După comunicatul CCR privind neconstituționalitatea OUG 130/2021, se credea că lumea militară va fi mai liniștită. În sfârșit, marii favorizați, cei cu pensiile peste 4000, dar în special cei cu pensii peste 10000, căci cei cu cuantumuri între 4000-7000 abia dacă ar avea cu ce-și plăti eventualii avocați pentru recuperarea anului 2022, se liniștesc, începând cu data publicării Deciziei CCR, nu li se va mai reține CASS. Asta dacă nu va interveni guvernul cu o lege care să preia prevederile considerate neconstituționale deoarece au fost puse în plicul cu ordonanțe.
Culmea este că deși comunicatul este destul de clar și face referire la cei cu pensii peste 4000, mulți care nu fac obiectul deciziei au început să se frământe și să întrebe: ” dar mie, dacă și înainte și după OUG 130 am avut aceeași pensie netă mi se dau banii înapoi?”
O să spună unii că nu se poate, dar sunt destui care o să zica: ”dar ce, cei cu pensii sub 4000 nu au drepturi, de ce să li se dea banii înapoi doar celor cu pensii peste 4000?” Mulți, poate 40% nici nu știu cui și de ce li se oprește CASS. Așa cum mulți din cei pensionați după septembrie 2017 nu înțeleg de ce lor nu li se dau banii înapoi, pentru că HABAR NU AU CUM LI SE CALCULEAZĂ PENSIA. Când nu li s-a luat nimic, dar altora li s-a luat, au tăcut, să nu știe și alții că ei ”au scăpat” chiar dacă nu știau de ce, dar acuma, când unii (POATE) își vor primi banii luați înapoi sau nu li se va mai opri CASS, vor și ei, că ”e și ei oameni”. Pentru, și cu astfel de oameni, guvernul poate face orice, pentru că ei în afară de a comenta pe Facebook sau a da telefoane la unul și la altul, nu înțeleg nimic din ce li se întâmplă. Unii se mai înscriu prin asociații și acolo fac ”presiuni” asupra ”șefilor” care în cea mai mare parte și ei înțeleg la fel, dar ”se zbat” și promit marea cu sarea ca să își primească cotizațiile, să fie realeși și să mai audă și ei că le spune cineva ”șefu”. Unul dintre cei care nici nu înțeleg și nici nu fac nimic în afară de gargară, deja a ieșit pe pagina ”enoriașilor” să anunțe marea ”victorie”, că el a spus de la bun început că e ”ilegal” și că acuma coordonează acțiunea de”recuperare” dar vor beneficia de ajutorul său doar cei cu cotizația plătită la zi. Iar ”enoriașii” vor plăti, că atâta îi duce capul. Pe această masă amorfă și lipsită de logica elementară se bazează atât majoritatea șefilor de asociații cât și guvernanții. Toți știu că un om neinstruit este foarte ușor de manevrat, păcălit, aburit, direcționat, dirijat, așa că această masă este bine ”întreținută”și se pare că va crește precum cozonacul de Crăciun.
Noi muncim, noi nu gândim
Pentru a mai pune capăt valului de entuziaști care cu sau fără motiv vor să își ”recupereze” sumele pe care unii nu le-au plătit, CPS a MAI a dat PE DATA DE 19.12.2022 un comunicat prin care anunță ceea ce ar fi trebuit să știe orice ”enoriaș” cu două clase mai mult decât trenul, și anume că ” Potrivit art. 147 alin. (4) din Constituția României ,,Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.
Cu toate astea, îndemnurile și ”modelele” de cerere au continuat să înfierbinte lumea ”preacredincioasă”. În aceeași zi, dar ceva mai târziu, CPS a MApN a dat și ea un comunicat pentru enoriașii kaki, dar așa cum ne-a obișnuit, fără a spune nimic. Eu nu știu ce face DIRP a MApN, cum își instruiește OIRP din structuri, dar cu asemenea comunicate va reuși să câștige ”Zmeura de aur”. Din comunicatul MApN nu înțelegi nimic, nu conține nicio informație, ne spune doar că se va aplica legea. Ar fi fost culmea să recunoască că nu o vor aplica, ceea ce nu ar fi o noutate. Dacă cei de la MAI au îndrăznit să își informeze clienții că legea nu le dă voie să le dea înapoi banii reținuți, deci să nu își facă iluzii, cei de la MApN, băieți conștiincioși și cuminți, care nu aplică legea, doar execută ordinele șefilor, îi anunță pe pensionari că ” Ulterior datei publicarii deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial al României, Partea I, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale va dispune măsurile necesare în vederea aplicării normelor legale, care vor fi adoptate.”
Așa a procedat MApN de fiecare dată, inclusiv în cazul indexării din 2017. A executat ordinele, nu a aplicat legea, având asigurarea că totul va fi OK. Și a fost ok, a ajuns general.
Ordonanța specialilor
Și ca lucrurile să fie clare pentru toți enoriașii kaki, tot pe data de 19, pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, a apărut, așa cum era de așteptat, și renumita HG privind pensiile speciale.
Înainte de a spune ce cuprinde, voi cita din declarațiile marilor șefi de trib privind această ordonanță:
- Nicolae Ciucă, 18.11.2022 : „În ceea ce privește pensiile militare, am discutat și acest subiect, inclusiv cu reprezentanții Comisiei, care au fost într-o vizită tehnică la București săptămâna trecută sau cu două săptămâni în urmă și am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul de pensii speciale și intră la capitolul de pensii de serviciu”
- Marius Budăi :21.11.2022 „Ideea mea a fost de la început şi am spus tot timpul că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, însă o să avem proiectul de final. Ceea ce pot să vă spun acum este că am fost extrem de transparent, spre deosebire de ceea ce s-a făcut când s-a scris proiectul, şi am discutat în paralel şi cu Comisia şi cu Banca Mondială, dar şi cu cei interesaţi”.
- Marcel Ciolacu – 18.11.2022 : „Am văzut recomandarea Băncii Mondiale privind pensiile de serviciu pentru militari. Noi facem parte din NATO. Toate ţările membre NATO au pensii de serviciu la militari”
- Marcel Ciolacu spunea însă pe 02.11.2022 că: „Părerea mea, şi susţin acest lucru, pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu, niciunde în lume, că vorbim de Europa sau Statele Unite. Sunt pensii ocupaţionale. Dacă există anumite excepţii, de cinci sau zece pensii unde trebuie intervenit, este cu totul altceva, dar din câte ştiu eu, nu este cazul”
După cum se vede, acum o lună, toți responsabilii din guvern ne asigurau că pensiile militare NU SUNT PENSII SPECIALE. Ciolacu, mai ”bine informat” când spune că nu sunt speciale, când că nu sunt de serviciu, când că sunt ocupaționale, dovedind nu doar cât de bine stăpânește problema, ci și cât de interesat este în asigurarea drepturilor militarilor.
Deci toți la unison îi anunțau pe militari că nu e adevărat, PENSIILE MILITARE NU VOR FI INCLUSE ÎN HG, PENTRU CĂ AU VORBIT EI LA COMISIA EUROPEANĂ ȘI LA BANCA MONDIALĂ IAR PENSIILE MILITARE NU VOR FI MODIFICATE.
Și cu toate astea, tot pe data de 19.11.a apărut HG a ”specialilor”.
Nu voi comenta aspectele care îi privesc pe magistrați. Au avut ei grijă să cadă la pace cu guvernanții, ordonanța, în ceea ce îi privește este corelată sau mulată pe noul statut așa că se pare că lucrurile au fost negociate. De acuma trebuie să ne așteptăm și în ceea ce privește OUG 130 să fie rezolvată ”corespunzător”. Va fi dată curând o lege care va reglemanta totul.Probabil magistrații își vor primii banii reținuți un an de zile, ceilalți nu. Mai vedem.
Ce cuprinde însă HG pentru militari?
Sunt 4 puncte mari și tari:
- Pensiile militare au fost incluse în ordonanța pensiilor speciale, deci RECUNOSCUTE CA FIIND PENSII SPECIALE, PRACTIC, TEORETIC ȘI JURIDIC. Toate declarațiile de mai sus au fost gargară. Dacă mai e cineva care are dubii legate de declarațiile politicienilor și intențiile lor privind pensionarii militari înseamnă că își merită soarta.
- Articolul 28 (1) al Legii 223 continuă să mențină aceeași bătaie de joc și una din sursele marilor diferențe dintre pensiile militarilor și anume sporurile ”NEADMISE” ÎN BAZA DE CALCUL. Știu că mulți nu vor înțelege diferența, dar este o mare diferență între a menționa sporurile care sunt sau pe cele care nu vor fi incluse în baza de calcul a pensiei.
Exprimarea veche și actuală este că ” Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare….ÎN CARE NU SE INCLUD…” Normal ar fi fost să se spună ” ÎN CARE SE INCLUD. De ce ? În primul rând pentru că este normal ca aceste sporuri să fie cunoscute, ca să știe toată lumea dacă și ce sporuri trebuiesc luate în calcul, atât pentru transparența cât și pentru claritatea legii. Așa cum este specifiat acum, NIMENI NU ȘTIE CARE SUNT SPORURILE CARE SUNT INCLUSE, DECI NU EXISTĂ POSIBILITATEA DE A VERIFICA SAU CONTROLA, CEI DE LA CPS pot face ce vor. În al doilea rând pentru că termenul este ambiguu, articolul este neconstituțional nu respectă principiul clarității legii și nici pe cel al predictibilității.
- În al treilea rând pentru că fiind menționate sporurile care nu intră rezultă că toate sporurile care vor fi date după apariția legii, oricât de absurde ar fi, VOR FI INTRODUSE ÎN BAZA DE CALCUL, PENTRU CĂ NU SUNT EXCEPTATE, DECI CEI CARE URMEAZĂ SĂ IASĂ LA PENSIE, VOR FI DIN NOU AVANTAJAȚI PRIN INTRODUCEREA UNOR NOI SPORURI și astfel, iarăși vor crește distanțele între cei ieșiți înainte și cei după ordonanță, așa cum s-a întâmplat după fiecare ordonanță.
- În al patrulea rând, pentru că noile sporuri vor fi adăugate automat în baza de calcul, fără a fi trecute prin Parlament, deci legea și drepturile vor fi modificate automat fără a avea avizul legiuitorului. Aceasta este o șmecherie marca Jianu care poate în noua lege a salarizării are în vedere unele sporuri care acuma nu sunt trecute în art 28.
Dacă însă în articol ar fi trecute sporurile care SUNT INCLUSE în baza de calcul, pe de o parte toată lumea va vedea ce sporuri sunt trecute, îți pot verifica pensia, și, ceea ce este cel mai important, ORICE ALT SPOR NOU INTRODUS ÎN SALARIZARE TREBUIE APROBAT DE PARLAMENT PENTRU A FI INCLUS ÎN BAZA DE CALCUL DECI VA FI MULT MAI GREU DE ”ÎNFLORIT” PENSIILE NOI și implicit de adâncit prăpastia dintre pensii în funcție de… generație.
Cine nu înțelege aceste aspecte și diferența, ca și perversitatea actualei formulări, indiferent pe ce poziție se află, este complice celor ce au transformat pensiile militare în bătaie de joc.
- A fost folosită, așa cum se vede în print-screenul HG, pentru a stabili perioada bazei de calcul, o sintagmă tare ciudată. Se spune la cap IX privind pensiile militarilor, că baza de calcul este media veniturilor realizate ”ÎN ULTIMELE 12 LUNI DIN ULTIMII 5 ANI”.
Pentru cei furați de peisaj care știu să citească doar cifrele și care cred că nu e nicio diferență între legea 223 și actuala ordonanță, menționez că în legea 223 baza de calcul o reprezenta media pe ȘASE LUNI DIN ULTIMII 5 ANI. Acuma, nu doar că cele 6 luni au devenit 12, dar sunt ULTIMELE, deci practic ULTIMUL AN. Și atunci de ce nu au spus din ultimele 12 luni adică DIN ULTIMUL AN?
Răspunsul o să vă șocheze. Tocmai pentru că au contat pe ceea ce au constatat în ultimii 10 ani de ”lupte” cu pensionarii militari și colaborări cu unii lideri de asociații. Au contat pe faptul că cei mai mulți militari NU ÎNȚELEG legile, SUNT SUPERFICIALI, citesc la suprafață. Cei mai mulți văd sintagma ”ultimii 5 ani” și cred că e tot ca înainte. NU, NU E CA ÎNAINTE.
- În primul rând pentru că plaja nu mai e de 6 luni ci de 12, și nu toți au avut aceeași soldă CONVENABILĂ timp de 12 luni;
- În al doilea rând pentru că în cele 12 luni există și perioade de concediu sau alte perioade în care nu toți și-au primit toate drepturile;
- Pentru că nu toți au avut soldele de merit pe întreaga perioadă de 12 luni, în ULTIMUL AN, CHIAR DACĂ LE-AU AVUT PE CELE 6 LUNI ALESE;
Ca o consecință, cuantumul pensiilor va fi astfel diminuat față de cât ar fi avut dacă s-ar fi păstrat cele 6 luni din ultimii 5 ani. Dar cum legea se aplică pentru viitor, actualii pensionari pot să stea liniștiți, nu vor pierde nimic. Aparent.
Pentru alți furați de peisaj, persoane cu stele multe pe umeri, care probabil și-au anunțat cotizanții că urmează să le crească pensiile pentru că așa i-a informat o clanță bine lustruită, pe care îi bucură ordonanța pentru că li se face ACTUALIZARE, fac precizarea că ordonanța se aplică celor care vor ieși la pensie după intrarea ei în vigoare. După cum se poate observa dacă citiți cu minimă atenție, aceasta, în ceea ce privește legea 223, nu face referire la nicio RECALCULARE nici la o perioadă în care ar avea loc acest proces pentru cei deja ieșiți la pensie și nici ce se întâmplă dacă prin recalculare apare un cuantum mai mic. Deci canci recalculare, canci actualizare. Iar dacă cumva cineva vrea să facă recalculare pentru cei deja ieșiți la pensie, este cazul să ne ascuțim coasele și topoarele, pentru ca Art 1 din Cap IX spune că ”baza de calcul este ACTUALIZATĂ LA DATA DESCHIDERII DREPTURILOR DE PENSIE”. Pentru oricine are cap să înțeleagă, asta înseamnă DATA TRECERII ÎN REZERVĂ. Dacă s-ar recalcula și actualiza pensiile aflate în plată și ar fi actualizate ”la data deschiderii drepturilor de pensie” asta ar însemna să fie readuse la cuantumul iesirii la pensie. DOAMNE FEREȘTE!
Dar așa cum am spus, cei care au făcut această ordonanță și au trecut acolo ULTIMELE 12 LUNI DIN ULTIMII 5 ANI au știut cu cine au de-a face.
Aparent, ca și în cazul OUG 59, se pare că și această modificare, lovește în cei care vor ieși la pensie. Aparent. Dacă însă veți urmări ce s-a întâmplat cu cei pensionați în urma OUG 59, veți constata ca ulterior, de fiecare dată, prin măsurile ce au urmat, au ieșit în câștig, ei mereu au câștigat la net și au pierdut doar dintr-un brut umflat. Așa se va întâmpla și cu cei care vor ieși la pensie după această ordonanță. Îl vedeți pe Jianu&co să fie atât de fraieri încât să piardă la pensie? Stați liniștiți, laboratorul scoate fum.
”Căci ofițerilor tare le plăcea cărțile, dar a le bate, nu a le citi”
221.12.2022 UPDATE: MMPS a modificat proiectul ieri. La magistrați au trecut ca perioadă de calculare a bazei de calcul a pensiei, 12 luni din oricare an din ultimii 10, iar procentul nu va mai fi de 65 ci de 80% . Deci șantajul magistraților a trecut proba.
La militari nu mai sunt ULTIMELE 12 consecutive luni din ultimii 5 ani, ci 12 luni consecutive din oricare din ultimii 5 ani. E posibil sa mai apară modificări, că doar suntem în România.
https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Mass-media/COMUNICAT%2019.12.2022.pdf
https://www.antena3.ro/politica/marcel-ciolacu-pensii-militari-pensii-serviciu-tari-nato-657730.html
Un afront mizerabil comunicatul MApN. Aerele astea de stăpân nu sunt bune. Ar fi fost de dorit ca proaspătul director să nu preia apucăturile vechii conduceri, dar văd că nu se poate altfel. Toată lumea intuieşte că sunt presiuni din zona guvernamentală ca să rezolve problema deciziei CCR cu neconstituţionaitatea reţinerii CASS prin OUG. După acest comunicat se confirmă că şi la nivelul executanţilor a ajuns ideea că o rezolvă rapid politicienii. Eu zic că s-a cam grăbit autorul comunicatului. Deocamdată între magistraţi şi politicieni e temporar armistiţiu, dar războiul va continua. Posibil ca decizia cu pricina să fie întârziată la publicare pentru a nu strica sfârşitul şi începutul de an (faptul că CCR poate să se mişte mai repede a fost demonstrat şi zilele trecute, au dat o decizie pe 14.12 şi pe 19.12 a fost publicată la MO). Am oarece considerente care conduc la concluzia că decizia cu pricina va fi la Monitorul Oficial înainte de legiferarea reţinerii CASS printrr-o altă LEGE. Atunci îl invit pe directorul CPS să explice ce a căutat în ultima frază din comunicat formularea „care vor fi adoptate”, cu referire la ce prevederi legale intenţionează să aplice.
@Mateias,
Omul nu a exprimat ce voia el, ci ce i s a spus sa spuna.Iar cei care i-au spus ce sa spuna sunt „ancorati”.
După ce vor apărea normele de aplicare la fel cum s- a procedat în 2016 când am fost chemați la C.M.Z- uri pentru a alege perioada ultimelor 12 luni consecutive pentru care optam va urma o recalculare de 2 ani cum a fost între 2016 și 2018. Le vor actualiza și recalcula pe toate prin normele de aplicare. Aveți răbdare nu iese Jianu la pensie în paguba. Referitor la sporuri se vor pastra cele pe care le are fiecare trecute în decizia de pensionare.
@Atomei Iulian,
Normele de aplicare nu pot ADAUGA ceea ce legea nu prevede.
https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6810-cp-proiect-modificare-pensiilor-serviciu-20122022
In comunicatul de ieri de la Ministerul muncii se prevede recalcularea și actualizarea la toți pensionarii și cei aflați în plată și viitorii pensionari conform noii legi
@Atomei Iulian,
Corect, conform legii. Care lege ?
@Atomei Iulian,
Nu te lua după COMUNICAT, comunicatul este politic. Citeste legea si vezi unde scrie ca PENSIILE MILITARE vor fi recalculate. Nu mai vorbiti prostii.
Așa este foarte adevărat aveți perfectă dreptate domnule colonel. Care lege??? Deocamdată este un proiect trimis spre avizare de către ministerele de resort de unde va intra în dezbatere parlamentară iar după adoptare va fi trimisa la promulgare. Deci e cale lungă până să devină lege.
Mai regăsiți o plecare în recalculare de la 80 % din baza de calcul la vreo altă categorie de „speciali”, așa ca la magistrați?
Dar absența sporurilor din baza de calcul a rezerviștilor o mai regăsiți undeva, la cineva?
Justificarea idioată este că magistrații reprezintă a treia putere în stat! Dar Armata nu este putere militară în România? Mai ales că este nominalizată constituțional!
Realizați tâmpenia noastră din 1990, conform căreia nu avem ce căuta ca membri în Parlament, plus că am fost superficiali când am admis controlul civil al Armatei, în condițiile în care toți incompetenții pe domeniu, de la Mihnea Motoc încoace, și-au bătut joc de noi? Să nu aveți impresia că Oprea, Dobrițoiu și Ciucă, fiind generali, s-au preocupat de soarta noastră! Cursanții noștri din USA, „cipați” fiind la racolare, au servit strict interesele yankee. Ați auzit că Uncle Sam era îngrijorat de soarta rezerviștilor români sau că militarul român are o indemnizație zilnică de hrană de 34 lei, comparativ cu cei 524 lei pentru „musafirii” noștri?
Atomei* ;
Sunteți în eroare, Jianu nu iese la pensie, deși în martie împlinește vârsta de pensionare.
A cerut și bineînțeles că i s- a aprobat continuarea activității.
Pentru încă doi ani.
Proiectul propus și care va ajunge într-o anumită formă în parlament, vom vedea care, va suferi fffff multe modificări odată ajuns acolo așa că haideți să vedem forma finală aprobată de KWY și publicată în MOf iar apoi vedem ce a ieșit
Nu de alta dar deja acțiunile parlamentarilor PSD PNL USR PMP etc mă duc cu gândul că vor suferi mari transformări aceste propuneri odată ajunse pe mâna lor, nu de alta dar corecte observațiile cu studiile fiecăruia sau cu cu înțelegerea sensului cuvintelor și frazelor din cuprinsul legilor
Sănătate tuturor și bucurați-vă de sărbători, nu de alta dar vine iepurașul cu noua lege și nu Moș Crăciun
@AC,
Probsbil ca nu cunosti rolul ginevologului in Psrlament.
Eram sigur ca este o greseala de dactilografiere …..,, ULTIMELE 12 LUNI DIN ULTIMII 5 ANI” si ca va fi corectata asa ,,12 luni consecutive din ultimii 5 ani. Oricum modificarea este foarte buna pentru ofiterii de arma geniu, incadrati in subunitatea de ge a unei bg, pentru ca vor face cu randul luna de luna, ba ca seful echipei de asanare, ba ca personal destinat asanarii, iar la final ofiterii vor avea asanari luna de luna, iar sof din ,,cand in gand,, cand s-o mai gasi o portita.
Eram sigur ca este o greseala de dactilografiere …..,, ULTIMELE 12 LUNI DIN ULTIMII 5 ANI” si ca va fi corectata asa ,,12 luni consecutive din ultimii 5 ani. Oricum modificarea este foarte buna pentru ofiterii de arma geniu, incadrati in subunitatea de ge a unei bg, pentru ca vor face cu randul luna de luna, ba ca seful echipei de asanare, ba ca personal destinat asanarii, iar la final ofiterii vor avea asanari luna de luna, iar sof din ,,cand in gand,, cand s-o mai gasi o portita.
@Florian, Cred că de vreo 2 ani nu se mai plătesc asanările, se face muncă patriotică!
Poate cineva ,cu pregătire juridica, sa precizeze dacă ar fi neconstituțional faptul ca legea p m nu este unitara ,asa cum este prevazut în preambulul ei , stabilind 3 categorii de pensionari militari ?
Mulțumesc anticipat !
Marine,
Ai „băut apă” după Huhurez, cel care publică doar comentariile care rezonează cu opiniile lui?
Ai prins drag de cenzură și o practici din plăcere?
Intrucat parlamentarii au plecat intr-o ,,binemeritata” vacanta,oug-ul care va intra in vigoare de la 01.01.2023 va fi pritocit si raspritocit abia la primavara…asadar ,rabdare si tutun.Sa vedem insa cum se va proceda guvernul nostru atunci cand CCR va publica motivarea pe linie de CASS undeva pe 29.12.Unii spun ca incalcarea deciziei CCR ar fi o veritabila infractiune de abuz in serviciu pe care generalul nostru ar putea sa o comita.Oare?
Vad ca deja se vorbeste de recalculare a celor in plata etc.Ca se va emite Norme de aplicare si alte minuni.
Întreb:Norme de aplicare la ce?
Pentru a nu se face Actualizarea pensiilor noastre in 2023 cum au promis în 2017,ca dupa implementarea la activi a legii 153,se va face Actualizarea pemsiilor aflate in plata la vremea respectiva.Ce au facut,au dat un draft unde s-a modificat cateva art.din l.223 si gata.Bataia de joc continuă!
Deciziile în materia salariilor civililor și a pensiilor militare în particular, NU mai aparțin guvernului, nici măcar parlamentului după cum am văzut. Hotărârile se iau în afara țării (chiar și în interior – AMCHAM, ambasadori, de ex.), de organisme și entități străine, nealese de popor: FMI, BM, CE, UE, USA/NATO. Parlamentul și guvernul doar le pun în legalitate (eventual le și traduc, dar cred că unele sunt traduse gata).
Crăciun fericit!
CRĂCIUN FERICIT!
Sănătate și liniște sufleteasca, tuturor !
🎁🍺🍾
Scz.pt.intarziere!Crăciun Fericit!
Gogu Pintenogu, ba da asanarile se platesc in continuare. Stiu ce spun pt ca am lucrat la personal si am iesit recent la pensie.
Sarbatori fericite si sa ne auzim cu bine la anul. La multi ani anticipat 2023.
In M Of 1262 din 28.12 s-a publicat Decizia CCR legata de retinerea CASS pentru pensiile mai mari de 4000 lei. In esenta, Decizia spune ca nu se poate diminua o pensie prin OUG. Asa ca, incepand cu luna ianuarie NU se mai retine CASS din pensiile mai mari de 4000 lei. Nici nu cred ca vor mai face o lege pentru asa ceva. Ar trebui sa aiba aplicabilitate dupa 6 luni, asa se poate modifica Codul Fiscal. Din ce inteleg, cei pensionati inainte de intrarea in vigoare a OUG 59 / 2017 vor simti asta, iar cei pensionati dupa nu vor avea nici o modificare in pensia neta propriu-zisa. Asa a fost si cand s-a aplicat retinerea in ianuarie.
Sa inteleg… de exemplu… unul pensionat anul acesta si la care i-a fost retinut cass in cuantum de 480 lei nu primeste nimic la net?
Sa inteleg ca unul pensionat anul acesta si la care pe talon ii apare retinere 480 lei cass nu primeste nimic?
@Andrei,
Nu e exclus. Depinde . Daca i s-aoprit, primeste, daca nu, nu. Dar sunt mai multe variabile. Plafoane, impozite, mod de calcul, anul iesirii, etc. Asa ca asteptati talonul. Putintica rabdare.
Talon,Jalon,tot ăl’drac e.Dca a ajuns inst.financiare internationale sa ne decidă soarta la pensii e ceva grav!Ce nu se înțelege? Înseamnă că am depășit,sau suntem pe cale sa depășim 50% din PIB ca împrumut și ca orice banca trebuie sa-si asigure împrumuturile acordate tertei tări pe care a imprumutat-o.Vai de capul nostru!Sper sa ma înșel eu.
Este suparator sa citesti aici ca ar fi vorba de un proiect de ordonanta si nu de un proiect de lege.
De cand cu OUG 130/2021 s-au lecuit guvernantii sa mai taie din drepturi prin ordonante de urgenta.
Vom avea un spectacol de gala in meciul dintre CSM si CCR.
@Radu,
Corecta observatia ta, in graba am vorbit despre OUG, cand de fapt era HG. Imi cer scuze si iti multumesc, am facut corectia de rigoare.