Loading

 

Suntem deja la mijlocul lui august, se apropie septembrie, se termina concediile, vacanțele scolare, parlamentare, judecătorești, se apropie alegerile lumea începe să se dezmorțească. Prin Ucraina totul e bine, a mai început o altă ofensivă, statele eurosupuse se scobesc în pungi pentru noi contribuții care să susțină ofensiva, prin Golf se ascult limbile, că săbii canci deci totul decurge confrom planului. Planul Kalergi, bineînțeles.

Prin clasa politică românească curge lapte și miere,  lapte de cuc și miere de trântori. Marea coaliție pentru care liderii PSD și PLN, dar mai ales Iohannis și-au mușcat limba și dat palme obligați/forțați de interese mai mari decât biata Românie, e pe cale de destrămare. Ambii lideri s-au pus pe treabă pentru formarea unor noi legături ”de suflet” de stânga/dreapta, cu care să obțină o nouă guvernare în toamnă și ușor-ușor Ciu-Ceo dispare. Abia aștept să văd cum se vor înjura după alegerile din toamnă-iarnă, nu de alta, dar poate mai învățăm și noi ceva nou în materie de înjurături. Partea frumoasă este că în interiorul PNL, sau mă rog, al așa-zisei drepte, au început loviturile la ficat. Crinișor, dirijat de cei care l-au pus undeva cândva pe un cal mare, adică ză madăr end ză fadăr of dă liberali, îi dă timid la gioale lui Ciucă și îl periază cu sârg pe Helvig Neprihănitul. Nu că nu mă așteptam la asta, adică la pierderea bastonului de mareșal de către  soldatul din slujba unor țări, dar adevărata lovitură va fi când pupinturistul de bază al liderilor PNL ai ultimului deceniu, nu spun cine se știe, va mușca  mâna care l-a hrănit. La câte mâini a mușcat Bogdănel, mă mir că mai are și dinți.

Și au mai început să se trezească unii ”grijulii” cu statistici și sârme băgate subtil sub nasul poporului venit din concedii. Adevărul.ro, prezintă un document ”documentat” care arată ”că cu cât a crescut pensiile nesimțite ale militarilor” în ultimii 5 ani și cu cât cele ale civililor, fapt care vai, duce la un deficit bugetar catastrofal mărind nepermis de mult banii alocați fondului de pensii. Ceea ce nu spun însă marii experți financiari dirijați politic, este faptul că :

  1. Pensiile militare nu sunt plătite din fondul de asigurări sociale, așa că orice încercare de a deplânge fondul de pensii pe spinarea pensiilor militare este o măgărie. Prin acest material se trimit din nou săgeți către pensiile militarilor care în opinia lor s-au ”nesimțit” și sufocă fondul de asigurări sociale cu care de fapt acestea nu au nicio legătură.
  2. Pensiile militare nu au crescut pentru că ar fi crescut punctul de pensie, nici pentru că s-ar fi acordat măriri pensionarilor vechi, ci pentru că prin inginerii financiare și acordări noi de sporuri activilor (art 28 din Legea 223 știe cum), în ultimii ani cei care au ieșit și ies la pensie, ies cu o pensie aproape dublă față de cei pensionați anterior. Deci practic fiecare nou pensionar  ar cam lua pensia a doi pensionari bătrâni. Trăiască armata română cu conducerea ei minunată, care își bate joc de proprii pensionari!
  3. Cu adevărat, fondul de pensii este în pericol, dar și datorită măsurilor populiste anunțate dar și din cauza proastei conduceri și gestionări a Guvernului.
  4. Domnii din ”Adevărul”nu pomenesc nimic despre creșterile de pensii și ”bonificații”, restanțe și drepturi pe care magistrații și le acordă prin decizii judecătorești dar și prin OUG date de același guvern în sprijinul magistraților, pentru că dosarele guvernanților sunt ținute în sertarele magistraților așa că o mână coruptă de magistrat spală o mână jegoasă de politician și invers. Spre exemplu, un magistrat care își propune să  iasă la pensie la anul, are grijă să nu își ridice timp de un an de zile niciun drept în afară de salariu, fără sporuri, fără indemnizații de diferite feluri, fără banii de echipare, ochelari, etc, iar în luna în care iese la pensie le cere. El va ieși astfel la pensie cu o pensie raportată la drepturile bănești ridicate în ultima lună. Nu e așa că e convenabil ?

Așadar, a reînceput cruciada împotriva militarilor, toată lumea se împiedică de militari peste tot, iarăși se va discuta despre pensiile lor nesimțite iarăși se vor bloca, tăia, anula, îngheța pentru că ”ei e mulți, muți și proști”.

În timp ce pensionarii militari, apeviștii,  unii dintre ei încă rezerviști ca vârstă, sunt torpilați, rezerviștii voluntari cei cu statut făcut la Bălăceanca, primesc bani pe toate părțile, fără să facă nimic. Pentru că mai marii armatei nu sunt în stare să ofere propriilor militari rezerviști drepturi decente și chiar mai mult, prin legi și ordine elaborate în propriile laboratoare au luat și ceea ce prevedea legislația în vigoare, niște capete pătrate au elaborat niște ordine și măsuri atât de alambicate și defectuoase încât nu produc doar confuzie, ci și găuri aberante în buget. O să dau un exemplu ca să nu se spună că vorbesc prostii.

Conform articolului 2 din legea 270/2015, ”(1) Rezerviștii voluntari provin din:a) rezerviști;b) cetățeni care nu au îndeplinit serviciul militar activ, dar care optează pentru îndeplinirea serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar.(2) Rezerviștii voluntari pot fi:a) cadre militare rezerviști voluntari;b) soldați și gradați rezerviști voluntari.”

Deci un militar aflat în rezervă sub jurământ, aflat deja în evidența centrelor militare, sau măcar care ar fi trebuit să se afle în evidența acestora, poate solicita să fie încadrat rezervist voluntar și va fi remunerat conform legislației.

Așadar, un rezervist aflat în pensie, să zicem Popescu, care primește pensie de rezervist și are obligații prevăzute de lege să apere țara, se face rezervist voluntar, primește bani pentru asta, și practic NU FACE NIMIC, nici măcar o pregătire, pentru că se consideră că știe ce are de făcut, fiind…deja rezervist cu serviciul militar satisfăcut și o carieră militară full options.

Partea și mai hazlie este că fiind, să zicem putonier în rezervă, va încadra cel puțin aceeași funcție ca rezervist voluntar, numai că gradul de rezervist provenit din cadrele militare este plătit cam de 4 ori mai puțin decât cel de rezervist voluntar. Practic, rezervistul voluntar Popescu, când se bărbierește, face mișto de rezervistul apevist Popescu,  pe motiv că gradul lui e plătit mai bine decât al fraierului din oglindă.

Întrebarea 1. În caz de mobilizare, ce se întâmplă cu acest rezervist? E obligat să se prezinte sau nu la unitate, căci contractul lui ca rezervist voluntar încetează și atunci TOATE  obligațiile sale contractuale  sunt anulate. Pe de altă parte, rezervistul apevist nefiind încadrat nicăieri, nu știe unde să se ducă, deși la el funcționează principiul armatei pe viață.

În plus, rezervistul apevist, are obligația ca la plecarea din țară să predea livretul militar la CMZ, să anunțe plecarea și destinația, pentru a putea fi chemat la război. Rezervistul voluntar nu are o astfel de obligație. Deci ce face rezervistul Popescu, în dubla sa calitate, predă sau nu livretul militar, CĂCI ACUMA ARE UN NOU CONTRACT și e obligat să îl respecte. Și statutul este plin de astfel de cretinisme care mai de care mai absurde, pentru că a fost făcut pe genunchi, modificat de câteva ori pe alt genunchi ca să se obțină efectul scontat, adică să aibă în documentele de mobilizare niste nume. Că tot vorbim de mobilizare, dacă verifică cineva, va constata că CMZ urile s-au umplut de rezerviști voluntari. Toate pupilele și toți salariații civili din CMZ-uri s-au grăbit să se facă rezerviști voluntari, mai ales că tot ei fac ștatele și repartizările funcțiilor. De ce să nu ia și ei un ban în plus, fără să facă nimic?

O ultimă absurditate, reală, concretă și incredibilă: un fost militar, subofițer, trecut în rezervă, se angajează la o unitate militară pe un post de  salariat civil. Deci primește de la armată o pensie de subofițer, dar și un salariu de angajat. Acesta decide să  devină rezervist voluntar. Face cerere și îndeplinind condițiile de pregătire și vârstă, este angajat. Așadar acuma primește pensie de subofițer, salariu de salariat civil și indemnizație de rezervist voluntar, toate de la aceeași instituție, MApN. El săracu este unul singur, dar primește 3 venituri pentru 3 persoane definite juridic separat. Întrebare: pe câți oameni contează armata la mobilizare ca luptător sau pe cine, pe pensionarul rezervist, pe civilul angajat sau pe rezervistul voluntar? Cum evidențele în armată sunt vraiște și nu știe stânga ce face dreapta, când se vor primi rapoartele cu personalul apt de luptă pe care armata contează la război, el va fi raportat și de cei care dețin listele cu rezerviștii voluntari, și de cei care dețin evidența pensionarilor rezerviști și de cei care au în evidență salariații civil și uite așa avem deja 3 oameni pe care armata poate conta. Că aceeași persoană e plătită de armată de trei ori nici nu mai contează, e ghișeftul lui.

Deci bugetul nu este mărit prin acordarea de drepturi noi sau prea mari  pensionarilor militari, așa cum lasă să se înțeleagă  articolul prezentat de Ziarul Financiar, ci din prostia legiuitorilor și specialiștilor din MApN și Guvern.

Bonus:

 Nu are legătură cu pensiile ci doar cu prostia din capetele luminate. După scandalul din SNSPA, MApN vrând să arate că este la curent cu viața socială și sexuală în instituțiile de învățământ și aplică cu fermitate legislația în vigoare, a emis un ordin de ministru, ORDIN nr. M.168 din 7 august 2024 pentru aprobarea Ghidului privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă în Ministerul Apărării Naționale.

Menționez că până în prezent exista HG 970 din 2023 care cuprindea o metodologie privind prevenirea și combaterea ”harțuielii” sexuale, aplicabilă dar probabil neaplicată de toate instituțiile statului. În această metodologie, se prevedea:

”Plângerea/Sesizarea poate fi formulată de persoana vătămată în formă scrisă (olograf sau electronic, dar obligatoriu asumată prin semnătură de către victimă, cu respectarea protecției datelor de identitate, în vederea asigurării protecției acesteia) sau verbală (discuție cu persoanele responsabile, în urma căreia se va întocmi un proces-verbal).”

După scandalul de la SNSPA, cineva din conducerea MApN s-a gândit că nu ar fi rău să apară un ordin care să reglementeze hărțuirea sexuală în armată, căci aici și hărțuirea sexuală are specific propriu nu și dacă se întâmplă să transpire ceva, e de preferat ca situația să fie ”gestionată”(a se citi cocoloșită) intern. Așa că departamentul ăla de specialiști în legislație a emis ordinul și ghidul sus amintit, ghid apărut pe 12.08.2024. Bineînțeles ghidul, după specificul documentelor militarilor, preia cu copy-paste prevederile deja existente în metodologia de aplicare a HG  970/2023:

”Articolul 29 : Plângerea/Sesizarea poate fi formulată de persoana vătămată în formă scrisă (olograf sau electronic, dar obligatoriu asumată prin semnătură de către victimă, cu respectarea protecției datelor de identitate, în vederea asigurării protecției acesteia) sau verbală (discuție cu persoanele responsabile, în urma căreia se va întocmi un proces-verbal).”

Toate bune și frumoase, în spirit cazon, numai că se pare că DRPCVP al MApN, adică departamentul care trebuie să aibă grijă ca ultimele știri și inițiative legislative să se reflecte în interiorul MApN, nu a ținut cont de faptul că la nivelul guvernului e pe țeavă un act de modificare a respectivului articol și că începând cu data de 14.08. 2024 Guvernul dă o altă HG pentru modificarea metodologiei, astfel încât victimele să poată depune plângeri și fără semnătură olografă și fără date personale. Respectiva HG a fost dată spre studiu și votată în guvern de miniștrii din guvern, inclusiv cel al apărării. Ce a făcut mister Tîlvăr, a dormit în post? Așa că acuma întreaga țară se ghidează după noua HG, iar Armata, după un ordin de ministru care contrazice legea. Probabil gvernul e de stânga iar ministerul de dreapta și nu știu unul de altul.

https://adevarul.ro/economie/cum-au-evoluat-pensiile-mapn-mai-si-sri-fata-de-2382533.html

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/243310?isFormaDeBaza=True

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/275396

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/286843

https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-actele-normative-aprobate-in-edinta-guvernului-romaniei-din-14-august-2024

 

De neacsum

7 comentarii la „Minuni militărești”
  1. Legea rezervistului voluntar naşte şi alte multe situaţii hilare. Un/Una personal civil contractual dintr-o unitate să zicem tip CMJZS subordonată unui căpitan activ şi-a descoperit după jumătatea vieţii că are calităţi de Rambo şi pentru că avea la CV un Spiru Haret s-a decis să se facă maior rezervist voluntar în unitatea în care lucrează. Bineînţeles calităţile au cîştigat „concursul” şi cele două personaje se întâlnesc la serviciu zilnic. Întrebarea care se pune este dacă domnul/doamna căpitan activ poate conduce şi pe domnul/doamna PCC cu grad de maior rezervist voluntar ? Da, nici la început legea rezervistului voluntar NU avea nici dram de logică, dar acum după ce suma primită lunar pentru contractul de stat la distanţă a depăşit 500Euro deja penibilul a devenit foarte dezirabil pentru unii. Cât priveşte invenţia cu subofiţerul rezervist care se angajează ofiţer rezervist voluntar e extrem de discutabilă juridic. Trecerea dintr-un corp de cadre în altul e reglementată de actualul statut, şi pentru rezervişti spune că se poate doar dacă pe timp de război subofiţerul a îndeplinit o funcţie de ofiţer. Ciudăţenii, ciudăţenii care ne mai amintesc din când că România este ţara în care imposibilul nu există.

  2. @Mateias,
    Cand a aparur ideea si statutul rezervistului voluntar, am crezut ca e doar o incercare disperata de a acoperi golurile din statele de razboi si incompetenta si inactivitatea celor care erau responsabili cu mobilizarea armatei. Apoi, pe masura ce se faceau modificarile si se inlesnea si amplifica bataia de joc prin inrolarea fara nicio noima a unor specimene fara cea mai mica pregatire, competente sau aptitudini pentru functiile pe care le ocupau, am realizat ca scopul a fost ori ascuns ori diversificat. Acuma „rezervistul voluntar” nu este doar o caricatura, a devenit o afacere convenabila, banoasa, fara nicio garantie privind apararea, prin care sunt remunerati indivizi si individe fara capatai.

  3. Am observat că prin decizia 678/ 2023 a CCR, au fost puse in plata pensiile de serviciu ale parlamentarilor care aveau mandate efectuate pana la data abrogarii. Se invoca principiul securitatii juridice si se argumenteaza cu Constitutia, Conventia europeana a drepturilor omului si decizii anteriare ale CCR.
    In opinia mea ne aflam in aceeasi situatie juridica deoarece prin abrogarea sau modificarea unor articole din legea pensiilor militare, am pierdut actualizarea drepturilor de pensie prin corelarea cu cele ale activilor, fapt ce releva insecuritatea juridica prin pierderea unor drepturi dobandite la data iesirii la pensie.
    Cum legea civila nu este retroactiva, ea nu poate dispune in privinta bunurilor dobandite in sensul diminuarii lor ci doar in sensul imbunatatirii acestora conform argumentelor CCR. Prin urmare, legal ar trebui ca pensiile sa fie actualizate conform prevederilor legale de la data iesirii la pensie si daca apar alte drepturi sa fie acordate in plus
    In aceasta situatie, ma intreb si intreb daca nu este cazul ca sa continuam demersurile juridice?

  4. @Cretu Marian,
    Nu intelegetii ca dreptatea sau drepturile le stabilesc judecatorii dupa cum vor ei, la indicatiile clasei politice, iar acestea au standarde si unitati de masura diferite? Sunt „Ț” decizii date in defavoarea militarilor, desi pe spete similare altor categorii rezolvate favorabil, ca sa nu intelegeti ca dreptatea sau justitia este cu adevarat oarba atunci cand trebuie sa nu vada.

  5. Dl.Neacsu, ca și dumneavoastră am fost coleg de serviciu cu Nicolae Ciuca, în anumite perioade de timp, în anumite structuri militare, va rog sa nu mai amintiți de acest fost coleg.
    Cum este posibil ca soția sa aibă o pensie militară mai mare cu 500-600 lei, ca a subsemnatului, din funcția de PMC ,sa ajungă la gradul de Locotenent Colonel, în comparație cu experienta mea de Cdt.Pl. pana la funcția de of.2 în Birou Conducere Operatii/ CA/ Gestionarea documente operative,etc..

  6. Ar trebui ca militarii rezervisti sa nu se tot plinga ca nu au pensii marite. Au depus un juramint cind au ajuns cadre militare ca vor respecta legile si regulamentele militare. Regulamente nu au ce sa respecte ca nu sunt in activitate , dar mai ramin legile. Indiferent cum e legea trebuie sa respecte legea si conducerea institutiilor statului. Nu e posibil ca unii rezervisit sa vorbeasca urit la adresa institutiilor statului. Statul e cel ce le-a dat piinea in mina si ar trebui mai mult respect din partea dinsilor. Statul la rindul lui da o gramada de facilitati rezervistilor chiar daca nu sunt pecuniare ca sa substituie acele neajiunsuri. As recomanda mai mult respect din partea rezervistilor fata de autoritatile si institutiile statului

  7. Domnul pensionar, am citit de vreo doua ori comentariul domniei voastre. Personal, m-a deranjat, faceți parte din categoria celor care au un dinte împotriva cadrelor militare. Probabil sunteți leat cu presedintele țării, adică, ați cusut nasturi. Atâta ați putut. Nu mi-am permis niciodată să fac cel mai mic comentariu despre pensiile civililor. nu e treaba mea. Ce legi si ce instituții din țara asta trebuie respectate, de către militari, sau numai de către militari? Faceți o listă, argumentați! Și apropo, aștept un comentariu și despre pensiile magistraților, v-a scăpat! Ghinion! Aștia, au toți pensii peste 20.000 lei! Iar în activitate au la facilități…….., v-aș recomanda mai mult respect rezerviștilor!

Comentariile sunt închise.