Care revoluție?

Categoria opinii

În decembrie 89 noi, românii, unii zic că singuri, alții zic că ajutați de țările civilizate, Ceaușescu zicea că sub influența dușmanilor și a agenturilor stăine, am înfăptuit oficial o revoluție, deși și aici părerile sunt împărțite, alții îi zic lovitură de stat, unii loviluție, alții îngrămdeală, în fine, fiecare cu eticheta proprie în funcție de ceea ce a făcut sau citit/auzit fiecare.

Culmea e că și cei care au participat la eveniment, ori de aceeași parte a baricadei, ori din poziții opuse, au păreri diferite despre ce s-a întâmplat. Ca la noi, la nimeni.

Una peste alta, luând de bună (așa cum ni se tot cere de doi ani încoace) și ascultând doar versiunea oficială, să zicem că a fost o revoluție.

Ia să vedem ce spune DEX ul despre revoluție: Schimbare fundamentală a valorilor, a instituțiilor politice, a structurii sociale, a conducătorilor și ideologiilor unei societăți.”

Ups! Asta am făcut noi în decembrie? Păi Iliescu, Brucan Petre Roman, Bîrlădeanu, Voican Voiculescu, Sergiu Nicolaescu, generalul Vlad, Ardeleanu, Băsescu, Boc, Orban, Năstase, urmați de toți ceilalți la nivel local, ce valori reprezentau, din ce instituții publice făcuseră parte, ce ideologie fumau? Bă ești prost? Din start, ori definiția este greșită, ori noi ne mințim singuri cu nesimțire.  

Eu nu văd  că s-ar fi întâmplat nimic din tot ce scrie la dicționar că ar fi trebuit să conțină o revoluție. Dar să zicem că nu mă pricep eu la ideologii, la filosofii, la finețuri politice.

De ce a fost ucis Ceaușescu? Să nu îmi spuneți că a fost judecat condamnat și executat că iar pun mâna pe dicționar și ne rămân definițiile în gât. Păi ce, aia a fost judecată?  A fost ucis pentru că :

  1. A înfometat poporul;
  2. A distrus economia națională;
  3. A ingrădit libertatea de expresie și de mișcare a românilor;
  4. A pus căluș presei;
  5. A ținut poporul în frig, oamenii ieșeau afară din casă ca să se încălzească la coadă la butelii;
  6. A condamnat politic opozanții;
  7. A fost dictator.

Ce vremuri de restriște. Îl ascultam pe Virgil Ogășanu acum câteva zile la un post tv cum povestea cum și-a luat el primul Volkwagen prin 70 parcă, second hand din Germania cu banii economisiți din diurnă după ce a mâncat un turneu întreg doar conserve și pâine uscată adusă de acasă. Patru sute  de mărci l-a costat. L-a adus cu trenul acasă. Virgileeee, ai fost un norocos taică!  Cu 400 de euro acuma nu iti cumperi nici cauciucurile, cat despre trenuri, nepoții noștri o să le mai vadă doar în poze sau filme de epocă.

Dar ca să vedem ce s-a schimbat, în afară de ideologie față de momentul Ceaușescu.

  1. Foamete. Avem, nu ne putem plânge. Pe toate posturile tv ni se arată spectrul foametei care ne paște, vedem cum ard din senin câmpurile, culmea doar cele cultivate cu grâu. Ne plâng televiziunile de milă, au auzit ei, ăștia de la CNN că următoarea plagă este încălzirea globală care duce la foamete;
  2. Distrugerea economiei naționale: Obiectiv îndeplinit. Dacă Ceaușescu a distrus-o, cei care l-au urmat i-au desăvârșit opera, ca să vadă toate generațiile care vor urma ce a făcut criminalul. Să nu uiți Darie ! Noroc ca nu prea a mai rămas nimic de distrus așa că va urma o perioadă de ”relaxare economică”;
  3. Libertatea de mișcare. Ce nu a reușit nici Ceaușescu, care ne-a îngrădit doar plimbările afară, au reușit urmașii lui care nici la serviciu sau în vizită la părinți nu ne mai lasă. Și să nu creadă cineva că a scăpat, din toamnă, revenim la programul de ”iarnă”.
  4. Sugrumarea libertății de exprimare. Ei da, pe atunci îți era frică să vorbești liber la telefon, puteai fi ascultat, și la scrumierele din tren fumai în liniște, să nu te asculte ”tovarășul”. Acuma avem Facebook, Tik-tok, telefonie mobilă, Whatsapp, acuma nu te mai interesează dacă ești ascultat, sunt chiar folositori tovarășii, îți poți întreba telecomanda de la mașină ce a zis nevastă -ta să iei din piață, că îți spun băieții. Acuma ai voie sa vorbesti dar degeaba, ca oricum nu te asculta decat ei și te blocheaza cand vor ei. Acuma vorbesti la telefon si cand nu vrei.
  5. Înghețul. E adevărat până acuma a mai fost cum a mai fost dar de acuma ce se întâmpla doar la București, va fi în toată țara, grație politicii ”înțelepte” a guvernului. Vom îngheța simultan și în mod egal de la ăl cu țâța-n gură pân la ăl cu barba sură, pentru că electricitatea s-a scumpit iar gazele se dau ”amărâților” care ne-au luat și aurul și pădurile și pămnturile, cum se dădea benzina înainte. Înainte nu puteai să aprinzi un reșeu, un bec, că te amendau, acuma ai voie dar cine își mai permite?
  6. Condamnările politice. Păi ce s-a schimbat ? Criminalii, violatorii, hoții, traficanții de țigări, armament, carne vie, se plimbă în voie, se scaldă în bani iar magistrații ne prezită la tv filme de prost gust cu politicieni încătușați care apoi sunt eliberați si ”scăpați”. Așa e Ghiță?
  7. A fost un dictator. E adevărat, acuma nu mai avem dictatori, avem președinți ”jucători”, guverne militarizate, ISU dotat cu mijloace de impunere a forței, acuma suntem ”consultați” la orice măsură sau lege care a fost promulgată. Este adevărat că și noi am devenit mai ”permisivi” nici nu ne mai interesează, parcă suntem anesteziați.  Privim cum suntem ”operați” de parcă nu ar fi vorba de noi.

Așa că întreb și eu ca prostu, care revoluție ?

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

18 Raspunsuri la Care revoluție?

  1. anominum

    Domnule,
    Vesticii au defaimat si infierat mereu politica comunista, lansata in unele din tarile lumii, acolo unde a avut priza asemenea prostie, de puterea „Sovietica”
    Problema este ca, in Rusia si in oricare din tarile foste comuniste, politica comunista cu tot ce presupune ea, nationalizari, confiscari, deposedarea cetatenilor de bunurile lor, colectivizare si.. si apoi atrocitatile pe scara larga, savarsite impotriva cetatenilor, nu ar fi fost posibile fara existenta si actiunea violenta politiilor politice, KGB,…. si la noi Securitatea.
    Desigur, aceste institutii de forta au fost infiintate de „revolutionari”(la noi de KGB) si un timp ele s-au aflat sub controlul acestora. Insa in scurt timp aceste institutii au fost confiscate de personajele care au ajuns la conducerea statelor comuniste si au actionat conform ordinelor acestora, pentru asuprirea, terorizarea cetatenilorsi eliminarea adversarilor politici.
    Astfel, ce putere avea in Romania comunista un membru PCR,in raport cu un securist. Ce putea sa faca o „organizatie de baza” a PCR, fata de un securist.
    Si ce putea sa faca in Romania Ceausista, Partidul Comunist, in raport cu trupele de securitate. Congresele, Conferintele erau organizate si desfasurate conform celor stabilite de securitate. Hotararile luate acolo, erau stabilite de securitate. PCR nu putea sa faca nimic, nu putea hotara nimic. Totul in activitatea PCR era o mascarada pusa la cale de securitate si conducatorul lor.
    Concluzia este ca, desi vesticii blamau si infierau comunismul si comunistii, in realitate partidele comuniste nu conduceau nimic, ele erau formate niste oameni care aveau rol de marionete si care jucau la sedintele de partid, adunarile, conferintele si congresele lor roluri de comedianti,fara vointa si importanta. Lumea „comunista ” a fost condusa si se afla la cheremul serviciilor secrete, la noi a securistilor.
    La revolutie principalele lozinci au fost „jos Ceausescu” si „jos securitatea”
    Daca Ceausescu a disparut, nu acelasi lucru se poate spune despre securitate.
    Tarile democratice au fost entuziasmate cand in Romania „comunismul” a cazut si au sprijinit parcursul ei democratic. Pluralism politic, alegeri librere, restituirea averilor, conducere democratica..
    Dar nimeni nu a pus problema ce s-a intamplat cu organul de forta care era omniprezent in viata romanilor.
    Si daca securitatea era infiltrata pana la „revolutie „peste tot, in industrie comert, educatie, sanatate,armata, viata sociala,familie, cultura,peste tot, ce s-a intamplat cu aceasta forta.
    Unde si cum s-au evaporat securistii, informatorii colaboratorii, ce au facut ei in anii post comunism si ce fac acum?
    Ca vedem cum cineva ne vinde ne subjuga si ne distruge ca popor si tara. Si ne distruge si copiii si traditia si obiceiurile si cultura si arta.
    Oare cine?

  2. neacsum

    @Anominum,
    Cred ca ai o imagine intoarsa privind rolul celor doua puteri.
    1. Organele de securitate erau bratul inarmat, nu organul de decizie.
    2. Un securist nu putea aresta un comunist fara ca acesta sa fie judecat in organizatia de partid.
    3. Securistii nu se puteau atinge de maharii din partid decat cu avizul organului superior de partid, oricate probe aveau.
    4. In schimb BOB-urile din interiorul organelor de securitate puteau decide pedepsirea sau chiar trimiterea in judecata sau cercetarea unu securist.
    5. secretarii de partid erau mai intai schimbati din functiile de partid si eventual maziliti, foarte rar judecati. Securistii daca greseau erau pedpsiti de partid si daca nu aveau functii de partid pedepsiti si administrativ sau juridic.
    6. Chiar la Revolutie, Vlad s-a pus la dispozitia lui Iliescu si nu invers.
    Dupa 89, au ramas in picioare si unii si altii, si se sprijina sau injura reciproc, insa foarte rar se merge mai departe. Copii sefilor nostrii sunt sefii copiilor nostri.

  3. S-a stiut de la adoptarea L 153/2017 ca nu este sustenabila si ca va dezavantaja pe militari si politisti!!!! Legea 153/2017 a fost adoptata cu dedicatie doar pentru clientela politica, adica pentru o anumită categorie de bugetari: cadrele medicale, magistrati, a celor din subordinea guvernului ca DSVSA si DSP, APIA, AFIR!!!!! PSD a creat L OUG 59/2017 si pentru a se gasi o metoda de a se putea realiza finanțarea salarizarii uriașe a clientelei politice, procedând la plafonarea pensiilor la nivelul mediei salariilor brute la 65% si nete la 85%, plafonarea si evaporarea la bugetul a SOSP sau OMM, a pensiei suplimentare si a procentului peste 25 ani vechime, precum si abrogarea îndemnizațiilor la trecerea in rezerva si abrogarea actualizarii pensiilor militare!!! Nu stiu cum la sedinta la care a participat tanti Olguța Vasilescu, zisa Vipera Rosie au uitat toti RAUL creat de OUG 59/2017 si L 153/2017 marca PSD, cica pentru inlaturarea inechitatilor din sistemul public de pensii si salarii!!!! Daca veti citi preambulul atat a OUG 58/2017 cat si al L 153/2017 veti constata ca aceste acte normative au fost elaborate si adoptate pentru inlaturarea inechitatilor, un pretext bun pentru sporirea veniturilor bugetarilor care fac parte din clientela politica privelegiata!!!!

  4. S-a stiut de la adoptarea L 153/2017 ca nu este sustenabila si ca va dezavantaja pe militari si politisti!!!! Legea 153/2017 a fost adoptata cu dedicatie doar pentru clientela politica, adica pentru o anumită categorie de bugetari: cadrele medicale, magistrati, a celor din subordinea guvernului ca DSVSA si DSP, APIA, AFIR!!!!! PSD a creat L OUG 59/2017 si pentru a se gasi o metoda de a se putea realiza finanțarea salarizarii uriașe a clientelei politice, procedând la plafonarea pensiilor la nivelul mediei salariilor brute la 65% si nete la 85%, plafonarea si evaporarea la bugetul a SOSP sau OMM, a pensiei suplimentare si a procentului peste 25 ani vechime, precum si abrogarea îndemnizațiilor la trecerea in rezerva si abrogarea actualizarii pensiilor militare!!! Nu stiu cum la sedinta la care a participat tanti Olguța Vasilescu, zisa Vipera Rosie au uitat toti RAUL creat de OUG 59/2017 si L 153/2017 marca PSD, cica pentru inlaturarea inechitatilor din sistemul public de pensii si salarii!!!! Daca veti citi preambulul atat a OUG 58/2017 cat si al L 153/2017 veti constata ca aceste acte normative au fost elaborate si adoptate pentru inlaturarea inechitatilor, un pretext bun pentru sporirea veniturilor bugetarilor care fac parte din clientela politica privelegiata!!!!

  5. anominum

    Domnule,
    Sustinerea dv-stra privind imaginea mea „intoarsa” din cele spuse de mine, in domeniul rolului celor doua foste puteri, in Romania comunista, PCR si securitatea, coincide cu perceptia vestica despre comunism. Ei, vesticii, America si-au imaginat mereu comunismul ca un adversar malefic, rapace si satanic. Dar nu au inteles nicicand ca in esenta „comunismul este doar o teorie, comunismul reprezinta doar idei politice inerte care fara forta armata a politiei politice, in Romania a securitatii, nu ar fi insemnat nimic.
    Oricare ideologie politica fara sustinere populara, asa cum a fost comunismul, pentru a fi pusa in aplicare si a avea succes trebuie sa fie sustinuta de o forta militara capabila sa impuna asemenea idei.
    Ca urmare, comunismul,(in Romania) fara securitate, nu ar fi existat.
    Si asadar securiattea a fost forta conducatoare in Romania . PCR a fost o parodie si comunistii… mascarici.

  6. neacsum

    @Anominum,
    Dumnevoastra nu realizati sau nu vreti sa acceptati ca securitatea a fost unealta prin care regimul si-a inlaturat dusmanii de clasa. Ca au existat si incercari ale uneltei de a prelua conducerea, este adevarat si asta s-a intamplat in Decembrie 89 cand tocmai vesticii au pus la cale o schimbare de regim tocmai prin anumite elemente ale securitatii, cele pe care Pacepa le cunostea ca ~razvratite ~impotriva lui Ceausescu sau a regimului. In 89 a avut loc si o batalie intre diferite segmente ale securitatii dar si intre elemente ale PCR, iar boborul a pus botul si a facut jocul unora sau altora. De aici dezbinarea.In interiorul tuturor structurilor statului au fost unii care voiau sa ia ei puterea, altii sa il dea jos pe Ceausescu, altii sa inlaturea PCR, altii sa se orizenteze spre vest, altii sa il apere pe Ceausescu, altii sa apere partidul, unii sa se vanda vestului, altii sa apere tara (cei din urma fiind si cei mai putini). Din toate categoriile astea s-au format noile partide, dar toate avand in frunte lideri ai grupurilor de interese enumerate mai sus, fosti conducatori sau unelte ale structurilor enumerate. Asa au aparut si diferitele asocia’ii de revolutionari care se contesta unii pe altii, pentru ca voit sau nu, au sslujit sau s-au aflat cei mai multi fara sa stie, de partea unora sau altora, impuscandu-se intre ei, ca romani, nu ca revolutionari.

  7. neacsum

    @PaulPuiu&Xpert86,
    Va respect opiniile dar nu pot accepta metodele. Am spus in mai multe randuri ca pe aceasta pagina sunt bineveniti oamenii care se respecta si respecta, nu se ascund si nu se dedubleaza. Am in lista de banati o galerie de personaje care au postat sub diferite ID-uri, adrese de mail sau IP-uri. Chiar daca pierd doi comentatori in unul, va rog sa va alaturati acestora. Va doresc sanatate !

  8. Gigi

    Care revolutie? Aia a lor? A noastră în nici-un caz!!! Argumentate excelent in cuprinsul art.de fată!
    Am citit ieri pe un site despre cei care au depus Juramântul fata de patrie si popor.Din fericire omul are dreptate ce spune,dar din nefericire unii care s-au aflat in situatia asta au uitat de Juramântul depus,spun….din prea mare pacate!!!
    Citez:”Cel care a depus juramântul cu sufletul si a jurat cu mâna pe DRAPELUL ȚĂRII cu inima,acela este patriotismul”.Spuneam mai inainte,din pacate, multi au uitat,sau mai degrabă au napârlit,au ales alte cai…..mai bănoase! Păcat!

  9. neacsum

    @Gigi,
    Hai sa fim realisti, nu toti cei care depun un juramant sunt patrioti.Si nici macar cei care depun juramantul militar. A cam trecut vremea cand te infiora juramantul depus de cateva mii de oameni langa tine. Acuma juramantul se depune in grupuri mai mici si nu mai are nici incarcatura emotionala de atunci este mai mult un moment „folcloric”. Nu mai vorbesc de cele depuse de medici care se gandesc doar cati bani vor face sau judecatori care abia asteapta sa aiba pe mana dosare „grele” ca sa se scoata si ei. De juramantul parlamentarilor si ministrilor nu mai pomenesc ca imi vine greata. Asa ca …

  10. REZERVISTUL

    Scrisoarea forumului catre dulapul national a fost publicata si pe site-ul trustului de presa al MApN.http://presamil.ro/scrisoare-deschisa-catre-presedintele-romaniei/
    Mare curaj pe cel ce a publicat-o! Oricum dulapul national nu are nici o replica, ca de obicei nu-i pasa de militari!

  11. Gigi

    @neacsum Foarte adevarat! Unii nici nu ies din sala unde la depus si îl incalca fara nici un fel de remușcare!

  12. neacsum

    @REZERVISTUL,
    Ungurii sunt prosti, astia habar nu au de articolul 5.Pai ce nevoie au de arnmata daca faci parte din NATO? De ce sa iti formezi armata, sa iti instruiesti oamenii, sa ii echipezi, sa ii dotezi sa iti dezvolti industria de aparare, cand uite faci cateva comandamente „NATO” niste baze militare straine, inviti cateva mii de militari straini, ii tii pe cheltuiala ta, ii rotesti periodic, si cand te ataca cineva ii arati curul gol ? In plus te costa mult mai scump sa iti intretii propria armata decat pe cei cu pretentie de armata NATO.Scump cumperi, scump platesti, suntem prea saraci sa ne permitem preturi mici nu ?

  13. neacsum

    @REZERVISTUL,
    Pai ce , e nevoie de curaj sa il pupi in cur pe presedinte pretinzand ca il ataci ? Din excelenta voastra si carmaci ager, nu l-au scos. Scrisoare ticluita de lingai prin care nu se revendica nimic. Imi poti spune ce solicita aceasta scrisoare?

  14. neacsum

    @PaulPuiu
    Daca doriti sa comentati sub mai multe ID-uri, sau id-uri false, mergeti pe paginile ai caror administratori isi spun „ursul brun”, „cucuveaua mov” „mos Craciun”, „carnatul afumat” sau mai stiu eu cum. Nu v-am reprosat comentariile ci lipsa de respect fata de cineva care scrie cu nume si prenume si nu isi ascunde identitatea. Daca nu puteti sa va dati numele prenumele reale macar postati sub un singur ID. Oamenii cu mai multe fete nu sunt bineveniti aici.

  15. Sergiu

    D-le colonel, nu va ingrijorati pentru foamete si frig. Domnul cu articolul https://trenduri.blogspot.com/2022/07/va-veti-inrola-pentru-ucraina.html da o posibila data de plimbare a fortelor armate romano-polone in Ucraina dupa alegerile din USAndia – prin noiembrie. Cu siguranta un razboi va sterge toate grijile foamei, frigului si luxului drepturilor – le va sterge cu toporul. Combinat cu ideea d-lui Cristoiu, care sustine ca politica romana e dirijata spre stictul scop al lui werner – slujba calduta in NATO – si cu vestea ca Ucraina a decretat mobilizarea tuturor barbatilor pana in 70 de ani (de ce nu si cei de 10 ani?!), viitorul tarii aurit imi pare. D-le colonel, sugestia mea este sa impliniti urgent 75 de ani si sa ne lasati pe noi, tinereii de 40-50 de ani (ultima generatie de rezervisti care au mai pus mana pe-o arma) sa ne ocupam de rusi – in dulcele stil ucrainian, bineinteles. Daca il duce capul, tov. general-prim-ministru Ciuca il va aminti pe Antonescu si ne va ordona sa trecem Prutul sa-i ajutam pe fratii nostri basarabeni care, in treacat fie spus, nu ne vor in proportie de 70% prin zona. Desi asta il poate strica cu izraelienii – de, nu vorbim de bine de „sustinatori” ai national-socialismului decat daca-s ucraineni.

  16. neacsum

    @Sergiu,
    Multumesc pentru grija. Inrolarea celor de 70 de ani este valabila in Ucraina. Si pot paria ca vor fi inrolati multi romani (din Ucraina). In ceea ce priveste trecerea Prutului de catre armata romana pentru a „ajuta” mentinerea Ucrainei in propriile granite, deci cu pamant romanesc inclus, nu m-ar mira, unde merge mia, merge si suta.

  17. REZERVISTUL

    Discursul lui victor orban de la tusnad.Ii vedeti pe dulapul national sau pe caramida transpirata tinind un asemenea discurs?!?! https://www.cristoiublog.ro/discursul-lui-viktor-orban-la-universitatea-de-vara-si-tabara-studenteasca-de-la-baile-tusnad/