Loading

Suntem într-o perioadă marcată de haos cu privire la repararea unor inechităţi existente în cadrul sistemului de pensii militare. Problemele există încă de la inventarea L223/2015 şi au fost mereu amplificate de efectele unor intervenţii legislative  contradictorii şi interpretabile, intervenţii impuse doar de „rezolvarea” unor aspecte externe  pensiilor militare, deloc direcţionate către binele pensionarului militar. Aşa am ajuns în punctul în care NU EXISTĂ O SOLUŢIE MIRACULOASĂ care, completând şi/sau modificând actualele prevederi, ar putea conduce la o aşteptată echitate absolută necesară sistemului de pensii militare. Dacă adăugăm şi naivitatea juridică a majorităţii beneficiarilor de pensii militare, captivi unor aşa-zis lideri sau influenceri de carton, avem tabloul complet al şanselor de reparare a inechităţilor. Zilele trecute a izbucnit focul cu suta care nu se dă la toţi, deci suntem furaţi, sau au fost cazuri în care dintre cei care au primit-o au invocat eroarea acordării. Starea asta de analfabetism juridic prin necunoasterea propriilor drepturi, ar fi trebuit să nu existe, efectele noutăţilor juridice ar fi trebuit explicate de cei care îşi asumă rolul de conducători şi îndrumători ai pensionarilor militari încă de la apariţia publică a oricărui proiect cu influenţe posibile asupra pensiilor militare. Dar ce să-i faci, falşii dirijori nu ştiu nici ei cum se citeşte şi se interpretează un text  de lege, cântă după ureche „lasă că vedem noi când se va aplica!”. Vinovată într-o oarecare măsură este şi comunicarea deficitară a instituţiilor implicate în fenomenul pensiilor militare. Ele ar trebui să acţioneze preventiv cu precizări menite să combată orice indici de apariţie a fake-urilor, nu să se complacă în muţenie sau să emită comunicate doar după ce focul a ajuns la acoperiş.

Astăzi vă prezint situaţia efectelor celor două proiecte existente în piaţă. Din punctul meu de vedere, probabilul traseu legislativ corelat cu susţinerea politică reală nu cea afişată în media, fac ca şansele de punere în practică a oricăruia dintre cele două să fie mici. Totuşi, pentru a nu cădea şi eu sub criticile de mai sus, mă văd dator să fac publice efectele REALE ale implementării fiecăruia dintre cele două proiecte.

  1. Proiectul conceput la nivelul instituţiilor responsabile de sistemul pensiilor publice (proiectul MApN)

Despre efecte am făcut cîteva consideraţii preliminare aici , conţinutul în formă accesibilă şi pentru cei care l-au respins categoric doar pe motivul că paginaţia textului din emailul doamnei Pauliuc le-a provocat dureri de cap, îl găsiţi aici .

După o analiză metodică, un rezumat al acţiunii iniţiativei ar fi următorul:

Se va acorda, suplimentar de pensie  o indemnizaţie în cuantum net EGAL pentru toţi pensionarii care au în ultima lună cuprinsă în baza de calcul a pensiei ACELAŞI grad militar/profesional. Indemnizaţia de grad acordată va avea cuantumul valoric  egal cu cuantumul net al soldei de grad plătită personalului în activitate pentru acelaşi grad militar/profesional.Acest lucru necesită o reconsiderare a Mediei soldelor Brute reieşite din PRIMA baza de calcul pe L223 ŞI diminuarea acestei medii cu VALOAREA absolută a soldei de grad din ultima lună aleasă a fi utilizată în baza de calcul.Operaţiunea reprezintă o interesantă „RECONSTRUCŢIE” a cuantumului pensiei militare la zi, FĂRĂ A INTRA ÎN CONFLICT CU PREVEDERILE L 223/2015, o ipoteză de lucru de genul cum ar fi evoluat cuantumul pensiei dacă cuantumul soldei de grad ar fi fost extras încă de la recalcularea/stabilirea pensiei pe L 223/2015.

 O simulare care să reflecte concret efectele proiectului, vă prezint mai jos:

Cîteva observaţii:

  • Nu am avut în atenţie pensiile recalculate care au menţinut cuantumul avantajos provenit din legislaţia anterioarăL L223, pentru că situaţia e reglementată CORECT ŞI CLAR în cadrul proiectului: acestor pensionari calculul propus li se aplică la situaţia reieşită în decizia de recalculare conform algoritmului din L 223. În eventualitatea în care s-ar crea o situaţie defavorabilă netului pensiei actuale, acesta se va păstra în plată pînă la momentul în care evoluţia calcului nou introdus îl va depăşi valoric. Prin urmare, intenţia şi direcţia de legiferare clară a iniţiatorilor ESTE CA TOATE PENSIILE MILITARE SĂ SE MAJOREZE ŞI NICIUNA SĂ NU SCADĂ.
  • Foarte probabil, normele de aplicare vor lămuri şi câteva aspecte  induse de reglementarea legislativă. Astfel, aplicarea acestui proiect de la 01.01.2025 simultan cu aplicarea prevederilor art.59 din L 223 necesită o regulă de prioritate. În continuare, iniţiatorul trebuie să lămurească concret valoarea absolută care se extrage din media bazei de calcul, în funcţie de cuantumul real deja utilizat în cuprinsul bazei de calcul cu respectarea intervenţiilor legislative cu efect direct asupra cuantumului soldei (a se vedea tabelul prezentat în articolul anterior). Deasemenea necesită lămuriri şi aspectele juridice: spre exemplu, prin ce tip de act se oficializează şi se comunică beneficiarului această operaţiune.
  • Constatând că acest proiect instituie o procedură de reparare a unei inechităţi fără a apela la modificări de drepturi de pensie sau alte operaţiuni care să activeze incidenţa unor prevederi din L 223/2015, nici limitarea la net impusă de art.60 din respectiva lege NU este incidentă, prin urmare , situaţia actuală  rămâne neschimbată în ceea ce priveşte acţiunea şi adresabilitatea acestui articol.

În acest caz este evidentă direcţia de modificare şi completare a L 223/2015. Prin urmare, dacă se va adopta acest proiect, el trebuie să fie integrat în cuprinsul  legii respective. Şi mai evident este faptul că acest lucru conduce fără echivoc la aplicarea tuturor prevederilor în vigoare ale L223. Deşi m-am pronunţat de mai multe ori asupra slăbiciunilor juridice MARI de care dă dovadă, am purces la o simulare, chiar dacă conflictele de aplicabilitate sunt imense. Scopul proiectului este unul nobil, ca să citez de prin folclor, „ să avem şi noi valorile soldelor de funcţie şi grad pe care le au acum activii şi prin urmare, pensii la fel”. Or, sloganul ăsta s-a dovedit imposibil de atins cu fundamentele     L223/2015. Greu de înţeles de ce au uitat unii experienţa actualizării din 2017-mai ales concluziile şi căile de remediere. Să  readuci în atenţie o formulare care a condus atunci la destulă amărăciune nu mi se pare deloc acceptabil. Mai ales că între timp a apărut limitarea la net, iar actualizarea pe model vechi a supravieţuit oarecum OUG59/2017, dar doar pentru situaţia art.28- la înscrierea la pensie, dar din 2024 s-a transformat şi ea, devenind prin efectul L 282/2023 doar o indexare cu indicele preturilor de consum, necorelată cu elementele salariale la zi.

Deci iată cum vor evalua valorile unor pensii actualizate conform prevederilor proiectului acceptat de liderii de asociații:

Cîteva observaţii:

  • În acest caz calculul porneşte de la ultima decizie primită, respectiv decizia de actualizare pentru cei care erau pensionari militari la data de 29.06.2017, respectiv decizia de stabilire a pensiei pentru ceilalţi. Pentru cei care au trecut prin actualizarea din 2017 trebuie mentionat că se pleacă de la drepturile calculate corespunzătoare respectivei actualizări, şi nu de la drepturi anterioare menţinute în plată de obligaţia cuantumului avantajos.
  • Pentru simulare am folosit singurul algoritm de actualizare posibil juridic, respectiv identic cu cel de la art. 28 forma la zi, precum şi aplicarea prevederilor art.60 actual. Proiectul în sine impune o actualizare, aspect ce constituie modificare a drepturilor de pensie, prin urmare, acestei noi stabiliri de drepturi de pensii îi sunt incidente prevederile art.60 – în traducere, pensionarii care nu au fost loviţi de OUG 59/2017, după aplicarea acestui proiect vor beneficia şi ei de bucuriile limitării la net. În ceea ce priveşte termenul de ACTUALIZARE, refolosirea unui text căzut în desuetitudine NU conduce automat la efectele anterioare. Reamintesc că legislativ nu pot exista simultan în lege două tipuri de soluţii pentru aceeaşi operaţiune, respectiv actualizarea bazei de calcul. Altfel am avea o pură situaţie de insecuritate juridică: la stabilirea pensiei actualizarea bazei de calcul se face în funcţie de indicele preturilor de consum, dar la prima actualizare- consecinţă a majorării soldelor la activi, subiectul ar ieşi de sub incidenţa reglementării şi i s-ar aplica o altfel de actualizare la aceeaşi bază de calcul a pensiei. Mai mult, formularea propusă („se actualizează ori de câte ori se majorează solda… în funcţie de gradul militar avut la data trecerii in rezerva şi mediei soldelor….care fac parte din baza de calcul a pensiei …” nu este deloc fericit aleasă, neavând claritatea necesară care să conducă la acţiunea de aducere la valorile salariale actuale a unor cuantumuri mai vechi. Că înainte a mers şi aşa, e adevărat, acum după inventarea unei alte normări a operaţiunii de actualizare a bazei de calcul, nu mai merge cu asemenea formulări.
  • Această propunere nu garantează majorarea cuantumurilor nete actuale şi în plus, nu conţine prevederi de siguranţă prin reglementarea cuantumului avantajos. Astfel, devine şi mai incert rezultatul favorabil.

 

PS Persoanele (col.A –col.F) sunt aceleaşi atât în simularea nr.1 cît şi în simularea nr.2  şi reprezintă doar situaţii ipotetice. Orice asemănare cu situaţii şi persoane reale este doar o  coincidență matematică.

De Mateias

37 de comentarii la „Actualizarea pensiilor militare-perspective și riscuri”
  1. Daca ceea ce ati prezentat dvoastra este corect inseamna că: Liderii asociatiilor pensionarilor militari, SCMD, Pauliuc, Ciucă sunt dusmanii de moarte ai lor înșiși precum si ai tuturor pensionarilor militari iesiti inainte de 2018. Ceea ce nu prea este credibil pentru ca majoritatea din asociatii si SCMD sunt iesiti inainte de 2018. Greu de crezut ca dvoastra aveti dreptate si nu ei. Ceva ,,pute,, aici – ori la dvoastra ori la ei. Urâte vremuri trăim!!

  2. În cazul proiectului MAp, cum se reduc diferențele actuale între pensii, la funcții și grade egale? Pentru că asta este principala problemă a pensiilor militare, nu?

  3. Ambele proiecte au avantaje și limitări, dar diferă în abordarea și impactul lor asupra sistemului de pensii militare.

    Proiectul Plx-540/2024 (fost B447/2024)
    Avantaje pe termen lung:

    Propune modificări substanțiale ale Legii nr. 223/2015, ceea ce poate duce la o corecție sistematică a inechităților prin actualizarea pensiilor în funcție de majorările salariilor pentru personalul activ. Aceasta ar putea asigura o legătură mai strânsă între pensii și soldele actualizate, reducând discrepanțele dintre pensionari.
    Oferă un cadru de actualizare periodică, care poate preveni apariția de noi inechități în viitor, asigurând un mecanism dinamic de ajustare a pensiilor în funcție de modificările economice și salariale.
    Limitări și riscuri:

    Limitarea la net impusă de OUG 59/2017 rămâne o problemă majoră. Chiar dacă pensiile vor fi actualizate, această limitare poate împiedica majorarea efectivă a cuantumului net pentru toți pensionarii, reducând impactul potențial al proiectului.
    Există riscul unor conflicte juridice sau interpretative, în special în privința aplicabilității actualizărilor și a clarității modului de calcul. Dacă aceste aspecte nu sunt reglementate corespunzător, pot apărea situații de nesiguranță juridică.
    Impact pe termen lung:

    Are potențialul de a crea un sistem de pensii mai echitabil și mai adaptat la realitatea economică actuală, dar succesul depinde de implementare și de eliminarea limitărilor legislative, cum ar fi plafonarea la net.
    Poate duce la o mai bună predictibilitate și stabilitate pentru pensionari, oferind un cadru de actualizare clar definit.
    Proiectul MApN
    Avantaje pe termen scurt:

    Propune o soluție punctuală, oferind o indemnizație suplimentară bazată pe soldele de grad pentru activi, ceea ce poate crește veniturile pensionarilor fără a modifica în mod direct Legea nr. 223/2015. Acest lucru poate oferi o majorare imediată și concretă a pensiilor, în special pentru cei cu venituri mai mici.
    Fiind o măsură mai simplă, riscurile juridice și de implementare sunt mai reduse. Indemnizația este acordată fără a schimba baza de calcul sau alte elemente fundamentale ale pensiei.
    Limitări și riscuri:

    Nu adresează inechitățile sistemice și nu oferă un mecanism de actualizare continuă a pensiilor în funcție de evoluția salariilor activilor. În lipsa unui astfel de mecanism, există riscul ca inechitățile să se perpetueze sau să reapară în timp.
    Nu garantează o aliniere a pensiilor la nivelurile actualizate ale soldelor, ci doar oferă o corecție temporară, ceea ce poate să nu fie suficient pentru a asigura echitatea pe termen lung.
    Impact pe termen lung:

    Pe termen lung, Proiectul MApN nu este suficient pentru a adresa în profunzime inechitățile din sistem. Fără o actualizare regulată și alinierea cuantumurilor pensiilor la noile solde, efectele sale pot fi limitate.
    Riscul este ca pensionarii să rămână în urmă în raport cu creșterile salariale ale activilor, iar inechitățile să continue să existe între diferitele generații de pensionari.
    Concluzie
    Proiectul Plx-540/2024 are un potențial mai mare de a rezolva inechitățile pe termen lung, prin crearea unui mecanism de actualizare continuă a pensiilor. Este mai ambițios și poate aduce o echitate mai mare în sistem, dar necesită clarificări legislative și eliminarea limitărilor la net pentru a avea un impact maxim.
    Proiectul MApN este o soluție mai sigură și mai rapidă pentru creșterea pensiilor pe termen scurt, dar nu oferă o soluție completă pentru eliminarea inechităților pe termen lung. Este potrivit pentru o corecție imediată, dar nu va aduce schimbări sistemice majore.
    Astfel, Plx-540/2024 este mai potrivit pentru o reformă cu impact durabil și corecții sistemice, în timp ce Proiectul MApN este adecvat pentru o îmbunătățire rapidă, dar limitată, a pensiilor.
    Cu stimă Nino-Nino!

  4. Unde se scrie in acest fantomatic proiect că solda de grad scoasă din baza de calcul se și aduce la valoarea soldelor de grad ale personalului in activitate?

  5. Să fiu iertat dar când văd valorile de la primul colonel și de la ultimul, din ambele tabele, îmi vine să vomit!

  6. Cel de-al doilea calcul, ce privește proiectul pnl, e complet greșit.
    V-am mai spus, exista un calcul făcut de Casa de Pensii a MAI, în baza unei decizii a Tribunalul Hunedoara care majorează pensia până la cer, doar pentru majorarea salariului de funcție de la 553 la 1450 lei. Dacă se majorează de la 553 la 4000 lei, conform LG 153( pentru un agent principal) și adaugi și solda de grad, nu încapi în PIB ul României.
    Ma vad nevoit sa va dau un drept la replică, pt că o țineți langa.

  7. Citind toate articolele in domeniu si pareri imi dau seama cat de naivi putem continua a fi. Imi vine in minte acea anecdota cu divizia de tancuri pregatita sa faca una cu pamantul o unitate militara in fata careia mai ramasese un vajnic soldat sa o apere. Ca sa isi asigure scaparea soldatul l a intrebat pe cel cocotat pe primul tanc daca are certificat de inmatriculare. Contrariat cel de pe tanc s a uitat in jos catre comandant, pentru un raspuns salvator, luandu si privirea de la soldat. Cand si a ridicat privirea stiti unde era soldatul…
    Revenind. Nu va mai lasati distrasi de vrajeala unora…
    Orice proiect, cu sanse mici ( ati fost bland, in opinia mea sunt aproape nule) va trece doar daca punem ceva presiune. Si nu uitati de cei 10,4 %. Ca sa nu uite altii…djanarimeen ?

  8. Proiectul MApN are o mare hibă, scoate SG din baza de calcul a pensiei, fiind numită ulterior INDEMNIZAȚIE DE GRAD.
    Și, ca oricare alta, IG este plătibilă de guvernant când, cum și în ce cuantum vrea el!

  9. @ Cristianp,
    Concluzioneaza fiecare cum ii place. Eu nu am insinuat ceea ce spuneti dv asa ca nu asteptati confirmare.

  10. Am onoarea
    Citesc și eu săriturile dedicate rezerviștilor militari ,eu fiind rezervist militar din august 2017
    Mă crucesc când văd cate feluri de calcule,și idei de calcule pentru a stârpi inechitățile create de votcuta Vasilescu.
    Recunosc că nu mi-a plăcut matematica,dar sunt fanul logicii simple și elementare.
    DOMNILOR CAMARAZI!
    PAI DACA E ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE,INSEAMNA CA PENSIA MEA, TREBUIE SĂ FIE SIMILARA CU UNUI CAMARAD CU ACELAS GRAD SI ACEIAS FUNCTIE CA MINE IESIT LA PENSIE IN 2024! ,LA CARE SE SCADE SAU ADAUGA ANUMITE ELEMENTE SPECIFICE,VECHIME,SPOR DE COMANDA, OMM,PENSIE SUPLIMENTARA.

  11. @Ilie,
    Proiectul despre care vorbiti nu si-a propus asa ceva, pentru asa ceva e nevoie de modificare a legii pensiilor, ori insasi introducerea acestor prevederi in Statut duce ;la concluzia ca s-a incercat evitarea modificarii legii 223 adica evitarea intrarii in contradictie cu angajamentele asumate prin PNRR.

  12. @Radu,
    Acest proiect nu e fantomatic a fost inmanat de doamna Paulic liderilor de asociatii. Iar daca nu ati gasit unde scrie, inseamna ca nu l-ati citit.

  13. @Claudiu Ionescu,
    Considerati ca v-ati exercitat dreptul la replica. Nu raspund celor care nu inteleg diferenta dintre un drept oferit de o decizie judecatoreasca ( fara a fi definitiva, caci Curtea de Apel a infirmat-o), si prevederile legii si procedurile stabilite pentru recalculare. Cu asta eu am incheiat subiectul, nu avem cursuri de alfabetizare juridica.

  14. @Alexandru,
    L-am rugat pe Mateias sa intre in contact cu toti pensionarii si sa calculeze toate pensiile. nu stie in ce ordine sa inceapa, in ordine sa o ia, in ordine alfabetica, in ordinea iesirii la pensie sau in ordinea functiilor? Ordine crescatoare sau descrescatoare? Ce propuneti?

  15. @Cretu Marius,
    Am o intrebare, apoi dupa raspuns, continuam sa discutam. Deci, care este in opinia dvs , cea mai mare piedica in calea rezolvarii diferentelor dintre cuantumurile pensiilor militare corespunzatoare unui grad, vechime si functie egale?

  16. @Claudiu Tamaduianu,
    Sunteti superficial, nu intelegeti esenta. Nu doar diferentele de solda de functie si grad concura la existenta diferentelor.

  17. Dle Neacșu, era bine sa vedem și un exemplu de calcul, ptr gradul cel mai mare din categoria MM și subofițeri!

  18. Pentru a clarifica cel mai bine situatia nu se poate trimite la MAI sau MApN un mesaj iar ei sa faca un mod de calcul pt legea pnl-istilor si un mod de calcul pt legea MApN?Banuiesc ca normele de aplicare le vor inventa cei din MApN nu?Sa trimita in spatiul public cei din MApN modul de calcul de la caporal la general pe ambele legi si atunci si ei vor avea motive sa convinga Guvernul sa aprobe legea care este cea mai buna pt pensionarii militari!Clar este ca din nou nu vor fi multumiti toti pensionarii militari!

  19. @Alexandru,
    Domnule Alexandru, cat castiga sau pierde un grad sau altul, este lipsit de importanta. Important este ce se intampla la modul general cu pensiile in cele doua variante, caci ce se intampla cu coloneii se intampla si cu MM. A fost ales gradul de colonel pentru ca majoritatea sefilor de asociatii sunt colonei si ei sunt cei care merg si negociaza, dar si pentru ca la nivelul lor se vad cele mai mari diferente in cuantumul pensiei in functie de momentul iesirii la pensie si legislatia aplicata, pentru ca acolo pe functiile de comanda apar fluctuatii mai mari in baza de calcul.Repet, nu ne putem ocupa de toate problemele individuale ale fiecaruia, nici nu e important.

  20. @Liviu,
    Am sugerat asta de acum 6 luni. Asta trebuiau sa faca liderii la intalnirile avute cu conducerea ministerului si politicienii care au propus proiectele. Se pare ca respectivii au considerat ca nu e de „demnitatea lor” sa „se milogeasca” si ca altii trebuie sa faca acest lucru fara sa li se ceara. Asa ca prefer sa nu mai comentez.

  21. Mai este un proiect jianist (pe site SCMD și huhurez.com), prin care pensiile se indexează ori de câte ori crește SF sau/și SG, eliminându-se astfel indexarea cu rata inflației anuale. prevederea este înscrisă ca amendament la statutul militarilor, care nu permite actualizarea bazei de calcul cu valorile existente la activi. Dacă SG a crescut cu 1000 lei, reprezentând 10 % din valoarea celei a activului, va creste și valoarea gradului avut în decizie cu 10 %, ceea ce poate însemna 6,3 lei pt colonel.
    În aceste condiții, dacă nu se face actualizare, totul devine tragic!

  22. @Dan B,
    Esti in eroare ca si Dogaru si Huhu,
    Nu exista un „ALT PROIECT JIANIST” este acelasi cu cel prezentat aici si nu prevede actualizarea soldei si nici nu elimina indexarea cu rata inflatiei. Am mai spus ca este derutant, necesita o citire foarte atenta pentru a fi inteles, caci asta e stilul lui Jianu, diavolul se ascunde detalii.

  23. https://romania.europalibera.org/a/romania-a-ratat-6-jaloane-din-pnrr-privind-guvernanta-intreprinderilor-de-stat-investitiile-in-transporturi-si-reforma-fiscala-a-imm-urilor/33159740.html
    Acesta este motivul (oficial) pentru care Guvernul (MApN)va da aviz negativ proiectului Pauliuc, desi Ciolacu a promis ca il va vota, PE LANGA FAPTUL CA NICI PSD UL, NICI PNL UL NU DORESC CU ADEVARAT ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE.
    Proiectul MApN nu isi propune nici actualizarea pensiilor, nici indreptarea nereptatilor. Am mai spus de sute de ori cred, ca acest obiectiv este , pe legea 223 aproape imposibil de realizat cu adevarat in practica, mai ales prin cateva articole, pe genunchi si fara dureri. Cine cere sau pretinde asa ceva e lipsit de simtul realitatii ca si de minime cunostinte juridice.
    Proiectul MApN isi propune doar sa acorde si rezervistilor cuantumul soldei de grad, dar cum nu se poate face prin modificarea L223 fara a ocoli prevederile legii si fara a intra in contradictie cu angajamentele PNRR, S-A ALES CALEA ACORDARII ACESTEI SUME PRIN STATUT.
    Mai clar si mai concis nu se poate.

  24. Cu tot respectul,domnule Neacșu ! Dezinformați profund! Exemplu care îl dați, reprezintă un colonel…chel ! Adică doar grad și funcție, fara niciun alt element( gradații,IC,, sporuri etc). Este normal că un colonel ieșire după 2017 să nu îi crească pensia, ăsta e și ideea eliminării echitatilor de la pensii ( numai militare). Dar , ținând cont că sunteți din același oraș cu Olguța, va înțeleg demersul de dezinformare! Dar, totuși, vedeți că și pe această parte a politicii lucrurile par sa se schimbe! Să nu rămâneți, cumva, într-un demers retrograd! Sunt aproape convins că postarea mea nu o veți publica! Succes!

  25. @Ioan Alecsa,
    In ce consta dezinformarea? Exemplul PE care il dam nici nu putea atfel decat este. Iar daca eu sunt asociat cu Olguta pentru simplul motiv ca sunt din Craiova, imi permit sa va asociez si eu cu Mazare, dvs fiind din Constanta. Eu sunt mai castigat, caci Olguta e si mai desteapta si mai frumoasa si si mai putin penala decat Mazare. Va doresc o zi buna!

  26. @ Pentru toţi cîrcotaşii.
    Recomand să citiţi articolul şi să gândiţi cu propriul cap. Nu trebuie să alergaţi după cai verzi, ascultând indicaţiile unora care de 8 ani de zile NU au fost în stare să producă ceva favorabil pensiilor militare. Asta datorită faptului că NU au capacitate juridică şi nici intelectuală de a înţelege legea pensiilor militare. Ei produc doar amăgiri frumos îmbrăcate în staniol, dar goale de conţinut. Dacă totuşi nu sunteţi de acord cu ce am prezentat eu, aveţi opţiunea să mergeţi cu multimea de „profesori” care pînă acum v-au spus că impozitarea progresivă nu are efecte prea rele-şi adevărul a fost altul, care vă spun acum că legea 49/1994 nu e abrogată- şi aia e ieşită definitiv din fondul activ de peste 20 de ani. ADEVĂRUL e că idealul urmărit de pensionari prin actualizare e obţinerea unui nivel de pensie egal cu cel care se obţine astăzi de omologul în grad, funcţie şi vechime. Or, asta NU SE POATE, nu avem aceleaşi elemente salariale care aduse la zi să conducă la baze de calcul egale. Cereţi marilor conducători să explice detaliile tehnice, de aplicare şi o să aveţi surpriza vieţii că ei habar nu au CUM şi ce se întâmplă, dar sunt specialişti în proiecte!

  27. Am încercat să fiu obiectiv în prezentare, dar unora nu le sunt de folos nici desenele. Aşa sunt ei, atât e puterea lor de înţelegere. Cum să am o discuţie aplicată cu indivizi analfabeti funcţionali care nu pot face diferenţa juridică între „excepţie” şi „derogare” ? Marea sperietoare că se fură indexarea anuală, o pură speculaţie a naivităţii umane, proiectul de la nr.1 NU are rol modificator al legii 223/2015 şi nici nu aduce prevederi contrare ca să apară un conflict. Apoi, se inventează era glaciară la pensiile stabilite înainte de 2016, altă născocire de minte odihnită rău. În fapt e doar o prevedere colaterală a procedurii de reconstrucţie a pensiei după extragerea cuantumului soldei de grad(pe L263 nu există element de calcul corespunzător soldei de grad) ŞI totodată o măsură corectă de siguranţă pentru aceste pensii pentru cazul în care situaţia netă nou calculată ar fi defavorabilă faţă de situaţia la zi.
    Poate ar fi interesant să se ştie că proiectul nr.2 ar trebui să asigure o creştere la brut de minim 210% doar pentru o teoretică rămânere la acelaşi net. Or, e greu să pricepi că, atâta timp cât NU ai elemente în baza de calcul la fel ca activul actual, nu ai beneficiat peste noapte de o creştere LA TOT BRUTUL de 25%(venită după o altă serie de majorări, acordarea Salariului de merit pentru toţi, etc), nu ai sporurile devenite obişnuite azi, gen SDSL, permanenţă, etc.- pentru ce nu ai, calculatorul nu poate face actualizare, NU vei putea ajunge la valoarea obţinută la pensie astăzi ! Mai cu seamă folosind o asemenea jalnică formulare „ori de câte ori se majorează solda de grad şi solda de funcţie se actualizează pensiile militare în funcţie de gradul militar la trecerea în rezervă şi a mediei soldelor de functie din baza de calcul…”. Mai învăţati din erorile trecute.

  28. Aceste calcule vor fi validate sau invalidate de impactul estimat asupra Bugetului MApN !
    Vedem ce spune Comisia de Buget a Camerei Deputaților ( după calculul făcut de MApN )
    Așteptăm!

  29. @Victor,
    Aceste calcule vor fi (in)validate doar de o eventuala punere in aplicare a uneia din variante.

  30. Domnilor, atunci care este cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei pensiilor militare? Sunt tot felul de comentarii unele pertinente, altele răutăcioase, cred că nu este momentul. Eu știu un lucru, au fost mulți ani când solda de grad nu a crescut, implicit și pensiile militare au pățit la fel. Părerea mea este că trebuie efectuate ambele, atât actualizarea cât și indexarea întrucât sunt elemente diferite, una tine de faptul că suntem militari în rezervă și implicit deținem un grad militar, iar celălalt aspect tine de inflația cu care se confruntă economia națională.

  31. Bună ziua tuturor.
    Domn Mateiaș, suntem de acord cu ceea ce afirmați în articol cu următoarele precizări:
    1) datele din tabele, poz D – F, sunt greșite și o spun din poziția de colonel ieșit la pensie în 2022, respectiv știu cât va avea un fost coleg ce urmează să iasă la pensie în dec 2024, așa că sunt greșite.
    2) solda de grad mărită este primul pas spre îndreptarea unei inechități, majorarea și a soldei de funcție fiind doar o utopie deoarece vorbim de minimum 5 tipuri de pensionari militari, fiecare pensionat pe o altă formă a legii fapt corect observat în comentariile ulterioare.
    Nu poți fi de acord cu transformarea în indemnizație a soldei de grad deoarece așa cum este introdusă în lege, tot așa poate fi și exclusă.
    Un exemplu concret, acordăm o indemnizație sub forma soldei de grad doar celor în rezervă, nu și celor în retragere, motivat de faptul că persoanele peste 65 ani sunt bătrâni și nu mai pot susține eforturile de război. Doar un exemplu practic, deja gândit prin unele laboratoare MApN și MAI.
    Vă așteptăm în data de 25 octombrie pentru a vă exprima nemulțumirea, observația corectă făcută pe un alt blog fiind că prea mulți blogari și prea puțini la acțiunile prin care pensionarii militari își prezintă oful.
    Toate bune.

  32. Să nu vă fie cu supărare, dar singurii consecvenți pe aici sunt gazda, autorul articolului și Micutzu. În rest, câte opinii atâtea variante. Deși nu sunt un fan al autorului, recunosc ca m-a convins. Poate are dreptate sa citim de doua ori înainte de a comenta …

  33. Cum au scos de la civili grupele de munca in conditii grele, scoate-ti si de la militari din calculul pensiei componenta spor pentru lucrari speciale(40-50 la suta din solda , de care au beneficiat sefii si pilele acestora), pentru aceste activitati au lucrat in timpul programului sau chirar au beneficiat de alte sporuri concomitent(spor de fidelitate, salariu de merit prima de comanda, spor de clasificare, spor de lucru cu documente secrete etc.
    In felul acesta preconizez o reducere a impactului bugetar pe pensiile militare si ale M.I.,S.RI> etc cu aproximativ 20 la suta. Este posibil ca aplicandu-se aceasta propunere sa vedeti mai multi generali de carton in Piata Victoriei care sa-si apere drepturile si implicit sa faca presiune pe factorul politic care i-a propulsat si il sustin neconditionat

  34. Toate discuțiile și analiza au loc pe forma inițială a celor două variante.
    Pl-x 540 se află în faza de consultare publică iar din ce observ, la data curentă s-au făcut deja 38 de propuneri/sugestii deci, toate aceste observații pe marginea celor două proiecte bănuiesc că se vor dezbate oficial de către forul legislativ împreună cu reprezentanții cadrelor militare în rezervă și în retragere.
    În procedură de urgență nu cred că s-ar fi luat deciziile corecte pentru că timpul ar fi fost prea scurt deci eu sunt mai mulțumit că această modificare legislativă urmează cursul firesc de adoptare.

Comentariile sunt închise.