Cuza sau Taras Bulba ?

Categoria Stiri Interne


A trecut ziua de 24 Ianuarie, ziua primului pas făcut de români pe drumul reîntregirii celor 3 principate Române. Despre cum a fost înfăptuită Mica Unire și rolul Cocuței Conachi căsătorită Vogoride care se spune că ar fi fost la acea vreme amanta lui Cuza, am scris acum câțiva ani. Ar fi interesant de știut, pentru cei ce nu știu, și cum a fost înlăturat Cuza de chiar moldovenii lui care erau supărați ca acesta a mutat capitala la București iar Iașiul nu prea a mai prins dregătorii sau sedii naționale dar și de armată și de aproape întreaga boierime, popime și tot ce spera să prindă oarece cheag crezând că vor primi beneficii. Foarte puțini i-au rămas fideli, dar nimeni nu l-a sprijinit sau ajutat să rămână pe tron. E adevărat cu o zi înainte de a fi arestat și trimis în exil, un ”străin” s-a prezentat, a insistat să fie primit și l-a pus în gardă că va fi trădat și silit să abdice, dar el nu a crezut, era prea ocupat cu Maria Obrenovici,  amanta sa oficială cu care avea doi copii. Unii spun că prinderea sa s-ar fi făcut cu știrea ei, căci era supărată că domnitorul nu a renunțat la soția Elena Cuza căci ea ar fi vrut să ajungă la .. Cotroceni, nu doar pe Amzei.

În fine, la această oră e mai puțin important acest aspect. Important este cum au sărbătorit sau cum și-au amintit românii ieri acest eveniment.

Albastru de Iași

La Iași locul unde Cuza a fost ales domnitor datorită dezvăluirilor făcute de Cocuța Vogoride privind fraudarea alegerilor în favoarea separatiștilor, astăzi un ”separatist”i-a vopsit fața unui lider politic cu cerneală albastră. Nu îi dau numele, i-au făcut destulă reclamă televiziunile, căci cei care s-au născut azi, peste un an își vor aminti nu de Unire, ci de fața vopsită a politicianului, de vreme ce televiziunile în prima lor zi de viață despre asta au vorbit. Eu dacă aș fi fost în locul politicianului avid de publicitate și voturi obținute din orice căzătură… de pe cal, aș fi cerut stafului să îmi aducă și cerneală galbenă și roșie și mi-aș fi vopsit singur fața, pe loc în tricolor, ca să finalizez intenția necunoscutului. Dar eroului nostru i-a lipsit prezența de spirit.

Toți oamenii președintelui

La București, unde Cuza a fost ales domnitor a doua oară, momentul a fost marcat printr-o activitate la care au participat ”toți oamenii președintelui”, ca să parafrazez titlul unui binecunoscut film. Bineînțeles nici aici  subiectul preferat nu a fost Unirea ci președintele, sau ultimele … amenințări ale Rusiei.

Nu vreau să dezvolt prea mult subiectul, să nu cad și eu în păcatul televiziunilor, dar este curios ce declarații fac unii pe tema ”invaziei”. Unii spun că nu e bine să mai prezentăm în mediul on line convoiaele de tehnică militară americană care șerpuiesc către Estul Țării, pentru că provocăm panică în rândul populației. Interesant. Interesant pentru că aceleași televiziuni care cer să nu ne mai uităm cum ”trece armata” SUA spre Ucraina, ne prezintă la fel de obsesiv cum Rușii își trag armatele mai aproape de graniță. Oricum toată ”lumea bună” îi învinuiește pe ruși că își plimbă trupele pe teritoriul național dar tace când e vorba de trupe străine la granița României.

Și pentru că absurdul nu este suficient, în timp ce toată Europa își pune întrebarea cum va evolua conflictul, căci este un conflict între cele două mari puteri și de suferit vor avea europenii nu nord- atlanticii, în special cei din Est, ministrul apărării ”noastre” ne dă asigurări că România nu va participa cu militari și tehnică în Ucraina. Oare să nu fi auzit domnul ministru de Memorandumurile (încă de  prin septembrie 2020) semnate  între România și Ucraina privind cooperarea în domeniu militar, care includ dotarea Ucrainei cu armament ? SĂ FIE MINISTRUL APĂRĂRII ATÂT DE PARALEL?

Dar stați, asta nu e totul. Mai declară domnul ministru să stăm liniștiți că chiar  dacă va fi conflict în Ucraina, noi românii nu vom suferi de .. frig, pentru că nu e nicio legătură între conflictul armat și cel economic, legăturile economice vor merge mai departe, deci vom avea gaz rusesc în continuare. Bă ești prost? Păi, întreb și eu ca prostul, dacă nu e nicio legătură între politic, militar și economic, de ce pregătesc mai marii lumii sancțiuni economice nemaivăzute împotriva Rusiei? Ce treabă au ele cu conflictele dintre ruși și ucrainieni ? Nene Dâncule, aveam o altă impresie despre matale. Zău așa.

Unirea fără horă

La Craiova, locul care, așa cum spunea primărița Băniei a rămas în istoria Unirii  prin Hora  imortalizată de Theodor Aman, sărbătorirea Unirii  a fost de o simplitate și sărăcie emoțională și organizatorică de toată rușinea. Un fel de veni-vidi -fugi.  E adevărat, deși a fost soare, a fost și ger, dar a fost ceva lume adunată. Dar organizarea momentului a fost făcută în dorul lelii, cu minim efort și activități. Adică o gardă de onoare, discursuri rapide, scurte, puține ( nu că aș duce dorul vechilor gargare, dar chiar totul a fost pe fugă) urmate de depunerea de jerbe  de către reprezentanții administrației locale, fără mesaje din partea președintelui sau primului ministru cum se întâmpla până acuma, și apoi în partea a doua de reprezentanții partidelor, și gata! Nu tu defilare, nu tu salutul fanfarei, nu s-a prins nimeni într-o  Horă a  Unirii, nici  măcar nu s-a cântat,  mă mir că  măcar momentul religios a fost marcat. O totală lipsă de respect și interes din partea organizatorilor. Organizatori au fost Prefectura Dolj și Garnizoana Craiova.  Că tot vorbim de organizare, am rămas siderat când am văzut că la fiecare depunere de jerbe, un domn ofițer, venea și arăta cu degetul unde trebuie pusă aceasta. Nu am înțeles necesitatea prezenței si indicațiilor ”prețioase” dar îi recomand ca la anul să ia un laser-pointer cu care poate să indice discret locul unde trebuie să fie depusă fiecare floare din jerbă, fără să se mai facă de râs venind de fiecare dată să arate cu degetul locul unde să fie depusă jerba de către militari. Exces de zel inutil și umilitor la adresa celui care o purta.

Cu depunerea jerbelor, am consemnat două fapte de-a dreptul rușinoase:

  1. După ce au fost anunțate ca entități partidele romilor, albanezilor și macedonenilor, microfonul a amuțit, oficialitățile au plecat deși la rând mai aștepta să depună jerbă și Asociația Pro Basarabia și Bucovina. Aceasta s-a întâmplat în ziua în care mai marii urbei și ai județului vorbeau, cu ochii umezi, despre UNIRE. Cât de lipsiți de bun simt dar și de simț patriotic suntem încât să întoarcem spatele românilor care chiar doresc Unirea? RUȘINE STIMAȚI GUVERNANȚI ȘI REPREZENTANȚI, ALEȘI AI NEAMULUI.
  2. Un alt lucru rușinos este faptul că din cele 5-6 asociații ale militarilor, rezerviștilor, veteranilor, NICI MĂCAR UNA NU A BINEVOIT SĂ DEPUNĂ MĂCAR O FLOARE LA STATUIA MARELUI DOMNITOR. Ce să mai ceri politicienilor, dacă noi militarii tratăm cu atâta indiferență unul din cele mai sfinte momente ? Dacă venea primul ministru să vorbească despre creșterea pensiilor, sigur se umplea piața. Mă tem că nu merităm nici pensiile pe care le avem. Rușine !

An de an aceste evenimente devin din ce în ce mai lipsite de importanță nu numai pentru clasa politică ci și pentru populație. Dacă lucrurile vor evolua în același spirit, cu accent pe evenimentele și armatele  altora,  parcă văd că la anul nu mai sărbătorim Unirea Principatelor sau pe Alexandru Ioan Cuza  ci pe Taras Bulba.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

5 Raspunsuri la Cuza sau Taras Bulba ?

  1. geofreeland

    Vorba marelui Iorga, „cine uită, nu merită”. Ceea ce merităm se vede…

  2. neacsum

    @ Geofreeland,
    „Iar in urma lor se-ntinde,falnic, armia romana!”

  3. ion

    Rusine sa fie ! Dar pensiile, eu sunt convins ca le meritam; marea majoritate .

  4. y

    Are cineva cunoștință cumva, odată cu militarizarea democrației, prin instaurarea prim-ministrului erou decorat de străinătate, a fost repus steagul tricolor pe clădirea guvernului? Eu am cautat, dar nu găsesc o astfel de informație. Mulțumesc.

  5. Sigura legatura in prezent a lui Ciuca cu MAN este pensia si numirile pe care le poate face in calitatea sa de prim ministru, in rest are aceiasi atitudine ca si alti rezervisti ajunsi politicieni si parlamentari, adica 00000!!!!