Loading

Dreptatea lui Solomon

Pentru cei interesaţi de modificările L223/2015 începeţi de la nr.crt. 66

Sursa informaţiei : https://www.luju.ro/static/files/2023/iunie/26/amendamente_pensii_de_serviciu_magistrati.pdf

UPDATE 26.06.2023 ora 20 23 : Și uite că deși Plx 244 era planificată a fi discutată în comisii pe data de 27.06.2023 , a fost discutată și VOTATĂ azi. Domnul Solomon ne-a mai tras o clapă, ca și cu PLX 199 pe care a modificat-o singurel și a înaintat-o comisiei pentru apărare sub forma impusă de MApN. Acuma proiectul va fi retrimis Senatului pentru a vota amendamentele depuse în Camera Deputaților și a nu intra în neconstitutionalitate procedurală. Și când mă gândesc câți își călcaseră cravatele ca să meargă mâine la comisii să ceară dreptate pentru pensiile militare.


De neacsum

53 de comentarii la „Amendamentele finale la Plx.244/2023”
  1. nu înteleg ceva, poate mă lămuriți. Baza de calcul…….este media soldelor /salariilor lunare brute …..în ultimele luni consecutive de activitate.
    Deci, câte luni, una, două, șase luni?
    Mulțumesc!

  2. Nu am inteles daca se calculeaza pensia si pe baza principiului contributiv pt. a sti cum si cat se impoziteaza.
    Rog lamuriri.

  3. Numărul de luni consecutive luate în considerare la baza de calcul sunt cuprinse în tabelul din anexa nr.14 la acest proiect, urmând a fi integrată ca anexa nr.3 la L223. Nu prezintă interes decât pentru cei care urmează să devină pensionari după publicarea în MO.

  4. Pensia militară se găseşte în situaţia reglementată de forma introdusă la art. 101 alin.(4) din L227/2015. Adică „cuantumul componentei din venitul lunar din pensie nu poate fi determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii”. Prin urmare se va impozita cu 15% tot ce depăşeşte 4000 lei. Anterior se vorbea de neidentifăcarea unui cuantum contributiv, aspect neclar juridic, acum au încercat o formulă de exprimare mai clară. Tot nu le-a ieşit, multe interpretări vor porni de la ambiguitatea formei adoptate. Ca să nu spun că particularităţile situaţiilor juridice sunt mult prea multe pentru a le acoperi suficient cu doar o singură reglementare. Oricum pe zona impozitării suplimentare pensionarii militari de pînă în OUG59/2017 vor fi cei mai jecmăniţi.

  5. Totusi, la nr.crt.68, la art.28, la observații, se vorbește despre aplicarea principiului contributivitatii, a vechimii in profesie, etc.
    Apoi se va aplica numai pt.viitor sau si pt.pensiile in plata?
    Nu se vorbește nimic despre recalculare.
    Militarii neavând calculată componenta contributiva vor fi cei mai afectați de impozitare?

  6. Buna ziua!
    Va rog sa nelămurit si pe noi care ar fi diferenta intre un pensionar care iese cu 6 luni unul care iese cu 12 luni si unul care va avea 20 luni..
    Multumesc mult.

  7. @Popa Victor,
    Fara suparare, nu dezbatem aici cazuri minore si particulare, individuale. Dupa dvs o sa vina altul sa intrebe care e diferenta intre unul care iese cu 5 luni, unul care iese cu 13 si unul care iese cu 19, si asa mai departe. E vorba de calcule si de cunoasterea legii. Apoi sa asteptam metodologia de aplicare, fara de care la noi nu exista nicio lege, care poate modifica legea, caci la astea ne pricepem.Si in al treilea rand sa vedem cum aplica legea fiecare Casa de pensii, ca la noi face fiecare ce il duce capul.

  8. Adevarat.
    La noi legea nu mai contează, se proroga,se modifica prin ordonanțe si se „nuanteaza” prin normele de aplicare.
    Curat „democratie”. Ha,ha.

  9. @Iosif,
    Motivarea de la nr.crt. 68 citează din prevederile PNRR. Adicătelea diluarea cuantumului pensiei militare prin creşterea eşalonată pină la 300 a numărului de luni luate în considerare la stabilirea bazei de calcul reprezintă în concepţia iniţiatorului realizarea cerinţei de „aliniere” la principiile contributive. Nici vorba de recalculare. Fiecare rămâne cu numărul lui de luni, matale cu 6 ca aproape toti, neactualizate, nerecalculate şi foarte posibil jecmănite de o taxă suplimentară de 15% după caz. Cei care votează azi nu pierd nimic din netul pensiei.

  10. Vă salut!
    Ce se întâmplă cu cei care au vechime incompletă, deja pensionați (pensie anticipată parțială).
    Mulțumesc

  11. Există un principiu fiscal care spune că un contribuabil nu poate fi taxat de două ori pe aceeasi speță. Dacă tu, stat, vrei să fii corect, aplică praguri de impozitare pentru tot ce înseamnă venituri, pensii, etc. Taxezi suplimentar, pensii mari, dar continui să impozitezi cu 10%, salarii de 15.000 euro, la STAT.
    Ar trebui să primeze,legile fiscale, nu artificiile unor oameni politici,habarniști.

  12. Doris:
    (27 iunie 2023 – 17:00)

    Din textul „modificat” al art.101,al.2, în PROIECTUL de modificare a L.223/2015 ..,rezultă că PENSIILE CONTRIBUTIVE = „în plată” acum, indiferent de cuantum, vor fi indexate ..”clasic” adică exact ca în prezent: =Suma din pensia brută, după DEDUCEREA celor 2.000 de lei = NEIMPOZABILI, va fi impozitată cu 10 % ..! (toate pensiile „contributive”.. stabilite începând cu 2010-2012 și rămase în plată !)
    Supraimpozitare cu „15 %” se va aplica DIFERENȚIAT la cele 2 categorii de PENSII DE SERVICIU (MILITARE):
    1. cele recalculate și cele stabilite
    înainte de 15.09.2017,
    2. cele stabilite după 15.09.2017

  13. Domnule Călin, eu m-am referit la un alt aspect. Ca fost ofițer de finanțe, vă asigur că știu să calculez, supraimpozitarea de 15%, cel puțin la pensia mea.
    Oricum, mulțumesc pt informațiile dvs. O seară bună!

  14. @ Theodor Marius,
    Art. 18 alin.(3) din L223/2015 nu este modificat de acest proiect. Prin urmare,aşteptaţi împlinirea vârstei standard de pensionare, majorată eşalonat prin anexa nr.13 la proiect, moment în care pensia anticipată parţială DEVINE pensie pentru limită de vîrstă şi se recalculează. Condiţia vechimii minime efective de 25 de ani prevăzută în aceeaşi anexă se referă la DESCHIDEREA dreptului de pensie pentru limită de vîrstă. Ca părere personală, proiectul a fost conceput pe genunchi fără a se analiza armonizarea cu toate prevederile care nu au făcut obiectul modificărilor. Anticipez că vor fi multe OUG de corecţie.

  15. @Mateiaș
    Mulțumesc pentru răspuns. De fapt, la actualizarea din 2017, pe decizia de recalculare(actualizare) pensia a devenit pt limita de vârstă.

  16. @Mateias – ref la raspunsul pe care l-ati formulat pentru Theodor Marius: de Ceea ce ati scris cu majuscule „…pensia anticipal partiala DEVINE pensie pentru limita de varsta…”? DEVINE din oficiu, sau trebuie facuta cerere de catre pensionar? Casa noastra de pensii doar ne-a anuntat ca „incepand cu data de…am implinit conditiile pentru pensie pt limita de varsta”, insa a mentionat ca trebuie sa fac cerere pt a se realiza aceasta modificare. Si inca o nedumenire as mai avea: la aceasta modificare, din pensie anticipat partiala in pensie pentru limita de varsta, ce lege se aplica in momentul recalcularii: legea asa cum era in vigoare la data deschiderii dreptului de pensie ( indiferent ca a fost anticipata, partiala etc), sau legea asa cum este modificata in momentul recalcularii?
    Multumesc anticipat pentru eventuale lamuriri! Cu respect!

  17. Doris:

    1.Da, am înțeles că acel.. „altceva” la care v-ați referit că ar fi în neregulă, printre altele, e DUBLA IMPOZITARE: atât din baza brută de calcul a „pensiei nete”, cât și „supraimpozitarea” pensiei celor pensionați după 15.09.2017,..pe OUG.59/2017, cărora, teoretic, ar trebui să li se..impoziteze cu „15 %” și acea „pensie netă” (în cuantum de maxim 58,5 %= adică maxim egală cu SOLDA NETĂ..!) din suma ce depășește salariul mediu net ( ~ 4.000..4.500 lei ..? = rămâne de stabilit, că..”încă nu s-au hotărât”..?)
    Cât privește impozitarea..”salarilor mari”(toate, nu nunai cele de la stat (!)..cu „10 %”, e o altă..”bătaie de cap” a..autorităților, o problema de care nu vor, „momentan”(?) să se ocupe, acum, în perioada asta „frământată”, pre-electorală..!
    2.Daca sunteți ofițer de finanțe, v-aș ruga, dacă sunteți amabilă, și poate și..curioasă(?, să vă spuneți OPINIA despre ceea ce am scris în comentariul din TOPICUL: „DRAGOSTE DE PĂRINTE”.. referitor la LEGEA 138/ 1999, NOTA 4 din subsolul ANEXEI 1,referitor la calculul ILEGAL al majorării coeficienților de ierarhizare a SOLDEI de FUNCȚIE a MEDICILOR MILITARI..?

    În activitate și până în 11/2006 am avut SOLDA DE FUNCȚIE de LT. COLONEL MEDIC stfel:

    = 2,90 „+”0,10= 3,00 PLĂTIT ILEGAL(❓) în loc de: LEGAL= ÎN ACTIVITATE
    = 2,90 „×”0,10” = 0,29 + = 3,19 (❗),
    ● Pensionat începând cu: 11/2004, pe L.164/2001, cu GRADUL MILITAR de
    COLONEL, din ULTIMELE ZILE DE ACTIVITATE..❗
    ● La actualizarea pensiei..din 12/2006 cu OG.56/2006, funcția de LT.COL. MEDIC a fost plătită la MAXIM = 4,60, dar fără „sporul de responsabilitate medicală” = ..TĂIAT ILEGAL (0,46= „0,1”= 10 % din solda de funcție = 4,60, plătită..!; în perioada: 1/2005-1/2007 mi s-au tăiat ILEGAL din pensie cele „6 %” de „PENSIE SUPLIMENTARĂ”..CUVENITE LEGAL.❗..❓

    În 2016..2018: la RECALCULAREA PENSIEI (și actualizare) în baza L.223/ 2015, ORD.: M.S. 60/2016/M.Ap.N. și Ord.Comun: nr:../M.25/..//2016, „SOLDA DE FUNCȚIE” de „LT.COL.MEDIC” a fost PLĂTITĂ..prin DECIZIA DE RECALCULARE la „coef.”:= „4,40”(❓)=..adică TĂIATĂ= de la „4,60”(?) = PLĂTITĂ ÎN PENSIE..până în 12/2015 (❗);
    ● La fel au fost TĂIATE și:
    = SOLDA DE GRAD= de COLONEL, plătită în PENSIE până în 12/2015: „1,80”= a
    fost TĂIATĂ la „1,70” (❗)
    = SOLDA DE COMANDĂ=PLĂTITĂ= „40 %”/S.F.= a fost TĂIATĂ la „35 %” (❗❓)
    …și astfel, în cascada algoritmului din L.138/1999= a fost TĂIATĂ toată
    BAZA DE CALCUL..în baza recalculării pe L.223/2015..⁉️

    Iar „in-justiția”..română (?)..(❓❓..), nu vede = e chiorâșă, nu aude❓,
    ..NU JUDECĂ..❗❗

  18. Asa cum era de asteptat, avand in vedere ca de maine incepe vacanta, Senatul a aprobat si el noua forma a PLX244, asa cum o votase Camera deputatilor, mai putin amendamentul” introdus de Solomon”, prin care erau exceptati de interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, militarii care au iesit la pensie ca urmare a desfiintarii unitatilor sau posturilor. Si aici Solomon a mai pacalit pe cineva caruia i-a promis ca va introduce amendamentul, stiind ca nu va fi acceptat si neinsistand sa fie asumat si de altcineva, dar el „figureaza” ca a avut toata bunavointa. Asa se aburesc fraierii.

  19. De ce nu se ia in calcul la impozitare valoarea contributiva a pensiei pt.militarii carora li s-a făcut calculul pe principiul contributivitatii in baza L263/2010?
    Militarii care au ieșit la pensie pana la oug59/2017 sunt sancționați politic prin impozitare suplimentara?
    De ce nu si pensionarii civili care depășesc SMB?
    De ce nu si salariații?
    De ce nu si dividendele?

  20. De ce nu se ia in calcul la impozitare valoarea contributiva a pensiei pt.militarii carora li s-a făcut calculul pe principiul contributivitatii in baza L263/2010?
    Militarii care au ieșit la pensie pana la oug59/2017 sunt sancționați politic prin impozitare suplimentara?
    De ce nu si pensionarii civili care depășesc SMB?
    De ce nu si salariații?
    De ce nu si dividendele?

  21. Intrucat aceasta lege va fi atacata in mod cert la CCR sper ca cel putin acea supraimpozitare de 15 % sa cada.

    In rest, multa sanatate la toti colegii, capul sus si gandul la patrie ca si patria prin reprezentantii ei se gandeste la noi !!!

  22. Bună seara, dnul Călin!
    Chiar dacă am fost ofițer de finanțe, nu vă pot ajuta. Si nici nu pot emite păreri. Dosarul dvs.,se află la Casa de pensii sectorială a MAp.N. Numai un specialist în domeniul pensiilor militare, pe baza documentelor și a multitudinilor de Legi și Ordonanțe și a altor ordine emise de minister ar putea face lumină. Sunt surprinsă de câte reduceri de sporuri vi s-au aplicat. Sincer, îmi pare rău, mai ales că ați profesat o meserie nobilă.

  23. @ Danut,
    Strict juridic DEVINE reprezintă transformarea din oficiu în pensie pentru limită de virstă. CPS joacă după propriile reguli atunci când legea este ambiguă sau normele de aplicare nu tratează aprofundat aplicarea reglementării. Şi în sistemul public de pensii se mai practică solicitarea unei cereri de trecere la pensia pentru limită de vîrstă . În ceea ce priveşte recalcularea , se face potrivit legislației în vigoare la data îndeplinirii condițiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă. Cu bune şi poate mai puţin bune. În sistemul public nu există posibilitatea ca în urma recalculării la trecerea la pensia pentru limită de vîrstă cuantumul nou să fie mai mic decât cel anterior avut( cuantumul pensiei anticipate parţiale reprezintă cuantumul pensiei pentru limită de vârstă diminuat cu procentele legale). La sistemul pensiilor militare cuantumul pensiei anticipat partiale este diferenţiat de cuantumul pentru limită de virstă doar prin faptul că la calcul se are în vedere vechimea efectivă în primul caz iar la trecere se are în vedere vechimea cumulată. Dacă legislaţia nu a suferit modificări între cele două momente este foarte probabil să se obţină un cuantum sensibil egal. Dacă legislatia incidentă a suferit modificări atunci pot apărea surprize. Poate şi din acest motiv CPS solicită cerere, să fie acoperită dacă consecinţele recalculării nu sunt cele asteptate de beneficiar.

  24. Doamnă DORIS:

    Vă mulțumesc pt.răspuns !
    Din tot „demersul” meu în „instanțele” din ROMÂNIA = prn toate căile „ordinare”(cu și fără ghilimele❗) și „extraordinare” de..APĂRARE (❗) , nu de „atac”(!), = a INTERESELOR LEGITIME, CUVENITE..dar = FURATE(❗) = pur și simplu, demers pornit..”lăsând..orice speranță..” = de..judecată onestă,în scopul relevării adevărului simplu..= din documentele emise de CPS/ M.Ap.N și care sare în ochii =chiar și a unui nespecialist (!) , descris pe scurt în comentariul anterior, măcar m-am ales cu AFLAREA =”CĂILOR” și „MIJLOACELOR” de..FURT ORDINAR din SOLDELE și PENSIILE MILITARE, PROBAT..(!) de..cel puțin..24 de ani (❗), utilizate de către.. „autoritățile de stat”..române (❓).

    [ Nu a fost nevoie de opinia unui specialist în pensii militare, pt. că legile și alte reglementări publice în acest domeniu = chiar dacă uneori au formulări care par confuze .., pot fi „descifrate” de către oricine știe să citească și să înțeleagă..cele citite !]

  25. Din „legea” asta nu mi-e clar dacă s-a renunțat la RECALCULAREA CONTRIBUTIVĂ a pensiilor de serviciu militare (dar nu numai..!), dar, pt. a putea IMPOZITA și SUPRAIMPOZITA..cu cele „15 %” = niște sume din pensiile de serviciu PROCENTUALE = prin raportare…la „plafoane”..și un CUANTUM.. CONTRIBUTIV (❗), IMPLICIT..se impune o RECALCULARE CONTRIBUTIVĂ a TUTUROR pensiilor de serviciu procentuale în plată ACUM (28. 06.2023)..!

  26. @Mateias – Multumesc pentru raspuns!
    Inteleg ca mai bine raman cu varianta de anticipat partial, decat sa am surprize! Asa gandeam si eu…Oare ar putea sa ma incurce cu ceva in viitor aceasta situatie: daca raman cu varianta de anticipat partial? Oricum, banuiesc ca se poate solicita oricand, dupa data indeplinirii conditiilor…

  27. @ Calin,
    Niciodată în parcursul său Plx-244 nu a avut prevederi referitoare la o recalculare contributivă a pensiilor militare. Nici măcar calcularea componentei contributive din pensia militară. Legiutorul în goana sa după banii din cererea nr.3 a rezolvat problema haiduceşte: ai o componentă contributivă deja calculată, atunci o scutesc de impozitarea suplimentară. Dacă nu ai calculată componenta contributivă îţi impozitez suplimentar tot ce depăşeşte cuantumul de 3972 lei. Să se mai încurce el cu fineţuri, să vadă dacă nu cumva drepturile contributive recunoscute şi calculate anterior nu cumva generează situaţii complicate juridic? Cu siguranţă vom asista la destule situaţii de sesizări de neconstituţionalitate pe motive intrinseci.

  28. Domnul Călin, am o sugestie pt dumneavoastră. Intrați pe bloggul Moș Alecu, domnia sa ( ce am observat din comentariile sale), stăpânește problematica pensiilor militare. Încercați! Sunt adepta recalculării pe contributivitate.
    O seară bună!

  29. Poate ar fi de folos completerea statutului cadrelor militare cu un articol cu urmatorul continut:”La orice schimbare legislativa cu impact pozitiv in domeniul salarizarii personalului militar activ ,conducerea ministerului are obligatia emiterii ordinului de recalculare a pensiilor militare in plata conform noilor norme.Cand in urma recalcularii rezulta valori mai mici ale pensiilor,pensia ramane la valoarea anterioara recalcularii.”

  30. CITAT din: „Mateiaș”

    „29 iunie 2023 – 8:48″

    ” @ Calin,
    ❓Niciodată în parcursul său Plx-244 nu a avut prevederi referitoare la o recalculare contributivă a pensiilor militare. Nici măcar calcularea componentei contributive din pensia militară. ⁉️Legiutorul în goana sa după banii din cererea nr.3 a rezolvat problema haiduceşte: ai o componentă contributivă deja calculată, atunci o scutesc de impozitarea suplimentară. Dacă nu ai calculată componenta contributivă îţi impozitez suplimentar tot ce depăşeşte cuantumul de 3972 lei. Să se mai încurce el cu fineţuri, să vadă dacă nu cumva drepturile contributive recunoscute şi calculate anterior nu cumva generează situaţii complicate juridic? Cu siguranţă vom asista la destule situaţii de sesizări de neconstituţionalitate pe motive intrinseci.”

    Încheiat CITATUL,

    ● COMENTARIU:

    Domnule MATEIAȘ:

    1.Vă „înșelați”:
    În tabelele cu „Amendamente”, col. 5: „MOTIVE”, ERA PREVĂZUTĂ calcularea contributivă a pensiilor speciale (text scris cu litere negre, subliniat cu carioca galbenă, sub un alt text scris cu roșu):

    CITEZ din „amendamente”:

    „Pensiile speciale se calculează pe baza principiului contributivității, a vechimii și a reajustării procentului legat de veniturile obținute =》prevedere din CID ”

    2. Corelat cu cele de a pct.1 din comentariul meu, fiind pensionar din 2004, am DOAR..în DOSARUL DE PENSIE, aflat la CPS/M.Ap.N.,”PENSIA CONTRIBUTIVĂ” ..”revizuită” pe OUG.1/2011..în dec.2011, dar al cărei CUANTUM, mare atenție: = ESTE NEACTUALIZAT..LA NIVELUL..începând cu ian.2011=.. așa cum AR FI TREBUIT SĂ SE ÎNTÂMPLE..= ASEMENEA..cu PENSIONAȚII..pe legea 263/2010: cu GRUPELE DE MUNCĂ și VENITURILE LUNARE BRUTE = prevăzute de acestă lege și PLĂTITE și în prezent, DISCRIMINATORIU , NUMAI..pensionarilor militari contributivi = pe L.263/2010..❗

    3. Sigur că „autoritățile” române (?)..POT..face „ORICE”..ILEGALITATE❗=
    pt.că..”POT..❗”,”AJUTATE”..DE..”MAGISTRAȚI”..și alte structuri „de stat” ..”bananier”❗❗; (=am „CERTITUDINEA” și EXPERIENȚA..(PRACTICĂ) care, din păcate, îmi dau dreptul să afirm.. FERM..cele de mai sus, ba chiar mai mult: că statul român (❓), cel puțin, față de mine, DAR și față de CEILALȚI MEDICI MILITARI ROMÂNI pensionați în CONDIȚIILE și pe LEGILE..aplicate mie, s-a comportat ca un HOȚ..❗)

  31. @Calin,
    Ei, din păcate justiţia nu e ştiinţă exactă. Sunt nevoit să vă răspund cu un citat din Zegrean: „”Asta este măreţia dreptului, toate legile lasă loc de interpretări”. Coloana motivare din lista de amendamente are valoare juridică zero, citatul dvs. era scris la toate legile supuse modificării,preluat din PNRR, cu alinierea la pensiile din sistemul public „pe principiul contributiv”. Soluţia adoptată a fost majorarea perioadei luate în considerare la baza de calcul a pensiei.Prin urmare alungirea de la ultima lună, şase luni,etc se va eşalona pină la 300 de luni- 25 de ani, realizându-se alinierea corespunzătoare unei pensii publice. Vă place să umblaţi cu legile, vă sugerez să găsiţi definiţia juridică a principiului contributiv. Există, e activă şi de pe acum vă spun că o să aveţi o mare surpriză, nu vorbeşte de puncte de pensie sau de mărimea stagiului de cotizare.
    Eu unul în mod constant am considerat că recunoaşterea componentei contributive din pensia militară era o soluţie mai mai mult decât necesară pentru a proteja, parţial măcar cuantumul pensiei militare.Dar alţii au zis că nu e nevoie , că pensiile militare nu sunt speciale şi nu li se întâmpla nimic rău. Uite că proiectul asta de lege introduce şi o taxare suplimentară care o să afecteze NUMAI (o parte din) pensiile militare. Bine, şi pe magistraţii care nu au 60 de ani,dar în cazul lor sunt sceptic. La toate celelalte categorii de pensii speciale s-a introdus reglementare de recunoaştere ca pensii pentru limită de vîrstă şi stagiul complet urmând şi o calculare conform legii publice, cel puţin cu efectul protejării componentei contributive în faţa impozitării suplimentare.

  32. Exista multe cadre militare care au stagii civile adăugate dupa trecerea in rezerva care au fost calculate si blocate în asa zisa pensie militara.
    Cum vor impacta aceste stagii contributive impozitarea?

  33. CITAT din „MATEIAȘ spunea..”:

    „……..
    ” corespunzătoare unei pensii publice. ❓Vă place să umblaţi cu legile, ❓❓vă sugerez să găsiţi definiţia juridică a principiului contributiv.❓ ❗Există, e activă şi de pe acum vă spun că o să aveţi o mare surpriză❓, nu vorbeşte de puncte de pensie sau de mărimea stagiului de cotizare.
    Eu unul în mod constant am considerat că recunoaşterea componentei contributive din pensia militară era o soluție mai (mai) mult decât necesară pt. a putea proteja, parțial măcar cuantumul pensiei militare…”

    Încheiat CITATUL,

    L ● COMENTARIU:

    Domnule MATEIAȘ:

    1. Vi se pare, din comentariile mele, că nu aș ști „definiția”.. „principiului”..”contributivității”..?

    (deși, la urma urmelor, nu asta e problema care e importantă în toată „dezbaterea” și..”frământarea socială” generată de cei interesați în.. ÎNTREȚINEREA..unei „cvasi lupte de clase..sociale și profesionale..” în ROMÂNIA, ..și..nu de azi de ieri..❗; cam la fel și cam în același scop de mai sus e și cu..falsitatea si cu abuzul inutil, și mult prea..prelungit ..al utilizării în discursul public, mass-media de orice fel, etc..a sintagmei: „pensii speciale”, în loc de sintagma „corectă” = prezentă în cele câteva legi..”pensii de serviciu”..!)

    E evident că, cel puțin în cazul PENSIILOR MILITARE STABILITE „PROCENTUAL”, și în special al celor stabilite în baza lgilor anterioare.. L.223/2015 = există IMPLICIT..și o parte „contributivă” (=în accepțiunea LEGIUITORULUI=a termenului respectiv) în cuantumului stabilit „procentual”(!) dar care nu este evidențiat de către CPS-uri în DECIZIILE DE STABILIRE a PENSIILOR, din motive care îmi..”scapă” ..!; acel cuantum contributiv, într-un fel.., este „SUBLIMAT”/”TRANSPUS”(?) în PROCENTELE de CALCUL din BAZA DE CALCUL = care, procente= la rândul lor rezultă din transformarea VECHIMII (anilor) realizate în carieră, în acele: „X”..”%” DE CALCUL din BAZA DE CALCUL a pensiei ,(plafonate la maxim „100 %” în legea 164/2001, fără „OMM”= care era un surplus la pensie,în baza statutului cadrelor miitare..!)

    2.a).Iar „vă înșelați”..”anulând” textele din coloan⁷a motivării..privind intenția/ IDEEA..RECALCULĂRII CONTRIBUTIVE a pensiilor (tuturor..!) DE serviciu, dar mai ales..militare..!
    2.b)..iar soluția..”găsită” (de nevoie ?!) = de..A MĂRI „numărul de luni” de „vechime” necesare pt. stabilirea..BAZEI DE CALCUL (din tabelele anexe..) = „nu prea e fezabilă”(❗), deoarece va avea EFECTUL de a.. „TOPI”/ „DILUA”..”SUMA MEDIE”..a BAZEI DE CALCUL..❗❗(plecând de la VENITURI în timpul trecut= mai mici = la început de carieră, și mai mari la final de carieră..!), iar dacă ȘI PROCENTELE de CALCUL („%”) din BAZA de CALCUL sunt „PLAFONATE” la un NIVEL SCĂZUT..(!), EFECTUL CUMULAT.asupra CUANTUMURILOR majorității pensiilor militarilor va fi DEVASTATOR..❗; cu alte cuvinte, „soluția”(❓)..pomenită..E o..”STRUȚO-CĂMILĂ”, nu un CALCUL CONTRIBUTIV, chipurile.. „CERUT”/CLAMAT de..”toate” forțele politice parlamentare, dar ÎN REALITATE..”sedus și abandonat..” = de către TOATĂ LUMEA..”BUNĂ”..!

    3.Cât ii privește pe „magistrați” [(=la noi=..includerea și a „avocaților” =statului în acest CLAN = e de sorginte de tristă amintire=..BOLȘEVICĂ..!) , mai ales, atât timp = cât un judecător de C.APEL = își permite să scrie și să-și fundamenteze „hotărârea” într-o DECIZIE = în..12/2020 = printr-un FALS GROSOLAN: = cum că art.60, alin.1, lit.a)//L.223/2015= în formularea ei ÎN VIGOARE până în 15.09.2017, înseamnă = vădit ILEGAL = „INDEXARE..”❓ , și nu..ACTUALIZARE de pensie❗, cum era sensul/înțelesul limpede =LEGAL, al acelui articol menționat, semnificație FALSIFICATĂ DELIBERAT❗ de către INSTANȚA..C.APEL TIMIȘOARA, căci doar.. nu..din prostie❓, cum ar putea crede.. „analfabeții”..!)], NU e cazul să le..plângem..NOI (!)..”SOARTA”..
    și..”INDEPENDENȚA”..de..ADEVĂRUL OBIECTIV..ȘI..REALITATEA FAPTICĂ..de care..EI= cei din „INSTANȚELE” din toate „eșaloanele”..se feresc ca dracu’ de tămâie..= pur și simplu= prin ÎNCĂLCAREA LEGII/LOR și..CONSTITUȚIEI (inclusiv a C.Pr.Civ…!), NE-DEZBĂTÂND ÎN CONTRADICTORIU și NE-JUDECÂND..până la SOLUȚIONAREA și STABILIREA ADEVARULUI ȘI FAPTELOR din ..FONDUL PROCESULUI..❗❗

    4. Iar citarea zilelor lui Zegrean..e ca nuca în perete..!; el e ultimul care ar avea ceva de spus, atât timp cât a fost „șeful” acelei..”grupări” = aparent supra-statale, care a emis în..25.06.2010 cele 3 OUG.-uri mizerabile și..COMTRADICTORII: 871/ versus 873 (=sau vice-versa..!) și odioasa..872/2010..cu TĂIEREA salarilor bugetarilor, prin argumentare „bombwdtica” si..”sofisticărie” gratuită..!;

    Afirmația citată a lui ZEGREAN..nu e adevărată: DREPTUL (nu „justiția”)
    E O ȘTIINȚĂ..SOCIALĂ..și POLITICĂ..!; LEGILE nu trebuie să fie „interpretabile”, ci limpezi, CLARE, iar „justiția” = e un ansamblu de PROCEDURI și FAPTE, care dacă nu se bazează pe PRINCIPIILE DE DREPT care sunt clare, nu e justiție. ci..DICTATURA..”bunului plac” a „SFORARILOR” ..!
    Deci: nici pomeneală de așa-zisa..lui „măreție”..a dreptului..”zegrean”= care = în realitate= e o „DECĂDERE” a DREPTULUI ADEVĂRAT..!

    În final, problema pensiilor de serviciu sau oricum s-ar numi ele, e simplă: la salarii solde lunare brute mari, raportate la salarii medii brute pe economie CORECT stabilite, vor rezultă pensii..cel puțin..corecte legal..!

  34. @Mateias:
    La “.. definiţia juridică a principiului contributiv..”.
    Foarte corecta observatie!
    Definitia legala a “PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITATII” este data de Legea 263/2010 (similar, avem si art. 2 c) din Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor si art. 3 e) din Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România), care spune:
    Art. 2 – c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe BAZA CONTRIBUȚIILOR DATORATE DE PERSOANELE FIZICE ȘI JURIDICE PARTICIPANTE la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE.
    Adica, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE (pensia si celelalte) SE CUVIN ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE platite (ai platit contributia ceruta de lege – primesti drepturile stabilite in aceasta lege – drept subiectiv de creanta!).
    Or, din acest punct de vedere evident ca si militarii/pensile militare respecta acest principiu pt. ca si militarii au platit/platesc CONTRIBUTII DE ASIGURARI SOCIALE asa cum stabilesc:
    1. Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
    Stabileste prin art.76, 137 si 138 ca SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII este inclusa in Categoria de venituri supuse CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE, in cunatum de 25%.
    2. Lege 223/2015:
    Art. 31 (1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Termenele de declarare şi de plată a sumelor reprezentând contribuţiile individuale la bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislaţia fiscală pentru declararea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale.
    Mai mult, chiar daca azi asa maine asa, chiar si Curtea Constitutionala da singura definitie a principiului CONTRIBUTIVITATII, intr-un considerent General valabil si Obligatoriu, in Decizia CCR 872/2010, care spune:
    [Deşi sumele plătite cu titlu de CONTRIBUŢIE LA ASIGURĂRILE SOCIALE nu reprezintă un depozit la termen şi, prin urmare, nu pot da naştere vreunui drept de creanţă asupra statului sau asupra fondurilor de asigurări sociale ACESTEA ÎNDREPTĂŢESC PERSOANA CARE A REALIZAT VENITURI ŞI CARE A PLĂTIT CONTRIBUŢIA SA LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE SĂ BENEFICIEZE DE O PENSIE CARE SĂ REFLECTE NIVELUL VENITURILOR REALIZATE ÎN PERIOADA ACTIVĂ A VIEŢII.
    Cuantumul pensiei, STABILIT POTRIVIT PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, se constituie într-un DREPT CÂŞTIGAT, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. PRIN SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUŢIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie.]
    Clar si limpede: ai PLATIT CAS/AI, RESPECTI PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII!!
    CONTRIBUTIVITATEA nu este definita nicaieri ca un calcul lunar, pt. intreaga activitate, a punctajului lunar, anual si mediu anual, asa cum tot sustin unii pe aici sau ca o anumită formulă de calcul a pensiei defineste/stabileste caracterul contributiv sau nu al pensiei.
    Pe scurt: Pensia militara este/ a fost intotdeauna o Pensie contributivă/care este “aliniata la principiul contributivitatii”, la fel ca pensia din sistemul public de pensii – cea conform L.263/2010!

  35. @Mateias:
    Continuare:

    Astea fiind zise si pentru ca din 2010 niciun neuron al vreunui militar activ sau reservist (si toti ceilalti ca noi) nu a fost in stare sa inteleaga si sa evidentieze undeva aceste aspect, sper ca macar acum cu prilejul noii legi (L 244/2023) sa se trezeasca macar unul dintre noi si sa sesizeze CCR samd cu privire la neconstitutionalitarea sintagmei “aplicarii principiului contributivitatii” din cuprinsul art. 101, macar pe aspectul ca introduce o discriminare clara intre magistrati spre ex., care vor plati impozitul de 15% doar pentru suplimentul la pensie (cel peste pensia din sistemul public) platit de la Bugetul de Stat pt. care NU AU PLATIT NICI0 CONTRIBUTIE si pensionarii militari care vor fi taxati tot cu 15% (care primesc intreaga pensie de la Bugetul de Stat) DESI AU PLATIT CAS 25%!
    Ma rog, cam imbarligata formularea, dar cred ca se intelege! Merci

  36. @Calin,
    Încercaţi să trăiţi în România reală. Drept „interpretabil” = justiţie interpretabilă.În anul 2018 indexarea s-a numit în termeni juridici actualizare. După OUG 114/2018 a revenit la numele de fată, indexare. Cerinţele de tehnică legislativă impuse prin lege arareori sunt respectate. Justiţia, vă redau un citat proaspăt, de ieri din cea mai dură judecătoare de la CA Timişoara: „Dosarele voastre sunt problemele noastre, nopțile nedormite, zilele de naștere ratate că stăm la birou ca să mai căutăm prin cărți nu știu ce dracu de speţă..”. Credeţi că nu m-am întălnit cu soluţii date împotriva oricărei logici? Un pensionar militar s-a plâns de modul de actualizare al pensiei realizat la 01 iulie 2017 iar instanţele de fond şi de apel i-au răspuns că începând cu 15.09.2017 pensia militară se limitează la netul mediei salariilor din baza de calcul. Soluţii copy+paste din speţe diferite juridic date după „nopţi nedormite”.Trăim timpuri cu insecuritate juridică adevărată şi persistentă.

  37. Intrebare: Ce se intimpla cu legea 153 din 2017 ???
    Lege care trebuia sa actualizeze salariile politistilor si militarilor pina in ianuarie 2022.

    Cu ce sunt de vina cei care s-au pensionat dupa ianuarie 2022, si care nu au beneficiat de actualizarea corespunzatoare??
    Aceasta mare nedreptate cum poate fi rezolvata?

  38. MihaiF35:

    ..așa cum am scris, cu alte cuvinte, și în comentariul de mai sus (ora 4:41’/ 02.07.a.c.) NU ESTE IMPORTANT..și nu este PROBLEMA NOASTRĂ (directă..!) a tuturor ANGAJAȚILOR și PENSIONARILOR români..modul de constituire a fondurilor pt. plata „contribuțiilor” obligatorii către stat.., ci este PROBLEMA DIRECTĂ a „statului”..! (e o..AXIOMĂ..!); cu alte cuvinte: toată desfășurarea de extrase și citări din legile 263/2010..etc. și Codul Fiscal..= se referă la OBLIGAȚIILE..STATULUI, nu ale NOASTRE: cei care suntem..PLĂTITORII acelor „contribuții” din VENITURILE BRUTE.. realizate („fizic”..!) CONTRACTUAL (!).
    Revin și „spun” că e o DIVERSIUNE..PIERDEREA DE VREME (=cu scopul DETURNĂRII atenției de la..OBLIGAȚIILE statului față de contribuabili ❗) „dezbaterea” definițiilor..”sistemelor” de stabilire a pensiilor noastre.

  39. Mateiaș:

    ..fiți sigur că..”trăiesc”în..”ROMÂNIA”
    ..”reală” = a unor „personaje” (vremelnice/sau nu).. de tipul.. „ministrei” care a finanțat din.. „CONTRIBUȚIILE” NOASTRE..”brandul de țară”, cel puțin:..PERFID, DISPREȚUITOR și..DISCRIMINATORIU (❗)=cel cu „frunza”
    ..verde și NUMELE ȚĂRII NOASTRE..scris
    „1/2″:..cu MAJUSCULE și..”minuscule” ..TRADUCTIBILE..așa cum am scris mai sus..❗❗; „acele” personaje..”fac și desfac..”, de ani..mulți.., „vrute” și „nevrute”, și chiar mai rău:..însăși „DREPTATEA”..și „JUSTIȚIA”..din țara în al cărei brand de țară stă scris:.. pt.ca să vadă „limpede” O LUME ÎNTREAGĂ (❗) = „ROMania”..⁉️

    „Restul”..e: din păcate..TĂCERE..și..
    „tăierea (zilnică)..a mieilor”..!

  40. Spre deosebire de sistemul poltienesc cel militar prezintă încă o mare atractivitate, in ciuda ostilităţii societăţii, presei şi polticienilor. În şcolile şi academiile miltare încă trebuie făcut triaj. Dacă activii, pentru că lor le sună n-ar fi atât satisfăcuţi (se lăudau cu emfază prin urbe că le-a mai dat 300), drepturile militarilor n-ar fi lovite de oricine. Cei care sunt la pensie acum vor trăi din rău în mai rău, dar le va veni şi celor in activitate rândul la mierea recunoştinţei româneşti

  41. Înainte postau mai multe persoane sub diferite.indicative:Nicolae,geofreeland,Gigi,etc.Aveau ceva de spus,acum…

  42. CITAT din „Mateias spunea…”:

    ” (2 iulie 2023 – 9:48) ”

    „@Calin,
    Încercaţi să trăiţi în România reală. Drept „interpretabil” = justiţie interpretabilă.În anul 2018 indexarea s-a numit în termeni juridici actualizare. După OUG 114/2018 a revenit la numele de fată, indexare. Cerinţele de tehnică legislativă impuse prin lege arareori sunt respectate. Justiţia, vă redau un citat proaspăt, de ieri din ❓cea mai dură❓ judecătoare de la CA Timişoara: „Dosarele voastre sunt problemele noastre, nopțile nedormite, zilele de naștere ratate că stăm la birou ca să mai căutăm prin cărți nu știu ce dracu de speţă..”. ⁉️Credeţi că nu m-am întălnit cu ❓soluţii date❓ împotriva oricărei logici?❗❓Un pensionar militar s-a plâns de modul de actualizare al pensiei realizat la 01 iulie 2017 iar instanţele de fond şi de apel i-au răspuns că începând cu 15.09.2017 pensia militară se limitează la netul mediei salariilor din baza de calcul❓. Soluţii copy+paste din speţe diferite juridic date după „nopţi nedormite”.Trăim timpuri cu insecuritate juridică adevărată şi persistentă.”

    Încheiat CITATUL,

    ● COMENTARIU:

    @ Mateiaș:
    Revin asupra comentariului d-voastră citat mai sus, în special la pasajele.. dintre semnele roșii:

    ..ați citat „plângerea”..”sorții”..”grele” a unei judecătoare DURE de la C.A. TIMIȘOARA,..dar care „ignoră”..”SOLUȚIILE”..”date” CADOU (❗)..CPS-urilor(❓) de către instanțe = „soluții” de respingere a acțiunilor PENSIONARILOR MILITARI, acțiuni legitime, legale și constituționale = prin care „CER” (ca „cerșetorii”) =..să „LI..se DEA” = drepturile = LEGALE = CUVENITE (și probate prin documentele emise de către CPS-uri) =..dar =..FURATE prin tot felul de.. MALVERSAȚIUNI (❗) și SOFISME ..❗, mare atenție:..nu atât împotriva „LOGICII” = așa cum bine ați scris în comentariu, cât ȘI mai ales..ÎMPOTRIVA..LEGII și a CONSTITUȚIEI..!
    [care: în art. 21.. „spune” clar că PROCESELE TREBUIE SOLUȚIONATE..adică:
    JUDECATE..OBLIGATORIU..prin „DEZBATERE ÎN CONTRADICTORIU” a..FONDULUI lor (❗❗), iar „respingerea acțiunii”, fără judecarea FONDULUI..= NU e o „soluționare”..a ceva.., ci e..”NIMIC”, sau e o..”DEROBARE” (cu toate sensurile/înțelesurile acestui cuvânt❗), printre altele,..și de RĂSPUNDEREA PROFESIONALĂ de..”A JUDECA”, acțiune care e obiectul muncii JUDECĂTORULUI ADEVĂRAT..!]
    Și mai e ceva: ce fac cei din justiția română..pt. „a reduce”.. numărul „mare” de procese, număr generat , printre multe altele, și de..LEGISLAȚIA PERVERSĂ, PERFIDĂ, INCOERENTĂ, etc.= care..prin prevederile lor și.. efectele aplicării lor „aiurea”, „împinge” = „PĂGUBAȘII”..în „tribunale” = să-și „ceară”..drepturile legitime.❓; de ce ,de ex.: nu pledează în favoarea ..”procedurii de MEDIERE DIRECTĂ” ÎNTRE „PĂRȚI”..în domeniul ăsta civil al al drepturilor de ASIGURĂRI SOCIALE ȘI DE MUNCĂ..❓

  43. Cu riscul de a deranja multi cunoscatori, dar fara a evalua evolutia in timp a contributibitatii militare:
    -pana la 01 04 2001 CAS 0
    01.04.2001-31.12 2010 CAS 5 % din solda bruta (ANORMAL SI ABUZIV) prin confiscarea pensiei suplimentare;
    01.01.2011-31.12.2017 CAS 10,5% si trezirea ca marirea de CAS nu afecteaza solda neta.
    01.01.2018 cota CAS 25% impusa prin L153/2017 si Cod fiscal art. 138 fara a afecta netul soldei activului ca din primii 25 % majorare solda functie s a dus majoritatea in CAS.
    E GREU DE PRICEPUT CA E ASA IN EVOLUTIA TEMPORALA.
    pot prezenta mai pe larg, ceea ce nici alt blog nu a priceput…

  44. CAS la militari nu a fost liniara ca la sistemul public pentru ca nu s a mizat pe contributivitate la militari, doar ca fuga dupa voturi pazeste bostanaria si de aia procentele au fost diferite si acum se drege busuiocul contributivitatii cu 300 de luni, care e corect coroborata cu CAS civil , dar incepand cu 2018 pentru militari cum e si normal. ca din 01 01 2018 si militarii platesc 25 % contributie.
    Acum, problema e cum o reglezi cu cei pensionati inainte de
    01.04.2001
    01.01.2011
    01.01.2018…
    daca pricep decidentii…
    BAIETU a priceput faza cu 01 01 2018….si cred ca a fost corect ca specialist.
    sa vedem ce specialisti mai are MAPN si restu…

  45. @Florin Jarabete Sigur că am ceva de spus, urmăresc cu atenție argumentațiile și chiar interpretările de pe aici. Uneori renunț in fața ipocriziei crase a unei clase politice străine de valorile acestui popor. Fără a degaja vreun damf subscriu unei scârbe infinite față de mojicia terfelirii armatei. Ea nu mai e a țării ci un mercenariat al altora, un job și nu devotament sacru. Cam asta e târguiala cu pensiile militare pe la bruxeleza înțelepciune. Restul e ca și cum am râni la un ospăț unde au mâncat boierii.

  46. @Florin Jarabete,
    Ca si dvs, posteaza cine crede ca are ce spune. Cei care posteaza sub mai multe id-uri sunt blocati. Gigi si Nicolae sunt doi dintre ei.

  47. @Florin Jarabete,
    Ca si dvs, posteaza cine crede ca are ce spune. Cei care posteaza sub mai multe id-uri sunt blocati. Gigi si Nicolae sunt doi dintre ei.La revedere.

  48. CITAT din „EP spunea…”:

    „EP

    „(11 iulie 2023 – 15:44)”

    „Acum postează, Calinmihaib….😉”

    Încheiat CITATUL,

    ● COMENTARIU:

    (@) „EP”:

    Deși nu spui..”nimic”..!,te înșeli afirmând că „postez..eu”..nu e clar.. care comentariu, și sub ce „nume” de „user”..?

    Dacă ai ceva de spus, spune în clar..!

    Comentariile mele sunt cele care apar de la finalul lunii iunie a.c., sub un singur nume (din cele 2) afișat acolo de unde l-„ați luat”/primit(?) ..!!; care e problema..?

  49. CITAT din „simion dumitru spunea…”:

    simion dumitru

    7 iulie 2023 – 0:51

    ” Cu riscul de a deranja multi cunoscatori, dar fara a evalua evolutia in timp a contributibitatii militare:
    ❓-pana la 01 04 2001 CAS 0❓
    ❓01.04.2001-31.12 2010 CAS 5 % din solda bruta (ANORMAL SI ABUZIV) prin confiscarea pensiei suplimentare;❓
    01.01.2011-31.12.2017 CAS 10,5% si trezirea ca marirea de CAS nu afecteaza solda neta.
    01.01.2018 cota CAS 25% impusa prin L153/2017 si Cod fiscal art. 138 fara a afecta netul soldei activului ca din primii 25 % majorare solda functie s a dus majoritatea in CAS.
    E GREU DE PRICEPUT CA E ASA IN EVOLUTIA TEMPORALA.
    pot prezenta mai pe larg, ceea ce nici alt blog nu a priceput… ”

    Încheiat CITATUL,

    ● COMENTARIU:

    simion dumitru:

    Între semnele roșii „datele” sunt..”inexacte”, cele reale sunt:

    =până în 01.04.2001:=”CAS” nu era „0”, dacă prin CAS se înțelegea contribuția pt.pensia suplimentară(!), ci se reținea din solda brută o contribuție de 2 sau 4 % (și chiar 5 %..?) (=ca la CIVILI) pt…PENSIA SUPLIMENTARĂ, care se plătea în procente care puteau ajunge până la 25 % din pensia de serviciu militară..!(așa cum am scris într-un comentariu nepublicat..!);adică militarii contribuiau direct din soldă numai pt.PENSIA SUPLIMENTARĂ încă din anii..’60-’70 (sec.XX).
    Începând din 12/1999= după intrarea în vigoare a Legii salarizării militarilor: 138/1999, se reținea 5 % din solda lunară brută pt.: „CPS”= contrib. pt. pensia suplimentară, reținere care începând din ian.2003 se numea „CCI” (?) = în „fluturașii” cu solde, cel puțin până în anii 2004..!

    PENSIA SUPLIMENTARĂ, după intrarea în vigoare a Legii 164/2001, adică din 01.04.2001, se plătea pensionarilor cf. art.78: în limitele a: 3-6-9 % din pensia brută= TEORETIC, dar PRACTIC, acele procente erau..ADUNATE la procentele de VECHIME DE SERVICIU.. „realizate”= și apoi TOTALUL PROCENTELOR „adunate” deveneau: „%” DE CALCUL din..”BAZA DE CALCUL”= adică din solda lunară brută din ultima lună de activitate (sau media ultimelor 6 luni de activitate= dacă în acest interval S.FUNCȚIE a fost modificată, după caz!) dar fără a depăși plafonul de 100 % din BAZA DE CALCUL..!; OMM-ul se calcula după stabilirea pensiei de serviciu brute, astfel că totalul „pensiei militare de stat” putea ajunge, cu OMM-ul..= la 120 %..din solda lunară brută..!

    Deci așa-zisa „confiscare” a pensiei suplimentare..prin „vărsarea” contribuției pt.”CPS” de 5 % a fiecărui militar..între diferite conturi ale bugetului statului, PRACTIC e ne-importantă și nerelevantă..pt. pensionari..!; mai important era faptul că în anumite cazuri..SE TĂIA = ILEGAL (!) din cele 9 % de P.SUPLIM.= CUVENITE LEGAL= pt.că banii reținuți de stat din soldă..aveau strict această destinație legală..care trebuia onorată de stat= ÎN INTEGRALITATE, fără tăieri..!

Comentariile sunt închise.