Loading


A explodat din nou prin media on line, televiziuni, paginile de socializare, în special militare, sau diverse colțuri de stradă sau mese, subiectul pensiilor militare.

Apropierea termenului de aplicare a prevederilor PNRR privind  renumitul jalon al  pensiilor speciale a isterizat aproape pe toți cei interesați, inclusiv magistrații care prin statutul votat și promulgat recent și-au BĂTUT ÎN CUIE ȘI  SECURIZAT EFECTIV DREPTURILE SALARIALE ȘI DE PENSIE. Cu toate astea, magistrații, acești supraoameni cu supradrepturi și canci obligații, pe care nimeni nu îi poate controla sau trage la răspundere și critica fără să ”aducă atingere independenței justiției” continuă să facă scandal și amenințe șantajând efectiv societatea cu blocarea sistemului judiciar care oricum e de râsul lumii. Pagubă în ciuperci. CCR, format din aceiași magistrați care plâng când le umblă cineva la portofelele umflate cu pompa, a dat liber legilor justiției, legi pe langă care celebra ordonanță 13 a lui Dragnea este MAGNA CARTA, batându-și joc de Constituție, justiție și un popor de oameni amărâți care nu mai au la cine apela. Nu mai amintesc de deciziile controversate și contrare care se bat cap în cap, luate pe aceeași speță, dar la intervale de timp, în funcție de interesele personale sau politice ale vremii. România a ajuns să fie condusă nu de legi ci de cei care ar trebui să le aplice, nu să le violeze în grup.

În PNRR, clasa politică a introdus la componenta 8 care vorbește despre reforma pensiilor,  numărul secvențial 215, următoarele: Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.”  Cum spuneam, frica păzește pepenii.  

Dar să revin la pensiile militarilor, numite și pensii militare sau cum le vine la gură unora sau altora.  Este ciudat,  magistrații vorbesc despre ”independența justiției” justiție pe care o încalcă  tocmai cei puși să o apere și să o aplice, atunci când cineva le modifică salariile sau pensiile, DAR NIMENI NU VORBEȘTE DESPRE ATINGERI ADUSE SUVERANITĂȚII STATULUI,  INTEGRITĂȚII TERITORIALE ȘI APĂRĂRII GRANIȚELOR, atunci când pensiile și soldele militarilor sunt ciuntite, tăiate, blocate, înghețate, batjocorite. Oare de ce ? Este un singur răspuns: PE NIMENI NU INTERESEAZĂ ACTIVITATEA SAU SARCINILE ȘI OBLIGAȚIILE MILITARILOR, VIAȚA MILITARILOR ÎN GENERAL. Nimeni nu se simte amenințat de militari și atunci de ce să îi protejeze? Toți guvernanții stau liniștiți, ne apără articolul 5  dar de magistrați nu are cine să îi apere, faptele de corupție, afacerile oneroase, furturile la drumul mare, stau închise în dosarele serviciilor și magistraților. Asta îi interesează pe politicieni, guvernanți, de asta le e teamă iar frica păzește pepenii, adică pe magistrați. Corupția este cea care dictează, nu principiile sau legile.

Ce trebuie să știe guvernanții despre pensiile militare

Când îi auzi vorbind despre pensiile militare pe politicieni, miniștri sau diverși moderatori, jurnaliști sau secretărași de stat,  te întrebi dacă sunt proști sau rău intenționați, pentru că în funcție de interese sau ordinele primite, spun orice numai să le iasă ciorba. Voi încerca să lămuresc câteva aspecte pe care ar trebui să le cunoscă toți cei care știu să citească :

  1. Ce sunt pensiile militarilor ?

Unii, și din păcate chiar și militari, activi sau în rezervă, șefi de structuri sau asociații cu statut de utilitate publică, spun că sunt pensii de serviciu sau ocupaționale. Alții spun că sunt speciale și pun semn de egalitate între pensiile militarilor și cele umflate cu pompa. Și unii și alții umblă cu jumătăți de adevăruri .

Pensiile militarilor sunt așa cum spune Legea 223, PENSII MILITARE DE STAT. Conform art 14 din L 223, în sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii:

a) pensia de serviciu;

b) pensia de invaliditate;

c) pensia de urmaş.

Deci pensiile militare nu sunt pensii de serviciu, ci categoria  pensiilor de serviciu face  parte din sistemul pensiilor militare. Pensia de serviciu se poate acorda pentru limită de vârstă, anticipat, anticipat parțial. Așa că liderii de asociații care ies pe ecran și vorbesc prostii, mai întâi să se documenteze, pentru că se fac de râs, pledând pentru o cauză pe care nu o cunosc.

  • Sunt pensiile militare pensii speciale?

Ca și în cazul lui Bulă care întrebat dacă i-a fost nevasta virgină la cununie, a răspuns că ”unii zic că da, alții zic că nu”, și aici răspunsul depinde de cine îl dă. Politicienii cărora le stau militarii în gât spun că da, din dorința de a sublinia că sunt exagerate, nesimțite sau chiar nemeritate. Pensionarii militari, care fug ca de dracu de această asociere, spun că nu. Unde e adevărul?

Având în vedere că există o lege privind  sistemul unitar de pensii, dar și alte legi ale unor categorii profesionale diferite, cu alte prevederi decât LEGEA UNITARĂ, se poate afirma că atât juridic, cât și lingvistic,TOT CE ESTE ÎN AFARA LEGII UNITARE, ESTE SPECIAL, deci, da, și Legea pensiilor militare este o lege stabilită în baza unor prevederi diferite, deci speciale. DEX când definește sintagma ”special” prezintă și sinonimele ” distinctiv, distinct, particular, diferit, specific”. Este Legea 223 o lege distinctă, diferită  de LEGEA UNITARĂ A PENSIILOR? OOO YES, INDEED.

Potrivit Comisiei Europene, pensii speciale sunt toate pensiile care îndeplinesc 3 criterii :

–        Sunt alocate în funcție de un anumit domeniu de muncă sau un anumit statut special; 

–        Finanțarea se face direct din banii publici;

–        Este mai avantajoasă decât sistemul general sau comun de pensii”

Asta însă nu inseamnă însă, așa cum insinuează sau chiar declară dușmanii militarilor dar și ai adevărului, că sunt nemeritate, exagerate sau nesimțite.

Dacă avem în vedere cea de-a doua condiție, s-ar putea spune că totuși pensiile militare nu ar fi pensii speciale, pentru că nu sunt plătite din bani publici, ci din fondul MApN. Iar dacă avem în vedere faptul că pensiile platite de CNPP sunt alimentate tot din bugetul de stat nu dintr-un fond propriu, înseamnă că și acestea sunt speciale. Ca la noi, la nimeni.

  • Sunt pensiile militare incluse în PNRR?

Aici răspunsul este unul singur și cine spune altfel este un mincinos. NU!  Deși toată lumea îl învinuiește acuma pe Ghinea, cel care a înaintat PNRR către UE că a băgat pensiile militare în PNRR, este  greșit! Ghinea poate fi învinuit că a inclus reforma pensiilor în PNRR dar nu a făcut asta de capul lui ci la ordinul premierului.  Documentul trimis însă, nu conține individualizate pensiile militare, nici pe celalalte speciale,  dar sunt nominalizate pensiile magistraților, iar REFORMA PENSIILOR SPECIALE SE REFERĂ LA CELE PLĂTITE (ȘI) DIN FONDUL CNPP. Pensiile militare sunt singurele neplătite din acest fond, nicio centimă deci nu trebuiesc incluse în reforma pensiilor, pentru că nu afectează sistemul de pensii publice. Greșeală sau nu, PENSIILE MILITARE NU SUNT INCLUSE ÎN PNRR așa că în acest moment, OFICIAL ROMÂNIA NU ARE NICIO OBLIGAȚIE ÎN SENSUL REFORMEI PENSIILOR MILITARE CI DOAR A CELOR PLĂTITE DIN FONDUL CASEI DE PENSII PUBLICE, care cu adevărat este grefat puternic de pensiile speciale plătite de CNPP. Că domnul secretar de stat Vasilcoiu de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a solicitat puncte de vedere, sau că Boloș ne anunță acuma că UE a precizat că ar  trebui introduse și pensiile militare în reformă, este altceva, dar ROMÂNIA NU S-A ANGAJAT ȘI NU ARE NICIO OBLIGAȚIE PRIN PNRR privind reformarea pensiilor militare.

Acest lucru, că se știe sau nu, ESTE EVITAT. Cei care declară doar, la tv,  că vezi doamne pensiile militare nu ar trebui, de fapt doar mimează, căci dacă ar vrea, ar spune clar și răspicat : PENSIILE ACORDATE CONFORM LEGII 223, NU SUNT INCLUSE ÎN PNRR. Si indiferent cine mai vorbește despre PNRR,  să arate unde se face referire la pensiile militare. Nefiind trecute expres, nimeni nu  poate adăuga sau include acuma pensiile militare  indiferent de motive, fără a conduce la modificarea PNRR, ceea ce înseamnă o renegociere și reavizare a acestuia. Asta ar trebui să le spună premierul tuturor celor care nu pot dormi de grija pensiilor militare.  Punct !

  • Sunt pensiile militare contributive ?

Înainte de a răspunde la acest subiect ar trebui să ne întrebăm care pensii sunt plătite pe baza contributivității ? Răspunsul este că nicio pensie nu este plătită integral din contributivitate. Sistemul contributivității a fost introdus în 2001. Toate pensiile calculate pentru perioada de dinainte de 2001 sunt calculate arbitrar, din burtă. Practic nimeni nu ar trebui să primească pensie întreagă, pentru că NIMENI NU A CONTRIBUIT TIMP DE 35 DE ANI, cu o singură excepție.  

Și totuși ni se spune că noi militarii nu am contribuit la pensie deci nu ne merităm pensiile.

ASTA ESTE CEA MAI MARE NEDREPTATE CARE SE FACE MILITARILOR, pentru că tocmai militarii sunt EXCEPȚIA DESPRE CARE VORBEAM.

Militarii contribuie la pensie, tuturor li se oprește pe statul de plată fondul pentru pensie. Acest fond intră în Bugetul de stat, iar de aici în bugetul MApN care îl dă CPS. Deci MILITARII CONTRIBUIE LA PENSIE, nu primesc pensii nemeritate sau fără să contribuie. Ba mai mult, MILITARII AU CONTRIBUIT LA PENSIE ȘI PRIN PENSIA SUPLIMENTARĂ CONSTITUITĂ DINTR-UN FOND DEPUS DE MAPN încă dinainte de 2001 când a intrat în vigoare sistemul contributiv de calcul. DECI PRACTIC MILITARII SUNT SINGURII CARE POT JUSTIFICA CONTRIBUȚIA LOR LA PLATA PENSIILOR PE ÎNTREAGA PERIOADĂ ȘI AU DREPTUL LA PENSIE ÎNTREAGĂ.  

Toate aceste lucruri sunt sau ar trebui să fie cunoscute de conducerea MApN și totuși NIMENI NU IESE PE POST să o spună și să inchidă gura celor care vorbesc prostii.

Se mai spune că chiar dacă militarii contribuie la pensie, nu contribuie la fondul de pensii al CNPP, deci nu se pune. DAR NICI NU TREBUIE SĂ CONTRIBUIE, DE VREME CE NU PRIMESC BANI DE ACOLO. Dar nu se spune că nici contribuțiile celor care primesc pensii de la CNPP nu ajung  la fondul Casei Naționale de Pensii Publice, NU CONTRIBUIE LA FONDUL CNPP, pentru că nu există un astfel de fond,  ci la bugetul de stat, acolo unde contribuie și militarii  apoi guvernul alocă din bugetul consolidat, Casei Nationale de Pensii, FONDUL  calculat și NECESAR pentru plata pensiilor și a altor ajutoare.  NU EXISTĂ UN FOND STRÂNS DIN CONTRIBUȚIA LA PENSII, CARE SĂ RĂMÂNĂ ÎN GESTIONAREA CNPP ci un buget de asigurări sociale (BAS) alimentat tot din bugetul consolidat, care e mai mereu în deficit, din care se platesc partile contributive, iar ce depășește partea contributivă e asigurat din Bugetul de stat.    Deci chestia cu cei care contribuie și cei care nu contribuie la FONDUL DE PENSII  ESTE O GOGORIȚĂ.

TOȚI CONTRIBUIE LA BUGETUL DE STAT.

Și atunci de unde chestia cu faptul că militarii nu contribuie?

Vă spun eu de unde. Din capul unora dar și de la conducerea MApN care nu a avut grijă să introducă în legea pensiilor militare PE CARE O PROPUNE MApN, O PREVEDERE, CA LA MAGISTRAȚI,  CARE SĂ MENȚIONEZE, ATÂT, SĂ MENȚIONEZE că pensiile militare sunt plătite o parte  din partea de contribuție și o parte din bugetul de stat, căci de aia le spune PENSII MILITARE DE STAT, ca o recunoaștere și compensare a restricțiilor și riscurilor profesionale.

De ce nu a făcut MApN acest lucru ? Nu pot decât să speculez, pe baza celor discutate de mai bine de 10 ani cu diferiți miniștri ai apărării și șefi de direcții: unii nu știu, altii nu vor  iar alții nici nu știu și nici nu vor.

În august acest an am înaintat primului ministru un proiect de OUG care să repare această ”greșeală”, proiect care nu trecea pensiile militare pe calculul contributivității, ci doar menționa faptul că o parte din pensie este plătită din partea contributivă. Acest lucru nu schimba LEGEA 223, NICI MODUL DE CALCUL, DOAR SECURIZA PARTEA CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI, PARTE   DE  CARE, CONFORM DECIZIEI CCR NU SE MAI PUTEA ATINGE NIMENI ȘI CARE AR FI CONSTITUIT PLAFONUL MINIM AL PENSIEI.

Mi s-a spus că nu e cazul, că nimeni nu se va atinge de pensiile militare, că pensiile militare nu sunt speciale, că va lupta la Bruxelles pentru a scoate pensiile militare din PNRR unde de fapt nu erau băgate dar le-am băgat noi după ce a fost semnat PNRR pentru că nu știm sau nu vrem să ne apărăm.

Cam asta ar trebui să spună despre pensiile militarilor, cei care ies pe posturile de televiziune, să își apere drepturile, sau cei din MApN. Cei mai mulți însă habar nu au, iar cei care știu, tac, pentru că fac jocurile altora.

A se reține că în PNRR, la pagina 89, scrie că ” va fi realizată o nouă lege a pensiilor publice, care va fi aprobată în Parlament astfel încât să

intre în vigoare în trimestrul I al anului 2023 (Q1 2023) și va înlocui legislația actuală.”

AȘADAR, SĂ VĂ PREGĂTIȚI. Angajamentele trebuie respectate, altfel cade tot,  nu se mai dă niciun ban de la UE dacă un singur jalon nu este respectat,  iar guvernul, România intra în colaps. De asta se dau cu capul de pereți miniștrii acuma, nu de grija militarilor.

Faptul că pensiile militare nu sunt plătite din fondurile CNPP poate fi o salvare dacă nu vor fi incluse în reforma pensiilor, sau un dezastru dacă sunt incluse,  pentru că prin modificarea legii pensiilor publice și includerea pensiilor militare în noua lege, nu vom mai beneficia de păstrarea cuantumului cel mai avantajos iar pensiile militarilor vor fi cele mai lovite.

În concluzie:

  1. Dacă ne luăm după definiția dată de UE pensiilor speciale, în România, toate sunt speciale, pentru că toate sunt plătite de la bugetul de stat, deci din bani publici.
  2. Pensiile militare nu trebuiesc incluse în reforma pensiilor pentru că nu nu sunt plătite din BAS.
  3. Singurele pensii cu parte contributivă completă sunt pensiile militarilor.
  4. Pensiile militare sunt singurele pensii care nu au mai fost actualizate sau majorate din 2017.

Si pentru că mai sunt încă mameluci care umbla după cai vezi pe pereți și spun că trecerea militarilor PRIN NOUA LEGE pe calculul contributivității, va fi mai bună, fac precizarea că asta nu inseamnă reîntoarcerea la modul de calcul de pe legea 263, deci nu vor fi aceleași cuantumuri, nici măcar neactualizate, ci o altă lege cu o altă bază de calcul, un alt punct de pensie, alte punctaje, CARE NU VOR FI ÎN FAVOAREA NOASTRĂ, căci scopul reformei este ECONOMISIREA FONDURILOR. Și, colac peste pupăză, nu vom beneficia nici de cuantumul cel mai avantajos noi militarii, pentru că vom trece de la un sistem de pensie la altul și asta nu mai obligă la menținerea cuantumului avantajos. Deci cei care saltă în sus de bucurie că vom trece pe contributivitate, dați-vă acuma peste gură că după aia o sa căutați tesle și nu o să mai găsiți, va fi mare cererea.

Alții,mai ”citiți” susțin că ceea ce a răspuns Comisia Europeană celor de la GMedia nu ar conta, că Banca Mondială a spus că nu ar trebui să se umble la pensiile militare din cauza situației internaționale. Acestora le reamintesc că Banca Mondială a fost un simplu consultant, plătit pentru a oferi soluții, în vreme ce Comisia Europeană este cea care verifică implementarea angajamentelor.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/bolos-jalonul-din-pnrr-privind-pensiile-speciale-are-termen-limita-luna-decembrie-a-acestui-an-vom-renegocia-la-toamna-2010919

De neacsum

26 de comentarii la „Pensiile militare între prostie, manipulare și batjocură”
  1. Am citit cu mare atenție materialul dvs. Am totuși o întrebare. Am ieșit la pensie în anul 2015, luna iunie, pe baza L263, pe principiul contributivității. Am 5,54 puncte, iar punctul de pensie era atunci în jur de 800 lei. Apoi, a urmat L223. Păi de ce să fie alt mod de calcul al punctului de pensie? La baza calculului punctului au stat adeverințele de venituri realizate în perioada 1985-2015. Că nu vor fi actualizări și că e posibil să nu se păstreze cuantumul cel mai avantajos, nu contest.

  2. Am foști colegi care au ieșit la pensie anul acesta apt limitat cu vechime de numai 10 ani militară și restul vechime civilă,eu dacă ies acum la pensie cu 34 de ani vechime militară am mai mult cu 60 de lei ,la același grad și funcție .

  3. @Doris
    Citeste PNRR-ul sa vezi ce prevede. Se vor modifica toate pensiile, se va schimba punctul de pensie, modul si baza de calcul.Si bineinteles in jos. Pentru cei care au deja pensia contributiva, se va mentine cuantumul cel mai avantajos, caci raman in acelasi sistem de calcul. PENTRU MILITARI NU E OBLIGATORIU, NU SE COMITE O ILEGALITATE DACA NU SE PASTREAZA CUANTUMUL CEL MAI AVANTAJOS
    SI AM PRESIMTIREA CA NU SE VA PASTRA.

  4. Oricum dacă doresc pot modifica cuantumul pensiei în sensul micșorării indiferent că sunt ori nu contributive în baza deciziei CCR, excepție magistrați binenteles, invocă greaua moștenire și probleme economice și au rezolvat problema
    În rest aveți dreptate și sunt de acord, numai că pentru unii se pare că este mai bine, cel puțin așa susțin, noul mod de calcul.
    Eu îmi aduc aminte de anii 2011 și următorii când foștii colegi plângeau că au pierdut peste noapte minim 20% pentru că au devenit peste noapte civili și aveau vechime mică față de stagiul complet de 35 ani. Unii susțin că au câștigat dar eu nu am văzut nici o astfel de decizie cu toate că mi au trecut multe prin mâna.
    Ulterior se înghesuiau să obțină adeverințe noi și actualizarea pensiilor conform legii
    Poate nu ar fi rău dacă ați veni cu un astfel de articol țintit pe diferite situații, cu stagiul mare peste 30 ani, respectiv pentru cei cu stagiu incomplet sau care au fost indisponibilizați sau invalizi, calculul fiind realizat pe actuala lege a pensiilor militare în oglindă cu calcul pe contribuție
    Bineînțeles dacă este posibil

  5. @Alexandru,
    Doi ciobani stateau si se uitau cum oile erau atacate de o haita de lupi. Oile alergau de colo colo incercand sa isi salveze pielea, intreaga turma era in pericol. La un moment dat, unul din ciobani zice : Mai Gheo, tie nu ti se pare ca cornuta cam schioapata? Ce o fi cu ea?

  6. Am citit cu atenție tot ce s-a spus în materialul de mai sus.Mare dreptate aveți.Am mai multe remarci vis a vis de cele spuse:
    -pensiile magistraților nu sunt umflate cu pompa,ci cu compresorul!
    -este necesar ca pensiile militare sa fie recalculate după o noua formula de calcul fără păstrarea cuantumului în plata.De ce? Foarte simplu de dedus,acela ca acuma exista diferențe f.mari între beneficiari ieșiți în alte perioade de timp și pe legi diferite.Nu este normal ca un individ care a avut aceiași funcție,aceleasi gradatii,acelasi grad etc,sa aiba cuantumuri diferite.Numai asa,cred,ca se va inlatura inechitabil adunate în timp.Am mai spus-o de atâtea ori,o repet și acum,amânarea actualizării pensiilor noastre a avut la baza și aceasta problema,cuantumulle duble,chiar triple pe alocuri,între pensionari ieșiți,după cum am spus,în perioade diferite pe legi diferite.Numai asa s-ar putea elimina inechitabil despre care tot vorbim de atâta timp.
    În rest,Tot ce este scris în art.este adevărat și după cum spuneți,cine sa le de a peste bot celor care discuta despre pensiile noastre numai porcarii?

  7. Dacă pensiile militare nu trebuiesc incluse în reforma pensiilor atunci se perpetuează la nesfârșit diferența de cuantum între caporalul ieșit recent cu 4000 și eu lt.col.ieșit mai demult am 3000.Păi este corect,căci nici nu știu să număr câte grade militare sunt între unul și celălalt!

  8. Rezonez cu fondul articolului, o analiză super, pe care analfabeții funcționali, civili și/sau militari,nu o pot percepe, nici măcar în ceea ce privește principiile enumerate.
    Interesant este faptul că destui mameluci, gen „valeții” administratorului blogului „huhurez.com”, promovează trecerea pensiei militare prin malaxorul calculului contributiv civil, cel similar din Legea 263/2010, uitând că, acolo, „stagiul complet de cotizare” nicidecum nu este de 20 ani, așa cum s-a prevăzut în Legea 119/2010.
    Să fi uitat colegii noștri că sistemul militar de pensii a fost bulversat de reforma numerică, nu calitativă, a MApN, condiție esențială impusă de Uncle Sam, pentru admiterea României în NATO, situație în care militari de toate vârstele au fost ejectați din sistem, cu/fără drept de pensie, majoritatea cu vechimi incomplete în serviciu? De ce trebuie culpabilizați „neterminații”, așa cum sunt denumiți subiecții nefericiți ai acestei „reforme”, de către administratorul aceluiași blog, cei care vor fi (iar?) victimile politicienilor români?
    Singura soluție necesară a fi remenționată în Legea 223/2015, lege „periată” de măgăriile incluse în OUG 57/2015, 59/2017 și 114/2018, este ACTUALIZAREA bazei de calcul a pensiei militare, măsură cuprinsă în lege, dar suspendată la inițiativa LOV.

  9. Chiar nu a remarcat nimeni MINCIUNA SFRUNTATA aruncata vineri, in direct, de Ciuca, de la Baia Mare, atunci cand a fost intrebat despre pensiile militare, iar el a sustinut ca LEGEA A FOST MODIFICATA SI PENSIILE MILITARE SUNT CALCULATE PE CONTRIBUTIVITATE acum ?? In capul lui defect, a spus ca e aprobata o modificare de lege care de fapt nu exista nici pe ordinea de zi, in Parlament !Eu unul VREAU sa ne fie calculate pensiile pe contributivitate si sa terminam odata cu mancatoria asta intre categoriile sociale! Exemplu concret : fostul meu subordonat, iesit in 2019 la pensie cu gradul de maior, de pe functie de lt. col., ia cu 1000 de lei mai mult ca mine, eu fiind iesit in 2016, cu 31 de ani de munca efectivi, fara scoala pusa in calcul, cu grad de col, de pe functie de col, evident, cu comanda cu tot ce trebuie, functie de sef sectie in comandament de nivel 3 !! Sa nu-mi spuna nea Marin ca vrea sa ramanem tot pe L 223, ca e de groaza ! Orice noua majorare la salariile activilor, aduce cu ea un nou prag de discriminare a vechilor pensionari militari, fata de cei care ies ulterior aplicarii majorarii salariale ! De ce ? Foarte simplu, orice nou pensionar, dupa ce isi alege cele 6 luni din ultimii 5 ani, beneficiaza de ACTUALIZAREA SOLDELOR DE GRAD SI DE FUNCTIE alese, si uite asa diferentele fata de noi cresc !Si daca ar fi sa-mi scada pensia cu ceva, mai bine asa decat sa stiu ca se petrec nedreptati de genul celei relatate de mine mai sus ! Cred ca Ciuca s-a referit la un proiect de modificare a L 223, depus de exministrul Dancu pe 14.06 in Parlament, proiect care prevede calcularea pensiilor militare pe contributivitate, ca si cele civile, la care sa se adauge o indemnizatie functie de gradul functiei indeplinite in luna iesirii la pensie ! Cifrele pentru indemnizatie doar aratau undeva la 4500 lei pentru generali, 3500 la colonei, 3000 la lt col, s.a.m.d. Dancu a tot spus ca se va aproba rapid in Parlament, dar, ce sa vezi, nu e pe ordinea de zi nici acum… De fapt, el de asta a si plecat, nu ca nu s-a inteles cu Iohannis, el nu s-a inteles cu Ciolacu si ai lui, in primul rand ! In audienta din octombrie am fost intrebat de secretarul de stat cum vad lucrurile privind calculul pensiilor militare si i-am spus ca ceea ce este acum discrimineaza enorm militarii, functie de anul iesirii la pensie, i-am spus ca prefer contributivitatea, asa cum era ea prevazuta pentru militari in L 263 / 2010 si ca, de fapt, de contributivitate se sperie cei iesiti cu ani putini de vechime si generalii, care nu mai au cum sa ajunga la pensii de 14000 pana la 20000 lei… Deci, da, sunt ” mameluc „, daca asa zice dl col ret Marin, dar mai bine asa decat sa ma trezesc ca ma intrece peste vreo doi ani si un sgp iesit proaspat la pensie !! In ultimul rand, vreau sa va informez ca pana si presedintele actual al CCR a sugerat voalat ca pensiile militare trebuie sa aiba pe langa componenta calculata pe contributivitate si o componenta care sa rasplateasca privatiunile serviciului militar ! Ar fi cea mai buna iesire din situatia asta ! Insa, ceea ce si-a dorit Ciuca, sa nu se schimbe nimic, nu se poate ! Sper sa se schimbe ceva, altfel, se duce naibii tot, o sa vedeti sgp iesind la pensie cu cuantumuri mai mari decat coloneii iesiti pana in 2010 ! Apropo, de curiozitate, avand acasa lista cu toate salariile incasate in cei 31 de ani de activitate, am citit L 253, am calculat punctajele lunare, le-am adaugat grupele de munca, am calculat mediile anuale si am facut punctajul final. Inmultind cu valoarea punctului de pensie de acum, sunt cam pe acelasi cuantum brut al pensiei ca si pe L 223 ! Asa ca, DOAMNE AJUTA sa se aprobe proiectul lui Dancu ! …

  10. Domn Neacșu, oamenii inteligenți înțeleg pericolul dar ,,ciobanul/nii,, care ne conduc ba, bașca că printre militari, activi sau pensionari, sunt mulți care nu cunosc realitatea și vehiculează sume diverse atât la salarii cât și la pensie arătând situații gen domn Ifrim
    Sunt foarte multe inadvertențe și diferențe atât între cele două corpuri cât și în cadrul aceluiași corp (ofițer sau subofițer), tocmai de aceea este binevenit un calcul pentru cei care susțin trecerea la varianta contributivă

  11. @alexandru,
    Cine nu pricepe singur, degeaba incerci sa ii bag cu furca in cap, el o tine tot pe a lui. Nu e nevoie de calcule, e suficient sa vezi directia si sa intelegi principiile.

  12. @Alexandru,
    Ce vreti, sa ma apuc eu acuma sa ii calculez fiecaruia pensia? Ceea ce am expus e suficient pentru orice om normal. Sa citeasca fiecare documentele PNRR.

  13. @Alexandru.
    Cei are cer contributivitate pe noua lege, sa isi cumpere din timp tesla, dar nu masina. Imi e teama ca nu vor mai avea bani nici de unealta.

  14. Eu zic mai simplu domnule colonel,,Pensiile …mai pe intelesul tuturor ciucilor si ciolacilor”.Atat.

  15. Evaluarea dumneavoastra este OK si evidentiaza riscurile la care s-ar expune „pensiile militare de stat” in cazul in care ar fi incluse in REFORMA proconizata de PNRR.
    BM, in calitate de consultat agreat de CE, a eleborat si a transmis, in mod surprinzator de bine documentat si obiectiv, o serie de recomandari cu privire la pensiile militare de stat.
    Am apreciat, in mod deosebit, recomandarea referitoare la „INOPORTUNITATEA” operarii unor modificari ale sistemului de pensii militare (asa-numita RATIONALIZARE-care in fapt este o reducere a bugetului alocat) in contextul actual de SECURITATE.
    Desi ca ofiter in retragere nu sunt direct vizat de o eventuala actiune de mobilizare, realizez ca PRESIUNEA SI RESPONSABILITATEA care apasa si revine factorilor de decizie din Sistemul de Aparare Nationala nu trebuie amplificate artificial de actiuni si masuri sensibile, cum ar fi treceri masive in rezerva, nemultumiri in randul activilor si rezervistilor, eventuale probleme la mobilizare etc.
    Personal, dupa ce am citit majoritatea opiniilor pro si contra, consider ca este mai sigura mentinerea, pe fond, a actualului sistem de pensii militare. Nu avem regimul si statutul „magistratilor”, sustinuti de „magistratii” de la CCR, si daca nu ramanem consecventi la ideea APARTENENTEI la Sistemul de Aparare Nationala, in calitate de militari, s-ar putea sa pierdem moral si material pe termen mediu si lung.
    Sunt de acord si sustin actualizarea pensiilor militare, eliminarea inechitatilor, supra-taxarea pensiilor exagerat de mari, identificarea si corectarea eventualelor erori la calcularea pensiilor, in cadrul legislativ actual.

  16. Foarte foarte corect! Subscriu total la punctul dumneavoastră de vedere! Din păcate sunt destul de mulți care susțin absolut aiurea ca pe baza principiului contributivității vor beneficia de pensii mai mari, mai ales cei care au lucrat in mediul civil după trecerea in rezerva/ieșirea la pensie, introducând in calcul punctajul din decizia de pensie și uitând efectiv faptul ca acel punctaj este calculat altfel decât la civili.

  17. @Marin Alnitei,
    Daca trecerea pe contributivitate sau macar mentionarea contributivitatii in pensiile militare s-at mentiona sau introduce acuma, am avea un castig, partea contributiva ar ramane si posibil intregul cuantum, indiferent de legea viitoare. Dar daca intram direct pe contributivitate dupa noua lege, suntem fii ploii, ca de fiecare data. Prevad ca nu vom contrazice regula.

  18. «În PNRR, conform jalonului 215, până la finalul trimestrului IV 2022, trebuie întreprinse demersurile necesare pentru finalizarea „cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”» Puteți să vă jucați și să jonglați cu semantica și cu noțiunile legislative cât vreți, cuvântul cheie este „REDUCEREA” ȘI ATÂT! Iar asta se poate și se va face prin 3 modalități:
    1. Reducerea efectivă și drastică a cuantumurilor pensiilor „speciale”;
    2. Reducerea numărului de pensionari „speciali” (și nu numai a lor) – care este în curs de desfășurare;
    3. Eliminarea legislației prin care se acordă aceste pensii – va fi următorul pas.
    Se netezește astfel și calea spre trecerea și adoptarea a unui Venit Minim Universal și a CBDC care vor veni la pachet cu o serie de constrângeri necesare înfăptuirii celei de-a IV-a Revoluții Industriale. În rest … „vom fi fericiți, dar nu vom mai avea nimic”, ca să parafrazez un clasic în viață.

  19. Va veni vremea cand armatele straine cantonate in Romania vor lupta impotriva romanilor.

  20. @ Alex 64,
    Premise greşite conduc sigur la rezultate nedorite.Eliminarea actualizării pensiilor militare este singurul lucru identificat corect. Istoria nenorocirii pensiilor militare se repetă , mai ales că o parte din beneficiarii de pensii militare uită repede sau nu cunosc cele petrecute in anii 2010, 2011 şi zbaterile pentru o relativă îndreptare. Calculul matematic fără a te uita în PNRR, acceptarea contributivizării de dragul unor amintiri fără suport juridic actual este de o naivitate neaşteptată la un militar de nivel 3.Perspectiva evoluţiei pensiilor contributive nu e deloc roză dacă citeşti obiectivele noii legi: fără indice de corecţie, fără stagiul de 25 de ani pentru determinarea VPR, o nouă formulă de calcul reprezentând produsul dintre numărul total de puncte şi valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc). Se va renunţa şi la procentajele de majorare obţinute la calculul pensiei pentru condiţiile de muncă, pentru că “ar fi un dublu avantaj”, vor rămâne doar prevederile de oarece reduceri de vârstă, coafate în jos. Ăştia nenorocesc L127/2019 iar matale vorbeşti despre ce bine ar fi să fie ca în Legea 263/2010 şi aia în forma de la 01.01.2016. Reforma sistemului de pensii nu se face ca să cheltuie mai mult, inclusiv la contributive, pensiile RECALCULATE pe noua lege vor fi muuuult mai mici şi cu diferenţe minim – maxim extrem de reduse, nivelate printr-un indice de pensie foarte mic pentru a nu genera indexări ulterioare “nesustenabile”(în gândirea Ciolacu, respectăm principiul contributiv, “dar nu e potrivit ca la o indexare cu 10% unul cu pensia de 1000 să primească 100 iar cel cu 18000 să obţină 1800”). Contributivii actuali nu vor plânge pentru că jurisprudenţa obligă legiutorul să nu le diminueze cuantumul plătit anterior, în schimb noii sosiţi în contributivitate, pensionarii militari, NU BENEFICIAZĂ de cuantumul avantajos. Bref, articolul domnului colonel vorbeşte de o securizare, de o garantare legislativă a unor drepturi de pensie recunoscute anterior sau care ar trebui să fie recunoscute la acest moment, pentru a nu intra în pielea goală în caruselul noilor prevederi contributive.
    Nu săriţi din lac în puţ, din invidie pe capra vecinului sau doar ca să scăpaţi de gura lumii, pentru că socoteala din târg e alta.

  21. Pentru dl Mateias.
    Cred ca nu m-am facut inteles. Eu vorbesc de contributivitate din perspectiva mea, cu 31 de ani si ceva de munca efectiva. Intradevar, asa cum spui pensiile se vor reduce mult pentru cei iesiti din sistem mai devreme, unii pe la 15, maxim 20 de ani vechime efectiva. Pai cum altfel sa fie, daca au muncit mai putin timp in armata, sa avem pensiile militare la fel ? Nu cred !Si vor mai fi afectati si generalii, care isi vor injumatati pensiile. Dar cei care au un minim de 30 de ani de munca, tocmai ti-am spus ca am calculat, cuantumul e la fel aproximativ… Sa vedem ce o sa mai zici dupa ce o sa te indexeze astia cu 5,1 %?! Renuntarea la calculul grupelor de munca e o minciuna, tocmai ce s-au introdus acum ceva timp si la civili, asa ca … Eu unul merg pe varianta lui Dancu, calculul pe contributivitate si adaugarea unei indemnizatii bazate pe gradul functiei la iesirea la pensie. Daca te gandesti bine, si magistratii au pensia calculata pe 2 componente. Aia cu capra vecinului nu tine la mine, in cele scrise am si spus ca accept si o diminuare a pensiei mele, insa sa intram odata pe calea DREPTATII, nu se poate sa tot vad tot felul de smecheri iesind dupa 20 de ani cu pensie mai mare, dupa ce au avut chiar si functii mai mici, si apoi se reincadreaza ca civili, ca dee, se poate, nu ?! Parerea mea …Sunt liber sa mi-o exprim, sper… Daca nu, stam cu legea asta strambata de tot de Cocolos, LOV si cine o mai veni …Apropo, daca noi primim 5,1 %, iar pe contributivitate se da 12,5 %, usor, usor, o sa vezi ca pe contributivitate ai fi avut pensia chiar mai mare ca asta de acum … Mai putin cei iesiti vremelnic, cu Ordonanta, sau cei cu stele… Unii au vechimea prea mica in armata, iar ceilalti au pensiile putin exagerate…

  22. Păi voi cei care cu mult discernamînt si o documentare beton susțineti cele de mai sus , de ce nu apelați la instituțiile specializate a le statului pentru a face lumină pentru a nu mai exista in mas media atatea variante si fel de fel de păreri.

  23. @Vida, colonel MAI,
    Ce stiti despre procesele CPS ale MAI si MApN cu Curtea de conturi ?

Comentariile sunt închise.