Să ne fie rușine !

Categoria opinii

Marin Sorescu, cel care era în stare să concentreze întreg talentul, filosofia, înțelepciunea și puterea,  esența unui popor într-un nume, spunea că  ”a existat numai o țară frumoasă la o margine de mare”. Când i-am citit prima oară versurile le-am luat , ca toată lumea, sensul poetic, înțelegând intenția lui de a sintetiza zbuciumul mării într-un bob de rouă. Dar astăzi, la doar jumătate de secol de la metafora lui, cuvintele sale capătă un sens realist, dureros de realist. Pentru șacalii  zilelor de azi, cam la asta se limitează România, o țară frumoasă și bogată la o margine de mare, o mare pe care șacalii vechi și șacalii noii vor să o stăpânească și controleze. În această țară, pentru ei nu mai există oameni, nu mai există istorie, nu mai există tradiții, nu mai există pământ, aer, viață, există doar interese și zavragii care scot pe tarabă tot ce poate aduce bogăție sau putere, chiar  și  efemere. Pentru ei nu mai există nici Brâncuși, nici Coandă, nici Enescu, nici Caragiale, nici Mareșalul, nici Burebista, nici Grigorescu, nici Bălcescu, nici bădița Tudor, nici Crăișorul  Munților, pentru ei există doar trădătorii de care se folosesc pentru a ajunge la frumusețile și bogățiile României și la Marea cea Mare. Dacă ar și știut acest Marin Preda în versuri cât de tragic se va transforma versul său, și-ar fi mușcat limba, și-ar fi sugrumat gândul, și-ar fi tăiat mâna. Dar tragedia nu constă doar  în situația prezentă, despre care mulți spun că este ireversibilă. Tragedia constă în faptul că este posibil ca peste încă 50 de ani sau 100, sau 500,sau 1000,  când un nou  ”ESCU” fie el Marin,  Constantin, Ion,Mihai, Mircea, sau Ștefan,  vor voi să se mai nască, să nu mai aibă unde, sau să se nască aiurea printre câmpurile de căpșuni din Spania,  azilurile de bătrâni din Anglia, ghetourile de nu știu unde, sau vor rămâne în  teatrele de operații euroatlantice prin plantații de mac, nenăscuți, biete rămășițe  purtătoare de genii latente.  Și aproape la fel de tragic, dacă nu chiar și mai tragic este că urmașilor celor enumerați mai sus nici nu le va mai păsa, vor fi uitat demult de toate aceste nume, căci cei cărora încă le mai pasă acuma, nu fac nimic să oprească tăvălugul trădării și distrugerii acestui popor. Când descălecații pe pământ românesc  îți interzic la tine în țară să îți cinstești eroii, apoi îți trag guvernul de urechi și îl șantajează  cu retragerea sprijinului parlamentar pentru că nu a înăbușit în sânge ”revolta” celor veniți cu o lumânare la mormânt, viitorul  nu poate fi altul, sau se poate spune că nu există. Peste 50 de ani, așa cum s-a ales numele eroului necunoscut Amilcar, cineva, undeva, va alege la nimereală, dintr-o grămadă, câteva oase din teatre de operații și va spune: ”ACESTA ESTE UN ROMÂN  !”

Rămâne cum am stabilit!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la Să ne fie rușine !

 1. cālescu viorel

  …in fine,poate ca nu mai e nimic de zis…

 2. Dan

  Poporul-zombii .

 3. geofreeland

  Rugă pentru România – Adrian Păunescu. De citit.

 4. Nicolae

  Da,așa este,umiliți la noi acasă!Nu mai suntem lăsați nici măcar,Eroii,să-i comemorăm,să le aprindem lumânări pentru aducere aminte de jertfa lor supremă!
  Statuile marilor noștri întregitori de țară sunt dărâmate ,pentru ca noua generație să nu mai știe de nimeni și de nimic.
  Trădarea și ghiftuirea acestor maniaci după averi conteaza!
  În art.d-voastra se poate vedea durerea strânsă într-o viată,durerea unui român care-și iubește țara,poporul lui și în același timp și neputința care,parcă,ne-a cuprins pe toți cei care mai simțim ceva pentru poporul ăsta atât de încercat și nu avem puterea să salvăm ce se mai poate salva din ghearele sălbăticiunilor înfometate gata să sfâșie ce-a mai rămas de devorat.
  Cine să se mai lupte,când cei care se mai luptau ne -au părăsit atât de devreme,iar cei care mai trag semnale de alarmă nu mai sunt luați în seamă!?
  Este trist și în același timp dureros,dar adevărat,nu trăim un coșmar,ci o realitate dureroasă,care din păcate o trăim, contemporani fiind.
  Într-o țară în care valorile sunt demonizate,i-au calea pribegiei,când Eroii sunt batjocoriți, statuile înaintașilor sunt date jos de pe socluri,la ce te poți aștepta ca țară?
  Drumul pe care ne îndreptăm este,din păcate,unul singur,dacă nu ne trezim din coșmarul în care am intrat de câțiva ani buni!
  Că,ne cam merităm soarta,asta e o altă poveste de spus urmașilor,urmașilor noștri!
  Sper,că această poveste să nu înceapă cu:”A fost odată o țară…….”
  Sper,să fie doar un coșmar urît,după care tocmai ne-am trezit.

 5. cālescu viorel

  „Si ca o-ntoarcere la tine-n destin,ridica-te tara…”

 6. Dan

  Degeaba faceti socuri electrice unui zombi.

 7. Dan

  Acum 5 min.la psd-tv(Ro-tv) a anuntat ca se amana cu un an legea pensiilor civile din lipsa banilor.Se pregateste maine si „e normal’ (zicea un pesedist la-be 1 tv ) un OUG cu pensii speciale la primari si viceprimari! Care vor putea cumula pensia speciala, dupa un mandat de 4 ani, cu toate tipurile de pensie civila , militara etc. ..Pesedistul din studio zicea ca e normal ca exista un precedent in Belgia unde dupa 4 ani de mandat primesc inca o pensie ( asta speciala) plus ‘bonus’ 200 de mii de euro la plecare.Nu comentez mai mult!

 8. Nicola

  Primari+viceprimari+ajutoare sociale la bețivi(buni de muncă)=voturi.
  SNAOPSN=Lulu.
  Prostovanii ăștia de PSD-iști n=au învățat nimic din ultimile alegeri?Dacă este așa cum spui,Dane!

Statistici T5