Destinanație: SARANDE Partea I, de ce Sarande

Categoria Magazin, Social

Până la urmă, deși am zis că albanezii ”s-au tâmpit”, având deja rezervarea făcută, m-am ”tâmpit” și eu,  am  mers în concediu în Albania. Tot în Albania îmi programasem concediu și anul trecut, la Ksamir, dar nu m-a lăsat covrigul. Anul acesta am ales Sarande și am plecat. Plecând din Craiova ai două variante la concurență,  una prin Calafat- Sofia-Thessaloniki-Ioannina-Sarande, de 906 km, aprovimativ 12 ore de mers, sau Craiova-Severin-Negotin, Nis, Kumanovo-Skopje, Elbasan, Girokaster-Sarande, o ruta mai lungă, dar mai interesantă. Eu am preferat ruta a doua pentru că am vrut să evit Bulgaria sau Kosovo, dar mai ales pentru că am vrut să fac o escală în Ohrid, oras macedonean pe malul lacului cu acelasi nume, considerat ”marea macedonenilor” dar si orasul perlelor.

Cum am ajuns în Ohrid seara și am plecat spre Sarande la  prânz a doua zi, am apucat să văd doar o parte din ”litoralul” lacului și bineînțeles magazinele și bazarul din Ohrid. În Ohrid mai toate preturile pleacă de la 60 de dinari, adică 10 euro. Legat de traseul prin Macedonia, trebuie reținut că în Macedonia taxa de autostradă  autostrada se plătește la trecerea  prin marginea   fiecarui oraș aproape, chiar dacă e aceeași autostradă, deci cam de 6-7 ori, câte 40 de dinari de punct de trecere, sau 1 euro, dacă nu ai dinari, deși  un euro înseamnă 60, nu 40 de dinari.  De aceea e recomandat ca la intrarea pe autostradă, dacă nu ai dinari și platești în euro, să ai un 5 euro si să ceri restul în dinari, ca să plătești mai puțin la următoarele.

Ohridul ca oraș e o localitate turistică, în afară de magazine nu ai ce vedea. Atenție la rezervare de spațiu de cazare, dacă cineva vrea să rămână o noapte sau mai multe zile.

În funcție de pretenții sau finanțe, puteți alege un hotel,  sau ”apartments” care practic sunt apartamente în blocuri de locuințe, transformate în locuri de cazare de proprietari, amenajate ”turistic” după posibilitățile proprietarlui,  greu de găsit printre blocuri și străduțe,  unele din ele având o adresă trecută pe Site-ul de prezentare și alta reală, pentru că de multe ori, intrarea în apartamente se face pe străduțe și alei nespecificate sau greu de găsit chiar și cu Waze.  Foarte greu cu parcarea, localitatea e foarte aglomerată, dar cu răbdare se rezolvă.

Populația, vănzătorii din magazine, cunosc limba engleză, bineînțeles limba sîrbă, mai puțin italiana, aproape deloc franceza, însă limbajul mâinilor merge uneori.

De la Ohrid, am purces a două zi către Sarande prin Elbasan, Fier, Tepelene,  Gjirokaster,  deși era o rută prin Pogradet-Korce, pentru a revedea Zona de responsabilitate a Detașamentului ” Sf Gheorghe” de acum 25 de ani.

Nu e un secret faptul că am sperat și făcut toate eforturile alături de prietenul Eugen Predatu pentru a organiza aniversarea  unui sfert de secol de la participarea armatei române la misiunea Alba în Albania dar cu toate promisiunile ex-ministrului  MApN   că va sprijini activitatea și ”ofertele” de participare ale unor ex-participanți la misiune, doar 3 dintre ei au venit să revadă fostul comandament al detașamentului românesc, eu,   Eugen Predatu și doctorul Manea Alexandru. A existat intenția de a organiza chiar un mic eveniment prin Ambasada României în Albania, agreată de E.S domnul  Ambasador Octavian Șerban care și-a oferit sprijinul, dar pentru 3 surcele nu s-a meritat să aprindă 3 lulele.

Dacă MApN a tratat cu spatele aniversarea, de ce să le facă treaba Externele ?  Este de apreciat însă intenția și disponibilitatea Ambasadei.

Revenind la tința călătoriei, am ajuns în Sarande seara. A urmat cazarea și … promenada. Trebuie să recunosc că  dacă Albania merită cutreierată ziua, pentru a te bucura de drumurile aproape perfecte în proporție de 90%, imaginile munților stâncoși, culturile de măslini, sau citrice,  Sarande merită văzut seara.

Viața în Sarande începe după ora 19, spre deosebire de Ohrid unde la ora 21 se trag obloanele.

Magazinele în Sarande vând articole  de promovare turistică, fructe de toate felurile, miere, pește și nelipsitele fructe de mare, ulei de măsline și măsline, toate proaspete și netămâiate.

Prețurile sunt convenabile cam la nivelul celor de acasă, dar nu garantez că vor rămâne așa în viitorii ani. Prevăd un interes din ce în ce mai mare al turiștilor din țările vecine și chiar  cei mai îndepărtați către stațiunile de pe riviera albaneză și odată cu acest interes, deci cu cererea, vor crește și prețurile. Așa că cei care vor să mai prindă un sejur convenabil să se grăbească.

O cameră la un hotel de 3 stele, cu servicii mai mult decât mulțumitoare, curățenie,  lenjerie pat/baie schimbată zilnic, mic dejun copios și diversificat inclus, costă 40 de euro/noapte. Prețurile la restaurante sunt convenabile, două persoane pot consuma românește mâncare cu berea aferentă cu  15-maxim 20 euro, personalul este amabil, deocamdată nu li s-a suit la cap.  

Plaja în Sarande însă lasă de dorit pentru cei care vor nisip și șezlonguri,  seamănă cu cea din Thassos de pe partea  muntoasă, apă curată, limpede, cristal, dar pietre în apă și pe plajă, în cea mai mare parte. De fapt cam toate stațiunile de pe zona Sud-Est de la Vlore în jos duc lipsă de nisip. Sunt și plaje ”asezonate” cu nisip în această zonă, dar răzlețe, aparținând unor hoteluri care au investit în nisip. Cine vrea nisip însă în Albania,  să meargă la nord de Durres. Dar despre asta mai târziu.

În Albania, un euro se schimbă la 116 Lek adică lei. Ca o curiozitate, sunt 3 țări în Europa, care au ca monedă națională Leul, Romania, Bulgaria (leva) și Albania (lek)

Acestea sunt motivele pentru care am ales Sarande. Urmează alte informații despre viața în Albania, corupția în Albania, rrmânii din Albania.  

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

4 Raspunsuri la Destinanație: SARANDE Partea I, de ce Sarande

  1. Nicu

    Domnule colonel, absolut întâmplător am ajuns acum câteva zile în Albania.
    Plecați prin Serbia, Bosnia Herțegovina, Croația,Muntenegru.
    Plus Macedonia, Kosovo și Bulgaria .
    Toți își venerează trecutul.
    Albanezii joacă tare. Și în Macedonia, în Kosovo se știe, în Bosnia . Skanderbeg are statuie in Pristina.
    Unde nu mai sunt ortodocși.Mai rezistă câțiva la Gracanica.
    La Prirzen erau polonezii din KFOR.
    Superb traseul de la Elbasan la Ohrid și Skopje.
    Se construiește în draci peste tot, mută munții din loc. Numai la noi nu se poate.
    Am rămas coada- cozilor. Noi și Bulgaria.
    Să dea Domnul să fie liniște în Balcani. Aparent lucrurile ar fi în matca normală.
    Dar sunt încă rani vechi nevindecate.

  2. Nicu

    La Tirana, deși era weekend și era ora 18 ( oră 19 la noi ) se turna beton , de parcă era luni la prima oră.
    Centrul Tiranei este complet refăcut dar clădirile noi sunt de un kitsch fără egal.
    Mult mai frumos la Korce, un cochet oraș de munte, rămas așa cum a fost în partea veche- orașul vechi .Am servit prânzul la o pensiune unde soția patronului este moldoveancă din Suceava, doamna Gabi.
    Oameni deschiși, primitori.Am avut o ghidă super.

  3. Sergiu

    „Se construiește în draci peste tot, mută munții din loc. Numai la noi nu se poate.” – d-le Nicu, e efect secundar al celei mai mari baze usandeze din Balcani (si din Europa). Albania e actor neglijabil, dar baza usandeza si drumuri care sa treaca rapid din Albania – Bulgaria – Romania – Basarabia… Rusia sunt de dorit. Intrebare: de ce credeti ca exista autostrazi – care chiar sa fie autostrazi – doar dincolo de Dunare? Tactic vorbind. Cand vor avea unii interes, vom vedea si la noi autostrazi. La noi momentan vedem doar preturi mici la wifi/internet – semn ca activitatea satelitilor e buna.
    D-l Marga vorbeste de recuperarea teritoriilor de la ucraineni. Lumea s-a-mpartit intre cei care il insulta (inutil) pe d-l Marga si cei care il apara. Nu aud pe nimeni vorbind despre (un posibil) mar otravit: daca noi am recupera teritorii de la ucrainieni, poate si altii vor cere teritorii de la noi – in baza aceluiasi proces? Un nene arunca o piatra-n balta si-o tara alearga ca innecata s-o scoata… fara sa ia in calcul situatia macro. Traiasca Romania, traiasca Tricolorul,traiasca Alma Venus – Maria sa Poporul. Cat s-o mai putea.

  4. REZERVISTUL

    Articolul merita citit, coincidentele cu ce s-a intimplat in Romania sunt pur intimplatoare!https://trenduri.blogspot.com/2022/09/cum-functioneaza-revolutia-colorata.html