A trecut și ziua de 9 Mai, ziua în care conform unor previziuni mai mult decât optimiste, urma să se dărâme clădirea M100 de cadența bocancilor protestatarilor. Nu a fost chiar așa. Mă gândesc că de teamă să nu fie nevoiți să prezinte un cataclism în direct, nici televiziunile nu au prezentat imagini de la miting, preferând aspecte din campaniile electorale ale veșnicilor aleși ai neamurilor (bune și proaste) și știri cu privire la vizitele pe care Florin Piersic le face prin spitalele din România. Ce militari, ce protest, ce drepturi încălcate? Medalia primită de Iohannis de la Biden, saltul imens de la șapcă la tinichea a fost mult mai interesant de prezentat, mai ales că se pare că Dulapul este singurul european care a primit tinicheaua respectivă de la nu știu ce sucursală a CIA, până acuma s-a acordat numai triburilor africane, așa cum pe la începuturile formării statelor unite ale SUA ioropenii colonizatori ofereau oglinzi și mărgele ”localnicilor” cărora le luau pământurile apoi viața. Pământul ni l-au luat și nouă, cu Deltă cu tot.
Dar să revin la protest.
O să încerc să fiu cât mai succint, căci oricum prea multe nu sunt de spus.
Prezența
La protest, după estimarea mea, au fost cam 2000 de oameni, aproape dublu de cât declaraseră organizatorii, poate cu plus sau minus 200. Unii vor spune mai mulți, dar eu am avut ocazia să fiu prezent la adunări de 5000 de oameni știu cam ce spațiu a fost ocupat de acea mulțime și acuma cei prezenti abia dacă puteau umple ceva mai puțin de jumătate. Oricum față de cele câteva zeci cu care eram obișnuiți sau maxim 200 de până acuma, se poate spune că a fost un succes. Fără a fi răutăcios, încercând să mă păstrez echidistant, aș spune că numărul mare nu este neapărat un merit al organizatorilor, cât un merit al celor împotriva cărora se protesta, respectiv Guvern, MApN, clasă politică, pentru că modul în care aceștia au tratat pensionarii militari a făcut ca aceștia să nu mai stea acasă ca până acuma. Și o altă remarcă ar fi că din nou se confirmă faptul că pe român îl doare mai mult capra vecinului decât propria vacă. Să mă explic: de 9 ani, de la emiterea OUG 57, guvernele ajutate de ”specialiștii” din MApN au tot lovit și rupt din drepturile de pensie ale militarilor și totuși, când s-au organizat proteste, prezența a fost invariabil de 150-200 de manifestanți ai MApN. Acuma, când guvernul a dat, nu a luat, mărind soldele de grad ale activilor și rezerviștilor voluntari, fără a băga în seamă rezerviștii apeviști, aceștia s-au revoltat. Adică cum vine asta, îi dai altuia și mie nu ? Până aici! Poate mă înșel eu, dar să îmi ofere cineva altă explicație.
Au venit oameni mai mult din teritoriu, căci dacă ar fi venit și din București câți au venit din afară, numărul s-ar fi apropiat de 3-4000. Mie mi s-a părut aiurea faptul că din unele localități au venit organizați ”pe asociații” nu pe garnizoană, deși se cunoșteau toți între ei și erau foști colegi, stând chiar separat o asociație față de alta, ca și când ar fi fost dușmani. Cu o astfel de atitudine nu o să fim niciodată mai multe decât niște interese divergente. Asta s-a văzut și la întâlnirea cu ministrul, dar o să ajung și acolo.
Deci putem bifa la capitolul succesuri, prezența să zicem masivă a militarilor, chiar dacă aceasta nu a contat în efecte. Și din nou obiectiv vorbind, acesta ar fi cam singurul lucru pe plus al acțiunii.
Despre organizare nu vreau să vorbesc, pentru că iară o să se spună că am ceva cu cineva, dar mi s-a părut total neinspirat că după ora 14 toți liderii de asociații s-au grăbit să se întâlnească cu ministrul Tîlvăr, deși inițial erau propuși și selectați până la 7 membri în delegație, lăsând de izbeliște masa de oameni care manifestau, care s-au îndreptat ”de voie” către intrarea Izvor a Parlamentului unde pe grupulețe așteptau ”învierea” fără să știe dacă liderii mai vin să le spună ce au discutat, sau când vin, dacă trebuie să îi aștepte.
Penibil și total lipsit de respect față de oamenii care veniseră și manifestau pe o vreme deloc favorabilă, dar liderii de asociații s-au înghesuit să fie toți acolo, nu cumva să se dea ceva și ei să nu fie acolo să se laude că ”ei au negociat, ei au obținut, ei s-au bătut cu porodicii”. Mentalitate de gogoșar. Pînă și cei care declaraseră cu o zi înainte că nu se vor duce la întâlnire cu ministrul pentru că nu au ce negocia, s-au dus acolo, să se bage în seamă, să se facă auziți. Poate nu au avut încredere în cei desemnați inițial, poate voiau să audă ei cu urechile lor ce spune, promite sau minte ministrul, dar atunci trebuieau să se înscrie de la început în delegație, dar mai ales să lase ”înlocuitot la comandă” și ”ordine precise”. Fără ei, oamenii au rămas ca oile fără măgari.
Shengen marca MApN
Și acuma despre întâlnirea cu ministrul. Aici opinia mea este că a fost un fiasco total, deși unii au spus și vor spune că au obținut totuși o promisiune. Avem podul plin dar una în plus nu strică. Așa cum am spus, la întâlnirea cu ministru s-au înghesuit toți liderii de asociații, unii și-au luat pe lângă ei și ajutoare, ”rezerve” sau ”specialiști” care să le spună ce să spună. Deci s-a pornit greșit din start, printr-o lipsă de coordonare și disciplină care a făcut jocul celor din conducerea MApN, pentru că :
- În loc să se meargă cu o delegație care să aibă un obiectiv clar, un lider sau reprezentant care să exprime clar ce vor, s-au înghesuit ca la promoții la Kaufland.
- Fiecare a venit cu poezia proprie, la un moment dat se călcau pe bătături, nu se mai înțelegea om cu femeie, unul voia revenirea la legea 223, altul anularea, altul anularea unei ordonanțe, altul o nouă lege a pensiilor, altul egalitate și fraternitate, altul demisia lui Bachide, altul actualizarea soldei de grad altul actualizarea soldei de funcție, dar nimeni nu știa cum să se facă ceea ce voia. Toți cereau câte ceva, nimeni nu venise cu o soluție la pretențiile sale. Astfel s-a cristalizat ideea că nu s-a schimbat nimic, asociațiile nu au un plan comun, se merge pe improvizații și obiective dispersate.
- Conducerea MApN a profitat de confuzia și lipsa de coordonare a celor prezenți și și-a făcut jocul.
- Ca să nu mai fie învinuiți că nu vor să acorde drepturi pensionarilor, au DECLARAT că ei nu au nimic împotrivă să primească și pensionarii mărirea soldei. Dar șmecheri nici nu au zis că vor face ceva pentru a le acorda mărirea.
- Cei de la financiar și juridic au spus că nu există niciun impediment, dar, EI, ASOCIAȚIILE SĂ PROPUNĂ AMENDAMENTELE ȘI SĂ LE ȘI INTRODUCĂ ÎN ORDONANȚA BAYRAKTAR ADICĂ OUG 26 care se află în Camera Deputaților în procesul de adoptare. Ceea ce nu au spus însă aceștia și se pare că nici liderii de asociații nu știau este că termenul pentru introducerea amendamentelor este 15.05 2024, deci peste 5 zile expriră, iar termenul de adoptare a ordonanței de 25.05.2024. Așadar 5 zile pentru asociații să se pună de acord, să înainteze o variantă comună de amendament și să găsească și un membru al parlmentului, eventual din Comisia pentru Apărare care să îl susțină în Comisie. Nu cred că Leoreanu se va mai implica. MIE MI SE PARE IMPOSIBIL DE REZOLVAT DAR MAI ALES DE GĂSIT SAU CONVENIT PE O VARIANTA VALIDĂ UNANIM ACCEPTATĂ. Așadar conducerea MApN le-a dat lecții pentru acasă liderilor de asociații știind că aceștia se vor da cap în cap care să vina cu propia variantă și până să cadă de acord, moare măgarul sau pierde samarul.
- Conducerea MApN a cerut asociațiilor să vina cu propuneri de modificare atât a Statutului cât și a L-223 pentru rezolvarea problemei soldei de grad, zicând că pe statut se va reglementa pentru MApN, iar pentru ceilalți din alte ministere, prin L-223. Liderii au căzut în capcană, neștiind că procedural nu se poate reglementa o problemă prin două legi distincte, ori o rezolvi prin statut, ori prin L-223. Și culmea este că propunerea venea exact de la cei care refuzaseră un amendament pe acest aspect, tocmai pe procedură legislativă. Dar când știi că discuți cu amatori îți poți permite orice.
- S-a propus de către șeful Forumului ca domnul BACHIDE să înainteze amendamentul în Comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților, adică acolo unde se opusese amendamentului la OUG 28, dar acesta a sărit în sus, că nu are dreptul să intervină cu propuneri, el fiind doar invitat, nu membru al Comsiei. Ciudat, căci atunci când s-a opus amendamentului nu știa că nu are acest drept.
- Așadar tot ce au obținut liderii asociațiilor a fost sarcina de a se descurca singuri, de a își iniția, înainta și susține SINGURI amendamentul ÎN PARLAMENT, adică să se descurce singuri, MApN PROMITE SĂ NU SE OPUNĂ. Doar atât poate face MApN pentru pensionarii militari, iar asta pentru ei înseamnă ” deschiderea necondiționată și permanentă a MApN la dialog, precum și dorința de a găsi împreună soluții la problemele semnalate, de natura îmbunătățirii cadrului juridic aplicabil sau din domeniul drepturilor și beneficiilor cuvenite rezerviștilor și veteranilor de război sau ai teatrelor de operații.” Asta pentru mine înseamnă BĂTAIE DE JOC, nu dorință de a găsi împreună soluții. Nu știu ce înseamnă pentru liderii de asociații.
- Ceea ce nu a mai spus MApN liderilor de asociații și nici aceștia nu au sesizat este că faptul că dacă MApN nu se va opune amendamentelor, NU ÎNSEAMNĂ CĂ LE VA ȘI SUSȚINE, dar mai ales, că nu se va opune altcineva. Dacă aruncăm o privire asupra procesului de adoptare, ceea ce liderii de asociații nu au făcut, constatăm că proiectul va ajunge pentru aviz la Comisia pentru Muncă, unde șef este prietenul nostru Solomon, și comisie raportoare este și Comisia pentru Buget Finanțe. Niciuna din aceste comisii nu va da aviz favorabil amendamentului, mai ales că MApN NU ÎL VA SUSȚINE, pentru că a promis că nu se va opune, dar nu că îl va susține, adică în cel mai fericit caz nu se va exprima în Comisie sau nu va da punct de vedere. Aprobarea unui eventual amendament introdus de asociații, dacă se va introduce, va avea soarta intrării României în Shengen, în sensul că după ce am reușit să obținem acordul Austriei că nu se va opune, ne-am trezit că nu vor olandezii sau suedezii. Deci pe mine nu mă aburește promisiunea ”austriecilor” din MApN că nu se vor opune.
Cam asta se poate spune despre întâlnirea de la MApN și efectele sau urmările ei. Bineînțeles fiecare asociație își va prezenta propria versiune, propriile concluzii, propriile viziuni, ca și MApN care a dat un comunicat din care reiese că între MApN și militarii în rezervă este concordie și iubire.Un cuvințel, o literă, o cratimă nu a spus ministerul în comunicat despre protestul de la poarta domnului Tîlvăr, cacând nu ar fi iezistat. Că veni vorba de comunicatul MApN, nu știu dacă a sesizat cineva un aspect în acest comunicat, și anume faptul că MApN nu a folosit termenul ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD în comunicat, ci CORELAREA, ceea ce eu spun de o lună și toți spun că vorbesc prostii. Să fie întâmplător sau o ști el Jianu ceva ?
Concluzionând, pot spune că singurul succes a fost numărul celor prezenți, în rest eșece pe linie.
Post Scriptum
În timp ce liderii de asociații se aflau la discuții, prin mulțime și-au făcut apariția și unii parlamentari cu stele pe umăr. Unul dintre ei a avut lângă el un țucălar care îl filma în timp de se lăuda că a comandat trupe și a condus teatre de operații din birou, că a luptat din Buzău până la Turtucaia, bla bla bla. Dacă nu aș fi știut că a început campania electorală, m-aș fi mirat cu ce ocazie pe la noi, că timp de 4 ani nu am citit să fi făcut ceva pentru militari în afară de declarații politice față de care frecțiile la picior de lemn sunt cure izbăvitoare.
Domnule colonel,
Foarte bun topicul! După părerea mea trebuia abordat doar un singur lucru:actualizarea SG a rezerviștilor militari și a celor în retragere.
Oare șefii DFC și CPS au prezentat un „studiu de impact” asupra bugetului MApN, în situația actualizării soldei de grad a
pensionarilor militari? Dacă în Parlament nu se vor modifica OUG 26/2024 sau legea 223/2015, până la alegerile din iunie ,adio actualizare.
Să fim optimiști! Poate, poate!
După aceste fotografii cu belit fasolea la obiectiv și rânjete in stop cadru,se vede cât de interesați sunt pensionarii militari de actualizarea soldei de grad. Sau mai întâlnit și ei, ptr o caterincă. Suntem ce-a mai dezbinată clasă socială din Românica și din această cauză, ăștia din MApN și” politicul” își bat joc de noi cu zâmbetul pe față! Ptr ei, valoarea pensionarilor militari, este sub o hârtia igienică! Rușine asociațiilor, rușine MApN, rușine guvernanților, etc! Mi-e rușine că fac parte din această nație.
Dacă nu aș fi fost în mijlocul evenimentelor de ieri poate mi-aș fi dat cu părerea aici cum fac ,, ghioceii” care le știu pe toate și aș fi mai comentat ceva din acest articol . Analiza domnului Neacsu este pertinentă și obiectivă . Nu am de completat decât atât: 👏👏👏 .
Câteva din părerile mele domnul Neacsu le-a văzut în privat .
@Alexandru,
Am vazut oameni in transee razand cu gura pana la urechi, sau band o dusca de tuica. Total neseriosi, sunt de acord cu dumneavoastra.
@Alexandru,
Pentru grupul care rade la camera imi asum responsabilitate, le aratasem pasarica.
Respect celor care au stat in ploaie .pt toți pensionarii militari. Cum s.a văzut cei ieșiți în ultimii ani la pensie au stat si au comentat aiurea pe grupuri. Ei au pensii de minim 10000 .ofițeri SI minim 6000 subofițeri. Plus ” diurna ” de veteran de 1000 lei. plus unii inca 2000 dau 1500 lei ca ofițeri sau subofițeri voluntari. Cred că mai important .era ca toți să ceară actualizarea pensiilor la valoare actuala! Sanatate
POT SA-MI DAU SI EU CU O PĂRERE PROASTĂ?
Îmi vine într-o zi „pe chelie” să fac un sindicat. Și de ce nu l-aș numi „Sindicatul celor ce au muncit in armată”?(dacă tot am fost APV-ist) De maine incep sa strang adeziuni, insoțite-bineînțeles- de cotizații. Fain, nu? La un moment proielnic precum acesta trebuie sa-mi justific banii.Inchiriez un autocar cu 5000 lei si gata, la drum . Ceilalti bani, adunați de la membri,știu eu ce fac cu ei. Și dacă ieri au stat „flămânzi și goi, făr-adăpost” prin capitală, asta e. Cafeaua de la minister nu ajunge pentru toată lumea. Păcat! De asta am ajuns bătaia de joc a MAC-ilor cu pretenție de generali.Am onoarea să vă salut!
Noul sef al SMG a inceput sa miste sistemul de aparare. Au aparut modificari legislative care sa intareasca armata dar mai ales sa permita in timp scurt posibilitatea de aparare cu forte straine, din NATO, a tarii, deoarece armata este mult subdimensionata, slab dotata si cu moralul scazut. Greselile politicului cu privire la armata au fost mari. Armata noastra pare acum ca a devenit o forta de sprijin a unor interese straine in diverse teatre de operatii, care nu au de-a face cu tratatele de aparare. Nu am auzit ca multe state europene sa aibe trupe in diverse misiuni externe in afara teritoriilor statelor NATO.
Mai mult, politizarea excesiva a institutiilor de forta, a condus la o scadere continuua a increderii subordonatilor dar si a populatiei in sefii lor, respectiv in institutii. Prin urmare armata a devenit o institutie neatractiva. Salarizarea proasta, drepturi ingradite, modificari legislative in defavoarea militarilor, perspectiva sumbra asupra viitorului, lipsa de ocrotire in situatii de risc, dar si lipsa de apreciere a importantei muncii, a meritrocratiei, au condus la parasirea sistemului de catre multi oameni care altfel ar fi facut cariere de exceptie in meseria armelor.
Revenind la seful SMG, acesta indirect atrage atentia asupra problemelor armatei. Sunt convins ca putea sa creasca direct solda de grad si pentru pensionarii militari, dar nu rezolva problema esentiala pentru a atrage resursa umana, respectiv revenirea la drepturile pierdute de-a lungul anilor, drepturi care sa refaca atractivitatea meseriei.
Prin urmare cred ca trebuie sprijinit in fata decidentilor politici, iar pana pe 7 iunie trebuie sa fie refacute si legea pensionarii dar si statutele institutiilor de forta.
Deasemnenea cred ca asa cum domnul general Balaceanu a avut curajul sa vorbeasca la B1 TV despre problemele militarilor, ar trebui ca orice alt invitat militar sa vorbeasca despre aceste probleme. Nu trebuie lasata apararea tarii la latitudinea unor parerologi care nu au facut o zi de armata.
@Cretu Marin,
Noul sef al SMG nu face niciun serviciu Armatei Romane angajand mai multi mercenari straini. Nu intaresti armata nationala inlocuind trupele locale cu ale altor state, dimpotriva, slabesti capacitatea de aparare a natiunii. Mercenarii straini vin si pleaca. Ceea ce face el este un act de tradare executand ordine straine care fac totul pentru a lasa tara fara aparare si dependenta de baze si trupe straine. Practic nu face altceva decat sa continue politica tradatorilor de neam care au adus armata in starea in care se gaseste acuma. Iar domnul Balaceanu nu a vorbit despre problemele militarilor romani, el este preocupat de 2 ani de zile de soarta armatei Ucrainei. Asa ca mai usor cu pianul, ca se varsa clapele.
,,Problemele,, sînt puține și simple: selecție proastă și educație și mai proastă. Rezultatele nu pot fi altele. Altfel cam asta e toată armata română: un batalion bezmetic in cuget și simțiri puțintel mai numeros.
Unitate si actiune trebuiesc acum.in aceste 5 zile trebuie actionat cu amendamentul altfel s- a dus orice speranta de a se actualixa SG si la pensionari. S-a spus inainte de protest ca se va obtine garantia rezolvarii problemei dar TOTI,chiar TOTI liderii de asociatii au fost manipulati sau s-au lasat manipulati de aceeasi oameni care s-au impotrivit de la inceput actualizarii. Aceasta experienta trebuie sa fie o „LECTIE INVATATA” si tratata ca atare, adica ce s-a gresit si masuri de luat ptr a nu se mai repeta. Sper totusi ca liderii nostri sa ia masurile necesare in aceste 5 zile ptr realizarea obiectivului, actualizarea SG la pensionari. SUCCES!
Participant direct la miting și la multe meciuri de fotbal
pe vremea când stadioanele erau pline ,apreciez numărul participanților la peste 5000 !JANDARMERIA L-A APRECIAT la 5500.