Loading

A apărut un nou proiect privind actualizarea soldei de grad şi de funcţie din  pensiile  militare

De data asta nu mai vorbim de aberaţii feisbuciste sau tv. Multe lucruri noi, neaşteptate  şi oarece probleme juridice de aplicare. Intervenţia pe statutele militarilor şi poliţiştilor încearcă să „evite” modificarea directă a L223/2015 a pensiilor militare din motive de PNRR, cu o intenţie destul de clară de a majora cuantumul acestora. Dar, ca şi la legea publică vor fi şi situaţii de micşorare, pe care iniţiatorii  nu le-au gestionat corespunzător (se prevede menţinerea cuantumului  avantajos doar pentru recalcularea pensiilor stabilite/recalculate potrivit legislaţiei anterioare , L263/2010,etc.).

Pe scurt, ca să nu pierdem timpul:

Se acordă solda de grad/salariul gradului profesional deținut, ca element distinct de pensia militară de stat, în cuantum net neimpozabil, actualizat, personalului militar, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare în rezervă/retragere, și diminuarea bazei de calcul a pensiei militare de stat prin eliminarea acestui element salarial.

În același timp, se reglementează indexarea pensiilor militare de stat, cu excepția celor stabilite conform Legii nr. 263/2015 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare, sau a legislației în vigoare până la data de 1 ianuarie 2016, proporțional cu majorarea cuantumului soldelor de funcție/salariului de funcție ale personalului militar, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare în activitate, realizându-se astfel, echilibrarea sistemului pensiilor militare de stat cu cel al salarizării personalului militar, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare în activitate.

Doar ceva explicaţii de început, lăsând partea de indexare a soldei de funcţie să se mai stabilizeze, că e cam necoaptă juridic şi aplicativ. Ce presupune recalcularea: Se diminuează BRUTUL pensiei militare DIN ULTIMA DECIZIE DE PENSIE PRIMITĂ(de stabilire, recalculare sau actualizare) cu valorile BRUTE din următorul tabel, urmînd ulterior ca elementele salariale corespunzătoare soldei de funcţie să FIE INDEXATE pentru a se obţine NOUL CUANTUM BRUT AL PENSIEI. Pentru stabilirea cuantumului net SE VA APLICA art.60 forma în vigoare TUTUROR pensiilor supuse recalculării.

ATENŢIE: TOATE pensiile militare aflate în plată la data intrării în vigoare a proiectului SUNT SUPUSE RECALCULĂRII. Nu plecaţi pe fentă, precizarea că cele stabilite/recalculate pe L263/2010 nu beneficiază de indexarea soldei de funcţie e derutantă, dar ea în aplicare se traduce prin faptul că acele cuantumuri obţinute/recalculate pe L263/2010 şi care au supravieţuit ca şi cuantum avantajos, nu fac obiectul acestei proceduri de indexare ( propunătorul era grăbit şi excesiv de stresat, L263/2010 nu avea în calcul cuantumul soldei de funcţie ca element de calcul, prin urmare nu se putea crea o situaţie ipotetică de indexare a acestuia, poate doar în cuantumurile avantajoase stabilite pe L164/2001 să fi fost probabilă).

 

Pe talonul de pensie o să fie materializată o nouă pensie militară corespunzătoare drepturilor recalculate  şi mai apare o nouă rubrică Indemnizaţie lunară grad a cărei valoare va fi cea din ultima coloană a tabelului prezentat mai sus. Dar pînă la aprobare mai e cale lungă, plus că iunie 2025 e departe.

De Mateias

20 de comentarii la „Pensii militare.S-a strigat BINGO (III)”
  1. Nu este nimic sigur..sunt speculații financiare ,asta s-o spună public cei din mapn..

  2. Noi pana in iunie, 2025 ce mancam? lacuste……? Pe ei si pe mamicile lor, de banditi….nesimtiti….

  3. Golănească PNL/PSD! Caută o alternativă mai avantajoasă pentru ei, pentru alegeri și să nu zică cineva,cumva că nu au „mărit”!

  4. Până nu vad legiferarea amendamentelor, nu mai cred nimic
    Acum totul se face in preajma campaniei electorale
    O zi plăcută

  5. Recalcularea pensiilor militare seamănă cu manevrele unui tren tras pe linia „moartă „, care , din când în când, este mișcat câțiva metri într-o direcție,iar după aceea în cealaltă direcție. Până va fi trimis în final , la casare…

  6. Gradațiile (conform cu vechimea)unde se pierde? Nu sunt acordate nici la funcție și nici la grad? Sunt procente semnificative : de la 3% la 18%! Se amestecă totul că să se piardă la fel că pensia suplimentară 9 – 12% și ordinul meritul militar? Suntem chiar proștii lor? Nu!

  7. ESTE O MANEVRĂ ÎNȘELĂTOARE SĂ NU MERGE LA MITING PE 25.NIMIC NU ESTE CUM AM CERUT NOI. IAR FAPTUL CA ÎN PLATA SOLDA DE GRAD VA ÎNTRA LA 1.7.2025.ESTE CADUCA. NU SE VA APLICA FIINDCĂ VĂ VENII ALT GUVERN CARE NU O VA PUNE ÎN APLICARE. DACĂ VOR TREBUIE SA ÎNTRE ÎN PLATA LA 1.1.2025

  8. Sa intelegem ca inechitatile se vor accentua. Cei defavorizati sunt cei ale caror pensii au fost recalculate in 2010. Prin recalcularea din 2016 au beneficiat de cuantumul avantajos fara sa se aibe in vedere stagiile realizate ulterior. Au alergat atat si cand credeau ca au castigat ceva, constata ca au cazut iar pe locul….2,3…n.

  9. Sa intelegem ca inechitatile se vor accentua. Cei defavorizati sunt cei ale caror pensii au fost recalculate in 2010. Prin recalcularea din 2016 au beneficiat de cuantumul avantajos fara sa se aibe in vedere stagiile realizate ulterior. Au alergat atat si cand credeau ca au castigat ceva, constata ca au cazut iar pe locul….2,3…n.

  10. In concluzie, nici vorbă despre faptul că cei care au mai lucrat după trecerea in rezervă, să-și poată extrage anii adăugați , pe care să-i poată valorifica in viața civilă rămănănd blocați la Casa sectoriala. Oare, ce să fi avut in vedere inițiatorii? Cred, că este vorba despre lipsa capacității de găndire.

  11. @Valentin,
    De unde stiti, ai ceva date sau doar va dati cu presupusul? Ati citit macar proiectul?

  12. @Viorel Ceapraga,
    Ce am mâncat și pănă acuma. Deci daca ne ofera un rahat acuma si o friptura maine, alegem rahatul, pentru că e sigur si îl primim mai repede. Buna alegere !

  13. @Crucianu,
    Probabil nu ati sesizat ca este vorba de interventie pe statut, nu pe legea pensiilor.

  14. Mulțumim frumos de material.
    Să înțeleg că unele pensii vor fi diminuate?
    Întrebare: 1. Doar cele (sau numai unele) stabilite de L.263/2010 sau 2015 (cu actualizări)?
    2. Sau pensiile (ori numai unele) stabilite înainte de 2010?
    3. Înțeleg că se lucrează la alt proiect dar cred că sunt doar hârtii cu drafturi plimbate pe la MApN, nimic nu e sigur.
    Vă salut cu stimă, Sorin G.

  15. M-am pensionat in 01.”07.1999. Ulterior am activat in civilie cu plata contributivității, de la pensionare pana la recalcularea in 2014 pe legea 263/2010. Procentul de vechime rezultat de 112% mi l-au redus la 85%, deci 27% vechime mi-au șters-o. După adoptarea Legii 223/2015 am rămas cu pensia avuta in plata. Intrebarea este cum recuperez eu cele 27% procente de vechime înghițite de Legea 263/2010 ? După 2015 am mai lucrat 8 ani și i-am valorificat in sistemul public de pensii. Între 1965-1967, 1968-1970 și 1999-2015 am lucrat 10 ani in civilie, din care cinci in grupa 1 de muncă, inafara de 30 de ani ca militar efectiv. In mod practic cei zece ani au fost înghițiți de Legea 263/2010, Voi face acțiune judecătorească, dar nu vreau sa închei fără a preciza ca in domeniul aplicării legislație referitoare la pensiile militare sunt niște abuzuri grosolane deosebite.

  16. Sunt în aceeași situație ca dl.Neciu și am consultat un avocat de la Cabinet Av Cuculis Au practică pe așa ceva dar costurile sunt cam de 5ooo lei și mai scad dacă ne asociem mai multi

  17. Sunt în aceeași situație…13 și 6 luni ,,blocați ,,în sistemul militar .Doresc să-i extrag .Am făcut adresa pe această temă către casă sectorială a MApN .Refuz total

Comentariile sunt închise.