Militarii, k copacii

Categoria Despre Armata

Motto:

”A fost ucis un brad bătrân fiindcă dădea prea multă umbra

Și-atuncea din pădurea sumbră,se auzi un glas păgân:

O voi ce-n soare cald trăiți și ați ucis pe moșul nostru,

Să nu vă strice rostul vostru, de ce sunteți așa grăbiți? ”

Multă vreme nu prea am înțeles eu cum este cu politica asta de partid și de stat privind grija și respectul guvernanților față de seniori, adică cei care i-au ajutat pe cei aflați acuma în floarea vârstei și pe cai mari, să se salte în șa.

De cam o duzină de  ani am crezut că mi se pare mie, iar ceea ce văd nu e adevărat, este o iluzie optică, că de fapt statul de drept are grijă de toți cetățenii, de tot ce respiră, se naște, trăiește și asudă pe pământul strămoșesc, ba, uneori, la zile aniversare,  mai udă și florile pe mormintele celor scăpați de griji și de nevoi cu voia Celui de Sus dar ajutat de cei de jos. Așa credeam eu că este, că doar mi se pare că cineva își bate joc de noi. Așa am crezut și când primărița noastră, a craiovenilor, a decis astă-toamnă să reasfalteze strada pe care locuiesc (de fapt străzile, pentru că strada din fața blocului meu, pe un sens de mers se numește general Gheorghe Magheru, iar pe celălalt sens, peste drum, se numește general Dragalina. Săracii generali, nici măcar după moarte nu merg singuri, merg mână în mână, sunt nevoiți să îl împartă. Realizați ce minune, să asfaltezi o stradă cu materialul necesar pentru una, dar să te înregistrezi (la decont) cu două străzi astfaltate? Minunea Dumnezeiască, ar muri de invidie și Petrache Lupu. Sunt curios cum apare drumul pe waze și ce fac cei  din afară, care nu cunosc… obiceiurile la olteni, care intră pe un sens și se trezesc că sunt pe un drum greșit, întorc și constată că s-au întors degeaba. Dar asta e altă gâscă în altă traistă).

Spuneam că primărița s-a apucat să reasfalteze strada care de fapt avea de ani buni un asfalt foarte bun, nespart, necrăpat, dar cu borduri mici, peste care oamenii își parcau mașinile, căci trotuarul era de peste 2 m și era loc suficient. Dar era nevoie de asfalt nou, la contracte noi cu firmele de casă, asfalt și borduri noi. Văzând deci primăria că crește numărul de mașini și e nevoie de tot mai multe locuri de parcare, a reasfaltat, ocazie cu care a schimbat … ați ghicit, bordurile cu unele înalte peste care dacă treci, îți zgârii sau rupi ceva pe dedesupt, așa că acuma oamenii au fost nevoiți să își parcheze mașinile pe lungime sau de-a curmezișul soselii, rezultând un număr mai mic de locuri dar … mai multe amenzi pentru cei care totuși riscau și și le urcau pe trotuar, deși acuma, sunt blocate două benzi de circulație prin noul sistem de parcare. Dar dacă ies bani la bugetul local, e ok.

 Pe trotuar, ca să mă întorc la subiect,  din loc în loc erau niște copaci vechi, antici și de demult, printre care se parcau mașinile, dar răruți nu prea înghesuiți. Odată cu asfaltul nou, au venit și copăcei nou nouți, printre cei bătrâiori, ca să fie sigure autoritățile că nu mai urcă nimeni mașinile pe trotuar, măcar din cauza copacilor.

De astă toamnă  până acuma, copăceii au crescut și merg bine. Din când în când vine câte o mașină de la RAADPFL cu un furtunete mânuit de un lucrător și udă copacii. Până acuma nu am luat sama la ce udă dar azi mă nimerii  prin zonă și belii ochi. Domnul cu furtunetele  uda doar copăceii puși recent, (deși acu două zile Craiova era peste tot la știri cu râurile care treceau prin pasaje și peste străzi în urma ploii) pe cei mai în vârstă nu îi băgau în seamă, ducă-se pe pustii, și-au trait traiul, pot să moară de sete, să putrezească,  să se usuce, tineretul contează.

Și uite așa am înțăles eu că asta este o politică de stat. Am văzut eu la tv că ministrul apărării a anunțat că vrea să crească salariile militarilor ACTIVI, cei plantați recent, de ei, actualii guvernanți, nu cei plantați înainte, adică pensionarii, dar nu știam că așa e ordin.  De pensionari, adică copacii ăi bătârni nu se interesează nime, nu îi pasă nimănui că nu au mai fost ”udați” de prin 2010 și că datorită OUG 59 emisă de  aceeași persoană care mi-a reasfaltat strada, Olguța, la rădăcina pensiilor militare nu a mai turnat nimeni nicio picătură de apă. Cel mult venin. Bag samă că e politică de stat, iar vacsinările care au fost și vor reveni, merg pe aceeași linie a grijii față de copacii ăi vechi care trebuie ajutați să se usuce ca să poată fi tăiați. Săraca primărie, săracele guverne, săracii guvernanți, nu au bani să ude și copacii bătrâni la rădăcină, sunt vremuri grele.

Oameni buni, priviți cu atenție în jurul vostru, din fiecare nimic, fiecare amănunt de doi bani poți învăța câte ceva.

Postez spre izemplificare, imaginile doveditoare.

Acuma că mă dumirii, nu pot decât să le amintesc dragilor guvernanți că copacii mor în picioare.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

10 Raspunsuri la Militarii, k copacii

  1. geofreeland

    Emoționante detalii de viață sau, mai bine zis, viața însăși trăită într-o lume făcută de alții, după capul lor beteag. Mă gândeam la acest a-Dâncu ministru care dă cu var prin cazărmi ca pe vremurile tinereții lui. Să nu plece militarii îi mai îmbie cu niște firfirici. O spoială adică…Plus un discurs de speriat elevii colegiului militar de la Breaza.

  2. neacsum

    @Geofreeland,
    Discursul din fata elevilor de liceu reprezinta apoteoza incapacitatii, imbecilitatii, impotentei si coruptiei din armata si societatea Romaniei. Sa vii tu ministru al apărării, cu puteri depline in minister si sa spui elevilor, ca degeaba invata, ca se vor intalni in continuare cu incapabili ca el ajunsi in functii mari poltic, gangaviti pupincuristi promovati pentru ca stiu sa stea in pozitia calului care bea apa, boarfe si neveste, fete, pupile cu parul lung si mintea scurta, promovati in functii de conducere, pentru ca asa vor ei cei aflati la conducere, este de neconceput. In loc sa vina sa le spuna ca a semnat un ordin de inlocuire a tuturor acestor nulitati si ori moare cu ei de gat ori pleaca de la conducerea ministerului, el” ii pregateste pe elevi pentru viata” spunandu-le ca vor intalni in continuare aceeasi situae. Cinic, ” incurajator”, „profesionalism”, ”competență”!
    JALNIC!!!!
    Și unii se plang ca nu suntem primiti in Shengen.
    Polonezii tocmai au cerut americanilor un contract pentru 500 de Himars, cate nu are SUA dispuse in toate bazele sale externe. De ce ? Pentru ca privind la Ucraina și ”sprijinul” extern, a realizat că poate conta doar pe ea. Noi putem conta doar pe coruptie. Dîncu dixit!

  3. Dan Anghelescu

    Păi e normal să îl preocupe mărirea soldelor pentru activi, s-a văzut clar interesul civililor față de o (eventuală) carieră militară, reflectat în iureșul de la portile CMZ-urilor pentru „înrolare”, indiferent de formă.
    Cum noi nu mai prezentăm niciun fel de interes, ba chiar batem din gură la modul deranjant, suntem tratați ca atare…
    Să ne dea Dumnezeu sănătate, că măririle de pensii sunt dincolo până și de divinele minuni!!!

  4. Nu va fi nicio ordonanta urmarea plx 199/2020 intrucat nu vor muschii PSD-ului reprezentat de deputatul Solimon Adrian, cel care a blocat toate proiectele favorabile pentru rezervisti si in retragere din 2017 si pana in prezent!!!!! Solomon a spus ca nu vrea ca rezervistii sau in retragere sa aiba o pensie mai mare ca a tatalui sau care a lucrat la CAP!!! Solomon sau Saorma uraste haina sau uniforma militara si cat timp va fi in comisii la Camera Deputatilor sa nu se astepte rezervistii sau in retragere la vreo varianta legislativa favorabila in sensul actualizarii sau cresterii pensiilor militare!!!!!!A fost generalul Gropan la Solomon cu un grup de rezervisti si in retragere la comisia de munca si protectie sociala unde e desemnat Solomon presedinte si i-a lamurit pe toti si pus cu botul pe labe si su plecat cu totii cu coada intre picioare!!!! Materialul cu ce-au discutat a fost prezentat pe facebook, asa ca nu va mai faceti iluzii desarte!!!!

  5. Gigi

    Da,asa este,trist,dar adevarat! De vina nu este nimeni,doar bordurile,erau prea mici pt.un primar atât de mare si „sărac”!!!???
    O poveste de viată demnă de zilele in care trăim,cum orice poveste are tâlcurile ei,si această poveste are o taină aparte care duce,vrem,nu vrem, în ograda unui om politic,”omul” care ne-a inghetat pensiile militare pt.câtiva ani buni.
    Foarte bună comparatia aleasă!
    Nu trebuie sa ne mire,pupincurismul,stare permanenta a conducatorilor de a fi in permanenta stare de slujitorism(n-am gasit alta rima),la ai nostrii politicieni,este sport national!

  6. Neacsum

    @Paul Puiu,
    Pe 199 Solomon a facut jocul PNL si cand a acceptat varianta MApN si acum. El este cartita PNL.

  7. Corect. Și în București e nașpa. Mucușor a cumpărat tranvaie cu distanța dintre roți mai mare ca ecartamentul liniilor de trsmvai. Acum se schimbă șinele de pe linii!
    Cadou: (că vor să rfacă canalul București – Dunăre)
    Jocuri de cuvinte – canal
    https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-canal-1

  8. Sergiu

    „Cine are capul tare
    Va ramane in picioare
    Hai sa dam topoare
    La popoare.”
    Ada Milea (zicea acum 18 ani, si n-am crezut, da’ viata „actualizeaza” niste ziceri)