În sfârșit MApN s-a pus pe treabă. În ultimul timp suntem bombardați cu știri care fac inima militarului român activ sau rezervist să tresalte. Tot ce au visat străbunii noștri daci se împlinește acuma.
-Dacă în 2023, 7 miliarde de lei au fost dați înapoi de la bugetul MApN la bugetul Țării pe motiv de necheltuiți, probabil de la pensii și alte drepturi bănești, în 2024 Bugetul Apărării crește cu 45%,(?????) iar lista de achiziții se lungește cât o zi de post. România va cumpăra anul acesta adică va plăti, dar nu va intra în posesie, încă 4 sisteme Patriot, 32 F35, un batalion de tancuri Abrams (cu ucrainieni cu tot sau ucrainienii le vor ocupa la graniță?), bașca alte 32 F16. Toate astea ar costa cam 7 miliarde Euro, bani pe care România îi va plăti pe nemâncate.
– MApN organizează ”exerciții de mobilizare” în 6 județe;
– Se vorbește pe la colțuri că armata României trebuie să crească la 200 000 de militari, deși cifrele avansate oficial, probabil într-o primă fază, spun de încă 20000. Nici Ceaușescu nu a reușit să atingă cifra de 200000, deși pe vremea lui se executa serviciul militar obligatoriu, rezerva armatei era încadrată, echipată, înzestrată 90% și instruită periodic.
La câte ”semnale” ne vin, mai că îmi vine să regret că am trecut în rezervă, fiind chiar ”avansat” în retragere, deci canci posibilitatea de a vedea minunea pe viu și de a da mâna cu ”profesioniștii” zilei de mâine.
Dar mai ușor cu pianul, că se varsă clapele.
Unii zic că toate astea se fac la ordinul strategicilor, că au nevoie de armata României pentru a lupta cu inamicii din Est, din Marea Roșie, din Gaza, sau de unde o mai fi nevoie. Hai să fim serioși. Exclus! Pai nici pe hartă nu se stabilește, planifică, organizează și execută războaiele așa de repede. Până se fac planurile, se stabilesc locurile de mobilizare, până se iau măsurile la ținute, până se face aprovizionarea cu macaroane, biscuiți, bocanci, praf de pușcă, insigne de militar de frunte, eheeee, trece un deceniu. Așa că slabe șanse să prindă actualii activi sau rezerviști actualele conflicte. Stați liniștiți tovarăși, ce se pregătește acuma, nu e pentru voi. Numai un dobitoc ar crede că poate pune pe roate o armată în câteva luni și mai ales, în an de alegeri. Păi ce numai noi avem alegeri ? Nu frate, și Biden vrea să fie președinte nu numai Cio-Ciu. Pe de altă parte, credeți că americanii sunt așa de proști ? Păi nu ei ne-au impus să renunțăm la afectivele alea mari și inutile de ”varșoviști” ca să intrăm în NATO, pe motiv că ”vechea armată” e inoperabilă, greu de întreținut, de echipat, de dotat și de condus? Nu au spus ei că e nevoie de o concepție nouă, de o armată flexibilă, de profesioniști care să suplinească numărul prin inteligență și înzestrare? Nu ne-au cerut ei să aruncăm la fier vechi toată tehnica ”rusească” fabricată în România și să ne înzestrăm cu tehnica lor ”ultimul răcnet” ? Nu au zis ei că ne apără articolul 5 în caz că ne atacă cineva? Cum să vină ei acuma să ne spună că trebuie să trecem din nou la armata obligatorie, să mărim efectivele la 200000, să căutăm prin depozitele de fier vechi ale lui Bercea obuzele și loviturile de artilerie care mai au praf de pușcă în ele și să ne pregătim de răzbel că ne atacă rușii? Păi cum să ne atace, Deveselu ce face? Nu au zis ei că Deveselu e bun, că ne apără de moroi și de deochi ? Nu, eu nu cred așa ceva, astea sunt manipulări, intoxicări ale lui Putin. Partenerul nostru strateg și strategic nu poate să ne ceară acuma să revenim la armata aia. Nu pot fi atât de prosti! Sau suntem ?
Și știți de ce nu mai cred eu că vom fi împinși în război acuma? Păi cu ce, și cu cine ?
Din toate ”minunile” alea plătite de noi încă din 2013, mă refer la avioanele alea F-16 care nu au putut participa nici la defilare, nu avem primite nici jumătate, tancurile sunt doar pe hârtie, cele 4 sisteme vor veni dar nu la noi, iar F-35, eheeei cam peste 15 ani vor fi văzute, apoi începe procesul de vopsire, upgradare, și după încă 5 ani instruirea piloților. Iar când vor fi gata de luptă, prin 2070, vom cumpăra altele, F-36, 38 sau 100, ca vor mai fi razboaie care sa inghita și să ceară noi opțiuni. Azi luptăm cu drone, mâine cu ION, aka AI. Cine nu mă crede, să citească ultima știre cu care se laudă armata României. I-auziți: ” Luni, 15 ianuarie, a avut loc primul zbor al unui pilot român instruit în cadrul Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC), cu o aeronavă F-16 pusă la dispoziție de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, împreună cu un instructor aparținând companiei Lockheed Martin.”
Bă ești prost? Suntem în anul de grație 2024, iar în 2023 am plătit primele 12 F-16.
Pe 25 Martie, 2021, deci după 9 ani de la semnarea contractului, după ce plata a fost făcută în avans, ca la bordel, MApN ne lăudăm că avem escadrila de F-16 completă, după sosirea celui de-al 17-lea avion din Portugalia și că toate aparatele vor intra la modernizare. Și ce se mai lăudau guvernanții prin 2013 cu contractul și se felicitau că gata, avem cu ce ne da. Țin minte că nu știu cine se fotografiase în ținută de pilot la ”bordul unui avion”. În Decembrie 2021 eram anunțați că mai cumpărăm încă 32 F-16 vechi de 40 de ani. Nu contează că până le vom vedea sus, gata de luptă, pilotate de români vor trece 20 de ani și se vor juca copii cu ele. Nu contează nici că s-ar putrea să le valorifice ”hai nostri” de prin ogoarele ucraineene.
Iar acuma, la 11 ani după primul anunț de achiziționare a avioanelor, MApN se mândrește cu PRIMUL PILOT din noul centru de instrucție de la Borșa , CARE S-A DAT CU UN F-16. De ce atâta caz pentru acesta și nimic despre ceilalți? Ar putea să ne spună cineva când vom avea nu toate cele 49, măcar cele 17 F-16 gata de luptă, adică modernizate, echipate complet și pilotate de piloți români ? De F-35 nu întreb, îmi e frică și să sper că vor fi văzute vreodată zburând, pilotate de piloți români, fie și numai pe 1Decembrie.
Aș pune totuși niște întrebări conducerii MApN:
1. Cine a decis să cumpărăm cele 17 F16 de la portughezi dacă erau depășite și aveau nevoie de modernizare? Nu puteam cere să ne fie aduse ”la cheie”? De ce ”la rosu”?
2. Cine a decis să mai dăm banii pe încă 40, când nici cele 17 nu erau funcționale iar procesul durează atât de mult? Ce atâta grabă? De ce să plătim acuma ce nu putem folosi încă 15 ani? Doar ca să eliberăm hangarele Norvegienilor de niște fiare vechi sau ca să le dăm bani să își înnoiască forțele aeriene pe banii noștri ?
3. De ce am mai cumpărat F16 dacă intenționam să achiziționăm F35?
4. Cine se joacă cu banii noștri și cu înzestrarea armatei la mișto, pe hârtie?
Dar să revenim la mobilizare. Auzind ce gânduri mari au mai-marii armatei, mă întreb ce glumeți o conduc. După o lâncezeală de 35 de ani în care nu s-a mai gândit nimeni la mobilizare, la instruirea rezerviștilor, la echiparea lor, la rezervele de combustibil, echipament, tehnică, nici măcar la evidența scriptică a rezerviștilor, acuma, dintr-o dată, brusc, dar, coincidență, cam în același timp cu strigătele de război ale Angliei și Germaniei, ai noștri ne anunță cu mândrie că „Ministerul Apărării Naţionale va continua să desfăşoare şi în 2024 verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii de mobilizare, care vor fi organizate în şase judeţe.”
Mai aflăm din același comunicat al MApN, că ”scopul exerciţiilor este de a verifica completarea cu resurse umane şi materiale a unităţilor, realizarea coeziunii acţionale între militarii activi şi rezervişti, precum şi instruirea specifică fiecărei arme”.
Pentru cei care habar nu au ce înseamnă exercițiul de mobilizare și în ce condiții poate avea loc, totul sună frumos, unii chiar vor comenta pe pagina de facebook, cu ”respect”, ”bravo”, etc.
În realitate, cei care au mai lucrat și chiar unii din cei care mai lucrează în branșă, știu că e vorba de o încercare de a drege busuiocul, pentru că :
– De fapt abia acuma se încearcă să se întocmească o evidență a posibilității de creare a rezervei;
– Atâta vreme cât nu se știe pe cine se poate conta, e absurd să pretinzi că verifici completarea cu resurse umane și materiale. Ar fi trebuit să își stabilească drept scop, stabilirea necesarului.
– Ar fi trebuit ca mai întâi ministerul să verifice ce au făcut timp de 35 de ani cei care au condus DGMRU, departamentele, birourile de mobilizare, CMZ-urile și de ce nu au actualizat și prezentat situația rezervei permanent. Răspunsul se știe: pentru că nu a interesat pe nimeni. Doamne, câți au încasat solde (și acuma pensii) de pomană!!!
– Se vorbește de realizarea coeziunii acționale. Ce fumează oamenii ăștia? Orice pedagog, nu neapărat militar, știe că mai întâi trebuie să înveți oamenii să acționeze, pentru că ei vin de la ZERO, nu sunt ca pregătire nici la etapa soldat, și abia apoi vorbim despre coeziunea de luptă. Vorbe mari, minte puțină. Mai întâi trebuie formată coeziunea între rezerviști ca luptători și abia apoi vorbim de coeziunea activi-rezerviști.
– Rezerva armatei nu se formează, pregătește, dotează, încheagă de azi pe mâine, oamenii pe care îi recrutezi azi, vor fi apți de luptă peste ani și ani, iar dotarea și echiparea lor, pornind de la ZERO, nivelul la care se flă acuma, cu economia pe care o avem acuma și legile pe care le avem acuma, vor necesita 15-20 de ani. Dacă cineva vrea să mă convingă că oamenii pe care îi cheamă azi vor lupta în Ucraina sau în România contra rușilor, mâine-poimâine, ori fumează substanțe interzise, ori vrea să pregătească carne de tun, ori știe că actualul conflict va ține încă 20 ani.
Nu mai continui, că cine știe ce mai spun. Îmi e jenă de ceea ce văd și am văzut că s-a întâmplat cu armata, apărarea țării. Cum poți vorbi de mobilizare și coeziune când armata activă este încadrată 40%? Și am fost indulgent, căci asta o spunea Carta alba a apărării acum 4 ani, iar de atunci procentul incadrare/plecare din sistem a mers ca la ”apărare” în procentul 3/1, adica 3 plecati, unul venit, grație politicii înțelepte a guvernului și clasei politice care loveșc în militari din toate pozițiile. Cine va reuși să se integreze, cei 60% în cei 40%, sau invers, căci la cât de pregătiți și profesioniști sunt cei introduși în armată în ultimul timp, pe ușa din dos, fără examene, cu comandanți care aruncă cu grenade în grupul de militari, cu viitoare cadre dovedite dar nepedepsite pentru consum de droguri, îmi e teamă că militarii activi vor reuși să ”se integreze” foarte bine în grupul rezerviștilor. A, să nu uit, a luat cineva în calcul că vor fi rezerviști care vor cere să li se asigure ținută roz și arme cu patul căptușit cu pluș?
Și la final, un banc:
Zelensky, Putin și Iohannis ajung în vizită în Rai. Dumnezeu îi primește, vizitează Raiul iar la plecare Putin intreabă : ”Doamne, când va fi Rusia iarăși mare, și puternică cum a fost pe vremea sovietelor? ” Dumnezeu deschide Cartea cea mare , se uită și zice: ”nu în mandatul tău!” Zelenski întreabă și el, când va fi Ucraina întreagă, ca pe vremea sovietelor? Dumnezeu deschide cartea, se uită și îi spune: Nu în mandatul tău. Iohannis întreabă și el, nu că l-ar fi interesat, dar sa nu îl spună cei doi că nu a profitat și el: când va fi România din nou întreagă? Dumnezeu deschide cartea, o răsfoiește din scoarță în scoarță și după un timp îi răspunde: cu așa conducători, nu în mandatul meu !
Nea Marine, după ce am citit articolul, m-a cuprins, așa „o neliniște de două”:
1) Ni se spune de către „angelicul s/ministru” că din 15 ianuarie a început să zboare „primul pilot român instruit la Borcea”. Primul-primul, dar DIN CÂȚI planificați? Că dacă bietul camarad „se va îmbolnăvi de unicitate”, vom asista la transpunerea în viață a bancului acela din adolescență, care suna cam așa:
„Î: De ce nu a participat Albania, în cel de-al Doilea Război Mondial , cu aviația?
R: Pentru că li s-a îmbolnăvit pilotul…”
2) Ai pomenit în articol de „nevoile …roz ale unora”. Păi tot „ de pe acolo”, se știe că sunt unii care se vor -și chiar se consideră – ei a fi …altfel de cum sunt: unii plante, alții câini/pisici/elefanți/…etc., așa că m-am întrebat: ce se face armata dacă apar vreo doi-trei care se cred mari comandanți de oști? Unde-i va încadra armata, conform NEVOILOR LOR? Că știm bine că e ordin să-i acceptăm și să-i integrăm așa cum sunt, cu nevoile și doleanțele lor. Și mă tem că statele de organizare, inclusiv cele de la „anexă/anexe” vor deveni neîncăpătoare…
Pe de altă parte, dacă vorbim la modul serios, am o vagă impresie că „partenerul cel luminos”, prin lansarea ideii de pregătire pentru un război cu Putin, a găsit modalitatea de a-și rezolva problemele economico-financiare cu care se confruntă. Analogia cu relativ recent încheiatul pericol „guvid”, problemă rezolvată – deocamdată! – cu …numai două miliarde de euro sau dolari, ce-or fi, mai că-mi dă dreptate. Atunci, miliardele au mers „unde trebuie” (vaccinurile rusești sau chinezești nu erau bune…), la fel vor merge și acum când Putin ne amenință cu ocuparea, nu de alta, dar tot necesarul de achiziții va fi făcut …știm cu toții de unde!
Despre faptul că, în toată această mascaradă, ne este vândută pielea ursului din pădure nu vorbește nimeni, așa cu nu zicem nici noi nimic, să ne fie de bine…
@Dan Anghelescu,
Putin nu are niciun gand sau intentie sa atace un stat membru NATO, nu ca i-ar fi frica, ci pentru ca nu vrea sa ii faca de ras pe americani care in mod cert nu vor interveni decat cu vanzari de tehnica. Cum sa atace un stat NATO, cand el nici Ucraina nu o vrea toata? Mai e cineva care crede ca Putin nu putea sau nu poate sa ocupe toata Ucraina? Inseamna ca doarme. Pe Putin l-a interesat doar ce a are deja, cu Odesa cu tot. De acuma se pune problema sa pastreze. Stie si el ca nu isi poate permite sa se razboiasca cu toate Europa, plus America, pe un teren strain, chiar daca Europa, la ora asta e praf economic si militar, gratie donatiilor facute catre Ucraina, care a consumat in doi ani cat 4 ani de razboi mondial. Putin nu e prost. Prosti sunt cei care se iau dupa propaganda celor care vor sa extinda conflictul pe spinarea altora.
D-le colonel, ceea ce spuneti este logic – militar, uman, tehnic. Dar ceea ce vad prin vecini nu aduce a logica, ci, mai degraba, cum spunea un domn, aduce a malpraxis militar. Deci ce se intampla acolo este ilogic din punct de vedere militar… dar nu acel punct de vedere primeaza. Asadar, logistica romana – de orice fel – e la pamant. Nu cred ca e un argument impotriva trimiterii militarilor romani in vizita prin campiile ucrainiene. Ucrainienii trimit vajnici cetateni de 17 ani si 65 de ani pe front – au capturat rusii asemenea marfa. Pe frontul respectiv, interesul este ca rusii sa fie intarziati cateva luni. Cu ce oameni?! Mai ales, cu ce tehnica? Nu conteaza, transeea si lopata/baioneta aliata sunt mai fioroase decat bomba/drona ruseasca. As zice ca evenimentele se vor desfasura mai degraba cu inchiderea granitelor – un prim pas – apoi adunarea cetatenilor in etate – 18 – 55 ani, vezi afacerea Sparanghelul, pandemie, pandemie, dar nu cand interesele o cer – antrenarea lor pe stil ucrainian (4-6 saptamani) apoi umplut campuri ucrainiene cu cadavre. D-le colonel, mentionati niste case prin Craiova, neocupate de ceva vreme. Se mai spune ca si prin Ucraina exista asemenea case, iar rusii evita sa bombardeze zonele respective. Gurile rele spun ca vor primi vreo 4 milioane de cetateni noi p-acolo. Pe la noi se vehiculeaza suma de 3 milioane de noi cetateni. Se pare ca o scadere a populatiei este de dorit prin unele colturi. Sper ca ce zic sa fie doar teorii si nu fapte ale conspiratiei.
..”disputa” dintre „cei”..pro americani și ‘cei” pro-ruși e abil ❓.. întreținută de..”CEI”..INTERESAȚI..din proximitatea noastră imediată.. circumscrisă, omițându-se DELIBERAT FAPTUL că RUSIA a AGRESAT MILITAR ..UCRAINA.., și,..DA..! chiar.. VA INVINGE..UCRAINA..singură..și cu „raport”..EVIDENT DEFAVORABIL❗..=..de..RESURSE..de orice fel, și încă.. de MILTE..ALTELE ..”trebuincioase”..la RĂZBOIUL DE APĂRARE a.. SUPRAVIEȚUIRII ei..ca STAT..!, iar..VIITORUL..CIVILIZAȚIEI..SE VA DUCE..DRACULUI..❗
Deci : ai armata … lupti.
Lupti … iei bataie.
Iei bataie … mori.
Nu ai armata … nu lupti.
Nu lupti … nu iei bataie.
Nu iei bataie … nu mori.
Ce credeti ca prefera romanul ?