În prag de aniversare a UNIRII, domnul premier Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanți ai polițiștilor și celor din penitenciare, cu ministrul justiției, pentru a discuta unele nemulțumiri ale acestora, printre care și pensiile militare cărora de 12 ani guvernanții tot încearcă să le ”rezolve” inechițățile produse de legislația votată de ei, dar nu știu cum fac că de fiecare dată le tot adâncesc.
Ce ar trebui să ridice un semn de întrebare este în primul rând nu de ce acuma, ci de ce doar cu reprezentanții polițiștilor și celor din penitenciare și nu cu sau măcar ȘI CU reprezentanții militarilor. Răspunsul are două ramuri: în primul rând pentru că militarii activi nu se revoltă, legea nu le dă dreptul la greve/proteste, ieșiri din formație, dar se pare că le și convine asta, căci așa au o scuză pentru obediența lor. În al doilea rând, pentru că ei s-au învățat cu poziția ghiocelului, neavand voie să miște în front, ei, cei care jură să apere țara chiar cu prețul vieții se tem să își apere drepturile chiar cu prețul scaunelor. Generali și colonei cu multe stele și cu picioare de hârtie stau înfipți pe scaune de lut ca maimuța care nu vede, nu aude, nu vorbește și orice li s-ar face sunt ”inamovibili” pentru că știu cum și-au ”cucerit” cei mai mulți dintre ei gradele și funcțiile și știu că tot așa le-ar pierde, politic. Din cauza asta nu au fost invitați la discuții, Tîlvăr a raportat conducerii de partid și de stat că”militarii nu vor face probleme” așa că nu e cazul să îi chemăm și să le mai promitem și lor ceva. Și deși există asociații ale militarilor în rezervă câtă frunză și câtă iarbă, și acestea tac pentru că și ele sunt conduse de același gen de lideri, că doar așa și-au luat și ei gradele, tot din poziția calului care bea apă, chiar și în rezervă, făcând jocul autorităților ca să poată primi și ei statutul de asociație de interes public aducătoare de bani de la buget. Se mai pune întrebarea, totuși dacă e așa, ce fac cei de jos, liderii de asociații mai mici în grad și mebrii asociațiilor, ei de ce nu reacționează? Păi liderii de grad mai mic de asociații, sunt totuși lideri de asociații sunt și ei, un fel de Dumnezei pentru asociațiile lor, iar asta le umple tot timpul și pieptul, căci chiar dacă nu au gradul, au funcția de ”general” și fumurile, ”bolile”, apucăturile specifice ”liderilor”. În ceea ce îi privește pe cei de jos, aceștia se luptă pe facebook, pe diferite pagini cu specific, se înjură, jignesc între ei, se dau rotunzi care pe unde poate, fiecare are lupta sa proprie, frustrările personale, nu mai au timp să se gândească la ale altora, asta e sarcina liderilor, ei mai mărunt, tot pe loc, tot pe loc.
Cam așa se explică de ce militarii au fost mereu scoși din ecuație când a fost vorba de drepturi, dar au fost primii la muls.
Acuma că am lămurit de ce, să vedem ce s-a discutat în tripartita premier, polițiști și justiție.
Dacă ar fi fost să mă iau după comunicatele și informările sindicatelor, nu aș fi înțeles nimic, pentru că un sindicat zice că ”apreciem deschiderea spre dialog a conducerii Guvernului și credem că este important faptul că premierul României a înțeles că există restanțe de natură salarială pentru polițiști,militari și personalul contractual, restanțe care necesită o soluționare cât mai urgentă”, în vreme ce altul spune: ”acel ”avem în vedere” nu e mai mult decât un pistol cu apă, cu care Guvernul PSD-PNL consideră că ne poate îmblânzi până trec alegerile, poate ne-or arunca și câteva fârâmituri dar nu mai mult. Iar orice creștere operată fără aplicarea integrală a Legii 153/2017, înseamnă o mare înșelătorie, fiind o creștere în interiorul plafonului 2021.”
Din comunicatele a două sindicate ale polițiștilor, cel mai ”vocal”, SNPPC, care l-a dat pe domnul Coarnă politicienilor și cel mai eficient, ”Diamantul”, concluzionând și trecând prin filtrul echidistanței, am înțeles că:
- S-au întâlnit, iar asta este o ”mare realizare”, dacă avem în vedere faptul că Forumul așteaptă (degeaba) de ani de zile să se vadă cu simandicoasele fețe;
- Domnul Ciolacu ”este la curent” cu problemele din sistemul de salarizare și pensii MILITARE, inechităile, ”a înțeles” ÎN SFÂRȘIT că există restențe.E drept, era și greu de înțeles. Acesta este din nou un lucru ”pozitiv” pentru că de obicei cei care se întâlnesc cu reprezentanții militarilor, spun invariabil ”am ascultat cu interes revendicările dumneavoastră, vă rugăm să faceți o listă cu ele ca să le putem studia, analiza și înainta… lui Dumnezeu”. De data asta s-a sărit peste această fază, ”Dumnezeu” era acolo. Ce mai spun guvernanții militarilor după ce se întâlnesc cu ei? Le mai spun : ”puneți-vă de acord, faceți un document, cu revendicările comune și trimiteți-ni-l.”Au văzut și ei că NICIODATĂ nu se vor pune toți de acord, toate asociațiile militarilor, în primul rând pentru că sunt prea multe interese și orgolii și în al doilea rțnd pentru că printre liderii lor sunt cei care fac blat cu ministerul și aceștia nu vor susține niciodată ce vor militarii. Și uite așa succesul guvernanților e asigurat chiar de asociațiile ”protestatare.”
- Premierul a promis … covrigi, de fapt gaura de la covrigi iar unii deja au mâncat macul de pe gaură, că au început să viseze frumos. Deși suntem în an electoral, cu 4 rânduri de alegeri, Ciolacu a fost totuși rezervat, a promis rezolvarea inechităților din sistemul pensiilor militare, în anul 2028. Cu alte cuvinte a promis cioara de pe gard. De ce cioara de pe gard și nu vrabia din mână ? Pentru că domnul Ciolacu speră ca următorii 4 ani să fie ori președinte, ori premier și nu vrea bătăi de cap cu lucruri pe care să nu le poată rezolva, așa că le promite după alegerile următoare, din 2028, când știe că populația nu va mai vota PSD pentru că așa e jocul, să se rotească la putere, așa că pasează sarcina urmașilor săi și urmașilor urmașilor săi. Oricum, e visător dacă crede că va câștiga alegerile și va putea guverna singur. Pe de altă parte, cei din SNPPC care i-au apreciat și lăudat ”oferta” sunt și ei visători dacă se mulțumesc cu gaura covrigului.
Din comunicatul guvernului, din chiar primul rând, aflăm că pensionarii civili au pensii nesimțite. Cel puțin așa lasă de înțeles domnul Ciolacu, când spune că ” În decursul celor 30 de ani de democrație, între civili și militari, multe dintre drepturi s-au uniformizat”. Cum pensiile militare nu au mai crescut nemaifiind actualizate, rezultă că pensiile civile au crescut până la gradul de ”nesimțire” al celor militare, cu care s-au înfrățit, dar nimeni nu face scandal. Aceasta este o veste minunată pentru militari, pentru că în sfârșit pot scăpa de eticheta pusă de doamna Olguța, nu vor mai fi, sau nu vor mai fi singurii posesori de ”pensii nesimțite”, am devenit un ”popor de nesimțiți.” E adevărat, unii spun chiar că pensiile din sistemul public ar depăși acuma nivelul pensiei medii militare fapt ce duce la reacții care mai de care mai năstrujnice:
- Unii militari, din cei care se iau după ”știrile” tv în loc să citească și să înțeleagă legislația, își doresc și cer recalcularea pensiilor militare și ”nu înțeleg” de ce pensiile militare nu sunt recalculate, pentru că au auzit ei la tv că ”toate pensiile vor fi recalculate”;
- Unii cer trecerea pe calculul contributiv pentru că ”știu ei că e mai bine”, că ”dacă ar fi rămas pe contributivitate ar fi avut pensii mai mari, că alea au fost mărite”. Da, dacă s-ar fi menținut pe legea 263, POATE , dar a zburat puiul cu ața, de acuma, recalcularea sau trecerea pe contributivitate, în condițiile noii legi cu alte prevederi, înseamnă înjumătățirea pensiei;
- Alții vor o nouă lege a pensiilor militare și urlă ca din gură de șarpe, propun acțiuni în instanță, dar nu vin cu un proiect pentru o nouă lege a pensiilor militare ca să explice de ce o vor, nici nu garantează că aceasta va fi acceptată așa cum ar vrea ei și nici nu înțeleg că politicul nu va fi de acord cu o lege așa cum o vor ei. Dar promisiunile fac bine la cotizații;
- Alții vor revenirea la prevederile Legii 223 așa cum a fost votată inițial, până la cele 49 de modificări efectuate în cei 8 ani de existență, neînțelegând sau necunoscând prevederi elementare de tehnică legislativă și că nu se poate reveni așa dintr-o dată la o variantă (de fapt 49) abrogată, nu poți da înapoi 49 de modificări cum ai da înapoi ceasul.
Toți sunt nu doar visători, dar și total rupți de realism și mă întreb dacă e vorba de neputință sau pur și simplu gargară, o încercare de a se da mari luptători.
- A mai venit domnul Ciolacu, la fel ca și domnul Fifor când era ministru la Apărare, cu gulguta că nu se poate ca 93% din bugetul MI să se ducă pe salarii și pensii. Fifor spunea că plătește 11 miliarde pentru pensii așa că nu mai poate da nimic. Nu a spus nimeni că se doresc cheltuieli de 93% din buget pe pensii, dar nici domnul premier nu își probează afirmația, vine cu ”texte” a la Olguța Vasilescu care spunea că pensiile militarilor sunt de 35000 lei pentru că așa îi șușotise ei la ureche Vasilcoiu și replica a prins la popor și tv. Nu mai devreme de azi, îmi spunea o doamnă vânzătoare la un magazin ”haideți domnul colonel, că nu vă plângeți dumneavoastră, ditamai colonelul cu 400 milioane pensie, că nu aveți bani.” Să cad din picioare și alta nu! Ia uite nene ce bogat sunt, ce crede lumea despre mine în cartier. Eu nici nu știam că am o pensie așa de mare. Și doamna, ca și colegii mei pensionarii care vor recalculare, actualizare, trecerea pe contributivitate, iau de bună ce aud pe diferite canale pentru că ”așa a spus premierul și ăla știe ce spune.”
- Mai spune domnul premier că va acorda mai mulți bani investițiilor în MAI și sistemul penitenciarelor, că va construi 2 noi penitenciare. Da omul își asigură viitorul, că nu se știe cine va veni la putere și unde i se va stabili domiciliul nu ? Pe de altă parte, investițiile în MI înseamnă mai multe scuturi, gaze lacrimogene, gloanțe de plumb, căști și veste de protecție pentru jandarmi, mașini mai luxoase pentru șefii de poliție, birouri și calculatoare mai performante în ministere. Aici vor merge investițiile, iar Dorofteii din Fierbinți tot în sedii insalubre, fără utilități vor sta.
- Întrebat de ce crede că profesiile din sistemul apărării și ordine publică nu mai sunt atractive, domnul Ciolacu ne uimește:” Tocmai v-am explicat, fiindcă anumite drepturi se regăsesc și la alte categorii ocupaționale.
Logică și răspuns de covrigar. Prin acest răspuns domnul Ciolacu dă vina pe civilii care -zice el- au drepturi egale cu ale militarilor, ca și cum asta ar fi ceva rău și ar trebui condamnat, ca și cum aceste drepturi s-ar fi acordat singure, nu le-ar fi acordat tot ei, ca și cum nu ar ști că pe lângă ”creșterea drepturilor bănești ale civililor” (în special în sistemul bugetar și în special la funcționarii publici, guvernamentali) s-a pedalat mereu pe blocarea, înghețarea și micșorarea veniturilor militarilor, în special a pensionarilor militari, iar aici meritul le-a revenit lor, politicienilor care, luați la întrebări, dau mereu vina pe alții.
- Întrebat despre celelalte proteste, domnul Ciolacu a dat asigurări că este deschis la discuții, are ”disponibilitate” a discutat cu unii și cu alții, a fost vorba de ”lipsă de comunicare” până acuma. Deci nici vorbă de alte lipsuri, doar ”lipsa de comunicare,” transportatorii și agricultorii aveau de toate, și facilități și subvenții, și prețuri bune de achiziții, și priorități și protecție față de politica de dumping și față de produsele contaminate din Ucraina, dar săracii nu știau, nu le-a spus nimeni câte beneficii au. Acuma că a comunicat cu ei, treburile s-au rezolvat.
Așa prim-ministru să tot avem, disponibil, amabil, afabil, maleabil, cald ca un cogrig scos din cuptor.
Acuma la final de … prezentare, ce pot să mai spun? Citind comunicatele date de sindicatele polițiștilor constat că și acolo, ca și la asociațiile din MApN există unii lideri care bat palma cu guvernanții, alții care nu renunță la principii, iar ideea e că NU (mai) EXISTĂ UNITATE nici acolo.
Stimați colegi, dragi CAMARAZI ÎN UNIFORMĂ, în sfânta zi a UNIRII, vă reamintesc că până nu va fi ”unire în cuget și în simțiri” în rândul sindicatelor din poliție și asociațiilor militarilor, nu vom reuși să ne impunem în fața guvernanților. Nero al meu spunea acum 10 ani : DACĂ UNIREA FACE PUTERE, DE CE PUTEREA NE DEZBINĂ? Pentru că o lăsăm, zic eu.
UPDATE 25.01.2024
Pentru o mai buna informare a celor interesați, iată care au fost punctele discutate, conform comunicatului Federației polițiștilor din Penitenciare:
- Actualizarea unor dtepturi restante, cum ar fi solda de grad. Majorarea soldei de grad, incepând cu luna februarie,
- Constituirea unui grup de lucru ( MAPN, MAI si MJ) pentru analizarea si echilibrarea normei de echipare,
- Suplimentarea , prin HG, a nr de posturi din sistemul penitenciar cu aproximativ 1600 de noi posturi, având in vedere că se construiesc 2 penitenciare noi,
- Analiza oportunitătii aplicarii integrale a legii salarizarii pentru structura de aparare, aspect ce se va afla in analiză, in prezent nefiind buget suficient, desi este un drept restant față de polițiștii de penitenciare,
- Analiza oportunitatii mutarii penitenciarelor care sunt in centrele oraselor, la periferie. Mj/ANP vor face o analiză ce va fi prezentată Guvernului.
- Modificări legislative care să sprijine activitatea politistilor de penitenciare, in special a statutului polițiștilor de penitenciare,
- Corelarea modului de calcul a pensiilor militare, fiind discrepante intre cei pensionati in 2015 si cei dupa 2017. Aici nu se poate interveni decât dupa anul 2028, fiind conditie in PNNR.
In cadrul intalnirii nu s-au pus in discutie și nu s-au discutat majorari salariale, totul a fost centrat pe discutii tehnice despre infrastructura ANP care să diminueze condamnările României la CEDO, conditii de muncă ale angajaților din penitenciare și actualizarea unor drepturi restante blocate la nivelul anilor 2009 si 2018.
Că au fost discutate aceste aspecte este indubitabil. Că au fost promise măsuri de rezolvare nu mă miră. Ce mă miră este că nu s-au stabilit termene. Din experiența în domeniul militar știu că atunci când se discută un plan, se dă un ordin, se ia un angajament, se stabilesc termene. Nicio activitate planificată nu are valoare fără termen de execuție și verificarea sau controlul îndeplinirii pe etape. Ori, acestea lipsesc, fie că nu au fost cerute, fie ca au fost evitate. Așa că … mai avem de așteptat. În ceea ce privește actualizarea soldei de grad, se uită faptul că actualizarea pensiilor militare a fost abrogată. Subiectul merita abordat pentru că totusi s-ar putea face ceva.
https://fppoffice.com/2024/01/23/intalnire-cu-prim-ministrul-romaniei/
frumos si deprimant
Bună ziua
Atașez și comunicatele de presă ale celor din penitenciare pentru că nu am observat la surse.
Toate bune
https://fppoffice.com/2024/01/23/intalnire-cu-prim-ministrul-romaniei/
@Alexandru,
Multumesc pentru informare, bine de știut. In ceea ce privește comisia aia multipartită de la punctul 2, dacă din ea vor face parte doar ”specialiștii” din ministere, recte ”calitatea vietii” la MApN, pastrati va vechea tinuta.
Actualizarea soldei de grad la pensiile militare se poate face foarte simplu: Se scoate solda de grad din baza de calcul. Acest lucru se poate face, deoarece este singurul element din pensie care nu este calculat ca procent din functie. Solda de grad se poate actualiza ori de cate ori e nevoie. Apoi se adauga la cuantumul pensiei si se aplica impozitul.
@Titi,
Daca imi spuneti si conform carui articol din ce lege se face actualizarea, dau o bere.
Eu am arătat modul cum s-ar putea face cel mai simplu și repede, ei ar trebui sa dea un OUG,care sa schimbe actualele prevederi din legea 223 modificata cu OUG-uri. Ce ar fi atât de greu? Ați văzut cât de repede se pot da OUG-urile care pot sa schimbe orice lege?
@Titi,
Vedeti ca nu e atat de simplu ?
Prima intrebare pe care trebuie sa v-o puneti de ce s-a scos aceasta prevedere din Lege.
Apoi trebuie sa admiteti ca nu se poate prin OUG, caci vorbim de modificarea unei legi Organice si NOI ERAM CEI CARE STRIGAM CA NU POATE FI MODIFICATA PRIN OUG, NU? Acuma cerem noi incalcarea unor tehnici legislative? Si astea ar fi doar problemele cele mai simple.
Dl. Neacsu, cu tot respectul, incerc sa va raspund. Da, este foarte simplu, daca ar fi vointa din partea lor pentru a mai indrepta din inechitati. Au scos actualizarea pentru a ramane mai multi bani pentru achizitii, care de fapt au fost necesare, dar nu sunt de acord ca au fost facute numai pe carca noastra, sacrificandu-ne pe noi, fara a afecta financiar si pe ceilalti cetateni. Inzestrarea armatei trebuia facuta cu efortul intregii societati, fiindca armata este necesara pentru apararea tuturor cetatenilor. Ea nu este numai a pensionarilor militari si a activilor, este armata tarii, a tuturor cetatenilor. O sa-mi spuneti ca inzestrarea se face din bugetul apararii. Da, corect, dar daca se vroia inzestrare mai mare, trebuia marit si bugetul corespunzator, astfel incat sa nu fie afectate drepturile noastre.
Se pot face modificari in vederea actualizarii soldei de grad (macar atat) prin OUG sau prin lege. Daca se face prin OUG, se poate modifica legea, deoarece ar aduce modificari in favoarea pensionarilor, nu in defavoarea lor. Prin lege ar fi cel mai bine, legea ar putea trece in 2-3 saptamani si cred ca nu s-ar supara nimeni daca ar intra in vigoare la 1 martie si ne-ar oferi si noua un martisor. Ar fi un gest frumos din partea lor si le-am ierta si noi o parte din pacatele pe care le-au facut,
Domnule Neacsu,
Conform codului fiscal,articolul 5,trebuia emis ORDINUL ministrului finantelor publice si publicat in Monitorul Oficial, Partea I, dupa care sa-l puna in aplicare analfabetii functionali de la toate CPS-urile.
Cel mai interesant lucru este de citit art.5,pct.5,din cod, care prevede: sub sancțiunea nulității absolute, instituțiile publice din subordinea Guvernului, altele decât Ministerul Finanțelor Publice, nu pot elabora și emite norme care să aibă legătură cu prevederile prezentului cod, cu excepția celor prevăzute în prezentul cod.
Ce parere (pareri) aveti,in acest caz, fata de comunicatele emise de cele trei CPS-uri? S-ar impune niste demisii, macar de onoare, pentru acest mod de aplicare a impozitarii si de nerespectare a art.100 (nemodificat de legea 282/2023)?
Am trimis un comentariu de pe PC dar nu a fost publicat, sigur am greșit undeva. Acum redactez de pe telefon.
Pe scurt: vă rog să citiți,din codul fiscal art.5, și în special punctul 5.Ce părere aveți? Comunicatele CPS-urilor sunt prezentate după ce au primit nota de la CNPP. În baza acestei note, impozitul a fost reținut ILEGAL.
Se pare,dar nu se pare,este destul de evident,că cei aflati prin ministere prin funcții financiare și juridice,dar și guv. care ne-au purtat și încă ne mai poartă sâmbetele.
Acuma au motive,multe motive atunci când nu doresc să facă ceva în sensul rezolvării inechitătilor între pensionari,cei ieșiți în perioade diferite,pe legi diferite.Spuneam că guvernanților le vine că o mănuse aceasta măsură botezată PNNR.”Noi am vrea sa facem și sa dregem,dar nu ne lasă PNNR!!!!!”
@Titi,
Apai domnule draga, daca exista vointa in sensul pe care il spui matale, cel mai simplu ar fi fost sa nu se modifice legea 223, dar uite ca nu exista vointa politica, deci nu se vrea, deci nu e simplu. Ce facem in aceste conditii? In asta consta greutatea.
@Ovidiu,
Banuiesc ca va referiti la art.5(1) din Codul fiscal, care spune „(1) Ministerul Finanțelor Publice are atribuția elaborării normelor necesare pentru aplicarea unitară a prezentului cod.”
1.Apai domnule draga, este vorba de normele metodologice pentru aplicarea CODULUI ca document si lege fiscala, nu la modificarile si completarile care se fac apoi prin diferite alte legi unor prevederi ale codului fiscal.
2. Asa cum a r[spuns Ministerul Finantelor celor de la MApN, initiatorul Legii nu a fost Ministerul Finantelor ci Ministerul Muncii, deci nu ne incadram in art 5.
3. Legea despre care vorbim spune la art XV, urmatoarele: ” În vederea aplicării prevederilor prezentei legi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi instituțiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislației referitoare la pensiile de serviciu.” Deci legea in continutul ei specifica faptul ca metodologiile trebuiesc intocmite de INSTITUTIILE IMPLICATE IN DOMENIUL PENSIILOR DE SERVICIU.
4. Legea 223/2025 la art 2 punctul e) stabileste ca unul din principiile legii il constituie „e) PRINCIPIUL AUTONOMIEI, bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale”;Deci institutiile din domeniul apararii trebuie sa intocmeasca/actualizeze metodologiile privind pensiile militare. Nu se putea cere Ministerului Finantelor sa actualizeze un document intocmit de un alt minister.
Deci… gresiti.