Despre corupția din armată

Categoria Despre Armata

Spitalele militare

Recent un nou caz de corupție a fost prezentat populației. Este vorba de cazul medicului de la secția Chirurgie II de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila București. Ce interesant, înainte când nu se dădea șpagă, se numea Spitalul Militar Ceantral. De când a intrat în ”circuitul șpăgii  publice” a devenit ”UNIVERSITAR DE URGENȚĂ.”Altfel ne vede lumea acuma nu ? După cum se va vedea, urgența este echivalentă cu șpaga.

Nu mai dau detalii aflate deja la dispoziția publicului, nu mai reiau cele spuse. Nici nu aș fi abordat subiectul, dacă nu ar fi apărut în „Observatorul Militar”, oficios al MApN,   un articol al redactorului șef, în care în titlu se pune întrebarea ” când vor deveni spitalele militare cu adevărat militare? ” Aparent întrebarea, cât și subiectul abordat, în care este inclus și cazul șefului de secție, sunt binevenite sau bineintenționate. Aparent doar. Căci în mod normal, întrebarea ar fi trebuit să fie ”când vor REDEVENI spitalele militare ale militarilor”, pentru că  înainte de 89 acestea erau cu adevărat ale militarilor și membrilor familiilor lor chiar dacă mai apucau să beneficieze de ele și unii artiști. Tot aparență este si grija Observatorului Militar care aparent ar face dizidență la politica ministerului, față de militari, pentru că de fapt articolul se vrea o batistă pusă pe țambal, un mesaj către cititori, care să le arate că ” uite, conducerea MApN prin ziarul său ia atitudine, înfierează cu mânie proletară cazul de corupţie în armată și vrea să acorde spitalului statutul de spital militar”. Așa se linistește boborul, așa se calmează spiritele și se cântă ”stingerea”. Drumul spre iad e pavat cu ”bune intenții”.  Mulți au apreciat articolul și l-au distribuit. Pe mine nu m-a păcălit.

 Nu m-a păcălit pentru că eu știu că cei din conducerea ziarului și a ministerului, cunosc de mult problemele cu spitalele militare, și anume că:

  1. Există corupție, se dă șpagă, se fac internări cu dedicație;
  2. Personalul medical fie că este cadru militar, fie că nu, dar în mare proporție nu, nu mai acordă atenție colegilor militari decât dacă dă telefon cineva, militarul a devenit persona non grata în spitalele militare;
  3. Peste 60 % din pacienți sunt civili care nu numai că nu au nimic în comun cu armata, dar mai și comentează pe diferite pagini sau pe stradă că ”militarii au salarii și pensii nesimțite” și nu fac nnimic;
  4. Pacienții sunt mai mult de jumătate sub 45 de ani, pentru că politica alimentară personală sau națională este toxică. Guvernul României este cel care a introdus ”Codex Alimentarius”;
  5. Până în 89, în spitalele militare  nu se vorbea despre spagă, toată lumea știa că la ”spitalul militar” nu se solicită  mită, sau șpagă, chiar dacă mai primeau și ei câte un pachet de țigări sau o cafea. În nici un caz însă nu auzeai ca un medic să condiționeze o operație sau tratament, de o sumă de bani.
  6. Astăzi, nu mai e nicio diferență între spitalele militare și cele civile, șpaga se cere peste tot, dar din păcate condițiile de ”cazare” și numai ele au rămas în spitalele militare cam ca la nivelul anului 89.
  7. Șpaga și mita, condiționarea actului medical, abuzurile unor medici care se cred Dumnezeu pe secția lor, au început și s-au amplificat odată cu transformarea acestora în spitale deschise tuturor, și asta datorită prostului management al spitalelor, dezinteresului Direcției Medicale care neavând alte idei și nici interes pentru dotarea spitalelor militare, au dat acces la liber ”civililor” care au venit cu obiceiurile din afara sistemului medical militar de până acuma, adică cu ”autofinanțarea”, dar nu a spitalului ci a personalului medical. Nu or fi toți așa, dar teoria geamului spart funcționează;  

Ca un răspuns la întrebarea observatorului inocent aș spune că spitalele militare vor redeveni militare când cazurile de corupție și șpăgarii vor fi pedepsiți aspru și vor fi dați afară nu doar din armată ci și din sistemul medical, pentru că pentru a face locul unui ”intervenient” este pusă în pericol viața unor pacienți cu probleme grave. Dar odată cu cei care primesc șpagă trebuies scoși din spitalele militare și cei care dau șpagă, adică cei care nu sunt militari. Din câte știu eu, toate cazurile de mită din SMC au avut la mijloc civili care au dat sau li s-a cerut șpagă.  

Legat de cazul șefului de secție, lumea se întreabă cum a fost prins. Din surse bine informate pot spune că respectivul era cunoscut pentru unele ”abuzuri” el decidea cine și când e operat și își introducea pacienții prioritar. Coțofenele din copacii spitalului spun că în ziua în care a fost ridicat de procurori a dat ordin să fie scos din sala de operație un pacient programat, care avea toate avizele necesare și urma să fie operat la robot. Cu câteva minute poate chiar secunde înainte de a fi anesteziat, domnul doctor a telefonat și a ordonat ca pacientul să fie scos din sala, că intră ”un caz urgent” la operație, urgența fiind o micșorare de stomac. Poate domnul doctor, un chirurg foarte bun de altfel, între un blocaj renal și o burtă prea mare a considerat că problemele renale sunt ”mai minore”.

Dacă și cât a luat dacă a luat mită sau șpagă urmează să dovedească procurorii, dar sincer să fiu am dubii. Însă abuzul este clar și măcar pentru acest abuz merită tras de urechi.

Toate aceste aspecte sunt cunoscute, nu de azi, de cei din conducerea spitalului militar, a Direcției Medicale și a MApN și totuși continuă și vor continua, iar vina nu este doar a unui doctor ci a tuturor celor care știu și nu fac nimic pentru a îndrepta lucrurile. Parcă domnul Dîncu le spunea elevilor de la CM Breaza că vor întîlni cazuri de corupție și că idioții ajung în față.   Atâta a putut face, să îi informeze, că măsurile nu trebuie să le ia el. Dacă tot e așezat în fruntea ministerului să ne informeze cu diverse fapte de corupție, măcar să o facă corect și să ne spună cum e și cu cazul releului de la Cîrcea.

Ordin de ministru

Am mai scris și chiar am ”cobit” că în duelul dintre primarul din Cîrcea+ LIDL și MApN acesta din urmă va pierde.

Ei bine, a pierdut. De fapt nu a pierdut  că a pierdut, a pierdut pentru că s-a lăsat bătut.

Acum o săptămână pe pagina cotidianului craiovean ”Indiscret de Oltenia”apărea un răspuns dat de MApN privind diferendul dintre MApN și Primăria Cîrcea care a vândut teren din apropierea unui Radar al MApN, pentru construcția unui depozit regional LIDL. Bineînțeles prețul nu e mititel și din bani se poate înfrupta liniștită o conducere de partid cu fini și afini.TERENUL FIIND ÎN APROPIEREA UNUI OBIECTIV MILITAR DE INTERES NAȚIONAL ȘI NATO STRATEGIC, ERA OBLIGATORIU AVIZUL MApN. Numai că MApN s-a sesizat de contractul și lucrarea respectivă abia după ce lucrarea era vizibilă de pe lună. Probabil acolo se aflau reprezentanții Brigăzii din Craiova care circulă cu naveta spațială periodic pe deasupra obiectivului. Cel puțin așa reiese din răspunsul dat de MApN ziarului craiovean. Ba, mai mult, în încercarea de a se disculpa pentru reacția întărziată, MApN spune că ”nu  are  competențe  legale  în  gestionarea  sau  controlul  construcțiilor  civile”.  

Sursa ziarul ”Indiscret in Oltenia”

Ce glumă bună. Eu nu am putut vinde un pământ aflat la 30 km de graniță fără avizul MApN dar ei nu știu ce atribuțiuni au și nici nu își verifică instalațiile. Dar când ciobanul ăla din Deveselu s-a apropiat cu oile pe terenul lui de gardul bazei militare, a sărit în sus toată conducerea MApN că le pune în pericol obiectivul. De, dacă nu le dăduse și lor niște cașcaval, asta e. Probabil la Cîrcea a ajuns cașcavalul unde trebuia și s-au făcut că nu văd, până nu a făcut presa scandal.

Dar să admitem că armata e plină de orbeți și nu au văzut ce se construiește la Cîrcea  lângă radar, deși eu auzisem de construirea depozitului de acum aproape 2 ani. După ce a ”auzit” că s-a construit ceva la Cîrcea în ograda lor, cei din MApN au sesizat instanța pentru anularea construcției. Instanța a studiat cazul și tocmai când să dea o decizie, MApN propune, așa cum spune chiar onor ministerul în răspunsul dat ziarului, o înțelegere amiabilă, oferiind două soluții, deși era luată în calcul mai mult a treia, respectiv mutarea radarului, pentru că ”cu nemții nu te pui”.

În acest sens, pe data de 12.07.2022 domnul ministru Dîncu emite un ordin prin care însărcinează un locțiitor de  comandant de brigadă să încheie o tranzacție judiciară cu reprezentanții primăriei Cîrcea și LIDL pentru rezolvarea conflictului.De ce un locțiitor de comandant și nu juriștii din minister? Pentru că juriștii din minister se pot lupta și eventual câștiga numai împotriva pesionarilor militari. Aici nu s-au băgat pentru că știau că vor pierde. Și atunci au convenit să își mute radarul așa cum spune același ziar și reiese și din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Dolj.

Sursa ziarul ”Indiscret in Oltenia”

Și când toate lucrurile păreau rezolvate spre bucuria nemților de pretutindeni, Tribunalul Dolj în ședința din data de 20.09. respinge ”înțelegerea” făcută de MApN cu pârâții, dând liber procesului și stabilind un nou termen pe data de 18.10.2022.

Acuma să nu credeți că Tribunalul chiar va constata ilegalitatea construcției și va decide dărâmarea cazematei LIDL. Așa ceva nu o să se întâmple, banii au fost dați, cum ar fi acuma ca șpăgarul să ceară șpaga înapoi în instanță. Exclus!

Dar, pentru că lucrurile se îngroașă, ieri, MApN a venit cu o nouă … soluție, sau alte variante: s-a făcut rău, dur și sever domnul Dîncu, și acuma cere ori căcă, ori căcă, adică ori își dărâmă LIDL construcția ridicată ILEGAL, ori le înalță lor adică MApN, platforma pe care e instalată antena, ca să poată să ”vadă” peste construcțiile LIDL. Așadar a căzut varianta mutării radarului, pentru că au lătrat câinii.

Prima variantă este exclusă, cum am mai spus, dar cea de-a doua, cu supraînălțarea platformei pe banii LIDL  este tot șuie, pentru că :

  1. Nu anulează ilegalitatea și sperjurul comise în instanță de către primarul din Cîrcea,  care  a spus că nu știa că trebuie și avizul MApN, așa cum MApN spune că ”nu a știut”de lucrare decât după ce a luat amploare (subiectul, bineînțeles). Dar minciuna are picioare scurte, pentru că undeva prin 2020, același primar din Cîrcea trimitea un investitor la MApN să ia avizul pentru înființarea unei pepiniere pomicole tot pe lângă radar. Acolo a știut, dar la LIDL nu. Cașcavalul, bată-l vina, i-a luat vederea.
  2. Dacă se va accepta, chiar și în instanță, noua înțelegere, MApN nu trebuie să dea avizul, pentru că construcția chiar împiedică funcționarea radarului și legea nu prevede ca variantă mutarea sau modificarea construcțiilor sau utilităților militare de dragul profitului unor privați sau corupți.Legea spune că este interzisă orice lucrare care pune în pericol desfășurarea activităților specifice obiectivelor militare iar avizul se dă numai pentru lucrările care nu periclitează activitășile din obiectivele militare. Deci oricum ar da-o, MApN nu poate da avizul și nu poate accepta construcția, pentru că a declarat singură că construcția împiedică activitatea normală a radarului.  Acceptând, cu atât mai mult propunând acest troc, conducerea ministerului nu numai că îți bate joc de instituția militară, dar acceptă și încurajează corupția și abuzurile. Având deja un precedent, de acuma toți ”investitorii” vor trece peste avizul MApN mituind autoritățile și având în instanță un precedent beton.

De aia spun eu că atât articolul cu spitalul cât și variantele propuse de MApN cu depozitul LIDL de lângă Craiova nu sunt altceva decât dovada faptului că conducerea MApN chiar dacă cunoaște ori se face că nu știe și se pretinde luată prin surprindere,  ori ambalează ciocolata în staniol.

 În ceea ce privește spitalul, așa cum a fost dat în circuitul civil, tot așa să fie trecut înapoi strict pentru militari și familiile lor, FĂRĂ EXCEPȚII. Parcă văd că ne bagă Iohannis în război și nu o să aibă loc militarii răniți în spitale, de cocalari cu lanț de aur la gât.

PS: Sper să nu creadă cineva că doar aici s-a manifestat corupție în armată. Doamne Ferește. Armata e polivalentă, multifuncțională și superdotată. Ar fi păcat să se manifeste fenomene izolate. Dacă ar intra cineva pe ordinele privind transferurile sau cedarile de terenuri ale Armatei, ar constat că Cioflină a făcut pușcărie de pomană. De examenele din institutele de învățământ nu mai vorbesc, sunt deja date exemplu. Așa e nea Vasile ?

https://www.libertatea.ro/stiri/florin-savulescu-spitalul-militar-ridicat-de-procurori-4280359

https://www.indiscret.ro/2022/09/16/exclusiv-mapn-ul-recunoaste-ca-s-a-predat-de-frica-sa-nu-moara-cu-dreptate-n-mana/

https://www.indiscret.ro/2022/09/14/ministerul-apararii-nationale-s-a-predat-nemtilor-de-la-lidl/

https://portal.just.ro/63/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=6300000000283090&id_inst=63

https://www.libertatea.ro/stiri/documente-o-livada-a-avut-nevoie-de-avizul-mapn-in-zona-radarului-nato-de-la-carcea-depozitul-lidl-de-230-000-de-mp-si-de-20-metri-inaltime-nu-4287377

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

12 Raspunsuri la Despre corupția din armată

  1. Icleanu Dragos

    Spitalele militare nu pot consultă/trata numai militari din mai multe motive:1.In legea sănătății este prevăzut că asistenta medicala este nediscriminatorie acordandu_se tuturor cetatenilor care se prezinta în unitățile spitalicești.In al doilea rând dacă ar deservi numai militarii ar fi discriminare între cetățeni civili și cei de profesie militari.In al treilea rând,nu se justifică in timp de pace atâtea spitale militare,daca ar fi numai pt militari,pt că nu sunt eficiente economic.Nr pacienților militari fiind sub 15% anual din totalul pacienților,asa știu eu. In al patrulea rând, nu ar fi medici că neavând renume, medicii ar evita sa se incadreze la un spital care nu are pacienți.

  2. Dan Anghelescu

    Neică Mărine, cum nu vrei matale să apreciezi deschiderea-total dezinteresată, sunt sigur- din partea M.Ap.N., față de investitorii străini!!! 😂🤣😂🤣

  3. Mateias

    Remilitarizarea spitalelor militare a început de prin 2015 şi a însemnat doar inventarea unor funcţii ilogic şi inutil de mari, în momentul de faţă oricare spital militar având la partea administrativă funcţii de colonel mai multe decât într-un comandament de divizie. Şi asta fără să le socotim pe cele de medici. Mai mult, toţi medicii militari au ales să fie salarizaţi conform prevederilor salariale pentru medicii civili şi nu conform funcţiei militare. E normal, salariile de medici sunt mai mari şi automat conduc la pensiii MILITARE mai mari de 15000. La Cârcea se va înălţa clădirea radarului indiferent de decizia instanţei. E vreo problemă dacă autorizaţia de construire se anulează? Nuuu, nici o problemă, se obţine rapid alta cu aviz favorabil acum de la MApN-pentru că nu mai încurcă undele. Mai ales că toate terenurile din raza de avizare, până acum agricole, sunt deja în proprietatea unor politicieni locali care deja îşi freacă mâinile în aşteptarea milioanelor de euro beneficiu.

  4. y

    Doar vârful icebergului.
    Un „medic-militar” calic, lacom și arogant, căruia a trebuit să i se reamintească că din vasta lui experiență specifică, trebuie să sheruiască la stăpâni. A transformat haina militară întro cârpă fără însemnătate, iar pata aruncată pe obrazul armatei, nu va putea fi ștearsă curând.
    Doar vârful…

  5. neacsum

    @Mateias,
    „Militarizarea descrisa de tine a deschis larg usa corup’iei, spagii si miserupismului. Medicii au inceput sa alerge dup[ func’ii si grade, fie administrative fie medicale, ca sa le obtina aveau nevoie de sprijin, politic sau militar, pentru a obtine acest sprijin trebuia sa unga anumite roti de partid sau ministeriale. pentru aobtinerea acestor func’ii, sau dupa obtinerea posturilor „binefacatorii” trebuiau recompensati sai stimulati. Cum salariul era dranmuit acasa de ” seful de stat major”, trebuiau folosite „surse” externe si nu doar pentru binefacatori ci si pentru „micile placeri” personale, asa ca domnii apeleaza la dijma, spaga, mita, comitand abuzuri su acoperirea celor care i-au ajutat sa parvina. Stiindu-se protejati de binefdacatori, mergeau inainte chiar daca erau atentionati de colegi sau sefi ca sar calul. Li se parea ca calul pe care sunt suiti sunt cei mai mari. Unii au constatat ca totusi sunt si cai mai mari, fie ai celor care vor sa le ia saua fie ai celor care au fost calcati in picioare. Uneori, o 3-4 lipitani costa mai mult decat un pur sange.
    In ceea ce priveste radarul, este clar ca Tribunalul isi va spala fata dand o decizie pur administrativa, anuland un act, dar doar un act, care va fi inlocuit de alt act de data asta cu avizul MApN, pentru ca se va constata ca cladirile LIDL nu afecteaza radarul. Ce mare lucru. Tot jocul asta cu uite avizul nu e avizul si straduinta MApN de a „cauta si oferii solutii” pute urat dar a intrat covrigul in MApN au toti nasurile infunddate.

  6. neacsum

    @Icleanu,
    Am spus deja, cine a facut legea, o poate modifica.
    1. Avand in vedere situatia militara de la granitele tarii, de care tot fac atata caz guvernantii cand ne baga pumnul pe gat si cresc preturile, se poate modifica legea si sa lase spitalele militar pentru cei care sunt militari.
    2. Daca spitalele militare ar fi doar pentru militari, asa cum exista si cluburi exclusiviste, sau alte servicii exclusiviste, fara a fi categorisite discriminatorii, mailitarii ar reveni la spitalele militare. Acuma, din cauza spagilor pe care le dau civilii ca sa intre in spitalele militare, si faptului ca trebuie sa se programeze cu luni de zile inainte din lipsa de locuri, militarii( in special cei in rezerva si ratragere) apeleaza la privati. In plus, sunt foarte rare cazurile de membri ai familiilor militarilor.
    3. Numarul pacientilor militari este mic tocmai pentru ca civilii intra cu spaga si nu mai e loc pentru cei care considera ca fiind militari nu trebuie sau nu pot sa dea spaga.
    4. Ceea ce nu stiu insa cei care dau bani sa intre in spitalele militare, este ca acestea nu mai sunt ce erau candva, nu mai gasesti aici medicii cei mai buni ca alta data. Si aici au inceput sa intre medici care nu sunt militari, sunt activati la incadrare, nu mai avem militari medici, avem medici militarizati. Acestia intra in spitalele militare pentru sporuri, pentru o ipotetica protectie a sistemului, dar aleg salarizarea pe sistem civil, insa pensia militara pentru ca au posibilitatea sa isi umple ultimele luni de activitate cu garzi si alte posibilitati de umflare a pensiei. Deci, totul pleaca de la goana dupa bani, nu datoria fata de pacient.
    DAR, REPET MAI SUNT SI EXCEPTII, ATAT PRINTRE MEDICI CAT SI PRINTRE SPITALE, IN FUNCTIE DE CARACTERUL MEDICULUI SAU AL CELUI CARE CONDUCE SPITALUL.

  7. Xman

    Un coordonator de doctorat care accepta tot felul de grozavii prin teze poate fi suspectat de corupție?Corupție care prin plata „doctorului” cu 15% este transferata înspre plătitorii de taxe și impozite,închizând astfel lanțul slăbiciunilor. Prins cu rata în gura,”doctorul”,totuși are tupeul sa-i administreze pe plătitorii amintiti,neezitand sa-i mai sărăceasca putin prin parafarea vânzarii subevaluate a Mintiei,iar noi așteptăm facerea dreptatii de la o asemenea personalitate…Vae Victis!Cuantificati aceasta poveste spre alte circa 100,000 de alte „personalități” și veți vedea aisbergului în întreaga lui măreție!!!

  8. Sergiu

    D-le colonel, daca ne baga Werner-cap-de-lemn in razboi, abia astept sa-l vad cum alearga in fata noastra fluturand un drapel – sau paltonul, dupa caz – ca sa ne incurajeze, acum, ma intreb, si impotriva cui. Eu unul ma simt incurajat de pe acum. N-am sa fug, cum fac/planuiesc altii, dar am senzatia ca cei care vor fi trimisi – daca vor fi trimisi – vor fi irositi. Exemple tot avem. Avem vreo 1000 de ani de hartuieli continue, noi si restul Balcanilor, nu ar fi cazul sa avem o pauza de la jumuleala asta perpetua?

  9. Doru

    De acord că spitalele militare trebuie sa trateze si alti pacienti nu numai din armata dar nu in dauna lor! Me mi-a spus medicul de meu de familie ca e bun spitalul militar dar ” trebuie sa cunoști pe cineva acolo”. Daca te duci la SMC cu trimitere de la medic ce are contract cu Casa OPSNJ … nu sar ăia sa te consulte ci trebuie sa stai la rând după … Sau sa ai o suta de € lipita pe frunte.

  10. Domnule Neacsu.Aveti multa dreptate dar adevarul este undeva la mijloc si sa dam Cezarului ce este al Cezarului.La mine la Iasi din 1990 si pana astazi niciun medic militar n-a avut grad didactic universitar DESI unii dintre ei meritau cu prisosinta acest lucru deplin.Sunt spitale in orasul meu cotate mult mai slabe decat Spitalul militar si gem de lectori,conferentiari,profesori universitari ce unii dintre ei si-au acaparat pe viata clinicile medicale iar fii lor sunt mostenitori integri ai acestor clinici.Mai mult.Tot din 1990 s-a dus o campanie furibunda impotriva medicilor militari de a accede in UMF Iasi.Multi dintre ei s-au blazat dar nici n-au iertat pe nimeni fie el militar,civil,recrut.Ma gandesc doar ca Spitalul militar Iasi este unul dintre cele mai vechi din Romania,astazi detine aparatura ultramoderna dar si un corp de medici redutabil.

  11. Contribuabil

    Similar situatia la Spitalul SRI, Agrippa Ionescu.
    Cadrele militare sunt marginalizate, civilii, majoritatea din zona Balotesti, fiind la inaintare.