Spargerea PDL-Lovituri prin ricoşet

Categoria Actualitate, Opinii

biliard

Până la ora aceasta, rezultatele alegerilor din PDL spun că Băsescu a pierdut, iar Blaga a câştigat. Asta aşa, la suprafaţă, pentru cei care cred că Băsescu poate fi învins cu o muşcătură de Buldog se înşeală.  De fapt acest Rasputin al românilor este încă sub protecţie atât externă cât şi internă. În vară s-a aflat mult mai aproape de decapitate si a scăpat, chiar mai întărit, pentru că tot Ponta a fost până la urmă cel care s-a ploconit şi a venit la ordin, cu căţelul Antonescu după el să se gudure şi să semneze un act de subordonare instituţională.

De data asta, cine crede că anunţata scindare a PDL înseamnă căderea lui Băsescu se înşeală. Băsescu va ieşi şi de aici mai puternic dacă nu va fi suspendat, dar despre suspendare mai târziu. De ce iese Băsescu mai întărit din această situaţie? Simplu: pentru că are ocazia să scape sau să se detaşeze de toţi cei care erau lângă el, dar cu ochii după „frunzăverde  stănişoară, mai e mult până la moară?”

Odată cu spargerea mai mult sau mai puţin brutală a PDL, dacă se va întâmpla, ceea ce eu nu sunt convins totuşi, lui Băsescu îi rămân mai puţini hoţi de acoperit, mai puţine vulnerabilităţi, mai puţine relaţii şi persoane prin care să fie atacat. Acum nu va mai fi nevoit să îl acopere pe Videanu, nici pe Berceanu şi nici pe alţii ca ei care oficial erau cu el, dar practic împotriva lui.

Totuşi eu nu cred că vom asista la o retragere din partid a PDl-iştilor, pentru că PDL nu se desfiinţează şi cine iese din PDL, dacă e membru în consiliile locale şi prin primării, îşi pierde sprijinul politic, deci ciolanul. Nici dacă ar vrea ei, într-un proces absurd de conştiinţă, nu ar fi lăsaţi de Băsescu, pentru că e nevoie de ei acolo, la conducerea ţării. Dar se va lucra pe ascuns, în secret aş spune, la o listă a „băsiştilor”, listă care va avea rolul de a separa grâul de neghină şi de a vedea ale cui dosare pot ieşi pe piaţă. Am spus că va urma o noapte a cuţitelor lungi şi aşa se va întâmpla. Când, cu cine va începe, rămâne de văzut dar din acest moment nici un membri din afara listei la care lucrează deja Băsescu, nu va scăpa nevătămat.

Unii, mai slabi de înger, care au votat pe faţă cu Blaga, dar nu fac parte din cei „imuni” la DNA, vor trece poate în barca USL, cel mai probabil a UNPR sau PSD, căci nu le strică o relaţie mai apropiată cu justiţiarii lui Ponta. Alţii care au sânge şi care speră că era Băsescu este pe sfârşite, vor rămâne în barca lui Blaga, dar grupul lui Blaga deja se gândeşte la o viitoare colaborare şi formaţiune  sau înţelegere de dreapta cu PNL, care chiar dacă nu se va declara, se va stabili aşa cum Ponta a semnat cu UDMR încă de pe vremea când aceştia erau teoretic în barca lui Băsescu. O a treia parte, nu mai mult de 30% PDL, se vor retrage efectiv, în fapt dar nu juridic de Blaga şi vor forma indiferent sub conducerea cui o fracţiune pro Băsescu. Personal nu o văd pe Udrea în fruntea lor, chiar dacă ea a fost candidata lor la şefia PDL. A fost ea, pentru că aşa a vrut Băsescu, pentru că ea era cea care fără probleme putea să se dea jos de pe scaun după prezidenţiale, pentru a-i face loc lui Băse. Dar acum, că nu mai e aceeaşi situaţie şi PDL-ul a ajuns pe mâna lui Blaga, Băsescu se gândeşte la altcineva care să îi regrupeze pe fidelii sau laşii şi corupţii cărora le e frică să îl părăsească pe faţă ca să nu „le deschidă cartea” băieţii cu biblia. Este posibil să rămână Udrea pentru un an  în fruntea lor, dar ea nu e în stare să organizeze altceva decât chefuri. Cam asta se va întâmpla cu PDL-ul indiferent sub ce mişcare sau ONG va activa aripa Băsescu. Nu vor pleca din PDL oficial decât foarte puţini, cei mai slabi de înger sau cei care au promisiuni ferme din partea celor la care pleacă şi aceştia nu vor fi decât parlamentari, căci pe alţii nu îi vrea nimeni, nu prezintă interes deocamdată.  Normal vor fi mulţi şi din cei care vor semna pe sub mână cu USL, sau UNPR, dar nu vor pleca pe faţă, nu vor ieşi din partid.

Acum să vedem ce se întâmplă cu USL. Dacă cineva din interiorul USL  se bucură de bătaia din PDL, se bucură degeaba. Nici că se putea o lovitură mai puternică dată USL. Spargerea PDL, retragerea lui Băsescu şi împărţirea puterii creează o nouă sferă în cadrul Parlamentului. Este cert că, chiar dacă PDL nu se va sparge ca entitate politică, va fi spart ca mod de a vota şi atunci toată lumea aleargă după voturile celor de lângă Blaga. Este previzibil că aceştia vor sprijini propunerile şi punctele de vedere liberale cu care ar putea face o înţelegere mai mult sau mai puţin secretă. Întrebarea care se pune este cam câţi parlamentari ar fi ei, pentru că asta contează în prima fază, dar este important şi câţi primari şi prefecţi au, în perspectiva alegerilor prezidenţiale de pe care Antonescu nu îşi ia ochii de doi ani. Deci pe lângă majoritatea parlamentară, PNL va dori să îşi asigure şi primarii din PDL care îi pot acorda sprijin la alegerile prezidenţiale.

PSD va umbla şi el după parlamentari şi chiar după primari dar mai puţin,  pentru că până la prezidenţiale nu mai e mult, nu se ştie încă pe cine vor sprijini, dacă legătura cu Antonescu va rămâne în picioare – ceea ce eu nu cred – sau dacă va avea candidat separat sau va sprijini un „independent”. Cert este că şi ei vor umbla după parlamentari mai ales, pentru că au un guvern la putere şi nu vor să se trezească cu o moţiune de cenzură. Dacă pe Antonescu îl interesează în principal primarii pentru Prezidenţiale, pe Ponta îl interesează parlamentarii pentru o eventuală moţiune. Lui Ponta în mod deosebit această scindare nu îi pică bine, el ştie că gruparea lui Blaga merge către Antonescu cu voturile şi îi e frică ca nu cumva Antonescu întărâtat de aceştia şi chiar de oamenii lui care nu au privit cu ochi buni această legătură împotriva naturii, să provoace o spargere. Din partea lui Antonescu ar trebui să stea liniştit, acesta este suficient de îmbrobodit, adormit şi fricos ca să iniţieze el ceva, dar dacă va fi strâns cu uşa de greii din partid care acum vor prinde curaj, ar putea ceda. Dacă cineva i-ar garanta că poate câştiga prezidenţialele fără Ponta ar ieşi din alianţă fără să stea pe gânduri, dar cât timp nu are garanţii va rămâne ca Bubi la piciorul lui Ponta.

Dar lucrurile o pot lua razna. În goana lor după voturile celor din PDL nu ar fi exclus ca de teamă ca partenerul să nu ia mai mulţi, Ponta să ceară celor de la PNL să nu primească în partid eventualii fugari. Acuma începe adevărata bătălie între PNL şi PSD şi asta poate duce la spargerea USL. În bătaia lor după oasele pedeliştilor, s-ar putea  să înceapă să se muşte între ei, şi atunci nimeni nu mai garantează păstrarea menajului. După numărul de voturi pe care le are deja în parlament prin partidul propriu şi UNPR, plus UDMR cu care a semnat un acord încă de la locale dar nu l-a putut respecta din cauza PNL, Ponta pare să fie favorit.

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012 numărul de parlamentari a este de 588. USL  deține 395 de mandate (122 de senatori şi 273 de deputaţi), Alianța România Dreaptă are 80 de mandate (24 de senatori și 56 de deputați), PP-DD are 68 de mandate (21 de senatori și 47 de deputați), iar UDMR are 27 de mandate (9 senatori și 18 deputați). Acestora li se adaugă cei 18 reprezentanți ai minorităților naționale.

În cadrul USL, PNL are 147 de parlamentari, PC 27 iar PSD cu UNPR 221. Deci dacă PC ar merge pe mâna PNL, împreună ar face 174 de parlamentari .

Conform declaraţiei lui Udrea, aceasta ar forma un grup separat format din o parte din PDL, a spus ea 30, plus 10 de la PP-DD  plus 10 – spune Udrea- de la PNL. Frunză verde de dai, n-ai, nu mai da să vezi cum ai!

Deci matematic, după cele declarate, PNL ar rămâne fără 10 parlamentari care ar pleca în tabăra lui Udrea, dar ar putea primi sprijinul celorlalţi 50 care ar rămâne lângă Blaga.

Deci PNL+PC 164 + PDL 50 = 214- dacă le vor pleca 10 oameni cum a spus Udrea.

PSD 211+ UDMR 27 = 238

Avantaj PSD. La aceştia se mai adaugă ca arbitri ce  a rămas din PPDD, adică 58 plus minorităţile 18. Şi mai rămân cei 50 ai lui Udrea. Deci un total de 126 de arbitri. Posibil ca cei din PP-DD să se alăture cel puţin ca simpatii şi vot grupului Udrea pentru că şi ei sunt tot copii stăpânului inelelor. Deci practic opoziţia adevărată ar fi de 108, căci minorităţile, altele decât UDMR vor merge cu cei care vor forma puterea, deşi ar fi mai apropiaţi de PNL.

În final, diferenţa dintre PNL şi USL ar fi neglijabilă, iar PP-DD devine adevăratul arbitru. Evrika.  Dacă însă UNPR nu se integrează în PSD iar Băsescu reuşeşte să-l rererereevalueze pe Oprea-,ceea ce nu este deloc exclus dacă ne gândim că între Udrea şi Oprea există legături mult mai vechi şi mai periculoase decât între Oprea şi Ponta, atunci scaunul lui Ponta tremură puternic. Din nou pun întrebarea, va rezista Oprea presiunii lui Băsescu, sau este deja omul lui şi va mişca doar atunci când va fi nevoie de el, aşa cum a făcut la referendum, fără să se deconspire? Oare Ponta nu a realizat că la referendum oamenii lui Oprea au stat acasă sau au votat pentru menţinerea lui Băsescu ?

Iată deci că această scindare a PDL atrage după sine nu doar întrebări, ci chiar mişcări periculoase pentru Ponta. Antonescu nu are ce pierde. Are doar de câştigat, dar trebuie să aibă răbdare şi să acţioneze inteligent , pentru apărarea interesului partidului, nu ale frăţiei sale cu Ponta care oricum îl va trăda pentru că Ponta nu vrea un PNL-st preşedinte. Ponta este convins că dacă printr-un miracol şi împotriva manevrelor oamenilor săi care tot întărâtă relaţiile cu PNL, USL va rămâne în picioare până la prezidenţiale, imediat după asta, USL se va sparge. Şi atunci toate aceste calcule vor avea importanţa lor, dar omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie. Noua formaţiune a lui Băsescu nu îşi va propune să cucerească puterea în actuala legislatură. Va urmări pas cu pas mişcările şi bătăile dintre PSD şi PNL, va vota acele legi care vor aduce critici şi nemulţumiri ale populaţiei, va arbitra prin cele 108 voturi ale lor şi ale PP-DD lupta dintre Ponta şi Crin. Ceea ce nu se ştie încă este cum va sta situaţia pe camere ale parlamentului. Nu ar fi exclus ca prin jocul întâmplării,PNL să aibă majoritate într-o cameră şi PSD în alta sau să fie sensibil apropiaţi  în ambele.

Acum puţin despre suspendare. Băsescu poate fi suspendat pentru două motive categorice:

  1. Atac asupra instituţiilor statului. Ironic  nu, dar prin declaraţia făcută privind Statutul Cadrelor Militare, adică învinuirile aduse parlamentarilor care au votat şi trimis legea la promulgare, cum că ar fi fie trădători fie proşti, Băsescu a discreditat instituţia senatului, a Parlamentului învinuindu-i că sunt trădători. Dacă nu are dovezi prin care să dovedească această acuzaţie, domnul preşedinte se află într-o poziţie fără ieşire. Iar dacă parlamentul nu ia atitudine împotriva acestei afirmaţii a lui Băsescu,arunci oricine poate spune că Băsescu a avut dreptate, parlamentarii sunt proşti, chiar dacă nu sunt trădători. Şi pe deasupra mai sunt şi laşi. Tăcerea parlamentarilor pe acest subiect confirmă acuzaţiile lui Băsescu.  
  2.   Declaraţia făcută de Băsescu atât la începerea lucrărilor Convenţiei PDL când a spus ameninţat pe participanţi „orice amânare vă va costa” cu referire la amânarea schimbării conducerii PDL şi înnoirea pe care o recomanda cu „căldură” în favoarea doamnei Udrea, cât şi declaraţia de la sfârşit, după aflarea rezultatelor alegerilor când a afirmat în faţa naţiunii cu ochii în lacrimi :„modul în care au înţeles să fie nedemocraţi mă face să spun acum, definitiv şi pentru totdeauna adio partid democrat. ASTĂZI NE-AM DESPĂRŢIT. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine , eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. ADIO PD, ADIO PDL, NOI AZI NE-AM DESPĂRŢIT.” Aceste cuvinte arată clar că PDL până în acel moment a fost condus de Băsescu, această declaraţie reprezintă un autodenunţ, o autoincriminare care nu mai are nevoie de nici o dovadă, aş spune că PARLAMENTUL AR TREBUI SĂ SE AUTOSESIZEZE, dar dacă nu o face parlamentarii nu sunt numai proşti sunt şi trădători şi atunci prima acuzaţie de la punctul 1 este anulată de cei care cu adevărat sunt şi proşti şi trădători.

Cine spune că nu este cazul unei noi cereri de suspendare, că ar cădea în derizoriu, este clar trădător, pentru că aici nu vorbim de ce ar putea crede unul sau altul ci de încălcarea constituţiei şi atac la adresa parlamentarilor care au fost făcuţi trădători.

Revenind la spargerea PDL, aceasta, cu acte sau fără, atrage după sine spargerea USL aşa cum cad piesele de Domino sau cărţile în bibliotecă. Vi se pare complicat? Priviţi jocul acestui francez şi spuneţi ce este mai complicat.

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Un Raspuns la Spargerea PDL-Lovituri prin ricoşet

  1. CS

    blaga a castigat structura partidului dar a pierdut votantii. tot ce inseamna anti usl la vot se vor reorienta. la prima vedere mru pare castigator dar sa vedem ce coace TB