, profesionist. Inflația, pitită în cifre oficiale e de neoprit iar „măsurile” guvernului de „coaliție contra naturii” sunt o deturnare de la jaful financiar din anii pandemiei, o batistă pe un țambal dezacordat de 32 de ani. Revenind la caracter, cel care se formează până la patru ani și se desăvârșește până la șapte, nu se schimbă toată viața. Văzând politicienii partidelor, putem spune că ideologiile lor au un punct comun,mai ales azi, un caracter de partid, tipic, falimentarea statului. Acuzele de suveranism sunt o marotă. Toate marile puteri, vezi ambasadorii, sunt lobby-știi firmelor din țările lor, să facă afaceri cu profit la noi, știut fiind că sunt contributoare la PIB-urile lor. Adică un interes national al lor în detrimentul interesului nostru național cedat de „caracterul” partidelor noastre poetic copleșite de valori european-globaliste. Locurile de muncă nu crează capital ci bani pentru consum. Avem capital românesc? E o chestiune vitală. De fapt, caracterul indivizilor zis politicieni au transferat caracterul lor unui stat, după cum se vede.

  12. Gigi

    Capitalul româmânesc nu numai ca nu este,dar lipseste cu desăvârsire.Asa este,locurile de munca nu creaza capital,ci asigura doar salarii de subzistenta,numai de consum,marea majoritate sunt platite cu Sal.min/Economie,care la vârsta pensionarii o sa aiba un efect negativ in stabilrea pensiilor.Stim cum se stabilesc punctajele la pensie,asa ca nu mai detaliez.

  13. y

    Aveți dreptate în ceea ce scrieți, cred că ne mai trebuie și o zi internațională, dacă nu, măcar națională, a sănătății morale, prea multe caractere, afundate în mocirla imoralului.

    Înainte de a demisiona, cîțu, era deja demisionat, la fel cum a fost și numit, pe filiera externă, cu numele scris pe o coală de hârtie, ce coincidență! Mai ales că, săracu, nici nu știa ce-l așteaptă, el fiind întro „vizită de lucru fructuoasă”, tocmai în țara prietenă și strategică, în care de mult, odată, fusese student! Personal, chiar nu am văzut niciun motiv pentru înlocuire, el fiind un bun apărător al intereselor.

    Implicațiile deciziei de colaborator al securității, sunt mult mai adânci decât ne putem sau vrem să ne imaginăm și să acceptăm. El a știut, cei care l-au susținut și promovat (persoane și entități fizice și juridice, interne și externe) au știut, și poate chiar mulți din colaboratori. Nu poate nimeni să-mi spună că nu s-a știut și nu a aflat nimeni în lunga sa carieră politică: primar, ministru, parlamentar, președinte, europarlamentar. Dar, probabil că s-a întins prea mult la cașacaval (udrea ministreasă și peste două ministere la un moment dat, fata cea mică europarlamentar, cea mare parcă are și ea niște probleme care poate s-au vrut îngropate, etc.), și cineva l-a dat drept exemplu, pentru ca următorii să-și vadă lungul nasului. Cine a avut puterea să schimbe votul românilor de la cel puțin două alegeri prezidențiale și două referendumuri? Fals, uz de fals, uzurpare de calități oficiale, înșelăciune, calități mincinoase, etc., totul este o nebunie, nu cumva toate actele semnate de fostul, sunt lovite de nulitate???!!!! Și parcă parcă mai este cel puțin unul, arafat, care a fost cățărat în funcții cam pe același scenariu!

    Și tot asemănător, se mai construiește „pas cu pas” o altă carieră, „eroizarea” în societatea civilă, a deja eroului militar de la nasiriyah, strălucit comandant și strateg, de renume mondial. Cu ce consecințe, încă nu știm, oricum, primul pas în militarizarea democrației a fost făcut atunci când a fost numit premier interimar, o scurtă încălzire pentru viitoarea carieră, dar suficientă totuși, pentru semnarea unor contracte.

  14. geofreeland

    Ne stresăm cu pensiile, cu mizeriile geostrategice, cu crizele, cu de toate…POVEȘTI VIAȚĂ 55.Ca toată lumea, înainte de Paști adăstăm cu sapa să dezburuienăm mormintele părinților. Dăm cu sete în iarba crescută vârtos de primăvară. Azi dădeam cu sapa și la un moment dat, știind că sub mine zac oasele părinților care ne-au zămislit dădeam mai cu milă, de parcă nu aș fi vrut să-i rănesc…Un sentiment ciudat și copleșitor de amintiri. Ăștia suntem, nimic altceva, oameni. De care politicienii în viață uită că existăm.