Loading


Am promis că voi continua disecarea Legii 223,  în special în părțile controversate și contestate sau blamate de mai toți pensionarii militari. Cel mai des pomenit, contestat chiar și la CCR, dar  pierdut după aproape un an de amânări, când toată lumea credea că va fi declarat neconstituțional de către cei 9 judecători ai CCR, este fără îndoială articolul 60. Îmi amintesc câte vise, câte discuții, câte pariuri s-au pus pe neconstituționalitatea acestei OUG, unii frecându-și mâinile la gândul că vor primi o avere înapoi. Este adevărat cei mai mulți dintre pariori habar nu aveau ce implicații urma să aibă cu adevărat neconstituționalitatea respectivului articol sau a întregii ordonanțe,  mulți nu înțelegeau ce înseamnă intrinsec și extrinsec, dar se și vedeau despăgubiți. Până la urmă CCR, după ce a bătut palma cu guvernul pe Legea 282 și o viitoare lege a salarizării magistraților pe care să o întocmească, așa cum prevede legea 303, chiar magistrații, s-a făcut că nu observă încălcarea normelor de procedură legislativă   la  adoptarea OUG 59 și a decis că nașterea OUG 59 a fost constituțională, deși e clar că nu a fost și mai există un motiv de contestare tot pe extrinsec, încă neatacat.

 Dar să  revin la problemele art 60.  

Conform legii votate în 2015, art 60 prevedea că :

” Articolul 60

 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

–  a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

– b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

(2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.

 (3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1), se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.

(4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabileşte prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Așadar inițial articolul 60 prevedea ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE. Adevărul este că păstrarea acestei prevederi însemna mult pentru bugetul apărării la ora aceea și mai ales în perspectivă. Guvernanții știau că nu o să poată să dea militarilor în bani ceea ce primiseseră pe hârtie,  adică mărirea pensiilor odată cu creșterea salariilor. Dacă mai adăugam și prevederile art 59 care spunea  că ”Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat,” spaima guvernului că militarii îi vor ajunge cu nivelul pensiilor în 10 ani, părea justificată.

Așa că nici nu a intrat în vigoare legea, că articolul 60  a fost modificat prin OUG 57 și anume se scoate din circuit aliniatul 2, cel care prevedea actualizarea automată la prima majorare. S-au gândit ei că ”fraierii care nu cunosc legea și nu fac cerere de actualizare, merită să rămână fără ea”. Socoteala era bună pentru ei, căci nici la ora asta majoritatea pensionarilor nu cunosc ce drepturi au, ce prevede legislația și foarte puțini din cei care știu, și înțeleg.

Așa se face că în 2017  trebuia să aibă loc prima actualizare a pensiilor, dar ghinion, în același an s-a acordat și indexarea,  și conform art 60(3) s-a acordat doar indexarea care era mai avantajoasă. Dar și aici a fost o țeapă,  pentru că indexarea era acordată pentru anul 2016 nu pe anul 2017 deci  ar fi trebuit să fie acordate amândouă, dar cu cine să te înțelegi, nici justiția nu a vrut să facă dreptate.   

Și cu asta, gata, adio actualizare, căci ”prietenii militarilor, ai armatei, ai pensionarilor militari”, au mai scos o ordonanță, OUG 59 în  2017, zisă și Ordonanța Olguței. Așa cum susținea chiar inițiatoarea ordonanței, cu această ordonanță și-a umplut congelatoarele pentru 10 ani.

Conform OUG 59/2017,  articolul 59 a preluat prevederile articolului 60 din vechea lege, dar sub denumirea de ACTUALIZARE nu de indexare, promovând o struțo-cămilă financiară care arată cât de întortocheată și perversă poate fi mintea politicianului când vrea el să facă rost de bani: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”

În plus, a fost scoasă indexarea prin adăugarea a 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Începuse jupuirea pensiilor militare, pas cu pas.

La rândul său articolul 60 este golit de conținutul inițial,  lui lăsându-i-se în schimb LIMITAREA cuantumului net al pensiei, indiferent ce ar fi rezultat din impozitarea brutului, la ”media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.”

Prin această modificare sau de fapt transformare a articolelor 59 și 60, se dădea o dublă lovitură pensiilor militare, prin:

  • Eliminarea ACTUALIZĂRII PENSIILOR MILITARE;
  • Limitarea CUANTUMULUI netului pensiei la MEDIA NETURILOR SOLDELOR DIN BAZA DE CALCUL.

Aici se vede clar, fără niciun dubiu, INTENȚIA POLITICULUI DE A LOVI ÎN PENSIILE MILITARILOR și de a face economii la bugetul de stat, De ce la bugetul de stat? Pentru că pensiile militare se plăteau din bugetul consolidat și toate economiile se întorceau prin rectificarea bugetului tot acolo.

Aici că tot vorbim despre buget și economii mai trebuie specificată o șmecherie financiară și anume acea sumă care făcea diferența dintre netul real, cel rezultat din impozitarea brutului și netul acordat, cel rezultat din limitare. Așa cum rezultă din tabelul postat pe articolul ”Despre calculul pensiilor militare”h la o pensie brută de 5170 de lei, diferența dintre netul  PRIMIT  de un pensionar pensionat până în septembrie 2017 și unul după septembrie 2017 este de 1808 lei. Cu atât primea mai puțin un militar pensionat după septembrie 2017 decât ar fi primit dacă nu se modifica articolul 60.

Ceea ce nu s-a întrebat nimeni este ce se întâmpla cu diferența asta, căci banii pe care MApN îi solicita și îi primea de la buget pentru pensii era cel corespunzător BRUTULUI nu netului plătit, ceea ce înseamnă că toate aceste sume rămase ca diferență, care la 60000 de pensionari înseamnă foarte mult, rămânea în …teșchereaua CPS. Eu nu insinuez nimic, doar spun care e realitatea dar mă întreb ce se întâmpla cu aceste sume la final de an. Că e așa cum spun eu, o dovedesc și deciziile de pensie care până în 2021 aveau înscrise DOUĂ BRUTURI, CEL REZULTAT DIN CALCULUL PENSIEI ȘI CEL RECONSTRUIT APOI ÎN FUNCŢIE DE NETUL PLĂTIT, cei mai mulți pensionari neînțelegând nimic.

Merg mai departe cu efectele OUG 59.

Dacă articolul 60 ar fi rămas așa cum a fost modificat de OUG 59, cei ieșiți la pensie în baza lui, ar fi chițăit și astăzi pentru că pensia lor ar fi fost în continuare mai mică decât a celor ieșiți la pensie înainte de septembrie 2017 pentru că pensiile lor pe lângă faptul că erau diminuate cu 40%  ar fi fost  indexate LA BRUTUL CALCULAT, RĂMÂNÂND BLOCATE LA NETUL LIMITAT obţinut la stabilirea pensiei. Practic indexările succesive nu contribuiau la majorarea pensiei nete aflate în plată.

Dar cineva, o mamă bună, de data asta din MApN sau din SNAOPS  cred eu, a gândit o modalitate de a compensa în timp  pierderea celor 40 % , dând astfel cu tifla politicului care a vrut să lovească în toți pensionarii militari, dar cum legea se aplica doar pentru viitor, lovise în ”pensionarii NATO” nu în ”varșovieni” cum sunt încă considerați cei școliți până în 89 și cum au dorit inițiatorii. Nu știu cine și prin ce argumente a convins clasa politică să mai dea o ordonanță, poate cineva din MApN, sau din MAI, înclin să cred că din MAI că acolo mai sunt sindicate care se mai bat și pentru drepturile personalului când nu se bat între ele sau nu îi bat pe protestatari. Indiferent cum s-a ajuns, până la urmă a apărut OUG 114/2018 care nu doar a salvat dar a făcut din pensiile militare ”discriminate” de  OUG 59, pensii… ”privilegiate”. Cum ?

OUG 114/ ART.84, modifică articolele 59 și 60. Astfel articolul 59 revine la aspectele privind indexarea, corectând struțocămila actualizare/indexare din OUG 59,  iar articolul 60 aduce zâmbetul pe buze celor pensionați după OUG 59, și nu numai zâmbet ci și bani  pentru că:

(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

(2) Dacă în urma indexării pensiei militare de stat stabilite potrivit alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză

.(3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la care se adaugă suma reprezentând intervenția ratei medii anuale a inflației, în aceleași condiții, din operațiunile de indexare anterioare.

(4) Dispozițiile art. 59 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.”

 Ce avem noi aici ?

  • În primul rând avem din nou un carcalete, căci deși articolul 59 se referă la indexare, punctul 2 și 3 de la articolul 60 îi preiau subiectul;
  • În al doilea  rând avem păstrarea limitării netului la media neturilor soldelor corespunzătoare soldelor brute din baza de calcul, așa cum prevedea art 60;
  • Apoi avem punctul 2 care spune că dacă în urma indexării (indexare care se acordă la brut)  pensiilor, cuantumul rezultat este mai mare decât media neturilor din baza de calcul, se acordă un cuantum fără a depăşi cuantumul de indexare aplicat MEDIEI SOLDELOR NETE. Cu alte cuvinte, SE MAI FACE O INDEXARE A PENSIEI NETE.
  • Și mai avem un punct 3 al art.60, care nu este respectat, fiind încălcat grosolan.

Cu alte cuvinte, conform articolului 2,  după indexarea brutului, care nu are niciun efect pentru ei, căci oricum nu li se plătește netul din brutul indexat/impozitat ci NETUL LIMITAT LA MEDIA NETURILOR DIN BAZA DE CALCUL (și aici trebuie să admitem că era o nedreptate), se mai indexeaxă și netul.  Aici prin această prevedere, pe lângă faptul că nu îi afectează impozitarea pentru că oricum aveau 40% din brut ”grăsime” mai primesc și indexare la net care se adaugă integral LA NETUL ÎN PLATĂ.

Și bucuria nu se oprește aici, căci, ca să fie tacâmul complet,  deși legea la punctul 3 al articolului 60 spune că în cazul indexărilor succesive, aceasta, indexarea,  TREBUIE SĂ SE ADAUGE/CALCULEZE LA MEDIA SOLDELOR NETE DIN BAZA DE CALCUL, de fapt în mod cu totul ilegal, producând pagube mari bugetului MApN, CPS  ADAUGĂ INDEXAREA LA NETUL PENSIEI ÎN PLATĂ.

Aceste aspecte, fac în fapt ca discrepanțele dintre cei pensionați înainte de 2017 și cei de după 2017 să crească, dar de data asta în favoarea celor de după 2017. Deci dacă prin OUG 59 cei pensionați în baza ei au pierdut cam 40% din pensie, după OUG 114/2018 aceștia recuperează galopant cu fiecare an pentru că taxele și impozitele nu îi afectează, iar indexările se aplică de două ori, și la brut și la net.

Aceste aspecte duc la priviri piezișe între pensionarii militari și dezbinarea acestora. Recent Ciolacu a promis înlăturarea nedreptăților prin 2028. Unii speră mai devreme, alții se tem că aceasta nu se va întâmpla. Eu zic să nu ne grăbim să cerem ”înlăturarea lor” pentru că așa cum îi știu eu pe politicieni și analizând cum au ”încercat”până acuma să le înlăture, înlăturarea inechităților, egalizarea se va face în jos, nu în sus. Pot pune pariu.

Data viitoare vor vorbi despre alt articol al legii 223 care are aceleași efecte asupra pensiilor militarilor, respectiv  discriminare, discrepanțe, dezbinare.

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/173855

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/192154

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/209465

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/184747

De neacsum