Loading

Dezideratul tratamentului egal între solda de grad plătită activilor şi cea cuprinsă în pensia militară e absolut justificat. Ipocrizia şi nepăsarea politicienilor a mai adăugat o umilinţă la nesfârşitele batjocuri legislative cu efecte negative pentru personalul militar în rezervă şi retragere. Asta pentru că de cel puţin 8 ani încoace orice mârşăvie inventată de guvernanţi a mers,  rarele luări de poziţie fiind astupate cu promisiuni măreţe de reparare a inechităţilor. Ba un grup de lucru, ba o iniţiativă care rămîne îngropată prin Parlament. Vom vedea, avem în atenţie, pensiile militare nu sunt speciale, vorbe goale care nu produc decât o veşnică amânare şi care îşi propun să repare ceva stricat tot de ei. Mulţi susţin că evoluţia actuală legată de solda de grad a creat deja un disconfort politicului şi că se vor apleca spre a rezolva măcar acest lucru. Posibil, deşi indiferenţa cu care au tratat plata pensiilor mai devreme şi pentru militari (măcar pentru ideea de egalitate faţă de alţi „speciali”, ex. magistraţi) nu prea denotă grave spaime prin clasa politică. Şi chiar dacă vor accepta ideea, reprezentanţii pensionarilor militari trebuie să fie foarte atenţi la CE CER şi mai ales CUM SE VA APLICA doleanţa. Pentru că parşivenia reglementării juridice are o groază de subtilităţi, L223/2015 aşa cum e ea acum e un teren propice pentru interpretări defavorabile. E adevărat că există diferite curente de opinie şi în rândul pensionarilor, dar trebuie cernute şi verificate minuţios înainte de a le pune pe masa guvernanţilor. Ferească Dumnezeu de o formulare pripită care să producă mai rău! Va fi acceptată cu un zâmbet mieros, pentru ca pe urmă când aplicarea nu va fi cea aşteptată să se întoarcă un „Voi aţi cerut aşa, aşa v-am dat!”

Astăzi vă aduc în atenţie o serie de posibile puncte mai slabe ale propunerii de amendament solicitat de Forumul SAOPSN (amendament cu preluare probabilă a propunerii LADPM).

https://www.facebook.com/photo?fbid=421269007484765&set=pcb.2139259526456117

Departe de mine gândul de a critica munca altuia sau alteia! Totuşi, dacă vor citi cu bunăcredinţă şi cu ceva ştiinţă juridică, vor înţelege semnalul de avertizare.

  1. Se solicită adoptarea amendamentului prin ordonanţă de urgenţă, în actuala sesiune parlamentară. Or, OUG sunt apanajul guvernului şi nu se adoptă de către Parlament ci se aprobă ulterior prin lege. Dacă intenţia este ca aplicarea să fie urgentată solicitarea NU poate fi o nouă OUG care numai pentru avizare necesită săptămâni iar pentru aprobare în Parlament minimum 2 luni. Soluţia este introducerea amendamentului în OUG 26/2024, având în vedere o integrare unitară din punct de vedere al tehnicii legislative (titlul OUG permite introducerea amendamentului propus la L223/2015 fără alte modificări, iar măsura socială de actualizare a soldei de grad/salariului profesional prevăzută pentru personalul activ poate fi armonizată şi cu o prevedere asemănătoare pentru personalul în rezervă/retragere). Din punct de vedere al micşorării  timpului pînă la punerea în aplicare, tot amendarea OUG 26/2024 este soluţia, pentru că legea de aprobare doar ce a ajuns la Camera Deputaţilor după adoptarea tacită în Senat, prin urmare aceeaşi comisie Leoreanu (care a intenţionat fără finalitate la cealaltă, OUG28/2024), poate emite raportul cu preluarea amendamentului şi adoptarea în camera decizională în termen de maxim 1 săptămână.
  2. Intrinsec, amendamentul intenţionează realizarea unei ACTUALIZĂRI a soldei de grad prin acordarea unor sume NETE la pensia în plată. Juridic, dar şi din punct de vedere al aplicării apar o serie de probleme:
  1. Toate pensiile se calculează şi se stabilesc în SUME BRUTE, veniturile din pensii fiind supuse taxelor şi impozitelor legale. Or, propunerea alipirii unor cuantumuri nete la pensiile nete generează o inaplicabilitate din punct de vedere a respectării procedurilor generale şi legale. Astfel, dacă pentru pensiile militare stabilite ulterior OUG 59/2017 brutul pensiei (mult mai mare şi necorelat cu netul acordat) suportă majorări ale netului pensiei fără a fi necesare modificări ale drepturilor de pensie brute implicit a taxelor şi impozitelor, în cazul celorlalte pensii acordarea unei sume nete la pensia netă OBLIGĂ la intervenţia asupra brutului pensiei. Această din urmă situaţie nu este acoperită de amendament, punerea în aplicare va genera o modificare a drepturilor de pensie cu aplicarea subsecventă şi a celorlalte prevederi ACTUALE privitoare la calculul pensiei, implicit CU LIMITAREA prevăzută de forma la zi a art.60, generând micşorări de cuantum al pensiei. Încercarea de a fi acordată similar cu indexările la pensiile de după OUG59/2017 nu poate fi primită, deoarece respectiva procedură este reglementată expres DOAR pentru pensiile stabilite cu aplicarea art.60 alin.1.
  2. Termenul actualizare deşi exprimă corect intenţia, ar trebui evitat, utilizând o altă exprimare cu efect similar ( de exemplu : punerea în acord a cuantumului, etc). Folosind “actualizare” în orice amendament, interpretarea juridică va fi defavorabilă prin efectul conjugat şi consacrat al evoluţiei prevederilor L223/2015, cu aspecte negative (a se revedea aspectele faptice ale actualizării soldei de funcţie din 2017). Mai ales că solda de grad este doar un element al bazei de calcul al pensiei militare, care nu poate fi luat în considerare separat decât cu multă atenţie la formularea amendamentului.
  3. Determinarea diferenţei între cuantumul vechi şi nou aşa cum este prevăzută de alin.2 al amendamentului prin raportarea celui vechi la momentul trecerii în rezervă, NU se susţine în realitatea cuantumului pensiei actuale. Toate pensiile recalculate sau stabilite pînă la 01.01.2018 au deja în ultima decizie stabilit un cuantum MAJORAT şi ACTUALIZAT la valoarea de la 01.01.2016. Or, retrimiterea la data trecerii în rezervă ar suprapune sume acordate deja la calculul pensiei.
  4. Amendamentul nu acoperă aspectele juridice ale punerii în aplicare, lăsând marja prea mare de interpretare. El trebuie SĂ CANALIZEZE STRICT acţiunile celor care urmează să-l aplice către o SINGURĂ posibilă punere în practică, care, pentru a evita orice surpriză, este doar REVIZUIREA, ca urmare a devenirii eronate a cuantumului soldei de grad utilizate la calculul pensiei raportat la momentul majorării soldei grad a celor în activitate coroborat cu prevederea cuantumului identic din propunere.

De Mateias

8 comentarii la „Schimbaţi cadenţa politicienilor !”
  1. Genialul Ion Creangă , câtă inspirație și clarviziune a avut atunci când a scris sarcastica poveste a drobului de sare!

  2. Scopul principal al mitingului este actualizarea soldei de grad a rezerviștilor militari simultan și la același nivel cu cea a cadrelor militare în activitate !
    Trebuie explicat si de ce :
    – Gradul militar este unic atât pe timp de pace, criză sau de război, atât pentru militarul aflat în activitate cât și pentru militarul aflat în rezervă sau retragere
    – Fiind un drept al titularului şi reprezentând recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar, gradul trebuie protejat, menținut actualizat și remunerat corespunzător valorii intrinseci raportate la ierarhia militară etc
    Mass-media a înțeles că vrem mărirea pensiei fără să specifice motivul !
    Situația pensionarilor militari ( privind gradul militar ) este identică cu situația pensionarilor magistrați ( privind independenta justiției)
    La magistrați se poate actualiza pensia ca o garanție a independenței justiției dar la militari nu se poate actualiza gradul militar ca un factor al respectării ierarhiei / piramidei militare !
    Ce are de spus Guvernul ?

  3. …lupta pe #frontuldeacasa

    Forumul SAOPSN, LADPM, ROMIL, SCMD, AORR, ANCMRR, camarazi de pe diferite bloguri, grupuri sau pagini de pe social-madia și chiar rezerviști militari în nume personal, au propus și transmis diverse soluții, variante de amendamente și puncte de vedere pentru realizarea acestui deziderat, privind actualizarea soldelor de grad pentru rezerviștii militari.

    Chiar dacă interpretările și soluțiile propuse de juriști, specialiști sau nu în tehnica legislativă sau legislația pensiilor militare, din rândul rezerviștilor militari, nu sunt cele mai bune, trebuie să recunoaștem că există un numitor comun, iar modul în care trebuie făcut și implementat cât mai urgent acest „amendament”, privind actualizarea cuantumului soldelor de grad/ grad profesional pentru toți rezerviștii militari, revine de drept specialiștilor în activitate, care poartă haina militară și care au „avizat” modificările legilor organice privind salarizarea și pensiile militarilor tot prin amendamente implementate de „ordonanțele trenuleț”, specialiști în direcțiile financiare, juridice și din casele de pensii sectoriale ale MApN, MAI, Ministerul Justiției, unde există evidența celor 150.000 de rezerviști militari, revoltați și discriminați.

    NOI rezerviștii militari NU „spunem” cum să se facă, NOI rezerviștii militari doar îi „somăm” să o facă, pe #9mai2024 .

  4. @Narciz Bejenariu,
    Sunteti masochist ? Deci trebuie sa ii lasam pe specialistii activi din MApN sa faca ei legea asa cum vor ei? Pai nu ei au facut si OUG 57 si OUG 59,si OUG 114, nu tot ei au refuzat amendamentul pe OUG 28? Ne meritam soarta.

  5. @Victor,
    Pai guvernul si-a spus cuvantul: A crescut soldele de grad ale rezervistilor voluntari. Ce nu e clar?

  6. Ordonanta Bayraktar a fost inregistrata la Camera Deputatilor cu PLx 262/2024. Pentru cei care isi fac iluzii ca guvernul, politicienii sau MApN intentioneaza sa modifice ceva la ea, sa ia aminte la urmatoarele:
    1. A fost introdusa in procedura de urgenta, ceea ce inseamna ca vor sa o treacă pe repede inainte pentru ca frontul din Ucraina este mai important decat protestele rezervistilor.
    2. termenul de depunere a amendamentelor este 15.05.2024, adică o saptamana.
    3. Termenul pentru raportul comisiilor raportoare este 25.05 2024 adica 18 zile.
    Aceste termene spun totul despre intentiile guvernantilor: NU E TIMP PENTRU AMENDAMENTE, DISCUTII SI AMABILITATI. ORDONANTA VA FI VOTATA ASA CUM A TRECUT SI PRIN SENAT, APOI EVENTUAL VOR PROMITE CA VOR DA ALTA ORDONANTA CARE SA O MODIFICE, DAR DUPA ALEGERI, ADICA ASA CUM AM MAI SPUS, PRIN 2025, CAND NU II VA MAI INTERESA DE EFECTELE EI SI PROTESTELE CELOR LOVITI.
    https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21737

  7. @Narciz Bejenariu,
    Mentalitatea că dacă ai căştigat primul contact cu inamicul ai căştigat războiul e extrem de păguboasă. Ca să fi sigur TREBUIE să menţii iniţiativa, inamicul în corzi, călare pe el, să reacţioneze doar la acţiunile tale şi tu să-l dirijezi către ce îţi convine, fără să-i laşi timp de gândire, fără libertate de opţiune. Altfel, ai pierdut. Turtucaia, sau din politic, Mihaela, dragostea mea, etc.
    Bine, succesul e condiţionat şi de foarte bune cunoştinţe teoretice şi practice. Altfel, naivitatea costă scump. Degeaba jeleşti după, invocând judecătorii, fazele lunii şi încălzirea globală. Bate fierul căt e cald, dacă te pricepi! Dacă nu, atunci nu e o problemă să încerci când deja e rece.

  8. @Mateias,
    Acest gen de tactica se aplica de 15 ani. Nimeni nu a urmarit un scop cu tenacitate, de fiecare data, un lider sau altul, o asociatie sau alta, un grup s-au altul si-au stabilit obiective de conjunctura, pe termen scurt, poate din neputinta, poate din superficialitate, poate doar propagandistic, poate pentru niste interese minore poate pentru ca nu au dorit mai mult, poate pentru ca nu au fost luptatori de cursa lunga, maratonisti, doar niste sprinteri pe 10 metri. ” GATA, I-AM SPERIAT, M-AM REMARCAT, ACUMA AU AUZIT DESPRE MINE, MI-AM FACUT NORMA”. Cam asta a fost tactica luptei si asta va ramane, nu suntem in stare de performanta, doar de mima. Deja unora li se pare ca au atins varfurile Everestului cu acest protest care inca nici nu a avut loc, dar sigur, cei mai multi nefiind in stare de mai mult, vor fi prezenti acolo doar ca sa aiba si ei cu ce sa se laude : „Et in Arcadia ego!” Nu vreau sa spun mai mult dar daca ni s-a intamplat ce ni s-a intamplat pana acuma este din cauza acestei mentalitati si acestei abordari lipsita de profesionalism si tenacitate. De profitat vor profita din nou cei care ne calca in picioare si pe care vrea domnul Bejinariu sa ii lase „isi faca treaba de specializti”.

Comentariile sunt închise.