Loading

Fiecare pasăre pe limba ei piere!

Comunicatele actorilor din şedinţa de la M-100 au ascuns publicului o realitate cruntă: discuţiile între cele două părţi s-au purtat în două limbi, în paştuna veche –reprezentanţii rezerviştilor, respectiv turca de lemn- reprezentanţii ministerului. Datorită acestui inconvenient s-a produs o mică eroare de traducere adică „actualizarea soldei de grad” a fost dezbătută ca „balsam de picioare”. Prin urmare, fiecare e mulţumit cu ce a înţeles, acum rămâne să aşteptăm voia lui Alah.

Cu toate astea e de remarcat că ministerul sprijină total iniţiativele asociaţiilor, dar NU SE IMPLICĂ. Adică, iar apelăm la traducere: pentru afrontul adus, vă pedepsim să faceţi cum vă taie capul. Că  oricum nu veţi găsi politicieni care să-şi asume introducerea amendamentului. Şi dacă s-ar putea întâmpla, comisiile execută ordin politic deci v-a fi respins. Prin absurd, dacă totuşi amendametul va fi înfipt în lege, analiza efectelor aplicării formei care pare a fi agreată de toţi şefii de asociaţii, va produce multă durere la bugetul pensionarilor. Într-un final răzmeriţa se va opri singură cu autorii blamaţi de proprii membri. Şi atunci va intra în scenă, pe un cal, cu părul alb (se poate împrumuta cel de la jandarmi, dar trebuie văruit), salvatorul pensionarilor militari, bineînţeles un politician, căruia să i se pupe mâinile mai mult decât patriarhului. Visul cel mare se va împlini, o nouă lege a pensiilor militare, care nu poate intra în vigoare până nu expiră garanţia la proiectul european din PNRR introdus prin L282/2023, adică după 2028. Deci încă un mandat asigurat pentru salvator, obţinut doar prin vorbe şi promisiuni. Ieftin, mai ieftin de atât nu se poate! 

Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car!

Acest proverb nu prea se aplică la pensiile militare. De regulă, când e vorba de pensii, ai noştri se apucă de construit sania în toiul iernii şi până aleg prototipul, vine vara. Blestemul funcţionează şi cu solda de grad.Dar e bine şi aşa, „mai bine unii mai târziu, decît toţi odată”. Sub presiunea timpului, reprezentanţii asociaţiilor se „îngrămădesc” să introducă un amendament, indiferent de conţinut, doar- doar s-o potrivi şi lumea va fi mulţumită. Or, în domeniul reglementării legislative, e obligatoriu să măsori de două ori şi să tai o singură dată. Altfel, unde dai şi unde crapă!

Degeaba am încercat să expun pericolele la care ne expun variantele de amendamente construite fie din neştiinţa juridică a aplicării L223/2015, fie ca urmare a unor interese de grup. Degeaba o persoană din minister a sustinut la sedinţă, destul de voalat, ca să priceapă lumea, aveţi grijă cum formulati amendamentul ca să nu ajungem la recalculare ca urmare a modificării drepturilor de pensie. Prin urmare, văzând cu câtă indiferenţă sunt tratate aspecte privind calculul pensiei militare şi aplicarea corespunzătoare a prevederilor conexe, încerc pe ultima sută de metri să conving pe cei care mai au un dram de minte SĂ ACCEPTE O „CENTURĂ DE SIGURANŢĂ” în demersurile lor.

Paza bună trece primejdia rea!

Astfel, dacă amendamentul ALES de structurile asociative va avea formularea deja înaintată către MApN, propun completarea cu un nou alineat, având următorul conţinut:

„(5) În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor alin.(1)  şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului.”

Dacă eu judec greşit, atunci adăugirea de mai sus nu va produce efecte. Dacă am dreptate, mulţi vor răsufla uşuraţi că nu li s-a redus pensia prin actualizare.

Dacă totuși se va dori o variantă de amendament fără riscuri și fără urmări neplăcute, care să asigure o creștere palpabilă a soldei de grad a pensionarilor militari, prin alinierea/corelarea acesteia cu cuantumul acordat activilor prin OUG 26/2024, sugerez varianta de mai jos. Rămâne la latitudinea liderilor de asociații să analizeze și să decidă ce formulă este cea mai potrivită.

De Mateias

19 comentarii la „Vrabia din talon şi cioara din amendament”
  1. Ministerul a preluat rolul unui personaj celebru al bancurilor romanesti, care „participa dar nu se baga”.

  2. Savuros de crudă analiză privind „activitatea” asociațiilor militarilor la negocieri,în poziția de drepți, răspunzând „am înțeles”. Deformație profesională sadea când cereai permisiunea să vorbești, pardon, să raportezi.Fără a mă baga în seamă, acum vreo 7-8 ani, pe aici, propuneam înființarea unei singure asociații a militarilor cu filiale județene sau regionale, conduse de o structură centrală al cărei rol era acela de a lua decizii pe baza votului șefilor filialelor. Asta e! Dar ceea ce se întâmplă, această bulibășeală impusă și susținută propagandistic împotriva militarilor țării de către o clasă politică năimită nu e decât o umilință unică în lume încât pare un spectacol kafkian care se va încheia cu finalul lui Camil Petrescu, „ne-a acoperit pământul lui Dumnezeu”. Și pentru a concluziona toată această vânzoleală nu pot a-mi aminti de celebrul discurs înrămat în istorie de Caragiale „Din două una, dați-mi voie:orisă se revizuiască primesc! Dar să nu se schimbe nimica;ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în pinctele esențiale”. Deocamdată rămâne ca-n tren. Oprit la semnal sau tras pe linie moartă. Impiegatul străin nu ne arată paleta cu verde.

  3. Fain formulat. Da parcă mai spuneam pe aici ca tot ce-i bun piere iute …
    Da dacă cei din minister nu se bagă, mai corect ar fi să stea acasă; așa ar face mai puține idioțenii . Zic și eu …

  4. Considerație autorului acestui amendament!
    Si totuși… o intrebare, stimabile domn si camarad: fost’ati dumneavoastră acolo, in ziua de 9 mai!
    Dacă da, ați făcut cunoscut acest amendament vreunui sef de structură asociativa?

  5. @ Ioan Cotropai,
    Stimate camarad, toate proiectele, opiniile la care am conlucrat au fost transmise cu ajutorul altor camarazi şi către mai mulţi şefi de asociaţii, politicieni mai mici sau mai mari, înainte de le face publice. Nu scriu doar ca să am ceva postat. Cât despre cât anume au preluat sau folosit cei care ne reprezintă, nu mai este în puterea mea.Matale esti mai nou prin zonă, e îndeajuns să cauţi în arhivă să observi că de fiecare dată am căutat binele pensionarilor militari iar cînd au fost pericole reale le-am semnalat. Sloganul meu este : O informare corectă şi susţinută juridic, făcută la timpul potrivit!

  6. @Ioan Cotropai,
    Domnule general,am fost eu la manifestatie, asa cum banuiesc ca ati constatat din articolul anterior. M-as fi bucurat daca v-as fi intalnit, prima oara a fost în școala militara, când ati fost incheietor de companie la Ivanus, daca nu m-a lasat memoria, sau daca nu cumva de batalion. Nu mai retin sigur, dv sau Paig ati fost la Companie. Mi-r fi facut placere sa va revad, poate cu alta ocazie. Acest proiect a fost înaintat unor parlamentari inca de acum o luna, cand se afla în Senat, dar desi au fost promisiuni ca va fi introdus, a fost introdus in sertar. A fost prezentata o alta varianta cu modificari pe statut, si public pentru liderii de asociatii, dar a fost preferata o alta varianta cu riscurile de rigoare pentru ca nimeni nu a vrut sa accepte sau sa ia in calcul pericolele la care se supun daca accepta varianta actualizarii. Cum dragoste cu forta nu se face, ca se numeste viol, asa cum a scris colegl Mateias, ramane sa vedem ce varianta va fi pana la urma trimisa si … sa vedem ce se intampla cu pasarile.

  7. Vai, vai , vai !
    La un articol publicat cu ceva timp în urmă la care am postat o opinie am fost ridiculizat fiindcă am pomenit că actualizarea pensiei cu solda de grad nu presupune neapărat și emiterea unei noi decizii. Constat că acum , la acest amendament iterați tocmai ceea ce eu am afirmat cu riscul să fiu ridiculizat. Nu mă supăr dar este nevoie de ceva consecvență . Am zis că nu este neapărat nevoie
    să se emită noi decizii de pensie pentru a elimina teama de drobul de sare, teamă atât de mult dezvoltată.
    Totuși , cum mai stăm cu drobul de sare ? Va trecut frica ?

  8. @ Trofin Vasile,
    Cu regret, trebuie să constat că şi acum, ca şi atunci, meritaţi apostrofarea. Cât de greu este să înţelegeţi că actualizarea soldei de grad „lăsată” să se aplice pur şi simplu conduce obligatoriu la modificarea bazei de calcul a pensiei, asta fiind modificare a drepturilor de pensie, făcându-se prin decizie. Suplimentar, obligatoriu se aplică prevederile legale ACTUALE, de la data aplicării actualizării. Eu sunt inconsecvent sau dvs. nu vreţi să acceptaţi că am dreptate? Amendamentul publicat are un articol care modifică actuala formulare a alin.2 din art. 74 pentru ca această corelare a soldei de grad SĂ NU FIE TRATATĂ ca o MODIFICARE A DREPTURILOR DE PENSIE. Plus, că formularea articolului de bază, reglementează expres ca operaţiunea să se facă prin REVIZUIREA pensiei, deci nu recalculare, actualizare. Aveţi idee care+i avantajul revizuirii? Păcat, dacă există o corespondenţă între nickname şi numele real înseamnă fie că nu aţi înţeles ce vi s-a întâmplat la recalculare/actualizare 2017, fie sunteţi masochist. Cel mai bine ar fi să vă amăgiţi în continuare, mergeţi domnule pe varianta scoasă din bocanci, că e mai darnică!

  9. Am înaintat o solicitare pentru introducerea amendamentului domnilor deputați Mircia Chelaru și Nicu Falcoi.

    În cazul în care nu se actualizează măcar solda de grad🙃 atunci din septembrie pensiile civile vor fi nesimțit de mari comparativ cu cele militare dinainte de 2005!

  10. Eu zic,să avem răbdare! Nu este încă nimic aprobat! Sper ca și dumneavoastră,din tot sufletul,să beneficiem cu toții de mărirea,măcar,a soldei de grad,nu mă gândesc(nu am speranță), la …..solda de funcție!După aceea….vedem,facem calculul,fiecare! Tare mi-e frică să nu fie, mimă!Toate cele bune!

  11. Avantajul REVIZUIRII față de RECALCULARE/ACTUALIZARE , este acela că REVIZUIREA pensiei se face numai în baza actelor existente la dosarul de pensie.
    În schimb, operațiunea de RECALCULARE/ACTUALIZARE se face ca urmare a unor ACTE, DOCUMENTE , etc.. noi care se depun la dosarul de pensie.
    De aceea REVIZUIREA este în acest caz nu numai forma legală , ci și forma EFICIENTĂ a operațiunii.

  12. @ Leo,
    Observaţie pertinentă. Cea mai importantă diferenţă este că în cazul revizuirii se intervine doar pe elementul care necesită corecţie, rămânând îngheţate aspectele juridice utilizate în calculul anterior. În cazul recalculării/actualizării TOATE elementele se reconsideră şi cel mai important, se aplică prevederile lagale incidente la data intervenirii acestor evenimente. Or, în haosul actual al L223/2015, cu pensionari aflaţi sub incidenţa OUG59 sau nu, cu pensionari cărora indexările s-au aplicat doar la brut, în timp ce altora şi la brut şi la net,etc. , revizuirea e cam singura „soluţie” care nu contribuie la alte inechităţi. O intervenţie minimă, cu aplicare rapidă, realizabilă nu în 2 ani cum au durat recalcularea şi actualizarea din 2017. Asta e opinia mea, nu o consider perfectă.

  13. GARGARA cu talent literar.am auzit atitea variante incat sunt derutat,fratilor,iubitilor,hai sa dam informatii cu stiri despre ce estrea real,daca s a depus sau nu ceva,azi e ultima zi pt depuneri amendamente ,dupa aia,,,,adio si n am cuvinte..am citit niste variante de ma umfla rasul,unul a postat ieri ca dumininica au fost depuse amendamentele acolo unde trebuie,altul ca s a depus cu varianta COARNA.cam umilitor pt haita de palkovnici si ghenerali daca un plotoner de militie e mai tare deacit scolile lor universitare si nato,,nati o frinta ca ti am dreso,HAI sa facem un efort macar acum sa dam stiri corecte,nu fantezii ,sper ca e un blog de informare ,nu de,,,creator digital,pamflete si concurs de idei nastrusnice,daca cineva stie ceva concret de ultima ora sa spuna,daca nu,,,,ciocu mic ca nu e timp de joc de glezne,AZI ULTIMA ZI PT DEPUNERE AMENDAMENTE,daca pleaca trenu ,vine cisterna cu rahat
    va pup si va iubesc

  14. Într-un stat de drept , în mod normal ar fi imperativă conduita politicienilor de decizie pt. adoptarea unei soluții care să mai niveleze oleacă DEZECHILIBRELE VĂDITE Și DE DURATĂ existente la pensiile militare.
    Într-un stat de drept, nu ar fi fost posibilă nerespectarea flagrantă , de durată și de notorietate publică a prevederilor Art. 2 lit. b). din Legea 223/2015 , prevederi care de 7 ani sunt de fapt simple lozinci.
    Mie tare mi-e teamă că e oleacă de MIMĂ.
    De ce ? , – păi cum să nu te bagi tu minister al apărării care prin lege gestionezi politica pensiilor militare și care ești minister coordonaor și inițiator de acte normative în aceste domenii ale pensiilor și salarizării din SNAOPSN. Această atitudine de neimplicare și pasivă , arată găunoșenia din MFA.
    Este ca și cum cineva merge la dentist ca să-i i se scoată o măsea , iar dentistul îl trimite pe pacient pe stradă să găsesc pe cineva care să tragă de clește.

  15. Privind actualizarea SG, să nu ne facem iluzii,că să nu avem deziluzii! Vor exista „șmecherii” din DGFC și CPS care vor spune că indexările s-au făcut la SG, deși au fost indexată pensia brută. Deci, dacă se aprobă în Parlament, în varianta prezentă de mine,vom avea de pierdut. Sper să nu fie așa. Ăștia sunt în stare de orice!!!

  16. VRAJITOAREA SIDONIA tocmai face reclama la tv ca a salvat copii cu vrajile facute,hai sa dam din mina in mina si sa apelam la ea,poate vrajeala ei e mai eficienta decat vrajeala celor care ne reprezinta,MIRCIULICA….la atac innainte,flutura drapelul ,care flutura in vint,simbo; de legamint.hai baieti la LUPTAA,ca la 1907,7 ne mint si 1900 pun botu

  17. @Maiag,
    Da, este real,Coarna a depus ca amendament, varianta expusa aici. Daca vi se pare vrajeala sau gargara cu talent literar, poate spuneti macar ce anume considerati ca nu e bine ca sa stim si noi. Altfel, ceea ce spuneti e doar o alta gargara. In ceea ce priveste gradele si rusinea, din cate am mai citit si eu, inteligenta, sau determinarea, seriozitatea, cinstea, nu sunt direct proportionale cu gradele militare.

  18. NEACSUM,total de acord cu tine.niciodata nu ma,uitat pe gradele de pe umar,m am uitat ce au in cap,si i am tratat cum se cuvine,sa mi dea mie sanatate cate mistouri am facut de palcovnici cu liceul la comasati si generali de la apel de seara.kiar mi am furato odata pt ca la o anumita activitate,un mare general comandant de armata m a intrebat de ce eu am facut altfel decat ceilalti,raspunsul meu a fost scurt,,,am gandit altfel decat un sergent,facaind referire la un alt coleg care a fost laudat si provenea din sergenti cu diagonala,toata lumea a amutit,au facut stinga imprejur si au tacut,la final ma keama sefu si ma anunta ca am puso,,,,generalul provenea din sergenti.noroc ca au lasato moarta,dar eu am ramas proverrbial,altadata am pus un colonel politruc sa pazeasca un jalon si sa aprinda o briketa din 5 in 5 secunde ca sa pot repera caru mare,,,,cam de aici au provenit probabil si cei care ne reprezinta cu tupeu,sanatosi sa fim,am tot postat sub forma de bascalie dar asta a fost forma de a spune adevarul despre ce se intimpla aici, totusi ne creste adrenalina cand citim informatii pe surse. proba adevarului peste o luna,NEA MIRCIULICA tace ca muttu,honoris patria,honoris cauza maestre,te ai prins ca nu mai merge cu gargara?

Comentariile sunt închise.