Bătaia de joc, partea a V-a, Statutul

Categoria Despre Armata

Bătaia de joc, partea a V-a, Statutul

Am rămas dator cu prezentarea modului în care conducerea MApN își bate joc de militari, în special rezerviști. Chiar dacă este o părere personală, faptele, ca și numărul tot mai mare al celor care se simt batjocoriți, dovedește faptul că aprecierea este realistă.

Armata României, Ministerul Apărării în speță, prin reprezentanții ei,  ar trebui să își apere interesele, ale națiunii, ale statului, ale țării, în relație cu alte structuri ale statului sau alte entități juridice și chiar fizice.  Cel puțin, așa spune Legea 346 /2006, art 5 punctul 4, la atribuțiuni : ”apărarea drepturilor şi intereselor legitime în raporturile cu autorităţile şi instituţiile publice, precum şi cu orice persoană fizică sau juridică, română ori străină, prin structuri proprii; „ În realitate însă, dacă urmărim procesele pe care le are MApN în instanțe, cele mai multe procese ale MApN sunt cu proprii angajați și -culmea- cam singurele pe care le câștigă pentru că juriștii din MApN se întrec, care să își bată mai mult joc de pensionarii care își revendică drepturile în instanțe. Recent pensionata directoare a CPS a fost propusă și avansată general în rezervă probabil pentru înverșunarea cu care a acționat în procesul cu Curtea de Conturi din care de pierdut pierd militarii, nu Curtea de Conturi. Chiar dacă procesul nu are încă o decizie definitivă, fapta rămâne faptă. Poate cu timpul se va afla și cine și ce sfori a tras, că nimic nu ramane îngropat definitiv, și morții se mai dezgroapă uneori.

Luptele conducerii MApN

În alte cazuri avute cu entități fizice sau juridice din afara sistemului, MApN pierde pe linie, pentru că nu își mai apără cauzele cu atâta înverșunare din varii motive și de multe ori apărarea este formulată de formă. Cazul LIDL Cârcea este un exemplu care dovedește că MApN și siguranța națională vor ceda pretențiilor investitorilor care construiesc un depozit lângă un sistem de antene MApN, practic în fața primarului și clicii politice pentru că iată, avem chiar și un premier fost șef al armatei care va cere conducerii ministerului să ”găsească o soluție de compromis” adică să cedeze terenul și .. pretențiile. Abia aștept să fiu contrazis de fapte, dar știu că nu voi fi. Când conducerea armatei cedează presiunilor politice sau tentației și spăgii, cum a fost cazul atâtor șefi ai armatei, generali cu stele multe pe umeri condamnați sau scăpați de instanțele politice, și vând terenurile, tehnica, funcțiile, gradele armatei pe câștiguri personale, ce ne mai miră că nu are cine să își apere proprii angajați ? Singurele lupte pe care le-au câștigat cu adevărat cei din conducerea ministerului, au fost cele împotriva propriilor angajați.

Lipsa de interes față de drepturile și problematica personalului activ sau/și în rezervă/retragere din armată se vede și din faptul că NU ESTE RESPECTAT ART. 5 PUNCTUL  3 DIN ACEEAȘI LEGE 346/2006, care spune că MApN are ca atribuții, printre altele, ” elaborarea proiectelor de acte normative din domeniul său de competenţă”. Că este așa cum spun nu mai trebuie să dovedesc. Ordonanțele 57, 59, 114, 30, 31 cu referire la pensiile militare, modul de apariție și aplicare dovedesc că MApN nu a respectat prevederile art 5 din legea 346, articol care coroborat cu art 2 punctul ”e”din Legea 223/2015 interzice altor structuri să emită decizii, acte legislative  privind pensiile militarilor. Dar MApN s-a făcut că nu vede, ba, mai mult, a și pus umărul la această imixtiune parșivă. Actualul ministru al muncii a recunoscut recent și el că legea nu îi dă dreptul să intervină pe problema pensiilor militare așa că a trimis MApN un memorandum solicitând ca acesta să își rezolve singur problema, așa cum spune legea. Numai că reprezentanții MApN și-au probat fie incompetența, fie lașitatea, fie lipsa de interes, trimițând memorandumul înapoi neavizat,  nici negativ nici pozitiv, ca și cum ori nu se încumetă să decidă, ori nu sunt în stare, ori lasă securea în mâna altora. Nici asta nu e bătaie de joc la adresa militarilor?

Culmea este că totuși actuala conducere a MApN  are, aș spune pentru prima oară, același interes cu pensionarii militari, nedorind nici unii nici alții eliminarea pensiilor militare. Numai că nedorind să supere pe cei din conducerea politică, specialiștii din MApN se feresc să își spună clar și răspicat punctul de vedere, umblând cu ”ar fi mai bine”, ”s-ar recomanda” și alte … soluții impersonale.

Soarta pensiilor militare

Ce se va întâmpla până la urmă cu pensiile militare ? Vor fi trecute pe contributivitate sau nu ? Care ar fi soluția care să împace și caprele și varza?

  1. După cum am mai spus, actualul ministru al muncii a anunțat că nu poate asigura din cei 9,4%,  pensiile de anul viitor pentru toată populația României dacă vor intra și pensiile militare în plata CNPP. Știu că unii spun că ar fi tentant, pentru că le-ar veni un buget suplimentar de manevră, dar acel buget de unde să vină? MApN își va primi în continuare bugetul promis către NATO de cel puțin 2% din buget, iar acești bani vor rămâne la MApN. Deci CNPP trebuie să primească bani de la marele buget care nu va avea de unde să îi dea. Mai mult de 9,4 % nu poate primi decât dacă se reface PNRR, ceea ce este cam imposibil.
  2. Dacă s-ar introduce militarii în CNPP și să spunem că s-ar găsi bani pentru primul an, ce ne facem când se vor mări pensiile, căci  PSD a promis  că le va mări?  Vor trebui să le mărească TUTUROR pensionarilor, inclusiv militarilor. Fiind toți pe aceeași lege, și civili și militari, nu se vor mai putea aplica măsuri diferite și o indexare de peste 10% care este previzibilă la anul, va trebui acordată tuturor inclusiv militarilor. De unde bani ? Creșterea propusă de PSD, contopită cu indexarea dată de rata inflației ar arunca România în incapacitate de plată. Cine riscă asta? Doar un inconștient. Budăi nu ar face asta.
  3. Așadar guvernul se află între ciocan și nicovală, ciocanul dat de Ghinea când a propus în PNRR acel procent de 9,4% și solicitarea nicovală a lui Vasilcoiu, care a cerut precizări privind pensiile militare. Doi indivizi care au aruncat în aer sistemul de pensii prin includerea acestuia în PNRR.
  4. Ciucă, chiar dacă nu dorește să bage pensiile militare în PNRR, la această oră, datorită lipsei unor capete desțelenite printre consilieri, nu are soluția. Aceasta există dar cine ar trebui să o vadă nu o vede, iar cine o vede nu e luat în seamă. Ar fi cazul ca premierul să lase teama și să dea curs invitației Forumului la discuții pe tema acestui proiect, așa cum i s-a solicitat de 8 luni de zile, căci nu se știe de unde sare iepurele. Dar frica e mai mare decât dorința de a rupe pisica și a găsi în comun o soluție.
  5. Soluțiile cu supraimpozitarea nu vor ține, orice ar spune unii și alții. Deja există o decizie a CCR privind neconstituționaliatea acestei soluții așa că orice ar spune Ciolacu sau mai știu eu cine pe diverse canale media, sunt vorbe de clacă.
  6. La această oră nimeni nu vede o soluție viabilă, pentru că nimeni nu vrea să rezolve întreaga problematică, fiecare vrea să rezolve doar problema lui, fără a privi implicațiile la nivel macro.
  7. Pe Ciolacu îl interesează promisiunea de creștere a pensiilor în prisma alegerilor viitoare;
  8. Pe Iohannis care face ce știe el cel mai bine, adică tace,  îl interesează să fie viitorul șef NATO și să o lase pe Codruța în locul lui (Nicolae  nici nu știi cât de mic o să rămâi). El dacă e întrebat spune că problema nu este de competența sa ci a primului ministru, chiar dacă afectează moralul întregului sistem de apărare și poate duce la o nouă hemoragie, mai mare decât cea din 2017. Nu e treaba lui, va ”urmări cu atenție” …campionatul mondial de golf;  
  9. Ciucă personal nu poate oferi soluții, el mereu a primit soluțiile pe calc sau în plic;
  10.  Chiar dacă aparent, Ciucă și Ciolacu trag la aceeași căruță, așa cum s-a exprimat foarte plastic cel de stânga, adică CEAlacu, unul trage Hăis și unul Cea, iar căruța se va rupe cât de curând.
  11.  Opoziția urmărește doar să pună piedici actualei puteri, iar când spun opoziția, spun și Cîțu, fără a o interesa efectele și urmările. Câtă vreme puterea pierde votanți, aceștia (speră opoziția) vor veni spre ei. Asta până nu o să mai aibă cine să vină. Mister Simion umblă cu telefonul prin aeroportul din Viena  să vâneze  Popescomoni;
  12. Asociațiile militarilor,  liderii acestora… se lamentează. Cei mai mulți dintre ei, dacă îi pui să citească talonul de pensie îl citesc cu ”ăăăăăăă” și termină cu ”îîîîîîî”. Așa că ce să le ceri ? Ei nu sunt în stare să negocieze/ rezolve fricțiunile din cadrul sau dintre propriile asociații, dar să mai discute ceva cu veroșii politicieni.

 Proiectul noului statut și ”răbdarea măgarului”

Că tot a venit vorba de liderii de asociații, când acum un an  s-a discutat la C.M.C  proiectul viitorului statut al cadrelor militare care de fapt pare a fi statutul politicianului ajuns general, liderii asociațiilor AU LIPSIT ÎN CORPORE, fie că nu îi interesa subiectul, fie că nu îl .. descifrau. Mahării din MApN veniți acolo cu 3 generali pentru a rupe gura celor care încercau să se opună propunerilor lor, au reușit să mimeze democrația, având majoritatea asigurată de diveși reprezentanți ai ”structurilor implicate”. Unde nu aveau argumente sau contraargumente, fie o lăsau pe altă dată, fie ”votau” și ieșea tot cum voiau ei. O altă bătaie de joc. Ei bine, până la urmă au scos pe piață proiectul care conține multe capcane, dar cum spuneam, cine să le vadă și cine să ia poziție măcar acum în ceasul al 12-lea? NIMENI.

O să dau un singur exemplu, legat de OMM sau cum îi spune acuma Semnul Onorific ”În Serviciul Patriei” , răbdarea măgarului în termeni cazoni.

APARENT ordinul se va acorda în continuare, ba în condițiile cerute de … conducerea MApN în proiectul PLX 199,  ADICĂ ADĂUGAT ÎN AFARA BAZEI DE CALCUL ȘI LIMITĂRILOR, DECI  DIN NOU APARENT, LA PENSIA NETĂ. Uraaa, ar spune unii pensionari . Ura pe dracu! De acest DREPT AȘA CUM E STIPULAT LA ART.18. LIT b), beneficiază doar cei în activitate pentru că primesc indemnizația de 10-15-20 % din salariul minim brut pe țară garantat. Deci nu este nici măcar 10-15-20% din solda lor.  Buun, asta primesc activii iar prevederea este inclusă la capitolul ”DREPTURI”. Ce facem cu rezerviștii? În mod normal ar fi trebuit ca la același capitol la acelasi articol, o altă literă, să prevadă că de același drept beneficiază și cadrele militare în rezervă și retragere.  Și cu asta totul ar fi fost OK. Dar nu! Pentru pensionari, găsim o notă undeva pe la art 79, la secțiunea ”ÎNCETAREA RAPORTURILOR DE SERVICIU” , unde la litera 2) se prevede, citez: ”Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retrageere, cărora li s-a conferit OMM clasa a III-a. Clasa a II-a respectiv clasa I, anterior intrării în vigoare a legii 29/2000 sau Semnul Onorific ISP pentru 15-20-25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale, după caz, beneficiază lunar, pe lângă PENSIA MILITARĂ DE STAT, de o MAJORARE în valoare de 10%, 15% și, respectiv 20% a cuantumului pensiei stabilite conform legii.”    Am spus aparent pentru că aparent toți beneficiază de aceleași drepturi, dar dacă citești legea- FĂCUTĂ DE COLEGII ACTIVI, SUB CONDUCEREA /ÎNDRUMAREA  DOMNULUI GENERAL SPIRIDONESCU-constați că nu e totuna, pentru că :

  1. La activi se prevede clar că este vorba de indemnizație, care nu se impozitează prin definiție, deci se adaugă neimpozată la soldă.
  2. La pensionari este vorba de o ”MAJORARE A PENSIEI|” deci OMM va fi calculat ca parte a pensiei integrală a pensiei, care va fi automat impozitată, iar dacă se păstrează legea 223 așa cum cerem toți, va fi supusă limitarii la 85%.
  3. Partea și mai proastă  este că DACĂ VOM INTRA SUB EFECTELE NOII LEGI A PENSIILOR, SE VA ABROGA LEGEA 223, NU VOM MAI PRIMI NIMIC, NICI MĂCAR FICTIV SAU VIRTUAL, CA ACUMA, PENTRU CĂ ART 79 PREVEDE CĂ această majorare se acordă PE LÂNGĂ ”PENSIA MILITARĂ DE STAT” care este de stat atâta vreme cât este în piciuoare Legea 223. Odată trecuți pe altă lege, legea unitară a pensiilor, NOI NU MAI AVEM PENSIE MILITARĂ DE STAT DECI NU VOM MAI PRIMI MAJORAREA. Iată deci cum ne-au jucat stimații noștri colegi, care acuma ne cer ajutorul și pretind că o fac pentru binele nostru. După cum se vede totul pentru ei, nimic pentru actualii pensionari.
  4. La cei care vor ieși însă la pensie indiferent pe ce lege, după ce intră în vigoare noua lege, chiar dacă nu li se aplică majorarea, ei vor avea SOISP inclus în pensia calculată, pentru că indemnizația, făcând parte din venit, va intra în calculul pensiei, deci ei vor primi acest ordin indiferent sub ce lege li se calculează pensia, ba l-ar putea primi chiar de doua ori, dacă se ramâne pe L 223.

Acest aspect sunt convins că nu a fost sesizat de marii lideri de asociații și, mai ales,   nu au sesizat pe nimeni la întâlnirile pe care le-au avut cu diferiți reprezentanți ai MApN pentru că așa cum am mai spus, mulți nu își înțeleg nici propriul talon de pensie. Asta da bataie de joc. Când ai de cine, de ce să nu o faci, nu ? Nu mai strig deșteptarea, nu are cine să audă.

https://www.indiscret.ro/2022/06/22/va-merge-mapn-ul-pana-la-capat/

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

7 Raspunsuri la Bătaia de joc, partea a V-a, Statutul

  1. Mateias

    MApN se împacă cu Lidl, acesta din urmă va sponsoriza „înălţarea” clădirii radarului de la Cârcea, depozitul va fi construit, şmenarii politicieni care au luat comisionul îl vor cheltui liniştiţi. C-aşa-i în România! Pensiile militare vor fi raţionalizate, nu după visele pensionarilor militari ci după cifrele contabile ca să iasă socotelile şi să fim din nou un experiment reuşit pentru EU.
    https://www.indiscret.ro/2022/07/13/mapn-targuiala-cu-lidl-in-beneficiul-familiei-pupaza/

  2. Legat de beneficiul rezervistilor de pe urma OMM sau SOSP este clar ca art 79 s-ar imune a fi completat sau modificat cu o prevedere mai avantajoasa pentru rezervisti, in sensul ca sa se stipuleze expres si pe întelesul tuturor ca va fi procentul cuvenit care urmeaza sa se adauge la pensia neta stabilita dupa plafonare si impozitare!!!!Daca ramane in forma actuala a art 79 cei din cadrul caselor de pensii si magistratii iar vor interpreta legea iar in dezavantajul rezervistilor, sustinand ca in conținutul legii nu este stipulat clar modul de acordare si de calcul al OMM sau SOSP la pensia neta stabilita in plata!!!!

  3. Liviu PO

    Daca au crescut procentul pentru clasa I de la 20 la 25,de ce nu au facut-o si cu celelate doua de la 10 le 15 si de la 15 la 20?Ar fi fost cumva mai firesc sa primeasca pentru fiecare an mentionat un 1% si pastrarea aceluias ecart intre clase.Mai e in dezbatere publica cumva?

  4. neacsum

    @Popescu Liviu,
    Pentru a-i pedepsi inca odata pe cei cu vechimea incompleta, cei care au iesit cu ordonanta si -mai ales- si-au primit salariile compensatorii. Asta este oftica mare a celor de acum, ca UNII au primit compensatia, iar ei nu.

  5. puscasiuc

    Nu exista pensionar militar care sa nu-si aminteasca ce spunea si cum „lupta” Ciuca in urma cu cativa ani, pentru eliminarea discriminarilor din sistemul militar de pensii.
    Cu toate ca a a existat suspiciunea ca in sptele ordonantelor nedrepte date de Ciolos, Tudose si Vasilescu, OUG 57, 59 si a altor acte normative nefavorabile pensionarilor militari,se afla el, Ciuca, declaratiile lui de atunci, ne-au adus sperante . Am sperat si acum ca, mai ales ajuns premier, o sa se ocupe si de pensiile militarilor.
    Dar Ciuca nu a facut si nu face nimic pentru pensionarii militari de la M.Ap. N., dovedind suspiciunea noastra ca este ca militar un tradator al camarazilor lui, care i-au pus arma in mana. Se vede ca in mod cert el a fost artizanul porcariilor pe care le-au facut cei de la pensii militare, a ordonantelor 57, 59, … si ca el este de partea celor care au distrus pensiile militare si le-au impartit fostilor securisti si clubului ciucalailor.
    Asa ca soarta pensiilor militare este hotarata asa cum spuneti la pct. 9
    Daca se vrea Presedinte, cam doua miloane de voturi o sa-l coste aceasta tradare.

  6. Ifrim

    Băi puscasiuc are luptătorul de sumo stofă de președinte?Să fim seioși!

  7. neacsum

    PRIMUL MINISTRU A PROPUS MINISTRULUI APARARII IN SEDINTA DE GUVERN, SA AMANE DISCUTAREA PROIECTULUI STATUTULUI CADRELOR MILITARE, PENTRU LUNA SEPTEMBRIE.