Se repetă Călugărenii

Categoria Actualitate, Istorie, Opinii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nicolae Iorga, spunea: Cine nu-si invaţă greşelile din propria ISTORIE este condamnat să le repete ”.

Eu cred că istoria se repetă indiferent că învăţăm ceva din ea sau nu, pentru că deşi teoretic lumea este infinită, iar unii spun că prostia are aceeaşi caracteristică, aceeaşi istorie arată că evoluţia cel puţin cea umană, se repetă în evenimente ciclice, atât la nivel macro cât şi micro, cum ne place acuma să spunem. Şi dacă acceptăm faptul că civilizaţia terestră este parte componentă a civilizaţiei universale, atunci nu facem decât să urmăm  un set de legi universal valabile. Atunci să nu ne mai întrebăm nici ce s-a întâmplat cu vechile civilizaţii şi nici să nu ne mirăm că ne îndreptăm spre aceeaşi soartă,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dar să revin la microcosmosul nostru terestru, românesc, oltean şi să menţionez faptul că la Craiova s-au sărbătorit pentru prima oară zilele lui Mihai Viteazu. Aşa cum spunea primarul Craiovei- era să spun banul Craiovei- Olguţa Vasilescu, toată lumea serba zilele cuiva, numai Craiova, cu atâţi eroi, nu serba nimic. Şi din toate personalităţile nu putea fi ales altcineva decât Marele Voievod. Punerea în scenă a bătăliei de la Călugăreni a adus sub ochii Craiovenilor o seamă de figuri istorice şi obiecte de vestimentaţie care se credeau uitate, dar nu este aşa. După cum spuneam, istoria se repetă indiferent ce am face noi, ceea ce diferă este modul în care o interpretăm sau o judecăm, pentru că practic aceleaşi evenimente istorice sunt judecate sau interpretate diferit de la epocă la epocă, de la ţară la ţară, de la istoric la istoric, de la interes la interes. Privind punerea în scenă realizezi că totul este actual.  Citind istoria sau evenimentele de sub Mihai Viteazu, realizezi că nu s-a schimbat nimic:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1.      Mihai Viteazu a fost un bănişor de Strehaia, fiu al lui Pătraşcu,(după unele surse, ar fi fost născut la Drăgoeşti pe malul Oltului, iar Pătraşcu nu prea l-ar mai fi putut concepe la vârsta la care a apărut Mihai pe lume, din cauză de boală lungă, moarte sigură) fără prea mari şanse la domnie, chiar şi fără mari şanse de a deveni ban al Craiovei deşi după mamă era neam de Cantacuzini, iar un unchi al său fusese şi el ban al Craiovei, adică un fel de combinaţie între preşedintele Senatului, prim-ministru, şi ministru interimar al apărării, justiţiei şi internelor   la vremea aia.

stolnic

2.       Ce face pentru a se căftăni? La sfârșitul anului 1588 devine stolnic(adică un fel de organizator de chefuri, responsabil cu mâncarea domnului, dar şi strângător alimente pentru cămările domneşti)   al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rău. Aşa a învăţat Mihai că dacă vrei să ajungi mare trebuie să te pui bine pe lângă şefu şi dacă te lingi şi tu pe degete după mierea stăpânului nu e păcat, dimpotrivă, se cheamă că ai gustat mâncarea să nu fie otrăvită. Vi se pare cunoscut? Ce s-a schimbat în 600 de ani?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ce mai face? Se însoară cu o doamnă, pe nume Stanca  fata unui mare şef din partidul Craiovenilor (deci erau craioveni, nu sîrbi) ai cărui unchi erau bogaţi şi influenţi în Craiova, care îl sprijină să ajungă mare Ban al Craiovei şi apoi domnitor. Vi se pare cunoscut? Mie da. Şi atunci  şi acum Turceştii (adică cei care îi sprijineau pe turci şi tătari) au avut de suferit;

TURCESTI

4.      Se împrieteneşte cu nişte boieri tineri, care nu erau chiar plini de bani, dar dădeau tare cu brandu, neamuri între ei, fraţii Buzescu,  cărora le-a promis pentru sprijinul pe care îl dădeau, ministere şi contracte cu statul, ceea ce au obţinut, care pe unde a vrut, unii la Camera Deputaţilor (pe vremea aia îi spunea, Divanul Domnesc, marele sfat, etc.), alţii şefi de agii, şefi de regiuni. Obicei păstrat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5.      Ia să vedem ce boieri existau pe vremea aceea pe lângă domnitor? Păi iote: Frații Buzești -Stroe, Radu și Preda- Baba Novac, Gruia Novac, Radu Florescu, Banul Mihalcea, Banul Mărăcine, Banul Manta și Banul Udrea. Preda, Stroe, Manda, Udrea, încă mai rezistă prin „Sfatul Domnesc”, deci sunt de actualitate;

BOIERII CRAIOVESTI

6.      Ce mai  face Mihai ca să ajungă domn? Împrumută bani cu camătă de la bancherii străini, greci, turci sau florentini la vremea aia, promiţând că le va da înapoi înzecit. Nimic nou, obicei păstrat până în zilele noastre, numai că acum banii vin de la bancherul FMI dar se dau înapoi tot cu camătă. Însă tot pentru menţinerea tronului se iau şi se dau;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7.      După ce a ajuns pe tron, ca să scape de datorii ce face Mihai? Îi adună pe toţi creditorii mărunţi care nu puteau face scandal sau nu aveau propte  la Înaltele Porţi şi sub pretext că le dă banii, le dă foc. La propriu. Astăzi nu mai e voie să le dai foc, am evoluat, pentru a scăpa de cei faţă de care ai datorii, există DNA, există procese, există rus, şi mai există şi instituţia sinuciderii;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8.      Ce fac boierii după ce ajunge Mihai domn? Să cităm din istorie: „toți marii boieri din Oltenia sunt obligați să-și facă case și palate boierești în Craiova pentru a-și apăra mai bine interesele pe lângă bănia Craiovei. Aceștia încep să-și construiască o mulțime de case risipite, după voia lor, prin oraș stricând sistematizarea orașului. Erau bogați, tineri și viteji, doritori de faimă și puteau să ridice oști pe cheltuiala lor.” Vi se pare cunoscut?

averi

9.      După ce a promis poporului şi rumânilor că le dă pământ, libertate şi „pensii” dacă îl ajută să ajungă mare, Mihai, presat de partidul Buzeştilor întoarce spatele gugulanilor şi nu mai respectă promisiunile din campanie. S-a schimbat ceva ?

pensii

10.  În 1597 Mihai face pace cu Imperiul Otoman. În schimbul acceptării suzeranității otomane și a plății tributului, Înalta Poartă a recunoscut domnia voievodului pe întreaga durată a vieții sale și i-a trimis steag de domnie. În paralel, la 9 iunie 1598, Mihai a încheiat la Mănăstirea Dealu un tratat cu împăratul Rudolf al II-lea, care s-a obligat să-i asigure subsidii pentru întreținerea armatei și i-a recunoscut caracterul ereditar al domniei în schimbul recunoașterii suzeranității împăratului. Frumos nu ? Frumos dar s-a mişcat încet. Banul de Târgu-Jiu a croşetat în 2012 mai pe faţă mai pe dos  tratate şi cu turcii şi cu Bruxelles, şi cu tătaru şi cu ungurii, şi cu Rusu, şi cu boier Antonescu, şi cu oamenii lui Naş Basta, fostul Mare Spătar, toate spre „binele poporului şi liniştea ţării”. Mult mai eficient şi mai hiclean;

udmr si unpr

11.  Când e aproape să îşi piardă capul, ce face Mihai ? Se duce  în pribegie pe la Înaltele Curţi Europene (atunci sediul era laViena), de unde primeşte un pact în mai multe puncte, nu ştiu sigur dacă au fost 11 sau doar 10, dar pentru „binele ţării” l-a semnat, a primit ajutor şi a revenit. Aşa se scrie istoria nu ? De atunci s-a schimbat numai sediul, nu mai e Viena, e Bruxelles.

Ponta si Barroso

12.  Reinstalat domn, Mihai coabitează cu grofii, cu liderii foştilor duşmani, strămoşii udemeriştilor de azi,  fapt ce face ca o parte din boieri de acasă să se răscoale împotriva lui şi să îi întoarcă spatele, atunci când i-a fost lumea mai dragă. Ce se  întâmplă azi ? Grofii au un consilier la Curtea domnitorului, zeci de boiernaşi prin dregătorii, Generalul Basta „îl păzeşte” după cum a declarat singur, iar boierii care l-au sprijinit să ia domnia, sunt îndepărtaţi, li se găsesc cusururi. Nimic nou sub soare!

generalul Basta

Ei ce spuneţi ? Nu e aşa că istoria se repetă ? Nu e aşa că nu plăteşte cel care o repetă ci pălmaşul care a îngroşat mlaştinile Călugărenilor? Şi atunci şi acum. E totuşi bine că teoretic nu uităm istoria.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

5 Raspunsuri la Se repetă Călugărenii

  1. Lt.col Slaveanu George

    Interesant,Nea Casu incepe sa se apropie de adevarul istoric.Atunci,ca si acum spatiul romanesc era lipsit de suveranitate,fiind obligat sa se inchine la porti straine.Mihai,fiul lui Patrascu,negustor din Cetatea cu floci,mrecenar fiind nu scotea sabia din teaca decat atunci cand era sponzorizat de imparatul Rudolf sau de boierii Craiovesti.A ajuns sa fie dator vandut.Din aceasta cauza,atunci cand Basta l-a scurtat de cap,nu avea in preajma romanii pe care chipurile i-ar fi unit intr-o tara care nu a existat in epoca sa.Astept un material despre Tudor din Vladimiri,spionul tarului,care prin razmerita lui, a facut posibila introducerea Regulamentelor Organice,in tarile romane.Istoria trebuie in sfarsit demitizata.Singura perioada cand Romania a fost stat suveran a fost perioada interbelica,dar atunci era aparata de Armata Regala,iar oamenii politici furau mai putin.

  2. Interesant, domnul Slaveanu este regalist. Este bucuros ca pe vremea Regelui, nu mai furau politicienii, fura numai camarila. Din cauza asta a prosperat tara, erau mai putini la ciolan. Poate ne spune domnul Slaveanu ceva despre activitatea domnilor Aldea, Sanatescu,Rosianu,cum a fost cu ruperea fronrului la Iasi de catre rusi, ca tot e specialist.Sau poate ne spune ceva despre aventurile regilor,despre Elenele regale sau aventurile ale reginei Maria ca tot vorbim de moralitatea Casei Regale. Si Ecaterina a Rusiei si Maria Tereza au fost regine mari, chiar foarte mari nu?

  3. Lt.col Slaveanu George

    Da,exista o camarila,dar aceasta camarila a dezvoltat economia Romaniei astfel ca dupa marea criza,in 1938,din punct de vedere economic,Romania se situa pe locul 8 in lume si pe locul 6 in Europa.Sa mai amintim faptul ca acea camarila nu a impovarat tara cu datorii si nici nu a vandut in folos propriu nimic din averea noastra.Cat priveste viata particulara a personalitatilor,nu ma intereseaza.Nu am fost niciodata voiorist,am avut o viata suficient de animata,pentru a nu-mi permite sa intru cu bocancii in intimitatea altora.Aceasta depinde de buna crestere,de cate generatii incaltate ai in spate si in general de sarmul personal si de lipsa de ranchiuna.Am apreciat totdeauna partea buna care inclina tasul.Astept urmatoarea lectie de invatamant politico-ideologic deoarece vad ca ai ramas intepenit in proiect.

  4. olteanu

    Nene Jorj,de ce a trebuit ca strabunicul meu sa moara pe front(1916), de ce bunicul meu a trebuit sa moara in Campania din 1941? Cine i-a trimis la moarte sigura? Cu ce sa ales tatal meu si ceilalti frati ai lui?
    Pe EI cine i-a ” incaltat”!?
    Nu cumva pe celalalt ” taler” , nu sa pus nimic ca valoare!?

    S’auzim de mai bine!

  5. Lt.col Slaveanu George

    Domnule Olteanu strabunicul dumneavoastra a murit pentru reantregirea neamului,deci intra in randul marilor eroi,la care unii dintre noi se inchina cu smerenie.Bunicul dumneavoastra,ca de altfel si al meu,au fost si sunt inca considerati pierderi colaterale ale capriciilor lui Antonescu ,care contrar intereselor romanilor,a facut alianta cu cel care a proclamat Dictatul de la Viena,ajutandu-l atat cu trupe cat si logistic in atacul Marelui Urs.Acest comportament infantil,determinat si de boala lumeasca de care suferea-sifilis,a determinat pierderea in i totalitate a armatei a iv a romane,asta ca sa nu mai amintim de genialitatea strategica pe care a demonstrat-o la Odessa,sau in actiunile de lupta purtate in Krimeea,la Cotul Donului sau Stalingrad.Da, un mare patriot si strateg al romanilor datorita fantazmei puterii si sifilisului a ajuns in situatia de a fi considerat criminal de razboi.