Un vechi proverb spune că atunci când doi se ceartă, al treilea câștigă. Ce se întâmplă când câștigă al treilea? Simplu, toți ceilalți pierd.
Cam așa s-a întâmplat și se va întâmpla cu OUG 26/2024, ordodanța Bayraktar și solda de grad a rezerviștilor.
După varianta depusă pe OUG 28 de deputatul Leoreanu și refuzată de MApN, după protestul din 09.05.2024 și întâlnirea delegației Asociațiilor militare cu conducerea MApN, după avatarurile amendamentelor depuse de deputatul Dumitru Coarnă și generalul Chelaru, astăzi, 27.05.2024 în comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților a fost acceptat amendamentul …șefului Comisiei, deputatul Laurențiu-Dan Leoreanu, alt amendament decât cel depus pe OUG 28, și altul decât cel pe care inițial îl semnase cu generalul Chelaru. Leoreanu a scos șăptarul din mânecă și a tăiat toate punctele, reușind să își convingă colegii de comisie să îi voteze amendamentul despre care până azi nu se știa nimic. Nu știu cine, cum a votat în Comisie, vom vedea în zilele următoare dar a fost o decizie…ordonată, în mod cert. Ce spune amendamentul?
Iată aici ce a propus domnul Leoreanu:
Acest amendament a căzut ca o măciucă. Nu mai menționez ce ar fi implicat unul din celelalte două, deja dezbătute pe aceste pagini o să mă refer strict la acest amendament.
Citindu-l, dacă ai cele mai mici noțiuni privind tehnica legislativă nu poți să nu te întrebi dacă cel care l-a făcut e prost sau îi consideră pe toți ceilalți proști. De ce ? Pentru că: Deși aparent este mai simplu decât amendamentul Coarnă, în fapt este mult mai confuz, pentru că la punctul 1, spune că ” După Art. XII se introduce un nou articol, art. XII1 cu următorul cuprins: Art. XII1 – Prin derogare de la dispozițiile art.60 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, partea din pensie corespunzătoare soldei de grad/salariului gradului profesional se actualizează permanent potrivit soldei de grad/salariului gradului profesional a cadrelor în activitate și se aplică și pentru recalcularea pensiilor aflate în plată la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență.”
Aici e haos. Prin derogare de la care prevederi ale art. 60? Citind motivarea amendamentului, acesta lasă de înțeles că derogarea se referă la ACTUALIZARE, care din 2017 a fost scoasă din conținutul legii. Bine, dar articolul 60 din legea 223 cu modificările ulterioare NU MENȚIONEAZĂ NIMIC DESPRE ACTUALIZARE SAU RECALCULARE, așadar NU POȚI FACE DEROGARE DE LA CEVA CE NU EXISTĂ. A, dacă art. 60 ar fi menționat explicit că nu se mai aplică actualizarea pensiilor militare, da, derogarea era justificată era o abatere de la prevederea care menționa că nu se mai face actualizarea, dar cum articolul 60 nu mai pomenește nimic despre actualizare, nu te poți abate de la o prevedere care NU EXISTĂ.
Aici e prostia, sau aici ne crede pe noi proști, pentru că în același articol care te lasă să crezi că derogarea se referă la adevăratul conținut al art.60, adică la limitarea la net. Dar asta este o cacealma, căci de fapt, așa cum am mai spus, în motivarea amendamentului se precizează la ce anume se referă derogarea: ”prin modificările aduse în anul 2017 la legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, s-a anulat actualizarea soldei de grad pentru personalul deja pensionat, determinând diferențe inechitabile în raport cu funcția și vechimea în funcție a personalului în rezervă și retragere.” Deci derogarea se referă la acele modificări prin care s-a anulat actualizarea iar domnul Leoreanu crede că acuma face dreptate.
Acuma că am clarificat derogarea, să mergem mai departe:
- Amendamentul nu dă nicio relație privind procedura de actualizare, nu face referire la metodologie, dar menționează RECALCULAREA PENSIILOR. Aici din nou domnul Leoreanu ori e prost ori ne crede prosti, introducând recalcularea. Ori recalcularea pensiilor, conform Legii 223 și metodologiei de aplicare a acesteia, se efectuează LA SCHIMBAREA LEGISLAȚIEI ȘI SE APLICĂ DATELOR COMPONENTE ALE BAZEI DE CALCUL, adică ceea ce am spus de aproape două luni și nu am fost luat în seamă, așa cum se menționează în Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.25/2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat : ”Articolul 2 Recalcularea pensiilor militare de stat se realizează de către casele de pensii sectoriale, înfiinţate în condiţiile Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza datelor/documentelor existente în bazele de date/arhivele proprii, precum şi a datelor/documentelor transmise de structurile din cadrul instituţiilor publice de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională sau de beneficiarii pensiilor militare.
Așadar, RECALCULAREA se face la momentul schimbării legii, ORI AICI NU ESTE CAZUL, dar domnul Leoreanu o introduce pentru că așa dorește stăpânirea. Îmi face impresia că amendamentul i-a fost servit.
Mai prevede domnul Leoreanu la articolul XVII că ” În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență, Casa de pensii sectorială reactualizează toate pensiile aflate în plată în conformitate cu dispozițiile prevăzute la art. XII1 din prezenta ordonanță de urgență.”
Și aici îi paliturâ crânșenă, dar și necunoaștere a situației reale. CPS urile, având în vedere lipsa de personal specializat, nu vor putea nici în 2 ani să RECALCULEZE toate pensiile având în vedere faptul că trebuiesc recalculate TOATE. Este fără îndoială tot o bătaie de joc și pot pune pariu că termenul va fi schimbat sau nu va fi respectat.
Deci, amendamentul lui Leoreanu ori e un plici de muște, ori o capcană pentru muște.
Așadar conform acestui amendament nu mai este niciun dubiu, SE VA FACE ACTUALIZARE ȘI RECALCULAREA PENSIILOR, LUCRU PE CARE MULȚI FOARTE MULȚI PIȚIGOI ÎL CEREAU DE CEVA TIMP FĂRĂ A CUNOAȘTE CE IMPLICĂ. Acuma, dacă acest amendament va trece mai departe și va fi votat în plen, dacă va trece și de Comisia Buget-Finanțe care însă va cere și impactul financiar, asta va însemna:
- Limitarea tuturor pensiilor la net.
- Intrarea în plată a cuantumului obținut prin recalculare, pentru că amendamentul nu prevede faptul că în caz că pensia rezultată prin recalculare este mai mică, rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos. Mulți o să spună că nu mai e nevoie, că prevede acest lucru Legea 223 la art 111, dar nu este cazul, pentru că articolul 111 se referă la PENSIILE RECALCULATE CA URMARE A TRECERII PE LEGEA 223, DE LA LEGILE 119, 263, 164, ETC. Așadar după recalculare fiecare va primi cât a cerut, căci cei mulți au cerut actualizare și recalculare.
- Cei pensionați sub efectul OUG59, ar putea crede că sunt cât de cât feriți de necazuri, pentru că ei sunt deja limitați la net. Da, sunt dar tot vor pierde, pentru că recalcularea li se va aplica și lor, iar baza de calcul luată în considerație, va fi cea din 2017, sau de la data ieșirii la pensie, fără indexările pe care le-au primit în ultimii ani, LA NET. Iar sumele care li se adaugă la BRUTUL pensiei, vor fi impozitate și oricum au netul calculat mai mare decât cel impus prin art 60 așa că practic vor pierde și ei, își vor pierde toate indexările.
După cum spuneam, când doi se ceartă câștigă al treilea și pierd toți ceilalți.Acuma cred că s-a făcut liniște în tribune.
Formularea e și ambigua și nefericita,poate era mai apropiata de adevăr cea a dep.Cozma ,cu regularizare și cu articolul separat ca nu se considera majorare.Daca Mapn a fost de acord înseamnă că nu trebuie să ne așteptăm la prea multe ,iar Metodologiile știți ca prin multitudinea de articole ,ascund adevărate capcane și în esență modifica legea.Sa vedem forma finala !
Cu tot respectul, ati facut un comentariu bun, dar dati-mi voie sa am o opinie. Intr-adevar recalculare inseamna un nou calcul la schimbare legii. Dar cand se schimba valoarea unui termen dintr-o ecuatie nu se numeste tot recalcularea valorii ecuatiei? Se numeste actualizare? Se actualizeaza termenul, dar ecuatia se recalculeaza cu noul termen actualizat. Asa e normal. Ex: 1+5+x= y Daca x=1 rezulta y=7 Daca actualizam pe x cu valoarea 2 rezulta ca y=8. Ce putem zice? Am actualizat rezultatul sau l-am recalculat cu noua valoare a lui x? Deci, dupa parerea mea dl. Leordean a formulat foarte bine, si e necesara o recalculare a bazei de calcul daca se schimba valoarea soldei de grad, recalculare care trebuie facuta dupa algoritmul pe care il are fiecare in decizia de pensie.
Dnu Neacsu, Sa intelegem că, daca acest amendament va fi aprobat, TOTI PENSIONARII MILITARI (si cei de pensionati inainte de 2017 si cei dupa 2017) vor avea pensia scazuta/diminuata, mai mica decat in prezent! ???
Iata ce spune mister Leoreanu pe pagina sa despre isprava facuta:
”Laurențiu Dan Leoreanu
roesnoptSdhgl52tltcguh2ghc1g7ah96aiam08mf3192u2hl0c9f01mu4gc ·
Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, pe care o prezidez, am căutat și găsit soluția viabilă din punct de vedere constituțional pentru a repara inechitățile generate în anul 2017 de modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care s-a anulat actualizarea soldei de grad/salariului gradului profesional pentru personalul deja pensionat în raport cu cei aflați în activitate.
A fost o dorință comună a membrilor Comisiei pentru apărare de a identifica cea mai bună soluție, din punct de vedere constituținal, din cele trei propuneri de amendamente înaintate. În procesul de dezbatere au fost implicați reprezentanți ai sindicatelor militarilor aflați în rezervă, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și colegi deputați. Mai jos regăsiți amendamnetele propuse de mine, asumate ca autor de toți membrii comisiei și adoptate în unanimitate de membrii comisiei pentru apărare din Camera Deputaților.
Rezolvam probleme și pentru Roman și pentru țară!”
Asta iti taie capul si se mai si lauda, ca si cum ti-ar fi facut un bine. Ma intreb daca intelege ce i s-a dat in plic, caci amendamentul l-a primit de la MApN care apoi au plecat din sala.
Hi,hi, hi!
Ce reglmentează actualul articol 60?
-Plafonarea pensiilor militare stabilite după sept. 2017 la venitul net din activitate.
De ce Leoreanu a introdus in preambulul amendamentului că actualizarea se face prin excepție de la art. 60?
-A aflat că ambasadorii lui Jianu doresc să profite de actualizare pentru a plafona toate pensiile.
@Radu,
Cine i-a cerut lui Leoreanu sa isi retraga amendamentul depus pe oug 28?
Cine l-a determinat sa nu mai sustina amendamentul depus initial de Coarna?
Cine i-a dat servit acest amendament ?
Specialiştii parlamentari au agreat o formulă profesionistă juridic. „Prin derogare” de la limitarea la net „se REACTUALIZEAZĂ ” pensiile militare ca urmare a ACTUALIZĂRII părţii din pensie corespunzătoare soldei de grad. Se aplică şi pentru „RECALCULAREA pensiilor aflate în plată”. În termen de 90 de zile. Ce vorbeşti, mai clar juridic nici că se poate! Se integrează perfect cu prevederile L223 şi mai ales dă ceva la toată lumea! Rămîne valabilă profeţia din articolul meu.
PINA trece de camera deoutatulor se poate intimpla orice,putem vb si critica dupa ce e publicata in monitoru oficiala,discutiile noastre nu influenteaza cu nimic.sunt curios care e tematica mitingului din iunie>?cred ca trebuie amanat
Așa se întâmplă cu copilul ce are mai multe moașe, rămâne cu buricul netăiat.
Toți cei ieșiți anterior 15.09.2017 vor fi plafonați la net, după recalcularea pensiilor militare pentru că au cerut prin intermediul reprezentanților asociației de pensionari militari și/sau direct.
Concret, am avut colegi ce au ieșit cu pensia de 114% astfel că aveau pensie mai mare decât salariul avut. Pensia lor netă reprezintă undeva la 90-85% din brut funcție de venit.
Cei ieșiți după 15.09.2017 au fost plafonați la net și astfel pensia lor reprezintă 58,5% din venit. Dece știm foarte bine nu reluăm.
Fiind la cerere în an electoral, PSD și PNL ajută să avem solda de grad egală cu a celor în activitate, însă plafonată la net, că așa a vrut poporul militar român.
Așa că toți câștigă mai mult sau mai puțin funcție de anul ieșirii la pensie, dar negustori se numesc, iar la anul este posibil să nu mai vedem indexarea pensiilor militare pentru că am făcut recalcularea și depășim anvelopa.
@Maiag
Ai spus-o! Chintesenta prostiei. Acuma vorbim degeaba, dar dupa ce se va vota si promulga, vom vorbi cu folos. Unde gasesti atata intelepciune? Locuiesti pe langa un izvor ceva?
argumenteaza barosane.
@Maiag,
Ce sa argumentez? Ce ai spus dumneata? Exclus.
Luați decizia de pensie după ultima actualizare din 2017 ,introduceți solda de grad majorată și Calculați cu toate sporurile și indemnizațiile ce le aveți și in care intra solda de grad.Scadeți indexările din 2017 și pana in prezent și vedeți ce va iese.Având in vedere ca indexările au fost cam subțirele tot ne mai rămâne ceva fata de ce avem acum! Dle Neacșu ,eu așa văd problema,sa fim mai optimiști !
@Petrea Stanciu,
Va rog sa imi specificati care sunt sporurile si indemnizatiile care sunt legate de solda de grad si eventual cum.Daca considerati ca un spor de 13,8 % adaugat la PENSIE este slabut, inseamna ca sunteti nabab. Apoi incercati sa adunati toate sporurile din 2017 încoace, sau mai bine spus sumele obtinute in 7 ani si vedeti cu cat va va scadea pensia. Apoi mai scadeti cam 30% din ea, prin limitarea la net. Eu zic sa fiti optimist.
Din 2277 scadem tot ce-a spus dl Neacșu și tot rămâne 1100 😊