Loading

Cum domnul Deputat L D Leoreanu a devenit eroul multor, suspect de multor pensionari militari, prin repetatele încercări de a introduce un amendament privind actualizarea pensiilor militare și pentru că intențiile sale declarate nu bat cu realitatea câmpului de luptă, i-am adresat câteva întrebări pe pagina sa de Facebook, apoi pe adresa de E-mail. Pentru a fi sigur totuși că se va împiedica undeva de întrebările mele, am decis să îi adresez câteva întrebări și pe Cui, ca să nu spună că nu a răspuns pentru că nu l-am mediatizat suficient. Iată întrebprile la care aș fi extrem de mulțumit dacă ar răspunde domnul deputat. Sper din inimă să nu apeleze la specialiștii MApN pentru a-mi răspunde, așa cum se pare că a apelat și la amendament.

Domnule Deputat Leoreanu,

Ma numesc Neacsu Marin, sunt ofiter in rezerva al armatei române.

Am observat că v-ați implicat în problematica pensiilor militare prin inițierea unor amendamente privind actualizarea soldei de grad a rezerviștilor. V-am adresat câteva întrebări pe pagina de Facebook, dar încă nu am primit răspuns. Sper ca veti putea răspunde aici.

Așadar:

  1. Ati depus un amendament la PLX/215/2024 privind actualizarea soldei de grad a rezervistilor, dar la intervenția reprezentantului MApN l-ați retras fără ca acesta să fie votat în comisie, plecând la votul plenului fără amendament. Din căte cunosc, reprezentantul ministerului era simplu invitat la lucrări, opinia sa nefiind nici măcar consultativă, nu avea dreptul și nici puterea să împiedice votul Comisiei pe care o conduceți. Cu toate astea, v-ati retras amendamentul. DE CE ?

2.Când  în ziua de 12.05.2024, domnul deputat Dumitru Coarnă  v-a solicitat să îl sprijiniți în introducerea unui amendament pe acelasi subiect, pe PLx 262/2024 i-ați promis sprijinul, după care, când prima variantă de amendament căpătase formă, v-ați retras susținerea. DE CE ?

  1. În data de 27.05.2024, când PLx 262/2024 a intrat în discuția Comisiei pe care o conduceți, la Comisie erau depuse 3amendamente, două identice, ale domnului deputat Mircia Chelaru și domnului deputat Adrian Felician Cozma și altul, al domnului deputat Dumitru Coarnă, NEMAFIIND ÎNREGISTRAT ÎN DIMINEAȚA ACELEI ZILE NICIUN ALT AMENDAMENT. Cu toate acestea, la ora începerii lucrărilor Comisiei, ați venit cu un alt amendament pe care l-ați prezentat ca fiind al ”Comisiei” deși membri comisiei nu aveau habar de el. Legat de acest amendament, introdus așa cum a fost introdus, am câteva întrebări:
  • Ce documente ați studiat înainte de a edita amendamentul sau de a-l prezenta Comisiei, dacă ați studiat sau vizualizat măcar L223/2015 sau/și Metodologia de Recalculare a Pensiilor Militare?
  • De unde a venit? L-ați găsit în cutia poștală, în sertar, pe drum la gogoșeria din colț, sau v-a fost înmânat de cineva? Întreb pentru a încerca să aflu cine l-a conceput, pentru că fără îndoială este un document ”fără reproș”, ca și cel pe care l-ați depus și l-ați retras. Poate va avea aceeași soartă. Așadar, cu cine v-ați consultat când l-ați întocmit, sau cine vi l-a înmânat? Întreb pentru niște prieteni.
  • Când ați menționat în amendament, la art.XII1 că introducerea articolului se face prin derogare de la prevederile art 60 din legea 223  la ce anume v-ați referit și care considerați că vor fi efectele derogării respective?
  • Ați menționat apoi în media că urmează să vă mai consultați înainte de a trimite proiectul către Comisia de Buget Finanțe cu care urmează să înaintați un raport comun. Să înțelegem că amendamentul dumneavoastră a fost făcut pe genunchi dar ”sunteți deschis” la îmbunătățire, sau a fost doar o figură de stil? De ce nu v-ați consultat cu ceilalți membri ai Comisiei sau ceilalți autori de amendamente înainte de a-l impune votului? Nu era mai corect și chiar mai benefic?
  • Cum se votează amendamentele în cadrul comisiei dumneavoastră când se referă la aceeași speță? Se votează fiecare pe rând, dând posibilitatea unui membru să voteze PENTRU, pe mai multe variante de amendament, sau se votează toate, urmând ca cel care întrunește majoritatea sau cel mai mare număr de voturi să fie declarat admis?

În speranța că de data aceasta veți răspunde întrebărilor mele, vă doresc succes în activitate și cât mai multe amendamente acceptate de MApN.

SCRISOARE DESCRISĂ DOMNULUI DEPUTAT LEOREANU

 

De neacsum

15 comentarii la „SCRISOARE DESCRISĂ DOMNULUI DEPUTAT LEOREANU”
  1. Amendament prin legiferare după ureche. Potrivit art. 63 din Legea nr. 24/2000: ”pentru instituirea unei norme derogatorii se va folosi formula ”prin derogare de la…”, urmată de menționarea reglementării de la care se derogă. Derogarea se poate face numai printr-un act normativ de nivel cel puțin egal cu cel al reglementării de bază.” Conform acestor prevederi, derogarea este un procedeu utilizat pentru a se face abatere de la un alt act normativ. În cazul de față, întrucât se face abatere de la o normă din cadrul aceluiași act normativ, trebuia utilizată sintagma ”prin excepție”. Ăsta e doar unul din argumentele că amendamentul a fost ticluit în afara Parlamentului, că acolo şi secretara ştie tehnică legislativă minimă.

  2. @Mateias,
    Asta nu e totul. Amendamentul nu respecta nici macar Regulamentul Camerei Deputatilor, care la art 110(3) spune : ” Camera se va pronunta prin vot distinct asupra fiecarui amendament, IN AFARA CAZULUI IN CARE ADOPTAREA UNUIA EXCLUDE ACCEPTAREA CELORLALTE.” In cazul amendamentelor noastre este LMC ca acestea se excludeau unul pe altul, deci nu puteau fi supuse la vot separat fiecare.

  3. Dacă este asa cum spuneți,și cred ca asa este,nu cumva acest amendament este făcut asa cu bună știință,pentru a fi respins în plen?
    Totuși,sper sa nu fie așa! Atunci,dl.deputatLeureanu,din „EROU” va deveni,un paria!?

  4. @Marinescu Niculae,
    Este posibil sa fie respins chiar de Comisia pentru Buget dar este posibil sa fie impins pana la Calendele Grecesti sau cel putin pana dupa alegeri, cand vor putea sa faca ce vor cu el, nu ii va mai interesa nimic. Din 2025 poate sa vina Potopul, ei s-au ales cu inca 4 ani de domnie.

  5. Cred ca varianta domnului deputat e corecta. Nu modifica legea 223 ci este un act distinct de aplicare a legii ce priveste modul de actualizare a pensiei atunci cand apar modificari ale gradului. In plus implica recalcularea pensiei. Acest lucru presupune ca se va recalcula baza si se vor aplica prevederile legale de la momentul iesirii la pensie. Apoi se vor recalcula indexarile de la data iesirii la pensie si va rezulta noua pensie.
    Prin urmare este o modalitate de actualizare a pensiei fara a se aplica limitarea la net.

  6. @Cretu Marian,
    Asa, asa, dar asta nu e tot. Pentru cei care au fost cuminti, au refuzat sa gandeasca si au crezut toate balivernele sefilor si conducatorilor iubiti, lunar se adauga un bonus echivalent cu 50 % din pensia guvernatorului Bancii Nationale pe ultimii 35 de ani actualizata si indexata.

  7. Domnule Neacsum,să înțelegem că acest amendament este ok? Că, vedem atâtea pareri ,și nu știm ce să mai credem!Dacă va trece,va rezolva ceva din inechități?

  8. Asa pare ca e. Multi au fost cuminti, si au executat balivernele sefilor. Nu stiu daca aveau 50% din pensia guvernatorului bonus dar pentru „lucrari de exceptie” la solda aveau. Mai aveau si 20% salariu/ solda de merit. Mai erau si prime „mascate ” pe state suplimentare. Cu „constiinta impacata” stateau mai prost, dar cum „constinta trece prin stomac” reuseau sa gaseasca o solutie. Nu o spun ca sa nu dau idei.
    Banuiesc ca la ei va referiti?

  9. @Cretu Marin,
    Eu ma refeream la cei care asteapta ceea ce spuneati dvs.Ei toti vor primi ceea ce asteapta, ca sa nu spun ce merita pentru credinta oarba in promisiunile Leorenilor.

  10. Comisisa pentru Aparare si-a inaintat raportul catre Comisia pentru Buget, Finante si Banci.

  11. @Lucian,
    Domnule Lucian, eu nu pot sa va spun ce sa intelegeti, fiecare intelege ce vrea si ce poate. Daca din ceea ce am spus eu dumneavoastra ati inteles asta, nu pot decat sa constat ca aveti o logica unica.

  12. PREFER sa fiu fracut prost,dar nu mai pricep nimic,am citit adresa si raportul si nu e trecut nimic despre ordonanta cu solda de grad pt pensionari,ba mai mult pe huhurez.com exista postarea ca ar fi fost respinsa la vot,kiar nu mai pricep ce jocuri si manipulari se fac,am incredere in neacsu daca face o precizare,e singurul care mi se pare serios,sa fie manevra lu MIRCIULOCA HONORIS CAUZA?ca el e nemultumit,care este asdevarul.ne am entuziasmkat degeaba?asta e kiar lovitura de baros

  13. @Maiag,
    Daca ai citit raportul si nu ai inteles nimic, eu nu mai am ce face. Numai lui Fiu-meu ii bagam cu lingurita pe gat cand nu putea sa manance singur. Iar daca la cucuvea se spune ca amendamentul nu a fost aprobat, inseamna ca o fi primit stirea in zbor si i-a scapat din gheare. Dar nu ma mira, el mereu stie mai bine decat toti. Stai prin cuibul lui, ca e caldut.

  14. @Neacsum,vă mulțumesc pentru răspuns! Dacă va fi aprobat amendamentul,vom vedea ,după calcule,dacă, și pe cine ,avantajează !Toate cele bune vă doresc!

  15. Leoreanu ăsta al tău s-a tăiat ca maioneza.
    Băi Leo, dacă nu ai niciun cuvânt de spus, stai în banca ta, nu mai crea iluzii.
    Pentru ce v-a urma cu vecinii de la răsărit, eu personal vă urez vânt din pupa, vorba lui Base.

Comentariile sunt închise.