Loading

Conform promisiunilor făcute de un reprezentant al guvernului delegației protestatarilor din data de 07.06.2024 din fața Palatului Victoria, Guvernul urma să dea în săptămâna aceasta un răspuns privind actualizarea soldelor de grad.

Înainte de a vorbi despre asta este cazul să vedem ce fac asociațiile. Întrând pe paginile asociațiilor, în afară de unele comentarii ale diverșilor nemulțumiți, nu am găsit nimic care să îmi spună că cineva ar indrăzni sau gândi un plan viabil un plan realizabil concret și eficace. Nici vorbă de o întâlnire a Forumului care este în continuare ignorat și boicotat de marile asociații componente așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Fiecare șef de asociație vrea unire doar sub comanda sa. Punct! Dacă cineva încearcă o coagulare, face măcar o încercare de a-i aduna, iese fum.

Așadar la nivel de asociații, unii își ling rănile, alții trăiesc încă cu fotografii și filmări de la protestele anterioare, probabil cei care au sediu și-au umplut pereții cu fotografii înrămate, se vorbește despre pichetări, proteste în țară, dar sunt doar vorbe. Îmi e teamă că protestele s-au vărsat. În aceste condiții cine să lupte pentru drepturile militarilor? Ciolacu? Ciucă? Tîlvăr? Hai să fim serioși. Ei au alte griji acuma, alegerile, unii sărbătoresc, alții se laudă dar au morcovul intrat până la frunze. Niciun politician acuma nu se gândește la pensionari militari, poate Leoreanu ajuns primar se gândește că a reușit să îi păcălească și a ajuns primar. De acuma și să vrea nu mai poate promite nimic, că el e primar iar Bayraktar până după alegeri nu are programat zbor. Oricum Comisia pentru Buget-finanțe va da aviz negativ, iar dacă cumva, prin absurd se va admite o variantă de amendament sau ordonanță, acestea vor fi în defavoarea marii majorități.

Un prim răspuns indirect privind intențiile guvernului, politicienilor, s-a dat când guvernul a solicitat ”punct de vedere de la MApN și MAI. Povestea  cu răspunsul pe care guvernul îl așteaptă de la MAI și MApN privind impactul financiar este gogoriță și demonstrează că de fapt doar trag de timp, pentru că despre solicitarea rezerviștilor se știa încă de pe vremea când Leoreanu introdusese la mișto amendamentul pe OUG 28, de atunci MApN știa ce va urma și avea făcute socotelile, ar fi trebuit ca la prima întâlnire să anunțe oficial și să informeze guvernul. De fapt eu sunt convins că totul este calculat încă de când s-a lucrat la proiectul de ordonanță, căci știau că ar  trebui să crească și solda de grad a rezerviștilor, dar au decis că NU E CAZUL. Cine spune că acest subiect i-a surprins, că nu au știut, nu s-au gândit, nu au luat în calcul soldele de grad ale rezerviltilor spune o mare minciună.

Un alt răspuns indirect a fost plimbarea lui Ciolacu cu Ciutacu pe lângă protestatari, plimbare pe care eu aș cataloga-o drept cea mai cinică bătaie de joc a unui politician/premier/ șef de partid la adresa armatei și a cetățenilor. Nu poți să te învârți cu mașina pe lângă ei și să aberezi spunând că nu le mai poți mări solda de grad pentru că le-ai dat indexarea sau că au pensii peste 20000 de mii de lei. Nici atitudinea de indiferență și evitare a subiectului de către Ciucă nu e lăudabilă, mai ales că la întrebarea unui fost coleg, rezervist ce crede despre acest subiect a răspuns”în glumă” ”altă întrebare”. Amândoi își bat pur și simplu joc de militari.

Sună toaca prin toată armata

Al treilea răspuns indirect al clasei politice la problemele militarilor este noua propunere legislativă întrodusă în Camera Deputaților PLx 354/11.06.2024,  prin care se propune modificarea Codului Fiscal, după cum urmează:”

  1. Titlul V capitolul III secțiunea a 3-a fost modificată astfel: „Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate în cazul persoanelor care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, VENITURI DIN PENSII, precum și în cazul persoanelor aflate sub protecția sau în custodia statului”.

Modificarea constă în faptul că au fost introduși și pensionarii  în rândul celor care urmează să plătească CASS.

Dar nu toți pensionarii.

  1. 154 alineatul (1) litera h) se modifică și va avea următorul cuprins: ” h) persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii rezultate din principiul contributivității”
  2. La articolul 155 alineatul(1), după litera a) se introduce litera a1 cu următorul cuprins: ” a1 )venituri din pensii, respectiv, PARTEA NECONTRIBUTIVĂ A PENSIEI DE SERVICIU, CONFORM ART.101 ALIN (2)”

Acuma să traducem:

Articolul 154 se referă la persoanele care nu plătesc CASS. Prin modificarea făcută la acest articol. rezultă că nu vor plăti TOTUȘI CASS deși la secțiunea a 3-a fuseseră introduse și pensiile, pensionarii care au pensii contributive, pentru partea contributivă.

 

Articolul 155 se referă la categorii de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate și prin modificarea făcută ESTE INTRODUSĂ PARTEA NECONTRIBUTIVĂ A PENSIILOR.

După cum se poate vedea se va introduce CASS la pensionari, dar nu la toți și nu la toate pensiile, doar la cele care nu sunt calculate pe contributivitate. Dacă știți cumva altă categorie profesională în afară de militari, care nu are parte contributivă recunoscută, să îmi spuneți și mie, că eu nu știu. Din nou, ca și în cazul supraimpozitării CEI MAI AFECTAȚI sunt militarii,  care vor avea toată pensia afectată. Practic asta s-a urmărit, căci militarii sunt mulți.

Îmi amintesc că acum aproape 2 ani am mers la domnul ministru al apărării,  Ciucă,  cu un proiect care să MENȚIONEZE, ca la magistrați,  partea de pensie corespunzătoare contributivității  și i-am explicat care este scopul lui.  Domnul ministru s-a ”speriat” de cuvântul contributivitate și a spus că  nu poate fi vorba de așa ceva. I-am explicat de câteva ori că proiectul vizează identificarea părții contributive, nu  introducerea calculului contributiv  dar nu a fost chip să îl conving. În motivarea proiectului trecusem exact aceste aspecte privind impozitarea și CASS, dar degeaba. Domnul ministru  a spus că așa ceva nu se va întâmpla, că nu se va lega nimeni de pensiile militare. Proiectul respectiv l-am publicat și pe pagina mea pentru a fi studiat și analizat de asociații și toți cei interesați. Prevăzusem ce va urma. Nu a reacționat nimeni, așadar vina aparține tuturor celor care nu l-au băgat în seamă. Și atunci, ca și acuma unii au spus că sunt eu pesimist, alții că sunt pe mână cu clasa politică. Mâine poimâine o să se spună că eu fac politica guvernului sau sunt consilierul nu știu cui. Nu e vina mea că încerc să văd intențiile și consecințele unor inițiative legislative atrăgând atenția asupra pericolului. E vina celor care se îmbată cu apă rece și cred că dacă ei văd lucrurile într-un fel, așa se va și aplica, refuzând să ia în calcul opțiunile neplăcute.

Dacă proiectul de atunci ar fi prins viață, acuma ne-ar fi durut în moțul de la bască și de supraimpozitare și de CASS. Dar când ai ochelari de cal, tragi ca un cal de povară.

Nici acuma, până în septembrie nu ar fi rău dacă proiectul ar fi introdus prin OUG, căci în septembrie intră în vigoare noua lege a pensiilor și ”adio arme”, a avut grijă Solomon să ne taie definitiv dreptul la parte contributivă după întrarea în vigoare a legii 360.

Deci sugerez liderilor de asociații și celor care pretind că slujesc interesele pensionarilor militari să ia în calcul acest proiect, concomitent cu statutul cadrelor militare, care va fi cât de curând modificat. Nu anul ăsta, dar până va fi introdus, trebuie revăzut și rediscutat.

Mai așteaptă cineva alte răspunsuri?

Se pare că se strâng bani pentru mărirea soldelor de grad și normal că tot de la militari.

https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21823

Proiectul de lege pentru optimizarea cheltuielilor cu pensiile cu caracter special -Cu cărțile pe față

Proiect de lege pentru optimizarea cheltuielilor cu pensiile cu caracter special

De neacsum

2 comentarii la „Răspunsul  la protestele militarilor”
  1. Ce poti sa mai spui cind pentru unii se poate orice si pentru ceilalti nimic. Ei incaseaza bani de isi umplu buzunarele atit pentru ei, progeniturile lor, si sinecuristilor de care sunt inconjurati. Oare in ce tara din aceasta lume se mai intimpla asa ceva cind un parlamentar sau ce o mai el sa primeasca o suma de bani pe care o numesc suma forfetara daca nu gresesc fara ca aceasta sa fie justificata in nici un fel, unde au ajuns acesti bani, unde s-au cheltuit si in ce buzunare au intrat si chiar si la ce dame de companie au ajuns. Cine ne poate spune totul despre asemenea timpenii facute si aprobate nu de oameni ci de tilhari la drumul mare cica sunt alesii nostri. Vin alegerile parlamentare si prezidentiale si sa facem si noi la fel cum ne trateaza si ei pe noi.

  2. Din păcate, liderii „comasaților” nu au reacționat înainte de promovarea PNRR (nu a fost cunoscut fondul decât de premier și Ghinea), document aprobat de Cîțu și cu valabilitate până în 2028. Așadar, cu realul „sprijin” al lui Vasilcoiu (secretar de stat la MMPS), cel care a integrat pensia militară de stat ca „pensie specială”, din pdv legal nu se pot prezenta guvernanților inițiative legislative în domeniu.
    Spre deosebire de „funcționarii publici cu statut special” din MAI și MJ, care au o paletă largă a modalităților de protest, inclusiv cu încetarea lucrului la nivel național, pensionarii militari proveniți din MApN nu pot beneficia de aportul militarilor activi, „încorsetați” de legislația și regulamentele militare. Poate doar o răzmeriță a acestora, adică o „scânteie” care ar propaga „incendiul” în sistem, ocazie cu care ne-am alătura lor cu deziratele noastre.
    Altfel, până în 2028, numai recurgerea la violență civică ar putea sensibiliza guvernanții, căci CSAT a fost și a rămas un instrument de dominație al președintelui României, total dezinteresat de „instructorii în ale cusutului nasturilor la uniformă”.

Comentariile sunt închise.