Loading


După ce am prezentat faptele care au precedat apariția ordinului privind înființarea Consiliului Consultativ al militarilor în rezervă  hai să vedem care sunt urmările și probabilele direcții.

 Urmările au început deja să se vadă. Nici nu se uscase cerneala pe ordin că au început-așa cum am spus- discuțiile, certurile, pietrele aruncate dintr-o parte în alta, privirile piezișe, atât de specific cadrelor militare în ultimii 10 ani, organizate sau dirijate bineînțeles de clasa politică și susținătorii sau cei cumpărați de ea. Știu că unii o să spună că și eu m-aș putea număra printre acești .. ”denigratori” dar ar trebui să se abțină, în primul rând pentru că eu nu sunt partizanul nici unui partid politic, nici profitorul sau beneficiarul unor sinecuri sau avantaje obținute pentru sau prin sprijinirea clasei politice și în al doilea rând pentru că eu nu am contestat și incriminat crearea Consiliului, eu am avut obiecții legate de modul în care ”s-a lucrat” la constituirea lui, la lipsa de colegialitate și transparență, la anumite jocuri și interese dar și  divergențe –deja incontestabile- între liderii diferitelor asociații ale militarilor, ceea ce nu face altceva decât să ne facă și mai vulnerabili. Și am mai criticat ușurința cu care unii militari sau reprezentanți se lasă aburiți sau duși de nas de politicieni deși de 10 ani o tot luăm peste bot de la exact aceiași politicieni. Nu mai exemplific.

Pe lângă certurile și neînțelegerile dintre liderii asociațiilor, au început ” cel puțin aparent” și certuri între politicieni pe subiectul pensiilor militare, dar de fapt pe voturile pensionarilor. Ponta, Oprea, Dragnea, Olguța, Leș, Țuțuianu, nu m-ar mira să îl vedem și pe Băse, și-au adus brusc aminte de militari, pentru că –așa cum spuneam, aceste alegeri și cele ce vor urma vor fi marcate de absenteism masiv și 2-3 sute de mii de voturi pot face diferența. Este înduioșător cum încearcă să ne convingă Olguța că ea a luat apărarea militarilor, când Țuțuianu  a vurt să ne înjumătățească pensiile iar ea a spus: ” Nu, de scăzut nu le scădem că am promis, dar le putem îngheța!” Sărut mâna coană mare, ce ne-am fi făcut fără tine? Și după cearta lui Țuțu cu Olguța, hopa și Leș, ne anunță că a sărbătorit 15 ani de NATO, între militari dar cu telefonul închis.

Și acuma să ajungem la viitor. Viitor de aur țara noastră n-are și prevăd că țeapa va fi și mai mare.

Consiliul lui Leș, oricât de bine intenționat ar fi fost (ipotetic deocamdată) inițiat, are un viitor la fel de strălucit ca și celelalte comisii, direcții, departamente conduse de secretarii de stat și consilierii miniștrilor apărării, adică gargară și iară gargară. Sinistrul Leș a postat o fotografie de la întâlnirea cu reprezentanții unor asociații, ca să nu spun ASOCIAȚIILOR militarilor, spunând câtă plăcere i-a făcut, bla- bla- bla. Ceea ce nu spune domnul Leș este că practic prezența lui acolo a fost ff scurtă, pur decorativă și propagandistică,  doar pentru a marca momentul, a apărea în poze alături de rezerviști, ca să își livreze marfa, adică discursul și apoi să plece, strategic, ca și Fifor acum 2 ani. Deci așa înțelege domnul Leș să conducă și coordoneze lucrările sau activitățile Consiliului. Alles klar das comisar ? Nu intru în amănuntele… discuțiilor, pentru că iară aș fi învinuit că am ceva cu cineva, aștept să se concretizeze ceva. Cert este că nimeni nu a vorbit despre ROF-ul la care se spunea că se lucrează, acuma se vorbește despre ”metodologie”. Dar bănuiesc că în curând vom avea parte de surprize, AȘA CĂ ȚINEȚI APROAPE. Oricum, dacă marele câștig sau unicul al acestui consiliu este faptul că unii vor primi titlul de consilieri și că se vor actualiza pensiile cu solda de grad, ne putem împușca demonstrativ. Și totuși, ca să nu scriu numai în negru, un lucru bun este faptul că la întâlnire au fost invitați (nu știu de cine) și reprezentanți ai altor asociații, nu doar ai LADPM ca până acuma. Nu știu cine a făcut selecția, este totuși un pas înainte, dar fair ar fi fost să fie invitați, măcar pentru început, reprezentanții tuturor asociațiilor care figurează pe lista MApN,  ÎNTREBAȚI TOȚI DACĂ SAU CUM VOR SĂ COLABOREZE, NU DOAR CEI care au lustruit deja clanțele ministerelor. Culmea culmilor este că unii, nu spun cine, persoane importante, ar dori ca din Consiliu SĂ NU FACĂ PARTE NICI UN REZERVIST CARE APARȚINE UNEI ASOCIAȚII, DEȘI ART.3 PUNCTUL 3 DIN ROF-UL PUBLICAT PRIN ORDIN, SPUNE ALTCEVA. Ce să mai zici? Țară de nebuni.

Și ca să nu se supere ”concurența” hai să trecem și la celălalt ”Consiliu”, cel al Olguței, ultimul apărător al drepturilor militarilor, pe care dacă o asculți, dar mai ales crezi, îți vine să îți bați copii cu moțul de la bască. Sau de la caschetă. Dacă cineva își face părerea sau speră că această variantă ar fi diferită de cea a lui Leș, se înșală. Atâta vreme cât ambele variante sunt creația aceluiași partid, scopul nu poate fi decât comun, ABURIREA. Orice om serios, dar serios, cu scaun la cap și cu școala făcută la timp, la zi, cum spune un bun amic, și-ar pune întrebarea: DACĂ PSD DOREȘTE SĂ REPARE NEDREPTĂȚILE PRIVIND PENSIILE ȘI DREPTURILE MILITARILOR, DE CE MERGE PE DOUĂ POTECI ȘI NU FACE O AUTOSTRADĂ UNICĂ, COMBINÂND EFORTURILE CONSILIULUI LUI LEȘ CU ECHIPA OLGUȚEI, CU ATÂT MAI MULT, CU CÂT AȘA CUM SCRIE LEGEA ȘI SUBLINIA –BRAVO LUI- ȘI GROPAN, LEGISLAȚIA PRIVIND PENSIILE MILITARILOR INTRĂ ÎN COMPETENȚA MApN. DE CE ? Pentru că PSD nu a construit nici o autostradă, doar a încasat prin firmele de casă, banii pe studii de fezabilitate. Exact asta se întâmplă și acuma. Ceea ce face PSD-ul acuma prin comisia Olguței și Consiliul lui Leș este un studiu de fezabilitate (pentru parcursul alegerilor)  pentru care va încasa voturile dar nu va începe lucrarea sau dacă o va începe, va face un KM apoi vor apărea probleme de ”mediu”, contestații, retractări, ordonanțe,etc etc, care vor bloca  primul km de asfalt turnat. Deci, pe înțelesul tuturor, oameni buni, nu vă amăgiți, PSD nu poate repara ceea ce a stricat fără a-și da palme singur și fără a se băga și mai mult în rahat. Suntem în campanie electorală și atâta tot.

La fel însă se poate spune și despre asociațiile militarilor, căci pe lângă gargara politicianistă a PSD, UNPR, PUR, etc etc, cea mai mare piedică în rezolvarea problemelor noastre stă în divergențele, disensiunile, contradicțiile, ambițiile, orgoliile și frustrările conducerilor asociațiilor sau celor care pretind că reprezintă interesele noastre, fie ei asociați sau neasociați. Cine îi oprește, acuma când -pare măcar- că cineva vrea să îi asculte, SĂ SE UNEASCĂ ȘI SĂ SPUNĂ POLITICIENILOR: DOMNILOR POLITICIENI, DACĂ VREȚI SĂ NE ASCULTAȚI, NE ASCULTAȚI PE TOȚI LA UN LOC, NU PE RÂND, PENTRU CĂ AVEM ACELEAȘI PROBLEME. Cine îi Oprește? Am spus, orgoliile, interesele meschine, ambițiile, frustrările, dezbinarea, ura, dorința de a fi fiecare perceput ca fiind ”salvatorul nației”. Îmi amintesc că atunci când a început lucrul la legea 223 sub coordonarea doamnei Sîrbu la ordinul lui Dobrițoiu, lucrurile au stagnat și s-au împotmolit nu din cauza lipsei de voință politică ci din cauza certurilor dintre SCMD și ANCMRR care nu încăpeau în aceeași teacă. La fel este și acuma, indiferent cine joacă rolul săbiilor. Nu cred că ”specialiștii” asociațiilor se vor pune de acord și parcă văd că –bucuroși nevoie mare- politicienii vor spune: ” dacă nu sunteți în stare să vă puneți de acord și să veniți cu o soluție sau cereri comune, ne revedem când veți reuși,  sau acceptați varianta noastră, că oricum altă variantă nu aveți!” Pe ce punem pariu că va fi așa ? Cine i-a oprit pe reprezentanții asociațiilor, măcar cei din Forum, să își pună de acord pretențiile și soluțiile de principiu și tehnice până acuma, de doi ani de când ființează Forumul? Răspunsul l-am dat mai sus. Deci, înainte de a da vina pe alții, să ne uităm, cum spunea și Celentano, în noi înșine căci răspunsul acolo se găsește.

Aș vrea să mă înșel, dar când văd cu câtă patimă ne înjurăm, jignim, luăm peste picior pe facebook, pentru că nu susținem toți aceeași ”asociație” sau aceiași lideri militari sau politici, mi se întărește convingerea că nu mă înșel. Aud că marii lideri se îndeamnă unul pe altul care să convoace Forumul pentru a stabili pașii ce urmează să fie făcuți. Acesta este cel mai solid argument că NICI UNUL nu mai dorește continuarea sau reunirea, pentru că nici unul nu vrea practic unirea eforturilor dacă nu este el pus în față, fiecare trage în propria direcție, NU AVEM O DIRECȚIE COMUNĂ. Suntem ca în fabula cu racul, broasca și o știucă și îmi e teamă că așa vom rămâne. Problemele rezerviștilor aleargă între gargară și orgolii.

De neacsum

25 de comentarii la „Leș își face campanie- capitolul V, gargară și orgolii”
  1. La : „CU ATÂT MAI MULT, CU CÂT AȘA CUM SCRIE LEGEA ȘI SUBLINIA –BRAVO LUI- ȘI GROPAN, LEGISLAȚIA PRIVIND PENSIILE MILITARILOR INTRĂ ÎN COMPETENȚA MApN. „.

    Exact ca la Radio Erevan: Da! Legislatia privind pensiile militarilor intra in competenta M.Muncii si justitiei sociale!.
    HG 12/2017
    ART. 4 … (2) Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:

    l) Salarizare:

    16. analizează şi soluţionează problematica raporturilor de muncă (salarizare, pensii,drepturi materiale, alte drepturi) ale tuturor categoriilor de personal din sectorul apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi din alte structuri conexe acestuia;
    17. analizează şi prezintă propuneri la proiectele de acte normative elaborate de către instituţiile din sectorul apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi de către alte structuri conexe acestuia;

    Treaba’i asa din 2010, de la basinesco-boccii! Si nimeni n-a mai schimbat-o de atunci!

    MApN avind doar : „16. managementul activităţii financiar-contabile;
    17. gestionarea sistemului pensiilor militare de stat;”… adica primeste niste bani pentru solde si pensii si’i imparte la impricinati… Cit de mari sint acele sume, stabileste altcineva!

  2. &mosalecu,
    Si atunci, oare de ce zicea Olguta ca nu are atfibutiuni in domeniul pensiilor milutare? Ghici…

  3. @Neacsum 4 aprilie 2019 – 15:13
    La : „Si atunci, oare de ce zicea Olguta ca nu are atfibutiuni in domeniul pensiilor milutare? Ghici…”.

    Din trei motive:
    – n-a stiut/nu stie
    – ca s’arunce pisica moarta’n curtea tutuianului care, nici el, nu stie
    – s-a „speriat” de spusele atîtor „mărimi” din asociatiile noastre care o țin langa cu_ca ea n-a avut atributii in domeniul pensiilor militare

  4. @Neacsum 4 aprilie 2019 – 15:13
    La : „Si atunci, oare de ce zicea Olguta ca nu are atfibutiuni in domeniul pensiilor milutare? Ghici…”.

    1. Nu avea atributii directe pentru ca era ministru muncii.Dar, politica este politica si……
    2. Stiti foarte bine ca proiectul de OUG 59 a venit de la ministerul de resort.Oare cine era ministru ? a iesit ministru sa spuna ca pe el nu l-a consultat nimeni ? ca nu stie nimic ?
    3. La intalnirea SCMD cu ProRomania, cand i-a fost aruncata lui Ponta afirmatia ca OUG 57 data de Ciolosi dar proiectul era facut de pe vremea cand ministerul de resort se afla in subordinea lui Ponta, acesta s-a ridicat si a plecat !!! Oare de ce ?

  5. @ mos alecu,
    Rupt din context şi departe de orşice adevăr juridic. Mai citeşte-te o dată. Pensia nu este un raport de muncă. Da, MMJS are atribuţii în acea HG pe linia salarizării activilor, e evident că din ceea ce soluţionează în domeniul salarial acest minister vor fi afectate toate drepturile cuvenite pentru militari, inclusiv pensia pe care o va primi, ca o consecinţă indirectă. Mai departe, „analizează şi prezintă propuneri la …..” nu este echivalent cu iniţiază proiecte de acte normative în domeniul pensiilor militare. Aşa cum place urechii moşului iacătă ce spune HG12/2017 referitor la atribuţiile pe pensii ale MMJS:
    „h) Pensii și alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special:
    1. elaborează proiecte de acte normative și metodologia de aplicare a prevederilor legale din domeniul pensiilor, altor drepturi de asigurări sociale și drepturilor acordate prin legi speciale, la propunerea Casei Naționale de Pensii Publice;
    2. colaborează cu alte ministere și instituții la elaborarea cadrului legislativ din domeniul contribuțiilor sociale obligatorii;
    3. colaborează cu alte ministere și instituții pentru a se asigura implementarea reglementărilor internaționale de asigurări sociale, la care România este parte, precum și ansamblul reglementărilor comunitare;
    4. elaborează legislația pentru crearea cadrului instituțional necesar implementării și funcționării sistemului de pensii administrate privat;
    5. asigură, prin Casa Națională de Pensii Publice, informarea și consultarea asiguraților, precum și a pensionarilor asupra problemelor care vizează interesele acestora;
    6. monitorizează și evaluează modul de implementare a politicilor de pensii și altor drepturi prevăzute de legi cu caracter special de către Casa Națională de Pensii Publice.”
    Adicătelea liber la prosteală numai cu pensiile ce ţin de Casa Națională de Pensii Publice. Pe OUG 59/2017, 96/2018 şi 114/2018 ministrul MMJS a contrasemnat pentru că aşa trebuie să facă toţi miniştrii care au prevederi de pus în aplicare şi acolo aşa erau din întâmplare. Mai uşor cu pianul, acesta este un blog îngăduitor cu toţi, dar invenţiile din visele unor meşteri mari, calfe şi zidari vor fi combătute mereu atunci când o iau pe dealături.

  6. Cand au contat vreodata legile in colonia Romanistan ? Pana si legile organice au ajuns hartia igienica ale politrucilor slugile NOM.

  7. &Mos Alecu,
    Poate Olguta e proasta si nu stie, dar tu stii ce prevad art.2 .e, din legea 223,sau art 5.(1)c din legea 346/2006? Daca nu stii treci langa Olguta.

  8. Neacsule, Neacsule …Cel mai ușor lucru din lume este să nu fii prost. Asta dacă ești deștept.
    Dacă nu … îi mai greu.

    Art.5, alin.(1)/l.346/2006 nu are litere…
    Vezi ca v-am spus ca prevederea respectiva a fost inclusa in 2010 (cind pensiile militarilor erau in sistemul public)… dar ca, de atunci, nimeni nu a eliminat-o. Ea raminind in vigoare!

    Probabil ca si tu si si cetateanul care se vrea oxid de neon (nestiind ca gazele inerte nu formeaza oxizi) aveti o biblioteca speciala de acte normative… Acte normative pe care le citit din doi in patru si le intelegeti din trei in cinci!

    Succesuri la lehăială lozincardă!

  9. In baza de calcul de la art. 28 nu este prevăzut decât media soldelor realizate la funcția de bază excluzînd contribuția la pensia suplimentară, iar la art. 30 – plafonarea se referă doar la elementele enumerate la art.28 care compun baza de calcul.
    Deci limitarea la 85%, doar din baza de calcul prevăzuta de art. 28. Nu și din sporuri adăugate cuantumului pensiei corespunzător bazei de calcul . Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare
    Articolul 11 (3)Pensionarii militari decorati cu ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% la cuantumul pensiei(NEABROGAT)
    – Decretul nr. 141/1967 privind pensiile militare de stat și pensia suplimentară este actul normativ prin care ia fiinta pensia suplimentara, pensie care este aparte de pensia militara de stat si se plateste deosebit;
    – Fondurile necesare pentru plata pensiei suplimentare se formează din contribuția tuturor militarilor din cadrele permanente, care este de 2 la sută din solda lunară și se varsă, prin unități, într-un cont special la Banca Națională a Republicii Socialiste România si care va plăti la sumele depuse o dobîndă anuală de 1,5 la sută, cu care se întregește fondul pentru pensia suplimentară. Deci pensiile militare de stat și pensiile suplimentare au surse de finantare diferite;
    – Pensia suplimentara se acorda la iesirea la pensie, in functie de perioada de contributie la fondul pentru aceasta pensie.
    – Decretul nr. 214 din 12 iuie 1977 privind pensiile militare de stat abroga Decretul nr. 141/1967 (art.78/ Decretul nr. 214 din 12 iuie 1977) dar continua cu existenta pensiei suplimentare (a se vedea denumirea Decretului 141/1967, care instituie acest tip de pensie);
    – Pensia suplimentra, ca si in Decretul nr. 141/1967 este:
    – distincta fata de pensia militara de stat,
    – proprietate a militarului din cadru permanent, ea revenind acestuia integral daca la iesirea la pensie a contribuit pe o perioada de pana la 5 ani sau urmasilor, la decesul acestuia;
    – fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigura din bugetul statului (art 4/ Decretul nr. 214 din 12 iuie 1977) in timp ce pensia suplimentara se plateste din contributiile militarilor din cadrele permanente depuse intr-un cont special la Casa de Economii si Consemnatiuni si dobanzile cordate acestora;
    – pensia militara de stat se stabileste in functie de numarul anilor serviti in cadrele permanente si retributia tarifara (art. 1/ Decretul nr. 214 din 12 iuie 1977) iar pensia suplimentara se stabileste in procente din retributia tarifara folosita la calcularea pensiei militare, dupa anii de contributie si procentele de contributie 2 sau 4 la suta ( art. 61 si 62/ Decretul nr. 214 din 12 iuie 1977);
    – Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat abroga Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat (art. Nr. 88/ Legea nr. 164/2001) si totodata elimina pentru totdeauna pensia suplimentara care era un drept al militarului preconstituit din momentul achiatarii contributiei la fondul pentru pensia suplimentara;
    – Pensia suplimentara, pensie distincta de pensia militara de stat, se transforma datorita acestei legi in spor procentual care se acorda la stabilirea pensiei, deci se incorporeaza in pensia militara de stat cu toate ca fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigura de la bugetul de stat ( conform art. 5 alin. 2) iar contributiile platite pentru pensia suplimentara erau in cont separat la Casa de Economii si Consemnatiuni;
    – Daca pensia suplimentara este incorporata in pensia militara de stat care se plateste de la bugetul de stat, se pune problema unde este contul special de la Casa de Economii si Consemnatiuni si dobanzile aferente, corespunzator contributiilor platite pentru pensia suplimentara pana la aceea data?
    – De ce se amesteca niste fonduri personale cu fonduri de la bugetul statului? Cine a aprobat acest lucru si cum raspunde?
    – Incepand cu aceasta lege a pensiilor militare de stat si pana astazi toata legislatia din domeniu a ingropat pensiile suplimentare, fara nici un fel de justificare si fara sa se faca dreptate militarilor.
    OUG 57/2015 a micsorat procentul de calcul si a introdus majorarea pentru pensia suplimentara in plafonul de maximum 85%!Asa este ???

  10. @Mos Alecu, da, art 5 .1(3 si 4 ). In ceea ce priveste prevederile din 2910, ele nu abroga si nici nu completeaza prevederile legii 346, ci doar se bat cap in cap cu ele si ar trebui declarate nule, pentru ca contravin unei legi fundamentale privind apararea tarii, care nu poate fi incalcata. Daca tu consideri ca inca;lcarea legii 346 este constitutionala, e treaba ta. Inca odata spun, treci langa Olguta.

  11. @Gigi,
    Pentru ca asa era si nu a stiut ce sa raspunda nu era pregatit, credea ca vorbeste cu prostii.

  12. mos alecu@,
    În afară de a fi urâcios şi miştocar, mai eşti şi capsoman. L223 este o lege organică, MMJS nu are nici măcar drept de control asupra caselor sectoriale, HG se emit pentru organizarea executării legilor-art.26 alin.(1) din L90/2001 şi art.108 alin.(2)din CR. Or, ierarhia actelor normative e chestiune de abecedar juridic. Nene, dacă ai altă opinie nu înseamnă automat că ai şi dreptate. Ţi-am mai dovedit-o şi anul trecut cu retroactivitatea la acordarea OMM pentru cei în rezervă, când ţineai cu ursu doar din orgoliu că apucasei să te pronunţi şi moşu dacă zice aşa rămâne, nu e în stare să recunoască că a greşit.Ia ne luminează mata, în executarea cărei prevederi de lege îşi exercită atribuţiunile pe pensii militare MMJS?

  13. Mare,mare păcat! L-ați supărarat pe Moș tăgârță!:))))))
    @NeO & Vasile au areptate!

    Pt.@Moș
    Ești un dugos și supărăcios!
    Nu e bine,d-le „Chestor”!
    Pe blogul matale,ai introdus cenzura la greu.Preferi să ai zero postări decât să fii contrazis samd.
    Ai o ură dusă la estreme,față de blogul Huhurez.
    De ce toate astea? Deoarece,ești un fixsist și un
    frustat incurabil.

  14. Pt.cârcotași:
    În loc de „extreme”,am zis”estreme”.
    Tehnica,câteodată,îți joacă feste!

  15. In contrele Olguta vs Tutuianu, cineva spune povesteste asa:
    „Dl. TUTUIANU a fost singurul ministru al Apararii care a chemat SCMD la discutii, din proprie initiativa, solicitand adevarul in privinta situatiei noastre. L-am lamurit, impreuna cu unul dintre cei mai puternici generali activi, care a amenintat ca si ei, cei in activitate, vor iesi alaturi de noi, in toamna, daca nu este oprita campania furibunda a LOV impotriva militarilor.”
    Din aceste acuze reciproce LOV a iesit sifonata rau, dpv factual!

    Curios ca „unul dintre cei mai puternici generali activi” a avut o opinie clar exprimata si nu cred ca discutiile s-au purtat in „acel cort”!
    Oare cine-i mon général?….caci povestitorul o lasa in suspans sau, este o pura inventie?
    …sa i se fi sugerat iesirea la pensie in timpul ce a urmat dupa discutiile initiale?
    Daca si numai daca povestea este reala, inseamna ca mai sunt inca seminte valoroase genetic!

  16. In aceasta perioada preelectorala prea multa politica , dauneaza grav sanatatii fizice si mintale,pensionarilor .

  17. Iulian.General actual romanistan cu sange in instalatie ? Raspuns: Haaa haaa haaaa haaaa…Buna gluma….

  18. @Iulian
    D-le Iulian,cine este acest,domn general?
    Aveți informații,sau numai bănueli,care ar fi acesta?
    Dacă, totuși,îl știți,spuneți cine este să-l trecem în analele noastre,ale militarilor adevărați cu sânge
    în instalații.
    Îl țineți la secret?
    Cu respect!

  19. @Dan,
    Si care e problema? Nu am spus eu că vor conta și câteva voturi? Se strânge tot ce se poate, militari, țărăniști, ospătari, șomeri, măturători, orice, numai să se facă numărul.

Comentariile sunt închise.