Loading

Motto: ”Militari, nu îl mai invocați pe Țepeș, o aveți pe Pauliuc”.

În sfârșit, s-a votat și în Senat legea de modificare a Legii 223, teoretic s-a revenit la actualizarea pensiilor militare, acțiune anulată de prevederile OUG 59 din 2017.

Presa ostilă militarilor va spune acuma că militarii sug iarăși sângele poporului și profită de situația din Ucraina ca să își mărească ”și mai mult nesimțitele pensii”.

Presa penelistă va spune că a făcut dreptate și militarii în sfârșit vor dormi liniștiți.

Presa pesedistă va spune că fără votul PSD în special din prima cameră, militarii nu ar fi obținut nimic.

Liderii asociațiilor militarilor, în special cei care au pus osul la proteste și negocieri vor scoate în față piepturile de aramă și se vor lăuda cu marele succes.

Știți ce este culmea? Toți au dreptate și nu au.

PNL-ul a inițiat la indicațiile domnului Ciucă acest proiect dar total lipsit de profesionalism, iar prin ultimele intervenții ale doamnei Pauliuc sau poate Bachide, a făcut din el o țeapă de zile mari.

PSD-ul a votat e adevărat proiectul, dar îmi e teamă că nu cu intenții bune, pentru că niciun om cu scaun la cap, care dorește cu adevărat un proiect bun, nu votează un proiect care a fost făcut praf de specialiști. Dacă l-a votat, l-a votat ca să se răzbune pe militari, care au mers pe mâna sau mai bine spus pe genunchiul doamnei Pauliuc. Nu degeaba au cerut peneliștilor să își asume răspunderea pe proiect și nu degeaba toașa Pauliuc le-a cerut liderilor de asociații să își asume răspunderea. În lipsa unui răspuns negativ la propunerile doamnei Paulic, liderii participanți la discuții au confirmat susținerea genunchilor doamnei Pauliuc.

Cei care vor țipa în următoarele zile că militarii și-au dublat pensiile nesimțite, mint, practic bugetul va face economii cu ocazia acestei actualizări, pentru că aproape toate pensiilor vor scădea, mă refer în principal la cele care au beneficiat de mai multe indexări din… 2015 încoace. Pentru o creștere de 900-1300 la net, venită din creșterea soldei de grad, se vor pierde toate indexările obținute de fiecare pensionar din 2015 până în prezent, care nu au fost deloc mici dacă le adunăm, mai ales că acestea s-au adăugat la întreaga pensie în timp banii  adăugați la solda de grad și să vedem CUM și la solda de funcție (pe speranțele pensionarilor, procedura dispărută din lege, sau pe prevederile art.281 din legea 223????) se risipesc printre  elementele bazei de calcul devenind o cotă parte care la întregul pensiei reprezintă o cantitate neglijabilă.

Dar să vedem ce s-a întâmplat la Comisia pentru Apărare a  Senatului.

Doamna senator Pauliuc a chemat să asiste la ședință și o parte din liderii de asociații. Nici nu mai contează cine a fost sau nu acolo, pentru că lucrurile erau ca și stabilite.

Ca și la Comisia de la Camera deputaților însă, doamna Pauliuc a venit iarăși cu amendamente proprii, fără să le fi discutat cu asociațiile în prealabil, punându-i în fața faptului împlinit.

Ca și în Camera Deputaților, propunerea doamnei Pauliuc a fost defavorabilă pensionarilor.

 Ca și la Camera Deputaților, cei prezenți nu au sesizat și nici nu au avut cum să mai facă ceva pentru că practic nu aveau nici dreptul să intervină și nici putere de decizie.

Când s-a cerut (re)introducerea art.108 la prevederile art. 591, doamna Pauliuc a sărit ca arsă, că nu se poate, că asta duce la ridicarea excepției de neconstituționalitate, că e modificare a proiectului, deși pe de o parte articolul respectiv a aparținut variantei propuse de inițiator, iar pe de altă parte nu putea fi exclus, deoarece art.108 aspune că ” Pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au plătit contribuție la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individuală la buget la stabilirea, recalcularea sau ACTUALIZAREA pensiei militare se acordă un spor de:…” Cum să pretinzi că acest articol nu poate fi inclus în procesul de actualizare, când se referă clar la acest proces și NU POATE LIPSI DIN EL? Culmea este că acest articol a fost inițial cuprins în proiect,  dar a fost scos (la cererea SCMD din câte am aflat, care și acuma s-a opus reintroducerii). OARE DE CE? Ca să îl poată apoi cere ”avocații SCMD” ÎN INSTANȚĂ???? Bani pentru avocați, dosare, etc…

Dar deși acest articol în concepția doamnei Pauliuc nu putea fi reintrodus, a putut fi introdusă de dânsa, o nouă expresie, ”decizia de stabilire a pensiei” veți vedea mai jos, DE CE, cu ce urmări.  

Așadar au fost aduși acolo pentru a fi folosiți mai târziu ca țapi ispășitori, pentru că ei au cerut votarea în regim de urgență, ei și-au asumat răspunderea, ei au participat la discuții în camere, ei au acceptat fără să ridice obiecțiuni forma adoptată și, sunt convins, ei se vor lăuda că au înfrânt.

Iată cum a arătat proiectul în faza inițială, apoi votat în Camera Deputaților și ultima, forma adoptată în Senat :

Menționez că deși pe timpul discuțiilor avute de reprezentanții asociațiilor au fost luate în calcul mai multe variante, oficial au existat doar aceste 3 variante care  rămân de bază. Celelalte variante de lucru sau amendamente discutate, rămân în afara documentelor oficiale, dar unele propuneri au fost acceptate în varianta finală.

Nu mai comentez ce s-ar fi întâmplat dacă se accepta nu știu ce propunere, de acum totul e de domeniul trecutului. Ceea ce contează este ce s-a votat și ce implică. Din documentul de mai jos, se poate observa care sunt modificările suferite de la proiectul inițial până la cel final. Am subliniat în bold  pe varianta finală, elementele esențiale.

  1. 591 cuprinde trei aspecte discutabile:
  • Expresia ”aflate în plată” poate fi interpretată, (e adevărat, tras de păr, dar ce nu face CPS pentru pensionari) ca fiind aplicabilă doar celor care se află în plată la acest moment, al apariției legii, nu și celor care se vor pensiona după apariția prezentei legi. Este adevărat, a fost introdus cu intenția de a se adresa TUTUROR pensiilor aflate în plată, ca să nu mai existe temerea că se va aplica doar celor acordate până la apariția legii 223. Dar sintagma respectivă poate fi interpretată ca limitativă sau neaplicabilă celor care se vor pensiona de acum încolo. rămâne ca un semn de întrebare.
  • Doamna Pauliuc, sau altcineva, a întrodus în Comisia pentru Apărare, o nouă prevedere prin sintagma ”ultima decizie de stabilire a pensiei” care este defavorabilă pensionarilor. Dacă fără ea actualizarea pleca de la ultima decizie de actualizare, adică pentru cei pensionați înainte de apariția OUG 59 se lua în calcul cuantumul rezultat la actualizarea din 2017, căci așa prevedea legea, prin introducerea acestei sintagme pragul coboară pentru toți, la momentul ULTIMEI DECIZII DE STABILIRE A PENSIEI, adică pentru cei pensionați înainte de 2015, la decizia de acordare a pensiei pe legea 223.  Astfel se vor pierde și indexările din 2016 și 2017, care au fost de 5% respectiv 5,25%. Concret, un colonel cu o pensie netă în plată la acest moment de 6000 lei, adică aproximativ 6500 brut,  va pleca în recalculare de la un cuantum brut  de 4400 lei. Deci va pierde din start, NUMAI DIN EXCLUDEREA INDEXĂRILOR,  2000 lei.
  • S-a păstrat expresia ”inclusiv prin excepție de la prevederile art.60”, care a fost introdusă haotic de ageamii, în ideea de a îi salva pe cei pensionați după 2017, în speranța de a îi scăpa de limitarea la net, dar expresia în sine are două hibe: una că e neclară, inaplicabilă, căci în lipsa unor norme de aplicare, neexistând în lege, CONTRAVINE LEGII, O MODIFICĂ, ceea ce o lege de completare nu își poate permite, iar pe de altă parte încalcă principiul predictibilității legii, dar totodată reprezintă un element de insecuritate juridică deoarece joacă ping-pong cu articolele legii care când sunt aplicate când nu, fără să se precizeze pentru cine se aplică și pentru cine nu. Deci este un text neclar, inaplicabil, impredictibil, creator de haos legislativ.
  1. Termenul de 30 de zile pentru actualizarea tuturor pensiilor este imposibil și sincer să fiu, mă mir că l-au păstrat guvernanții și tare mi-e teamă că l-au păstrat tocmai pentru a avea un motiv să dea o ordonanță de urgență deprorogare, ocazie cu care probabil vor mai introduce și alte ”bucurii”. Sper să nu am gura aurită. Și acest termen de 30 de zile a fost cerut expres la insistențele SCMD, căci proiectul inițial prevedea 90 de zile. Oare de ce ?
  2. Menționarea faptului că fondurile necesare actualizării pe anul 2024 vor fi din fondurile APROBATE ministerelor poate fi o prostie, dacă în fondul de pensii nu există sumele necesare, pentru că practic nu se pot lua bani de la alt articol, chiar și din cadrul ministerelor, fără o rectificare bugetară iar asta nu se mai poate face. Deci cine a introdus acest cuvânt ”aprobate” ori a făcut o greșeală, ori a avut ceva în gând. Pe de altă parte legea nu prevede de unde se vor plări actualizările care vor urma, dacă vor urma, după anul 2024? Unii o să spună că ”evident că de la bugetele ministerelor” dar dacă e așa de evident, de ce s-a introdus aici pe 2024 această precizare?

Alte observații:

  • Rămâne în suspensie sau neelucidată problema limitării la net a celor pensionați după 2016. Șmecheria cu ”inclusiv prin excepție” , așa cum am spus, nu clarifică nimic, dimpotrivă, pentru că ”inclusiv prin excepție” înseamnă și ”inclusiv conform articolului 60”.Acest ”inclusiv” este INCLUSIV O IDIOȚENIE. Era mult mai bună varianta oferită de amendamentul A.R.M.I.A și SNPPC, la art. II(1) dar acesta nu a fost acceptat de doamna comisie Pauliuc, era prea clar și prea fără loc de întors.
  • Rămâne ca un junghi în coaste exceptarea ”pensionarilor aleși” pe perioada cât sunt în funcție, și continui să cred că e o prostie, căci așa puteau să justifice și pentru rezerviștii APV neacordarea măririi, spunând că nu e pe viață, e doar pe perioada cât sunt în pensie, o vor primi dacă se mobilizează sau reactivează. Cert este că nu poți să suspenzi gradul cuiva căci gradul vine cu tot ce ține de el, poziție, recunoaștere morală, juridică și financiară. Un general plătit la valoarea unui soldat, va fi soldat, nu general. Și această prevedere ridică problema excepției de neconstituționalitate cu mari șanse de a fi acceptată.
  • Deși asta se clamează, sau se dorește, va fi foarte greu, dacă nu imposibil ca la pensiile mai vechi, actualizate, să se obțină prin actualizare un cuantum apropiat de al celor recent emise, datorită diferențelor de elemente salariale din componența bazei de calcul a pensiei, așa că cine crede că va ajunge la cuantumul celor de azi, să tragă aer în piept, e gratis(încă).
  • Certe vor fi pierderile indexărilor din anii 2016-2024 care, după cum s-a văzut, vor reprezenta cam 1/3 din pensie. Să își facă fiecare un calcul cât a avut în 2015 la decizia de recalculare a pensiei și cât are acuma, ca să vadă cât pierde sigur, fără a include și limitarea la net care, după mine, e inevitabilă.
  • La capitolul câștiguri, singura sumă concretă și sigură va fi diferența de la solda de grad, care la brut poate fi de la 1000-2000 lei sumă care însă se va impozita și se va ”dispersa” prin elementele de calcul a pensiei.
  • Rămâne incert modul de calcul și elementele care vor fi cuprinse în actualizarea soldei de funcție. CERT ESTE CĂ DEȘI UNII SPERĂ ȘI CRED CĂ AȘA AR FI NORMAL, NU SE VOR INTRODUCE ÎN PENSIILE VECHI, ELEMENTE CARE NU EXISTAU ÎN PENSIE LA MOMENTUL EMITERII DECIZIEI DE PENSIE. Actualizarea se va face pe elementele existente în baza de calcul a fiecăruia, nu se vor adauga elemente noi aflate în baza de calcul a celor pensionați recent, cum ar fi diverse sporuri. Fiecăruia îi vor fi actualizate DOAR ELEMENTELE EXISTENTE ÎN BAZA DE CALCUL.
  • Încă un motiv de ”bucurie” este faptul că, după cum se știe, la recalcularea din 2015, 68% din pensii au rămas în plată pe cuantumul cel mai avantajos. La această actualizare vor pleca de la valorile cuantumului recalculat, nu cel avantajos, deci CE NU AU AVUT ȘI NU AU PRODUS MAJORĂRI ATUNCI, NU VOR PRODUCE NICI ACUM.
  • Procedura de actualizare este practic inexistentă, nu se poate reveni la normele M25, acel ordin a fost emis SPECIAL pentru actualizarea de la acel moment, apoi după OUG 59 a devenit istorie. Cum SCMD a avut grijă să INSISTE să nu se emită norme de aplicare și nu există nici prevederea emiterii unui ordin comun de aplicare a legii, ACTUALIZAREA ESTE ÎN AER, la latitudinea fiecărei CPS, fără reguli, fără norme, fără precizări, FĂRĂ CEL MAI MIC ELEMENT ORIENTATIV. Textul legii votate este INSUFICIENT pentru a putea fi aplicat, indiferent cât de prost.
  • Văzând cum a evoluat proiectul de la varianta inițială până la final, ”inclusiv” prin amendamentele  introduse de doamna Pauliuc și de SCMD, ”incluzând inclusiv” refuzarea normelor de aplicare, fără de care acest proiect va fi o nebuloasă, ajung la concluzia că aceștia au fost vorbiți să își bată joc de proiect  și de pensionari.

 NOTĂ : Nu știu cine a avut ideea, dar există o listă datată 04.11.2024 deci de ieri după discuțiile din Comisia pentru Apărare a Senatului, pe care au semnat-o o parte din liderii asociațiilor care au participat în ultimul timp la discuții și proteste, în care aceștia se declară de acord cu proiectul votat în Camera Deputaților, cu amendamentele ”respective”. Ar trebuit văzut și care sunt amendamentele cu care au fost de acord. Oricum dacă ideea semnării și deci ASUMĂRII proiectului aparține doamnei Pauliuc, o declar femeie dășteaptă, sau semidășteaptă, că a semnat și ea, probabil ca să îi convingă pe reprezentanți că nu doare. Nu aruncați documentul, mai știu eu pe unii care nu vor să mai recunoască că au semnat hârtii și au participat la discuții.

Întrebare: Celor pensionați după apariția LEGII 262, CARE AU BENEFICIAT DE CREȘTEREA SOLDEI DE GRAD, LI SE MAI ACTUALIZEAZĂ PENSIILE? ÎN CE BAZĂ ȘI CUM?

De neacsum

40 de comentarii la „A câta țeapă…???”
  1. Sa imi explice si mie cineva cum pierd indexarile daca in plata ramane cuantumul avantajos? Se bat campii si aici fix ca pe blogul celalalt, cu huhurezi, unde se fac cinspemii de calcule dinainte sa fi aparut vreun proiect de lege. Nu vreti mai bine sa aveti rabdare si sa vedeti ce va fi? Ca deja previziunile de pe blogul asta au fost zero

  2. @Lent Colonelul.
    Daca ati citi articolul ati intelege. Daca il cititi si nu intelegeti, inseamna ca trebuia sa ma fac pictor.

  3. Este posibil să se actualizeze pensia cu inflația și să se actualizeze solda de grad și cea de funcție cu cea a militarilor activi, în același an? Ar fi o dublă mărire!

  4. Am citit articolul cap coada, doar ca partea cu pierdutul actualizarilor e o prostie. In primul rand recalcularea dupa legea asta nu poate fi efectuata mai devreme de 02.01.2025, ceea ce inseamna ca pensiile militare vor apuca sa fie indexate cu 10.4%. Iar suma rezultata nu ti-o mai ia nimeni. Ah, ca un rahat de SG+SF actualizat nu are cum sa depaseasca suma indexarilor din ultimii ani, asta e evident si la mintea cocosului. De aceea nu stiu de ce atata entuziasm cu recalcularea. Toti vad deja munti de bani. Ciuciu, vor ramane cu cuantumul mai avantajos, adica ce au deja acum +10.4% de anul viitor. E ceva ce nu inteleg eu? ca nu-s pictor.

  5. Iata ce a declarat experta Pauliuc după ce a fost votat proiectul:
    „Noi, în momentul în care am depus textul de lege, aţi văzut punctul de vedere al Guvernului, nu stabileşte care ar fi impactul, dar în acelaşi timp precizează că lasă la latitudinea Parlamentului să facă aceste modificări legislative. În urma întâlnirii pe care a avut-o premierul cu rezervişti, i-a asigurat că sunt şi fonduri şi că acest text de lege este corect şi poate anula discrepanţele care există dintre militarii care ies astăzi la pensie şi cei care au ieşit înainte de acest text de lege,
    Dacă ne raportăm la perioadă, textul legii intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Dacă mai adăugăm şi până când intră în vigoare, eu zic că avem o perioadă suficientă pentru ca această reactualizare să se poată realiza”.
    Aberatii si minciuni, deoarece:
    1. Nu guvernul stabileste impactul, guvernul a cerut impactul de la initiatori.
    2. Ciolacu nu a spus ca are bani pentru actualizare, ea si cu Bchide au spus ca exista.
    3. Acest proiect nu anuleaza discrepantele, doar repune in functiune actualizarea, chiar daca nu se stie cum.
    4. Textul nu intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in MO ci imediat după promulgare si publicare, daca legea nu prevede altfel. In 30 de zile ar trebui sa fie actualizate pensiile ceea ce insa nu se va intampla. Deci doamna Pauliuc habar nu are ce a intocmit si votat.
    Si acuma bomba: doamna Pauliuc a mai precizat că:
    ”„Mai avem un singur pas de făcut, şi anume Guvernul să treacă să facă normele şi să pună în aplicare acest text de lege, pentru că nu mi-aş dori să avem aceeaşi situaţie ca la Planul naţional de luptă împotriva cancerului, ca acest text de lege să fie uitat într-un sertar…„ HOPA HENȚ. PAI CUM VINE ASTA?Care norme, ca legea nu prevede suspecialistul Nastase de la SCMD a declarat că nu e nevoie, că legea se poate aplica si fara norme. Ce faci Bobiță? Acuma vrei norme? De ce nu ai prevazut in lege? Guvernul nu poate emite norme, legea nu prevede.

    La randul sau, domnul Dogaru, cel care a cerut termenul de 30 de zile, intrebat daca ajung 30 de zile pentru recalcularea pensiilor, vine cu alta gogomănie. Zice el ca: ””Nu e vorba de nicio recalculare, este vorba de o aliniere, este o chestiune care se poate face foarte rapid.” Cum face el alinierea, trage niste șanțuri si pune pensiile in ele sau foloseste nivela? In primul rand termenul aliniere nu exista, in al doilea rand actualizarea se face prin recalculare, ca proces matematic deci implica aceleasi procese ca si cele folosite la stabilirea pensiei, chiar daca itie mai usor sa pronunti aliniere. Dogaru se crede smecjher, dar e un smecher prost.

  6. L 559/2024 forma adoptata de Senat
    Art.II.- (1) In termen de 30 de zile de la data intrrii in vigoare a prezentei legi, casele de pensii sectoriale actualizeaza din oficiu toate pensile militare aflate in plata, cu majorările soldei de grad/salariul gradului profesional si/sau soldei de functie/salariul de functie care au avut loc in perioada 2015-2024, în conformitate cu dispozitile prevazute la art. I din prezenta lege.

    In acest articol se precizează ca se actualizează majorările soldei de grad/salariul gradului profesional si/sau soldei de functie/salariul de functie care au avut loc in perioada 2015-2024.
    De unde ați tras concluzia ca actualizările anterioare ( 2017 s.a) nu s ar aplica ?

  7. Eu nu înțeleg ce câștigați dacă tot timpul sunteți contra. De fapt de ce mă întreb sunteți oltean că și generalul ii îi si. aaa , cel mai deștept. Chiar daca nu creste mult de acum orice creștere de solda de grad sau funcție se va adăuga la toți. Este ultima mea intervenție, nu vă mai citesc blogul voi citi o carte .

  8. @Lent colonelul,
    Eu zic ca o prostie este ca v-am raspuns. Somn usor si vise placute!

  9. @Lent Colonel,
    Nu vă stresaţi fără rost! Dacă e prea complicat, mai bine renunţaţi. Cuantumul avantajos aşa cum a fost legiferat se referă la CUANTUMUL BRUT. Există precedentul când din aplicarea prevederilor L223, cuantumul brut NU se reflectă în cuantumul net pus în plată- vezi limitarea la net impusă de art.60. Prin urmare, dacă veţi obţine din actualizare un cuantum brut mai mare decât cel în plată dar care se reflectă într-un cuantum net mai mic decât cel actual în plată, pe cuvânt de pioner CPS va fi obligată să vă pună în plată cuantumul brut actualizat simultan cu păstrarea cuantumul net neactualizat ca şi cuantum avantajos. Acum pricepeţi? Dacă nu, reluaţi cititul primelor două fraze. Oricum bine ales, Lent Colonel, Lent ÎnGăndire!

  10. @Mateias tata, da-mi un singur exemplu prin care netul tau ar putea sa scada si apoi mai discutam de lentoarea gandirii. Un exemplu, chiar si SF, dar da exemplul ala si nu mai bate campii.

  11. Apreciez argumentația de susținere punctului de vedere potrivit căruia suntem în fata unei norme neclare, imposibil de aplicat, larg interpretabile, fără resurse la dispozitie etc. Dar va inselati. Înainte de a fi acceptate procedurile legislative în camerele parlamentare s-au purtat discuții cu specialiștii în pensii din structurile beneficiare. Da, se poate face actualizare în baza textului aprobat prin lege, se vor respecta termenele și exista finanțare bugetara fără sa fie nevoie de suplimentare. Norma în sine este un câștig imens pentru militarii în rezerva și retragere, este perfectibila ca toate legile, este un sprijin pentru camarazii care au fost abandonați, cu pensii mici, reprezinta o aducere la zi a drepturilor recunoscute întotdeauna în legile pensiilor de serviciu. Da, putem sa apreciem efortul legislativ și pe cel financiar al decidenții și putem sa transmitem un gând de încredere către Casa Sectoriala și către conducerea ministerului ( inclusiv generalilor Jianu si Rosu). Eu le mulțumesc!

  12. Îmi cer scuze.
    Ați scris de pierderea indexărilor nu de a actualizărilor .
    Deș,, reintroducând se actualizarea ( statuata anterior de vechea formă a art.60, eliminat de de OUG 59/2017) nu vad unde in Legea 223 forma actuala se aplica dispozitiile mai favorabile dintre indexare sau actualizare atunci cand se fac in același an, asa cum era reglementat de fostul art.60 alin (3), daca actualizarea nu mai exista în prezent.

  13. @Doru,
    Iara sunteti in eroare. Eu nu am aspus ca se scad indexarile pentru ca se face actualizarea. Indexarile dispar pentru ca actualizarea pleaca, ca valoare de la ultima decizie de stabilire a pensiei, deci de la deciziile din 2015 pentru cei pensionati mai inainte. Cum la data aceea aceste indexari nu erau si nici nu fac parte din soldele de grad sau functie, sau din baza de calcul, este LMC ca nu vor fi introduse in procesul actualizarii.

  14. @Radusandu,
    Unde si cine a afirmat ca se pot calcula pensiile cu acest proiect fara alte interventii sau precizari, dar mai ales cum credeți că se vor actualiza in 30 de zile? Vine Superman si le calculeaza? Hai sa fim realisti. Pana si doamna Pauliuc a realizat ca e nevoie de norme de aplicare.

  15. Se pune in practica fara norme de aplicare, este actualizare nu recalculare ! Valoare solda de grad + valoare solda funcție + gradații, indemnizație comanda, spor dispozitiv, salariu de merit și alte sporuri specifice. La baza de calcul actualizata se aplica 65 la suta până la 85 la sută, funcție de vechime , apoi se aplica OMM ( 10, 15, sau 20 la sută). Rezultă pensia bruta din care se scade impozitul , respectiv 10, 15 și 20 la sută funcție de valoare pensie! Am onoarea!👍🇪🇺🇷🇴

  16. Ce norme de aplicare si ce Superman iti trebuie sa inlocuiesti SF+SG vechi cu unele noi? Cred ca daca bag 3 formule intr-un Excel, le recalculez eu stand pe buda. Unii trimit sateliti in spatiu si noua ne trebuie ,,Norme de aplicare”. E de cascadorii rasului. Nu trebuie nicio norma de aplicare, e aritmetica de maximum clasa a V a. Ah, daca nu vrei sa recalculezi, o sa ceri ca in ziua recalcularii sa fie 25 grade. Eventual prin decembrie. Nu mai bateti campii, am vorbit cu financiarul SRI si MAI, ambii zic acelasi lucru ,, e simpla treaba, ne trebuie doar ok-ul sa incepem, adica promulgarea fucking legii!”

  17. Am recitit articolul și am văzut că va referiți privind pierderea indexărilor la cei cu pensii stabilite înainte de 2015, recalculați pe Legea 223/2015. Normal că fiind momentul to de actualizare de la acele decizii nu existau indexările ulterioare.
    Eu am decizie de stabilire a pensiei in mai 2017, anterior OUG 59/2017, in care la stabilirea pensiei s a aplicat și indexarea de 5,25%, rezultând cuantumul brut al pensiei militare de stat.
    După aceea a avut loc și actualizarea SF cu 15% și s a emis în mai 2018 o decizie de actualizare a pensiei ( evident că nu s a mai aplicat indexarea de 5,25%) și s au comparat cele două pensii rămânând în plată cea actualizata care era mai mare.
    In 2024 am primit o noua decizie de actualizare a pensiei de înlocuire a deciziei de actualizare din 30 iunie 2017in urma Deciziei Curții de conturi
    Întrebarea mea este care decizie se ia în calcul la eventuala actualizare cf Legii 559/2024 care inca nu este in vigoare.
    Daca se ia decizia de stabilire a pensiei din 2017 se elimina suma corespunzătoare indexarii de 5,25% din cuantumul pensiei stabilit în acest document?
    Mulțumesc pentru un eventual răspuns.

  18. @Andrei,
    Stiti ca aveti dreptate? Cui pe cui se scoate. Pe wc a fost facuta, pe wc se rezolva! Bravo, ati gasit solutia!Sunteti bun de parlamentar! Pacat ca nu v-ati depus candidatura. Hai să punem un pariu . Eu zic ca se vor emite norme de aplicare sau ordin comun, care vor contine cel putin modificari/actualizari ale vechii metodologii de aplicare a legii. Daca pierd dau un l de palinca.

  19. Neacsu@te-ai specializat în tăierea elanului oamenilor.Lasa oamenii sa spere.Speranta moare ultima.

  20. Andrei, subscriu precizărilor tale. Pensiile se pot actualiza in câteva zile. Nici nu contează valoarea gradului si a funcției existente in sistemul informatic în partida fiecăruia. Se tastează noile valori si se apasa tastele Enter, CTR+P si gata decizia la semnat.

  21. @neacsum
    Ce parere aveti despre cei care, indiferent de situatie, au numai certitudini?
    Oricat le explici in mod rational si argumentat un aspect, nu accepta ca lucrurile pot fi si in alt fel decat ei cred.
    Este foarte interesant cati oameni exprima idei mai mult sau mai putin juridice. Si totusi, nu par sa fi citit vreodata o lege si alte actele normative incidente. Nu are rost sa precizez, cat de putini cunosc, ce presupune elaborarea unui text de lege, care sa aiba calitate si coerenta.
    Au senzatia ca, orice se scrie pe o foaie de hartie intitulata LEGE si oricum este scris, se poate aplica independent de alte prevederi legale.

  22. Din pacate, cred ca d-l Neacsu cam are dreptate. As vrea sa nu fie asa, dar ma tem ca de fapt este o mare pacaleala marca PSD – PNL.
    Chiar folosirea sintagmei … pensiile in plata nu vor scadea … expresie uzitata destul de des si in alte situatii de analfabeti ca sa pacaleasca beneficiarii legii, da mult de gandit in ceea ce priveste intentiile reale ale acestora.

  23. 1. Doamna Pauliuc a specificat ca se tine cont de vechimea din ultima decizie de pensionare, ceea ce este logic, pentru ca poti reactiva. Acesta este sensul din lege privind ultima decizie de pensionare. Nu vad unde se spune ca se pleaca de la ultima decizie. Art 74 al 2 prevede ca indexarile si actualizarile nu constituie modificari ale drepturilor de pensie. Prin urmare va trebui sa se tina cont de ele, asa ca regula de trei simpla va rezolva problema.
    2. Exceptia de la art. 60 este necesara si legala, pentru ca este o lege de completare, si nu inseamna introducerea unei confuzii ci a unei distinctii intre cei carora deciziile de pensie le sunt calculate diferit, conform legii in vigoare la momentul pensionarii. Referinta la art. 60 inseamna reperul de care se va tine cont la modului de calcul al actualizarii;
    3. In ce priveste demnitarii nu cred ca va fi o problema cu actualizarea. Ca demnitari au alte obligatii fata de rezervisti, asa ca nu au decat sa demisioneze, daca vor sa beneficieze de drepturile rezervistilor. Legea prevede ca le vor primi imediat.

    Personal cred si sper pana la proba contrarie ca e o lege buna.

  24. @Cretu Marian,
    Sunteti surprinzator de superficial. Va rog sa recititi IN INTREGIME de cateva ori art 74 (2) apoi sa reveniti cu prima afirmatie.
    Exceptia de la art 60 , asa cum spuneti este o exceptie, de fapt o modificare contrara art 60 si L282 si astfel Legea 223 va avea doua modalitati diferite de aplicare.
    Chestia cu daca nu leconvine sa plece, este de sorginte basesciana. Asa a spus si basescu despre medici si este un principiu foarte ”democratic” incurajeaza libertatea de miscare. Daca ni se spunea si noua asa cand am cerut sa ni se actualizeze soldele de grad, ati fi sarit in sus. Ati vrut egalitate dar doar pentru catei nu ?

  25. Sa vedem noi promulgata si publicata in M. Of aceasta Lege.
    Contrar celor spuse de doamna P, nu sunt necesare niciun fel de norme de aplicare, decat in masura in care raufacatorii de la pensii militare vor sa mai adauge (evident) ilegal la lege niste cretinisme de tipul celor „pentru cei”…, numai pentru.., in situatia in care…, numaui daca si ..” , dupa cum le este obiceiul, „nu va convine adresati-va justitiei”, asa ca sa ne dea iarasi motive sa-i binecuvantam si sa ne bucuram. .
    Legea adoptata acum contine prevederi clare in privinta modului in care trebuie facuta stabilirea pensiilor si, in mod similar acum, actualizarea,….. in procentajele stabilite de art .. 29, 30, …in functie de vechimea..,

  26. Cred că nici dumneavoastră nu cunoasteti cum se aplica legea 559, respectiv care e ultima decizie care se ia în calcul, care este modul în care se vor introduce noile SF( mai ales) și SG in baza de calcul ca sa rezulte p ensia bruta prin aplicarea procentelor corespunzătoare vechimii, contribuției suplimentare și OMM .

  27. @Doru,
    Va spun un secret: la ora asta nu stie nimeni, nici initiatorii, nici casele de pensii. In mod cert se vor consulta cele 3 CPS pentru a gasi solutia si probabil vom asista la o ajustare a normelor de aplicare vechi , e posibil ca intre timp legea sa fie prorogata. Zilele astea avem oaspeti europeni care vor analiza angajamentele din PNRR. Suntem deja pe faras, aceasta lege se adauga pe lista nemultumirilor caci incalca prevederile legii 282.

  28. @Puscasiu,
    Eu zic ca nu era nevoie nici de lege. Era simplu, fiecare mergea la buget si isi lua cat avea nevoie si isi punea in pensie. Ce atatea legi si reglementari? Asta e abuz.

  29. Sperietoarea cu cei de la instituții financiare globale au mai fost, dar cred că totuși nu suntem că în urma cu 15 ani. Atunci sa se reducă cu cel puțin 25% pensia neta nu?
    Deficitul bugetar se face in alta parte , respectiv cheltuieli bugetare ale administrație publice centrale și locale fara rost, corelată cu o colectare deficitara a taxelor de către statul român, aceasta este problema.

  30. Habar n-am ce se va întâmpla dar fără supărare domnul Neacsu e un fel de Gică contra. Și dacă ar fi opusul celor zise de dânsul tot ar găsi alte motive. Actualizare nu e aceeași treabă cu recalculare.
    Posibil să nu se întâmple nimic cu modificările din această săptămână, dar nici la toate și tot împotrivă.

  31. @Daniel,
    Fara suparare domnul Daniel, eu nu sunt contra, caci as da dovada de o mare prostie, sa VREAU ceva ce e impotriva intereselor mele. Numai ca ce vreau eu nu se pupa cu ceea ce se va intampla. Eu imi permit sa vad realitatea, nu ceea ce as vrea eu sa vad. Dumneavoastra puteti alege sa vedeti ceea ce va place sau sa tineti capul in nisip sa nu vedeti ceea ce se intampla, e treaba dumnevoastra. Actualizare fara o noua calculare a pensiilor care se poate numi recalculare, ca proces/metoda nu ca termen juridic, nu se poate face, pentru ca ceea ce se va intampla in procesul de actualizare este o operatie de calcul.Deci vizionare placuta!

  32. Dnu Neacșu! După analiza d-voastră, foarte realistă (o considerați dvs) precum că bugetul iese pe plus în urma aplicarii acestei legi și că evident majoritatea pensiilor militare vor scădea de ce ar trebui sa ne mai fie frica de instituțiile financiare gen FMI așa cum comentați mai sus? Vedeți ca va încurcați în previziunile dvs ,,realiste” și nu mai sunteți coerent în ceea ce susțineți! Sau acuma nu mai scad pensiile?

  33. @CristianP
    Mie nu imi este frica. Altora le e frica, iar o analiza ia in calcul toate variantele.

  34. Voi chiar credeți că o să se mărească pensiile în raport cu inflația+ solda de grad și funcție actualizată cu cea a activilor în timp ce militarii activi au norma de hrană și alte drepturi înghețate la nivelul anului 2009? În unitățile militare este un deficit imens iar locurile în scopul școlile militare nu se ocupă din lipsă de candidați!

  35. Domnule colonel
    Am impresia că începeți să nu înțelegeți documente legale…sau nu vreți? Cele 30 de zile se referă la casele de pensii nu la intrarea în vigoare a legii! Dacă nu e specificat în lege , aceasta întra în vigoare la 3(TREI) zile de la publicarea în Monitorul Oficial!
    În altă ordine de idei am senzația că dv aveți altă matematică! Păi eu vă dau exemplul meu:
    – în ultima decizie am gradul cam 400 lei și funcția cam 890
    – actualizarea le aduce așa: gradul cam 2650 iar funcția cam 5350!
    Să fiu al dracului dacă după aplicarea procentului de calcul din decizie cele două rezultate sunt măcar apropiate!
    Vă fac cunoscut faptul că legea a ajuns la președinte în 06 și are la dispoziție 20 de zile . Și dacă o semnează în ultimul minut legea ESTE IN VIGOARE pe 01.12!
    Știți de ce nu am mai scris la dv.? Am impresia că deveniți tot mai rău și băgați bățul prin gard!
    Cu respect.

  36. Norme metodologice nu mai pot fi emise, dispozitia art. 60 al.4 fiind eliminata! Nu emite nimeni norme fara baza lega!a!

Comentariile sunt închise.