Întâlniri de taină, cu miros de mită, la MApN

Categoria Despre Armata


În articolul ”O situație imposibilă cu final neprevăzut”, intuiam că se va încerca   acuzarea sau oprirea protestului militarilor la ușa Reuniunii Informale a miniștrilor apărării din UE, pe motiv că ”nu face bine la imaginea armatei”. Tot acolo mă întrebam dacă nu cumva conducerea armatei  are un amestec în absența presei la protest și deși nu am mai spus, ca să nu se creadă că sunt paranoic sau lipsit de încredere în conducerea armatei, bănuiam că se va încerca oprirea, sub diferite motive a protestului.

Încercarea moarte n-are!

Ei bine, deși văd că încă nu a apărut nicăieri, nu a declarat nimeni nimic, S-A ÎNCERCAT ”CUMPĂRAREA” ORGANIZATORILOR PROTESTULUI. Domnul secretar de stat Dan Mihai Chirică,”milițianul” cum i se spune prin departament, pentru că este general de  Interne,  înlocuitorul domnului Nasta la Departamentul pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului, a încercat, înainte de eveniment, să îi convingă pe organizatori că ”nu e bine”,  i-a chemat la domnia sa,  pentru ”discuții pe probleme de interes”, pe  câțiva din organizatori. De fapt, ca să respect adevărul, l-a chemat pe unul singur, un colonel șef al unei asociații, nu îi dau numele,  așa cum și domnul Tase, consilierul ministrului, chemase la el și aburise cu ceva timp în urmă, alți ”reprezentanți”, vă amintiți povestea cu solda de grad. Numai că respectivul colonel, unul din puținii șefi de asociații cu coloană vertebrală a declarat că el nu vine singur la nici o întâlnire că protestul este organizat de Forum și dacă domnul Chirică  vrea să se întâlnească cu cineva, să cheme pe cei care fac parte din conducerea Forumului și ai asociațiilor cele mai reprezentative. După care domnul colonel a dat telefon unor domni generali din Forum,  pentru a-i informa cu cele întâmplate și  a decide împreună ce e de făcut. Doi dintre ei, proaspăt medaliați ”olimpic”, nu spun cine, la început au spus că nu vor să participe. Cel de-al treilea, care se află la președinția Forumului a spus că nu e nimic rău dacă are loc întâlnirea, pentru a vedea ce doresc domnii de la conducerea ministerului, deși de bănuia. Apoi și ceilalți doi domni generali au anunțat că voi fi prezenți și uite așa s-au întâlnit cu domnul chestor șef Chirică, acesta venind și el însoțit de câțiva subordonați printre care și șefa casei de pensii, deși aceasta nu avea nici o legătură cu protestele și nici nu putea rezolva nici o problemă, dar ”dădea bine la imagine” crea impresia că se dorește rezolvarea  problemei actualizării.  

Care vreți o funcție ?

După farafaslâcurile de rigoare, s-a trecut la subiect, domnul chestor ”recomandând” renunțarea la protest, care nu dă bine  în fața reprezentanților armatelor străine, în anul în care România deține președinția Consiliului Europei, că noi suntem militari, bla-bla-bla și lugu-lugu. A uitat domnul Chirică să spună cât de bine dă la imagine scandalul dintre președinte și ministrul apărării pe tema numirii/suspendării șefului SMAp, probabil a considerat că asta face bine la hemoroizi, pe el îl durea ”imaginea rezervei”. Eu nu știu cum de a avut tupeul să solicite așa ceva, cu atât mai mult cu cât este aparținător al unei categorii lovite de decretele politicienilor. Nu știu care este statutul domnului chestor șef, dacă mai este activ, în rezervă sau suspendat, știu doar că funcția anterioară a fost cea de secretar de stat  la MI, pentru relaţia cu instituţiile prefectului, funcție pe care o deținea la data evenimentelor din 10 august 2018 și din care a demisionat în urma scandalului dintre MI și Prefectul capitalei, când,  din câte știu a intrat și în  atenția organelor de urmărire penală. Nu știu dacă mai este urmărit în dosar, dar dacă este și este secretar de stat la MApN, iar ARMATA nu are nimic împotrivă, e ok, înseamnă că suntem .. buni. Domnul Chirică a încercat destul de netransparent să cumpere conștiințele participanților, cu oarece funcții prin comitetele pe care le negociaseră domnii Gache și Gligor (care s-au lăudat cu această ”realizare epocală”) cu domnul Tase dar doi din cei ofertați au refuzat orice funcție, realizând că bunăvoința,   sau oferta urmărea de fapt închiderea gurii. Ceilalți doi nici nu au fost ofertați, ei fuseseră deja recompensați în Decembrie. Văzând că nu s-a reușit anularea protestului, activitatea a luat sfârșit, domnul Chirică propunând o alta, vinerea viitoare, adică exact când sunt planificare alte pichetări și proteste, probabil cu scopul de a le anula și pe alea, sau de a reține pe capii organizatorilor la ”discuții” și a lăsa pichetările fără reprezentanți. Vom vedea ce va fi.

Întâlnire cu caracter strict secret, de importanță deosebită

Și dacă tot vorbim despre întâlniri, trebuie să vă informez, pe cei care nu știu, că a mai avut loc o întâlnire, la nivel înalt, între conducerea LADPM și reprezentanți ai CPS a MI. Nu am încă amănunte(neoficiale) privind discuțiile purtate, participanții au păstrat tăcerea, au dat un comunicat intern pe pagina (cu acces limitat) la care nu au acces decât cei care semnează adeziunea și plătesc cotizația, deși se laudă la întâlniri cu ministrul că reprezintă interesele tuturor pensionarilor din întreg sistemul de apărare, ca și domnul Dogaru. Nici pe paginile personale ale participanților la această întâlnire nu apare nimic, dacă intri pe paginile lor, te uimește grija față de sănătatea cititorilor, cucernicia și sensibilitatea la tot ce este frumos și delicat, nimic, dar nimic despre interesele  celor în fruntea cărora se declară. Oameni adevărați, nu amestecă viața personală cu treburile”de serviciu”.

Am intrat însă în posesia comunicatului,  așa cum a fost acesta prezentat de ”secretarul general” al LADPM . Mă întreb,  în afară de secretarul general, câți alți secretari are Liga?  Iată comunicatul:

ianuarie 28, 2019

            Biroul executiv al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari va aduce la cunostinta ca astazi, luni, 28 ianuarie la ordinul minstrului apararii nationale, o delegatie s-a  deplasat la Casa de pensii sectoriala a Ministerului Afacerilor Interne pentru a constata motivul care a condus la aplicarea diferentiata in MApN si MAI a prevederilor Legii 152/2017 pentru aprobarea OUG nr. 99/2016 privind unele masuri pentru salarizarea personalului platit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, potrivit carora cuantumul brut al soldelor de functie a cadrelor militare a fost majorat cu 15% incepand cu data de 30.06.2017, coroborat cu art. alin (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

            Din delegatie au facut parte urmatorii:

            – dl.gl.bg.(rz) Jipa Costica – pensionar militar (Casa sectoriala a MApN) fost Contabil sef la STS;

            – dl. Gachi David – secretarul general al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari;

             – dl. col. Lucan Dragos – director in DFC a Ministerului Apararii Nationale – ca reprezentant al dl ministru Gabriel Les.

            Delegatia a fost primita de directorul Casei de pensii sectoriala a Ministerul Afacerilor Interne dl. chestor de politie dr. Lucian-Ioan Muntean.

            In urma discutiilor a rezultat ca interpretarea data prevederilor legislative de catre Casa sectoriala de pensii a MAI a condus la emiterea unor acte normative de aplicare proprii si ca se va trimite un exemplar si la Cabinetul minstrului apararii nationale dupa ce se va primi o solicitare oficiala, scrisa de la aceasta institutie.

            Liga a comunicat deja acest lucru la Cabinetul minstrului apararii nationale urmand ca dl col. Lucan Dragos sa intocmeasca si sa prezinte spre semnare adresa respectiva.

            Dupa primirea normativelor dl Gabriel Les, ministrul apararii nationale va dispune specialistilor din subordine sa analizeze comparativ cele doua modalitati de aplicare a legii, normele emise de MAI si modalitatea de aplicare utilizata de Casa de pensii sectoriala a MApN urmand ca in functie de concluziile rezultate sa dispuna in consecinta.

            Mentionam ca Liga, prin reprezentantii sai specializati in domeniu va participa la activitatea de analiza.  

            Conform uzantelor Biroul executiv al Ligii va va tine la curent cu evolutia lucrurilor.      

Semneaza

Secretar general – Gachi David”

Toate bune  dare eu din acest comunicat nu am înțeles câteva  lucruri :

  1. De când o asociație a militarilor rezerviști, care este un ONG,  se află LA ORDINUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE?
  2. De când ministrul apărării naționale stabilește întâlniri cu instituții subordonate ministerului de interne?
  3. Dacă ministrul apărării dorea să se informeze cu privire la modul în care se aplică prevederile ordinului M25  privind actualizarea pensiilor de ce a trimis acolo pensionarii ca să ceară CPS a MAI să le trimită metodologia de aplicare a actualizării, când putea să organizeze o întâlnire între cele două case de pensii sectoriale și apoi să cheme reprezentanții asociațiilor pentru a-i informa cu cele stabilite de comun acord?
  4. De ce nu a fost răspândit acest comunicat pe toate paginile de Facebook ale asociațiilor sau grupurilor de militari? Ce e secret sau confidențial? Nu slujim interesele tuturor militarilor, sau doar ne erijăm în reprezentanți dar beneficiază de .. informații și funcții doar cei care conduc sau plătesc cotizațiile? A ajuns ca și informația să fie ca șampania, adică o băutură pe care o bea clasa muncitoare  prin reprezentanții săi. Când te declari reprezentant al tuturor pensionarilor militari, lași ușile deschise tuturor pensionarilor militari și în informezi pe toți deschis și corect cu privire la acțiunile  la care participi în numele lor.

AVÂND ÎN VEDERE FAPTUL CĂ S-A ÎNCERCAT MITUIREA UNOR MEMBRII AI CONDUCERII ASOCIAȚIILOR MILITARILOR CU FUNCȚII PRIN DIVERSE COMITETE ȘI COMISII  ”COMUNE”,  PENTRU TRANSPARENȚĂ ȘI ÎN VIRTUTEA DREPTULUI LA INFORMARE,  SOLICIT ȘI PROPUN :

  1. Ministerul Apărării Naționale să posteze, pe pagina Departamentului domnului Chirică,  componența tuturor comisiilor din care fac parte militari rezerviști, cu grad, nume, prenume, funcție deținută, data cooptării, baza legală a funcționării și numirii și modul în care s-a făcut selecția;
  2. Toți membrii birourilor asociațiilor  militarilor și filialelor acestora să își prezinte pe paginile respectivelor asociații, o declarație de interese în care să prezinte toate AGA, comitetele și comisiile în care sunt cooptați atât pe plan local, cât și la nivelul ministerelor și structurilor guvernamentale.

Acestea fiind zise, sper ca șefii și șefuții ”generali”  ai asociațiilor militarilor să fie mai atenți și mai transparenți, mai fideli celor pe care pretind că îi reprezintă să nu se încurce cu acceptarea unor funcții care reprezintă vânzări mascate  și  să își dea demisia dacă știu că au oarece pete prin ”dosarul de cadre” și au obținut aceste funcții prin ”negocieri” personale și directe, fără să fie mandatați de adunările generale sau colegii în numele cărora au pretins că acționează. Hai, săriți la cap, blocați articolul.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

21 Raspunsuri la Întâlniri de taină, cu miros de mită, la MApN

  1. Dan

    Bună ziua,
    Revizuirea o puteți solicita oricând, neavând legătură cu termenul de contestare a deciziei. Iar în cazul unui răspuns nefavorabil, atacați în instanță.

  2. neacsu marin

    @Dan, Cunosc asta, am spus si eu… revizuirea se cere cand se constata ilegalitati sau apar documentenoi care intra in calculul pensiei.

  3. Titi

    @Neacsu Marin, sunt doua comunicate din data de 30.01.2019, publicate pe blogul Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari si pe care eu le-am citit acum 3-4 zile..!
    Era de asteptat ca ministrul apararii, Gabriel Les sa incerce anularea protestului pensionarilor militari, si a procedat asa cum ati descris mai sus, intr-un mod care nu-i face cinste, si va multumim pentru amanuntele acestei intalniri de taina despre care aflam astazi.
    In ce priveste intalnirea cu directorul CPS a MAI, a reprezentantilor Ligii dar si a reprezentantului MApN, col.Lucan Dragos, director la DFC, initiativa chiar este laudabila deoarece intr-un viitor nu prea indepartat (cel tarziu in luna Mai 2019) este posibil ca si pensionarii militari din MApN sa primeasca pe cuponul de pensie cuantumul sumei de 5% acordat in anul 2016, adaugat la cuantumul obinut in Decizia de actualizare (majorarea cu 15% a SF) si pentru multi pensionari militari chiar sa depaseasca cuantumul aflat in plata..!

  4. Geofreeland

    Tare ciudat! Apelăm noi, armata, la cei din MI! Bravos națiune! Îmi amintesc că, în zilele Revoluției, trimisesem niscai TAB-URI să apere „circile” de miliție asaltate de furioși. Ei, uite, că MI-știi își amintesc. Dar noi, armata, rău am ajuns.

  5. neacsu marin

    @Titi,
    Am spus deja ca pagina pe care a fost postat comunicatul este o pagina exclusivista la care au acces doar cei pare sunt membri ai paginii sau ai ligii, ceea ce este … un mod pervers de a face rost de adeziuni si cotizatii. Daca conducerea Ligii este transparenta si cu adevarat devotata pensionarilor militari si nu subordonata propriilor interese si strangerii cotizatiilor, ar da acces liber la informatii tuturor. Am auzit ca se lauda acuma ca vor pregati o interventie in justitie pentru cei 5& si pensia suplimentara dar(dupa model SCMD) numai pentru membrii cotizanti. Deci practic urmaresc colectarea de fonduri, nu sprijinirea tuturor pensionarilor. Asta in ceea ce priveste bunele intentii ale conducerii Ligii.
    Legat de intentiile MApN, daca chiar credeti ca MApN intentioneaza sa revina asupra modului de calcul si reintroducerii celor 5%, inseamna ca sunteti naiv. Eu zic ca nu, pentru ca :
    1. asta ar insemna sa accepte ca au gresit, si asa ceva nu se poate
    2. asta ar insemna sa suplimenteze fondurile MAPn SI NU AU DE UNDE, pentru ca bugetul a fost deja stabilit. Daca ar fi inclus asta in buget, deja s-ar fi laudat.
    3. daca ar fi vrut sa faca ceva de genul asta, ar fi facut fara sa implice asociatiile , pentru ca in definitiv este vorba de o problema intre cele doua ministere, nu era nevoie sa ii puna pe pensionari sa se roage de cei de la MI sa le trimita lor documentatia. Ati vazut ce a raspuns CPS a MI? Au spus ca vor trimite documentatia, daca li se va solicita de catre MApN.Cine i-a oprit pe cei de la MApN sa ceara ? Nimeni.
    4. otul este o abureala, si-au gasit cativa reprezentanti avizi de publicitate care se multumesc cu firimituri si se vor bagati prin comisii, ca sa aiba cu ce sa ii abureasca pe pensionari si eventual sa linisteasca protestele.
    Nu spun ca nu ar fi bine sa se revina , dar sunt convins ca asta este o promisiune electorala si atata tot. Anul asta nu se va intampla nimic, mai ales ca mai sunt alegeri si anul viitor. Sa auzim de bine.

  6. pedro

    Diferentele din aplicarea ordinului comun cu recalcularea si actualizarea rezulta din continutul adreselor pe care le-am primit de la cele 2 CPS-uri:CPS/MAPN spune ca mentinerea maj.de 5% din 2016 in calculul actualizarii ar fi ilegala,CPS/MAI spune ca se pastreaza acesta majorare la cei care este pe plus actualizarea.
    D-le Marin eu nu vad iesirea din aceasta dilema decat prin actionare in judecata a MAPN/CPS! Personal astept sa-mi vina raspunsul la contestatie si daca vine negativ ii actionez in judecata anexand cele 2 adrese primite in baza L.544/2001 privind accesul liber la informatiile publice!

  7. neacsu marin

    @ Pedro, nu uita sa mentionez in reclamatie discriminarea prin aplicarea in defavoarea ta a metodologiei fata de cei din MI dar si lipsa de unicitate a metodologiei comune privind aplicarea legii 223, contrar prevedderilor legii. La aceeasi lege si aceeasi metodologie, modul de aplicare trebuie sa fie unic, nediscriminator. Dar, in primul rand, indexarea din 2016 nu este data in baza articolului 59-60 din L 223 ci in baza ordonantei 57, privind salarizarea, care nu se supune prevederilor art. 60, fiind o masura suplimentara.

  8. iosif

    D-le Neacu,

    Ati surprins exact fotografia momentului.

    Mai trebuie sa adaugati:

    – presiunea pusa pe factorul politic ostil prin actiunile in JUSTITIE puse la dispozitia pensionarilor militari, PRO BONO PUBLICO,
    -„exhibitionarea” incalcarilor de lege comise de vremelnicii ocupanti ai unor birouri, altfel ilustre,
    – „iesirea din incercuire” a Justitiei si pronuntarea unor hotarari definitive neconvenabile factorilor ostili sistemului national de aparare,
    -pregatirea trecerii la nivelul 3 de confruntare in arena politica – numai daca va fi nevoie, ca si contrapondere la formele razboiului hibrid desfasurat impotriva Rezervei Armatei Romaniei.

    Cu stima,

  9. iosif

    Dle Pedro,

    Ati avea amabilitatea, daca doriti sa va ajutati colegii, sa publicati , prin amabilitatea d-lui Neacsu, cele doua adrese care ar fi utile in procesele tuturor rezervistilor impotriva Paratului Minister al Apararii Nationale? …

    Ce rusine, n-as fi crezut nici daca mi-ar fi spus baba Vanga.

    Cu multumiri anticipate.

  10. Vladimir Putzin

    @!Geo
    Daca legea poate fi interpretata in mod avantajos de cineva, consider ca nu este nici o rusine sa apelezi la experienta acestuia.
    Rusinos, sau mai corect zis, CONDAMNABIL este sa stai cu curu pe camase si sa-ti pedepsesti predecesorii aflati acum la pensie, cu venituri lunare mai mici decât se puteau calcula.
    Acum, incercarea de a drege busuiocul, nu-i face mai putin vinovati pe factorii decidenti ai Casei SICTIREALE* de Pensii a mapn** de vinovatia inaptei lor activitati. Or avea ei mult de lucru, le-o fi greu, că usor le-o fi fost si celor ajunsi acum la mana lor, cand ctitorira Portile de Fier, Transfagarasanul, Combinatul Petrochimic Pitesti, Canalul Dunare Marea Neagra, Palatul Parlamentului si cate alte si alte minunatii raspandite peste tot pe harta României.
    Si folosesc momentul sa-i alint cu o sudalma si pe bravii juristi militari, care in loc sa ne sprijine in tentativele noastre de a ni se face dreptate, se opun cu cerbicie la obtinerea acesteia (a se vedea numai impiedicarea demersurilor la CCR a unor colegi de-ai nostri, care au pierdut cu legea in mana contestarile de neconstitutionalitate facute impotriva unor legi ordonante de urgenta).

    * denumire binemeritatata pentru felul in care îi trateaza pe cei de a caror existență depind.
    ** macar asa imi pot manifesta si eu multumirea pentru dispretul cu care ne rasplateste institutia careia pensionarii militari i-au daruit cei mai frumosi si buni ani din viata.

  11. Stanciu

    MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

    CASA DE PENSII SECTORIALĂ
    Nr. 4320081 / 28.0l.2019

    NESECRET
    Nr. ex. 2 Ex. nr. j_
    -=şy
    romania2019.eu

    Către,
    STANCIU PETREA
    petreastanciu@gmail.corn

    Urmare a petiţiei dumneavoastră prin care solicitaţi informaţii destinate liberului acces la informaţii de interes public, astfel cum este reglementat de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:

    Art. 60 alin. (3) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în forma legislativă din data de 30.06.2017, prevede faptul că în anul în care pot fi aplicate atât prevederile legale privind indexarea/majorarea pensiilor militare de stat, cât şi cele privind actualizarea, se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.
    în acest context, în cazul în care, în anul 2017 s-a procedat la actualizarea cu 15% a
    cuantumului brut al soldei de funcţie pentru perioada folosită la stabilirea bazei de calcul necesare stabilirii/recalculării drepturilor de p nsie, în care a fost ocupată o funcţie specifică cadrelor mil tare, iar aceasta a fost favorabilă, nu s-a mai aplicat majorarea cu 5,25% aferentă anului 2017. Insă,
    această majorare (5,25%) este aplicabilă pensionarilor cărora actualizarea precizată nu le este favorabilă.
    Referitor la majorarea cu 5% aferentă anului 2016, prevăzută de art. 59 alin. (1) şi (5) din legea pensiilor militare, forma aflată în vigoare pe parcursul anului 2016, precizăm faptul că s-a menţinut în plată în cuantumul corespunzător datei acordării în cazurile în care pensionarii au beneficiat de actualizarea cu 15% a cuantumului brut al soldei de funcţie potrivit Legii nr.152/2017.

    Cu stimă,

    Adresa de la MAPN nu permite sa fie copiata aici!Publicati un mail si o trimit!

  12. Titi

    @Pedro, Probabil ca aceste lamuriri vor sta si la baza raspunsului CPS a MAI catre DFC a MApN, in cazul in care n-au uitat sa solicite acese precizari, de unde se observa foarte clar ca au respectat art.60 alin.(3) din Legea nr.223/2015
    varianta in vigoare la data de 30.06.2017, adica ,,In anul in care pot fi aplicate atat prevederile art.59, cat si cele ale alin.(1) se aplica dispozitiile cele mai favorabile,,. De aceasta prevedere au tinut cont numai pentru anul 2017 cand s-a comparat actualizarea cu 15% a Soldei de Functie cu majorarea/indexarea de 5,25% , si n-au eliminat majorarea de 5% acordata in anul 2016, an in care n-a fost nicio actualizare ! La mintea cocosului, ar putea spune cineva..!

  13. iosif

    Dle Pedro,

    Rog transmiteti la vasilenicolaeiosif@yahoo.com

    Cu permisiunea d-voastra cred ca ar fi bine sa fie publicate pe toate site-urile militare.

    Sa vada toata lumea cum se distorsioneaza prevederile legale in defavoarea militarilor de catre CSP a MApN si cum se incalca legea de catre cei chemati sa o aplice.

    Unde este Ordinul comun pe tot sistemul national de aparare privind aplicarea actualizarii pensiilor militare?

    Unde este Directia Generala Juridica, unde sunt consilierii juridici, de ce nu se autosesizeaza Parchetul Militar si Curtea de Conturi?

    Cu multumiri,

  14. Popa Ionel

    Are cineva un model de contestație? Tocmai am primit decizia si lipsește indexarea de 5% din 2016. Multumesc anticipat.

  15. Iosif

    Dle Popa,
    Vedeti pe site ul AORR facebook un model exact pe aceasta problema.Succes.
    Cu stima,

  16. Popa Ionel

    Multumesc mult, domnule Iosif.

  17. neacsu marin

    @Popa Ionel,
    Am postat un model de contestatie.Cl postat de AORR contine si cereri NESUSTENABILE.

  18. George Vieru

    Rog transmiteti si la geo_is_23@yahoo.com adresa MAPN. Cu stima.

  19. Mihai

    Nu inteleg de ce nici o asociatie de rezervisti nu ne spune ca sunt si procese cu indexarea de 5% pierdute?! Oamenii pot sa decida fara sa fie manati de sefi. Am inteles ca si sotii Jipa au pierdut! cine are dreptate MAI ori MAPN?!!…

  20. Pingback: Este bine de ȘTIUT de toată LUMEA ………………….. | My Blog