Am trimis pe data de 27.04.2024 o solicitare de informații în baza legii 544 pentru a afla care este în viziunea MApN soluția unei eventuale actualizări a soldei de grad. Răspunsul a venit azi și se înscrie în genul de răspunsuri trimise de responsabilii, specialiștii MApN când e vorba să lămurească pensionarii sau militarii cu privire la modul de acordare a drepturilor. Pentru a le ușura misiunea, am pus întrebprile de așa natură încât să poată răspunde prin DA sau NU. Ei au preferat să răspundă evitând să răspundă. De ce ? Pentru că numai așa știu ei să răspundă, pe lângă subiect.

Iată întrebările:

Domnule director,
Subsemnatul Marin Neacsu, vă adresez având la bază Legea 544/2001 PRIVIND LIBERUL ACCES LA
INFORMAȚII DE INTERES PUBLIC , următoarea
SOLICITARE INFORMAȚII
Deoarece în urma emiterii de către Guvernul României a OUG 26 /2024 prin care se iau unele măsuri privind soldele de grad ale militarilor activi și rezerviștii voluntari, mediile de socializare on line cu specific militar și chiar unele ziare on line au antamat subiectul actualizării pensiilor militare pe elementul solda de grad.
Avand în vedere amploarea pe care a luat-o subiectul și comentariile deloc plăcute la adresa conducerii MApN ca urmare a refuzului de a accepta propunerea comisiei pentru aparare a Camerei Deputatilor privind actualizarea soldei de grad a pensionarilor militari, la discutarea PLx 215/2024, va rog să precizați pentru informarea celor interesați și clarificarea unor aspecte ce țin de o eventuală actualizare, dacă :

  • S-a facut vre-o simulare privind eventuala actualizare a soldelor de grad a pensionarilor militari și dacă da, care sunt efectele în plan financiar?
  • Dacă în eventualitatea actualizarii soldelor de grad pentru pensiile calculate până în septembrie 2017 se va proceda la aplicarea prevederilor actuale ale art.60 din Legea 223, respectiv limitarea
    pensiei nete la media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul?
  • Ce se va întâmpla cu sumele obținute de pensionari din indexări în perioada 2017-2024 ca urmare a prevederilor art 59 din Legea 223, se vor mentine în calculul noului cuantum al pensiei? Rog răspuns în termenul legal.
    Cu respect, Marin Neacsu 27.04.2024

DOMNULUI DIRECTOR AL CASEI DE PENSII SECTORIALE A MApN

Și iată răspunsul:

Se pot constata următoarele:

CPS a evitat să răspundă concret și concis la întrebări, pretinzând că :

  • Solicitarea nu se încadrează în legea 544;
  • Legea 223 la articolul 60 nu mai contine actualizarea (de parcă noi nu știam);
  • În caz că va fi emisă o altă prevedere legală, vor aplica legea;
  • ”În ceea ce privește PLx 215/2024, un proiect de lege aflat în plin proces de elaborare și avizare nu poate constitui baza legală în vederea întocmirii unui răspuns fundamentat.”

Aici, m-au dat pe spate. Eu nu le cerusem un document legalizat ci să spună cum ar proceda la o eventuală actualizare și am solicitat acest lucru, deoarece în sedința comisiei pentru apărare a CD, reprezentantul MApN, printre altele, susținuse că efortul financiar ar fi prea mare. Asta însemna că se făcuse o simulare, ori dacă s-a făcut aceasta nu putea fi făcută decât de CPS și asta înseamnă că ar fi trebuit să aibă un răspuns fundamentat, că doar domnul Bachide nu a vorbit după ureche.

Răspunsul acesta însă nu poate avea decât două explicații:

  1. NU SE DOREȘTE SĂ SE RĂSPUNDĂ CONCRET ȘI LA OBIECT, PENTRU CĂ RĂSPUNSUL NU ESTE CEL DORIT ȘI AȘTEPTAT DE PENSIONARI;
  2. NU SE ȘTIE CU ADEVĂRAT CUM SE VA APLICA O EVENTUALĂ ACTUALIZARE, PENTRU CĂ CPS PARE A FI POPULAT LA ACEASTĂ ORĂ, CA ȘI ALTE STRUCTURI ALE MApN, DE HABARNIȘTI, ADEVĂRAȚII SPECIALIȘTI AU PLECAT DE PE VREMEA CÂND RULA FILMUL ELISABETEI BOSTAN. Această ipoteză este susținută și de trecerea solicitării în registrul OG27/2002 privind petițiile, care are termen de răspuns 30 de zile, timp în care ”specialiștii” din CPS speră să primească lumină.

Acuma se mai pune o întrebare: dacă CPS nu poate răspunde pe o problemă care se află în plin proces legislativ și de avizare, atunci domnul Bachide de ce îi mai cheamă la el pe liderii de asociații? Ca să le spună ce, că nu se poate pronunța pe un proiect aflat în proces de elaborare? Nu era mai corect să îi anunțe în scris cum a făcut-o șeful CPS? Zic și eu!

De neacsum

11 comentarii la „Un nou răspuns/plex de la CPS a MApN”
  1. Domnule Neacșu,
    Chiar vă așteptați la un răspuns concret? Acesta este nivelul maxim al incompetenței crase de la CPS/MApN.

  2. Aceste cereri sunt de bun simț,iar răspunsurile pe care trebuie primite de cei care doresc informări,ar trebui să fie tratate cu maximă responsabilitate de cei în măsura sa răspundă la aceste
    informări ,nu date răspunsuri de Gîgă,în dorul lelii,în scârbă,că cineva căruia îi pasa de el și camarazii lui,i-a deranjat de la anumite activități! Treziti-va idioților,ca roata se întoarce!

  3. @ Florin Vladau,
    Solicitarea magistratilor are sorţi de izbândă, mai ales că acum laboratorul de invenţii juridice lucrează din greu- este deja a treia amânare a deciziei. Dealtfel există jurisprudenţă favorabilă, prin 2003 sau 2004 au mai câştigat magistraţii pe drepturi suspendate de la aplicare. Din păcate nu văd o soluţie care ar favoriza militarii, ştiut fiind că ei sunt judecaţi cu altă măsură decât magistraţii. Decizia CCR care a îngropat speranţele militarilor, va fi ocolită când e vorba de cererea magistraţilor.

  4. Se impune o schimbare radicala a rezervistilor fata de actuala putere prin ieșiri repetate în strada pana vom obține drepturile legitime și vom reuși eliminarea inechitatilor care exista în sistemul pensiilor militare

  5. Magistrații s-ar putea să aibă câștig de cauză
    Ce s-ar putea sigur au! Militarii nu o sa aibă niciodată,numai dacă vor pleca cu toții,politicieni,magistrati și alți „flămânzi”,ca să nu le spun altcumva!? Vedeți,știa el ce știa un user care a postat prin vecini: „Să ne mulțumim cu ce avem”.De acord,dar „ce avem”este la el și la alții
    XX.XXX,fără a ști ce se află în spatele icsurilor.Marea majoritate au pensia
    cu 4 icsuri. Si ascultatiți-mă și pe mine,ca nu se va face nicio actualizare/revizuiredin aceasta cauza,a pensiilor unora care au pensia cu 5 cifre.
    Asta e adevărul!

  6. Nici, macar, nu a semnat directorul, ci adjunctul… Concluzia: dusmanii nostri sunt ai nostri.

  7. Nu era mai simplu sa avem articolul 60 din legea pensiilor in formula initiala de la adoptarea legii ? Era foarte bun si clar. La legea pensiilor trebuie umblat nu la statut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *