Loading

Capra camaradului, și dacă e râioasă, tot e mai frumoasă

Dupa succesul de box office „Artista, solda de grad şi pensionarii” spectatorii sunt anunţaţi de profeţii strategiilor militare că urmează o continuare, „Luminiţa, tunelul şi actualizarea”. Din păcate regizorul politic şi guvernamental nu confirmă, filmul care va apare pe ecrane va fi „Toamna reducerii cheltuielilor” iar pentru perioada imediat ulterioară alegerilor se filmează deja la „Iarna pensionarilor militari”. Între timp inechităţile din sistemul de pensii militare se menţin, orice măsură insuficient gândită va conduce la discrepanţe şi mai mari. E greu de crezut că problemele de sistem nu sunt cunoscute de factorii decidenţi, prin urmare acceptarea tacită a acestor inechităţi reprezintă în fapt politica reală privitoare la sistemul de pensii militare. Cei implicaţi în bătăliile electorale de toamnă-iarnă vor aborda cu „compasiune” necazurile militarilor pensionari şi vor promite rezolvarea- dacă sunt în foame de potenţiali votanţi. Sau vor evita subiectul, dacă sunt la butoanele votului. Pensionarul militar e  uşor de dus cu preşul (amintesc doar povestea cu „pensiile militare NU sunt speciale” care după finalizare a transformat pensiile militare în CELE MAI SPECIALE PENSII meritând să fie cele mai supraimpozitate). Başca faptul că internetul e plin de impostori –chiar beneficiari de pensii militare, care vând iluzii imposibile juridic dar care gâdilă plăcut orgoliul naivului pensionar. De „specialiştii” diferitelor asociaţii nu mai vorbesc, neştiinţa şi neputinţa lor e dovedită demult. Soluţia resetării printr-o nouă lege a pensiilor militare e o chestiune inabordabilă postelectoral mai ales în condiţiile  în care austeritatea bugetară va fi sloganul politic al următorilor ani.

Pînă atunci vă propun să ne întoarcem la starea de fapt a pensiilor militare, cu date şi situaţii concrete. O mai bună înţelegere a evoluţiei aplicării L223/2015 aşa cum a fost ea completată şi modificată, trensformând-o într-o lege cu aplicare NEUNITARĂ şi mai ales INTERPRETABILĂ în defavoarea beneficiarilor, poate va mai reduce din folclorul facebucist care generează anumite fricţiuni cu privire la avantajele unora în detrimentul altora. Sigur, aspectele de FORŢARE A OBŢINERII UNOR PENSII MILITARE EXTREM DE MARI sunt prezente în toate perioadele analizate. Subiectul prezentei analize este aspectul MEDIU, ponderat, pentru că acela reprezintă caracteristica reală a evoluţiei. Şmecheri şi profitori de sporuri au existat, există şi vor exista pentru că legea e prost  construită  lăsând spaţiu de manevră pentru cei care pot sau care au o relaţie care poate.

Multe efecte „ciudate” sunt produse în mod evident de cel putin două modificări legislative deloc armonizate juridic cu prevederile legii initiale. Cea mai nepotrivită şi care provoacă cel mai mare haos este abrogarea ACTUALIZĂRII pensiilor militare, operaţiune care avea efecte profund modelatoare a inechităţilor de cuantum ce puteau interveni în evoluţia în timp e elementelor utilizate pentru calculul pensiei militare. Dacă vreunul dintre cei care au provocat dispariţia actualizării s-ar fi priceput la pensii militare ar fi introdus inepţia cu limitarea pensiei nete la salariul net din care provine, CU PĂSTRAREA articolului 60 privitor la actualizare. Nici vorbă de aiuritoare şi nesuportabile costuri bugetare ca urmare a modificării soldelor activilor. Prima actualizare după cea din L152/2017, însoţită de limitarea la net nou introdusă, NU ar fi aruncat bugetul în aer! Mai mult, pierderile indexărilor anuale în faţa oricărei actualizări ulterioare- şi au fost majorări salariale în fiecare an, iarăşi nu ar fi condus la cheltuieli semnificative. Astăzi nu ar mai fi chiar atît de mare prăpastia între pensionarii de dinainte de OUG 59/2017 şi cei de după, inechităţi vizibile existînd şi în cadrul celor două categorii. Paradoxul e că această situaţie hilară nu poate fi rezolvată decât printr-o ACTUALIZARE. Altfel pensionarii militari rămân blocaţi definitiv, impărţiţi în cei de dinainte şi cei de după. Şi orice modificare legislativă privitoare la cuantumul pensiilor militare va avea efecte diferite pentru pensionari, după cum sunt plasaţi temporal înainte sau după OUG 59/2017. Ca să nu vorbim vorbe, vă supun atenţiei o situaţie parţială:

Date publice furnizate de M.Ap.N. la solicitare

Toate inechităţile din sistemul pensiilor militare sunt cunoscute şi pot fi argumentate cu date concrete. Ceea ce împiedică rezolvarea acestora este lipsa de interes manifestată de actorii politici. Nu există nici măcar o forţă politică care să apere demnitatea militarilor. Ei, militarii, după ce o viaţă întreagă au avut interdicţie de a se manifesta sau implica politic, nu reuşesc să găsească soluţia revenirii importanţei profesiei de militar pe treapta de recunoaştere socială pe care o merită.

Austeritatea s-a întors în România. Dar mai pe tăcute, că e an electoral. Reacţia celor aflaţi în funcţii politice la valul de nemulţumiri ale pensionarilor publici care nu au primit nimic la trecerea pe noua lege  ar trebui să reprezinte o lecţie de învăţat. Orice „scandal” în această perioadă este neplăcut politic şi doare mai tare. Problema  pensionarilor militari este că nici un scandal mai de doamne ajută nu pot provoca. Nu, militarul nu reacţionează ca „ţivilul neinstruit”, el  luptă pentru onoare şi dreptate prin mijloace idealiste. Don Quijote de la Mancha este depăşit!

De Mateias

6 comentarii la „S-a strigat BINGO! (I)”
  1. Cred că nesimțirea este deja un atribut al așa zișilor politicieni de pe la noi fără de care nu pot deschide pliscul. Unii nu pot deschide chiar gura din cauza fălcilor prea încărnate semn al unei bunăstări cu mult peste limita decenței. Revenind la acea nesimțire impusă, cultivată, antrenată, mă uit siderat la ditamai ajunsul general fost cap al armatei române, înălțat în glorie de fapte de arme și strălucite strategii doctorale, cum sări el din bocancii cazoni în pantofii de lac și cravată de super mare eclozat politician cu pretenții la a fi ales șef de stat și comandant al forțelor armate. Dacă el este „alesul” candidat înseamnă că inteligența și profesionalismul sunt desuete, gângăvitul să trăiască, opintitul la vorbă și pauzele silabice sunt condiții absolute unei fructuoase comunicări între președinte și popor. Nu aș fi crezut vreodată că un general e împotriva militarilor, unii chiar colegi sau foști șefi ai lui, umilindu-i sau practic batjocorindu-i prin imensele nedreptăți ale pensiilor militare. Un general a făcut așa ceva? E incredibil…

  2. Prostia cea mare a pornit de la legile salarizării care au dezavantajat permanent sistemul militar și i-a obligat să inventeze sporuri care să le crească soldele dar și pensiile. Faptul că suntem mulți face ca la vederea cifrelor , sumelor să se sperie și mai tare! După atâția ani de ,,înghețare,, a pensiilor militare actualizarea acestora ii face să albească fiindcă cu cât au fost mai proști și mai nesimțiți cu atât sumele au devenit foarte mari! Au inventat noi principii de drept, au făcut de râs CCR forțând curtea să își dea cu stângul în dreptul!
    Nu există armată în lume în care un caporal să aibă pensie de 2 ori cât un colonel! Se distruge ierarhia militară, disciplina militară, încrederea militarilor în sistem și în statul de drept, se diminuează capacitatea de apărare, etc.! Toate acestea pot fi numite intr-un cuvânt,, trădare,,!
    De asemenea consider că a fost o greșeală mare acceptarea recunoașterii unor studii superioare FALSE și accederea proprietarilor de astfel de diplome în funcții de decizie! Capacitatea de planificare , de organizare , de conducere au fost grav afectate !
    Legat de pensiile militare singura variantă viabilă este o nouă lege clar organică fără drept de modificare . Legea să se bazeze strict pe grad, funcție, gradații, indemnizație de comandă și un spor în sumă fixă pentru eșalonul la care ai lucrat o perioadă. Sunt multe de spus dar și mai multe de făcut! Dacă nu se iau măsuri groapa se adâncește și mai tare și sigur vor apare radicalizari.
    Noua lege a pensiilor civile ne transformă din pensionari nesimțiți în pensionari cu pensii nesimțit de mici!
    Ah…. și CCR spune că nu îmi este afectat nici un drept! Pe bune? Dar faptul că potrivit legii de pensionare ar trebui să am o pensie de 8-10.000 și am 3400 ? Asta nu este o afectare a drepturilor ?

  3. Aceste inechități trebuiesc prezentate presei! Domnii generali și colonei,și nu numai,ar fi bine să contacteze televiziunile,să meargă în studio,să explice aceste inechități,să afle toată lumea de dezinteresul decidenților, pentru pensionarii militari! Dar…..cine? Trebuie să fie cineva care știe să explice,cu date concrete,și care are curaj!Dacă nu se face așa,tot așa o să rămânem,NEACTUALIZAȚI CU ACTIVII LA FUNCȚII ȘI GRADE MILITARE!Multumim pentru toate informările domnule Neacsum! Toate cele bune!

  4. ca de obicei, suntem dezbinati. procuror care nu a facut cine stie ce dosare, nu a arestat pe Al Capone nu a destructurat sau facut ceva IESIT din comun. + 28.000 Ron pensie. Da, veti spune despre eterna importanta sociala a muncii. 28000 inseamna cca 6000 de Euro, venit bun si demn si de bunsimt si pentru Luxemburg. Poate ca ar trebui sa fim mai UNITI, macar pe 25 octombrie poate miscam ceva , in nesimtirea acestor zoon politikons.

  5. Prin 2017,2018,citeam pe un blog o postare,unde un User postase ceva de neconceput pentru rezervistii de atunci!
    Despre ce era vorba?
    Era vorba despre perspectiva evoluțiilor pensiilor noastre ala militarilor,o perspectivă sumbră dealtfel care se intrezărea la orizont ținând seamă de recenta(atunci), OUG 59
    ,proaspătă, data de o sinistră ministră a muncii,cu dedicație rezervistilor.Atunci nu prea am luat eu în seamă ce spunea omul respectiv,considerând ca omul era sub influenta efectelor prev.Ordonantei!
    Ce se spunea în postare: „prin aceasta Ordonanță s-a dat startul inghețarii pensiilor militare definitiv,unde o sa facem pași mici ,dar siguri,spre obținerea statutului de (Asistați Sociali). Au trecut 8 ani de atunci și iată că pensiile celorlalți au crescut de chiar și de 2-3 ori,iar ale noastre au bătut pasul pe loc și vor mai bate.Ferice cine a ieșit din 2017 și pana în prezent!

  6. S-a strigat „Armata e cu noi!”Bingo….
    Sa vedeti ce pensii vom avea dupa ce se sting efectele legii 360/2024 pentru cei cu grupele de munca desfiintate abuziv (mineri ,energeticieni etc.)…Oamenii astia au platit contributii mai mari decat cei cu conditii normale…Banii aia s-au volatilizat?Unde ?Aceste personalitati procedeaza la fel ca si cu fondul de pensii desfiintat de Stolojan,daca nu ma insel…

Comentariile sunt închise.