Loading

Hu-Ciu-Cio, cei trei chinezi din conducerea României

Anul trecut, prin August, am avut o întrevedere cu primul ministru pentru discutarea unor probleme privind pensiile militare, care – ziceam eu- urmau sa fie incluse în legea pensiilor DE SERVICIU. Pe vremea aceea încă mai păstram legătura, încă mai speram că există dorința dar și posibilitatea ca militarul din fruntea guvernului să aibă o influență pozitivă asupra omului politic din fruntea PNL. Domnul prim-ministru era sigur la vremea aceea că așa ceva nu se va întâmpla, că ”pensiile militare nu sunt pensii speciale” și că nu se va atinge nimeni de pensiile militare, pentru că bla-bla-bla. Am insistat menționând că militarii, armata au mai mulți dușmani în interiorul țării, în rândul clasei politice decât în afara granițelor, iar pensionarii militari au mai mulți dușmani în rândul conducerii MApN decât în afara ministerului. Bineînțeles că mi-a spus că exagerez, că nu e așa, că va avea grijă ca armata să își primească poziția și recunoașterea rolului și locului în cadrul societății, și că ”cât va fi dânsul acolo, nu se va atinge nimeni de pensiile militare”. Pregătisem pentru această întâlnire un proiect de lege prin care să împăcăm și capra și varza și lupul, adică și pensiile militarilor și criticile celor din afara sistemului și cerințele PNRR. Practic se introducea în ecuație, calculul contributivității, care era deja făcut pentru cei pensionați până la apariția Legii 223, urmând ca acest calcul să fie făcut doar pentru cei pensionați după 2016, adică câteva mii de pensionari. Propunerea avansată păstra neatinsă Legea 223, dar ALINIA cuantumul pensiei la valoarea obținută pe contributivitate, prin două valori una minimă care ar fi fost pensia obținută pe calculul contributivității și una maximă obținută prin calculul conform legii 223 fără a depăși dublul contributivității. În felul asta, pensiile militare ar fi avut, ca și la magistrați, un cuantum stabilit pe baza contributivității la care s-ar fi adăugat o sumă din bugetul MApN pe care statul ar acorda-o ca recunoaștere a meritelor armatei la intrarea României în UE și NATO dar și a privațiunilor serviciului militar.

Spre surprinderea mea, deși proiectul propus nu aducea atingere prevederilor L 223, domnul prim-ministru, speriat de cuvântul ”contributivitate” și eventualele proteste din partea militarilor, în ciuda explicațiilor date, a decis să lase proiectul în așteptare, menționând că este bun și va fi folosit dacă ”se va schimba cadrul actual”, adică dacă presiunea privind modificarea pensiilor militare va înfrânge argumentele de bun simț.

Dar hai să vedem ce amendamente s-au făcut la proiectul L 4 /2023

Las cititorilor, celor interesați, timp să analizeze proiectul votat azi 28.03.2023 în comisiile reunite ale senatului respectiv pentru apărare, muncă și justiție și să tragă fiecare concluziile care consideră că reflectă intențiile legiuitorului și modul în care consideră că le sunt realizate sau afectate drepturile. Sunt sigur că pe alte pagini deja se comentează la greu. Nu știu cât de corecte vor fi opiniile. Să vedem ce va fi aici și voi reveni cu o analiză a proiectului zilele următoare.



De neacsum

24 de comentarii la „Fugiți, că vine tăvălugul !”
  1. Tot aud de vreo 10 ani chestia asta cu ”contributivitate”, „principiul contributivitatii”, „calculul contributivitatii” si pana acum nu am auzit nicio explicatie/definitie concreta. Este undeva definit acest aspect; in Constitutie, vreo lege, Decizie CCR, RIL ICCJ, hot. judecatoreasca samd, ca eu nu gasesc nimic. Multumesc, cu respect

  2. Eu nu înțeleg ce tot se discuta despre pensiile militare. Nu e în stare Șeful Apărării și sa pună punct acestei discuții fără rost?! Suntem tara membra NATO și… Punct.

  3. @Onofrei,
    Si daca suntem tara NATO ce ? Ce treaba are NATO, cu discutiile, ca nu inteleg.

  4. Domnul Neacsu,
    Deoarece v-am receptat ca fiind destul de echilibrat si citit fata de multi altii din online,si serios nu cu saga si raspandac va rog:
    Sunt mai greu de cap si nu prea ma descurc cu barbologia asta legistica.Spuneti-micei iesiti in 2006 ce se intampla cu noi?
    Ne recalculeaza?
    Ne impoziteaza?
    Luam mai putin decat acum caci mai mult nu e cazul:))
    Vor ramane diferentele intre noi la grade ,functii si vechime-ma refer la venit?!
    Care am mai muncit pe unde am mai putut dupa iesirea la pensie putem sa mai luam ceva de la sistemul civil cand implinim 70 de ani(se intelege cine mai apuca)/
    Va multumesc
    Teo Hamer

  5. @Hammer,
    Chiar nu inteleg ce nu intelegeti. Unde ati vazut dvs ca scrie despre recalcularea pensiilor militare? Nu stiu ce pensie aveti, dar daca nu aveti brutul mai mare de 6789, ramaneti cu pensia actuala.

  6. Cică, dacă suntem tara NATO, ce?! Se mai discuta în vreo tara NATO de spre pensiile militare?! De ce numai în România este bătaia asta de joc?! Neacsule nu te face ca nu înțelegi!!!

  7. @Onofrei,
    Intreb si eu daca e vre-o lege, o directiva sau un acord care sa prevada ca in tarile membre NATO nu e voie sa se discute despre pensiile militarilor. Este in Tratatul NATO asa ceva? Daca nu, intrebarea ta este complet aiurea, pe langa ca e retorica, nu are chiar nicio acoperire. Nu faptul ca se discuta despre pensiile militarilor este problema ci ce fac Militarii activi si in rezerva pentru a-si apara drepturile si a se face respectati. Raspuns NIMIC. DECI DISCUTAM DEGEABA CATA VREME NU SE FACE NIMIC.Si daca se discuta, de ce nu se aude si VOCEA MILITARILOR, una singura, puternica, tunatoare, care sa ii puna la punct pe toti cei care latra la ARMATA? Pentru ca NU EXISTA o astfel de voce si asta e doar vina noastra.
    Onofrei, te faci ca nu intelegi.

  8. Onofrei:
    Tu de- a cui esti cumetre?
    Ai calcat in vreun scuipat de smecher si vrei sa afle si altii ?
    Ce te deranjeaza din discutiile civilizate de aici despre pensii?
    Stiam ca sunt multi scatofagi in presa dar vad ca tin aproape si altii…
    Du- te unde e la moda balacareala, nu aici…
    Sau de acolo vii ?!!

  9. @Nicu,
    Ai grija la limbaj, esti la limita. Onofrei nu a jignit pe nimeni, a pus o intrebare, chiar daca s=a facut ca nu intelege raspunsul meu. Pentru asta nu trebyuie nici jignit si nici gonit. De aici pleaca cine nu respecta regulile, nu cine are opniii diferite.

  10. Imi cer scuze dar la chestii evidente simt nevoia sa spun ce gandesc!
    Daca ” domnul ” va apeleaza cu „Neacsule „!, gandesc ca formula e agreata, am folosit si eu tot persoana a doua.Cati ani o avea „persoana”, e alta discutie..
    Scatofag, scuipat, smecher – le regasim in DEX.
    Unde e pana la urma jignirea?
    Am zis eu de ” domnul ” ca e scatofag?
    Am zis ca sunt tot mai multi.
    E altceva.
    Daca doriti neaparat, dati cu mine primul exemplu….
    Blogul e pana la urma al Dumneavoastra.

  11. Ei de-asta ni se întâmplă ce ni se întâmplă. Ca nu suntem uniți și nu suportam părerea altuia. Asta nu-i democrație!!! E prima și ultima data când am întrat pe acest blog. Va doresc sănătate tuturor.

  12. @Neacsum:

    Singura definitie a acestui principiu o gasesc doar in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
    Art. 2 – c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza CONTRIBUŢIILOR DATORATE DE PERSOANELE FIZICE ŞI JURIDICE participante la sistemul de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUŢIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE;
    Si in Decizia CCR nr.872 din 25 iunie 2010, Publicată în M.Of. nr.433 din 28.06.2010:
    [Curtea constată că dreptul la pensie este un drept preconstituit încă din perioada activă a vieţii individului, acesta fiind obligat prin lege SĂ CONTRIBUIE LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE procentual raportat la nivelul venitului realizat. Corelativ, SE NAŞTE OBLIGAŢIA STATULUI CA ÎN PERIOADA PASIVĂ A VIEŢII INDIVIDULUI SĂ ÎI PLĂTEASCĂ O PENSIE AL CĂREI CUANTUM SĂ FIE GUVERNAT DE PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, cele două obligaţii fiind intrinsec şi indisolubil legate. Scopul pensiei este acela de a compensa în perioada pasivă a vieţii persoanei asigurate contribuţiile vărsate de către aceasta la bugetul asigurărilor sociale de stat în temeiul principiului contributivităţii şi de a asigura mijloacele de subzistenţă a celor ce au dobândit acest drept în condiţiile legii (perioadă contributivă, vârstă de pensionare etc.). Astfel, statul are obligaţia pozitivă de a lua toate măsurile necesare realizării acestei finalităţi şi de a se abţine de la orice comportament de natură a limita dreptul la asigurări sociale.
    Deşi sumele plătite cu titlu de contribuţie la asigurările sociale nu reprezintă un depozit la termen şi, prin urmare, nu pot da naştere vreunui drept de creanţă asupra statului sau asupra fondurilor de asigurări sociale (Decizia Curţii Constituţionale nr. 861 din 28 noiembrie 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.45 din 22 ianuarie 2007), acestea îndreptăţesc persoana care a realizat venituri şi care a plătit contribuţia sa la bugetul asigurărilor sociale de stat să beneficieze de o pensie care să reflecte nivelul veniturilor realizate în perioada activă a vieţii.
    CUANTUMUL PENSIEI, STABILIT POTRIVIT PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, se constituie într-un drept câştigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. PRIN SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUŢIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE, PERSOANA ÎN CAUZĂ PRACTIC ŞI-A CÂŞTIGAT DREPTUL DE A PRIMI O PENSIE ÎN CUANTUMUL REZULTAT PRIN APLICAREA PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie.]
    Si atunci care e problema cu militarii/pensiile militare ca si ei sunt obligati de lege sa contribuie:
    – Legea 223/2015: Art. 31. – (1) Cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu COTA DE CONTRIBUȚIE INDIVIDUALĂ DE ASIGURĂRI SOCIALE. Baza lunară de calcul al contribuției individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut.
    – Si Legea 164/2001 avea prevederi similare:
    Art. 1 – (2) Principiile generale prevăzute la art. 2 din Legea nr. 19/2000 (deci si PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII!!) privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se aplică în mod corespunzător şi pensiilor militare de stat, exceptând situaţiile în care prin prezenta lege se dispune altfel.
    Art. 78 – (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuţia pentru pensia suplimentară va deveni CONTRIBUŢIE INDIVIDUALĂ LA BUGETUL DE STAT, PENTRU PRESTAŢIILE PREVĂZUTE LA art. 4.
    (3) Cota de CONTRIBUŢIE INDIVIDUALĂ este de 5%. Baza lunară de calcul pentru care se va determina contribuţia individuală o reprezintă solda lunară bruta.
    In plus mai vad:
    – „Banca Mondială mai arată că un alt factor care trebuie luat în considerare este faptul că, spre deosebire de alte pensii de serviciu, au existat reforme recente ale sistemului de pensii militare, deși acestea au fost finalizate înainte de semnarea acordului PNRR. În 2017, limita pentru beneficiile pensiilor militare a fost redusă de la 80% la 65% din salariul brut și, în același timp, militarii au început (aici e greseala, dintotdeauna militarii au contribuit!) SĂ PLĂTEASCĂ O CONTRIBUȚIE DE 25% la buget pentru A CONTRIBUI LA FINANȚAREA PENSIILOR LOR.”
    – Nicolae Ciucă afirma: ”În raportul Băncii Mondiale scrie clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege şi SUNT PE BAZĂ DE CONTRIBUTIVITATE. Am discutat şi acest subiect inclusiv cu reprezentanţii Comisiei”.”
    Deci, eu zic ca asta insemna Contributivitate/Principiul Contributivitatii: ai platit Contributii, primesti prestatiile prevazute de Lege, nimic altceva!

  13. @Onofrei,
    Ei vezi dmneata nu intelegi democratia si nu o accepti. Ai avut si ai dreptul sa iti exprimi opinia. L-am admonestat pe cel care te-a atacat nejustificat si a incercat sa iti conteste dreptul la opinie. Regula aici eu o fac, nu cei care comenteaza. Dar se pare ca dumneata nu accepti sa fii contrazis. E dreptul dumitale sa iesi, dar si Nicu avea acelasi drept la opinie ca si dumneata.

  14. @Nicu,
    Asa cum pe dvs v-a deranjat ca mi-a spus „Neacsule” , care nu o jignire, ci doar pentru unii o aparenta …lips[ de respect, la fel si epitete precum scatogaf, chiar daca se gasesc in DEX unde de altfel se gasesc toate cuvintele, nu e elegant. Nu am spus ca iau masuri, nu e cazul, dar incearcati sa va abtineti. Tin mult la decenta si bun simt.

  15. Domnule Neacsu…pai daca in raportul BM intocmit la cererea guvernului si( culmea) trecut inclusiv in PNNR, scrie negru pe alb,vorba lui Ciuca…pensiile militare Nu sunt pensii speciale,atunci ce rost mai au discutiile? Pai daca acolo chiar se mentioneaza ca in domeniul pensiilor militare ar fi avut loc deja reforme,anterioare intocmirii raportului BM…ce naiba mai cauta articolul cu pensiile militare in L4?…Asa ceva doar la noi poti intalni…

  16. @Neacsum:

    Merci, citisem si sa stii ca stiam toate astea cu 10 ani inaintea ta; am lucrat direct la redactarea Legii 164/2001. Oricum, ramane intrebarea la care nu ai raspuns: unde scrie ca doar ca calculul pensiei conform L.263/2010 (L.19/2000 anterior) este singurul care exprima/reprezinta “calculul contributiv/ca urmare a aplicării principiului contributivității” al pensiei?
    Cu stima,

  17. Atâta timp cât există militari ieșiți în pensie, voluntar sau obligați, în ultima categorie fiind sacrificații NATO, din cauza reformării sistemului militar, recalcularea pensiei militare în baza contributivității (unii cu 20, alții cu 35 ani de serviciu) este discriminatorie. Una este să împarți punctajul total realizat la 20 ani, iar alta la 35 (cam la jumătate?).
    Din punctul meu de vedere, este necesară o reactualizare a soldelor de cândva, cu adăugirea sporurilor lipsă de atunci, ceea ce este mai dificil, ori șablonizarea bazei de calcul cu aceleași elemente constituente.
    Din păcate, se urmărește ca în România, țara cu cele mai mici pensii din UE, să scadă otova cheltuielile asigurate din BASS, iar autorii PNRR nu răspund nici măcar civil pentru mizeria trimisă la UE.
    Principalii vinovați, pentru dezastrul sistemului militar de pensii, sunt chiar mult-decorații activi șau recent trecuți în rezervă, cei care au asistat pasiv la porcăiala civililor și mediei aservite politic, pentru că nu au reacționat imediat la dezmințiri. Se pare că Legea 119/2010 a produs mulți îmbuibați, care au manifestat sedentarism la orice mișcare de protest organizată de vreo structură asociativă a pensionarilor militari.
    Să fi uitat cu toții de acel 24.01.2011, în baza căruia, ulterior, o belferesc aceștia?

  18. @Mihai F35,
    In definiția dată contribuabilului la art.3(d) si art 19(1) din L263, care definesc contribuabilul si stagiul de cotizare. Ambele fac trimitere doar la platile facute IN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII, interpretat de rauvoitori ca referindu se la legea pensiilor publice.

  19. @Neacsum:

    De acord, dar ce treaba are L.263/2010 cu L.223/2015? Singura legatura intre ele e “recunosterea reciproca a stagiului de cotizare/vechimii in sv. pt deschiderea pensiei limita varsta samd”.
    Eu as miza mai mult pe Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care defineste in art. 137, 138 si 76 SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII printre Categoriile de venituri supuse CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE.
    Ma rog, din 2010 tot ne ciondanim pe pensiile astea si nu am rezolvat nimic. Unii au mai facut si infarct.
    Multa sanatate

  20. IATA ADEVARUL DESPRE PENSIILE MILITARE
    Exista o „grupare” care dorește să salveze existenta pensiilor magistraților și atunci le asociază pe acestea cu pensiile militare în speranța că la pachet lucrurile se vor rezolva mai ușor.
    Lucrurile insă stau astfel:
    Din soldele lunare brute ale militarilor 𝘀𝗲 𝗿𝗲ț𝗶𝗻 ș𝗶 𝘀𝗲 𝘃𝗶𝗿𝗲𝗮𝘇ă 𝗹𝗮 𝗯𝘂𝗴𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁 𝗲𝘅𝗮𝗰𝘁 𝗮𝗰𝗲𝗹𝗲𝗮ș𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂ţ𝗶𝗶 𝗰𝗮 î𝗻 𝗰𝗮𝘇𝘂𝗹 𝗼𝗿𝗶𝗰ă𝗿𝘂𝗶 𝗮𝗹𝘁 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗿𝗶𝗮𝘁 𝗱𝗶𝗻 ț𝗮𝗿𝗮 𝗻𝗼𝗮𝘀𝘁𝗿ă. Nu din 2017 sau din 2018 așa cum în mod eronat declară diverse persoane publice, ci cu mult înainte. Militarilor li s-a reținut contribuţia pentru pensia suplimentară exact de la aceeași dată de la care s-a reținut și angajaților civili, respectiv 1 ianuarie 1967. Actul normativ care a instituit această reținere este Decretul nr. 141/1967 privind pensiile militare de stat și pensia suplimentară. Astfel, art. 58 din acest decret stipula „𝐂𝐮 î𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟔𝟕 𝐬𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐢𝐞, î𝐧 𝐚𝐟𝐚𝐫ă 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐞𝐢 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭, 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐚 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫ă, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐞𝐚𝐳ă 𝐩𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐦𝐮𝐭𝐮𝐚𝐥𝐢𝐭ăț𝐢𝐢 î𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐢”, iar la art. 59 că „𝐅𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐞𝐢 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐚𝐳ă 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮ţ𝐢𝐚 𝐭𝐮𝐭𝐮𝐫𝐨𝐫 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐞𝐧𝐭𝐞.” Exact ca în cazul civililor, contribuţia a fost tot 2%, se vărsa într-un cont la „Banca Naţională a Republicii Socialiste România”, care plătea pentru banii depuși tot o dobândă anuală de 1,5%.
    La 1 iulie 1977, Decretul nr. 141/1967 a fost abrogat de Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat. Contribuţia militarilor a continuat să fie reținută întrucât art. 60 din acest decret prevedea că „𝐏𝐞𝐧𝐬𝐢𝐚 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫ă 𝐬𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐞𝐚𝐳ă 𝐩𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐦𝐮𝐭𝐮𝐚𝐥𝐢𝐭ăț𝐢𝐢 î𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐞𝐧𝐭𝐞, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢𝐞, î𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐜𝐨𝐩, 𝐜𝐮 𝟐 𝐥𝐚 𝐬𝐮𝐭ă 𝐝𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮ț𝐢𝐚 𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐚𝐫𝐢𝐟𝐚𝐫ă 𝐥𝐮𝐧𝐚𝐫ă.”
    Decretul nr. 214/1977 a fost abrogat de Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat. În această lege, contribuția individuală a militarilor a fost reglementată la art. 78. Astfel, la art. 78 alin (2) se stipula că „𝔻𝕖 𝕝𝕒 𝕕𝕒𝕥𝕒 𝕚𝕟𝕥𝕣ă𝕣𝕚𝕚 î𝕟 𝕧𝕚𝕘𝕠𝕒𝕣𝕖 𝕒 𝕡𝕣𝕖𝕫𝕖𝕟𝕥𝕖𝕚 𝕝𝕖𝕘𝕚, 𝕔𝕠𝕟𝕥𝕣𝕚𝕓𝕦ţ𝕚𝕒 𝕡𝕖𝕟𝕥𝕣𝕦 𝕡𝕖𝕟𝕤𝕚𝕒 𝕤𝕦𝕡𝕝𝕚𝕞𝕖𝕟𝕥𝕒𝕣ă 𝕧𝕒 𝕕𝕖𝕧𝕖𝕟𝕚 𝕔𝕠𝕟𝕥𝕣𝕚𝕓𝕦ţ𝕚𝕖 𝕚𝕟𝕕𝕚𝕧𝕚𝕕𝕦𝕒𝕝ă 𝕝𝕒 𝕓𝕦𝕘𝕖𝕥𝕦𝕝 𝕕𝕖 𝕤𝕥𝕒𝕥.”, iar la alin (3) „ℂ𝕠𝕥𝕒 𝕕𝕖 𝕔𝕠𝕟𝕥𝕣𝕚𝕓𝕦ţ𝕚𝕖 𝕚𝕟𝕕𝕚𝕧𝕚𝕕𝕦𝕒𝕝ă 𝕖𝕤𝕥𝕖 𝕕𝕖 𝟝%. 𝔹𝕒𝕫𝕒 𝕝𝕦𝕟𝕒𝕣ă 𝕕𝕖 𝕔𝕒𝕝𝕔𝕦𝕝 𝕡𝕖𝕟𝕥𝕣𝕦 𝕔𝕒𝕣𝕖 𝕤𝕖 𝕧𝕒 𝕕𝕖𝕥𝕖𝕣𝕞𝕚𝕟𝕒 𝕔𝕠𝕟𝕥𝕣𝕚𝕓𝕦ţ𝕚𝕒 𝕚𝕟𝕕𝕚𝕧𝕚𝕕𝕦𝕒𝕝ă 𝕠 𝕣𝕖𝕡𝕣𝕖𝕫𝕚𝕟𝕥ă 𝕤𝕠𝕝𝕕𝕒 𝕝𝕦𝕟𝕒𝕣ă 𝕓𝕣𝕦𝕥ă”
    La 1 ianuarie 2011, Legea nr. 164/2001 a fost abrogată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în care au fost incluși și militarii. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, conform art. 6 alin (1) pct. I lit. c) au fost asigurați 𝗼𝗯𝗹𝗶𝗴𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝘂 în sistemul public de pensii
    „cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.” Prin urmare, inclusiv militarilor le-au fost reținute și virate contribuțiile în această perioadă în baza aceluiași articol ca și în cazul celorlalți contribuabili, respectiv art. 27.
    La 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Contribuțiile pe care le plătesc militarii inclusiv în acest moment sunt reglementate de art. 31 alin (1) care prevede „𝗖𝗼𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂ţ𝗶𝗲 𝗶𝗻𝗱𝗶𝘃𝗶𝗱𝘂𝗮𝗹ă 𝗹𝗮 𝗯𝘂𝗴𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗲𝗴𝗮𝗹ă 𝗰𝘂 𝗰𝗼𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂ţ𝗶𝗲 𝗶𝗻𝗱𝗶𝘃𝗶𝗱𝘂𝗮𝗹ă 𝗱𝗲 𝗮𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿ă𝗿𝗶 𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲. Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut.”
    Prin urmare, 𝗺𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝗿𝗶𝗶 𝗮𝘂 𝗽𝗹ă𝘁𝗶𝘁 ș𝗶 𝗽𝗹ă𝘁𝗲𝘀𝗰 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂ț𝗶𝗶, singura diferență este că începând cu 1 ianuarie 2016 acestea se virează direct la bugetul de stat și nu la bugetul asigurărilor sociale. Tot la fel au fost virate și în perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010.
    Pe cei interesați de cele scrise mai sus și afectați de declarațiile false ce se propagă de prea multă vreme în societate îi rog să distribuie acest text. Altfel, degeaba scriu eu din 5 în 5 zile, că mesajul nu ajunge unde trebuie, iar militarii continuă să fie blamați și calomniați total gratuit.” Autor: Marcel Ostafi

Comentariile sunt închise.