Loading


Ne-am scărlătit la cap

O nouă întâlnire a Consiliului de Sprijin și  Consultare al MApN, condus de domnul general Scarlat a marcat o nouă bătaie de joc la adresa militarilor, în special a celor aflați în rezervă sau retragere, căruia le este dedicat mărețul Consiliu care a început ca, Consiliu Consultativ, apoi de mediere, ajungând la actuala denumire.

Poate ar fi fost mai nimerit să fie numit de la bun început Consiliu de Ochii Lumii, sau Consiliul Bătaii de Joc .

Ieri, 28.11.2022, conducerea ministerului a decis să îi adune din nou pe cei din Consiliu, care sunt de fapt reprezentanții asociațiilor finanțate, plătite ca să înțeleagă toată lumea,  de MApN, plus președintele Forumului. DE CE SUNT PLĂTITE, NU SE ȘTIE, DAR SE POATE DISCUTA.  Este absurd să creadă cineva că organizatorii ar putea fi deranjați de vreunul din cei care stau cu ciocul ridicat spre finanțele ministerului și că vreunul din liderii acelor asociații dependente de banii dați pe ”alese”,  vor face vreodată cu adevărat opoziție sau vor critica pe cei care de ani de zile își bat joc de pensionarii militari.

Tocmai în acest scop a fost creat acest Consiliu, CU ACEASTĂ COMPONENȚĂ, pentru a mima consultarea asociațiilor,  având însă asigurată obediența celor ”consultați”. Singurul participant ne-finanțat de MApN este presedintele Forumului,  dar cu o floare nu se face primăvară este în  ultra-minoritate. De fapt este singurul participant care a binevoit să dea o informare cu privire la lucările sau discuțiile purtate în Consiliu,  pentru a-i informa pe cei interesați. Iată comunicatul :

”Domnilor președinți,

Am participat astăzi, 28.11.2022, la sedința Consiliului de sprijin și consultare a personalului

militar în rezervă și în retragere de la nivelul Cabinetului ministrului, pe lângă structura de consilieri ai ministrului apărării naționale, consiliu coordonat de dl.gl. Dumitru Scarlat Consilierul ministrului apararii.

S-au abordat următoarele probleme:

1. Amendamente la proiectul Legii Statut a cadrelor militare;

2. Atragerea de fonduri europene pentru proiecte de infrastructură la nivelul ministerului

apărării;

3. Aspecte privind activitatea grupului interministerial pe problemele pensiilor militare;

4. Aspecte privind pensile militare.

La primul punct s-au discutat amendamentele propuse de structurile asociative, aprobate în

majoritate, unele dintre acestea regăsindu-se la nivelul asociaîiilor care nu fac parte din

FORUM. (Vom prezenta în amănunt odată cu finalizarea proiectului la nivelul DMRU).

Am solicitat ca DGMRU și DGJ să pună proiectul de statut în concordanță cu statutul

magistratilor, statut promulgat de președintele țării și care deja creeaza o situație deosebită

privind statutul magistratilor militari.

La punctul doi s-a precizat faptul ca sunt în derulare 5 proiecte cu fonduri europene și că de acest aspect se ocupă Secretariatul general al ministerului și DDI, răspunzând, astfel și problemei ridicate de dl.col. Simion președintele AMPTO în precedenta ședință.

La punctul trei dl. col. Subțirică (DGFC) a precizat că s-a discutat problema pensiilor militare sub aspectul precizărilor făcute de Banca Mondială, dar că nu sunt finalizate discuțiile pe aceasta team, reieșind cu claritate faptul ca la nivel interministerial nu se cunosc toate problemele privind viitorul pensiilor militare și implicit al celor speciale.

Referitor la punctul privind pensile militare, dl. gl. Scarlat a precizat că va prezenta ministrului apărării propunerea facută de AMVVD de indexare a pensiilor cu rata inflației pe 2021 dar și cu cea din 2020 ( 5,1+ 3,8 = 8,9)

Nu se cunoaște nimic sigur privind presupusa indexare cu 12,5 %.

Urmează ca, funcție de decizia ministrului apărării să se desfășoare următoarea sedință a Consiliului până la sfărșitul acestui an.

Cu acest prilej doresc să mulțumesc AMVVD pentru că a fost, singura structura asociativă din FORUM care a răspuns ultimelor mele solicitări privind viitorul FORUMULUI.

Președintele FORUMULUI SAOPSN

Col.rtr. Marian TUDOR”

Oricât de lapidar este scris, fără detalii privind ”propunerile făcute privind statutul” reprezintă un ”raport de activitate”.  Și acuma să le luăm pe rând.

După cum se vede a fost  o nouă întâlnire care a respectat regula ”ne-am adunat ca să nu ne risipim”. Nimic concret, în afară de discuțiile pe marginea unui Statut dar nu se știe pe marginea cărui statut, pentru că în media au apărut 4-5 variante și deși președintele Forumului a cerut în două rânduri reprezentanților MApN să le trimită documentul pe margine căruia se poartă discuția și pe care ”ar trebui” să îl amendeze, aceștia se fac că nu știu, nu au trimis varianta de proiect pentru lucru dar cer propuneri. De aici se vede faptul că de fapt totul este o cacealma,un ”fă-te că lucrezi Mircea”, o mimă prost regizată, ca să nu spună prostimea că nu fac nimic. Cum să vii cu propuneri dar fără să știi la ce? A pretinde așa ceva este Muncă de Om Prost sau bătaie de joc programată cu bună știință.  

Având în vedere că zilele astea România, Bucureștiul găzduiește două evenimente importante în ceea ce privește soarta militară și politică a Europei și nu numai, cu bătaie pe flancul estic al ”alianței”, întâlnirea a avut și rolul de a verifica și calma partea militară. Din același scenariu și cu același scop s-a ”scăpat” și informația  că militarii vor fi și ei ”recompensați cu 12,5%  deși pentru ei indexarea, conform legii ar trebuie să fie de 5,1%. Se ating astfel  două scopuri : se calmează atitudinea masei de pensionari în preajma și pe timpul evenimentelor dar să vadă și IOROPA că militarii români nu sunt discriminați cum se plâng ei ”fără motiv”.

În ceea ce privește subiectele discuțiilor, analizând textul rezultă că :

  1. În ceea ce privește amendamentele, se întâmplă cum s-a întâmplat în August 2021: se discută, MApN centralizează, stabilește forma finală apoi prezintă un proiect diferit de cele discutate, dar spune că ”a fost convenit cu asociațiile”. De fapt atâta vreme cât nu au binevoit să înainteze proiectul pe care să se discute și nici care este rolul discuțiilor de vreme ce la prima îmtâlnire au spus că nu mai au rost discuțiile, proiectul a fost înaintat la guvern și trebuie să facem intervenții la comisiile din Parlament,   orice discuție e INUTILĂ. Dar noi discutăm.
  2. Atragerea de fonduri europene. Pentru cine ? Pentru ce ? Ce treabă au asociațiile militarilor rezerviști cu proiectele de infrastructură la nivelul MApN? Au nevoie de girul asociațiilor ca să sifoneze banii UE, sau ne iau de paravan ? Asta ne mai trebuia.
  3. Punctele 3 și 4 din discuții tratează ambele pensiile militarilor, dar nu înțeleg de ce au fost trecute  separat, de parcă fiecare punct ar reprezenta fiecare o ”strategie” complicată și multilateral dezvoltată. De fapt nu s-a spus nimic. Nu au spus nimic despre activitatea grupului interministerial privind soarta pensiilor militare, nu s-a spus nimic despre indexarea pensiilor militare, ditamai departamentul privind calitatea vietii personalului nu cunoaște ce se discută sau ce s-a decis privind indexarea pensiilor. Din partea DGFC a fost trimis un reprezentant care este ca și numele, subțirel. Întrebat despre idexare, Subțirelu  SPUNE CĂ NU ȘTIE, CĂ SĂ ÎL ÎNTREBE PE URSUL Jianu, care stă în bârlog, tace, face și desface și își trimite buzduganul la întâlniri pentru că el își calculează pensia și negociază viitorul post de după pensie. Poate îi spune cineva că este încă șeful DGFC și are obligații măcar morale, dacă nu profesionale față de militari. Dar poate e mai bine că nu vine, decât să vină și să îi sfideze pe pensionari cu privirea, replicile și atitudinea, cum fac ceilalți ”colegi de suferință”.

Interesant este că unii reprezentanți ai rezerviștilor vin cu propuneri ”indecente” ca să nu spun ilegale. Auziți că cică să se acorde indexarea de 1,5+ 3,8 restanță de anul trecut. Așa a citit cel care a propus, în lege. Păi dacă noi cerem sau propunem singuri încălcarea legii, atunci de ce le mai cerem lor să o respecte? Dar propunerea este și … cu cântec. Pentru că tot mai mulți cer cei 12,5 % are se vor acorda celorlalți pensionari și  promiși și militarilor la tv de un parlamentar,  pe care l-a …garantat domnul Hadăr. Dar cum bani nu prea sunt PENTRU PENSIONARII MILITARI,  uite că vin chiar ei, pensionarii, prin reprezentanții lor, să scadă de la cei 12,5 vehiculați, la 8,5, că noi suntem băieți buni și sărim în ajutorul altora. Mă mir că nu s-a propus și câte o găleată de curent și o pungă de gaz pentru colegii din Ukraina și Moldova. Poate propune domnul Bălăceanu că tot a semnat un acord cu pensionarii militari din Moldova.

Și cu asta basta, urmează să se stabilească o viitoare întâlnire care va fi anunțată probabil cu o oră-două înainte de a avea loc, că așa lucrează DRPCVP, anunță de pe o zi pe alta pe participanți și le dă și teme pentru acasă, să vină cu multe hârtii cu care să se șteargă ei la augustele funduri, că și așa oricât le-ai trimite și le-ai da,  ei de fiecare dată spun că nu știu despre ce e vorba,   să le trimiți spre studiu, că nu cunosc aspectele. Batjocura merge până la nesimțire.

Se poate spune că generalul Scarlat continuă tradiția înaintașilor săi. Este a treia oară când se întâlnește cu membrii asociațiilor, a treia oară când le cere documente, a treia oară când refuză să le pună la dispoziție documentele oficiale, a treia oară când spune că nu poate da răspunsuri dar că îl va informa pe minsitru, a treia oară când vine cu lecția nepregătită, a treia oară când adună oamenii degeaba, nu le spune nimic. Dacă conduce și organizează armata la război, cum conduce și organizează ședințele acestui consiliu, victoria e garantată. Aveam altă impresie și chiar îl compătimeam când i s-a furat funcția de șef al SMG. Văd însă că a fost convertit.

Cu cine defilăm?

Vine 1 Decembrie. România va mai primi 5000 de militari NATO. În curând armata romțnă va fi mai mică numeric decât armatele de ocupație cantonate în România, care deja au spus că nu mai pleacă de la noi, că le plac foarfecele și lacurile din România. Anul acesta, ca noutate, la parada vor defila și francezii și olandezii și moldovenii. La anul ca element de noutate nu va mai defila armata română. Nu va mai avea cine. Unii vor ieși la pensie, alții vor lupta în Moldova și Ucraina.

Dar mai bine să nu defileze, decât să defileze cum se vede în acest clip. Nici în prima lună de scoală militară nu defilam așa, iar cei pe care îi vedeți sunt ”militari profesioniști” de viță nouă sau elevi ai instituțiilor de învătământ din anii superiori. Dar ori fi fost și ei aduși precum calul din poveste, ca să îi facă de râs.  Pe jandarmi îi înțeleg însă, ei sunt instruiți să ne caftească, iar polițiștii să se suie cu picioarele pe noi, nu să defileze. E păcat să stai în frig și ploaie ca să vezi asemenea demonstrații de profesionalism.

De neacsum

8 comentarii la „O nouă bătaie de joc -întâlnirile CSC”
  1. Da …. Prăduială și jigodism de sus la vale …
    Aveți dreptate : in ritmul asta activi băștinași vor fi mai putini decât activi din afara. Poate așa se justifica și predarea comenzii pentru diferite acțiuni..
    Pai dacă activii nu ne mai trebuiesc este evident ca nici rezerviștii; și atunci dece sa le mai dea pensii ?
    Sa aveți o luna a cadourilor cum va doriți !

  2. Iată cum se vede că dusmanii noștri ca pensionari militari sunt militarii care momentan nu sunt pensionari.

    M

  3. De mult timp se stie ca dusmanii pensionarilor /rezervistilor milutari sunt in primul rand militarii activi, parte din ei, cei de la varf.

  4. De ce nu se pune in plată decizia cu punctajul de 3,30 puncte calculă pe timpul lui Boc?

  5. Amși două lucruri mi-au sărit în ochi
    1 că la minister nu se știe nimic despre forma viitoarei legi a pensiilor militare
    2 nu se știe nimic sigur despre procentul de 12,5/, așa că propunem noi un procent mai mic de 8,9
    Asta că să nu se spună că nu fac ceva pentru militari, care cotizează la ei și ca să stea liniștiți acasă, măcar cu ocazia acestui summit

  6. @A.C.

    La minister se stie dar nu se spune. Mint cu nerusinare.
    Nu se stie nimic nici daca se va da militarilor indexarea, dar sa se stie procentul. Dar cei de la minister cunosc discutiile care au loc si daca s-a luat o decizie sau nu. De asta au acolo unditamai departamentul care se ocupoa cu Relatia cu parlamentul si un secretar de stat civil politician. Daca ala nu le spune nimic, sunt cu atat mai prosti, pentru ca ei prin statutul nostru, ii dau drepturi materiale echivalente cu ale generalilor. Cine a propus asta sigur asteapta o recompensa de partid la trecerea in rezerva. Vom vedea cine a fost cat de curand.

  7. Ciucă primul analfabet funcțional din MAPN,
    restul , slugile lui
    Nu mai este nici o speranță

Comentariile sunt închise.