ÎnCoronarea lui LUCOVID al XIX-lea

Categoria Opinii

 

Orban, purtătorul de virus

Presa titrează ca guvernul PNL intră in autoizolare. Asa e! Și la propriu și la figurat.  Coincidenta sau nu, odata cu retragerea nominalizării lui Cîțu, cea mai mare prostie politică românească a ultimilor 50 de ani, PNL s-a autoizolat de alegători. Dacă va mai prinde 15 % la alegeri, e mare lucru. Nici PSD-ul lui Ciolanu, care i-a făcut jocul încă de când a inițiat moțiunea de cenzură deși nu avea de gând să guverneze așa cum nu putea să guverneze nici PNL-ul după ce a căzut guvernul Dăncilă, nu va mai lua cine știe ce voturi, iar blatul dintre cele două ”mari partide” jocul mizer,  batjocora la adresa românilor, adormiți dar totuși nevinovați, va duce la un dezastru la alegerile locale pentru ambele partide amatoare de blat. . Norocul lor este că au totuși la îndemână toate portițele legale și ilegale pentru a aranja votul, softuri, oameni, putere, și își vor reîmpărți voturile. Dacă liderii PNL și PSD vor bate palma și își vor respecta promisiunile, tot ei vor fi cei care vor forma majoritatea indiferent cu cine,  se vor roti,  își vor păstra oamenii pe funcțiile cheie, sinecurile și contractele aducătoare de bani negri. Celelalte partide vor mima și ele indignarea dar nu vor face și nu vor putea face nimic.

Credeam,  după demisia lui Cîțu că PNL și-a epuizat resursele dar nesimțirea este fără margini. Atitudinea domnului senator de Constanța, mare amiral mare,  care întors de la Bruxelles, deși s-a simțit rău, în plină criză endemică,  a preferat să trateze virusul cu indiferență și să își contamineze, ca și comisarul șef  de la Primăria București  colegii și colegele,  este doar o nouă formă de exprimare a atitudinii deja clasice a celor care s-au văzut călare pe cai mari și cred că nu pot fi atinși de nimeni și de nimic, pentru că ei au imunitate. Probabil domnul Vergil Chițac , într-o discuție tete a tete cu COVID 19, i-a spus: ” ciocu mic, eu sunt la putere acuma!” Oare virusul se ia de la amiral la mandolină?

 Învârtitul

Deci guvernul Orban s-a autoizolat în primul rând politic, la îndemnul, cu ajutorul sau mai bine zis din vrerea păstorului de pe dealul Cotrocenilor, singurul om cu adevărat apolitic, pentru că pe el nu îl interesează politica din care nu înțelege nimic, nici partidele pe care le folosește și le manevrează cu ajutorul magistraților după cum vrea el, nici oamenii de lângă el, pe care îi pune în situații penibile și îi schimbă cu un șut în partea dorsal care nu e niciodată un pas înainte,  ci doar  o gură închisă. Lumea ar putea spune că Iohannis a câștigat acuma, pentru că iată, are ”guvernul lui” și a reușit să îl reimpună pe Orban ca premier, chiar dacă CCR a spus că nu poate. A demonstrat că a putut. Păi ia să socotim: în noiembrie avea guvernul Orban obținut prin votul Parlamentului, care putea conduce cu puteri depline până la alegerile parlamentare din toamnă. Ce l-a împiedicat? Propria ambiție de a avea și majoritate parlamentară ca să poată juca țara la păcănele SINGUR.  Pe el nu îl interesa nici măcar scoaterea PSD din viața politică, așa cum se lăuda peste tot. EL VOIA DOAR SĂ CONDUCĂ SINGUR, TOT. Iaca nu se poate. Acuma cu chiu cu vai, cu sprijinul coronavirusului, aducând țara pas cu pas,  la un pas de situația dn China și Italia, a ajuns de unde a plecat, adică s-a învârtit în cerc. Marin Sorescu are o … perlă, numită ”spânzuratul” pe care o recită magistral Tudor Gheorghe. Aflăm acolo de unul care când nu are ce face  se face că se spânzură și tot satul, copii,bătrâni, femei, bărbați oameni serioși sau gură-cască vin după el ”sperând” că poate poate va reuși odată, și sunt și ei martori la ceva ”memorabil. Dar el, Mitrele, le dădea țeapă mereu și lumea se întorcea acasă dezamăgită, de fiecare dată, zicând : ”Ete fă, venirăm degeaba”.  Ete cam așa și cu încercările Frânarului de a deveni lider maximo. Ne caftirăm ca proștii, unii prin parlament, unii prin justiție unii prin CCR și cei mai mulți și proști pe facebook, ca să ajungem de unde am plecat în noiembrie. Lui Iohannis ar trebui să i se spună ”ÎNVÂRTITUL” pentru că s-a tot învârtit ca un … ou într-o căldare,  obținând nimic, aducând țara în pragul războiului civil (pe facebook) dar și al dezastrului economic, financiar,legislativ  și medical, pentru că uite, în plin război cu COVID19, guvernul a fost cu mâinile tăiate și cu pantalonii în vine, cu cravata bălăgănind  între picioare, neputând da ordonanțe de urgență necesare achiziționării de materiale sanitare. Dacă adăugăm la asta și măsurile unele bune dar tardive, deci inutile, altele total neindicate, deci păguboase, cum ar fi aceea de blocare a unor PTF din lipsă de echipamente și oameni, care a condus la aglomerarea, deci posibilitatea răspândirii în masă a virusului la punctele de trecere a frontierei rămase deschise, avem imaginea unei guvernări dezastruoase dirijate din ambiția Învârtitului,  pe care nu îl interesează decât propria persoană și atât.

Pohta ce-a pohtit Spuneam că Învârtitul nu a vrut altceva decât să conducă singur și că nu a reușit. Și totuși se poate să reușească, chiar dacă temporar, dar  la cât este de egoist ăsta e în stare ca într-o săptămână să vândă țara cu totul fără să știe cineva. Nu m-ar mira să o scoată la licitație on-line că de plecat nu mai pleacă el din Cotroceni, că îi e frică. După cum evoluează situația epidemiologică, cu 30 de noi cazuri pe zi, se impune, dacă nu vrem să avem soarta Chinei și Italiei, declararea stării de urgență. Se vorbește despre suspendarea pentru cel puțin o săptămână a activității Parlamentului pentru că un senator inconștient, la fel ca alt inconștient, dar  polițist, veniți din afară, deși nu se simțeau bine, au zis ”lasă bă, că eu sunt Dracu din Balta Orlei, nu am nimic, mie nu mi se poate întâmpla nimic, că am făcut eu altele mai grave și nu am pățit nimic” , s-au plimbat cu virusul prin lume și uite că l-au dat și la alții. Culmea nesimțirii a fost că chiar și în momentul când a fost transportat la spital, senatorul  a refuzat să poarte mască sau să fie dus cu izoleta, pentru că el era senator și ditamai amiralul, cum să se bage el la izoletă? Și uite că după numai 24 de ore se confirm 3 contaminați de la el și mingea continuă să sară. Acest gen de oameni trebuiesc izolați pe viață în celule bine închise pentru că atitudinea și inconștiența lor sunt surori cu crima.

Spuneam că se vorbește despre suspendarea activității Parlamentului,  care a fost deja penetrat de VIRUS prin partidul de guvernământ,  guvernul este deja izolat la domiciliu, deci Învârtitul va avea puteri depline. De luni se   va institui starea de urgență. care ar trebui validată de Parlament, dar cum Parlamentul este suspendat, va institui starea de urgență cum va vrea mușchii lui. Dacă măsurile vor fi stabilite de domnii miniștri sau secretarii de stat de la fiecare minister, cei (sau cele) numiți  în funcție de afișele lipite la ultimele alegeri, vă dați seama ce ne așteaptă? Pe de altă parte dacă măsurile sunt stabilite de Învârtit, sau păpușarii lui, după ce se termină totul –așa cum va da Dumnezeu- ne vom trezi că nu mai avem nimic în țară, nici dealuri, nici munți, nici câmpie, nici Românie. Ministerul Sănătății se va muta la sediul Polisano-Sibiu, Ministerul mediului la sediul Holzindustrie Schweighofer, Ministerul de finanțe la Tel Aviv, cel al Apărării la Washington, serviciile secrete împrăștiate peste tot, iar capitala va fi la Budapesta sau Berlin. Ferească dumnezeu ca măsurile să fie stabilite de politicieni sau ”specialiștii” lor de încredere.

Ce înseamnă însă Starea de urgență? Nu o să dezvolt aici, există OUG nr 1 din 1999  adică pe când cu Mineriadele și intervenția de la Stoenești, aprobată prin L-453,  5 ani mai târziu, deci în 2004. Vă mai amintiți? A fost cea în care armata, a fost folosită împotriva minerilor. Prin acea ordonanță armata a primit sarcini de intervenție împotriva propriilor concetățeni, ceea ce este anticonstituțional și în afara oricăror norme de drept. Armata nu poate interveni împotriva propriilor cetățeni, ea are ca rol apărarea granițelor și a cetățenilor. Este inuman să pui un militar să intervină împotriva părinților și fraților săi.

https://lege5.ro/Gratuit/gu3dinbw/legea-nr-453-2004-pentru-aprobarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-1-1999-privind-regimul-starii-de-asediu-si-regimul-starii-de-urgenta

Deci este interesant faptul că conform legii 453/2004, Parlamentul trebuie să își dea acordul în termen de 5 zile de la decretul de instituire a Stării de Urgență de către Președinte, în caz contrar, măsurile se opresc, sau se abrogă. De ce este interesant? Pentru că  tot de luni, activitățile Parlamentului sunt suspendate timp de cel puțin o săptămână. Păi dacă sunt suspendate activitățile, cum să  voteze decretul de instituire a Stării de Urgență? Și dacă nu îl vor vota, indiferent din ce motiv, mai rămâne valabil decretul? Iohannis o să spună că da, pentru că nu s-a votat împotrivă. Litera legii spune că nu, pentru că nu s-a votat pentru. Și iarăși se va ajunge la un conflict instituțional și iarăși ne vom învârti în jurul cozii. În timpul ăsta virusul își face de cap, pentru că nu vom avea tehnica necesară, nu avem fonduri dar în primul rând nu avem oameni responsabili și competenți care să ne conducă. Suntem conduși de papagali care demisionează pentru că se simt incompetenți să gestioneze o situație critică, dar care se lăudau că vor face o treabă mare pentru clasa muncitoare, și de președinți care consideră că lașitatea este un act de mare responsabilitate.

Legat de presupusa militarizare a țării pe timpul stării de necesitate,  asta este o alarmă falsă, pentru că art 18 din lege spune la punctul 1 că ” (1) În cazul instituirii stării de urgență în temeiul art. 3 lit. a), coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor.” Deci vom fi semi-militarizați, așa cum este și MAI-ul un fel de struțo-cămilă, cu șefi de secții de genul criminalului care a îmbolnăvit încă nu se știe câți români pentru că a vrut să ascundă că a fost în Italia și  Israel cu o colegă de serviciu. Nu pot afirma și nu afirm că toți polițiștii sunt ca milițianul respectiv dar cine îmi poate garanta că nu sunt toți așa sau cine îmi spune câți și care anume gândesc la fel, sunt educați la fel, au aceleași apucături?  Iar acuma acest gen de oameni  își vor impune … stilul de lucru. Mai mult, conform aceluiași articol 18, la punctul 3 se prevede că ” (3) În cazul prevăzut la art. 3 lit. a), Ministerul Apărării Naționale sprijină forțele Ministerului Administrației și Internelor, la cererea acestuia, în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în limitele și condițiile stabilite de acesta.”

Aparent, s-ar părea că Internele pot cere ajutorul Armatei și vor conduce .. operațiunile. Dar, dacă ne uităm la ce scrie în art 3.(a) la care se referă art 18(3)  lucrurile se cam lămuresc și nu e chiar așa pentru că acesta prevede că armata este folosită numai la ” a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;”.

Deci Armata nu poate fi folosită în cazul prevăzut la art 3 punctul b, adică  ” iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre”situație în care ne găsim acuma.

AȘADAR, ARMATA NU POATE FI SCOASĂ DIN CAZĂRMI ȘI NU POATE FI FOLOSITĂ CHIAR DACĂ SE INSTITUIE STAREA DE NECESITATE, PENTRU CĂ ARTICOLELE SUS MENȚIONATE SPECIFICĂ FOARTE CLAR ȘI FĂRĂ POSIBILITATEA UNOR ALTE INTERPRETĂRI, CÂND ȘI PENTRU CE POATE FI SCOASĂ ARMATA DIN CAZĂRMI SAU FOLOSITĂ. Mai mult, art 18  (4) clarifică faptul că ” Forțele Ministerului Apărării Naționale pot acorda sprijin numai în misiuni pentru care au pregătirea și dotarea corespunzătoare.”

Din câte știu eu, în armată nu se face instrucție în vederea  prinderii suspecților de coronavirus prin București, nici privind transportul izoletelor pe scări sau identificarea contaților turiștilor români întorși din  Italia,   nici privind dezinfectarea intrărilor la Mall.

Ceea ce este însă greșit în această lege este că pune semn de egalitate în unele articole, între starea de asediu și cea de necesitate, ceea ce este o tâmpenie, și dă ocazia unor abuzuri, pentru că între cele două stări este o diferență ca între cer și pământ. Este cazul art. 19- 22. Această gogomănie trebuie îndreptată.

Nu știu ce va cuprinde decretul domnului Președinte, pentru că deși legea este una, decretele de instituire diferă de la caz la caz și ca atare și măsurile. Sunt însă deosebit de periculoase cele prevăzute de art. 20, pentru că se poate ajunge la îngrădirea nejustificată a unor drepturi fundamentale, deși art 32 interzice expres așa ceva. Bunăoară se spune în acel articol că este interzisă ” limitarea dreptului la viață, cu excepția cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război;”.

Ei bine cum se împacă această prevedere din lege cu declarația unor ”specialiști” care au spus  la tv că este posibil  ca datorită lipsei aparatelor de ventilație din spitale SĂ DECIDĂ CINE POATE SĂ BENEFICIEZE SAU NU DE ELE, DECI CINE TREBUIE SĂ TRĂIASCĂ ȘI CINE SĂ MOARĂ? Cine se face vinovat în astfel de cazuri de nerespectarea legii, doctorul care stabilește sau alege mortul,  sau guvernul care nu a fost în stare să asigure tehnica necesară? Poate are Învârtitul un răspuns.

Ce ar fi de făcut?

Este clar pentru oricine că la noi nu se poate pune problema luptei cu virusul. Nu avem nici echipamente (suficiente sau performante) nici personal (suficient sau performant) nici guvernanți competenți, nici datele necesare pentru a identifica sursa răului și nici posibilitatea înlăturării efectelor. Suntem efectiv în fundul gol în fața virusului care iată, mai deștept decât omul,  se adaptează, capătă noi forme, se transformă, devine din ce în ce mai periculos, deci dă dovadă de ”inteligență” într-un  ritm cu care omul nu poate ține pasul, ceea ce mă duce cu gândul la faptul că este creat în laborator și scăpat de sub control.

Ce au făcut chinezii totuși (dar nu și italienii, încă), de au reuțit să treacă pe ”dobândă negativă”? Simplu, au impus măsuri drastice pentru limitarea hrănirii virusului. Au luat măsuri care unora li s-au părut inumane sau nepopulare, măsuri pe care autoritățile române trebuiau să le ia din momentul în care a apărut primul caz în Europa, respectiv control asupra intrării în țară. La noi nu se punea problema închiderii granițelor atunci,  ci doar a unui control strict, verificări cu  senzori termici la toate intrările în țară,în toate adunările sau locurile publice, ridicarea fără multe explicații a tuturor celor suspecți de contaminare, izolarea lor, verificarea și tratarea lor. Ce au făcut autoritățile române ? Au râs pe toate posturile de televiziune de virus, au spus ca e o simplă gripă, că nu avem de ce să ne panicăm, că nu e cazul să ne facem provizii, că sunt atacați” doar bătrânii” de care oricum trebuie să scape societatea, conform unor eminențe cenușii germane, că România nu este în pericol, că avem un plan infailibil, foarte frumos colorat. Au lăsat pe oricine a dorit să intre în țară, pe baza unei declarații ”de bună credință” pe propria răspundere că nu sunt virusați, dând voie virusului să intre și –MAI ALES- SĂ SE RĂSPÂNDEASCĂ INCONTROLABIL.  Și toate astea s-au petrecut  pentru că niște idioți au ridicat din umeri și au spus că ” nu e bani”. Păi normal, banii se păstrau pentru anticipate, cum să îi arunce pe testere, dispozitive de verificare sau scanare termică, locuri de carantină, spitale sau paturi pentru contaminați? Ministrul Polisano s-a preocupat în ultima OUG pe care a dat-o on -line, să își recompenseze șeful cu niște bani de la guvern, să își reînnoiască contractul cu firma concurentă statului, să își numească favorite la Casa de Sănătate și să facă pe plac Învârtitului care l-a numit ministru la intervenția finului. Asta au făcut cei îndreptățiți atunci când trebuiau să oprească intrarea virusului în țară.

Ce se mai poate face acuma? Eu dacă aș fi la butoane, aș:

 1. Constitui un comandament format din specialiști, nu lingușitori de partid, specialiști care să stabilească fiecare pe domeniul său seturi de propuneri în domeniul medical, social, juridic, administrativ, cultural, comunicativ, strategic și tactic;
 2. Suplimenta forțele MI, Medicale, ale celor de la Sanepid sau cum s-or mai numi acuma, poliția locală, dar și instrui nu doar suplimenta cu alți analfabeți funcțional, și aș forma echipe mixte care să patruleze cu mașini echipate special,  destinate special acestor misiuni și numai acestor misiuni,  și care să fie de-contaminate după fiecare tură, forțe care să verifice respectarea măsurilor ce vor fi luate;
 3. Împărți serviciul de ambulanță în două, ambulanțe numai pentru coronavirus și ambulanțe pentru alte urgențe;
 4. Rechiziționa cu personal cu tot ambulanțele private iar pentru folosirea acestora aș recompensa firmele respective  cu anularea impozitului pe anul 2020;
 5. Aceeași formă ”de plată” aș face-o tuturor firmelor private care ar asigura servicii sau materiale necesare luptei împotriva virusului și sprijinirii autorităților, dar nu celor care pun la dispoziție o mașină din 30. Aș urmări sau pune în balanță și efortul real, nu doar.. oferta. Poate aș reduce impozitul procentual,  în funcție de efort, până la eliminare;
 6. Apela la multimilionarii în Euro ai României,  pentru sprijin financiar, cu facilități fiscale drept recompensă,  pentru donații în bani, servicii, materiale necesare;
 7. Impune pedepse aspre pentru cei care nu se supun măsurilor impuse, indiferent că ar fi fost polițist, senator PNL sau simplu cetățean;
 8. Scoate din pușcărie capetele luminate care ar putea contribui efectiv la aflarea unor soluții efective, cam ca pe vremea războiului când li s-a promis liberarea celor care s-au înrolat în război. Bineînțeles, cei din zona Dincă nu ar face obiectul, dar aș folosi pușcăriașii care sunt în zona liberării condiționate cu propuneri încă neaprobate de liberare, la construirea unor locuri de carantină în ritm rapid;
 9. Identifica și rechiziționa/închiria locuri mai izolate, dar cu posibilități de transport, electricitate, gaze și canalizare, pentru construirea/instalarea spațiilor de carantină;
 10. Folosi medicii rezidenți fără loc de muncă sau chiar cei cu examenul neluat, (dar nu pe funcții de decizie ci pe post de mână de lucru, în ture operative, pentru aducerea sau transportul și verificarea suspecților sau celor aflați în carantină sau izolare, căci nu e nevoie de multă școală sau experiență pentru a lua temperatura unui suspect, pacient, sau a fi șef de … salvare). Pentru aceste.. servicii le-aș acorda .. puncte bonificație la examenul următor și bineînțeles plăti munca;  
 11. Închide granițele pentru toți cetățenii străini  pe o perioadă de cel puțin 30 de zile;
 12. Primi în țară pe toți românii care doresc și se pot întoarce, pentru că ar fi inuman să îi ții departe de familie, dar le-aș pune în vedere că două săptămâni nu și-ar vedea casa, până nu e cert că nu sunt purtători de virus. Cine nu acceptă nu vine, cine nu respectă intră în pușcărie;
 13. Identifica spații în foste unități militare, care ar putea fi folosite ca locuri de carantină, le-aș repune pe picioare (cu pușcăriași, căci sunt mulți meseriași printre ei) și le-aș folosi ca locuri de carantină, apoi, după ce scăpăm de problemă, le-aș pune la dispoziția asociațiilor de rezerviști,  închiriate, sau în locație de gestiune, pentru a putea fi întreținute și folosite la o eventual altă situație identică, pentru că ăsta e numai începutul și un alt caz trebuie să ne găsească pregătiți, nu ca acuma;
 14. Interzice complet deplasările, aș închide tot,absolute toate locurile de muncă, exceptând locurile unde se livrează, controlează electricitatea, gazul, apa, unde e nevoie de supraveghetor,   timp de 3 zile, timp în care virusul prezent pe străzi, în magazine, locuri publice, instituții ar  pieri.În acest timp fiecare ar consuma din proviziile realizate, iar în cazuri extreme, echipe de ”catering” ar aduce la domiciliu, celor aflați în situații extreme, alimente. Pentru aceasta trebuie stabilită o linie telefonică (număr de telefon)  de urgență pentru fiecare localitate;
 15. Apoi aș dezinfecta tot, aș stabili locuri de aprovizionare, pe cartiere cu program, camere termice la intrare, controale periodice, pauze de decontaminare periodice, personal care să controleze totul,dar orice abuz aspru pedepsit;
 16. Stabili ore de la care populația să nu mai iasă din casă seara, interzice orice întrunire publică, timp de 20 de zile, limita deplasările în afara județului  la strictul necesar sau pentru cazuri de urgență,  cu aprobare de la autoritățile împuternicite conform legii;  
 17. Forma grupuri/grupe/ echipe, formate din actuali și foști militari, polițiști capabili și corecți  care  pe bază de voluntariat să ajute la păstrarea ordinii în localități, cartiere, sau să contribuie prin expertiza lor la formarea grupurilor de lucru, comitetelor și structurilor de comandă și control;
 18. Menține acest program timp de 30 de zile sau până când ar scădea numărul de îmbolnăviri sub cel al celor vindecați zilnic;
 19. Împrumuta de la chinezi toate măsurile luate de ei care s-au dovedit eficiente, chiar dacă ar fi nepopulare;
 20. Numi pe generalul Chelaru în fruntea acestui Comitet Național de criză sau cum s-o numi, care să stabilească măsurile și să urmărească aplicarea acestora.

Asta la modul general. Pe lângă asta, sunt măsuri specifice și de amănunt care privesc transporturile, asistența medicală, internele, învățământul, finanțele, administrația, justiția, etc,  care trebuie să se completeze  și să se sprijine pentru a se ajunge la STOPAREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI.

Nimic din toate acestea însă, nu se poate face fără asigurarea materialelor, echipamentelor, personalului  necesare depistării, apoi izolării și tratării celor contaminați.

Dacă nu se vor lua urgent măsuri de asigurare cu toate cele necesare și limitării până la interzicerea deplasării, persoanelor (cel puțin 3 zile),  a pedepsirii drastice a celor ce nu respectă regulile, Italia va fi floare la ureche pe lângă ce va fi în România. Mă întreb o fi ceva pregătit pentru  instituirea de luni a stării de urgență?

Dar cel mai important lucru în acest moment, după ce guvernul a ratat ocazia de a opri flagelul la graniță este conștientizarea și  respectarea acestor măsuri de către populație. La acest stadiu, doar ei mai pot să oprească răspândirea, limitând deplasările. Guvernul a ratat șansa de a face acest lucru. Toate măsurile care se vor lua de acuma, fără înțelegerea și implicarea cetățenilor, vor fi inutile.  

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

59 Raspunsuri la ÎnCoronarea lui LUCOVID al XIX-lea

 1. geofreeland

  Dracu a mai pomenit o țară care a învestit într-o zi un guvern pe care l-a demis, cu miniștri respinși de trei ori și care e în autoizolare. Așa experiment e unic în lume. Puterea de azi nu e legitimă prin alegeri, e ca și cum ai face guverne după fiecare sondaj de opinie sau ca să fiu poetic, după cum bate vântul. Trebuia să bată moartea la ușă să ne potolim de hăpăit carnea de pe ciolan. Dacă nici acum nu ne trezim înseamnă că suntem duși de mult. Sau învățăm să înțelegem că statul e puternic când noi, cetățenii, vrem un stat al românilor într-o Europă care ne-a mințit și jefuit dintotdeauna.

 2. neacsu marin

  @Geofreeland,
  Ce stat, ce Europa? Unde e Europa acuma? Fiecare pe pielea lui, scapa cine poate. Asa va fi si cu NATO in caz de razboi cu toate articolele tratatului.De fapt Friedman ne-a spus: Sa nu credeti ca va veni cineva sa va apare, sa lupte in locul vostru.” Ne-am pierdut tara pe vorbe.

 3. Titi

  Poate ca ar trebui adusi urgent acasa si militarii aflati pe meleaguri straine..!

 4. neacsu marin

  qTiti,
  Da de unde ? Noi sporm numarul militarilor care mor pentru altii.

 5. Nicolae

  Un stat care și-a distrus tot începând cu armata și agricultura,industria și continuând cu vânzarea a tot ce mergea bine în toate domeniile de activitate,când nu mai ai bănci proprii etc,la ce se poate aștepta un popor în derivă?
  Unii ar spune că ne merităm soarta,eu aș spune că nu ne meritam soarta,alții ne-au croit soarta și încă,după cum vedem,ne-o croiesc în continuare altii, iară unii dintre noi aplaudă,făcându-se părtași la dezastrul ce ne paște.

  ***La mulți ani,d-le Marin Neacșu,pentru ziua de ieri și să trăiți că ne trebuiți!***

 6. NeO

  Parlamentul va aproba starea de urgenţă, mai ales că potrivit Constituţiei art.89 alin.(3) acesta nu poate fi dizolvat pe timpul stării de urgenţă. Mai ciudată va fi chestia cu suspendarea lucrărilor Parlamentului deja hotărâtă, având în vedere prevederile art.93 alin.(2) din Constituţie:” Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.”

 7. neacsu marin

  @NeO
  Nu e vorba de dizolvare, ci de suspendare.. temporar.

 8. Titi

  „Luni, 16 martie – Sâmbătă, 21 martie
  Activităţi ale deputaţilor în circumscripţiile electorale”
  La fel si pentru Senatori !
  Deci nici suspendare, nici dizolvare,..mai mult unele comisii au programate sedinte de lucru in data de 17 martie..!

 9. Ifrim

  Până-n toamnă au timp să-și dovedească capacitățile noii(vechii) guvernanți.Poporul român e călit precum fostul oțel de Reșița,ducee!

 10. geofreeland

  @Ifrim Pai din otelul de la Resita s-a facut turnul Eiffel si podul Saligny. Si nu cad deloc! Asa cum si toata flota vanduta de Base pluteste si azi. Si un porc zis Bacanu care tragea apa pe la Romania Libera zicea ca sunt fiare vechi. Noi, otelari de frunte, de care s-a ales praful. Da’ vine ea vremea aia! Dupa Covidul asta tare mi-e ca s-a cam terminat cu joaca. Nene, o clasa politica a romanilor patrioti, responsabili cu tara lor. Daca nu, out, incepand cu Al din Deal daca nu se da pe brazda lui Novac.

 11. geofreeland

  Io nu inteleg care e logica. Marile magazine isi reduc programul. Ok! Dar de ce? Pai scopul e sa…Stati putin. Ideea e ca sa se reduca aglomeratiile si implicit stationarea in marile magazine. Dar io intreb, daca aceste magazine ar functiona non stop oamenii nu si-ar face cumparaturi si la 2 din noapte, sau 5 dimineata, in conditii de neaglomerare? Reducerea programului de lucru creaza intr-o limita de timp, logic aglomerari, nu? Atunci?

 12. Titi

  „Facem apel la autorităţi să pregătească sistemul sanitar pentru efortul uriaş la care va fi supus”, este mesajul medicilor.

  Aceştia au transmis principalele solicitări, pe care le consideră esenţiale în lupta cu pandemia de coronavirus:

  ”1) Asiguraţi fonduri suplimentare nelimitate pentru sistemul medical – spitale, ambulanţe, cabinete de familie – pe perioada crizei.

  2) Asiguraţi măşti şi costume de protecţie pentru tot personalul

  3) Angajarea în regim de urgenţă de personal medical calificat, alocarea de fonduri pentru spitale să îşi suplimenteze schemă de personal, identificarea de spaţii de cazare pentru medicii din afară localităţii, hoteluri etc.

  4) Pregătirea spitalelor existente. Identificarea de spaţii de expansiune şi pregătirea lor pentru găzduirea de pacienţi – policlinici şi alte stabilimente medicale în primul rând.

  5) Construirea urgenţă de spitale temporare lângă spitalele permanente pentru a trata bolnavii cu forme uşoare de corona virus.
  6) Achiziţia în regim de urgenţă de echipamente medicale, cumpărarea tuturor stocurilor distribuitorilor din România şi tot ce se mai poate aduce din străînătate – ventilatoare, paturi, substanţe, piese de schimb, materiale de uz curent, consumabile etc.

  7) Trimiterea de epidemiologi de către Ministerul Sănătăţii în fiecare spital care să preia temporar managementul şi să le organizeze pentru confruntarea cu COVID-19”.

  Medicii consideră că ”trebuie achiziţionate urgent sute de mii de teste şi organizate locuri de testare din maşină şi la domiciliile tuturor persoanelor răcite”.

  ”Testarea actuală este insuficientă pentru a identifica focarele la un moment de început. Nu mai este timp de pierdut, o epidemie masivă poate începe oricând, acţionaţi în regim de urgenţă maximă altfel România riscă să se confrunte cu un dezastru umanitar!”, a mai transmis Alianţa Medicilor.”

 13. Nicolae

  Azi,dacã spui ceva în sensul cã îţi iubeşti patria,arãţi cã nu mai avem nimica al nost,imediat eşti ştampilat,marginalizat.În goana dupã fãcut averi,cei care mai simt ceva în acest sens sunt pe cale de dispariţie.Am impresia cã azi suntem fiecare pe cont propriu,cã de la statul acesta de drept nu ne aşteptãm la nimica bun.Este trist,dar adexãrat.

 14. geofreeland

  Totul e o loterie. Stai cinci zile in casa. Nu ai contact cu nimeni si femeia zice nu mai avem paine. Tu, sacrificatul iesi din casa, pe jos sau cu masina, te duci la cel mai apropiat market, iti pui masca, doua pungi pe maini, intri, iei doua paini ambalate, te duci la casa, platesti iei painea, o bagi in sacosa si ajungi acasa. Scoti pungile de pe maini (sau manusile de plastic), intri in casa, pui painea la locul ei. Greseli: cand ai ajuns acasa, fara sa-ti scoti pungile, sau manusile, ai atins clanta, normal, nu te duci direct la chiuveta sa speli ambalajul painii, inclusiv manusile, cu sapun sau detergent cu clor. Poti sa faci orice, dar ambalajul painii, daca nu e spalat, e plastic, nu? il atingi si tu sau femeia de cate ori serviti masa. Deci? Totul e o loterie pana la urma.

 15. geofreeland

  Care ar fi necesitatile primare, ca romani? Painea. Cine mai face paine in casa? Daca nu ai faina, daca nu ai drojdie, te duci la un market la risc. Dar poate ai malai, faci mamaliga si e ok. Fumatorii daca nu si-au luat un cartus iar se duc la risc. Sau niste carne, ca baza de mancare. Daca nu ai facut stoc in congelator iar te duci la risc. Stiti prin aplicatii carnea se substituia cu slanina, nu? Caleai slanina, apoi cu ceapa si faceai baza de mancare- cu cartofi, cu fasole, cu varza, cu te miri ce. Si era nemaipomenit. In fond, delicatesele gastronomice, in starea de urgenta cam trebuie abandonate, mananci ce ai, ca nu mori de foame, dar mai important e sa reduci la minimum orice risc plecand in exterior.

 16. geofreeland

  @ Nicolae Nu, nu dispera in constatari. Crezi ca nemtii nu sunt patrioti? Sunt cei mai ai dracu din Europa, Deutschland uber alles! Sau francezii? Astia mor cu marseillieza in gat! Sau irlandezii? Astia sunt cei mai fortosi nationalisti cu St. Patrick-ul lor. Asa ca, cine ne acuza ca ne iubim patria e un agresor pervers si trebuie sa-l INJURAM, pe bune! Ce spunea Paler? Tari sunt multe, dar una e patria. Stai linistit! Noi suntem romani…Venim de demult, cand altii nu erau si d-aia ne vor stersi din istorie. Pana si lingvistii italieni, urmasii Romei zic ca limba romana sta la baza limbii lor.

 17. geofreeland

  A propos! Daca gripa asta porcina nu are niciun efect asupra omului, de ce am sacrificat milioane de porci din Romania si nu i-am dat in consum? Ca sa nu avem acum carne? Noi suntem dusi cu capul? Pai da, ca normele europene… De mii de ani, noi poate am avut toate gripele lu’ peste, si a porcului, si a gainii, si a cartitei, dracu stie, si am trait, si strabunicii, si bunicii si parintii, si noi, si… Daca i-a murit porcu’ unuia venea veterinarul si zicea ca a murit de aprindere la plamani, il taiai si-l mancai, desi poate el a avut gripa asta lu’ porc. Murea o gaina in cotet, taranul destept, o lua si o ducea la padure, tocmai sa nu se imbolnaveasca si celelalte, nu o manca, dar din instinct facea preventie. Si uite-asa, cu noile descoperiri stiintifice stim de ce mureau animalele si pasarile domestice, nu ne imbolnaveam, si traiam. Beam si-o tuica de corcoduse, asa de-ai dracului.

 18. geofreeland

  Cam asta e comunismul de stat.
  https://www.stiripesurse.ro/eful-spitalului-central-din-wuhan-spune-adevarul-mi-s-a-cerut-sa-nu-spun-nimanui-nici-macar-sotului-meu_1440701.html
  Nu difera cu nimic la noi, dupa 30 de ani de la iesirea din comunism. Avem libertatea de exprimare, spunem ce trebuie dar nu sunt bani, e ignorata opinia specialistilor. De catre cine? De niste politicieni, de profesii diferite, parasutati politic in functii de putere, care, si cu jdemii de consilieri neamuri, habar nu au de ce trebuie sa faca acolo unde sut. Asta e clasa politica a Romaniei. Ghinion, cum zice domn’ profesor de fizica, ajuns mare mesia al viitorului Romaniei educate, catastrofale de fapt dupa toate testele internationale, Romaniei normale, catastrofale dupa balacareala politica a ambitiilor intestine, pierzand tempoul de a evita catastrofa cu morti ai virusului ce va sa se intample. Stiti care e norocul romanilor? E cea mai tare natie din punct genetic din lume! O spun cercetatorii americani, noi, in calea tuturor civilizatiilor si natiilor migratoare, avem cinci gene de Eva si patru de Adam, raportate genomic. Ati vazut, pana cand a inceput manaria olimpica, cate medalii olimpice aveam noi pe natiuni? Raportate la populatie cam eram primii din lume. E o statistica reala si nu o speculatie ieftina. Ma rog ca natia romana sa aiba cele mai mici decese in lupta cu virusul asta, nu spun de unde adus, pentru ca am incredere in rezistenta genetica a natiei romane. Vesnica intre vremuri!

 19. Titi

  „Ministerul Apărării poate desfăşura un spital de campanie, care poate fi folosit ca punct de triaj, sau chiar ambulatoriu. Acesta a fost folosit la mai multe exerciţii desfăşurate în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAI şi poate veni în sprijinul unităţilor spitaliceşti.
  Garnizoanele din ţară au spaţii dotate cu paturi, grupuri sanitare, cantine şi infirmerii ce pot fi puse la dispoziţia autorităţilor locale, la cerere, scrie Monitorul Apărării.
  Ministerul Apărării Naţionale poate desfăşura un spital de campanie, care poate fi folosit ca punct de triaj, sau chiar ambulatoriu. Acesta a fost folosit la mai multe exerciţii desfăşurate în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAI şi poate veni în sprijinul unităţilor spitaliceşti.

  Folosirea spitalelor militare

  MApN are nouă spitale medicale în marile oraşe ale ţării şi poate elibera spaţii pentru tratarea cetăţenilor infectaţi cu COVID-19. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a distribuit deja pe pagina personală de facebook că a dat ordine pentru verficarea şi pregătirea capacităţilor medicale proprii pentru a fi în măsură, la nevoie, să se izoleze un număr de paturi, pentru tratarea / monitorizarea eventualelor cazuri de COVID-19;

  Transportarea bolnavilor
  Forţele armate pot pune la dispoziţia autorităţilor salvări, elicoptere, avioane, pentru transportul bolnavilor pe teritoriul ţării, în cazul în care se solicită acest lucru. Deja forţele aeriene au efectuat două zboruri pentru repatrierea unor români din Italia.

  Distribuirea de produse de strictă necesitate

  Militarii pot ajuta la distribuirea de medicamente, apă, hrană, obiecte de igienă şi îngrijire personală persoanelor care sunt în carantină sau autoizolare, dacă autorităţile locale sunt depăşite.

  Suplimentarea cu personal medical

  Personalul militar medical poate suplimenta şi ajuta spitalele civile, la nevoie.

  Deja cadre medicale militare au ajutat la punctele de graniţă în vestul ţării pentru controlul celor care intrau în ţară din zone de risc.

  Paza obiectivelor importante

  În cazul în care reprezentanţii MAI vor avea multe misiuni ce au legătură cu COVID-19, militarii ar putea prelua de la aceştia paza unor obiective importante Dar ce este cel mai important, în caz de urgenţă trebuie să ne păstrăm calmul, să acţionăm pozitiv în folosul semenilor şi să sprijinim autorităţile statului.”(ZF)

 20. ionescu

  geofreeland logic…creezi haos.

 21. geofreeland

  @Ionescu Am inteles, multumesc, masca cu banda mealica, sa nu bag destu’n gura si sa compar procente de morti. Poate dai ceva din putul gandirii dumitale.

 22. Ifrim

  Plecând de la realitatea că resursele planetei sunt limitate,probabil sunt creiere pe planetă ce gândesc că ,continuitatea vieții pe Terra în perspectivă lungă și foarte lungă depinde de reducerea efectivelor.Astfel „oameni de bine” introduc la ofertă diferite promoții gen Zika,Ebola,SARS,SIDA,Covid 19 etc. care comparativ cu un război clasic au avantajul că nu strică infrastructura.Dacă este adevărat că mortalitatea este mai ridicată în rândul vårstnicilor ce mai au și alte boli asociate și momentan nu există tratament standard,vaccin,rezultă că au facut un lucru cu simț de răspundere.Cel mai perfid război este să te lupți cu un inamic invizibil ori altfel spus te bați dar nu știi cu cine.Ca un bun samaritean șeful nostru de ziua lui a conceput un plan de masuri să zădărnicească munca de ani de zile a cercetătorilor gen dr.Mengele!

 23. geofreeland

  @ Ifrim Bineinteles ca din toate variantele CBRN cea de la B e foarte eficienta. E atat de parsiva si de efect incat omul moare cu mana lui dusa in nas, la gura sau in ochi, per total fata. Pana si pisicile se curata cu labutele pe botic, la ochi si pe fata paroasa, darmite ditamai omul, nu? Sigur s-au facut multe studii din care a rezutat ca omul isi atinge fata, nasul, gura de cel putin 20 de ori intr-o zi. Pe asta au mizat strategii atacului in varianta B. Adica omul si-o face cu mana lui, nu noi aia care facem agentul viral. Iar chestia asta cu virusul nu e atat de complicata. Intr-o statie de metrou spargi sub calcai o fiola si o stergi. Atat si e suficient sa dai starea de urgenta intr-o tara.

 24. geofreeland

  Lectie pentru presedintia Romaniei.

  „Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, şi-a anunţat duminică intenţia de a-l desemna ca premier pe Benny Gantz, transmite Reuters. Şeful statului îşi va oficializa decizia luni, în jurul amiezii, a comunicat cancelaria prezidenţială.

  Generalul în retragere Gantz, liderul alianţei de centru Albastru Alb, a reuşit duminică să îşi asigure sprijinul a două partide-cheie. El va avea astfel şansa de a alcătui un nou guvern, deşi formaţiunea sa a obţinut la ultimele alegeri mai puţine locuri în parlament decât blocul de dreapta Likud condus de Benjamin Netanyahu.”

  Adica, la consultarile cu presedintele, doua „partide-cheie” care fac impreuna o majoritate in Knesset, au zis ca il sustin pe Gantz. Asta e scopul consultarilor. Si presedintele, o responsabil, care nu vrea guvernul LUI, ci al tarii sale, l-a desemnat pe cel care are sustinere parlamentara majoritara. Asa cum zice si CCR si Constitutia Romaniei. Adica democratic. Se aude in Deal?

 25. geofreeland

  Ce inseamna ca un guvern e demis de Parlament prin motiune de cenzura? Inseamna ca nu mai are sprijin parlamentar si o majoritate din parlament voteaza si demite Guvernul. Simplu. Presedintele cheama la consultari partidele parlamentare si rezultatul e desemnarea aceluiasi fost prim ministru. Cum sa-l desemnezi daca el nu avut la motiune majoritate parlamentara? CCR, de bun simt i-a zis Aluia din Deal ca nu e constitutional pentru ca din consultarile cu partidele el nu a avut grija sa stabileasca pe desemnat ca ar avea o majoritate care sa-l voteze ci pur si simplu a incalcat Constitutia si a abuzat grav. Deci? Cum se numeste asta? Ca doar a jurat sa apere Constitutia. Mai mult, dupa interventia CCR, care l-a facut sa priceapa, zic eu, a desemnat un fost ministru respins la audieri si demis de Parlament prin motiune ulterior, cu toate consultarile facute cu partidele. Bineinteles, ca in comunism, bifate, dar atat. Apoi, acest desemnat nou, cu cateva minute inainte de investire, si cu aceasi compunere a vechiului Guvern demis prin motiune de cenzura, isi preda mandatul, demisionand. Deci cine l-a numit si pe ce criterii? Tot Al din Deal incalcand Constitutia. Ca o exceptie de urgenta epidemiei de virus, partidele, fortat l-ar fi investit, in interesul national. Al din Deal, iar cheama partidele la consultari. De ce? Ce scop ar mai avea consultarile? Pai sa le puna sula-n coasta cu epidemia cum ca e nevoie urgenta de un Guvern si il desemneaza TOT pe fostul prim ministru demis prin motiune de cenzura, pe fostul desemnat care si-a depus mandatul ca era neconstitutional. Parlamentul, presat de urgenta epidemiei, il investeste intr-o zi, ca trebuia. Si gata ziceti? Nu, nu e gata! Daca asa ceva se intampla in Israel, o tara democratica adevarata, cu cetateni adevarati, presedintele zbura a doua zi fiind si acuzat de incalcarea Constitutiei. Si culmea e ca democratia adevarata nu se diminueaza nici daca urgenta epidemiei cu virus este ca la noi.

 26. geofreeland

  Nu asta-i adevarul? Toti, de la mic la mare, urlam prin piete ca „vrem o tara ca afara”. OK? Si de ce nu o avem? Pentru ca incalcam legea fundamentala, Constitutia. Adica ne batem joc pe fata. Cine nu ne vrea intr-o tara ca afara? Insasi Al din Deal. De ce? Pentru ca in loc sa fie un factor de stabilitate si echilibru, echidistant intereselor politice ale partidelor, in interesul national, mediindu-le, el face un joc periculos de partizanat politic, atacand public un partid, favorizand personal prin puterea functiei alt partid, facand uz de putere si imunitate, impunandu-si vointa dictatoriala. Daca vrem o tara ca afara, democratica, daca noi suntem incapabili sa o facem, barem sa ne uitam la altii, cu democratii consacrate ca Germania de exemplu. Nu ai majoritate parlamentara, ciocu mic, cum face astazi Merkel. Si io nu cred ca presedintele Germaniei se baga peste vointa electoratului. Sau presedintele Israelui. Poate ne explica serviciile de ce nu vrem o tara ca afara.

 27. geofreeland

  Da, si eu la ora 22 ies la fereastra cu lanterna telefonului. Asta vor romanii. Recunostinta fata de eroi. Medicii si personalul medical, singurii care ii ajuta in aceste clipe pe romani! Dovada devotamentului lor, hipocratic, de-acum incepe, zile si nopti de nesomn, sub riscul infectarii, maini arse in manusi, chinuiti de lipsa de materiale si obligati sa ia decizii de viata si de moarte. Cinste lor!
  https://www.antena3.ro/actualitate/mod-inedit-de-sustinere-a-medicilor-duminica-seara-la-ora-22-00-romanii-ies-la-ferestre-si-562874.html

 28. geofreeland

  E inceputul razboiului cu virusul. Medicii, intreg personalul medical, paramedicii sunt in linia intai. Un razboi perfid, de uzura, netrait. Medicii si toti de langa ei isi vor risca viata alaturi de cei bolnavi carora li se vor darui de-acum incolo, zile si nopti, saptamani si luni. Un efort supraomenesc, dovada celor curajosi in fata primejdiei. Medicii sunt astazi salvatorii neamului! Suntem cu inima alaturi de voi si nobilei voastre meserii de a salva vieti!

 29. geofreeland

  Cred ca odata cu decretarea Starii de Urgenta trebuie sa ne expunem puncte de vedere numai pe acest aspect. E momentul in a fi rationali pentru ca epidemia e singura prioritate a tarii si trebuie sa fim uniti. Va fi o lupta grea! Am citit plin de mandrie mesajul frumos din vorbe al ambasadorului SUA. Vad ca si un senator roman avanseaza ideea solicitarii unui ajutor din China, cum de altfel spuneam si eu mai deunazi. Explozia statistica dureroasa ce va urma necesita inca de acum un astfel de demers. Orice ajutor e necesar, trecand peste orice considerent politic, mai ales ca sigur nu vom fi refuzati de China. Medicii nostri au nevoie de echipamente si consumabile! Acum!

 30. Titi

  „Și totuși, viața e făcută din astfel de povești. Iar ceea ce vă voi spune acum este realitatea a mii de familii din Italia ulltimelor săptămâni.

  Știam, de câteva zile, că vecinul nostru este internat pe Terapie Intensivă, cu coronavirus. Soția lui se află acasă, în carantină. Am vorbit doar de două ori în această perioadă, o dată strigând una la alta, ca să ne auzim – ea din garaj, eu pe trotuar – și altădată prin interfon. Părea optimistă, spera să treacă totul cât mai repede și viața să meargă mai departe.

  ”L-au dus la cimitir”

  Ieri însă am primit mesajul pe care n-aș fi vrut să îl citesc niciodată. „Sunt vecina. Soțul meu ne-a lăsat. L-au dus deja la cimitir, dar eu nu am putut să merg, sunt tot în carantină”. El și-a trăit ultimele zile singur, pe un pat de spital, ea singură, închisă în casă. Fără să îl mai vadă măcar o dată înainte să fie îngropat. Fără să poată îmbrățișa pe nimeni. Fără să fie îmbrățișată, singură cu toată durerea ei. Am ieșit în stradă, să văd dacă e vreo urmă de doliu, măcar poarta să poată plânge alături de celelalte porți. Nimic. Niciun om, nicio floare.

  Mobilizare uriașă în România

  Nu vreau să dau lecții, cred că toată lumea a înțeles deja dramatismul situației. Mobilizarea pe care o văd în România, cel puțin din partea societății civile, mi se pare fantastică. Răspunsul e mult peste nivelul de conștientizare din Italia, la începutul epidemiei.

  Singurul lucru pe care poate mi l-aș mai dori este să rămânem oameni și cu cei care ar fi putut lua virusul. Să-i mai întrebăm de sănătate.

  Sănătate!”, este mesajul Adelei Mohanu aflată în regiunea Lombardia.(DCNEWS)

 31. geofreeland

  Sa cerem ajutor Chinei! ACUM!
  https://www.stiripesurse.ro/medic-ginecolog-descrie-conditiile-groaznice-din-spitale-romania-va-fi-mai-rau-decat-alte-state-nu-avem-teste-_1441022.html

  Trimiteti 2 Spartane sau Herculesuri pana in China! Americanii ne dau vorbe frumoase si armament. Noi avem nevoie ACUM de echipamente si consumabile din China pe care noi nu le putem produce. Nici rahaturile alea de masti!

 32. geofreeland

  Ce am vazut intr-un video clip chinezesc. La magazine se face coada si oamenii stau la patru metri unii de altii. Iese unul intra altul. La intrare si iesirea din magazin e o cabina din folie unde e un abur cu decontaminant. Omul isi cumpara ce are nevoie si pune pe banda. Un angajat da niste pufuri pe marfurile ambalate. Casieria este facuta ca o cutie de plastic in care intra banda cu produse. Operatoarea scaneaza marfurile pe care omul pe pune in cos. In afara cutiei de la casa se face plata contactless. Apoi omul cu marfurile le pune in pungi, sacose, si trece din nou prin cabina de decontaminare. Sau, la magazinele stradale, de la vanzator la client e facuta o trambulina, plan inclinat, de vreo doi, trei metri, pe care vanzatoare trimite clientului marfa. Totul spre a evita contaminarea directa om-om, marfuri-om. Asta e, trebuie sa ne regandim modul de a ne comporta in fata ucigasului nevazut. Asta trebuie facut si la noi!

 33. geofreeland

  Toti „actorii” politici cocotati pe creanga puterii trebuie barem acum sa inteleaga ca o armata de medici e condusa de medici. Nu mai incape nicio veleitate politica sau castig electoral. Cetatenii tarii se mobilizeaza exemplar, uniti, scopului de a supravietui si a invinge in final inamicul numarul al Romaniei. Politicienii trebuie sa faca orice sa poata asigura cerintele tactice si strategice ale armatei medicilor, echipamente medicale, furtune de intubare STERILE, costume de protectie, masti cu trei prtectii, manusi, dezinfectante de igienizare a tot, teste, consumabile de spital etc. Asta e prioritatea zero a politicienilor. Nu alta! Restul masurilor sunt un regulament de ordine interioara in tara, autoizolarea cetatenilor, aprovizionarea cu alimente, reducerea speculei, gospodarirea banului public eficient nu prin tunurile firmelor securistice, mobilizarea in media a masurilor, stimularea increderii populatiei prin fapte nu vorbe etc.

 34. geofreeland

  „Gest de solidaritate la sud de Dunăre – Bulgarii aplaudă de la balcoane medicii aflaţi în prima linie a luptei contra pandemiei de COVID-19”

  O stire intr-adevar. O solidaritate umana teribila! Medicii si personalul medical sunt armata salvarii unei natii. Oare de-acum la batalia pe halcile din buget isi va mai permite cineva sa taie din banii NECESARI sistemului PUBLIC de sanatate?

 35. geofreeland

  Exact cum am mai spus. Astia nu sunt absolut deloc pregatiti. Mimeaza si mint. Contactati China si cereti ajutor. E pentru cetatenii romani. Sau va e frica de americani? Nimeni nu ne va da nimic guvernantilor, nici americanii, nici nemtii, nimeni, ori nu pricepeti. ACUM cat nu e prea tarziu.

  https://www.stiripesurse.ro/ecologistii-per-sugereaza-presedintelui-klaus-iohannis-contactarea-imediata-a-omologului-chinez_1441260.html

 36. Nicolae

  Monitorul Oficial

  PDF 0212.pdf.pdf.pdf
  8 pagini*PDF

 37. Nicolae

  Tichetele de cãlãtorie care nu au fost utilizate în cursul anuluianterior anuluiîn curs,s–ar putea transforma în bonuri de masã.
  Ne spune Rtv.

 38. Titi

  @Nicolae, multe spun fatucele de la RTv si putine se rezolva !
  Pl x nr.353/2019, este pentru raport comun la comisia ptr.munca si comisia ptr.transporturi din Camera deputatilor, de luni bune !
  Cine mai are timp de aceste promisiuni ?

 39. Nicolae

  Asta cred şi eu.Am vrut doar sã arãt ce le mai debiteazã mintea din lipsà de subiecte excluzând cele cu virusul.

 40. geofreeland

  Vorbind de coronavirus. Experti din SUA si Marea Britanie estimeaza un milion si respectiv 250000 de morti in urma pandemiei. Principalele cauze sunt: sistemele medicale care nu pot acoperi cazuistica unei pendemii ca aceasta, masurile luate tardiv, stilul de viata al populatiei. Revenind la Romania, cand se duce o lupta, uneori cu victime, pentru privatizarea sanatatii publice, adica deturnarea banilor publici pentru sanatate catre privati, punem o intrebare, unde sunt privatii astazi, in plina criza? Fara a invata nimic din mortalitatea gripei comunitare, la care statul sta pasiv, iar vaccinurile nu stim ce eficienta au fiind facute afara pe virusi mutanti specific celor din afara, am ajuns intr-o situatie limita a sistemului medical. Lipsa stocurilor de materiale (rezerva de stat), insuficienta ATI pentru calamitati, insuficienta paturilor de spital si a aparaturii performante, inexistenta unor strategii constitutionale pentru asigurarea sanatatii populatiei: igiena, preventie, depistare, monitorizare, control, spitalizare, act medical, recuperare, descentralizarea actului medical la aceeasi performanta in teritoriu, stimularea medicilor-salarizare, pregatire, locuinte, facilitati-, reinstituirea caravanelor mobile pentru control de rutina, imagistica si depistare, informarea populatiei si crearea de exercitii de interventie si proceduri la calamitati si epidemii. Cate si mai cate. Iresponsabilitatea lui „las ca merge” si aviditatea de bani a unora sustinuta de coruptie se intorc o agresiune impotriva cetatenilor aparati teoretic numai de Constitutie. Restul sunt vorbe. Show politic, adica. Lunile urmatoare vor lamuri definitiv o intreaga omenire cum se poate muri din inconstienta foamei de bani a politicului.

 41. geofreeland

  Justitia politica actioneaza in situatii de criza. Dupa dosarele penale facute lui Beuran si Pintea, i s-a facut dosar lui Raed Arafat si s-a deschis dosar penal lui Streinu-Cercel. Nu vi se pare ca ceva nu e neregula?

 42. geofreeland

  Incredibil! Ne vine si pleava din afara. Ce spune o doamna.
  https://www.antena3.ro/coronavirus/romanca-blocata-vama-nadlac-mintit-declaratii-niste-iresponsabili-563067.html?utm_source=Jurnalul.ro&utm_medium=referral&utm_campaign=Jurnalul%20articol

  Astora care mint si au comportament iresponsabil le trebuie dosare penale, nu medicilor!

 43. geofreeland

  E bine! V-ati izolat. OK! Tacerea e de aur! Cred ca veti fi bogati, dragii mei! Sunt cateva nume p-acilea, pardon, au fost, care au primit ordin sa se imbogateasca prin tacere. Io zic, ca daca nu mai avem nimic de spus, sa tragem cortina. Ca asa e ordenele, lu’ Ala, sa inchidem teatrele pana vom pune bradu’. Nu de nunta, ci de Craciun, ca porcaria asta va dura. Care ‘om ajunge…

 44. geofreeland

  1. Cred ca natura, in legile ei imuabile, e mai desteapta ca noi. In gradina am o magbolie. De trei saptamani stau mugurii sa explodeze in flori. Nu a facut-o nici pana azi. Magnolia a STIUT. Ca va veni vremea asta rece si gazele care fac polenizarea nu zboara. Poate de maine, cu caldura, o va face. Lumea asta a banului e o lume in care cei care au controlul banilor au puterea. Toata lumea alearga dupa bani. Viata, sau supravietuirea, cum vret, inseamna bani. Cine sunt cei care au controlul banilor? Cititi cine era la bord si de ce s-a scufundat Titanicul. Care vreti sa stiti…

 45. geofreeland

  2.Daca razboaiele s-a dovedit ca nu mai pot continua la nesfarsit pe planeta, s-a decis un altfel de manipulare. Razboiul bacteriologic, impropriu spus razboi, dar consecintele sunt similare, panica, morti, prabusirea economiilor, criza de toate felurile, schimbare de paradigma. Ghiontul istoriei, cum spunea Lenin. Sa ce? Sa trecem la o noua etapa a umanitatii.

 46. geofreeland

  Oare oamenii astia fac previziuni adevarate? In simularea de aseara, cu modul in care o bila rosie dintr-o cutie, aflata intr-o miscare browniana, aleatorie, impreuna cu alte sute de bile albe, loveste o bila alba colorand-o in rosu, care la randul ei loveste si ea alta bila colorand-o in rosu, se dovedeste ca in acel spatiu la final toate bilele vor fi rosii. In exemplul doi, cutia a fost impartita in doua si bila rosie era intr-una din jumatati. In peretele care imparte cutia in doua exista o fanta, despartitura. Bilele isi incep miscarea aleatorie si bila rosie loveste o bila alba din compartimentul ei colorand-o in rosu, care si ea la randul ei coloreaza o alta bila. La un moment dat o bila rosie trece prin fanta in celalalt compartiment si loveste o bila alba colorand-o in rosu. In final, in cele doua compartimente toate bilele devin rosii. Cam asta e cu autoizolarea indivizilor in fata virusului- bila rosie. In cazul doi se incetineste doar procesul aleator de infectare pentru ca in final toata lumea va fi infectata. Exemplul este edificator teoretic in conditiile in care bilele sunt toate in miscare. Solutii sunt: identificam bilele rosii, infectatii, si le izolam sa nu se mai miste, reducem miscarea bilelor albe si incetinim procesul, lasam procesul sa continue si vor muri cei la care sistemul imunitar nu poate lupta (bolnavii cronici, varstnicii) sau injectam vaccinul. In conditiile in care vaccinul se va descoperi, va fi prea tarziu pentru cei morti.
  https://www.antena3.ro/coronavirus/mesaj-om-de-stiinta-albert-laszlo-barabasi-coronavirus-562908.html

 47. geofreeland

  Continuand rationamentul, astazi care sunt bilele rosii purtatoare de virus? Pana in prezent sunt acele persoane care au fost testate pozitiv si contactii lor. In rest, posibilele persoane infectate sunt cele care au venit din afara din zone rosii si carantinate sau izolate la domiciliu. Cei care au scapat necarantinati, mintind autoritatile, sau cei infectati, netestati dar asimptomatici, sau cei care „evadeaza” din carantina sau izolare sunt adevaratul pericol. Solutia ACUM este sa nu asteptam evolutia sigura spre contagiune de masa ci sa oprim acum MISCAREA tuturor bilelor si albe si rosii, carantinarea tuturor focarelor declarate cu cazuri, oprind transportul, circulatia a orice. Aici cred ca se impun masuri, rationalizarea si distributia alimentelor catre populatie in conditii de izolare. Cum veti spune? Stabilirea unei liste minimale de produse de baza care vor fi aduse populatiei de personal decontaminat. La tara, de exemplu, vine o masina cu produse alimentare la trei zile si le distribuie in poarta cetateanului. La oras, cartier de blocuri, masina aduce produse la scara blocului si cetatenii le primesc pe rand. Sigur, e o utopie, veti spune. Normal, e greu de realizat. Atunci se recurge la mersul cetateanului la magazin. Si cum magazinele de cartier sunt tot mai rare, va merge la supermarket. Cu ce merge, cand merge, ce protectie sa aiba, ce protectie are magazinul, care e fluxul de intrare-iesire, si toate, mai ales in orasele inchise, carantinate. Aprovizionarea magazinelor va fi o prioritate similara logisticii militare.

 48. geofreeland

  Acum ceva zile printre suprafetele pe care poate sta virusul sunt si granulele de praf si orice alte particule PM 10 cum zic specialistii. Spuneam ca poluarea cu praf e datorata strazilor murdare ale Capitalei, de exemplu, strazi cu un strat de 5-10 cm intre carosabil si borduri, praful fiind ridicat de traficul intens. Poluarea din februarie, motiv de scandal, datorat arderii unor gunoaie importate cum zic unii sau de la arderea pacurii in CET-uri, o fi fost intamplatoare? E, uite ca italienii au demonstrat ca si aerul, prin particulele PM10, inhalate de oameni, pot fi transmitatori de virus. Deci?
  https://www.stiripesurse.ro/savantii-au-dovedit-concentratia-de-particule-pm10-favorizeaza-raspandirea-coronavirusului_1441815.html

Statistici T5