Loading

           Trebuie să recunosc că nu credeam că Trump va putea reveni a doua oară la putere, de fapt credeam că va fi împiedicat prin orice mijloace să ajungă să candideze tocmai pentru că era clar pentru mine că dacă va candida va fi ales. Eu nu sunt mare analist politic, nu am surse prin culoarele diplomației americane, nu am fost pilot șnecher prin armata americană nici mare consilier sau profiler  cu 4 identități și cam tot atâtea cetățenii, miel abonat la mai multe țâțe,  dar am ”simțit”că dacă Trump va apuca să candideze va câștiga fără probleme îndiferent împotriva cui. Credeam că nu va apuca să candideze, pentru că e prea periculos pentru prea multă lume cu prea multă putere prin spatele prea multor uși închise,  americane si nu numai.

Și nu a lipsit mult să fie lichidat, a trecut prin două procese, două tentative de asasinat care ar fi descurajat orice nebun, dar nu pe nebunul de Trump. Părerea mea este că dacă ar fi fost lăsat în pace, nu s-ar fi încercat eliminarealui,  nu ar fi câștigat atât de detașat, ar fi fost o situație asemănătoare alegerilor precedente care ar fi putut fi manevrate așa cum au fost și cele câștigate de  Biden, că doar s-a constatat și demonstrat că votul electronic poate face minuni. Numai că experiența ultimelor alegeri, încercările de eliminare fizică și juridică au determinat o mare parte din indeciși, să iasă la vot și să voteze pentru Trump. Așa se face că de data asta Trump  a obținut un scor covârșitor, atât  la Casa Albă cât și la Congres. Fără ajutorul direct al democraților nu ar fi reușit.

Nu vreau să îmi dau cu părerea despre viața omului în America, nu o cunosc, nu m-a interesat, nu mă interesează viza, nici pagina de istorie a Americii, așa că nu mă aventurez să spun că victoria lui Tump este o urmare a deteriorării vieții nu știu căror elemente ale societății. Din ceea ce s-a văzut fără investigații suplimentare,  Trump a câștigat pentru că :

  1. Trebuia să câștige de acum 4 ani, dar serviciile au decis altfel;
  2. Biden a fost ales greșit în fază inițială, era clar și pentru copii în mintea cărora dăduse, că nu are cum să fie ales președinte. Toată lumea a înțeles că nominalizarea lui Biden este o făcătură, că va fi apoi înlocuit de vicepreședinte, dar astfel ei, oamenii nu își alegeau direct președintele. Cei care l-au ales sau impus la nominalizare au mizat pe ”imaginea” lui Biden, nepopularitatea nebunului și sprijinul sistemului electronic. Numai că starea psihică a lui Biden s-a deteriorat la limite insuportabile;
  3. Înlocuirea lui Joe cu Kamala, nepregătită din timp pentru campanie, dar mai ales chiar nepregătită pentru a conduce o țară ca SUA a fost o alegere neinspirată, făcută în regim de urgență;
  4. Campania Kamalei a fost greșită, ea a mizat pe o campanie agresiv/negativă axată de argumente anti-Trump și ”drepturile femeii de culoare”. Transformarea campaniei într-o luptă a femeii de culoare ”opresată” într-o Americă care a avut un președinte de culoare și un vicepreședinte ”părinte 2” a fost o temă greșită din start;
  5. Alinierea întregii prese de partea administrației, încercările tot mai dese de a suprima dreptul la exprimare al lui Trump în media, au făcut din Trump o ”victimă” pe care oamenii de rând au simțit nevoia să o apere. Trump i-a avut decât pe Carlson și Musk de partea sa, de la unul cuvântul, de la celălalt finanțele și i-a fost suficient, dar fără celelalte elemente enunțate mai sus, nu ar fi reușit;
  6. Trump a știut să se axeze în campania sa, pe ceea ce a văzut că vor oamenii, stoparea războaielor, micșorarea taxelor, oprirea imigrației ilegale, refacerea imaginii și puterii Americii, căci era vizibilă de pe Lună aducerea SUA la poziția unui stat care nu mai e băgat în seamă decât poate de slugile prea mărunte și lipsite de importanță, care se mulțumeau cu o șapcă și o străngere de mână în ușă. Apariția BRICS, războiul fără de progrese și finanțarea  sau mai binespus pretențiile fără de limite  ale Ucrainei, conflictul din Orientul Mijlociu, Gaza, au adus SUA într-o poziție deloc favorabilă sau plăcută americanului de rând. Pe cetățeanul de rând îl interesează mai puțin suferințele altor cetățeni, fiecare cu a mă-sii, cum ar zice românul, așa că au ales ce vor ei, nu ce vor serviciile sau producătorii de armament care au făcut miliarde vânzând produse expirate la preț de super-tehnologii. Este adevărat, nimeni nu poate garanta ce a promis Trump, mai ales oprirea războaielor, dar se așteaptă măcar o stopare/micșorare a cheltuielilor pentru conflicte care nu aduc nimic americanului de rând.

Or mai fi și alte alemente dar cred că astea au fost cele mai decisive în votul americanului. Este poate prima oară în ultimele decenii când americanul de jos se impune în fața celui de sus, dar nu pentru că s-ar fi revoltat ci pentru că cel de sus s-a supraestimat și a mers pe un drum greșit. Victoria lui Trump cu imaginea lui de ciudat  nu ar fi fost posibilă fără ajutorul democraților care au fost atât de orbiți de ură și atât de plini de ei încât au obținut exact efectul invers. S-au cam bătut singuri democrații, cu tot sprijinul instituțiilor de stat și al presei.

Ce va fi de acum încolo, cum vor evoula conflictele din Ucraina, Gaza și Liban ?

E greu de spus, dar mi s-a făcut greață citind cum toți liderii europeni au început să vorbească despre pacea din Ucraina, fără să aibă idee cum ar fi posibilă, deși până acuma era interzis să vorbești despre pace, ar fi fost considerat o trădare de țară să pomenești acest cuvând. Acuma toti au pacea pe buze și ceva maro pe limbă. Ăștia sunt liderii europeni. Până și Zelensky a început să vorbească despre pace, a folosit acest cuvânt ”odios” în limba de felicitare  trimisă  lui Trump, căruia încercase să îi bage pe gât acum câteva luni  proiectul lui de cucerire a Moskovei.  La fel ca ei sunt și marii analiști politici și marile televiziuni, în special din țara noastră. Este înduioșător să îi auzi acuma pe cei de la A3, cum laudă victoria lui Trump și caută soluții pentru pacea din Ucraina. Să nu îți vină să vomiți?

Cine crede că Trump va pune brusc capăt războiului din Ucraina, a doua zi după investire, se înșeală. Trump nu poate gestiona și nici impune Rusiei să facă o pace pe care Putin nu o dorește, în condiții care să nu îi satisfacă pretențiile. Poate va reuși cel mult să obțină o încetare a focului temporară, care să dea ocazia Ucrainei să îngroape toate cadavrele, aliaților să își recupereze ”pierderile” și eventual să stabilizeze pozițiile actuale.  

În Israel la această oră sunt proteste cauzate de demiterea a doua oară a ministrului apărării, un adept al negocierilor. Este posibil să intervină Trump aici? Puțin probabil, pentru că, contrar așteptărilor, nu SUA domină Israelul, ci invers. E adevărat, Irsaelul are nevoie de sprijinul declarat și militar al SUA, pentru a ține în frâu hoardele arabe, dar în materie de jocuri de culise, de oameni infiltrați în poziții înalte, de jocuri financiare, Israelul domină întreaga lume occidentală,  nu doar SUA și nu de ieri-de azi.

La nivel european este de așteptat o reorientare a politicii unor țări, o reîntoarcere la valorile pe care le promovează Trump, suveranitate, tradiționalism, etc, dar UE se va opune, deși însăși Germania, vârful de lance al globalizării are probleme interne care pot duce la alegeri anticipate cât de curând. S-ar putea ca la un moment dat Europa să constate că a înarmat și ajutat prea mult Ucraina, care, ajunsă pe mâna unui rebel poate deveni un pericol mai mare pentru cei care i-au ajutat, căci fanatismul ucraineenilor este fără margini, poate trece peste orice limite. Zelensky nu mai are mult până să atingă acest nivel.

Este interesant de văzut ce va face Trump cu China, care este adversarul său declarat, cel puțin la nivel economic, mai ales având în vedere strângerea relațiilor dintre China și Rusia. Va face Trump concesii lui Putin în Ucraina, contra unor concesii ale lui Putin privind China?  Va accepta Putin acest troc, slăbind relațiile cu China ?Rămâne de văzut.

În România, indiferent cine va câștiga  alegerile, poziția va fi aceeași. Nu noi ne alegem președintele, așa că putem sta liniștiți. Au ales americanii și pentru noi, toți răsuflă ușurați, acuma pot să dea declarații. Trăiască capra!   

De neacsum

5 comentarii la „Americanii au ales”
  1. Oare de ce am impresia că după alegerea lui Trump, numărul voturilor pentru Simion va crește la modul real, nu din pix, sondaje sau „donații” psd-iste?

  2. Referitor la Trump există o temere de aceeași factură cu JFK la Dallas. Numai în campanie au fost două tentative. Mișcarea asta zisă progresistă, împotrivă normalului, va intra într-o fază de latență, în ilegalitate adică dar va evolua în subteran, pe ascuns, ca un orbete săpând galerii sub fundamentul american. Păpușile noastre politice, pupând condurul bruxelez cu zelul nesimțit și isteric în numele „naturii curate” au dus la cea mai scumpă energie din UE și îi auzi că vor reindustrializare. Ai desființat termocentrale pe cărbune, deși Germania sau Polonia sau Cehia nu s-au sinchisit de asta, nu poți finaliza hidrocentralele aproape de inaugurare, nu poți construi microhidrocentrale din cauza gângăniilor slăvite de j’de oengeuri care ne pârăsc la șefi, încât mă întreb cum vor face americanii sub Trump pentru că el a zis-o clar, gata cu ecologia, dezvoltăm economia. Războiul din Ucraina ne-a cam secat la pipotă și inghițim tot felul de surogate ordonate dar pe banii noștri de am ajuns la gaura din buzunare si noi și copiii noștri. Și totul pentru nimic cu folos mai ales pentru românii din Bucovina, Herța sau Galiția. Atunci de ce? Păi ca să n-ajungă rusul la gurile Dunării. Așa și? Cu ucrainenii am văzut ce fac la gurile Dunării, nu de acum. A estima deciziile lui Trump e prematur. Deja vine iarna în emisfera nordică și intrăm în hibernarea politică, un fel de făcut planuri la gura sobei. Și noi, și ei.

  3. @Marcell,
    Dacă Trump a câștigat în SUA este pentru ca a primit verde. Simion a primit verde daor sa candideze. Daca va ajunge în tuturul doi prin cine stie ce minune, va fi ca sa asigure locul celui care va intra cu el. Culmea este că si Ciucă și Ciolacu ar vrea ca Simion sa ajunga in tutul 2 dar fiecare crede ca el va fi al doilea. Oricum este exclus ca Simion sa ajunga presedinte. Ar iesi Vadim din mormant.

  4. Oare nu ar trebui să ne concentrăm pe motivele pentru care Avocatul Poporului a contestat proiectul L 223 la Curtea Constituțională ?
    Ca americanii au ei grijă de țara lor, nu trebuie să ne îngrijorăm noi …!

Comentariile sunt închise.